Sayfa 14 / 20 İlkİlk ... 41213141516 ... SonSon
391 ile 420 arası toplam 598 sonuç

Konu: Taktik Yaratma Rehberi ve İpuçları

Nesil
    2009
    Yer
    Turksportal

Quote Originally Posted by mwaru View Post
    @Walter Sakana

Hocam hepsi için çok sağ ol. Şuan oynadığım oyun gayet hızlı, akışkan bir oyun. Büyük maçlarda beklerin birini Ofansif Bek destek zaman zaman ikisini de Ofansif bek destek yapıyorum böylelilkle daha az açık veriyor takım. Real Madrid ile eşleştim iyi oynamama rağmen kanatları çok sağlam olan madrid tarafından elendim ne yazıkki.

Yalnız verdiğin komutlar birebir yansımış durumda bunu söylemeden geçemeyeceğim. Takım dikine çok iyi oynuyor. Kısa pas yerine uzun paslarla oynuyor takım bu yüzden savunmadan çıkarken top kayıpları olabiliyor bazen. Kaleci topu çok garip yerlere atıyor yani bildiğin rakip oyuncunun önüne atıyor topu, acaba kaleciye "topu savunmaya dağıt" direktifi versem daha iyi olmaz mı ? deneyeceğim bakalım.
    Defansa Dağıt talimatının yanısıra Kısa Pas talimatı da ver. Benim kaleci bu şekilde ligin en yüksek pas yüzdesine sahip oyuncusu oldu ilk sezon taktik değiştirene kadar. %100 ile tamamladığı maçlar var ve çoğu maçta %90 üzeri pas yüzdesiyle oynadı.

Bir de şunu eklemem lazım: Burada herşeyi çok iyi biliyormuş gibi yorumlar yapıyorum ama sanmayın ki yönettiğim her takımda başarılı oluyorum, çoğu maçımı kazanıyorum vs... Bu, eski serilerde biraz daha mümkündü ama bu seride takımların güçleriyle orantılı sonuçların dışına çıkmak çok zorlaşmış durumda. Yani örneğin Premier ligde mevcut kadrosuyla Crystal Palace'ı aldığınızda ligi ilk 10 içinde bitirebilmeniz oldukça zor. İmkansız değil ama cidden zor. Gerçekçilik adına bence normal olanı da bu zaten. O yüzden aldığınız her mağlubiyeti taktiğinizin yetersizliğine bağlamayın. Önemli olan takıma oynatmayı başardığınız futbol. Takım savunmada iyi çoğalıyorsa, iyi alan daraltıyorsa ve hücumlara da bilinçli ve kararlı bir şekilde çıkıyorsa iyi bir taktik yaratmışsınız demektir.
    Last edited by Walter Sakana : 02.Nisan.2014 at 19:23 Reason: ekleme
    NOBLESSE OBLIGE!
    17.06.2014

Nesil
    2007
    Yer
    Balıkesir

Quote Originally Posted by Walter Sakana View Post
    Konuyu kendi konu başlığımmış gibi kullanıyorum, ayıp olmuyordur umarım perpetua'ya

Senin şu son yazdığına cevap değil de biraz daha geriye dönüp Mourinho sistemi hakkında kendi görüşlerimi paylaşayım:

Mourinho takımını katı felsefeyle oynatıyormuş gibi görünüyor ama bence durum biraz daha karışık.
    Hocam burada yazdığından şunu anlıyorum. Felsefe katı veya akıcıdan daha karmaşık bir durumdaysa, yani savunma, orta alan, kenar ve forvet oyuncuları birbirinden farklı felsefelerde ise çok akıcı felsefe seçilmeli. Ama mantık olarak bana ters gelen şu. Çok akıcı felsefelerde oyunculara serbestlik ve yaratıcılık özgürlüğü yüksek seviyelerde verildiği için takım ve oyuncu komutları ne derece etkin olur? Onun yerine dengeli felsefeyi tercih edip karmaşık felsefe dediğin olayı oyuncu ve takım direktifleriyle ayarlamak daha mantıklı değil mi? Mesela Hazard'a oyuncu direktiflerinden mevkinden daha bağımsız oyna demek gibi yada Ivanovic'e destek görevi verip mevkiinden ayrılma demek gibi.

Nesil
    2007
    Yer
    Balıkesir

Defansif veya kontra seçmedim çünkü bence Chelsea rakibi geride karşılayan ancak gol yememeyi olduğu kadar gol atmayı da düşünen bir takım. O yüzden Standart oyun anlayışı bana daha uygun geliyor. Hatta iç saha maçlarında Kontrol de tercih edilebilir. Savunma hattını geride kurarak ve oyuncuların birbirine yakın oynaması sağlanarak savunma anlayışını güçlendirebiliriz.

Yüksek tempo seçtim ancak bunu maçın gidişatına göre değiştirmek ve özellikle skor avantajı yakalandığında tempoyu düşürmek yerinde olacaktır.

Sol beke gerçekte olduğundan farklı olarak hücum görevi vermemin sebebi sol kanat oyuncusuyla aralarındaki mesafeyi iyice daraltmak. Daha Az Top Sür ve Geriden Orta Yap komutlarıyla hücumda alacağı riskleri düşürerek dengeyi sağlamayı amaçladım.

Sağ beke destek görevi verdim. Aslında Çakılı Bek rolü verilebilir ama dan dun oymasını istemedim (aynı şey stoperler için de geçerli). Savunma yerine destek görevi vermemin sebebi gene kanat oyuncusuyla arasındaki mesafenin açılmasını engellemek. Ayrıca Daha Az Top Sür ve Daha Az Riskli Pas komutları verdim.

Stoperlere Sıkı Markaj talimatı verdim. Tek forvet oynayan rakiplere karşı bu kaldırılabilir veya sadece birine verilebilir.

Orta sahadaki oyuncuya verilecek rol ve talimatlar oynatılacak oyuncuya göre değişir. Ben Lampard'a göre seçtim.

Sağ ve sol kanat oyuncularına Mevkinden Bağımsız Oyna talimatı vererek dolaşım özgürlüğü tanıdım. Forvet arkasındaki oyuncu da verdiğim Trequartista rolünden dolayı aynı şekilde serbest dolaşacak. Orta sahadaki oyuncuyu ön liberoya çekseydim forvet arkasındaki oyuncuya Oyun Kurucu (detsek) rolü verirdim.

Daha önde oynayan sol kanat oyuncusu ile forvete topu ayaklarında tutmaları yönünde talimat verdim ki hücumlarda tek başlarına zorlamaktansa geriden gelecek desteği beklesinler. Forvete ayrıca Mevkinden Ayrılma komutu verdim.

Chelsea'nin oyun tarzını yansıtmak için tercihlerim bu şekilde. Denemediğim için eksikleri olabilir. Maç yapıp gözlemlemek lazım.
    Daha dar alanda oyna daha çok savunma anlayışı için geçerli yani ofansif oyuncular seri çıkışlar için daha geniş alan bulmak zorunda. O yüzden ofanstaki kenar oyuncularına geniş alanda oyna komutları vermek daha mantıklı olmaz mı?
    Tercihim asimetrik değilde biraz daha simetrik bir diziliş. Willian'ı bile AMR / Def Winger / Support oynatıyorum.
    DMR rotasyonu için Ramires ve yeni transfer Khedira'yı kullanmayı düşünüyorum. DML pozisyonu içinde Matic'i. Bu oyuncular içinde takımı daha seri atağa kaldırmaları için 1-2 tavsiyene ihtiyacım var.
    İlgi ve alakandan ötürü çok teşekkürler.

Nesil
    2003

Konuyu kendi konu başlığımmış gibi kullanıyorum, ayıp olmuyordur umarım perpetua'ya
    Olmuyor olmuyor. Zevkle okuyorum ben de.

Nesil
    2007
    Yer
    Balıkesir

Quote Originally Posted by perpetua View Post
    Adamsın abi

Nesil
    2009
    Yer
    Turksportal

Quote Originally Posted by hknshr View Post
    Hocam burada yazdığından şunu anlıyorum. Felsefe katı veya akıcıdan daha karmaşık bir durumdaysa, yani savunma, orta alan, kenar ve forvet oyuncuları birbirinden farklı felsefelerde ise çok akıcı felsefe seçilmeli. Ama mantık olarak bana ters gelen şu. Çok akıcı felsefelerde oyunculara serbestlik ve yaratıcılık özgürlüğü yüksek seviyelerde verildiği için takım ve oyuncu komutları ne derece etkin olur? Onun yerine dengeli felsefeyi tercih edip karmaşık felsefe dediğin olayı oyuncu ve takım direktifleriyle ayarlamak daha mantıklı değil mi? Mesela Hazard'a oyuncu direktiflerinden mevkinden daha bağımsız oyna demek gibi yada Ivanovic'e destek görevi verip mevkiinden ayrılma demek gibi.
    Böyle bir şartlandırma doğru değil. Dediğim gibi, eski sistem olsaydı oyunculara farklı mentalite, yaratıcılık özgürlüğü ve pres talimatları vererek bunu sağlamak çok kolaydı. Şimdiki sistemde böyle debeleniyoruz işte. Ben savunma hattındaki oyuncuları biraz gözardı ederek hücum hattındaki oyuncuların savunmaya daha çok yardım etmesini ve blokların birbirine daha yakın oynamasını sağlamak için çok akıcı felsefeyi tercih ettim. Tamamen kişisel bir bakış açısı. Stoperlere Çakılı Stoper rolü vererek o dengeyi sağlayabilirdim ama bu sefer topları dan dun uzaklaştırırlar ki bu da istemediğimiz bir durum.

Oyun felsefesi oyuncunun oyunun diğer yönüne ne derece katkı yapacağını belirler. Mevkinden bağımsız oyna demek oyuncunun savunmaya veya hücuma yardım etmesini sağlamaz. Topsuz oyunda sağa sola özgürce dolaşmasını ve boş alanlara hareketlenmesini sağlar. Ivanovic'e destek görevi verip mevkinden ayrılma demek savunma görevi vermekle aynı şey aşağı yukarı.

Daha dar alanda oyna daha çok savunma anlayışı için geçerli yani ofansif oyuncular seri çıkışlar için daha geniş alan bulmak zorunda. O yüzden ofanstaki kenar oyuncularına geniş alanda oyna komutları vermek daha mantıklı olmaz mı?
    Tercihim asimetrik değilde biraz daha simetrik bir diziliş. Willian'ı bile AMR / Def Winger / Support oynatıyorum.
    DMR rotasyonu için Ramires ve yeni transfer Khedira'yı kullanmayı düşünüyorum. DML pozisyonu içinde Matic'i. Bu oyuncular içinde takımı daha seri atağa kaldırmaları için 1-2 tavsiyene ihtiyacım var.
    İlgi ve alakandan ötürü çok teşekkürler.
    Evet, ben de genelde dar alanda oyna talimatı verdiğim zaman hücuma genişlik kazandırmak için kanat oyuncularına geniş alanda oyna talimatı veriyorum. Fakat benim izlediğim Chelsea kanatları değil orta bölgeleri daha çok kullanıyor. Ben daha verimli olanı değil, izlediğim Chelsea'yi daha iyi yansıtanı oluşturmaya çalıştım, onu tekrar belirteyim.

Asimetrik dizilimleri ben de pek tercih etmiyorum. Bu dizilimi Chelsea'yi daha iyi yansıttığını düşündüğüm için paylaştım. 4-2(dm)-3-1 diziliminde kanatlara aynı senin gibi Defensive Winger rolünü vermeyi tercih ederim.

Seri atağa kalkma düşüncesini yansıtmak için Dikine Pas (geriden hücum bölgesine) ve Yüksek Tempo ilk şart. Hücum bölgesinde pas mesafesi kısalabilir. Top kazanıldığında topu hücum bölgesine aktaracak oyuncular ile hücum bölgesinde bu topları alıp gol pozisyonuna çevirmeye çalışacak oyuncular iyi belirlenmeli. Mesela kanat oyuncularından birine Wide Target Man rolü verdiğinde kanatları kullan talimatı vermesen bile takım hücuma kalktığında pasların çoğunun ona doğru atıldığını gözlemleyebilirsin. Ama genelde uzun ve havadan paslar oluyor. Bu alternatif bir tercih olabilir fakat güçlü bir oyuncu kullanmak lazım. Tercih ettiğin dizilimde her şey ortada zaten. Çift ön libero ve beklerden çıkacak paslar kanatlardaki ve forvet arkasındaki oyuncularla buluşturulacak. Bu oyuncuların taşıyacağı toplar forvetin de katılımıyla tehlikeye dönüştürülmeye çalışılacak. Forvet arkasındaki 3 oyuncuya mevkilerinden bağımsız oynama serbestliği tanımanın faydası da hızlı hücuma çıkarken ortaya çıkacak.

Oyuncular topu aldıklarında öncelik olarak varsa "Hedef" oyuncu (Target Man, Wide Target Man) ya da oyun kurucu (Deep Lying Playmaker, Advanced Playmaker, Trequartista, Regista, Enganche) rollerindeki takım arkadaşlarını topla buluşturmaya çalışırlar. O yüzden bir oyun kurucu ve bir hedef oyuncu ile bu pas akışını sağlamayı düşünebilirsin. Veya bunun bazen daha iyi bir pozisyondaki takım arkadaşlarına pas atmalarını engellediğini düşünüyorsan pas odağını Kanatlar veya Ortadan olarak tercih edip pas mesafesini de düzenleyerek bir genelleme yapabilirsin.

Takım savunma bölgesinde topu kazandığında nasıl değerlendirsin istiyorsun bu önemli. Önce ön liberoda oyun kurucu olarak atayacağın bir oyuncuya aktarsınlar o da hücum bölgesindeki oyunculara mı aktarsın yoksa direkt hücum bölgesine mi aktarsınlar buna karar vereceksin (veya oyuncuların inisiyatifine bırakacaksın). Ön liberodan hücum bölgesine aktarılacaksa ön liberolardan birine Deep Lying Playmaker veya Regista rolü vermek en mantıklısı (ben Regista'yı tercih ederim). Direkt hücum bölgesine aktarılsın istiyorsan ön liberolara oyun kurucu rol vermenin anlamı yok, aksine bu düşünceni baltalar. Tabi pas mesafesi uzadıkça ister istemez isabetsiz pas sayısının da artacağını unutmamak (göze almak) lazım.

Bence ön liberolardan birine Regista, kanatlardan birine de Wide Target Man rolü vermeyi bir dene. Aynı taraftaki oyuncular olursa daha iyi (sol iç ön libero ile sol kanat veya tersi). Bu, kanat oyuncusunun savunmaya yardımını kesecektir ama rakip bek oyuncusu da onunla birlikte kalacağından çok sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum.

Verim alamazsan ön liberoların ikisine de oyun kurucu olmayan roller verip AMC mevkisindeki oyuncuya Advanced Playmaker (destek) rolü vermeyi dene (kanat(lar) Defensive Winger).

Eski serilerde çok sevdiğim ve tercih ettiğim bir dizilimdi ama Fm14'te 4-2-3-1'den (her türlü versiyonu) istediğim verimi bir türlü alamıyorum. Çift ön liberolu versiyonunda ortadan rakip çok rahat geliyor ama gerideki kalabalık savunma iyi yapılandırıldığında fazla net fırsat verilmiyor. Orta alanı rakibe bıraktığın için topla oynama oranı ve atak sayısı düşük oluyor. Bu dizilim tercih edildiğinde daha önde oynayarak baskı yemenin önüne geçmek düşünülebilir tabi.

İdare ettiğin için teşekkür ediyorum o zaman

Ama yanlış bildiğim veya katılmadığın yerleri belirtmiyorsun
    NOBLESSE OBLIGE!
    17.06.2014

Nesil
    2007
    Yer
    Balıkesir

@Walter Sakana
    Öncelikle fikrine eline emeğine sağlık.
    Kısaca genellersek Oyun anlayışı standart / Felsefe akıcı veya çok akıcı olacak. Takım seslenmeleri ise yüksek tempo, geriye yaslan, dar alanda oyna. Peki rakibi rahatsız et komutunu versek sıkıntı yaratır mı?
    Ben orta saha oyuncularının topu öndeki 3'lüyle buluşturmasını istiyorum. Bu yüzden yaratıcılığı ve pas özelliği yeterli olan Matic'e DLP veya Regista rolünü vericem. Böylelikle savunmadan stoper oyuncuları ile genel anlamda ayağa ve yüksek temponun da etkisiyle seri çıkmış olucam Matic ile de direkt olarak ofansif 3'lüye. Aklıma takılan şu, direkt pası takım komutlarından tüm takıma mı vereyim yoksa sadece Matic'e oyuncu direktiflerinden mi?
    Hazard'a AML'de Winger / Support rolünü verip mevkinden bağımsız oyna dediğimde, Hazard hem bekine yardım edip hemde boş alanları iyi değerlendirecek. Destek rolünü verdiğim için top sürme özelliğinden fedakarlık yapacağını düşünürsek daha fazla top sür demem sakıncalı olur mu?
    Willian'da sıkıntı yok Def Winger / support. Mevkinden bağımsız oyna.
    Oscar'a gelecek olursak AMR ve AML kullandığım için AP / Destek daha mantıklı olur herhalde. Oyuncu seslenmelerinden ona da mevkinden bağımsız oyna diyerek boş alan bulmasını kolaylaştırabiliriz anladığım kadarıyla.
    Forvet için Diego Costa'yı CF düşünüyorum ama duty konusunda kararsızım. Oyuncu seslenmelerinden de topu ayağında tut dersem hücumda çoğalmam kolaylaşır herhalde.
    Ha bir de takım komutlarından rakip ceza alanına paslaşarak gir dersem tempolu ve direkt çıkan takım biraz frene basıp daha olgun ve mantıklı atak yapabilir mı? Hem böylece forvet arkasındaki yaratıcı oyuncuların verimi de belki artar.
    Last edited by hknshr : 03.Nisan.2014 at 02:24 Reason: Eksik olduğum konularda soru veya sorular sorarak bilgi almak istiyorum.

Nesil
    2009
    Yer
    Turksportal

@Walter Sakana
    Öncelikle fikrine eline emeğine sağlık.
    Kısaca genellersek Oyun anlayışı standart / Felsefe akıcı veya çok akıcı olacak. Takım seslenmeleri ise yüksek tempo, geriye yaslan, dar alanda oyna. Peki rakibi rahatsız et komutunu versek sıkıntı yaratır mı?
    Ben orta saha oyuncularının topu öndeki 3'lüyle buluşturmasını istiyorum. Bu yüzden yaratıcılığı ve pas özelliği yeterli olan Matic'e DLP veya Regista rolünü vericem. Böylelikle savunmadan stoper oyuncuları ile genel anlamda ayağa ve yüksek temponun da etkisiyle seri çıkmış olucam Matic ile de direkt olarak ofansif 3'lüye. Aklıma takılan şu, direkt pası takım komutlarından tüm takıma mı vereyim yoksa sadece Matic'e oyuncu direktiflerinden mi?
    Hazard'a AML'de Winger / Support rolünü verip mevkinden bağımsız oyna dediğimde, Hazard hem bekine yardım edip hemde boş alanları iyi değerlendirecek. Destek rolünü verdiğim için top sürme özelliğinden fedakarlık yapacağını düşünürsek daha fazla top sür demem sakıncalı olur mu?
    Willian'da sıkıntı yok Def Winger / support. Mevkinden bağımsız oyna.
    Oscar'a gelecek olursak AMR ve AML kullandığım için AP / Destek daha mantıklı olur herhalde. Oyuncu seslenmelerinden ona da mevkinden bağımsız oyna diyerek boş alan bulmasını kolaylaştırabiliriz anladığım kadarıyla.
    Forvet için Diego Costa'yı CF düşünüyorum ama duty konusunda kararsızım. Oyuncu seslenmelerinden de topu ayağında tut dersem hücumda çoğalmam kolaylaşır herhalde.
    Oyun anlayışını maç içinde değiştirebilirsin. Standart başla, skor avantajı yakalarsan kontra veya savunmaya dönebilirsin. Rakibi Rahatsız Et komutunu tüm takıma değil bireysel olarak bazı oyunculara verebilirsin. Örneğin kanat oyuncularına ve oyun kurucu rolündeki ön liberoya.

Hazard'a daha fazla top sür talimatı verebilirsin, yerinde olur. Oscar ve forvet için yazdıkların da doğru. Aynen o şekilde düşünüyorum.

Az önce Paris-Chelsea maçının özetini izledim. Yarın bununla ilgili birkaç şey ekleyeceğim.
    NOBLESSE OBLIGE!
    17.06.2014

Nesil
    2007
    Yer
    Balıkesir

Az önce Paris-Chelsea maçının özetini izledim. Yarın bununla ilgili birkaç şey ekleyeceğim.
    Ben 90 dakika izledim. Mou'nun ilk yarıdaki Chelsea'si tam anlamıyla savunmada sağlam duran hücumda ise akıcı ve tempolu oynayan bir oyun anlayışına sahipti. Hatta devre arasında arkadaşa bu Chelsea PSG'yi Fransa'da yener dedim. Ama ikinci yarı ne olduysa Chelsea bir anda defansif bir oyun anlayışını benimsedi. Üstüne birde bloklar arası bağlantı kopunca (bu herhalde katı felsefeden kaynaklandı) 3-1'lik skor kaçınılmaz oldu. Özellikle ikinci yarının ilk 10 dakikası ve son 15 dakikası oyun dahi kuramadı Chelsea. Paso uzun şişirme toplar gönderdiler hücum bölgesine.

Nesil
    2013
    Yer
    Ankara

Arkadaşlar bir sorum olacaktı hatta daha doğrusu şöyle açıklayayım.

Fenerbahçe'nin bu sezon oynadığı futbolun aynısını oyuna aktarmaya çalışıyorum. Bu konuda tavsiyelerinizi alabilir miyim ?

Nesil
    2007
    Yer
    Balıkesir

Quote Originally Posted by jevox06 View Post
    Arkadaşlar bir sorum olacaktı hatta daha doğrusu şöyle açıklayayım.

Fenerbahçe'nin bu sezon oynadığı futbolun aynısını oyuna aktarmaya çalışıyorum. Bu konuda tavsiyelerinizi alabilir miyim ?
    Hocam öncelikle merhaba.
    Bende bu seride bir Fenerbahçe kariyeri açmıştım. Şu an oynanan oyuna tam anlamıyla olmasa da mantık olarak baya bi benzetmiştim taktiği. İç sahada kolay kolay puan alamıyordu rakipler. Dış sahada bazen sıkıntı yaşıyordum.
    Öncelikle Ersun Hoca'nın bu seneki oyun anlayışını ele alırsak çokça hücum bazen kontrol. Takımda yaratıcı oyuncu çok fazla olmadığı için felsefe de bana göre katı. Tabi kişiden kişiye bu değişkenlik gösterebilir. Dengeli de seçilebilir akıcı da.
    Oyuncu rollerine değinmek gerekirse takımda kilit rol oynayacak oyuncular var. Bunlardan biri savunmada ki Alves. Bana göre sezonun büyük çoğunluğunda özellikle Fener geriden top çıkarmakta zorlandığında Ball Playing Defender rolünde oynadı. Diğer 2'si kenar bekleri Gökhan ve Caner. Kendi kariyerimde 2'sini de Complete Wing Back rolünde kullanmıştım gayette güzel verim aldım. Gerekli seslenmelerle Caner sezonu 16 asistle tamamlamıştı. Gelelim savunmadaki emniyet kemerine yani Mehmet Topal'a. Hücum oynayıp sürekli önde basman gerektiği için Mehmet'i kesinlikle Halfback oynat. Genelde stoperlerin arasında pozisyon aldığı için özellikle beklerin çıkışlarında savunmada kademe anlamında hayati rol oynuyor. Forvet oyuncuları için pek bi opsiyonun yok. Solda Sow sağda Kuyt sakatlık ceza olmazsa sezonu ortalama 20-25 gol atarak tamamlıyor. Sow Inside Forward Hücum veya Destek bu tamamen ondan ne istediğine bağlı. Merkezde ise Emenike veya Webo. Ben genelde Emenike ile başlıyordum bu yüzden Kuyt taktiğim için çok önemliydi. Kuyt'a Wide Target Man rolünü vererek özellikle takımın ilerde çoğalmasını sağladım. Bu fikride sağ olsun perpetua (Ömer abi) vermişti. Alper'ide MCR pozisyonunda Advanced Playmaker Attack rolünde oynattığımda Kuyt'la ikisi arasında çok iyi ver-kaçlar çıkıyordu ortaya. Bir nevi hem kenarda pivot görevi görüyordu hemde Alper'in performansını olumlu anlamda etkiliyordu.
    Oyun anlayışı, felsefe, oyuncu rolleri olarak söylediklerim umarım işine yarar. Sormak istediğin başka şeyler olursa (takım ve oyuncu direktifi) yardımcı olmaya çalışırım.
    Beklere daha fazla hücuma çık, geniş alanda oyna, daha sık orta yap / Kenar forvetlere de daha dar alanda oyna, daha fazla hücuma çık, daha fazla pres yap komutlarını vererek bu seneki Fenerbahçe taktiğinin genel hücum planını teorik olarak taktiğime yansıtmıştım.
    Ayrıca Emenike'ye Poacher rolünü ve topu ayağında tut komutunu veriyordum. Hızı, gücü ve dengesi sayesinde çokça bu pozisyon ve rolde başarılı oluyordu.
    Last edited by hknshr : 03.Nisan.2014 at 18:51 Reason: Eklenti

Nesil
    2013
    Yer
    Ankara

Hocam öncelikle merhaba.
    Bende bu seride bir Fenerbahçe kariyeri açmıştım. Şu an oynanan oyuna tam anlamıyla olmasa da mantık olarak baya bi benzetmiştim taktiği. İç sahada kolay kolay puan alamıyordu rakipler. Dış sahada bazen sıkıntı yaşıyordum.
    Öncelikle Ersun Hoca'nın bu seneki oyun anlayışını ele alırsak çokça hücum bazen kontrol. Takımda yaratıcı oyuncu çok fazla olmadığı için felsefe de bana göre katı. Tabi kişiden kişiye bu değişkenlik gösterebilir. Dengeli de seçilebilir akıcı da.
    Oyuncu rollerine değinmek gerekirse takımda kilit rol oynayacak oyuncular var. Bunlardan biri savunmada ki Alves. Bana göre sezonun büyük çoğunluğunda özellikle Fener geriden top çıkarmakta zorlandığında Ball Playing Defender rolünde oynadı. Diğer 2'si kenar bekleri Gökhan ve Caner. Kendi kariyerimde 2'sini de Complete Wing Back rolünde kullanmıştım gayette güzel verim aldım. Gerekli seslenmelerle Caner sezonu 16 asistle tamamlamıştı. Gelelim savunmadaki emniyet kemerine yani Mehmet Topal'a. Hücum oynayıp sürekli önde basman gerektiği için Mehmet'i kesinlikle Halfback oynat. Genelde stoperlerin arasında pozisyon aldığı için özellikle beklerin çıkışlarında savunmada kademe anlamında hayati rol oynuyor. Forvet oyuncuları için pek bi opsiyonun yok. Solda Sow sağda Kuyt sakatlık ceza olmazsa sezonu ortalama 20-25 gol atarak tamamlıyor. Sow Inside Forward Hücum veya Destek bu tamamen ondan ne istediğine bağlı. Merkezde ise Emenike veya Webo. Ben genelde Emenike ile başlıyordum bu yüzden Kuyt taktiğim için çok önemliydi. Kuyt'a Wide Target Man rolünü vererek özellikle takımın ilerde çoğalmasını sağladım. Bu fikride sağ olsun perpetua (Ömer abi) vermişti. Alper'ide MCR pozisyonunda Advanced Playmaker Attack rolünde oynattığımda Kuyt'la ikisi arasında çok iyi ver-kaçlar çıkıyordu ortaya. Bir nevi hem kenarda pivot görevi görüyordu hemde Alper'in performansını olumlu anlamda etkiliyordu.
    Oyun anlayışı, felsefe, oyuncu rolleri olarak söylediklerim umarım işine yarar. Sormak istediğin başka şeyler olursa (takım ve oyuncu direktifi) yardımcı olmaya çalışırım.
    Beklere daha fazla hücuma çık, geniş alanda oyna, daha sık orta yap / Kenar forvetlere de daha dar alanda oyna, daha fazla hücuma çık, daha fazla pres yap komutlarını vererek bu seneki Fenerbahçe taktiğinin genel hücum planını teorik olarak taktiğime yansıtmıştım.
    Ayrıca Emenike'ye Poacher rolünü ve topu ayağında tut komutunu veriyordum. Hızı, gücü ve dengesi sayesinde çokça bu pozisyon ve rolde başarılı oluyordu.
    Diziliş olarak 4-3-3 diyosun anladığım kadarıyla. Bende öyle düşünüyorum.

Aslında Kuyt rolü hariç diğerlerinde aynısını düşünüyoruz. Ama söylediğini yapacağım. Ben asıl oyuncu ve takım talimatları olarak ne düşündüğünü merak ediyorum aslında. O yerde sıkıntı var biraz.

Nesil
    2009
    Yer
    Turksportal

@hknshr

dünkü maçın 27:31 dakikalık uzun özetinin bir kısmını izledim (link) ve burada konuştuğumuz çoğu şeyi gözlemledim. Örneğin Ramires ve David Luiz ikilisi oynayınca dizilim tam olarak senin dediğin gibi 4-2(dm)-3-1 şeklinde. Ancak Ramires hem daha önde basıyor hem de hücumlara katılıyor.

Savunma birbirine çok yakın oynuyor ve bekler çok içeri giriyor. Kanat savunmasını iki kanat oyuncusu Willian ile Hazard yapıyor. Fakat pek etkili bir savunma yaptıkları söylenemez, sadece rakibin önünü kapatmaya çalışıyorlar ve rakibin orta yapmasına izin veriyorlar. Sanırım göbekteki savunma dörtlüsünün hava hakimiyetine çok güvendikleri için kanat ortalarından çekinmiyor Chelsea. Rakip kanat oyuncuları Willian ile Hazard'ın sahte savunmasından dolayı o kadar boş ve rahat kalmışlar ki...

Bunları ekran görüntüleriyle detaylandıracağım ama ben belirli birkaç takım hariç büyük takımların bir çoğunun oyun sisteminden dolayı değil oyuncu kalitesinden dolayı başarılı olduğunu düşünüyorum. Chelsea'de de forvet arkasındaki üçlü, ön libero ikilisinden biri (Lampard veya Ramires) ve duran toplarda da stoperler tamamen bireysel tehlikeler yaratıyorlar. Savunmadaki 4'lü ve ön liberolarla göbeği iyice kapatıp "gol yemeyeyim yeter, nasılsa ileri uçtaki yetenekli yıldızlarla veya duran toplardan bir şekilde gol atar kazanırım" düşüncesi hakim.

Şimdi detaylı analize geçelim.

• İlk düdükle birlikte dizilimi net bir şekilde görüyoruz:

http://i1099.photobucket.com/albums/...ps32220154.png

Dizilim: 4-2(dm)-3-1

• Savunma hattı aralarındaki dar mesafeyi hep koruyorlar ve sağa sola hep birlikte hareket ediyorlar. Bekler rakip kanattan gelse bile kesinlikle kenarlarda kalmıyorlar. Kenardan gelen kanat oyuncusunu bek karşılamıyor, kanat oyuncusu kovalıyor:

http://i1099.photobucket.com/albums/...ps001aba22.png
    http://i1099.photobucket.com/albums/...ps794f0899.png
    http://i1099.photobucket.com/albums/...ps437fed98.png
    http://i1099.photobucket.com/albums/...ps3abf209f.png
    http://i1099.photobucket.com/albums/...psc8807d2d.png
    http://i1099.photobucket.com/albums/...pse8ba0b80.png
    http://i1099.photobucket.com/albums/...ps96f3837a.png

Takım için: Play Narrower
    Bekler için: Sit Narrower
    AMR ve AML için: Defensive Winger rolü (veya rakip kanat oyuncusunu marke etmesi yönünde talimat)

• Golün yendiği pozisyonda da aynı şey gözlemleniyor. Savunmanın kaleye çok yaklaşması, ön liberoların da yay üstünde kalmasıyla Lavezzi penaltı noktası civarında bomboş kalıyor:

http://i1099.photobucket.com/albums/...psae835fe6.png

• Ramires (DMCL veya MCL) daha önde basıyor ve ataklara da katılıyor. David Luiz (DMCR) ise genelde pozisyonunu koruyor ve ileri çıkmıyor::

http://i1099.photobucket.com/albums/...psd134ad46.png
    http://i1099.photobucket.com/albums/...pscb5c24a4.png
    http://i1099.photobucket.com/albums/...ps3c6e6c94.png
    http://i1099.photobucket.com/albums/...psbca53aa9.png
    http://i1099.photobucket.com/albums/...ps448f1991.png
    http://i1099.photobucket.com/albums/...ps02da9314.png
    http://i1099.photobucket.com/albums/...psd4b68d18.png
    http://i1099.photobucket.com/albums/...psfb16e303.png
    http://i1099.photobucket.com/albums/...ps15264913.png
    http://i1099.photobucket.com/albums/...ps3fb0ab0c.png

DMCL için: Ball Winning Midfielder rolü ve destek görevi ile Get Further Forward talimatı. Ball Winning rolü verildiği için Close Down More talimatı otomatikman seçilmiş oluyor. Farklı bir görev verilirse Close Down More talimatını da vermek lazım.
    DMCR için: Anchor Man rolü ve otomatikman defend görevi (bu görev verildiğinde Hold Position talimatını da almış oluyor)

• Hücumlarda serbest dolaşım ve genellikle ortadan (içe katederek gelişen) ataklar dikkat çekiyor:

http://i1099.photobucket.com/albums/...psea267ef6.png
    http://i1099.photobucket.com/albums/...psabbbb3c1.png
    http://i1099.photobucket.com/albums/...ps02da9314.png
    http://i1099.photobucket.com/albums/...ps8bf4a1d1.png
    http://i1099.photobucket.com/albums/...psd0eea96e.png

AMR ve AML için: Cut Inside, Roam From Position ve Dribble More (AMC için de)

• Penaltı pozisyonu sadece 2 oyuncuyla yaratılıyor (Willian kanattan getirdi, Oscar hakemi kandırdı):

http://i1099.photobucket.com/albums/...psdcd7ba01.png

Toparlarsak;

Takım (savunma hattı değil, takımın geneli) çok geriye gömülmediği için oyun anlayışı Standart veya Kontra olarak düşünülebilir. Oyun felsefesi daha önce de değindiğim gibi her bölge için farklı. Savunma çok katı, ön liberolar dengeli, forvet arkasındaki hat çok akıcı, forvet ise katı felsefeyi yansıtıyorlar.

Dar Alanda Oyna talimatı kesinlikle var. Kanatlara Geniş Alanda Oyna talimatı verilmeli. Bekler bu maçta savunma göreviyle oynadılar. Bunu maçtan maça belirlemek lazım çünkü bazı maçlarda destek görevinde oynuyorlar.

Standard
    Very Fluid?

Play Narrower
    Higher Tempo
    More Direct Passing
    Run At Defence
    Drop Deeper (veya Much Deeper Defensive Line)

GK- Goalkeeper (defend)
    DR- Full Back (defend/support): Sit Narrower
    DL- Full Back (defend/support): Sit Narrower
    DC- Central Defender (defend): Mark Tighter
    DC- Central Defender (defend): Mark Tighter
    DMCR- Anchor Man (defend)
    DMCL- Ball Winning Midfielder (support): Close Down More (otomatikman seçili), Get Further Forward
    AMR- Defensive Winger (support): Stay Wider, Dribble More, Roam From Position
    AML- Defensive Winger (support): Stay Wider, Dribble More, Cut Inside, Roam From Position
    AMC- Attacking Midfielder (support): Dribble More
    FC- Advanced Forward (attack): Hold Position
    Last edited by Walter Sakana : 04.Nisan.2014 at 00:05
    NOBLESSE OBLIGE!
    17.06.2014

Nesil
    2007
    Yer
    Balıkesir

@Walter Sakana üşenmeden bu kadar detaylı analiz yaptığın için ne kadar teşekkür etsem az.
    Gözlemlediğin her şeye harfiyen katılıyorum ama çok küçük 1-2 sorum var.
    İlki akıcılık. Chelsea tamamıyla karışık bir felsefeye sahip olduğu için ben hangisini tercih etmeliyim. Sen bile Very Fluid diyip soru işareti koymuşsun
    Birde takım direktiflerinden More Direct Passing'i seçtiğimde özellikle kaleciler ve stoperler çok top kaybı yapıyor. Bunun yerine stoperlere kısa pas, beklere risksiz pas, ön liberolara direkt pas komutu versem en azından topa biraz daha hakim olabilirim. Hatta kaleciye bile defansa dağıt komutu verebilirim. Ofansif 3'lü için herhangi bir pas komutu vermem çünkü pozisyon özgürlüğü tanıdığım için beklentim tamamen doğaçlama olacak.
    Chelsea daha çok savunmadan ayağa çıkıp orta saha (DM) oyuncularıyla tempolu dikine ve seri çıkıyor. Özellikle de bunu Matic'le yapıyor. Geçen haftalarda Mou övgü dolu sözler söylemişti Matic'le ilgili. Çok koşuyor, bizi çok seri atağa çıkartıyor vs.
    Birde şu var Hazard'a Def Winger rolünü verdiğimde daha fazla top sür ve topla içeriye kat komutunu seçemiyorum. Inside Forward rolünde bu komutları seçebiliyorum ama oyuncuyu tekrar DW rolüne geçirdiğimde rol için uygun değil diyor açıklamada. Maç içerisinde bu komutlar geçerlilik gösterir mi?
    Last edited by hknshr : 04.Nisan.2014 at 01:47 Reason: Eksik olduğum konularda soru veya sorular sorarak bilgi almak istiyorum.

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Felsefe için bir yorum yapmak istiyorum.

Very fluid felsefede herkes aynı mentaliteye sahip. Defans hücum beraber. Ancak sizin dediginize göre Chelsea defanslar katı yani anladigim kadariyla defansı ön planda yapıyor. Hucumcular da hücumu. Fluid felsefe verirseniz defans ve ön liberolar X mentaliteye sahip Hucumcular da X+2 mentaliteye sahip olacaklar. Bu da su demek. X mentalite alanlar defans ve topu ileri taşıma görevi ile görevli. X+2 alanlar ise pozisyon hazırlama ve hücum.

Bana göre counter/fluid sistem ile Chelsea daha iyi yansıtılır. Takım geride sağlam bekler. Fırsat çıkınca da hücum yapar. Hücum işi bu sayede daha çok hucumculara kalır. Ama 3 amc ile oynamak yine de çok riskli. Ancak defansif winger ile olabilir ama hiç bu rolü denemedim.

LG-D802TR cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Nesil
    2009
    Yer
    Turksportal

@hknshr

Bu maçı izledikten sonra perpetua'nın tercihi (dengeli) daha mantıklı gelmeye başladı bana. Gerisini oyuncu rolleri, görevleri ve talimatları ile dengelemeye çalışmalı. Yalnız Chelsea'yi bir de iç sahada, daha zayıf rakiplere karşı aynı şekilde detaylı izlemem lazım. O zaman bekler daha kenarda mı oynuyor, hücumlara katılıyorlar mı, savunma bloğu daha önde mi kuruluyor bunları analiz etmek lazım. Yani bir iç saha, bir deplasman bir de zayıf rakiplere karşı kullanılacak 3 farklı taktik oluşturmak en mantıklısı.

Topa hakim olmak güzel bir düşünce fakat aynı zamanda rakip savunmaya daha iyi yerleşmelerine ve öndeki oyuncuların geri dönmesine (savunmada çoğalmalarına) daha fazla zaman tanıyacak bir düşünce. Dikine oynadığında daha çok top kaybedersin ama aynı zamanda rakip savunmayı daha hazırlıksız yakalama şansın olur. Topa sahip olmaya öncelik verirsen daha az top kaybedersin, bundan dolayı rakip atakların sayısı da azalır ama daha iyi yerleşmiş, daha hazırlıklı bir savunmaya karşı hücum edersin. Tercih sana kalmış. Hücum hattım bir şekilde açar o savunmayı diyorsan daha kontrollü çıkmayı tercih edebilirsin tabi.

Alternatif bir çözüm önereyim; takımın öne doğru oynamasını sağlayacak bir oyun anlayışı (hücum) seçersin ve kısa pas talimatı verirsin. Hücum anlayışında oyuncuların kafasındaki öncelikli şey topu rakip kaleye taşımaktır. O yüzden daha öne doğru oynamaya çalışırlar. Kontra anlayışında ise oyuncuların öne doğru oynamasını sağlayan şey savunma hattının otomatikman dikine pas talimatı almış olmasıdır. Kısa pas talimatı verdiğinde savunma anlayışına geçmiş gibi olurlar. Savunmayı iyice geride ve dar alanda kurup, hücum anlayışı, kısa paslar ve yüksek tempo seçersen kafandaki düşünceye yakın bir sonuç alman daha olası. Tabi forvet arkasındaki üçlüyü ön liberolara biraz daha yanaştırman yerinde olur.

Defensive Winger rolündeki oyuncu topu kazandığı zaman çabucak değerlendirme düşüncesine sahiptir. Chelsea'nin hızlı hücuma çıkma düşüncesini yansıtıyor ama değindiğin gibi daha fazla top sür ve içe kat et talimatları seçilemiyor. Eski serilerde bu role destek veya hücum görevleri verilebiliyordu ve hücum görevinde top sürme talimatı otomatikman "sık sık", destek görevinde ise "ara sıra" oluyordu. Şimdi savunma veya destek görevi verilebiliyor, top sürme talimatı da savunma görevinde "nadiren", destek görevinde "ara sıra" şeklindedir diye tahmin ediyorum.

Bence Willian Defensive Winger kalsın, Hazard'a ise Advanced Playmaker rolü vermeyi dene. Bu şekilde savunmadan çıkan toplar daha çok Hazard'a doğru oynanır ve o da içe kat ederek pozisyon yaratmaya çalışır.
    NOBLESSE OBLIGE!
    17.06.2014

Nesil
    2009
    Yer
    Turksportal

Quote Originally Posted by mkkadi View Post

Very fluid felsefede herkes aynı mentaliteye sahip. Defans hücum beraber. Ancak sizin dediginize göre Chelsea defanslar katı yani anladigim kadariyla defansı ön planda yapıyor. Hucumcular da hücumu. Fluid felsefe verirseniz defans ve ön liberolar X mentaliteye sahip Hucumcular da X+2 mentaliteye sahip olacaklar. Bu da su demek. X mentalite alanlar defans ve topu ileri taşıma görevi ile görevli. X+2 alanlar ise pozisyon hazırlama ve hücum.

Bana göre counter/fluid sistem ile Chelsea daha iyi yansıtılır. Takım geride sağlam bekler. Fırsat çıkınca da hücum yapar. Hücum işi bu sayede daha çok hucumculara kalır. Ama 3 amc ile oynamak yine de çok riskli. Ancak defansif winger ile olabilir ama hiç bu rolü denemedim.

Forvet ve forvet arkasındaki oyuncu (Oscar) için dediğin geçerli ama kanat oyuncuları hücum kadar savunmayı da düşünüyorlar. Paylaştığım resimlerde dikkat edersen rakip ataklarda en gerilere kadar geliyorlar ve "bek" gibi pozisyon alıyorlar. Felsefe konusunda bütün olayı karıştıran da bu. Aynı hat üzerindeki AMR ve AML Çok Akıcı, AMC ise Katı felsefeyi yansıtıyorlar.

Fluid felsefesinde takım savunma ve hücum bloğu olarak ikiye bölünüyor. Bu açıdan bakarsak kanat oyuncuları dışındakiler için en mantıklısı bu, o açıdan katılıyorum. Ama kanat oyuncularını ne yapacağız? Çünkü onlar geriye gelmezse o zaman tüm sistem bozuluyor. Defensive Winger rolü vermek bilmiyorum yeterli olacak mı.
    NOBLESSE OBLIGE!
    17.06.2014

Nesil
    2007
    Yer
    Balıkesir

Quote Originally Posted by mkkadi View Post

Aslında Chelsea bu sezon tam anlamıyla 2DM MR ML AMC ST oynuyor yani 42211. Ama gel gelelim Willian'ın MR pozisyonu hiç girilmemiş. Aynı şekilde Hazard'ın ML pozisyonu da yeterli seviyede değil. Buda elimi kolumu bağlıyor. Willian'ı Düzenli olarak MR oynatıp antrenmanda da MR çalıştırsam 1 sezonda yeterli gelişimi gösterebilir mi orası da muamma.

Nesil
    2007
    Yer
    Balıkesir

Forvet ve forvet arkasındaki oyuncu (Oscar) için dediğin geçerli ama kanat oyuncuları hücum kadar savunmayı da düşünüyorlar. Paylaştığım resimlerde dikkat edersen rakip ataklarda en gerilere kadar geliyorlar ve "bek" gibi pozisyon alıyorlar. Felsefe konusunda bütün olayı karıştıran da bu. Aynı hat üzerindeki AMR ve AML Çok Akıcı, AMC ise Katı felsefeyi yansıtıyorlar.

Fluid felsefesinde takım savunma ve hücum bloğu olarak ikiye bölünüyor. Bu açıdan bakarsak kanat oyuncuları dışındakiler için en mantıklısı bu, o açıdan katılıyorum. Ama kanat oyuncularını ne yapacağız? Çünkü onlar geriye gelmezse o zaman tüm sistem bozuluyor. Defensive Winger rolü vermek bilmiyorum yeterli olacak mı.
    Hocam çözüm sistemi 42211'e döndürmekten geçiyor. Willian ve Hazard'ı 1 sezon düzenli olarak orta alanın kenarlarında oynatıp bol bol antrenman yaptırıcam. Başka yolu yok. Willian doğal olmasa da en azından başarılı şekilde benimser herhalde o pozisyonu. İşte o zaman bana göre akıcı felsefe kullanılabilir.

Nesil
    2008
    Yer
    İstanbul

Maçın birde PSG analizini almamız mümkün mü acaba?

Chelsea analizi dehşet olmuş yanlız, tebrikler.

Nesil
    2011
    Yer
    İstanbul

bitiricilik sorununu aşarsak on numara taktik olacak

1112 pas da 896 isabet

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Taktiğini de paylaşabilir misin? @ahmetbilgin

Nesil
    2006
    Yer
    Adıyaman

Merhabalar,

DM-MC-MC-AMR-AML-ST şeklinde bir formatım var. Yapmak istediğim şu;

Kanatlarda oynayan bir oyuncumun ortalama pozisyon analizinde sanki AMC pozisyonunda oynuyor gibi görünmesini istiyorum ve o şekilde kullanmak istiyorum. Onun kanatta boşalttığı alanda ise geriden gelen hücum bekimin aut çizgisine kadar inmesini ve içeriye orta kesmesini istiyorum. Hangi oyuncuma hangi görev/rolleri vermeliyim?

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by afumetsu View Post
    Merhabalar,

DM-MC-MC-AMR-AML-ST şeklinde bir formatım var. Yapmak istediğim şu;

Kanatlarda oynayan bir oyuncumun ortalama pozisyon analizinde sanki AMC pozisyonunda oynuyor gibi görünmesini istiyorum ve o şekilde kullanmak istiyorum. Onun kanatta boşalttığı alanda ise geriden gelen hücum bekimin aut çizgisine kadar inmesini ve içeriye orta kesmesini istiyorum. Hangi oyuncuma hangi görev/rolleri vermeliyim?
    IF(S) veya AP(S)

25. Default

Ben direkt oyun oynatıyorum ve mümkün olduğunca çabuk bir şekilde geride sağlam durup kaleye gitmek istiyorum.

Bu yüzden geriye yaslan yüksek tempo direkt oyna gibi seçenekleri seçtim.

Ancak kafama takılan şöyle bir şey var. Direkt oynamak için takımın mesafesi geniş olması lazım ama zaten katı oynadığım için takım mesafesi açılıyor dar alan seçeneğini seçerek bunu dengeleyebilir miyim? veya dar alan seçeneğini hiç seçmemem mi gerekir?

Nesil
    2006
    Yer
    Adıyaman

IF(S) veya AP(S)
    Teşekkürler cevap için. Bunları denedim ama istediğim sonuca ulaşamadım maalesef ve o yüzden sordum.

Adam hala kanat oyuncusu gibi duruyor sahada. Evet içeriye kat ediyor ama o kadar. Southampton ile oynarken Barca maçım vardı. Messi AMR olarak gözüküyor ama adam sürekli benim ceza yayım çevresinde. Bildiğin AMC hatta ST oynuyor. Ortalama pozisyon ekranından da baktım AMR gözüken Messi ST ile önlü arkalı gözüküyor. IF(S) ya da AP(S) olduğu aşikar ama aynen Messi örneğinde olduğu gibi kanatta oynattığım bir adamı nasıl bu şekilde kullanabilirim? Bunun için oyuncuya hangi özel rolleri vermem gerekir? Hatta takım komutlarından hangisini kullanırsam bu sonuca ulaşırım? Bunun MC de oynayan oyuncularla bir alakası var mı? sorular... sorular....

Ayrıca bu kanatta oynatacağım oyuncunun içeriye girmesi neticesinde arkasındaki bekin de aut çizgisine kadar topla inip içeriye sık sık orta kesmesini yada topsuz olarak taç/aut çizgisi köşesinde pas alternatifi olmasını nasıl ayarlayabilirim? Şuan adam gidiyor sonra saçma sapan bir şekilde pas atmaya çalışıyor halbuki orta açsa yada geriden ceza alanına giren adama pas çıkartsa olay bitecek...

Konuyla ilgili yardımlarını beklerim

Nesil
    2011
    Yer
    İstanbul

Taktigimiz bu sekilde. Rakibe top oynatmiyoruz. Kaleye gitmede de bir problem yok. Uzaktan sut nadir atiyoruz ama gel gelelim gol yok. Bunun caresi varsa oneri alabilirim.

AMC'lerden birini Gizli Forvet olarak oynatmayı denedin mi?Liverpool'da Suarez'e sezonda 40 gol attırıyordum forvetsiz taktiğimde.

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by iceman06 View Post
    Ben direkt oyun oynatıyorum ve mümkün olduğunca çabuk bir şekilde geride sağlam durup kaleye gitmek istiyorum.

Bu yüzden geriye yaslan yüksek tempo direkt oyna gibi seçenekleri seçtim.

Ancak kafama takılan şöyle bir şey var. Direkt oynamak için takımın mesafesi geniş olması lazım ama zaten katı oynadığım için takım mesafesi açılıyor dar alan seçeneğini seçerek bunu dengeleyebilir miyim? veya dar alan seçeneğini hiç seçmemem mi gerekir?
    Takim komutlari, mevcut oyun anlayisin ve felsefenin ustune degisiklik yapar.

Yani dar oyna deyince esasinda daha da dar oyna diyorsun takima. Zaten defansif oyun anlayisi tercih ediyorsan, takim dar oynayacaktir. Dar oyna dediginde de daha da dar oynayacaktir.

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by afumetsu View Post
    Teşekkürler cevap için. Bunları denedim ama istediğim sonuca ulaşamadım maalesef ve o yüzden sordum.

Adam hala kanat oyuncusu gibi duruyor sahada. Evet içeriye kat ediyor ama o kadar. Southampton ile oynarken Barca maçım vardı. Messi AMR olarak gözüküyor ama adam sürekli benim ceza yayım çevresinde. Bildiğin AMC hatta ST oynuyor. Ortalama pozisyon ekranından da baktım AMR gözüken Messi ST ile önlü arkalı gözüküyor. IF(S) ya da AP(S) olduğu aşikar ama aynen Messi örneğinde olduğu gibi kanatta oynattığım bir adamı nasıl bu şekilde kullanabilirim? Bunun için oyuncuya hangi özel rolleri vermem gerekir? Hatta takım komutlarından hangisini kullanırsam bu sonuca ulaşırım? Bunun MC de oynayan oyuncularla bir alakası var mı? sorular... sorular....

Ayrıca bu kanatta oynatacağım oyuncunun içeriye girmesi neticesinde arkasındaki bekin de aut çizgisine kadar topla inip içeriye sık sık orta kesmesini yada topsuz olarak taç/aut çizgisi köşesinde pas alternatifi olmasını nasıl ayarlayabilirim? Şuan adam gidiyor sonra saçma sapan bir şekilde pas atmaya çalışıyor halbuki orta açsa yada geriden ceza alanına giren adama pas çıkartsa olay bitecek...

Konuyla ilgili yardımlarını beklerim
    Bu biraz oyuncuya ve macin gidishatina da bagli. Eger Barcelona surekli hucumdaysa, Messi de surekli iceride olacaktir. Ayrica play narrower komutunu da kullanabilirsin bu oyuncular icin.

Bekinin cizgiye kadar inmesi icin complete wing back rolu, ayrica look for overlap ve drill crosses komutlari da faydali olur. Tabii bu da biraz kullandigin beklere bagli. Eger cizgiye inebilecek cabukluklari yoksa, onlardan bunu istesen de yapamazlar.

Sayfa 14 / 20 İlkİlk ... 41213141516 ... SonSon

Mesaj Yetkileri