1 ile 30 arası toplam 54 sonuç

Konu: Beşiktaş ve Fenerbahçe nasıl yansıtılacak?

Hybrid View

Nesil
    2006
    Yer
    Antalya

Quote Originally Posted by perpetua View Post
    Eger Avrupa ici siralamada kalite (CA) olarak 41. takimi ilk sezondan Sampiyonlar Ligi'ni aliyorsa bunun hatasi sadece arastirmacilarin profil sisirmesiyle aciklanamaz.

CA oyuncunun alabilecegi ozellikleri sinirlayan bir degerdir. Oyuncu profilinde bir ozellik sisirilmisse, baska bir ozelligin dusuk yapilmasina neden olan bir kisitlamadir. Bu nedenle, daha yuksek CA'ya sahip oyuncular ve daha yuksek CA'li oyunculara sahip takimlarin zaaflari daha az olacaktir.

Avrupa'da 41. sirada olan bir takimin da zaaflari mutlaka Avrupa'da ilk 20 siraya girmis takimlardan cok daha fazla olacaktir.

Buna ragmen oyun 41. siradaki takima sampiyonlar ligini kazandiriyorsa yapacak cok bir sey de yok.

Gerci o da bir sey degil. FM 2013'un ilk surumunde 195. siradaki takimin Sampiyonlar Ligi finali oynadigini da gordum (Levski).
    Olayın sadece CA PA olmadığını anlatamıyoruz herhalde. Olay Galatasaray'ın komplike bir takım olarak yansıtılmış olması. Zaten her sene son ana kadar şampiyonluğu kovalaması ligde sen dışında yenemezsen yenilmeyecek olması veya şampiyonlar ligini ilk seneden alması da bu yüzden.
    Gerçeğe dönüp bakalım şimdide ?
    Geçen sene öyle bi grupta ikramlarla son anda çıktı. 2. torbadan gelen takım Braga değilde daha güçlü bir takım olsaydı şuan bunları bile konuşuyor olmazdık. Tıpkı Fener'inde Uefadayken kura konusunda şanslı olması gibi ..
    Dönüp lige baktığımız zaman Galatasaray şampiyon olamasa bile ligde minumum aldığı puan 75-80 arasında. Özellikle her 2 maçta da yenemiyorsan şampiyon olma şansın zor. Ama geçen sene şampiyon olmasına rağmen 71 puan alabilmiş. Sanırım bahsettiğimiz şeylerde bunlar.
    Başarı için CA veya PA'nın o kadar önemli olmadığını senelerce siz anlattınız bizlere. Şimdi kalkıp bunun açıklamasını sadece CA'ya ve PA'ya bağlamak saçmalıktan başka birşey değil. Yoksa bende biliyorum CA ve PA konusunda Avrupa'da kaçıncı takım olduğumuzu.

Edit: Lütfen yanlış anlaşılmasın amacım başarıları küçümsemek değil.

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by CRaCPoT View Post
    Olayın sadece CA PA olmadığını anlatamıyoruz herhalde. Olay Galatasaray'ın komplike bir takım olarak yansıtılmış olması. Zaten her sene son ana kadar şampiyonluğu kovalaması ligde sen dışında yenemezsen yenilmeyecek olması veya şampiyonlar ligini ilk seneden alması da bu yüzden.
    Gerçeğe dönüp bakalım şimdide ?
    Geçen sene öyle bi grupta ikramlarla son anda çıktı. 2. torbadan gelen takım Braga değilde daha güçlü bir takım olsaydı şuan bunları bile konuşuyor olmazdık. Tıpkı Fener'inde Uefadayken kura konusunda şanslı olması gibi ..
    Dönüp lige baktığımız zaman Galatasaray şampiyon olamasa bile ligde minumum aldığı puan 75-80 arasında. Özellikle her 2 maçta da yenemiyorsan şampiyon olma şansın zor. Ama geçen sene şampiyon olmasına rağmen 71 puan alabilmiş. Sanırım bahsettiğimiz şeylerde bunlar.
    Başarı için CA veya PA'nın o kadar önemli olmadığını senelerce siz anlattınız bizlere. Şimdi kalkıp bunun açıklamasını sadece CA'ya ve PA'ya bağlamak saçmalıktan başka birşey değil. Yoksa bende biliyorum CA ve PA konusunda Avrupa'da kaçıncı takım olduğumuzu.

Edit: Lütfen yanlış anlaşılmasın amacım başarıları küçümsemek değil.
    Komplike bir takim tanimlamasini tam olarak cozumleyemedim.

FM 2013'te ufak bir deneme yapmistim. Mourinho'yu Galatasaray'a, Fatih Terim'i Real Madrid'in basina gecirmistim. Orjinal taktiksel tercihleriyle beraber. Galatasaray Avrupa'da mac kazanamamis, ligde yanilmiyorsam 4. olup Mourinho kovulmustu.

Fatih Terim ise Real Madrid ile sampiyonlar ligi finali oynamis ve ligi kazanmisti.

4231 dizilisinin, 442'ye karsi avantaji, orta sahanin merkezinde bulunan 3 oyuncu ve toplamda 5 tane orta saha oyuncusu ile oynanmasidir.

4231'in zaafi ise bek oyuncusu ile kanat oyuncusu arasindaki buyuk mesafedir. Bek oyuncusu rakibi daha ileride karsilamak, kanat oyuncusu da rakip beki takip ederek bu mesafeyi kapatmak zorundadir.

4231'in gobekteki iki oyuncusu, merkezde ve kanatlarda olusacak tehlikelere karsi halkan olma gorevindedirler. Santraforun arkasindaki oyuncu ise ya forveti ikileyen veya modern oyun kurma ozelliklerine sahip olan bir oyuncu olaur. Yani bu modern oyun kurucu gerektiginde savunmaya da gelir ve yardim eder.

Ama oyunda boyle degil.

Ozellikle hucum mantalitesi kullanan takimlarda (hemen hemen her buyuk takim) ilerideki 4 oyuncu kesinlikle geri gelmiyor. Yani savunmada zayif. Bekler de ileri cikip onlarin kanadindaki MR/ML'lere yakin markaj yapmiyor.

Defansif mantalite kullanan takimlar ise gol atamiyor. Hucum zayif ve ustune ustluk savunmada da saglam degil.

Bu nedenle ozellikle oyunun ilk ciktigi halde Galatasaray'in cok basarili olmasi da supriz degil. Cunku oyun 442'yi oynanmasi gerektigi gibi oynatiyor ama 4231'i oynatamiyor.

4231'e karsi turlu turlu dizilislerle cok iyi sonuclar aldim. 451, 361, 4411, 4141. Hepsinin ortak bir ozelligi vardi. Top benim MR veya ML oyuncuma geldiginde rakip bek benim oyuncuya yakin degildi. Rakip kanat oyuncusu da cok uzak oldugu icin kanat oyuncusu bol bol bos alan buluyordu. Bu da topu rakip kaleye tasimama, rakip oyuncularin o kanat oyuncusunu durdurmak icin alan bosaltmasina ve pozisyon bulmama neden oluyordu.

433 biraz daha dengeliydi cunku en azindan merkezde 3 tane defansif gorev yapan oyuncuya sahip bir dizilisti. 4231'in ise 424'ten farki yoktu.

Bunu sadece ben degil, oyunu test eden ve mac motoru ile ilgilenen bir cok kisi dile getirdi. Umarim bu konuda gelisme gozlemlenir bu sene.
    Last edited by perpetua : 11.Eylül.2013 at 22:59

Mesaj Yetkileri