Quote Originally Posted by aniltorres9 View Post
[LEFT] Teşekkürler ellerinize sağlık yalnız benim bir kaç sorum olacaktı; Öncelikle defans rollerini tam olarak yapamadığımı zannediyorum. İki savunma oyuncusundan bir tanesini top yapan defans yaptığımda diğerini sınırla yapıyorum. Ve bu arada agresif bir oyuncuyu durdurucu diğer savunma oyuncusunu ise sıkı defans yapıyorum. Önce ki oyunlarda bu etkili oluyordu ama bunda biraz aksıyor gibi oldu. Bir karasızlık yaşıyorum defans oyuncularının rol kombinasyonunda.
Oyundaki anlamiyla sinirli savunma oyuncusu kisacasi kotu savunma oyuncusu. Yani sadece top ile beceriksiz oyuncu degil, savunma becerisi de kisitli olan oyuncu anlamina geliyor.

Ben acikcasi bu tanimdan hic hoslanmiyorum ve bu sinirli savunma oyuncusu taniminin yanlis oldugunu dusunuyor ve ileride bunun degismesi icin de caba gosteriyorum. Bence,

Top ile becerisi yuksek olan oyuncular: top yapan savunma oyuncusu
Top ile becerisi zayif olan oyuncular: sinirli defans oyuncusu
Digerleri: Defans Merkez oyuncusu

olarak tanimlanmali.

Bu zaten oyuncunun ozelliklerine bagli olan bir durum. Top yapan savunma oyuncusu olacak kalitede bir oyuncunuz varsa, yani top teknigi, paslari, topsuz alani, kararlari, yaraticiligi bir stoper icin yuksek seviyedeyse, bu oyuncunun gorevini bu sekilde verebilirsiniz.

Veya bir savunma oyuncunuzun ozellikleri lig/mac seviyesi icin alt seviyedeyse bu oyuncuyu sinirli defans oyuncusu yapabilirsiniz.

Genelde benim tercihim iki oyuncunun da rolunu normal merkezi defans oyuncusu olarak secmektir.

Oyuncuya verecegniz gorevi ise, rakibin dizilisinin belirlemesi daha dogru.

Code:
          DRC     DLC
          STL     STR
              DMC
Rakip iki santraforla oynuyorsa, bir stoperinizin rakibe basmasi, digerinin alan kapatmasi pek mantikli olmayacaktir cunku rakiple bire bir oynamalari gereklidir. Onlara destek icin bir adet on libero faydali olabilir.

Bu durumda da iki stopere Savun gorevi vermek, rakibe basma ve pozisyon alma konusunda daha dengeli oynamalarini saglar. Defansif orta saha da rakip forvetleri onden kapatarak topla bulustuklarinda onlara baski yapabilir.

Code:
          DRC     DLC
              STC
              DMC
              AMC
Rakip tek santrafor, bir de arkasinda forvet arkasiyle oynuyorsa, defansif orta saha AMC'yi savunmaktan sorumlu olur. Iki stoperden markaj becerisi iyi olana Durdurucu gorevi verebilir, pozisyon alma becerisi ve sezileri daha iyi olana da Koruyucu gorevi verilebilir (gerci bu koruyucu gorevi siki defans olarak cevirilmis durumda ama o gorevi alan oyuncu biraz daha geriye sarkarak savunmanin arkasina atilan toplari supurecektir).

Code:
          DRC     DLC
              STC
Rakip arkasinda herhangi bir oyuncu olmadan tek santrafor ile oynuyorsa, on libero kullanma gereksinimi ortadan kalkar cunku savunma oyunculari bu bolgede rakibe karsi 2 ye 1 ustunluk saglamis olur. Bu durumda markaj becerisi daha iyi olan oyuncuya Durdurucu, pozisyon alma ve onsezi becerisi daha iyi olana da Koruyucu gorevi verilebilir.

Rakibin cift santraforlu oyununu durdurmanin bir baska yolu da 3'lu savunmaya donmektir.
Code:
          DRC  DC  DLC
          SRL      STR
Bu durumda DRC ve DLC'ye Durdur gorevi, DC'ye ise Koruyucu gorevi vererek iki santraforun da markaj altinda olmasini saglarken, gobekteki oyuncunun da savunmanin arkasina atilacak toplari savunmasi istenebilir.

Bir diğer sorum örneğin 442 de kanatlarda açık oyuncusu oynatırken bekleri kanat bek yapmak veya normal kanat oyuncu oynarken arkasındaki oyuncuyu bek yapmak doğru kombinasyon mu?
Ve çift forvetlerde nasıl kombinasyonlar yapmak gerekir. "Hedef Santrafor/Fırsatçı", "Yard. Hücumcu/Santrfor" gibi belli kalıplara uymak gerekir mi?
Kanat (Acik) ile Kanat'in arasindaki en buyuk fark Kanat oyuncusunun daha fazla top surmesi, Kanat (Acik)'in ise daha az top surmesi. Oyunculardan beklentilerine bagli bu secim.

Ayni sekilde Bek ile Kanat Bek'in arasindaki fark, Bek'in daha az top surmesi, Kanat Bek'in ise daha fazla top surmesi.

Oyuncularin bu becerisi varsa her turlu ikili kulanilabilir.

Forvetlere gelince, belirli bir sablon yok. En azindan kafamda yok bo bolgeye nasil oyuncular alacagim genelde benim icin orta sahada nasil oyunculara sahip olduguma baglidir.

Eger kadro cok becerikli degil ama fiziksel olarak iyilerse, bir tane hedef santrafor oynatip topu ileride tutmak guzel bir cozumdur. Yanina top ile iliskisi iyi olan bir yardimci hucumcu veya 10 numara konulabilir.

Eger hem fizikli, hem de yetenekli bir oyuncu varsa elinde onu komple hucumcu olarak oynatip, hucumda butun yaraticiligi onun ustune yikabilirsin.

Eger orta sahadaki oyuncular dikine iyi paslar atabiliyorlarsa, firsatci hucumcu veya santrafor gibi oyuncular faydali olacaktir. Bu oyuncular ozellikle savunmanin arkasinda sarkma ve rakibi bire bir gecmeyi cabalarlar.

Mucadeleci hucumcunun esas gorevi rakibin savunma oyuncularinin topu oyuna sokmasini engellemek.