Quote Originally Posted by jacke View Post
perpatua ustad ellerine sağlık bu konu hepimiz için gerçekten çok ii oldu.otto rehhagel gibi defansif oyunu tercih etmek istiyorum..yani yunanistan avrupa şampionu olurken defans ve adam adama markaj yaparak hep bir gol atıp geriye çekildi...şimdi ben hertha berlin başındaym ve bayern deplasmanına çıktım.ve 11 kişi ful defans yani dalga olsun diye bütün oyuncuıları defansa çektim.ama yine gol yedim..sora editöre girdim ve otto rehhagelin mantalitesine baktım...ve tactical attributes kısmında rehhagel;

DEPTH(DERİNLİK):17
WİTHD:0
TEMPO:8
DİRECTNESS:14
SİTTİNG BACK:18

OLARAK GÖZÜKÜYOR..

Şimdi ben bu üstteki verilere göre depth yani rehhagelin derin anlayışlı sahayı withd:sıfır olduğuna göre dar alanda kabul eden direct oynayan ve sitting back geride duran anlayışla oynadığınımı anlıyoruz????

perpatua usta sen şimdi defansiz oyunu pek faydalı görmüosun ama yunanistan defansif anlayışla şampion oldu.şimdi açıkçası şunu sölim ben FM2007 de hiç istikrar yakalayamadım.benim istediğim az gol atarak hiç yememem ve az gol yemem.bunu nasıl anlayışla sağlayabilirim.???
Simdi Rehagel'in ozelliklerine bir goz atarsak:

Depth: 17 => Yani defansi cok geride kuruyor, oyunu kendi sahasinda kabul ediyor.

Width: 0 => Oyun Rehagel icin bu degeri kendisi belirliyor, yani oyuncularin dizilisinin genisligini Rehagel'in nasil istedigi rassal olarak oyun tarafindan belirleniyor.

Tempo: 8 => Normal tempo'nun biraz altinda.

Directness: 14 => Top biran once forvet oyuncularina aktarirlmaya calisilarak paslasiliyor. Paslasma en kisa zamanda rakip kalege gitmeye gore ayarlanmis.

Sitting Back: 18 => Bu Rehagel'in gol bulur bulmaz defansa yaslanip skoru koruma amacli bir taktige hemen gececegini belirtiyor.

Rehagel'in taktiginde adam markaji cok onemli idi. Orta sahada 3 oyuncu ile defans oyunculari adam adama markaj yapiyor ve rakibin paslasmasini engelliyordu. Pek fazla alan daraltmiyorlardi ancak adam adama markaj yaptiklari icin ve defansif oyuncular biraz da sansli oldugu icin bireysel hatalar az oluyordu. Ozellikle konsantrasyonu yuksek, fiziksel kapasitesi saglam ve markaj becerisi yuksek 7 oyuncu gerekiyor bunun icin. Bu oyuncularin 6 tanesi forward runs=rarely, passing=direct, closing down=rarely (cok az da degil ama normal'in altinda), tackling=normal, marking=man seklinde olmali. Mentality ise normal ile defensive arasinda olmali.

Diger oyuncu iki yonlu olmali, yani bazen ataga katilacak (forward runs=mixed), defansif ve ofansif oyunu beraber oynayacak (mentality=mixed).

Geriye kalan 3 oyuncudan santrafor olanin topu ileride tutabilecek kalitede olmasi ve ayrica off the ball'i yuksek olmasi gerekli ki kendisi bosa kacabilsin. Yani top ona oynandiginda hold up ball talimati verildigi icin, takim arkadaslarinin ataga katilmasini bekleyecek. Ayrica Passing=short, cross ball=rarely, long shots=rarely olmali. Eger bu forvet oyuncusunun dripling ozelligi varsa, run with ball=often olabilir. Mentality=Normal olursa rakip defansin orta saha cizgisinde rahatlikla pas alis verisi yapmasini saglar. Attacking olursa tek santrafor bu defansif ikiliyi rahatsiz eder ve pas yapmalarini zorlastirir. (bu biraz ters gelebilir ama mentality, oyuncunun pozisyonuna gore ne kadar ileride oynadigini belirtir, mentality=normal olursa daha geriye gelerek defansa yardim etmeye calisir, attacking olursa geriye gelmez ve rakip defans cizgisinde oynar)

Kanatta olan iki oyuncu rakibin beklerini rahatsiz etmek zorunda ama hem de ofansa cabuk kalkabilecek durumda olmasi gerekli. Forward runs=often, mentality=normal ile attacking arasi, run with ball=often.

Takim olarak baktigimizda, dizilis dar olmali. Defansif cizgi geride olmali (defansif oyuncularda closing down dusuk oldugu icin rakibe pres yapmak yerine pozisyon almayi daha cok onemseyeceklerdir.) Time wasting yuksek olursa rakibin tempo yapmasi onlenecektir. Senin takimin tempo'su yavas olmalidir. Tight marking ve counter attack'i secerek hem rakip oyuncularin bos alan bulmasini engeller, hem de topu kaptiginda cabuk ataga cikmayi saglarsin.

Esasinda bu taktik, benim daha once soyledigim taktikten cok da farkli degil. En buyuk fark, benim adam markaji yerine alan markaji kullanip orta saha 3'lusune daha fazla alan daraltma gorevi vermem.