Penalti kurtarmanin konsantrasyon ile ilgisi yok. Refleks, ceviklik, hizlanma ozellikleri etkili penaltilarda.
Bunun disinda penalti kurtarma konusunda ben hic bir zaman sadece kalecinin becerisine inanmiyorum. Kaleciyi maca hazirlayanin bence daha fazla rolu vardir penalti kurtarilmasinda. Eger rakip iyi analiz edilmisse ve gecmiste attigi penaltilar incelenmisse, belli bir tercih ortaya cikar (Alex gibi cok iyi penalti kullanan oyuncular haric). Kaleci bunu maca cikmadan once bilirse, ona gore avantajli durumda olur. Eger vurusu yapan oyuncu da durdurulmasi cok zor bir vurus yapamazsa (yani yukari ve kenara dogru), kaleci de vurusun kalitesine gore kutrarisi yapar veya yapamaz.
Sahsen ben Fenerbahce'nin kaleci antrenorlerinin hem kaleci yetistirme, hem de kaleci calistirma konusunda iyi olmasina da bagliyorum kurtarilan penaltilari. Ozellikle penalti atislari oncesinde Volkan'in zaman gecirmek icin su icmesi ve cizgiye yavas gecmesi, biraz da rakibi penalti noktasinda dusunmeye, Volkan'i beklerken kendi becerisini sorgulamaya zorluyor (rakibin soguk kanliligi) ve bunlar ogrenilen taktikler.
Mesela Avusturya macindaki penaltiyi izlerseniz, yapilan vurus koselere degil ve yerden. Bu oldukca kotu bir penalti vurusu ve Volkan'in dogru tarafi secerek refleksleri ile kurtarisi yapiyor.