Quote Originally Posted by alexalexalex View Post
Benim kafamı kurcalayan birşey var, şimdi;

Fenerbahçe'de Nani, RvP
Galatasaray'da Sneijder, Drogba, Podolski
Beşiktaş'ta Mario Gomez..

Bu tarz isimler ligimize geldi ve oynuyorlar, oynadılar.. Şimdi biz FM tabanlı düşünürsek, oyunda bu kulüplerle bu isimler için masaya bile oturamazdık. İmkanı olmazdı yani. Ama gerçeğe baktığımız zaman, Kasımpaşa ve Osmanlıspor gibi sıradan kulüplere bile iyi oyuncular gelebiliyor. Tabi 3 büyüklere gelenler kadar üst düzey olmasa bile gelip oynuyorlar. Biz neden FM'de türk takımları ile bu denli büyük oyuncuları alamayacak durumdayız?

Bu Türkiye Ligi'nin araştırılması mı yoksa oyunun yapay zekası ile ilgili bir sorun mudur?
Eğer bizim lig ile alakalıysa, bu oyuncuları transfer edebilmedeki tek etken ligin ve kulubün popülaritesi midir? Şuan oyundaki verilen tanınmışlık değerleri gayet normal. Fakat bu değerlerle oyunda yıldız oyuncu getiremiyoruz. Getirmeye kalksak çok yüksek paralardan başlıyor zaten. Fakat gerçek hayatta Türkiye'ye gelebiliyorlar.

İkinci olarak soracağım soru ise, bizim oyunu oynadığımız takım dışındaki diğer yapay zeka ürünü takımlar neden saçma transferler yapıyor? Misal ben Fenerbahçe'yi yönetiyorum. Wonderkid peşinde koşuyorum, kaliteli oyuncular arıyorum.. Galatasaray ise dandik liglerden 2. sınıf oyuncu peşinde. Mesala ben isterdimki ben Fenerbahçe'yi yönetirken, GS gerekirse parayı basıp Sneijder tarzında bi oyuncu alma gücünü göstersin. Ama nedense diğer takımlar asla bizim yönettiğimiz takım kadar mantıklı, kaliteli transferler yapamıyor. En azından Türkiye Ligi için bunu gözlemledim.

Sanırsam siz araştırmacı olarak, SI ve Miles'a feedback veriyorsunuzdur. Size kendi ülkemizde FM hakkındaki konuşulan sorunları nedir diye sorup, fikrinizi alıyorlar mı?
Miles'la degil, oyunu kodlayanlarla konusuyoruz. Miles genel stratejiyi cizen kisi. Isi yapan kendisi degil.

Yazdigin isimlerin hepsi kariyerinde dususe gecmis, eski kuluplerinde artik forma sansi bulamayan ve kuluplerin maliyetinden kurtulmak istedigi futbolcular. Oyun, bu futbolcularin maliyet/verim dengesini yeterince iyi suzemiyor ve futbolcu artik Turkiye'de oynayamayacak kadar dusene kadar yuksek maaslarla sozlesme yeniliyor. Boylece bu futbolcular istedikleri maaslari kazanmak icin Turk kuluplerine gelmek zorunda kalmiyorlar.

Gomez'in Bayern'den Fiorentina'ya gitmesi de oyunda pek gorulecek bir sey degil ornegin.

Yapay zeka'nin yonettigi kuluplerin transfer tercihlerine gelince. Bu konuda sirf isimlere degil, kulubun o anki ihtiyacina bakmak gerekli. Galatasaray her yil bir Sneijder alamaz. Almamali. Tipki Fenerbahce'nin her yil bir van Persie/Nani alamayacagi gibi.

FM 2016'nin ilk yaz transfer doneminde 3 buyuklerin transferleri:
Besiktas:
Sergio Araujo (Las Palmas)
Yannis Tafer (St. Gallen)
Umit Kurt (Sivasspor)
Muhammet Demir (Gaziantepspor)
Adama Traore (Monaco - Kiralik)

Fenerbahce:
Arkadiusz Milik (Ajax)
Lucas Alario (River)
Abdou Diallo (Monaco - Kiralik)
Kenedy (Chelsea - Kiralik)

Galatasaray:
Abel Hernandez (Hull)
Ivan Martic (Spezia)
Laurens De Bock (Brugge)
Alen Halilovic (Barcelona - Kiralik)
Serdar Aziz (Bursaspor)
Nadir Ciftci (Celtic)

Bu transferler bana oldukca iyi gorunuyor acikcasi.
Mesela Besiktas'in aldigi Araujo, Gokhan Tore tarzinda bir forvet. Tore 20'ye satilip, Araujo 12'ye alinmis.
Traore ise Tolgay ve Oguzhan'in kalitesinde bir orta saha oyuncusu.

Fenerbahce'de Milik ve Alario Fernandao'nun onunde santraforlar.
Chelsea'den gelen Kenedy Volkan Sen, Alper Potuk gibi oyuncularin onunde, Markovic gibi genc ve potansiyelli bir kanat oyuncusu.

Galatasaray'a gelen Hernandez Burak ayarinda bir santrafor.
De Bock, Carole ayarinda bir bek oyuncusu.
Nadir Ciftci, Umut Bulut'un onunde bir santrafor.
Ivan Martic Sabri'nin ustunde bir sag bek.

Diyebilirsin Fenerbahce'nin santrafor ihtiyaci varsa neden gidip van Persie kalitesinde bir santrafor daha almiyor da Milik'i aliyor. Ama takimin ihtiyaci olan oyuncu tipi zaten 33 yasindaki van Persie ile 29 yasindaki Fernandao'nun yaninda Milik gibi genc bir oyuncu degil mi?

Ama hata da yok degil. Mesela oyun Besiktas'ta hem Serdar Kurtulus, hem de Beck'i yollayip oraya Necip/Atiba rotasyonunu yerlestirmis. Bu biraz da arastirma hatasi olabilir tabii. Necip ve Atiba'yi o mevkide o kadar iyi oynayacak seviyede yapmamak lazimdi belki de.

Yani kisacasi alinan oyuncularin kalitesinde cok sorun yok. Isimleri buyuk degil. Gerci isimleri buyuk olarak gelen oyuncular bu alinan oyuncularin cok ustunde verim verecek seviyede oyuncular da degiller.