-
Ben de buna bağlı olarak biz özeti izliyoruz demiştim.
Milisaniye önce olması ya da maçın başında olması, eğer bir müdahale yoksa çok da önemli değil. Mücadele modunda anlık sonuç ekranı var, basıyorsun ve bir kaç saniye sonra maçın sonucunu veriyor. Yani bilgisayar için o maçın senaryosunu yazmak çok kısa bir süre alıyor. Pozisyondan milisaniye önce de olsa maç başında da olsa o pozisyon kaçacaksa kaçıyor.
Bilgisayarın sonucu bilmesine gelirsek, aslında bilgisayar sonucu bilmiyor. Bilgisayar değişkenlere göre maçı oynatıyor, sen oyunu önde götürüyorsan, rakip takımın hocasının özelliklerine göre senaryoyu sürdürüyor.
Mehmet topu geriye oynuyor, geriye oynadıktan sonra rakibin hamlesini oynatıyor, ona bağlı olarak senin hamleni şeklinde sürdürüyor oyunu. Eğer hiç müdahale olmadan oyunu izlersek ve öndeysek yine görüyoruz ki yapay zeka da maçın sonlarında kazanmak adına hamleler yapıyor. Kazanamayacağını biliyorsa neden yapıyor şeklinde düşüncen var sanırım ya da maç sonucu belliyse, yani her değişikliğe rağmen kazanamayacaksa neden kazanmaya yönelik o hamleyi yapıyor ve biz de bunu izliyoruz demek istiyorsun sanırım.
Ben de buna cevap olarak, o anda maçın sonucunu bilmediğini söylüyorum. Evet maç başladığı anda sonucu belli (eğer müdahale yoksa) ama o sonuca ulaşırken yapay zeka da bilmiyor, değişkenlere göre ortaya çıkan durumu yansıtıyor.
Ömer abi olabilir, belki de o değildi ama geçmiş serilerde, oyuncu topu aldığında 12 ihtimal var ve buna bağlı tercih yapıyor gibisinden bir söylem olmuştu sanırım, sayı çok da önemli değil, top oyuncuya geldiğinde, pas vermek, şut atmak, topu sürmek, geriye dönmek, taca atmak gibi gibi seçenekleri var, bunlardan birisini yapıyor, buna bağlı verilen karşılık sonucunda yeni değişkenler, yeni senaryolar devam ediyor, maçın başında. Her harekete bir karşılıkla 90 dakika oluşturuluyor ve biz izliyoruz.
Oyun içinde müdahale ettiğimizde zaten anlık beklemeler oluyor, o esnada yine oyun hızlı bir şekilde, yeni senaryoyu oluşturup, bize oynatıyor sadece.
Yazmıştım sildim, kadere benzeten bir örnek verecektim ama dini konularda tartışma çıkabilir diye sildim. Yani oyunun sonucunu önceden bilmesi, onu yaşamış olmasından kaynaklı. Her şey o saniyeler içinde zaten yaşanıyor, bize ise oyunun amacına yönelecek şekilde izlemek kalıyor.
Tabi bunlar benim kendi yorumlarım, böyledir diye bir iddiam yok.
Mesaj Yetkileri