Nihat'in su gulunc otesi 8-9 composure degerini duzeltin de...
Nihat'in su gulunc otesi 8-9 composure degerini duzeltin de...
2010 için Nihat profilini İspanyol araştırmacılar yapacaklar. Ama Nihat herhangi bir transfer gibi çok fazla fikir sahibi olmadığımız birisi değil, hepimiz yakından tanıyoruz. Hoşumuza gitmeyen noktaları değiştiririz 2010 öncesi![]()
alemde tekiz, hepinize yeteriz..
ben zaten gercekci olmasin demiyorum tabiki gercekciligi onemlidir. son sezonunda attigi golu olmamasi oynayipda kotu oldugundan degil, sakatlandigi icin oynayamamasindan olmustur. nihat kahveci yapilan profili sonuna kadar haketmektedir, composure degeri haric. hic bir oyuncu icin bu kadar yuksek yapilsin demedim besiktasta , hep besiktasta yetenek olarak yuksekde olmayan mucadeleci ve azimli oldugunu konusmustuk( bana gore tello,delgado,bobo haric). nihat bence turkiyede su anda arda ile birlikde en yetenekli iki oyuncudan biri. sakatlandi diye dusurulmesi cok mantiksiz. hani arastirmacilar dememismiydi 1 senelik degismeler yanlis olur yillarca izleyip yorumlamak onemlidir. bi sene patladigi icin artirmak ne kadar yanlissa sakatlandigi icin dusurmek o kadar yanlistir. bakalim ispanyollar ne yapicak ama nihat bir kere daha boyle sakatlik gecirmisti ama profili dusmemis ve diger sezon 20 nin ustunde gol atmisti ki bu da dusurulmemesinin dogrulugunu kanitlar.
ayrica ustune basa basa soyluyorum umarim gokhan zan gs deki diger defans oyunculari gibi sisirilmez.
bana gore emre gungorun yarim donem forma sansi bulup hakkatende iyi performans gosterip direk sisirilmesi yanlisti.tamam iyi oyuncu bencede ama bence 1-2 sene beklenip ondan sonra daha saglikli karar verilebilirdi.daha gecen sene cikan emre gungor oyunda neredeyse toramanla ayni guce sahip. bence ca si biraz daha az olup ileride cok daha iyi oyuncu olabilecek potansiyelde olsa daha mantikli olur. neyse burasi besiktas forumu.
Emre Gungor iki sene once cikmadi. Ankaragucu takiminda 3 yil oynayip, kaptan olduktan sonra Galatasaray'a geldi.
CA degerindeki hizli yukselme daha cok o donemde Ankaragucu arastirmacimiz olmamasi ve bu nedenle de oyunculari olmasi gerektigi gibi yansitamamamizdan kaynaklaniyordu.
Mesela soyle ornek vereyim.
Besiktas Ridvan'i aldi Karsiyaka'dan.
Eger Karsiyaka'yi yakindan takip eden arastirmacimiz olmasa belki de sadece 80-90 CA ile gelecekti. Yarim donem izleme firsati bulduktan sonra ise buyuk oranda yukselecekti. Ancak Karsiyaka'yi takip eden arastirmaci oldugu icin buyuk bir CA yukselmesi ihtiyaci olmayacak Ridvan'in (belki de oynadigi futbol ile daha da yuksek seviyede olmasi gerektigi ortaya cikacak, bunu da bilmiyoruz).
Besiktas'a 80 CA'li olarak gelen Ridvan'da oynama yapmayip 1-2 sene beklememiz karsisinda ne gibi yorumlar yapardin ben de cok merak ediyorum acikcasi.
Emre Gungor'u pekala 138-139'a cikartip Toraman seviyesinde yapabilirdik, basit bir Milli takima secili, demek ki daha iyi oyuncu mantigi ile. Ancak 132'de biraktik.
abi birincisi ben kesinlikle ridvani tanimadigim icin yukselme ve emre gungor gibi direk ilk senesinde sisirme beklemiyorum. daha 18 yasinda 91 dogumlu benim tanimadigim sadece 1-2 macini izledigim bir oyuncu.benim dusuncemin objektif oldugunu ve besiktas taraftari oldugum etkisinde yaptigimi dusunmez isen( ki burasi arastirma forumu,forzabesiktas degil) daha iyi olur ki yorumlarima on yargiyla yaklasmamani saglar.
ikincisi ben emre gungorun kotu futbolcu veya yetersiz futbolcu oldugunu soylemedim, emre gungoru gs de 11 oynadigi donemde euro 2008 dede yeteri kadar izledigimi dusunuyorum. bu kadar ibrahim toramana yakin olmasinin ya emre gungorun sisirilmesi yada ibrahim toramanin kotu gosterilmesinden kaynaklandigini dusunuyorum. gercek hayatta toraman servet ile birlikte en iyi 2 turk stoperden birisi. zaten toramanin 138 ca dan daha fazlasini hakettigini dusunuyorum o ayri tartisma konusu. emre gungor icin ise keske biraz daha izleyip ona gore duzenleme yapsaydiniz daha mantikli olurdu bana gore. emre gungor ileride cok iyi bir stoper olabilir ama su anda 132 ca yi hakkettigini dusunebilecegim kadar istikrarli uzun sureli oyununu izlemedim.
Yukseltilmesinde sorun yok, oldugu seviyede sorun var o zaman.
Peki ilginc bir kac soru sorayim bu durumda..
Egemen ile Ibrahim Toraman arasinda ne fark var? Yani Ibrahim Toraman neden Egemen'den X puan daha yuksek CA sahibi olmasi uygun?
Ya peki Eren Gungor ile Ibrahim Toraman arasindaki CA farki ne olmali?
Ya peki 133 CA'li Bekir Iretegun?
Ya Ceyhun Gulselam? Ya Ibrahim Kas?
Peki Emre Asik?
Ya da Hakan Balta?
Zira bu oyuncularin hepsi Ibrahim Toraman'a tercih edildi. Emre Asik disinda hepsi Toraman'dan daha genc olmasina ragmen. Her ne kadar onlarin yasindaki Toraman'in onlardan daha yuksek CA'ya sahip olmasina ragmen (3-4 yil once de Toraman 135-140 arasi CA sahibi idi ve bu oyuncularin hepsi Toraman'dan daha genc).
Acikcasi Ibrahim Toraman'i kadroya almama tercihini Fatih Terim'in Ibrahim Toraman'a gicik oldugu icin yaptigi konusunda kesin emin olamiyorum. Ozellikle onemli maclarda izledigim Ibrahim Toraman:
1. Ikinci Galatasaray macinda Kewell'in golu tamamen Toraman'in yerini bos birakmasi ve de topu kapamamasindan,
2. Ikinci Fenerbahce macinda Guiza'nin golu Toraman'in yerini bos birakip sonra Guiza'yi kacirmasindan,
3. Ilk Galatasaray macinda Baros'un ikinci golunde yer tutmak yerine topun oldugu yone dogru - orada oyuncu olmasina ragmen - yonelip arkasini bos birakiyor,
4. Ilk Galatasaray macinda Servet!'den calim yemesi (iceriye kat etme yolunu kapatmak yerine cizgiyi kapatiyor - herhalde Servet yanindan basip gidip sonra da milimetrik orta yapacak diye korktu) Lincoln'un penalti pozisyonuna yol aciyor,
5. Ilk Fenerbahce macinda korner atisinda Selcuk'u tutmasi gereken Toraman ama hem once Selcuk'u kaciriyor hem de kafaya cikmaya gec kaliyor.
bunlari yapmis.
Liverpool macinda (veritabaninda hizi 12 olan) Voronin'i hem pozisyon hatasi yapip kaciriyor, hem de arkasindan yetisemiyor. Babel'in gollerinden birisinde topu rahat bir sekilde taca atmak varken gidip rovesata deneyerek uzaklastirip bir bakima kendi kalesine gol atiyor.
Cok acik konusmak gerekirse bence Ibrahim Toraman Sabri'nin stoper versiyonudur. Futbol zekasi oldukca kit, mucadelesi ile zaaflarini kapatmaya calisan bir oyuncu Toraman.
Acik ara Turkiye'nin en iyi ikinci stoper'i olmasini istiyorsunuz. Ben de diyorum ki ya Bekir, ya Ceyhun, ya Eren, ya Emre, ya Hakan Balta ne olacak? Ben diyorum ki Ibrahim Toraman oldukca demode bir stoperdir. Bu nedenle Milli takim kapisi kapalidir. Bu nedenle de ayni seviyeye gelinmesi, gecilmesi pek de zor bir stoper degildir.
Ancak bu demek degildir ki Ibrahim Toraman kotu bir oyuncudur. Ibrahim Toraman pekala yararli bir oyuncudur. Her takima da Ibrahim Toraman gibi mucadeleci oyuncular lazimdir.
Ancak 1.79 boyunda ve hava hakimiyeti kisitli olan, surekli pozisyon hatasi yapan, adam kaciran, bir stoper icin bile cok zeki olmayan bir oyuncu eger Turkiye'nin acik ara en iyi ikinci stoper'i ise, vay halimize demekten baska bir sey kalmiyor bana.
Tabii sonucta karar Koray'a ait. Benim kisisel dusuncem, Toraman'in yukarida ismini verdigim oyunculardan pek daha fazla gelismis olmadigidir. Hatta Besiktas gibi Sampiyonlar Liginde oynayacak bir takimin stoper pozisyonunda Ibrahim Toraman'i oynatmasi buyuk bir zaaf olacaktir (tipki ayni durumdaki bir takimin Gokhan Zan'i oynatmasi gibi). Tabii zaman gosterir bu konuda hangi dusuncenin dogru olacagini.
Last edited by perpetua : 30.Haziran.2009 at 08:58
Ömer Abi dediklerine katılıyorum fakat Toraman'ın profilinde bahsettiğin hataları yapacağı özellikleri zaten hep düşük. Positioning 10, decision 11(ki bu sene yapmayı düşündüğüm arttırım ile) composure 7(ki bu sene yapmayı düşündüğüm arttırım ile)
Neticede fiziksel olarak iyi bir oyuncu, savaşmak için gerekli olan mentallerin hepsi çok yüksek. Teknik olarak da düşük, teknik-ilk temas-pas 9, dribbling-crossing 6. Yani bildiğimiz tanıdığımız Toraman'dan pek bir farkı yok, ben artık profile göre Ca ayarlamasını tercih ediyorum belki biliyorsundur ve çok abes durumlar olmadıkça bu yöntemi kullanmakta ısrarcıyım. Bu şartlarda Toraman'ın Ca'sında artış olacak ve 140+ olacak bunu söyleyebilirim. Bu şartlarda belki bizim datada Türkiye'nin en iyi 2.stoperi konumuna da gelebilir ki bu da beni rahatsız etmiyor. He oyun karakterini korumak kaydıyla Ca'sını düşürmek için çok yüksek değerler aldığı özelliklerden 1er puan kısabilirim ama bunu neden yapayım ki![]()
alemde tekiz, hepinize yeteriz..
Koraycigim profili bildigimi sen de biliyorsun zaten.
Benim icin sorun degil. Beni rahatsiz eden, diger stoperler ile arasinda buyuk fark olmasi gerektigi dusuncesi cunku buna kesinlikle inanmiyorum.
Toraman'in kirpilacak bir cok ozellikleri bulunabilir istense. Ancak dedigim gibi benim icin sorun degil. Avrupa kupalarinda izledikten sonra Toraman'in yetenekleri bence iyice berraklasacaktir herkez icin.
Toraman için Ömer abinin yaptığı yorumlara katılıyorum.Toraman stoper için çok üst düzey bir isim değildir.Dediği gibi çok mücadeleci olması avantajı.Ve fiziği sayesinde diğer stoperlere nazaran daha çabuk olması.Türkiye'de bu kısıtlı özelliklerinle idare edersin ama Avrupa'da yerler adamı.Ben herzaman Toraman'ın sağ bek oynaması gerektiğini düşünmüşümdür.Çabukluğu,top kapmadaki becerisi,mücadeleci stili,devamlılığı ve bu sene kısmen hücumunu geliştirmiş olması ile ondan hiçte fena olmayacak bir sağ bek yaratılır.Sağ bek oynadığı 3 maçta skora katkıda bulundu bu sene(İBB maçı-Tello'ya asist,G.Antep maçı-Nobre'ye asist,Denizli maçı-şampiyonluk golü,bu bağlamda Toraman'ın crossingi biraz yükseltilebilir)Mustafa Denizli'de bu sene Toraman'ı kuvvetle muhtemel sağ bek oynatacak.Sivok'un yanına kaliteli ve tecrübeli bir adam istiyor(Ferrari ile anlaşıldı büyük ihtimal)...
ben toramanin cok ust duzey oyuncu oldugunu soylemedim, bekir,emre asik,ibrahim kasa gore daha iyi oldugunu soyleyebilirim(hakan baltayi unutmusum hakan balta stoper olarak toramanla cok fark yok). zaten turk stoperlerin ust duzey olmadiginin herkesce gorulmesi gerekiyor. toramanin altindakiler ust duzey olmadigi icin toramanda cok ust duzey degil zaten, digerleri orta seviye bana gore. bu ulkede servet,toraman ve hakan balta sadece milli takimda kesinlikle oynayacak kapasitedeler su an.
omer abi toramanin bahsettigin hatalari yapmasinin sebebini koray abi aciklamis zaten, o konularda haklisin fakat bende 138 degil 140+ olmasi gerektigini dusunuyorum. positioning,decisions,composure ozellikleri dogru olsada, tackling,agility,acceleration ve pace ozellikleri bana gore 1-2 ser puan artirilmali dolayisiyla ca si artmalidir bana gore.
Benim de soyledigim cok basit. Ibrahim Toraman'in bu kadar cok zaafi varsa, CA olarak diger oyuncularin cok onunde olmasi dusuncesini mantikli bir sekilde aciklamak cok zor. Ibrahim Toraman icin kisisel yorumunu yap, ancak diger oyuncularla karsilastirmaya kalkinca ve onlar ile fark yaratmak isteyince sana katilmam cok ama cok zor.
Tello'da baya bir artış bekliyorum uzaktan şutları iyileştirilmeli özellikle stamina. Crossing, Korner, Cesaret, Azim, Hırs özellikkeri arttırılmalı.
tello da agresiflik,pas,takım oyunu da 15 ün üstünde olmalıdır
Daha önce söylendi mi bilmiyorum ama Türkiye Futbol Federasyonu'nun sitesine göre Beşiktaş'ın şampiyonluk sayısı 13 olarak gözükmektedir bu seneyle beraber.Oyunda 10 tane gözüküyor.Süper Lig dönemi öncesi olunan 2 şampiyonluk oyuna eklenmemiş.Buda linki;
http://www.tff.org/default.aspx?pageID=379
Ben bu yılları araştırdım ve o sene 2. ve 3. olan takımlarıda bulup kendim editöre ekledim.Beşiktaş'ın geçmişine girerek o sezon kaç gol atıp kaç gol yediğini ve kaç puanla şampiyon olduğunu da ekledim.
Bunlarda o sene ki lig tabloları;
http://1903sozluk.ekolay.net/pages/1956-57%20Sezonu.bjk
http://1903sozluk.ekolay.net/Pages/1957-58%20Sezonu.bjk
Evet bencede bu şampiyonluk olayının düzeltilmesi gerekiyor.
TFF'nin kararı bu şekilde.Türkiye 1.Liginin başladığı tarih TFF tarafından 1959 yılı olarak kabul edilmesine karşın, TFF Tahkim Kurulunun 09.05.2002 tarih, 2002/52E ve 2002/68K sayılı kararı tahtında BEŞİKTAŞ KULÜBÜNÜN 1956-1957 ve 1957-1958 sezonlarında Türkiye Ligi şampiyonu olduğuna ve bu şampiyonlukların TFF Yıldız Kriterine dahil edileceğine karar verilmesi sebebi ile toplam şampiyonluk sayısı, toplam lig sezonu sayısından 2 fazladır.
Evet bende onu demek istiyorum zaten.
ayrica besiktasin maas butcesinin fenerbahceye yakin olmasini bekliyorum. ornegin oyuna baslarken adjust budget yapilsa bile 1.8 den yuksek maas verilemiyor futbolculara. yani oyuna baslarken transfer butcesi ne olursa olsun, maas butcesi fenerbahceye yakin olmalidir. su anda sanirim 25 m euro civari gorunuyor oyunda. ama bu seneye bakarsak sadece 5 tane oyuncu 15 m euroya yaklasiyor.
delgado 2.2
nobre 2.5
ernst 3
ferrari 2.5
nihat 3.5
Yalnız o zaman girdiğiniz gibi sezon bilgilerini girmeniz gerekli ama sezonlar tescil edilmiş değil, sadece şampiyonluk kabul ediliyor karar dolayısı ile.Girerseniz tescil edilmemiş sezonları girmiş olacaksınız, girmezseniz de şampiyonluk sayısı 2 eksik olacak.Aslında öncelikle TFF'nun çözmesi gereken bir sorun bu.
TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı
TFF kararında belirttiği gibi ligin resmi kuruluş tarihinden önceki 2 sezondaki yerel ligde şampiyon olup ülkemizi Avrupa'da temsil ettiği için yıldız verilmiştir. Bu olay sadece formadaki yıldızla alakalı diye biliyordum.
Bu olay dışında Türkiye liglerinin resmi kuruluş tarihinden itibaren bakıldığı zaman şampiyonluklarda bir sorun gözükmüyor.
O zaman İstanbul Ligi, Cuma Ligi gibi Yerel Liglerdeki şampiyonluklar eklenmeli mi şampiyonluk sayılarına? Yani Yerel ligde şampiyon olup avrupada temsil ettiği için yıldız verildiyse diğer takımlarada verilebilir mi ki?
Birde ben İsmail köybaşını 9.1 güncelememde 118 ile 122 arasında CA ve -9 PA vermeyi düşünüyorum acaba abartmış olurmuyum? Çünkü izlediğim maçlarda çok harika bir stili olan, Etkili bindirmeler yapan, gereksiz yere çalışm atıp riske girmeyen ve genelde tek paslar ile oyunu çabuk yönlendiren, Fırsatını bulunca etkili şutlar atan, defansif olarak iyi müdahaleler yapan, gayet hızlı bir oyuncu olan bir İsmail olarak izledim. Genç yaşına rağmen oyunu iyi biliyor. Yani nerede olması gerektiğini biliyor, genelde Türk oyuncuların kendini maradona sanıp stoperlerin bile çalıma girdiği ligimizde İsmail hep paslarla etkili olmaya çalışıyor. Ofans yönüde iyi. Bence 120'yi hakediyor. -9 ise alacak seviyede bir potansiyeli var. Bilmiyorum bu benim görüşüm..
Evet yerel ligi kazanıp Avrupa'da ülkeyi temsil etti ise bu karar emsal olur ve yıldız için eklenebilir o şampiyonluk sayıları.O zaman İstanbul Ligi, Cuma Ligi gibi Yerel Liglerdeki şampiyonluklar eklenmeli mi şampiyonluk sayılarına? Yani Yerel ligde şampiyon olup avrupada temsil ettiği için yıldız verildiyse diğer takımlarada verilebilir mi ki?
Bence Bizim liglerimizde şampiyonluk sayıları felan iyi araştırılmamış. TFF'nin iyice didik didik araştırması lazım. Çünkü takımlarımız hep yerel liglerde mücadele etmişler zamanında. Mesela Bir grupta Fener diğer Grupta Gs şampiyon olmuşlar. (İstanbul Ligi'nde). İstanbul'un en büyüğünü belirlemek için iki şampiyon maç yapmış. Yani ligimiz önceden beri vardı ama Ulusal lig değildi. Madem yerel liglerde ekleniyor o zaman iyi araştırılması gerek diye düşünüyorum. Bence eklenmesi gerekir çünkü o liglerde tıpkı Selçuklu'nun devamı --> Osmanlı... Osmanlı nın devamı Türkiye Cumhuriyeti gibi. Belki beylik gibi duruyor yerel ligler ama sonuçta oda lig. Yani biz işin sadece Türkiye kısmını alıyoruz.![]()
Ooo o kadar derine girersek bu iş Orta Asya'ya kadar uzar.![]()
Evet ama gitmeliyiz. Bakıyorum diğer ülkelere hep ligleri 1800 lerin sonlarında başlıyor. Yunan ligi her ne kadar kesintiyede uğrasa 1930 larda başlamış. Bizimki ise 1959 yada 57 her neyse... Bu işte bir iş var ama..
-8de az olur sabit bi pa verilebilir aslında 150-160 arası......