Quote Originally Posted by perpetua View Post
Oyuncunun sahadaki rolunu belirleyen onun ozellikleri. Bir orta saha icin iyi dripling becerisi olan bir oyuncuya, dripling yapma demek Nani'ye sen stoper oyna veya van Persie'ye kaleye gec demekten cok da farkli degil.

Yazimdaki son cumle belki de en onemlisiydi ve bunu atlamissiniz. Dripling degerini belirlemek icin 3-5 mac yeterli, natural fitness ise yillarca takip etmeyi gerektiriyor.
Yahu yanlışa yanlış demek bu kadar zor değil, siz de kusursuz değilsiniz biz eleştirenler de değiliz hepimiz insanız sonuçta. Souza bir örnekti, dribbling özelliği de aynı şekilde sadece bir örnek. Madem bir oyuncunun bariz eksik görünen bir özelliğini aynı bırakabiliyorsanız ve bunu yabancı araştırma ekibinin bir bildiği vardır argümanıyla savunuyorsanız aynı şekilde bütün oyunculara bu tutumla yaklaşmanız gerekir. Bazen yabancı araştırmacılar da hata yapabiliyorlar, Yaya Toure'nin uzaktan şutu 8'di mesela. Natural Fitness özelliği bu kadar düşük olduğu için maçı tamamlamakta zorlanıyor Kjaer, gerçek hayatta böyle bir şeye şahit oldunuz mu? Bir dönem üst üste 1-2 ağır sakatlık geçirmişti muhtemelen o yüzden bu kadar düşük tuttular fakat şu an böyle bir durum yok. Ben dediğiniz gibi çok uzun süre takip etmek gerektiğine falan inanmıyorum kusura bakmayın.

Oyuncunun sahadaki rolünü belirleyen özelliklerinden ziyade Teknik Direktörüdür ayrıca. Bir örnek Caner mesela, bu sezon geçtiğimiz sezonlara göre formsuz fakat gayet kalitesini ortaya koyduğu maçlar da mevcut. Bunun en büyük sebebi de Vitor Pereira'nın uzun süre hücumcu beklere dayalı oyun yerine beklerin daha çok takım savunmasında kaldığı bir sistem tercih etmesiydi mesela, zaten hücum özellikleriyle var olmuş bir oyuncu Caner doğal olarak özel hayatındaki sıkıntılarla beraber performansı düştü. Hatta Gökhan Gönül daha sezon başında bu sezon pek etkili görünemezsek kimse şaşırmasın minvalinde bir açıklama yapmıştı. Ama bakıyorum Caner'e 5 puanlık bir düşüş, yine CA'da yanılmıyorsam 5-6 puanlık bir düşüş daha uygun görülmüş. Şimdi muhtemelen cevap olarak istatistik kasacaksınız fakat futbol istatistiklerden ibaret bir oyun değil, bunlardan yararlanmanız çok güzel fakat istatistik üzerinden oyuncu değerlendirmesi yapmak bir o kadar yanlış.