Yanlış hatırlamıyorsam Alex Ferguson'un bir lafı vardı

"İstatistik mini etek gibidir; çok şey gösterir ama asıl görünmesi gerekeni göstermez."

Egemen çok kötü bir oyuncu demiyorum ben, ama Semih ile karşılaştığında Semih'in gerisinde kalan bir futbolcu. Semih 125 ise Egemen 110-115 hatta 120 de olabilir ama 125 benim gözümde olmaz.

İstatistiklerle konuşacaksak ben bir oyuncuyu değerlendirirken lig kalitesi ve ligdeki oyuncularn tekniklerini göz önünde bulundururum.

Egemen karşısında hiç tekniği olmayan 11 adama karşı oynarken, Pique, Ramos gibi oyuncular karşısında Ronaldo gibi geçen sezon Özil gibi bu sene Bale gibi bir çok oyuncuya karşı oynuyorlar. Ki zaten Türkiyede bu futbolculara karşı sert oynanmadığı zaman skorların ne denli olduğunu görebiliyoruz. Yani istatistikleri sorgularken ortalamaya bakmak yanlış olur. Eğer messi Türkiyede oynuyor olsaydı muhtemelen messinin PA sı 180 civarlarında olurdu. Bu gerçeği değiştiremeyiz. Benim değinmek istediğim nokta şuydu Egemen iyi veya kötü bu beni bağlamaz sonuçta bu bir oyun yani ona bakarsak Pes Semih Kayaya 90 Jumping yeteneği veriyor biz 13 ki bence doğru olanda bu. Bence biz daha kendi oyuncularımızı oldukları değerlerin altında tutuyoruz. Tamam bir çok oyuncumuz Avrupa kalitesinde değil ama bu ligde 2 takım Avrupada finalleri görebiliyorsa, kusura bakmasın ama Rusyada oyuncular 180-190 değer alırken türkiyedeki oyuncuların 140-150 değer almasını tartışmak aptallık geliyor bana.

Ha bu konuda araştırmacılarımıza hak veriyorum o ayrı, çünkü onlarda adil davranmaya çalışıyorlar, eminim ki onlarda Türk oyuncuları düşük yapalım diye düşünmüyorlardır. Benim sinirimi bozan hiç bir başarısı olmayan oyuncuların oyunda 180-190 PA değeri alırken bizim oyuncularımız burada 125 alınca oturup tartışıyoruz. Ama semih almasa, salih almasa, oğuzhan almasa Türkiye takımı oyunda ilk eleme gruplarını bile geçemiyor. Sırası geliyor San Marino gelip Türkiyeyi yeniyor. Elin Rusyası gelip Türkiyeye 6-7 gol atıyor. Rusyadaki oyuncular bu kadar mı iyi?

Yok, ama yinede böyle yapılıyor. Biz ise burada anca oturmuş kendi oyuncularımızı yükseltin diyeceğimize dahada düşürün diyoruz. Hiç oyunu uzun süre oynayan var mı? Varsa Türkiyenin 10 yıl sonra kadrosunun tamamen Almanya doğumlulardan oluştuğunu görüyordur.

Ha Egemen isterse 200PA alsın inan ki umrumda değil ama hani benim kendi şahsi görüşümde Semih 120-115 e düşecekse Egemende 105-110 a düşürülmeliydi, ki deminde belirttiğim gibi şahsi görüşümdü. Pique ve Puyol konusunda ise ben ligdeki oyuncuları göz önüne alarak eğer Egemen yada Semih o ligde oynasalardı muhtemelen 70-80 civarında sarı kart görürlerdi diye düşünüyorum yani hala lafımın ardındayım ama hani oyuncularımızı kötüleyerekte bir yere varamayız. Nasıl ben Salih Uçan'ın 160PA sına daha artmalı diyebiliyorsam bence Semih'in PA'sı gayet idealdir, ha CAsı bir kaç düşer artar onu bilemem ama zaten 140-145 civarına ya ulaşır ya ulaşmaz bu antrenman tesisleri ile o yüzden pekte üzerinde durmaya gerek yok bence