1 ile 30 arası toplam 384 sonuç

Konu: FM 2014 - Araştırma Hakkında Eleştiri Başlığı

Threaded View

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by medievil View Post
    Yanlış hatırlamıyorsam federasyonun finansal faktörleriyle ilgili bir bölümde iyileştirme yaptım. Ligin itibarında iyileştirme yaptım. Tüm takımların bilet ve kombine satış fiyatıyla ilgili düzenleme yaptım. (tabi bunları abartmayarak) Ufak tefek bunun dışında değişiklikler yaptım ama hangileri etki etti bilmiyorum açıkcası. Biraz daha kariyerde ilerleyince daha net fikir sahibi olacağım
    Federasyonun finansal faktorleri derken?

Oradaki bir deger, sadece federasyonun milli takim teknik direktoru secerken ne kadar para harcayacagini etkiliyor.

Digeri ise SI tarafindan belirlenen bir deger. Ulkenin satin alma gucunue gore belirliyorlar. Onu degistirmek mumkun degil.

Kulübün kasada olunca illaki harcıyorlar o konuda sıkıntı olmuyor. Misal bu kariyerimde ilk sezon sonunda Galatasaray'ın 20m transfer bütçesi vardı. Gayette güzel transferler yaptılar.
    Yapiyorlar da iste sorun yasadigimiz bir mesele bu. Bizim kulupler genelde cepte olani degil, olmayani harciyorlar. Olmayani harcadiklari icin de gelir yaratmalari gerekli. Yaratamayinca da borclar artiyor.

Oyunda elde olmayan parayi harcamak mumkun degil. Zaten Financial Fair Play de buna izin vermiyor artik. Bizim kuluplerin borclari da, gelirlerine oranla o kadar fazla ki Avrupa kupalarindan gelen para olmayinca transfer icin kaynak yaratmak gerekiyor.

Gercekte ise ya disaridan para enjekte ediliyor kulube (ornegin Sow ve Emenike transferlerinde oldugu gibi bireylerin hibe edisi, veya Galatasaray'in hisse satisi) veya borc alarak nakit akisi saglaniyor ve bu borc ile transfer yapiliyor (gerek banka borcu, gerek kisilere borc, gerek tahvil vs. gibi finansal enstruman satislari).

Buyuk kuluplere "sugar daddy" vermek bir formul ancak nakit girisi de o zaman cok abartiya kaciyor. Bunu veritabaninda yapamayiz ama editor ile bu secenegi ekleyip oyunu finansal sorunlardan birazcik arinarak oynamak mumkun ve bazen zevkli olabiliyor.

Ama bu da kisa donemli bir cozum cunku kulup baskani degistiginde, yerine gelen sugar daddy olmak zorunda degil.

Yakma konusu fazla abartılıyor. Sponsorlar açısından dediklerine katılıyorum. Ancak şunu da bilmek gerek Fenerbahçeliler "hadi bakalım kalkın storeları yakıyoruz" deseler eşzamanlı bir operasyon ile Türkiyede store kalmaz. Orada olmuş olay tamamen farklı. Zaten aklı başında hiçbir taraftar bu tür eylemleri yapmaz. Ülkerin sponsorluktan çekilmeside aynı şekilde. Ülker neden ülker? neden başka firma değil. Yada acıbadem ? Sizin yaşınız benden daha çok daha geniş açıyla bakabilirsiniz zaten bu olaylara.
    Taraftarlar "storelari yakiyoruz" dese, butun bu kulupleri kapatsin devlet zaten. Bunu yapmamis olmak ovunulecek bir durum degil. Bu isi yapmaya kalkisanlari, hangi dukkana yapiyorlarsa yapsinlar, engellemek bile ovunulecek bir sey degil. Olmasi gereken bu cunku. Ama tribunde yaninda sahaya bozuk para atan, cakmak atan, caki atan adami engellemiyorsan, mesale yakani engellemiyorsan, saha disinda bunu yapani da engellemen beklenemez zaten. Ne cekiyorsak bu guvenlik zaaflarindan cekmiyormuyuz zaten?

Neden Ulker diye sorarsan, neden Ulker ilk basta sponsor oldu sorusunu da sormak gerekir bence. Yerine gelen de neden geldi sorusu da hemen ardindan sorulabilir tabii.

Bu kulupler yurt disindan sponsor bulamiyorsa, veya en azindan gelirlerinin cogunu yurt disindan kazanan bir Turk sirketten sponsor bulamiyorsa, Avrupa capinda kulup olduk, dunya capinda kulup olduk gibi masallara beni inandiramazlar.

Onlar isin icinde yoksa, sponsorlar mecburen ic piyasadan cikar. Sponsorun ic piyasadan cikmasi demek, Turk ekonomisinden, Turk halkindan bu paranin gelmesi demek. Yani Ulker olmus, Acibadem olmus, baska bir sirket olmus fark etmez.
    Last edited by perpetua : 01.Mayıs.2014 at 01:24

Mesaj Yetkileri