Diziliş, oyun anlayışı, felsefe ve takım komutları olarak Chelsea için bir Mourinho taktiği nasıl yaratabilirim? 4 2(DM) 3 1 ideal bir diziliş mi?
Diziliş, oyun anlayışı, felsefe ve takım komutları olarak Chelsea için bir Mourinho taktiği nasıl yaratabilirim? 4 2(DM) 3 1 ideal bir diziliş mi?
Hocam iyi akşamlar. Aslında kafamda böyle bir taktik var teorik olarak. Amacım pratiğe dökmeden önce düşündüklerimin doğruluğunu yanlışlığını teyit etmek. Örneğin Mourinho takımları savunma güvenliğini elden bırakmayan hızlı kenar oyuncularıyla seri kontrayı seven disiplinli takımlar olmuştur genelde. Mou'nun ilk Chelsea deneyiminde de bu böyleydi akabinde ki Inter macerasında da. Ardından Real Madrid'te yine aynı taktiksel özellikleri kullandı. Bu sene Chelsea'de de farklı şeyler kullanmıyor. Genel anlamda çok küçük değişiklikler var. Eklemek istediğin bir şeyler varsa paylaşabilirsin.
Mourinho icin bence:
Guclu veya esit gucteki rakiplere karsi:
Dizilis: 4231 (DM DM MR ML AMC)
Oyun Anlayisi: Defansif
Felsefe: Dengeli
DR ve DL: Full back (destek)
DC'lerin ikisinde de savun gorevi var
DM'lerden birisi Ball winning midfielder destek (Ramires), digeri Deep Lying Playmaker destek
MR: Willian Defensive Winger (Destek)
ML: Hazard Winger (Hucum)
AMC: Oscar Advanced Playmaker (Destek)
ST: Deep Lying Forward (Destek)
Takim komutlari: Kosu yoluna pas yap ve Kanatlari kullan, ayakta savun, daha siki markaj
Daha zayif rakiplere karsi ise:
4231 (DM DM MR AMC AML)
Oyun Anlayisi: Standart
Felsefe: Dengeli
Roller ayni.
Takim komutlari: Daha dikine pas ve Yerden Orta Yap
Last edited by hknshr : 26.Mart.2014 at 21:04 Reason: Eksik olduğum konularda soru veya sorular sorarak bilgi almak istiyorum.
Savunma oynarsan kontra ataklara ayni siklikta cikarsin. Mourinho savunmayi ozellikle cok geriye gomdugu icin defansif sectim.
Bence oyun felsefesinde bir simetri yok. Bir tarafta Willian veya Di Maria daha defansif bir oyun anlayisi gosterirken, diger tarafta Hazard veya Ronaldo cok ofansif bir oyun anlayisi gosteriyor. Veya daha oncesinde Cheslea'de Duff ve Robben.
O da olur.
Ozellikle bazi maclarda bu sezon Willian'i resmen orta ikilinin yaninda kullandi ki Oscar ileride daha serbest olabilsin.
Mourinho bence essasinda 433'u daha cok benimsiyor. Ama Oscar'i kanatta kullanip, Willian'i merkeze koymak yerine Oscar'i biraz daha ileride birakip, Willian'in enerjisiyle hem savunmada hem de hucumda Oscar'in aciklarini kapattiriyor. Bu da esasinda asimetrik bir 433 yaratiyor. Orta saha DM DM MR, forvet ise AML AMC ve ST.
Oscar cikip, Schurrle girdiginde tam 4213'e donuyor takim ve Willian orta sahanin merkezini ucluyor.
İngiltere en alt liglerinde nasıl bir taktik üzerinden ilerlemek daha mantıklı olur sizce? Ben oyuncuların teknik özellikleri düşük olduğu için daha düşük tempo, katı bir anlayış ve kontra stratejilerini benimseyerek bir kaç taktik yaptım ama başarılı olamıyorum. Gol yemezsem atarım diye düşünüyordum ama benim oyuncularım da kötü olduğu için gol atamıyorum hatta çok fazla gol yiyorum. Daha dengeli bir taktik mi belirlemek gerekir? Diziliş nasıl olmalıdır?
Merhaba,
Taktiğimin defansif olarak sonuçları gayet güzel ancak ofansif yönden istediğim verimi alamıyorum. Kanat oyuncularımın ve orta saha oyuncularımın hücuma katkısı istediğim düzeyde değil. Ayrıca ST olarak oynattığım (Osvaldo Dani ile oynuyorsam Yaratıcı Forvet/att ; Rickie Lambert ile oynuyorsam Pivot St/Destek) oyunculardan da aynı şekilde istediğim verimi alamıyorum. Maçları kazanıyorum evet ama daha çok duran toplardan kazandığım gollerden oluyor bu. Organize hücumla kazandığım gol çok az.
Ayrıca AMR/L olarak oynattığım oyunculara "dar alanda oyna" ve "daha çok hücuma çık" komutları verdim.
Oyun anlayışı: Kontra
Akıcılık: Akıcı
Takım Direktifleri: Savunmayı orta sahaya yaklaştır, rakibi rahatsız et, rakip ceza alanına paslaşarak gir
Sistem: 4-dm-mc-mc-aml-amr-sc
WB/ATT
CD/SAV
CD/SAV
WB/ATT
HB/DEF
BBM/SUP
AP/ATT
IF/SUP
IF/SUP
TM/SUP YADA (CF/ATT)
Yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler
Hem kontra, hem de rakibi rahatsiz et komutlarini kullanmak muhtemelen oyununu kisirlastiriyor.
Kontra oynamanin amaci rakibi ustune cekip, arkada biraktigi bos alandan faydalanarak hizli hucum etmek. Ama onde baski yaparak hucumdaki kontra atak planini da bozuyorsun ve muhtemelen takimin set oynamak zorunda kaliyor. Oyuncularin da bu durumda yaratamiyor.
Ayrica eger kontra oynayacaksan, neden HB kullandigini da cok cozemedim. Bu rol daha cok takimin toplu halde hucuma cikmasina destek olan ve geride stoperlerin pas ile cikmasina yardimci olan bir rol.
Son olarak da iki tane IF kullanmissin. Ve bir de bu oyuncularin iceriye girmesini istemissin. Yani AMC'nin yerine. Ustune, iki MC'ye verdigin gorevler AP(A) ve B2B(S). Bu rolleri alan oyuncular da AMC alanina girecek oyuncular. Kisacasi 4 tane oyuncuyu ayni bolgeye sokup merkezi doldurmussun. Muhtemelen bu nedenle hucumda genislik yaratamiyorsun.
Bekler cikinca biraz ise yariyordur ama onlari takip edecek olan rakip kanat oyunculari zaten. Iki IF iceriye girdiginde, rakip bekler de onlarla beraber iceriye girecek ve rakibin dar bir 4'lu savunma yapabilecek. Bir de iki MC'ni buraya sokunca muhtemelen top dolastiramiyorsundur.
Ya iki MC'ni daha geride birak (mesela CM (S) ve CM (D) gorevleriyle) ve onlar pas trafigi yonlendirsin. Yani ilerideki IF'ler gidecek yer bulamadiklarinda MC'lere pas verebilsin.
Veya IF'leri iceriye giren oyuncu yapmak yerine hucuma genislik katan oyuncular yapip rakibi savunmayi daha genis kurmaya zorla. Boylece senin AP(A) ve B2B ileriye ciktiklarinda genis duran savunmanin icine sizabilsin.
İlginiz için teşekkür ederim. HB kullanmamın sebebi iki DC arasından cok fazla pozisyon veriyordum ve bunların çoğunluğu gol ile sonuçlanıyordu. HB kullanınca bu sorunumu çözdüm ve açıkçası çok fazla da kurcalamadım ama ofansif yönden kısırlaştırdığı doğru.(Bu mevkiideki oyuncuyu hangi görevle oynatmalıyım peki?)
Savunmayı önde kurduğum için rakibi rahatsız et görevini kullandım. Ama dediklerinizi uygulayacağım.
Abi kontra atak oynarken tempoyu yüksek tutarsanız uygun takımla daha fazla kontra atak şansı bulabilirsiniz yazmıştın rehberin başlarında bunu tam açıklayabilir misin? Birde orijinal rehber sayfasında rakip kendi sahasına çok gömüldüğünde rakibi önde presle boğmak için savunmayı öne çıkar / rakibi rahatsız et komutlarıyla agresif ama olgun atak yapan bir görüntü sergileyebilirsiniz yazmışsın. Burada dediğin kontra planının bozulması maça başlarken seçtiğimiz takım komutlarından dolayı sakıncalı değil mi? Yani maç içinde geçerli değil.
Birde abi kontraya en uygun felsefe hangisi. Sahip olunan oyuncu grubuna ve oyuncu özelliklerine bağlı biliyorum ama genel taktik mantığında en uygun felsefe katı galiba.
Abi birde contra oynarken time wasting yüksek oluyor bildiğim kadarıyla. Düşürmek için tempoyu yükseltmek iyi bir çözüm olabilir mi?
Last edited by hknshr : 02.Nisan.2014 at 17:59 Reason: Eksik olduğum konularda soru veya sorular sorarak bilgi almak istiyorum.
hücum - çok akıcı
4231 ama DM değil de MC kullandım ben. verilecek rollerle onlar defans yapacaklar zaten.
stoperler pas dağıtan şekilde, bekler standart(destek), MC'lerin her ikisi de defansif oyun kurucu ama destek değil her ikisi de savunma şeklinde. amr ve aml içe kat eden - hücum. AMC oyun kurucu - hücum. forvet de komple - destek
ana hatları bu.
defanstan kısa pasla çık, kısa pasla oyna, dar alanda oyna, yüksek tempo, daha sıkı markaj gibi seslenmeleri kullanarak biraz benzetebilmiştim.
(/s)
@perpetua
Abi çok sağol ilgin için.
Leverkusen'le oynayan ve başarılı olabilen var mı?Adamlar ne yaparsam yapayım üçten aşağı yemiyor.5 kere kariyer yapmaya kalkıştım bu sefer adam edeceğim bu takımı diye hepsinde sonuç hüsran.
Fm base sitesinde bielsa taktiği buldum. Sonuçlar şimdilik olumlu.
![]()
![]()
Yüksek tempo ve kısa paslarla seri futbol oynanıyor.Garanti en az 3-4 pozisyon bulabiliyorsunuz.
Defansif açıdan riskli gözükse de Fenerbahçe maçımda ortala pozisyonlara baktığım zaman geride bir üçlü değilde daha çok beşli bir diziliş vardı. Yani rakibe göre biraz değişebiliyor.
Belki ilerideki kanat oyuncularını da geriye çekerek daha defansif bir diziliş yapılabilir.
Perpetua, Walter Sakana buna da bakabilir misiniz?
İstediğim şeyleri ilk sezon çok güzel yapıyordu takım. İkinci sezon zar zor maç içersinde taktik değiştire değiştire, rakibe göre taktik yapa yapa şampiyon olabildim. İstediğim şeyler topu kaptırdığı an pres yapan, kazandığı topları kısa paslarla hemen hücum bölgesine taşıyıp gol aramaları. Bekleri de hücuma katarak kapanan takımları çözmeyi amaçlıyorum fakat olmuyor. Özellikle hücum olarak görevlendirdim çoğu futbolcuyu ki dribling yapabilsinler diye sizce eksikler nelerdir. Bilemiyorum belki de baştan yanlıştır.
Kanatta oynayabilen Sow, Cerci gibi oyuncular da var. Fakat dribling olarak en iyisi Alper olduğu için onu kullanıyorum
Demba ba komple forvet destek rolünde daha fazla verim alırsın sanırım.Ayrıca Caner sol bekte çok fazla sarı ve kırmızı kart görüyor bende, sende böyle bir sorun var mı?.Alper potuktan kanatta ne kadar verim alırsın oda bir başka konu.O mevkiye bir adam bakmalısın bence.Egemen savunma değilde durdurucu rolünde daha fazla top keser gibi, özelliklede mental özelliklerinin yardımıyla.Ocamposuda özellikle denemiş biri olarak fiziksel özellikleri ve tekniği ile özel talimat verip geniş alanda oynamasını söylersen çok daha fazla skora katkısı olur özelliklede asist olarak
@ozan42
Alper gayet verimli oynuyor kanatta. Ocampos'a geniş alanda oyna talimatını zaten verdim. Komple forvet kanattaki adamlara pozisyon yaratırmı yani top indirip top dağıtır mı yeterince sence? Caner bende de çok kart görüyor işin ilginç yanı sadece Caner değil kimi solbek oynatsam kart görüyor
Takım Komutları:
Anlayış: Hücum / Kontra
Akıcılık: Çok Akıcı
Dar Alanda Oyna
Savunmayı Orta Sahaya Yanaştır
Ayakta Savun
Yüksek Tempo
Oyuncu rolleri ve komutları:
GK- Libero Kaleci (savunma)
DR- İki Yönlü Bek (hücum): Dikine Pas Yap / Daha Fazla Hücum Çıkın / Topla Geniş Alanda Oyna / Geniş Alanda Oyna / Daha Az Pres
DCR- Pas Dağıtan Stoper (savunma)
DCL- Standart Stoper (savunma): Sıkı Markaj Yap
DL- İki Yönlü Bek (hücum): Dikine Pas Yap / Daha Fazla Hücum Çıkın / Topla Geniş Alanda Oyna / Geniş Alanda Oyna / Daha Az Pres
DM- Ön Libero (savunma)
MCR- Standart Orta Saha (hücum): Dikine Pas Yap / Daha Fazla Pres Yap
MCL- Savaşçı Orta Saha (destek): Mevkiden Ayrılma
AMR- İçe Kat Eden Oyuncu (destek): Dikine Pas Yap / Mevkinden Bağımsız Oyna
AML- Oyun Kurucu (hücum): Dikine Pas Yap / Mevkinden Bağımsız Oyna / Daha Fazla Pres Yap
ST- Çalışkan Forvet (destek)
Alternatif:
DRL- Standart Bek (hücum): Dikine Pas Yap / Daha Fazla Hücum Çıkın / Topla Geniş Alanda Oyna / Geniş Alanda Oyna / Daha Az Pres
DM- Half Back (savunma)
MCR- Standart Orta Saha (destek): Dikine Pas Yap / Mevkiden Ayrılma / Daha Fazla Pres Yap
MCL- Savaşçı Orta Saha (savunma)
ST- Komple Forvet (destek)
NOBLESSE OBLIGE!17.06.2014
@Walter Sakana
çok teşekkürler hocam. Yalnız Ön Libero oynatırsam savunmada sıkıntı yaşamaz mıyım bekler çok ileri çıktığından dolayı. İkisini de deneyeyim
4-2-3-1 diziliminde oynayan takımlara karşı biraz sıkıntı yaşayabilirsin. Bu durumda (yani böyle bir sıkıntı yaşadığında) ön liberodaki oyuncuya Half Back rolü verip savunmayı üçlersin (stoperler daha fazla sağa sola açılır), ön liberodaki boşluğu da orta sahadaki bir oyuncuya (MCL) savunma görevi vererek doldurabilirsin. Alternatif rol dağılımını o yüzden ekledim.
@Walter Sakana
Anladım sağ olun. Peki büyük takımlara karşı sizce işe yarar mı bu taktik şuan kontra olarak gayet iyi sonuçlar alıyorum ligde
İyi sonuç aldığın bir taktiği bozma hiçbir zaman.
Ben yazdıklarına ve seçtiğin dizilime göre yorumladım. Bekleri ve kanat oyuncularını hücumda aktif bir şekilde kullanmayı tercih ettiğinde göbekte savunma ve destek görevli oyuncular tercih etmek daha mantıklı olur. Ayrıca bekler bindirme yaptığında kanat oyuncularına Kanat Oyuncusu rolü vermenin pek bir espirisi yok. Bekler kanat oyuncularının boşalttığı alandan bindirme yaparsa daha etkili olur. Kanat oyuncusu tavsiye ettiğim rollerde içe kat ederek hem hücumda çoğalmayı sağlar hem de rakip bekleri üstüne çekerek beklere o alanı yaratır.
Sen anladığım kadarıyla Barcelona'nın oyun tarzını ancak onun biraz daha hızlı sonuca gidenini yansıtmak istiyorsun.
Barcelona'nın sisteminde kanat oyuncuları içe kat ediyor, bekler de bahsettiğim şekilde onların boşalttığı alandan bindiriyor. Orta sahadaki ikiliden biri (Xavi) geriden top alarak oyun kuruyor, diğeri ise sık sık hücuma çıkıyor. Top rakibe geçtiği anda ön bölgedeki tüm oyuncular ikili, üçlü sıkıştırmalarla rakibe çok etkili bir pres yapıyor, diğer oyuncular da boşta kalan rakip oyunculara yakın oynayarak rakibin pas yapmasına izin vermiyor ve top ayağında olan oyuncu da bu yüzden uzun oynamak zorunda kalıyor. Böylelikle topu hemen geri kazanıyorlar.
Ben bunlara uygun komutları da paylaşabilirim ancak maç motoruna yansıması aynen bu şekilde olmayabiliyor.
----------------------------------
Anlayış: Hücum (ama diğer talimatlar sayesinde "kontrol" anlayışına bürünecek)
Akıcılık: Akıcı
Roller/Görevler:
GK- Sweeper Keeper / defend
DR- Full Back / attack (Wing Back de denenebilir)
DL- Full Back / attack (Wing Back de denenebilir)
DCR- Central Defender / stopper (defend de olabilir)*
DCL- Central Defender / defend
DM- Defensive Midfielder / defend - (Half Back de olabilir)**
MCR- Deep Lying Playmaker / support
MCL-Central Midfielder / attack veya Advanced Playmaker / attack
AMR- Inside Forward / support
AML- Inside Forward / support
FC- Advanced Forward / attack
*Puyol stopper göreviyle oynuyor. Mascherano veya başka biri oynadığında defend göreviyle oynuyor. Oyuncuya göre değişiyor yani.
**Bu da oyuncuya ve teknik direktöre göre değişiyor. Busquets Defensive Midfielder rolünde oynuyordu. Mascherano ise bazen Defensive Midfielder bazen ise Half Back.
Not: Bekler gerçekte hücum göreviyle oynuyor ama FM'de bunu yapıp önlem almadığımızda savunmada çok açık verebiliyoruz. Eğer sıkıntı yaşarsan "destek (support)" görevi vermeyi dene. Ben taktiklerimde genelde o şekilde tercih ediyorum.
Takım Komutları:
Retain Possession
Shorter Passing
Work Ball Into Box
Play Out Of Defence
Drill Crosses
Much Higher Defensive Line (veya Higher Defensive Line)
Roam From Positions
Hassle Opponents
Stay On Feet
Use Offside Trap
Higher Tempo
Oyuncu Komutları:
GK- Distribute to Defenders / Shorter Passing
DRL- Run Wide With Ball / Cross Less Often
MCL- Get Further Forward / Shorter Passing (Adv.PM rolü verilirse)
AMR- Dribble More / Sit Narrower / Roam From Position
AML- Get Further Forward / Sit Narrower
FC- Move Into Channels