1 ile 30 arası toplam 109 sonuç

Konu: Football Manager 2017 | Fenerbahçe

Hybrid View

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by Dennis Bergkamp View Post
    Salih'in oyun zekasındaki eksikliklerden kastınız ne çok merak ettim.Müsait bir zamanınızda açıklayabilirseniz sevinirim.
    Saniyorum Cengiz'in demek istedigi su.
    Fenerbahce gibi her macini kazanmak amaciyla sahaya cikan bir takimin birincil yaratici oyuncusunun oldukca iyi zihinsel ozelliklere sahip olmasi veya sadece bir kac tane zihinsel ozelliginin cok kuvvetli olmasi yeterli degil.

Daha komple bir oyuncu olmasi, cok iyi zihinsel ozelliklere sahip olmasi gerekli. Su an itibariyle Salih bu cizilen profili doldurabilen bir oyuncu olmadigini anlatmak istiyor.

Quote Originally Posted by perpetua View Post
    Saniyorum Cengiz'in demek istedigi su.
    Fenerbahce gibi her macini kazanmak amaciyla sahaya cikan bir takimin birincil yaratici oyuncusunun oldukca iyi zihinsel ozelliklere sahip olmasi veya sadece bir kac tane zihinsel ozelliginin cok kuvvetli olmasi yeterli degil.

Daha komple bir oyuncu olmasi, cok iyi zihinsel ozelliklere sahip olmasi gerekli. Su an itibariyle Salih bu cizilen profili doldurabilen bir oyuncu olmadigini anlatmak istiyor.

Elbette Salih'in özellikle top ayağında değilken büyük eksiklikleri var ama oyun zekası denilince akla ilk başta doğru şeyi doğru zamanda yapması,saha görüşü gibi şeyler geldiğinden bir an şaşırdım.
    Last edited by Dennis Bergkamp : 19.Ekim.2016 at 12:27

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by Dennis Bergkamp View Post
    Elbette Salih'in özellikle top ayağında değilken büyük eksiklikleri var ama oyun zekası denilince akla ilk başta doğru şeyi doğru zamanda yapması,saha görüşü gibi şeyler geldiğinden bir an şaşırdım.
    Ömer Abi açıklamış. Çok teşekkür ederim. Bir oyuncunun pas vizyonununa sahip olması onun yaratıcı kılmıyor. En az onun kadar pas vizyonu var ama Mesut Özil'in yaptıklarının 4'te 1'ini yapamaz Salih. O mental özelliklerin dolması gerekiyor. Bunun için antrenmanlarda sürekli spesifik çalışması, çalıştıklarını sürekli saha içinde denemesi/yanılması, buradan kazandığı deneyimleri fark etmesi ve deneyim ile kazandığı doğru işleri refleksif alışkanlığa çevirmesi gerekiyor. Mesela Decisions, karar vermek. Sürekli deneyip yanılıp hangisinin doğru hangisinin yanlış olacağına çok hızlı karar verebilecek bilgiye sahip olması lazım. Teknik olarak da desteklemesi lazım ki, top her zaman aynı şekilde gidebilsin. Teknik olarak destekleyemezseniz topa yön veremediğinizde yine istediğiniz sonuca ulaşamazsınız.

O yüzden oyuncuları fiziksel olarak yapılı oyunculardan seçerler U13 kadrosuna. Fiziksel yapı herkeste gelişmez ve destek vermek muazzam zordur. Sonra teknik altyapı verilir. Belirli bir yaştan sonra teknik eğitim sona erer. O yüzden kısıtlı zaman vardır. Çünkü saha içinde rekabet varken teknik eğitime baştan başlayamazsınız. Sahada oyun oynanırken tek amaç kazanmak olur. 17 yaşına kadar teknik eğitim sona ermek zorundadır. Buraya kadar oyunculara mental eğitim hep 3. plandadır. Rekabet varken sahada deneye yanıla öğrenebilir oyuncular. Neyi doğru neyi yanlış yapacağına oynaya oynaya karar verip çabuk yükseltebilir oyun zekalarını. Teknik ve fiziksel eğitim kadar zorlu bir süreç değildir ve uzun sürmez. Bir işe girip müşterilerin ne tür tepki vereceği ve o tepkilere nasıl yaklaşıldığını öğrenmek gibidir. İşin teknik detaylarını öğrendiğinizde tepkileri çalışanları dinleye dinleye, çalışırken deneyimleye deneyimleye çabucak kavrarsınız. Çünkü ürününüzün her türlü teknik detaylarını biliyor ve teknik detayları ile ilgili soruları hemen cevaplayabiliyorsanız müşteri karşısında geriye düştüğünüzde cevapladığınız için beraberliği yakalarsınız ve müşteri memnuniyeti oluşturarak idare etmiş olursunuz.

Futbolcular da böyledir. Sahada teknik olarak doğru bilgiye hakimse deneye/yanıla idare ederek oynarlar ve bir süre sonra öğrendiklerine deneyimlerini katarak daha doğru işler ile fazlasını oynamaya başlarlar. Zamanla az hatalı işler ile katkı vermeye başlayıp üstüne koya koya kendilerini gösterirler. O noktadan sonra transfer üzerine transfer yapıp en tepeye kadar çıkarsınız. Yeter ki egonuz ile her şeyi mahvetmeyin. Bu yüzden en başta en alt kademede rekabette hataya müsamaha gösterebilecek ve yetenek seviyesinde en alttaki liglerde oynamak kârdır.

Son bir ek, 17 yaşında bir oyuncunun max seviyesini tahmin etmek zor değil. Teknik eğitim sona erdiği için üzerine koyabileceği max teknik yeteneğin kapasitesi artık sınırlıdır ve üzerine teknik yeteneği ekleyebilme olasılığının sınırlı kapasitesi hakkında mantıklı bir tahmin yapılabilir.

Fiziksel olarak 21 yaşından sonra ekleyebilme şansı yok. Doğanın kanunu. Boy 21 yaşına kadar artar. 18 yaşından önce kas kapasitesi arttırmak tıbbi açıdan sakıncalıdır. 2 yılda max ne kadar fiziksel gelişim gösterebileceği hakkında mantıklı bir tahmin yapılabilir. Kas yapısını 21'den sonra da geliştirebilir ama geliştirirse ileride oyununa etkisini en son tekrar hesaplayabilirsiniz. Farzımuhal bu durum en fazla Strenght ve Balance değerlerinde 1-2 puanlık fark yaratabilecek, max 170-175 CA arası bir 4-5 puanlık bir fark yaratabilir diyebiliriz. Scoutlar böyle görmez ama ben size mantığını açıklamak için farazi bir örnek verdim.

Mental olarak potansiyel kapasitesi bir oyuncunun gelişimi için soru işareti ve potansiyeli kesin kılamayan şey aslında. Bu yüzden - PA veriyoruz. -8 verilen kişi rassal 130 ila 160 CA arası alacak oyunda demek. Siz, var olan fiziksel ve teknik kapasitenin düşük mental gelişim ile en az 130 CA olabileceğini öngörebiliyorsunuz demektir. Bu da fiziksel ve teknik kapasitenin genç yaşta yüksek olması demektir ve az bir yükselişle bile 130-135 CA aralığında kalabileceğini anlatır (Aynı oranda düşük istemsiz mental yükselişin de gerçekleşeceğini varsayarak). Bu durumda 16-17 yaşında tahminen en düşük 100-110 CA civarında olması gereklidir 26 yaşa kadar gelişimi göz önüne alınca. Ülkeden ülkeye göre yetiştirme geleneklerine göre değişebilir bu durum.

Her koşulda istisnai bir kaç futbolcu var ama bunlar yaşları ilerledikçe insan kapasitesinin çok üzerinde çalışarak acıyı çekmek sureti ile ilerleyen yaşlarda her türlü gelişim gösteren nadir oyuncular ve çok çalışmaları için düzenli hayatları olan, kendilerinin tamamen adayan ve sorumluluk alan tam profesyonel oyuncular (Kaleciler hariç gelişim sınırını 26 yaş kabul ediyoruz). % 1-2 ya vardır ya yoktur ve fazlası ile şansa da ihtiyaçları vardır. Onlar üzerinden genelleme yapmak da yanlıştır. İlerleyen yaşlara kadar neden gelişemeyerek sonradan ekstra efor ve şansla geliştiklerini ayrıca sorgulamak da gerekir.
    Last edited by Cengo : 19.Ekim.2016 at 21:47
    TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Mesaj Yetkileri