ya biri söylesin emre dedi mi demedi mi gerçekten bu konuda bilgim yok emre ne yaptı ama mışlı mişli değil gerçekten söylesin yada görüntü var mı görelim ondan sonra tavrımızı alalım
ya biri söylesin emre dedi mi demedi mi gerçekten bu konuda bilgim yok emre ne yaptı ama mışlı mişli değil gerçekten söylesin yada görüntü var mı görelim ondan sonra tavrımızı alalım
Fanatiklik çok kötü bir şey.İnsan bağlandı mı bir şeye onun uğruna çoğu şeyden vazgeçiyor.İnsanlığından olduğu gibi.Hepimiz için geçerli.Evet emre 'pis zenci' demiş.Fakat hala bunu sanki normal birşeymiş gibi korumaya devam ediyosunuz.Zokora'da anasına küfür etmiş.Bence oda ceza almalı.Yani 2 oyuncu da suçlu bu konuda.Emre'ye yüklenilmesinin sebebi bizim ülkede ırkçılık yok diye övünüyoruz heryerde.Böyle birşey olması herkesi üzdü.Küfür zaten çoğu oyuncu ediyor ve cezasız kalıyor.Halbuki küfür edenlerinde cezasını alması gerek.
Böyle bir mesaj 2 tarafı da germeyecek makul bir mesajdır ama bu şekilde gelmediğinde mesajlar, olayı bütünüyle göremediğimizde sıkıntı yaratıyor. Tribününde ırkçılıkla alakalı pankart açarsın bunu görmezden gelemezsin, bizans takımı diye bir benzetme kullanıyorsan şimdi Emre'yi eleştiremezsin ya da Rum takımıyla Yunan takımıyla eşleştiğinde onlara laf söylüyorsan Emre'yi eleştiremezsin hatta ülkemizde teröre tepki gösterirken tüm kürtler böyledir diyorsan ırkçılığın alasını yapmışsındır yine Emre'yi eleştiremezsin.
Her olayda duruşun bellidir, o zaman takdir ederim ben seni. Irkçılık sadece siyahiye zenci demekle yapılmaz, bu kadar basit bir şey değil.
Sen derken herhangi birini kastedmiyorum ha, yanlış anlaşılma olmasın.
Asıl benim aklımın almadığı birisinin annesine küfredilmesinin, olağan bir şeymiş gibi gösterilmesi. Yineliyorum, birisine zenci dedi diye o kimse gidip adam öldürmez ülkemizde ama annesine küfür edildi diye cinayet işleniyor, işlenecek, bu ülkenin gerçeği böyle.
Tabi bir de Emre'yi koruma duruma var, bunu üstüme almıyorum, Emre'ye gereken ceza verilecektir ve sezon sonu da sözleşmesi uzatılmayacaktır artık. Olayı hafife alma, suçsuz çıkarma niyetinde değilim, asıl anneye edilen küfrün normalmiş gibi gösterilmesi ve yaşanmış başka olaylara tepkisiz kalıp Emre'ye sadece tepki gösterilmesi yoksa bu lafı diyen birini korumak akıl karı bir iş değil bence.
"YÜCE ATATÜRK"
Bence bu olay kapansın burda.Yoksa uzar gider.2 oyuncuda suçlu ve kimse burda uzlaşma sağlayamaz.2 oyuncununda suçlu olduğunu kabul edelim bu konuyu kapatalım birbirimizi kırmayalım daha fazla
Kendilerini zaten ´ârî ırk´ gören‚ özellikle Darwin´den sonra‚ siyahîler için "bunlar ´biyolojik insan´ bile değil‚ bunları -tıpkı hayvanlar gibi- istediğimiz gibi emrimizde kullanabiliriz" deyip‚ bu siyahî hemcinslerine yıllar yılı ´hayvan muamelesi´ni reva gören ´Modern Batı´nın bu konuda gösterdiği hassasiyeti/uyguladığı müeyyideleri bizden de beklemek‚ olsa olsa cahilliktir.
Yahu bu memleketin insanı istese de "NIGGER" diyemez. Yahu yok ki böyle bir kelime bizde‚ nasıl diyeceğiz?
O yüzden‚ bizim için ha "pis bücür"dür‚ ha "nigger"; arada ´nitelik/keyfiyet farkı´ yoktur.
Ha‚ bizim tarihimizde de birtakım insanlara sırf derileri siyah diye ´hayvan muamelesi´nde bulunmak gibi bir ayıp olsa idi‚ o zaman anlardım sizi... Ama biz böyle bir ayıba imza atmadık ki tarihimizde‚ "senin derin siyah" dememiz de insanlık suçu sayılabilsin.
Ve‚ şunu da anlardım: "Emre Zokora´ya hakaret etmiştir" demenizi de anlardım. Evet‚ bu topraklarda "pis bodur!" ne kadar hakaretse‚ ama daha az ama daha çok‚ "nigger" da olsa olsa bir hakarettir‚ o kadar. Hatta şu kadarını söyleyeyim‚ bizim buralarda birinin anasına sövmek "nigger"dan çok ama çok daha fazla yaralayıcıdır.
Bir yazı.. Alıntıdır.
Gel gelelim katılıyorum. Biz o dönemleri yaşamadık. Biz ırkçılık nedir bilmeyiz. "F... u Zokora" da aynı şeydir bizim için "F... nigger" da.
Irkçılık top ayağına geldiğinde tribünlerin maymun sesi çıkarmasıdır(bkz: Portekiz), ırkçılık top o adamın ayağına gittiğinde maymun taklidi yapmaktır(bkz: İngiltere).
Çok abartıldı. Emre orada o anlık sinirle söylemiştir. Irkçılık ne haddine? Senin takımında 3 siyahi oyuncu var. Bir daha onların yüzüne nasıl bakarsın ırkçılık yaparsan? Hemde onların kaptanı olarak.
İşte ben de bundan bahsediyorum, bizim siyahilerle bir sorunumuz yok ki, batının kullandığı tabirin dilimizde tam karşılığı bile yok.
Bizim halkımızda daha yaralayıcı olan kutsal şeylere edilen küfürdür. Batının zamanında yaptığı şeylere duyduğu pişmanlık sebebiyle oluşan hassasiyetinin ürünüdür, bu kadar ağır cezalar ve dediyse zaten verilmelidir, kural bu, buna itirazım yok.
"YÜCE ATATÜRK"
Omer Cavusoglu![]()
Arkadaşlar yazıyı okudum.Dediğiniz gibi o şeyi Gökhan gönül,Volkan söylese hak veririm.Ama gidip İngiltere'de oynamış bir kişinin bunu söylemesi bana bilinçli olarak söyledi gibi geliyor.Kaç sene İngiltere'de oynadı adam.Bu sözü Suarez söyledi diye 8 maç ceza aldı aynısını demişti.Dediğim gibi diğer oyuncular söylese çok üzerinde durmam geçerim.
Suarezin video goruntusu olmamasina ragmen 8 mac verdiler (oyle hatirliyorum) ama mesela Terry'nin goruntuleri var Anton Ferdinanda biseyler soyluyor o dava halen gorulmedi, hatta FA uzatiyor ve buyuk ihtimal o yirtar Ingiliz oldugu icin.
Maçın skoru Trabzon lehine olsaydı Zokora bu açıklamayı yaparmıydı? Sanmıyorum. Çok içerlerse Emre'ye sarılmazdı. Emre'nin yaptığı yanlış fakat Zokora'nın saha içinde affetmiş görünüp saha dışında yaptığı hoş değil. Skor Trabzon lehine olsaydı bu açıklamanın olacağını sanmıyorum.
Ben de Zokora'nın bu kadar art niyetli olduğunu düşünmüyorum, o olaylardan sonra çoğu pozisyonda ve maç sonunda birbirine sarılıyorsan Emre'nin dediği gibi maç içinde olup bitmiş bir olaydı, Dikkat ederseniz Zokora'nın yapmış olduğu basın toplantısında, Zokora olayla ilgili 3-5 şey söyledi, Tercüman anlattı başlamaya "Fifa kuralları, Uefa standartları, TFF bilmem kaçıncı madde, Emre'nin ilk vukuatı değil, Ceza almalı futboldan uzaklaştırmalı vs vs " Hey koçum benim, tercüman değil hukuk danışmanı mübarek, o kısa sürede sen bunca şeyi nasıl geniş geniş anlatma imkanı buldun ? onu geçtim işin tercüme kısmını geçip nasıl oralara adım attın ?
Adım gibi Eminim Fenerbahçe bu sezon şampiyon olursa inanın bugüne kadar yaşanan olaylardan kat be kat fazlasını göreceksiniz, Bu zamana kadar bunca olaylarla boğuşup hala bu savaşın içinde başarılı bir şekilde olmak kadar gurur verici bir şey olamaz. Bizim bu savaşımız devam ettikçe ne hazımsızlıklar alevleniyor tahmin edemezsiniz. Allah yardımcıları olsun : )
...
Maçtan sonra Lig TV muhabirine konuştu canlı yayında ve uzun uzun konuştu UEFA ve FİFA kelimeleri kullandığını bizzat duydum.Belki o basın toplantısında Zokora'nın konuşmalarını kesip de verniş olabilirler.Yanlış anlamayın ben Zokora'yı savunmuyorum ikisininde yaptığı insanlık ayıbı.Sen Allah'ın o şekilde yarattığı bir insanın ten rengiyle ilgili bir hakaret edemezsin.Bu insanlık suçundan çıkar başka şeylere girer.Zokora'nın yaptığı da terbiyesizlik ama Zokora çok iyi bir profosyonel nerdeyse her maç yapıyor bunu.Fernandes ile de baya tartışmışlardı maç içinde
Türkiye Futbol Federasyonu'nun Futbol Disiplin Talimatı'nın 44. maddesine göre ırkçılık yapan bir futbolcu 4 ila 8 karşılaşmadan men cezası alabilir.
Bu konu hakkında talimatta yazan ifade tam olarak şöyle:
"Irk, dil, din, etnik köken ayrımcılığı yaparak insanlık onurunu herhangi bir şekilde zedeleyen futbolculara dört ila sekiz müsabakadan men cezası verilir."
Ama böyle bir cezanın verilebilmesi için futbolcunun yaptığı bu davranışın hakem veya temsilci raporunda yer alması gerekiyor. Çünkü futbolcunun suçlamasıyla sevk yapılmıyor.
Hakem ve temsilci raporunda bulunmayan bir iddia için ise TFF disiplin müfettişleri yayıncı kuruluş LİG TV'den görüntüleri isteyip inceleyebilir ve gerekli görmesi halinde PFDK'ya sevk edebilir. Ama bir oyuncunun bu şekilde PFDK'ya sevk edilebilmesi için ırkçı küfür ettiği görüntünün yayıncı kuruluş tarafından maç esnasında ekrana yansıtılmış olması gerekiyor. 90 dakika içinde gösterilmeyen ama daha sonra ortaya çıkan görüntüler delil niteliği taşımıyor.
zokora şikayetçi olursa ceza verilirmiş,şikayetçi olmazsa ceza verilmezmiş
Atmadık ya sahaya donlar atletler atmadık ya çakılar, rakı şişeleri..
Bulamadılar ya bir kusur şimdi Emre'ye sarıyorlar, maç içinde dönen bir ton küfürler var ama Fenerbahçe'li olunca tamam..
Bu ülkede herkes biliyorki şunu hiç kimseye burada ırkçılık yapılmaz, ki bir zenci adam geldi mi millet yeri gelir onunla resim çekinmek için sıraya girer onunla konuşur şakalaşmak ister ama işte durum vaziyet Fenerbahçe gibi bir takım oldumu ülkenin genelinde söylenen söz hemen kötünün kötüsü ilan edilir, vurulur yerden yere...
Herkes sunu çok iyi bilsin ki, öldürmeyen darbe dahada güçlendirir...![]()
Emre maç sonunda zaten Burak'ı aramış, Zokora ile konuşmak için, hastanede olduğunu öğrenince Şenol Güneş'i arayıp Zokora ile konuşmak istediğini söyledi.
İş Zokora'ya kalsa şikayetçi olmaz, şikayetçi olacak adam maç içerisinde özrünü kabul etmezdi ama iş Zokora'ya kalmaz artık, şikayetçi değilim de diyemez ve muhtemelen 4 maç ceza verilir Emre'ye.
"YÜCE ATATÜRK"
Sürekli örnek gösteriliyor; 99'daki olayın basitçe geçiştirildiğini zanneden yoktur umarım. Bu olay Avrupa'da bile günlerce gazete sayfalarından inmedi, Türkiye'de bir aya yakın ağızlara sakız oldu, olay üzerine Campbell İngiltere'ye döndü ve bir daha geri gelmedi. Bugünkü gibi Twitter, Facebook, internet forumları olmadığı için Hakkari'de yaşayan bir adamın olay hakkında ne dediğini İstanbul'dan okuyamıyorduk belki ama, bugünkünden çok farklı şeyler söylemedi kimse. Gülünüp geçilen "çamaşır makinesi" lafıydı, karışmasın.
"Beşerin taptığı bir kendisinin heykelidir"
Aslında olay o dönemde tepki verilip verilmemesi de değil, sanki ırkçılığı Emre bu ülkeye getirmiş gibi yorum yapılıp, her olayda olduğu gibi kendi geçmişimizde olanları görmezden gelme meselesi.
O zaman ırkçılık suç değildi ya da o zaman teşvik suç değildi gibi saçma şeylerin söylenmesi.
İşin bir de Sporda Şiddet Yasası kısmı var, Zokora savcılığa suç duyurusunda bulunursa Emre 6 ay ile 2 yıl arasında yargılanacak. Bugün pazartesi, dilekçeyi bugün verebilir, belki de vermiştir, TFF'nin disiplin soruşturmasından ayrı.
"YÜCE ATATÜRK"
Emre'ye eğer doğruysa söylenenler; verilebilecek en ağır ceza verilmeli. O benim için 2. planda. Benim için önemli olan Kulübün nasıl bir yaptırım uygulayacağı. Ben daha önce de yazmıştım, artık bu forma içinde görmek istemiyorum. Umarım bu yaptığı çirkinlik buna vesile olur.
daha 19 yaşında, düşlerinde özgür dünya...
Kesin olmayan bir şey için ceza falan vermez kulüp, vermemeli de. Madem bu kadar dillendirildi hayat memat meselesi haline getirildi. PFDK ya da hangi kurum ilgileniyorsa ister yayıncı kuruluştan maçtaki tüm görüntüleri (bizim izlediğimiz dışında onlarca kamera kayıtta o sahada. Elbet yayın esnasında gösterilen harici görüntülerde vardır ellerinde.), incelerler. Gereken yapılır, varsayımla, iddia ile olmaz ceza meza.
Kesin olmayan mı? Görüntülerde Emre nin yabancı bir dil ile lanet zenci dediği asikar. Zokora nin küfür ettigi muamma çünkü Emre nin beyanından başka bir yerde ne bir görüntüsü var nede başka ses kayıdı. Varsayımlara göre de ceza verilmeyeceği için Zokora ceza almaz
Bende biliyorum, bende izledim görüntüleri, bir kerede söylemiyor 2-3 kez söylüyor durup durup. Ama TFF tabanlı bir açıklama gelmeden direkt kulübün ceza vermesi uygun olmaz diyorum. Zokora'nın birşey söyleyip söylemediğini de görürler. Dünya kadar kamera var kayıtta, elbet ters açılardan birinde Zokora'nın da ağzından çıkanlar yakalanmıştır.
Çok acayip bir millet olduk çıktık. Sözüm meclisten dışarı; takım arkadaşı tarafından soyunma odasına kilitlenip ağzı burnu kırılan adamı suçlu gösterebilen, ülkemiz de dahil 7 düvelde suç olarak kabul edilen ve yaptırım uygulanan bir hareketin cezasız kalmasını isteyebilen bir toplumsal aklımız var.
Emre çıkmış, "dedim" demiş, biz hâlâ buradan "hayır, demedin, sen bilmiyorsun" diyoruz kendisine.
"Beşerin taptığı bir kendisinin heykelidir"
videoyu tekrar izledimde emre f... nigger demiş
bence sözleşmesi fesh edilmeli
Emre ne yapsa olay olmuyor aslında, tek olay onun Galatasaray forması değil Fenerbahçe formasını tercih edip giymesiydi. Dün gece aynı olay üzerinden iki farklı örnek sundum size, 1.si Emre'nin ırkçı söylemi olan durum, ikincisi Trabzonspor taraftarının açtığı ırkçı pankart. İkisi de suç. Birisi Galatasaraylılar tarafından çok iyi kullanıldı ve Emre ceza alana kadar kullanılacak, diğeri hasır altı edilip görmezden gelindi. Yani olayın "Irkçılık hakkında duyarlılık" ile alakası yok tamamen kişisel mesele. Emre Fenerbahçe'de kaldıkça bu hazımsızlık ve çekememezlik devam edecek, bu açık ve net. Ve Emre Fenerbahçe'de kaldıkça onun üzerinden Fenerbahçe'ye vurmaya devam edecekler.
Keşke Trabzon'da o pankart açılırken 2 kelam etseydiniz de bu duyarlılığınızı samimi bulsaydık.
...
Emre fener e Yada gs ye gitmesi değil olay. Balic zamanında kefen giyerim GS forması giymem. Dedi ama fb taraftarının tepkisi çığ gibi büyüdü ve her mac ya pankart açıldı Yada tezahürat yapıldı. Profesyonel düşünmeyenlerin düşünceleridir senin söylediğin. Eğer bunu Selçuk İnan falan yapsa ve 4 mac ceza verseler tepkim bu sefer TFF ye olurdu. Neden 8 mac verilmedi diye tepki gosterirdim. Çünkü Allah'ın o ten rengiyle yarattığı kulla dalga gecmek Allah la dalga gecmek gibi bisey olurdu.