Oyun çıktığında tek tek oyuncular üzerinden tartışmalar yapılacaktır. Burada benimde gördüğüm birkaç profil hatası var. Ancak buraya yazarak meşgul etmek olmaz sonuçta. Ayrıca belirtiyim Selçuk İnan'ın forumda gördüğüm profilinde bariz hatalar var ancak oyun çıkınca konu açılacak orada yazacağım. Selçuk İnan için 15 stamina bence fazla 1-2 puan daha düşük olmalı. Ancak dediğim gibi diğer oyuncular ve ligin genelindeki orta sahalarla da kıyaslamak için beklemek lazım.
Ama sana göre Türkiye'de kimsenin tekniği Alex'ten iyi olamaz. Alex'i bu kadar başarılı yapan tekniği değil ki. Tabi etkisi var ama bana göre diğer özellikleri daha ağır basıyor.
eto'o bitmiş.
O zaman editorden düşürebilirsin.
İnsanlara eleştiri yaparken elinizde somut şeylerle konuşun. Senceyse sencedir arkadaşım nedir 1 haftadır ortalığı kasıp kavurduğun. Adamlara oy veriyormuşsunuz gibi, para veriyormuşsunuz gibi.. Daha iyisini yapın sizi araştırmacı yapsınlar kardeşim bu adamların kimseye hizmet etmek gibi bir yükümlülüğü yok. Ben şahsen araştırmacılar yerinde olsam bu kadar asla tahammül edemezdim. 1 kere izlediğin bir adam için boş boş konuşmayacaksın güzel kardeşim. Boş yorum yapacaksan da editorden değiştirmeyi tavsiye ediyorum, Emre'yi Xavi gibi yaparsın Gökay'ı da Fabregas gibi. Sen de rahat edersin biz de.
Açıkçası oyunda puanlamalarda bazı dengesizlikler olduğu açık. (Ki olacaktır da. Gerçeği elimizden geldiğince taklit ediyoruz.) Ama bunu çıkıp "Bence Yobo'nun konsantrasyonu bir artmalı.", "Bence Burak'ın Agility'si 1 artmalı." şeklinde söylemek yerine Fener'e şöyle düşmansınız, Galatasaray'a şöyle yardımcısınız demek seviyeyi düşürüyor.
Ben bir Fenerbahçeli olarak bu üsluptan, FM 11'de Galatasaray'ın Fener'in 2 katı ekonomik imkanı bulunmasından daha çok rahatsız oluyorum. Önce üslup düzelsin ki tartışma bir yere varsın. Ha burada yürütülen artık bir fikir teatisinden çok sözlü dövüşe döndü. Bence üslubunu düşüren üyeler 1-2 gün ceza alır ve Turksportal yönetimi de üslubunu korursa sorun çözülür.
Burda yapılan tartışmaların hiçbiri takım başarısına odaklı değil,birkaç arkadaşın tek derdi oyuncu profilindeki özelliklerin puanlaması.
Örneğin Muhammedin 19 tekniği varsa Alexin 18 olamaz
Arda tackling 12 ise Emrenin ki 13 olamaz
Böyle tartışma oluyor tek özellik kıyaslanarak yapılıyor yani sorunda burda meydana geliyor.Toplam profil(CA) bazı arkadaşlar için önemli değil mühim olan tek tek kıyaslama.
Akıllara "Neden bugün ?" sorusu geliyor.
Daha önce de olmuştu böyle ithamlar,Alex'in önemli maçlar özelliğinin düşük olması vs. gibi konular önceki serilerde de geçmişti.Ama konu açılacak kadar ciddiye alınmamıştı.
Ama öyle olmaz ki Muhammed'e 19 teknik verilmiş ama tekniği kullanması için diğer özelliklerini de geliştirmesi lazım. Belki oyunda sen geliştirebileceksin Muhammed'i ben hiç verim alamayacağım. Alex'te ise 18lik tekniğini en iyi şekilde kullanacağı özellikleri de yüksek.
Arda ve Emre'nin tackling olayını perpetua çok güzel bir şekilde açıkladı.
eto'o bitmiş.
Acikcasi Hiddink'in bugunku aciklamalarindan sonra yukselmesi konusunda tereddutlerim var biraz.
15 veya 16'nin lafi mi olur yahu. Selcuk'un degeri 9 olsa ve 16 istesen belki bir yerde hata vardir ama 1 puan icin degmez bile kafaya takmaya.s.inanın belki de creavitysinin 16 olmasını istiyorum.
Peki.muhammetin tekniğinin 19 olmamasını istemiyorum.
Sabri eger rakip onun onunde durmazsa, panik yapmazsa gayet iyi orta yapan bir oyuncu. Bir cok pozisyonda zorlama orta yaptigi icin zayif gorunuyor. Mesela Gokhan Gonul cok daha akilli. Bakiyor karsimda rakip var, ya calima gidiyor ya da takim arkadasina pas verip daha iyi pozisyonda topu alarak orta yapmaya calisiyor. Sabri ise ortayi yapiveriyor, o ortanin rakibi gecmeyecegi belli olsa da. Bazen de biraz daha sert vurursam belki rakibi gecer diyor. Top diger taraftan taca gidiyor. Ozellikle Sabri'yi orta yapabilecegi pozisyonda top ile bulusturmazsaniz Sabri'nin ortalari bir facia oluyor.sabrinin hızlı olmasını ama orta açmasının 14 olmamasını istiyorum.
Ama ortanin sonucuna bakarak Sabri orta yapamaz diyorsunuz. Ne oyunda, ne de gercek hayatta futbol bu kadar duz mantikla islemiyor.
Iste bu yuzden o onem vermediginiz ama Fenerbahce'nin bu kadar puan farki acmasina neden olan zihinsel ozellikler. Hic bir tek ozellik, kendi basina sonucu ortaya cikartmiyor. Football Manager'in veritabanini ve mac motorunu ozel yapan da bu.
Mesela PES'de Sabri'nin kotu orta yapmasi icin deger dusuk tutulabilir cunku oyuncudan oyuncuya zeka farkli degil ve daha yuksek yuzdeli orta yapmasini istedigin oyuncuya daha yuksek orta yapma becerisi veriyorsun. Hatta oyuncuyu kullanan sen oldugunda, oyuncunun zekasini sen belirliyorsun. Ama FM'de orta yapma, ortanin isabetli olup olmayacagini belirleyen bir cok faktorden sadece ve sadece bir tanesi.
Bir de not, Gokhan ile Sabri'nin takim arkadasi ile ortayi bulusturma yuzdesi asagi yukari ayni. %20-25 arasinda dolasiyorlar ikisi de.
Alex konusunda yardimci olamayiz sana cunku Alex'in mac icinde hemen hemen sadece hucumda oynayan bir oyuncu.yobonun konsantrasyonunun 10 olmasını istemiyorum. alexin konsantrasyonunun 7 olmasını istemiyorum.
Yobo konusunda da yazmistim. Degerlendirecegiz.
Iyi guzel de Servet'in hizi, Kazimdan cok yavas degil. Servet cabuk degil ama yavas da degil. Servet hizlanana kadar topu alan geciyor gidiyor zaten. Arkadan yetisemiyor.kazımla servetin hızının aynı olmamasını istiyorum. bütün olay bu yani...
Bence Emre ve Volkan Türkiye'de mevkisinin en iyileri. Oyunda da öyle olacaklardır.
eto'o bitmiş.
Gökhan'a bir şey demiyorum fakat Fernandes bile Emre'den iyiyken en iyi Emre demek bence saçmalıktır. Bu arada Felipe Melo gibi bir oyuncunun da Emre'den kötü olmasını anlayamıyorum özellikleride berbat adama Real Madrid'den teklif gelmiş.(!)Volkan belki olabilir ona katılıyorum fakat Muslera daha geldi bir hata yaptı diyor Volkan'ın yaptığı hatayı boşa sayıyor.
Quaresma - Stoch karşılaştırmasına da sadece gülüyorum.
Emre'ye istenilen ozelikler cok sacma. O ozeliklerle Real'de Alonso yerine ilk 11 cikar.
Ama sunuda kabul etmek gerekirki Turkiyenin en iyi MC'yi Emredir.
ben birşeyi merak ediyorum hem emre olsun hem fernandes olsun iki oyuncuda türkiye'de en iyi MC olarak gösteriliyor -ki katılıyorum(selçuk inan ile birlikte) lakin CAları sizcede abartılmıyormu? fernandes valencia'da emre de newcastle'da ilk 11 düşünülmemişti ve bu oyuncuların CAları 150ye yakın. geçen sezon ingiltere'de yılın futbolcusu hüvviyetini alan scot parker ile aynı rakamda olmamalılar bence.
alex'i bir sene oynatırsınız oyunda sonra satmazsanız elinizde çakar.muhammet'in ne olacağı belli değil,antrenmana sokarsınız biraz gelişir bir sene sonra ona on basacak bi regen bulursunuz hooop pabucu dama.emrenin yaşı 30 u geçmiş alex ile aynı akıbeti paylaşması işten bile değil.
arkadaşlar oyunu baştan sona bu oyuncularla oynamıyorsunuz değil mi? sahsen ben ikinci senede neredeyse yarıdan fazlasını değişiyorum regenlerle.pendiksporu seçmiş olsanız 2. senenizde fenerbahçeyi hallaç pamuğu gibi sallayıp atmayacakmısınız oyunda? yada galatasarayı yada beşiktaşı?