Sayfa 3 / 7 İlkİlk 12345 ... SonSon
61 ile 90 arası toplam 237 sonuç

Konu: Araştırma ile ilgili eleştiri başlığı.

Hybrid View

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by fbdevil190737 View Post
    Ömer abi AMR,AML pozisyonları için defansif kanat oyuncusu rolünün kaldırılması saçma olmamış mı ? AMR-AML pozisyonlu taktiklerde , Olcay Şahan,Dirk Kuyt,Olcan Adın gibi dayanıklı , mücadeleci , savunmaya destek vermeyi seven kanat forvet oyuncularına bu görevi gerçekleştirmeleri için hangi rolü vermemiz mantıklı olacak bu durumda ?
    Onlari MR veya ML oynatiyorsun.

AMR ve AML oyuncunun savunmaya gelmesini engelliyor. Bu mevki neden bir dizilis icinde secilir?

Ornegin hucumda cok etkili olan ama pek dayanikli olmayan, ileri geri oynayamayacak bir oyuncun vardir. Bu oyuncudan sadece hucumda etkili olmasini istersin, arkasini da baska oyuncularin gorevlerini ayarlayarak kapatirsin. Bu oyuncu da enerjisini hucuma saklar ve savunmaya geri gelmez.

MR ve ML ise bir AMR veya AML gibi hucuma cikacak, ama ayni zamanda savunma gorevlerini de yerine getirecektir.

Nesil
    2006
    Yer
    istanbul

Quote Originally Posted by perpetua View Post
    Onlari MR veya ML oynatiyorsun.

AMR ve AML oyuncunun savunmaya gelmesini engelliyor. Bu mevki neden bir dizilis icinde secilir?

Ornegin hucumda cok etkili olan ama pek dayanikli olmayan, ileri geri oynayamayacak bir oyuncun vardir. Bu oyuncudan sadece hucumda etkili olmasini istersin, arkasini da baska oyuncularin gorevlerini ayarlayarak kapatirsin. Bu oyuncu da enerjisini hucuma saklar ve savunmaya geri gelmez.

MR ve ML ise bir AMR veya AML gibi hucuma cikacak, ama ayni zamanda savunma gorevlerini de yerine getirecektir.
    oyundaki taktikte defansif pozisyonları belirliyoruz tmm ama kantta oynattığımız (mr ml gibi) oyunculara inside forward görevini nasıl ekleyeceğiz

Jose Sosa'nın bonservisi alındı. Umarım full oyuna yansıtılır. Ayrıca mevkisinin naturel AMC olması gerektiğini düşünüyorum.

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by Matteo Ferrari View Post
    Jose Sosa'nın bonservisi alındı. Umarım full oyuna yansıtılır. Ayrıca mevkisinin naturel AMC olması gerektiğini düşünüyorum.
    Yansima ihtimali yok cunku veritabaninda degisiklik yapamiyoruz.

Ancak gozden kacan veya veritabanina kilit vurulduktan sonra gerceklesen bir kac ufak tefek sey icin bir yama cikartiriz yuksek ihtimalle.

yine herzamanki gibi bedava versen bile alıcı çıkmaması aptallığı yahuu hamit altıntop ve umut bulut gibi adamı bedavaya kim almaz bide bu futbol direktörü ne iş yapar ben bir işe yaradığını görmedim menejerlik oyununda yedek kulübesinde futbolcular var ama menejer yok sponsordan para geliyor ama hangi sponsordan sarı çizmeli Mehmet ağa oyun çok kasıyor tam sürümde düzelir inşallah 19 yaş altı menejer 19 yaş altı asistan menejer falan filan ne işe yararlar biri bana açıklasın

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by blueverse View Post
    yine herzamanki gibi bedava versen bile alıcı çıkmaması aptallığı yahuu hamit altıntop ve umut bulut gibi adamı bedavaya kim almaz bide bu futbol direktörü ne iş yapar ben bir işe yaradığını görmedim menejerlik oyununda yedek kulübesinde futbolcular var ama menejer yok sponsordan para geliyor ama hangi sponsordan sarı çizmeli Mehmet ağa oyun çok kasıyor tam sürümde düzelir inşallah 19 yaş altı menejer 19 yaş altı asistan menejer falan filan ne işe yararlar biri bana açıklasın
    Bedavaya alirlar ama Hamit'in, Umut'un maasini nasil oderler?

Ozellikle Galatasaray ve Fenerbahce'nin bir cok oyuncusunun ederinin ustunde sozlesmeleri oldugu bir gercek. Bunu kabullenip, futbolcularin sozlesmeleri bitene kadar onlardan maksimum verimi almaya calismak gerekli.

Şu dört sayfayı okuyunca bir kez daha emin oldum. Daha önceki serilerde de yaptığım gibi son resmi yama çıkınca oyuna başlayacağım

Nesil
    2007
    Yer
    İstanbul & İzmir

Ömer abi oyunu almadım belki ilerleyen zamanda alırım ama şimdi arkadaşların paylaştıklarından hareket ederek soruyorum. Emenike'nin Burak'ın 10 maçta 15 gol vs attığını söylüyorlar. Fenerbahçe'yi Galatasaray'ı Mourinho yönetse bu imkansız, olamaz. Gerçeklikten çok uzak değil mi ? Fenerbahçeyle Galatasarayla oynamak çok sıkıcı bir hal almaz mı ?
    Eğer adaletsizlik karşısında tarafsız kalıyorsanız, zalimin tarafını seçmişsiniz demektir.

Quote Originally Posted by sui generis View Post
    Ömer abi oyunu almadım belki ilerleyen zamanda alırım ama şimdi arkadaşların paylaştıklarından hareket ederek soruyorum. Emenike'nin Burak'ın 10 maçta 15 gol vs attığını söylüyorlar. Fenerbahçe'yi Galatasaray'ı Mourinho yönetse bu imkansız, olamaz. Gerçeklikten çok uzak değil mi ? Fenerbahçeyle Galatasarayla oynamak çok sıkıcı bir hal almaz mı ?
    vallaha oyleyse onlarda nasil oynattiklarini bilmek isterim sahsen. Bende Burak gayet beceriksiz (gercekteki gibi). Ha oyuncuyada kizamiyorsun cunku iyi yansitmislar oyuna diyorsun gordukce.

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by sui generis View Post
    Acikcasi bunu nasil yaptiklarini gormeden bir sey soylemem mumkun degil.

Ama mac motorunda gordugum savunmalarin pek temasli oynamadiklari. Bu forvetlere karsi temasli oynamadigin zaman onlarin cok gol atmasi da anormal degil.

Taktiksel tercihleri duzenleyerek takimlarin daha temasli oynamalarini saglayabiliriz belki.

Nesil
    2003
    Yer
    Antalya

Süper Kupa'nın yabancı kuralında bir sorun var. Aşağıdaki görselde de görüleceği gibi; Maç kadrosunda en fazla 8 yabancı ve ilk 11'de en fazla 5 yabancı olarak gözüküyor. Sanırım bu "ilk 11'de en fazla 5 oyuncu" kuralı maçın ilerleyen dakikaları için geçersiz kalıyor. Bir alttaki görsel de Galatasaray-Fenerbahçe Süper Kupa maçından. Galatasaray ve Fenerbahçe maça 5'er yabancı ile başlıyor. Kulübede de GS 3, FB 2 yabancı bulunduruyor. 66. dakikada GS'de Olcan>Bruma değişikliği oluyor. Saha içinde aynı anda 6 yabancı bulunuyor. 90'da da Burak>Pandev değişikliği ile aynı anda 7 yabancı sahada oluyor. Oyunda Süper Kupa için ilk görselde yazıldığı gibi bir kural mı yazıldı acaba? Yoksa Türkiye Kupası'ndaki gibi her takımın bulunduğu ligin oyuncu kurallarıyla oynaması şeklinde mi yazıldı? Süper Kupa'nın TFF tarafından yayınlanan statüsünde "Süper Kupa’da yer alan kulüpler, bu kupa müsabakasında, ancak bulundukları ligin statüsünde belirtilen oyuncu uygunluğuna sahip futbolcuları oynatabilirler." şeklinde yayınlandı.

Ekleme: Ayrıca Türkiye Kupası'nda da hata var. Liglerin kurallarına göre ayrıldığı için dikkatli bakmamışım ama Süper Lig takımları için maç kadrosunda en fazla 5 yabancı bulunabilir diyor. TFF'nin yayınladığı TK statüsünde oyuncu kuralı ile ilgili bilgi yok. Ama liglerin kuralları geçerli ise maç kadrosunda en fazla 8, aynı anda sahada en fazla 5 yabancı olmalıydı. Diğer liglerin kuralları BAL'daki yaş sınırı dışında doğru.
    daha 19 yaşında, düşlerinde özgür dünya...

Nesil
    2007
    Yer
    Erzurum

Türkiye kupasında yabancı kontenjanında sıkıntı mı var yoksa ben mi yanlış biliyorum? 5+3 olayı yok sadece 5 tane yabancı alabiliyorsun gerçekte böyle değil biliyorum.

Nesil
    2003

Yabanci kurallarini yaparken yanlis tercihi kullanmislar. Yanilmiyorsam Ukrayna'da bu sekilde isliyor ve onunla ayni yapmislar. Raporladim.

Kupa icin de hata var, evet. Onu zaten bu sene ilk defa eklediler.

Bunlari da hallederler oyun cikmadan once.

14. Default

Fm 2015 Kuluplerin Altyapı tesisleri ve genç alımlarına bakabilirmisin ( ?/20 ) Altın Ordu'nun genç alımı düşmüş gibi görünüyor garipsedim açıkcası..

Nesil
    2006
    Yer
    istanbul

oyunda egemenin sakatlığı ocak gibi bitiyor

gerçekte egemen ekim sonu gibi iyileşti

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by Önder HOCA View Post
    oyunda egemenin sakatlığı ocak gibi bitiyor

gerçekte egemen ekim sonu gibi iyileşti
    Yanilmiyorsam hala rehabilitasyonda Egemen.

Nesil
    2006
    Yer
    istanbul

Yanilmiyorsam hala rehabilitasyonda Egemen.
    gs maçında oynatılması tartışılıyordu

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by Önder HOCA View Post
    gs maçında oynatılması tartışılıyordu
    Daha takimla birlikte calismaya baslamadi. Kendi ozel programini uyguluyor.

Nesil
    2013
    Yer
    İstanbul

Fenerbahçe"nin cezası 1 yılmı yoksa 2 olarak mı kaldı ? Mesajları okudum da göremedim...

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by Moussa Sow7 View Post
    Fenerbahçe"nin cezası 1 yılmı yoksa 2 olarak mı kaldı ? Mesajları okudum da göremedim...
    Gecen seneki ceza, bu yila sarkitilmis. Yani 1 yil.

Duzeltildi, oyunun cikmasiyla beraber gelecek yama ile duzelecek (yeni oyun kurmaniz gerekli).

Nesil
    2013
    Yer
    İstanbul

Gecen seneki ceza, bu yila sarkitilmis. Yani 1 yil.

Duzeltildi, oyunun cikmasiyla beraber gelecek yama ile duzelecek (yeni oyun kurmaniz gerekli).
    Neyse 1yıl geç katılırız güçlenerek gideriz,Teşekkürler

22. Default

Oyuncular fazla tabir'i caiz ise gevşek olmuş , takımı neredeyse yoktan varetmişim ligde rüzgar esiyoruz , adamın teki çıkıp da ben neden 11 oynamıyorum diyor , yok bozuşuruz , yok ben gidecem .. Çocuk bakcılığı mı yapacağız teknik direktörlük mü ? Detay olması güzel olmuş ama 2 haftada bir bu vakalarla uğraşmak can sıkıcı . Şikayetimi iletirseniz sevinirim ..

Nesil
    2003
    Yer
    Antalya

Dirk Kuyt milli takımdan emekli olmuştu ama milli takıma çağrılıyor hala. Sanırım Hollanda ekibi ilgileniyordur ama belki sizin kontrolünüzdedir diye yazayım dedim.
    daha 19 yaşında, düşlerinde özgür dünya...

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by di canio View Post
    Dirk Kuyt milli takımdan emekli olmuştu ama milli takıma çağrılıyor hala. Sanırım Hollanda ekibi ilgileniyordur ama belki sizin kontrolünüzdedir diye yazayım dedim.
    1 Ekim 2014'ten sonra cagirilmamasi lazim, o tarihte emekli oldu. Ondan once cagirilabilir.

Oyunda temel olarak bir öngörü eksikliği var, saha dışı olaylar oyuncu kariyerine büyük oranda yön veriyor. Önümüzde bir Batuhan ve Sercan örneği var. Bu gibi durumlar için oyuncuların tıpkı ca/pa değerleri gibi patlayıcılık veya duraklama değerleri olmalı. Mesela fm bakışıaçısıyla düşünüldüğünde Sercan'ın o yaşta, Bursa'nın şampiyon olduğu ve akabindeki performansına göre şimdi topClas oyuncu olması gerekirdi. Keza Batuhan'ın da. Tam tersi durum için bakılırsa Caner'in Manisa'daki çıkışından sonra CSKA ve Galatasaray'daki kötü performansına bakıp hep yerinde sayan bir oyuncu olması beklenirdi. Ama kariyerindeki çıkışı son iki senede yakaladı, fm de böyle birşeyin olması mümkün değil. Bu konuda araştırmacıları eleştiremem. Oyunun temel sorunu.
    Araştırmacıları eleştireceğim noktalar şunlar.
    Profillerini görmememe rağmen araştırmacıların Emre Çolak'ta, Engin Bekdemir'de, Sezer Özmen'de bu kadar ısrarcı olmalarını anlamsız buluyorum. Bunların yerine; Kerim Frei, Ahmet çalık, Şevki çınar, Emre kulınç ve hele hele Oğulcan çağlayan gibi "ben geliyorum" diyen oyuncuları daha yakından incelemesi lazım diye düşünüyorum.

Oyunun en saçma bulduğum yönlerinden biri de maalesef yine araştırmacı kaynaklı. Süper Lig ve PTT ligi dışında sanki Allah'ın emriymiş gibi, belli oyuncu özelelliklerine kota konuyor. Mesela hız ve hızlanma konusunda Süper ligde birçok oyuncuya nal toplatacak tff 2.lig ve 3. lig oyuncularının hızı maximum 12. Onun yarı hızında bile olmayan süper lig oyuncusunun hızı 14-15. Bu durum sadece bize özgü. İngiltere de 2. ve 3. ligde, Premier ligde oynayabilecek oyunculara rastlanabilirken, bizde profillerinin hizaya getirilmesi için tek koşul, süper lig takımına transfer olmak. Örnek verecek olursak ilk aklıma gelenler, Birol Parlak ve Gökhan Karadeniz.

Özetle, maalesef Türk araştırmacılar son 4 seride uykudalar.

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by loopusmunes View Post
    Oyunda temel olarak bir öngörü eksikliği var, saha dışı olaylar oyuncu kariyerine büyük oranda yön veriyor. Önümüzde bir Batuhan ve Sercan örneği var. Bu gibi durumlar için oyuncuların tıpkı ca/pa değerleri gibi patlayıcılık veya duraklama değerleri olmalı. Mesela fm bakışıaçısıyla düşünüldüğünde Sercan'ın o yaşta, Bursa'nın şampiyon olduğu ve akabindeki performansına göre şimdi topClas oyuncu olması gerekirdi. Keza Batuhan'ın da. Tam tersi durum için bakılırsa Caner'in Manisa'daki çıkışından sonra CSKA ve Galatasaray'daki kötü performansına bakıp hep yerinde sayan bir oyuncu olması beklenirdi. Ama kariyerindeki çıkışı son iki senede yakaladı, fm de böyle birşeyin olması mümkün değil. Bu konuda araştırmacıları eleştiremem. Oyunun temel sorunu.
    Araştırmacıları eleştireceğim noktalar şunlar.
    Profillerini görmememe rağmen araştırmacıların Emre Çolak'ta, Engin Bekdemir'de, Sezer Özmen'de bu kadar ısrarcı olmalarını anlamsız buluyorum. Bunların yerine; Kerim Frei, Ahmet çalık, Şevki çınar, Emre kulınç ve hele hele Oğulcan çağlayan gibi "ben geliyorum" diyen oyuncuları daha yakından incelemesi lazım diye düşünüyorum.

Oyunun en saçma bulduğum yönlerinden biri de maalesef yine araştırmacı kaynaklı. Süper Lig ve PTT ligi dışında sanki Allah'ın emriymiş gibi, belli oyuncu özelelliklerine kota konuyor. Mesela hız ve hızlanma konusunda Süper ligde birçok oyuncuya nal toplatacak tff 2.lig ve 3. lig oyuncularının hızı maximum 12. Onun yarı hızında bile olmayan süper lig oyuncusunun hızı 14-15. Bu durum sadece bize özgü. İngiltere de 2. ve 3. ligde, Premier ligde oynayabilecek oyunculara rastlanabilirken, bizde profillerinin hizaya getirilmesi için tek koşul, süper lig takımına transfer olmak. Örnek verecek olursak ilk aklıma gelenler, Birol Parlak ve Gökhan Karadeniz.

Özetle, maalesef Türk araştırmacılar son 4 seride uykudalar.
    Elestiriler icin tesekkurler.

2. Lig ve 3. Lig arastirmasinin ozellikle cok zayif oldugu bir gercek. Maalesef 3. Ligi tek bir kisi, 2. ligi ise az sayida arastiriyor. Bu ise gerektigi ciddiyetle yaklasacak arastirmaci bulmak da pek kolay olmuyor. Acikcasi bu liglerin arastirmasinin zayif olmasi da biraz isimize geliyor. Boylece oyunu oynayan ve bu ligleri daha iyi bilen birileri ekibe katilmak isteyecegini umuyoruz. Bu nedenle de yapilmasi gerekenin asgarisini yapiyoruz.

Elestirinin geri kalanina gelince bence degindiginiz iki konu birbiriyle celisiyor. Onumuzde Caner gibi bir ornek var deyip, Emre/Sezer/Engin konusunda neden bu kadar israrcisiniz demeniz gibi. Ote yandan Kerim, Ahmet, Ogulcan orneklerini veriyorsunuz ve Batuhan/Sercan orneklerini gozardi ediyorsunuz. Soyle ki bence bu bahsettiginiz oyuncularin cok ust duzey oyuncu olma ihtimali cok dusuk. Bu oyuncular ligimizde belki iyi oyuncu olacaklar belki vasat oyuncu olarak kalacaklar. Biraz da onlarin kendi tercihleri, nasil bir kariyerlerinin oldugunu gosterecek. Oyunda olmasi beklenen de bu zaten.

Ben hala Batuhan'a oldukca yuksek potansiyel verilmesinin de taraftariyim. Belki ilk umdugumuz gibi 200 uzerinden 160-170lik bir oyuncu olmayacak artik Batuhan. Ancak 27-28 yaslarina geldiginde ligimizde 19-20 gol atan bir oyuncu olursa da sasirmamak gerekli bence. Ne yazik ki alt yapilarda yeterince egitilmemis futbolculari uste cikartip onlardan basarili olmasini bekleyerek hata yapiyoruz. Belki bir sure bu futbolcular iyi gidiyor ancak eninde sonunda egitimlerinin eksikligi ortaya cikiyor. Bir yerde tikaniyorlar. Eger tikandiklari yerde kendilerini zorlayip daha ileriye gidemezlerse de geriye gidiyorlar kanimca. Bu nedenle de Turkiye'den her cikan oyuncuya suphe ile yaklastigim gibi, Turkiye'de bir kulube gelmeyi tercih eden genc yabanci futbolculara da suphe ile yaklasiyorum.

Ek: Ingilizler gibi arastirma yapmamiz pek de mumkun gorunmuyor. Orada ufak mahallelerin takimlarinin statlari bile doluyor cunku insanlarin sadece 3 veya 4 buyuk takima endeksli yasadigi bir ulke degil Ingiltere. Bir cogu hayatlarini hafta sonu egelencesi olarak kendi mahallelerinin macina gitmeye endeksli olarak yasiyor. Bizde ise boyle degil. Boyle olmadigi icin de 2. ve 3. lig takimlarini en son detayina kadar arastiracak insan kaynagi yok. Olanlar da herhalde kendi ozel hayatlarinin yogunlugundan FM oynama ve FM arastirmasi ile ilgilenmiyorlar.
    Last edited by perpetua : 27.Ekim.2014 at 15:33

Elestiriler icin tesekkurler.

2. Lig ve 3. Lig arastirmasinin ozellikle cok zayif oldugu bir gercek. Maalesef 3. Ligi tek bir kisi, 2. ligi ise az sayida arastiriyor. Bu ise gerektigi ciddiyetle yaklasacak arastirmaci bulmak da pek kolay olmuyor. Acikcasi bu liglerin arastirmasinin zayif olmasi da biraz isimize geliyor. Boylece oyunu oynayan ve bu ligleri daha iyi bilen birileri ekibe katilmak isteyecegini umuyoruz. Bu nedenle de yapilmasi gerekenin asgarisini yapiyoruz.

Elestirinin geri kalanina gelince bence degindiginiz iki konu birbiriyle celisiyor. Onumuzde Caner gibi bir ornek var deyip, Emre/Sezer/Engin konusunda neden bu kadar israrcisiniz demeniz gibi. Ote yandan Kerim, Ahmet, Ogulcan orneklerini veriyorsunuz ve Batuhan/Sercan orneklerini gozardi ediyorsunuz. Soyle ki bence bu bahsettiginiz oyuncularin cok ust duzey oyuncu olma ihtimali cok dusuk. Bu oyuncular ligimizde belki iyi oyuncu olacaklar belki vasat oyuncu olarak kalacaklar. Biraz da onlarin kendi tercihleri, nasil bir kariyerlerinin oldugunu gosterecek. Oyunda olmasi beklenen de bu zaten.

Ben hala Batuhan'a oldukca yuksek potansiyel verilmesinin de taraftariyim. Belki ilk umdugumuz gibi 200 uzerinden 160-170lik bir oyuncu olmayacak artik Batuhan. Ancak 27-28 yaslarina geldiginde ligimizde 19-20 gol atan bir oyuncu olursa da sasirmamak gerekli bence. Ne yazik ki alt yapilarda yeterince egitilmemis futbolculari uste cikartip onlardan basarili olmasini bekleyerek hata yapiyoruz. Belki bir sure bu futbolcular iyi gidiyor ancak eninde sonunda egitimlerinin eksikligi ortaya cikiyor. Bir yerde tikaniyorlar. Eger tikandiklari yerde kendilerini zorlayip daha ileriye gidemezlerse de geriye gidiyorlar kanimca. Bu nedenle de Turkiye'den her cikan oyuncuya suphe ile yaklastigim gibi, Turkiye'de bir kulube gelmeyi tercih eden genc yabanci futbolculara da suphe ile yaklasiyorum.

Ek: Ingilizler gibi arastirma yapmamiz pek de mumkun gorunmuyor. Orada ufak mahallelerin takimlarinin statlari bile doluyor cunku insanlarin sadece 3 veya 4 buyuk takima endeksli yasadigi bir ulke degil Ingiltere. Bir cogu hayatlarini hafta sonu egelencesi olarak kendi mahallelerinin macina gitmeye endeksli olarak yasiyor. Bizde ise boyle degil. Boyle olmadigi icin de 2. ve 3. lig takimlarini en son detayina kadar arastiracak insan kaynagi yok. Olanlar da herhalde kendi ozel hayatlarinin yogunlugundan FM oynama ve FM arastirmasi ile ilgilenmiyorlar.
    Caner ve Sercan/Batuhan eleştirileri oyunun gerçekliliğine yönelik örnek gösterme amaçlıydı. Bir eksikliği dile getirdim. Bu söylediklerim araştırmacılara göre değil oyunun yapımcılarına yönelik bir eleştiri. Dediğimi daha da açmak gerekirse mesela caner'in ca/pa değerleri 150/165 ise bu potansiyele ulaşmak için veya oyuncunun bu potansiyelde kalmasını sağlamak için, oyuncunun saha dışı yaşantısı, takımdaki ilişkileri, taraftarın oyuncuya bakışı ve hatta takımın personel kalitesi oyuncunun bu potansiyele ulaşmasını etkilemeli. Bunun için ca/pa değerleri yetersiz. Oyuncunun kariyer akışını yönlendirebilecek bir takım ek değerle de bulunmalı. Süreklilik ve Duraklama gibi.

Engin/Emre/Sezer konusundaki eleştirilerim ise oyunun mevcut durumuyla ilgili. Bu oyuncular oyundaki profillerinin çok gerisindeler ama nedense son 3 seride ısrarlarla aynı değerlerle karşımıza çıkıyor. Kerim, Oğulcan, Şevki, Ahmet ve Emre örneklerini vermemin sebebi ise bu oyuncuların en az diğer üç oyuncuya göre daha genç ve potansiyelli olmaları ve takımlarında daha çok şans bulmaları.Ben Kerim dışındaki bu 4 oyuncunun 4'ünde önümüzdeki 3 yıl içinde 5 büyük takıma transfer yapacak potansiyelde olduğunu düşünüyorum.

Araştırmacı eksikliği konusunda haklısınız. Ama bu da giderilmeyecek bir şey değil. Özellikle son 3 serinin Türkiye satışları düşünüldüğünde FM bu bölüme daha fazla kaynak ayırırsa bu işi gayet iyi yapabilecek çok insan olacağını düşünüyorum.

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by loopusmunes View Post
    Caner ve Sercan/Batuhan eleştirileri oyunun gerçekliliğine yönelik örnek gösterme amaçlıydı. Bir eksikliği dile getirdim. Bu söylediklerim araştırmacılara göre değil oyunun yapımcılarına yönelik bir eleştiri. Dediğimi daha da açmak gerekirse mesela caner'in ca/pa değerleri 150/165 ise bu potansiyele ulaşmak için veya oyuncunun bu potansiyelde kalmasını sağlamak için, oyuncunun saha dışı yaşantısı, takımdaki ilişkileri, taraftarın oyuncuya bakışı ve hatta takımın personel kalitesi oyuncunun bu potansiyele ulaşmasını etkilemeli. Bunun için ca/pa değerleri yetersiz. Oyuncunun kariyer akışını yönlendirebilecek bir takım ek değerle de bulunmalı. Süreklilik ve Duraklama gibi.
    Bunlar zaten mevcut. Kararlilik, Profesyonellik ve Hirs ozellikleri bir oyuncunun potansiyeline ulasma ihtimalini etkiliyor. (Hatta bence Profesyonellik bir futbolcunun fiziksel ozelliklerinin surekliligini gostermesi gerekli)

Ancak bir seyi ayirt etmek gerekli.

Bir futbolcu gercekte ve oyunda "CA" seviyesinin altinda veya ustunde oynayabilir. Bu CA seviyesinin altinda veya ustunde sezon da gecirebilir.

Oyunda bu dalgalanma sonucunda CA dusmuyor veya yukselmiyor.
    Gercekte ise biz oyunculari yansitmak icin CA'yi dalgalandirmak zorunda kaliyoruz. Bazen de yukseltmeyi geciktigimiz veya dusurmede geciktigimiz icin elestiriliyoruz.

Stoch bence yakin zamanda bunun icin en guzel ornek. Fenerbahce'de goller attigi 10 haftalik sure icinde ozellikle bu forum'da bir cok kisi Stoch'un zayif yapildigini, daha yuksek olmasi gerektigini savunuyordu.

Bunun sonucunda 130 olan CA'yi 140'a cektik. Bizim yukseltmemizden sonra ise Stoch'un dususu basladi. Simdi ise tekrar 130 CA'lik bir oyuncu. Yani esasinda Stoch'un becerisi birden yukselip, birden dusmedi denilebilir. Oldugu yerde saydi. Ancak iki sezonluk sure icinde cok formda oldugu bir 10 hafta gecirdi.

Oyunda ise Stoch 130 CA'lik bir oyuncu olarak kalir, yuksek performans gosterdigi bir donem olur ve sonra tekrar 130 CA'lik bir oyuncu gibi oynardi. Yani degisken olan Stoch'un becerisi degil, performansi olurdu.

Engin/Emre/Sezer konusundaki eleştirilerim ise oyunun mevcut durumuyla ilgili. Bu oyuncular oyundaki profillerinin çok gerisindeler ama nedense son 3 seride ısrarlarla aynı değerlerle karşımıza çıkıyor. Kerim, Oğulcan, Şevki, Ahmet ve Emre örneklerini vermemin sebebi ise bu oyuncuların en az diğer üç oyuncuya göre daha genç ve potansiyelli olmaları ve takımlarında daha çok şans bulmaları.Ben Kerim dışındaki bu 4 oyuncunun 4'ünde önümüzdeki 3 yıl içinde 5 büyük takıma transfer yapacak potansiyelde olduğunu düşünüyorum.
    Bir kavram karisikligi var saniyorum. Oyuncularin profili ile potansiyel arasinda ne gibi bir baglanti var?

Potansiyel, simdikinden daha iyi olabilme kapasitesi. Profil (yani ozellikler) ise oyuncunun oyun becerileri ve oyun tarzini yansitan veriler.

Araştırmacı eksikliği konusunda haklısınız. Ama bu da giderilmeyecek bir şey değil. Özellikle son 3 serinin Türkiye satışları düşünüldüğünde FM bu bölüme daha fazla kaynak ayırırsa bu işi gayet iyi yapabilecek çok insan olacağını düşünüyorum.
    Belki de haklisin. Umarim daha cok kisi kendi ilcesindeki futbol maclarina gitmeye baslar ve boyle bir taban olusur. Ancak bu tabanin henuz oldugunu dusunmuyorum. En azindan bize simdiye kadar yapilmis arastirmaci basvurularinin buyuk bir kismi bunu gosteriyor. Once arastirmaci olup, ondan sonra maclara gitmeye baslayacak olanlar genelde basvuru yapiyor. Genelde bu tip basvurular da cok verimli olmuyor cunku hayat araya giriyor.
    Last edited by perpetua : 27.Ekim.2014 at 19:15

Burak ve sowun bitiricilikleri neden hala 18 onu çok merak ediyorum

Nesil
    2013
    Yer
    Ankara

İyi akşamlar, Eskişehirspor'da forma giyen Kaan Kanak oyunda orta saha ve ofansif orta saha olarak gözüküyor. Ancak kendisinin mevkisi sol bektir.

http://www.transfermarkt.com.tr/kaan...spieler/123527

Sayfa 3 / 7 İlkİlk 12345 ... SonSon

Mesaj Yetkileri