Sayfa 31 / 94 İlkİlk ... 2129303132334181 ... SonSon
901 ile 930 arası toplam 2805 sonuç

Konu: Football Manager 2014 | 14.3.1

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by Aydin View Post
    Bir de şöyle bir durum var, maç motorunda sıkıntı olduğu ortada. Hala düzeltmeler yapılıyor. Mesela 1432 versiyonlu maç motoru ile şu an buraya yazılan sıkıntıların çoğu giderilmiş olacak ancak tek sıkıntı şu:

Neden hazır olmayan bir maç motoru ile önümüze geliyor bu oyun? Steamde henüz alfa ve beta modunda olan oyunlar var. Tekrar söylüyorum SIgames deseydi bize, "Şubat'a kadar beta modundayız" diye, bıdı bıdı eden fazla çıkmazdı diye düşünüyorum.

Neyse ki tekel olmalarına rağmen maç moturundaki sıkıntılarla hala ilgileniyorlar diyerek bardağın az olan dolu tarafını görmeye çalışayım.
    Subat'i bekleyemezler. Beklerlerse satislarin bir cogunu kaybederler.

Kasim - Subat araligi kis aylari. Yani insanlar daha cok iceride zaman geciriyor.
    Aralik'ta uzun sureli okul tatili var ve hristiyanlarin hediye verme mevsimi. Yani o donemde oyunun cikmis olmasi gerekli ki cocuklara hediye olarak satilsin.
    Sezon yeni baslamis ve herkes yeni kadrolarla oynamaya merakli.

Acik acik demeseler de Subat'a kadar beta modunda olduklari zaten ima ediliyor yillardir. Bu nedenle de oynamak icin acelesi olmayanlarin Subat'ta oyunu daha ucuza almasi da guzel bir secenek.

Nesil
    2003
    Yer
    Manetheren

Quote Originally Posted by perpetua View Post
    Subat'i bekleyemezler. Beklerlerse satislarin bir cogunu kaybederler.

Kasim - Subat araligi kis aylari. Yani insanlar daha cok iceride zaman geciriyor.
    Aralik'ta uzun sureli okul tatili var ve hristiyanlarin hediye verme mevsimi. Yani o donemde oyunun cikmis olmasi gerekli ki cocuklara hediye olarak satilsin.
    Sezon yeni baslamis ve herkes yeni kadrolarla oynamaya merakli.

Acik acik demeseler de Subat'a kadar beta modunda olduklari zaten ima ediliyor yillardir. Bu nedenle de oynamak icin acelesi olmayanlarin Subat'ta oyunu daha ucuza almasi da guzel bir secenek.
    Abi şöyle bir şey de var, bu oyun her sene çıkıyor. Cod, assassin's creed vs. gibi oyunlar da her sene çıkıyor ama oyundaki hatalar gözü tırmalayan ya da oyuncuyu sıkan türden olmuyor.

Tamam, football manager bir simülasyon oyunu. Diğerlerinden farklı. Oyunu kodlarken yapılan bir değişiklik, çalışan şeyleri de aksatır hale getirebiliyor. Bunu anlayışla karşılıyorum ama her sene çıkan bir oyun olarak oyunun can damarı olan maç motorunu sağlıklı hale getirmedikleri zaman ne anlarım ben o simülasyondan?

2000'lerin başından, pes 2008'lere kadar konami ve ea sports'un olayı neydi abi hatırlar mısın? Fifa paso grafiğe kasardı. Taraftarlar, topun hareketi, özel oyuncuların karakterlerinin sahaya yansıtılması vs. vs. Pes ise oynanabirlik bakımından her zaman fifa'dan iyiydi. Ama ne zaman fifa 2010 ile birlikte ea maç motoruna gereken önemi vermeye başladı, fifa atağa kalktı ve şu an hala pes'i fifa'dan önde gören var mıdır bilmiyorum ama fifa'nın büyük bir yol kat ettiği bir gerçek.

Bizim isteğimiz ne peki? oyuncuların sahada çamurlu donla gezmesi veya seyircilerin pozisyonlara verdiği tepkiler değil. Kendi kafasına göre ofsayt taktiği uygular gibi öne çıkıp, adamını boşa çıkartan defans oyuncusu görmek istemiyorum. Böyle goller yedim mi kafayı yiyorum. Ki bir sürü daha terslik vardır burada sayamayacağım.

Maç motorundaki yenilikler adına fm 13'teki saçmalıklara eyvallah dedim ama 1 sene geçti ve fm 14'te hala böyle saçmalıklar görebiliyorsak oturup düşünmeleri gerek.

Ha ben yine diyorum, adamlar hala hataları düzeltmek için canla başla çalışıyorlar. Tamam ama 1 sene aralığında bu kadar hata olmamalıydı. Daha aza inmeliydi. Oyunun kodlarındaki ufak bir değişikliğin, diğer şeyleri etkilemesi "kasım 1'de oyun full çıkacak" dendikten sonra benim sorunum değil. Bu oyuna para verip alanın sorunu değil bunlar. Yapımcının sorunudur.

En basitinden bir örnek vereyim. "Game dev tycoon" diye bir oyun çıkmıştı. Severek de oynamıştım o oyunu. Oyun yapımcılığına soyunduğun bir oyun. Çeşitli varyasyonlarla oyun yapıyorsun. Motor oluşturuyorsun vs. vs. Ve yapım aşamasında buglar da oluşuyor. Bu bugları biraz zaman geçtikçe giderebiliyorsun ama istersen buglı bir şekilde de piyasaya sürebiliyorsun. Oyun burada sana bir ipucu veriyor: "Oyunu şimdi buglı hali ile çıkartmak oyunu alanları tatmin etmeyeceği gibi, itibarını da sarsabilir" gibilerinden.

Olay bundan ibaret.

Nesil
    2013
    Yer
    İstanbul

Maç motorumu yoksa yapay zeka mı sıkıntılı bilmiyorum ama acilen düzeltilmesi gerek.

Karşı karşııya çok fazla derece gol kaçırılıyor... Ki kaçıran adamda Lionel Messi... Dağlara taşlara vuruyor veya kalecinin üstüne yumuşak bir şekilde bırakıyor.

Şutları kısıtlamama rağmen maç başına 25-30 şut rahat çekiyoruz birde. 42 şut çektiğim bile oldu. Hani 40 şut çekip 10 gol atsak eyvallah ama 2-3 gol olması aşırı derecede saçma. Maçı belli ki domine etmişiz ama skora yansımıyor. Önüne gelen pas vermek yerine şut çekmeyi tercih ettiği için bu sorun ortaya çıkıyor. Boş arkadaşına pas vermek yerine dar açıdan kaleye vuruyor gidip adam. Galatasaray'ın Arena'daki Kopenhag maçında Eboue'nin çizgiden içeri doğru kesip Drogba'nın boş kaleye attığı gibi bir gol atamıyoruz.

Birde şöyle bir şey var... Adamlarınız topu kaptırınca bir süreliğine donup kalabiliyor bazen. Bu olay yüzünden çok gol yedim anlayamadım da problem nedir.

Antrenmanlar ve taktikler çok fazla işe yaramıyor gibi geldi bana. Ne yaparsam yapayım adamlar yine bildiğini okuyor. Bu da yapay zekanın sorunlu olduğunu gösteriyor.

2013 oynuyorum şu aralara düzelene kadar da oynamam 2014'ü. Boşu boşuna sinir oluyoruz gereksiz yere.

Edit: Kelime eksikliği.

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by Aydin View Post
    Abi şöyle bir şey de var, bu oyun her sene çıkıyor. Cod, assassin's creed vs. gibi oyunlar da her sene çıkıyor ama oyundaki hatalar gözü tırmalayan ya da oyuncuyu sıkan türden olmuyor.

Tamam, football manager bir simülasyon oyunu. Diğerlerinden farklı. Oyunu kodlarken yapılan bir değişiklik, çalışan şeyleri de aksatır hale getirebiliyor. Bunu anlayışla karşılıyorum ama her sene çıkan bir oyun olarak oyunun can damarı olan maç motorunu sağlıklı hale getirmedikleri zaman ne anlarım ben o simülasyondan?

2000'lerin başından, pes 2008'lere kadar konami ve ea sports'un olayı neydi abi hatırlar mısın? Fifa paso grafiğe kasardı. Taraftarlar, topun hareketi, özel oyuncuların karakterlerinin sahaya yansıtılması vs. vs. Pes ise oynanabirlik bakımından her zaman fifa'dan iyiydi. Ama ne zaman fifa 2010 ile birlikte ea maç motoruna gereken önemi vermeye başladı, fifa atağa kalktı ve şu an hala pes'i fifa'dan önde gören var mıdır bilmiyorum ama fifa'nın büyük bir yol kat ettiği bir gerçek.

Bizim isteğimiz ne peki? oyuncuların sahada çamurlu donla gezmesi veya seyircilerin pozisyonlara verdiği tepkiler değil. Kendi kafasına göre ofsayt taktiği uygular gibi öne çıkıp, adamını boşa çıkartan defans oyuncusu görmek istemiyorum. Böyle goller yedim mi kafayı yiyorum. Ki bir sürü daha terslik vardır burada sayamayacağım.

Maç motorundaki yenilikler adına fm 13'teki saçmalıklara eyvallah dedim ama 1 sene geçti ve fm 14'te hala böyle saçmalıklar görebiliyorsak oturup düşünmeleri gerek.

Ha ben yine diyorum, adamlar hala hataları düzeltmek için canla başla çalışıyorlar. Tamam ama 1 sene aralığında bu kadar hata olmamalıydı. Daha aza inmeliydi. Oyunun kodlarındaki ufak bir değişikliğin, diğer şeyleri etkilemesi "kasım 1'de oyun full çıkacak" dendikten sonra benim sorunum değil. Bu oyuna para verip alanın sorunu değil bunlar. Yapımcının sorunudur.

En basitinden bir örnek vereyim. "Game dev tycoon" diye bir oyun çıkmıştı. Severek de oynamıştım o oyunu. Oyun yapımcılığına soyunduğun bir oyun. Çeşitli varyasyonlarla oyun yapıyorsun. Motor oluşturuyorsun vs. vs. Ve yapım aşamasında buglar da oluşuyor. Bu bugları biraz zaman geçtikçe giderebiliyorsun ama istersen buglı bir şekilde de piyasaya sürebiliyorsun. Oyun burada sana bir ipucu veriyor: "Oyunu şimdi buglı hali ile çıkartmak oyunu alanları tatmin etmeyeceği gibi, itibarını da sarsabilir" gibilerinden.

Olay bundan ibaret.
    Aydin haksiz degilsin.

Fakat ben sahsen bu oyunun hic bir zaman hatasiz cikacagini dusunmuyorum. Hala en azindan 30 tane duzeltilmesi gereken temel sey var mac motorunda.

Gecen yil savunma dizilisleri cok kotuydu. Oyuncular defans hattinda kaymalar yapmiyor, oyunda savunma kurgusu ile oynamak mumkun olmuyordu. Subat ayindaki yamalar bile bunu cozmedi. Sadece oyuncularin hucumda isabetini dusurerek dengelendi.

Bu sene oyuncularin pozisyon almalari cok cok cok daha iyi. Eldeki sorunlarin basinda oyuncularin rakipleri ile yeterince fiziksel mucadeleye girip fizikleriyle rakipleri bozmamalari geliyor. Bununla beraber gercekci skorlar uretilsin diye hucumda hareketlilik de yetersiz durumda. Bunlardan bir tanesini cozersen, digerini de ayni zamanda cozmen gerekli ki cok az skorlu veya cok yuksek skorlu maclar ortaya cikmasin.

Defans hattinin cok ileride olmasi da biraz bundan kaynaklaniyor. Defansta oyuncularin mudahale yapmamasi duzeldi. Bu sefer ofans zayif kaldi. Ofansta uzun sureli bir calisma yapmadan ve test etmeden duzeltmek mumkun degilse de defans hattini biraz ileriye cekerek ortaya bol bol 0-0'lik maclarin oldugu bir oyunun cikmasi engelleniyor. Bu yillardir boyle devam ediyor cunku amac her ne kadar mac motorunu surekli gelistirmek olsa da es zamanli diger hedef oynanabilir, zevk alinabilir bir oyun cikartmak.

Biliyorum tatmin edici bir cevap degil bu. Ama isin gercegi bu. Ben bu gerceklere ragmen zevk almaya calisiyorum oyundan. Sonucta bu da bir turlu problem cozme egelencesi. Football Manager da zaten sonucta hem bir problem cozme (puzzle), hem de imparatorluk yaratma (empire building) oyunu degil mi zaten?

Nesil
    2006
    Yer
    Bitlis

Aydin haksiz degilsin.

Fakat ben sahsen bu oyunun hic bir zaman hatasiz cikacagini dusunmuyorum. Hala en azindan 30 tane duzeltilmesi gereken temel sey var mac motorunda.

Gecen yil savunma dizilisleri cok kotuydu. Oyuncular defans hattinda kaymalar yapmiyor, oyunda savunma kurgusu ile oynamak mumkun olmuyordu. Subat ayindaki yamalar bile bunu cozmedi. Sadece oyuncularin hucumda isabetini dusurerek dengelendi.

Bu sene oyuncularin pozisyon almalari cok cok cok daha iyi. Eldeki sorunlarin basinda oyuncularin rakipleri ile yeterince fiziksel mucadeleye girip fizikleriyle rakipleri bozmamalari geliyor. Bununla beraber gercekci skorlar uretilsin diye hucumda hareketlilik de yetersiz durumda. Bunlardan bir tanesini cozersen, digerini de ayni zamanda cozmen gerekli ki cok az skorlu veya cok yuksek skorlu maclar ortaya cikmasin.

Defans hattinin cok ileride olmasi da biraz bundan kaynaklaniyor. Defansta oyuncularin mudahale yapmamasi duzeldi. Bu sefer ofans zayif kaldi. Ofansta uzun sureli bir calisma yapmadan ve test etmeden duzeltmek mumkun degilse de defans hattini biraz ileriye cekerek ortaya bol bol 0-0'lik maclarin oldugu bir oyunun cikmasi engelleniyor. Bu yillardir boyle devam ediyor cunku amac her ne kadar mac motorunu surekli gelistirmek olsa da es zamanli diger hedef oynanabilir, zevk alinabilir bir oyun cikartmak.

Biliyorum tatmin edici bir cevap degil bu. Ama isin gercegi bu. Ben bu gerceklere ragmen zevk almaya calisiyorum oyundan. Sonucta bu da bir turlu problem cozme egelencesi. Football Manager da zaten sonucta hem bir problem cozme (puzzle), hem de imparatorluk yaratma (empire building) oyunu degil mi zaten?
    Abi çok açıklayıcı olmuş da sıkıntı şu. Bu adamlar bize yıllardır simülasyon sattıklarını iddia ediyorlar. Oysa senin dediklerinden de anlaşılıyor ki olaylar doğal devam etmiyor. Yani oyun sizinle normal yollarla başa çıkamadığı an saçma engeller çıkıyor önünüze. Normalde bi takımın bi maçta 30 tane şut atması az görülen bi durumdur. Atmışsa da 4-5 tanesi gol olur. Bu "genel" olarak böyledir. Ama oyun sizin 30 şut atmanızı engelleyecek defansif anlayışı ortaya koyamadığı an müdahale başlıyor. Çünkü her maç 30 şut ne kadar enderse 4-5 gol de o kadar ender. Şıt atmanıza çözüm geriremeyince bari gol olmasın diye toplar direkten dönüyor, kanat oyuncuları aptallaşıyor, karşı karşıya pozisyonlar büyük oranda kaçıyor vs. Peki hani nerde simülasyon? Resmen müdahale ediyor işte maç motoru.
    Last edited by serwan : 14.Kasım.2013 at 13:53

Nesil
    2005
    Yer
    Samsun

Abi zaten baştan belirtmişsin tatmin edeceği bir cevap olmayacağını

Ama şöyle bir durum var , dediğin gibi bir türlü problemi çözme eğlencesi senelerdir oynadığımız bu oyun.Mesela bir taktik yapıp inanılmaz işlemesini beklemek , o taktiğe göre oyuncu transferi yapmak , daha kötü takımla iyi işler yapabilmek , transfer yapabilmek , klubü geliştirmek vs vs gibi birçok hedef sayabiliriz.

Ama bu seride yukarıda saydıklarımızı yapmaya çalışmak yerine oyundaki alakasız maç motorunun açıkları ile uğraşmaya çalışıyoruz.Mesela acaba kanat oyuncusunu 3 kişi mi tutsak 4 kişi mi tutsak , Mesela savunma arasına kaçacak hiçbir forveti hiçbir savunmacımız tutamayacak mı tutması için hangi komutu versek uymayacak mı , Kalecimize kısa pasla başla dememize rağmen inadına uzun top kullanmasını nasıl çözebiliriz , Kanattan giden oyuncuya orta yap talimatı vermemize rağmen neden içeri slalom yapmasını izliyoruz.Bunları size sormuyorum yanlış anlaşılmasın Oyundaki dediğin gibi problemi çözme işini biz genel olarak ilk örnekde verdiğim problemleri çözerek yaptık.Şimdi maç motorundaki hataları çözmeye çalışıyoruz Bu da yapımcının işi değil mi ?
    20 Ocak 1989 - Onların formaları vardı , Taraftarları için terlettikleri.

Nesil
    2007
    Yer
    İstanbul

Bence yapımcı maç motorunda görselliği geliştirmek için hiç boşuna vakit kaybetmemeli.
    Oyuncuların formalarının çamur olması,tribünde meşale yanması gibi şeyler şu anda kimsenin umurunda değil.
    Maç motoru bu kadar sallantılıyken görselliğe harcanan vakte acıyorum gerçekten.

Öncelikle oynanabilirliği herkes tarafından makul seviyede bulunan bir akış sağlarsın sonrasında görsel kaliteyi arttırırsın.

Oyunun sıfır hata ile çıkması gibi bir beklentim yok kendi adıma ama zaten Sigames şu ana kadar oyuna zaten çığır açan bir yenilik koymadı bari en hayati kısmı olan maç motorunu düzeltsin diye beklemek çok şey istemek de değil bence.

0-0 maçlar olmaması için oyunun akışa yaptığı müdahaleler ile 40 şut çekip 5-6 kere direğe vuran ,topları dağlara taşlara gönderen,kanat oyuncuları salaklaşan ve oyunu 1-0 kazanan biri daha çok zevk almıyor tersine sinir hastası oluyor

Öyle bir yere geldik ki,Sigames "arkadaşlar biz bu maç motorunu beceremiycez o yüzden en iyisi eski yazılı-spikerli sisteme geri dönüyoruz .Onun yerine oyuna (mesela şampiyonluk kutlamalarını izletmek,kupa törenini göstermek gibi) şu yenilikleri ekleyeceğiz dese neredeyse kimse itiraz etmeyecek.
    Sene olmuş 2013,FM 14 serinin tam 10.oyunu....

EA Sports ve Sigames birleşse(EA nın açgözlü tutumu göz önüne alırsa birleşme değil Sigames'in EA bünyesine katılması olur o
    Oyuncu database i,transfer sistemi,kulüp bilgileri,sistemsel işleyis,arayüz Sigames te olsa ve maç motoru FIFA üzerinden biz oynamadan FM deki gibi işlese,hayat bayram olsa....

Çok ütopik bir hayal değil mi

Ama valla biz orda değiliz daha ,Sigames şimdilik maç motorunu düzeltsin yeter bize gerçekten ya

Asıl sorun bence oyunun çıkış tarihine yetişmemiş olması ve şu anki maç motoru. Ama bu sefer gerçekten iyi niyetliler en ufak geribildirimi bile göz önünde bulunduruyorlar.

v1427 maç motoru baya kötü bizden CCC saklayıcak kadar varın gerisini siz düşünün.Resmen oyunun hazır olması, golleri azaltmak için kalecileri bufflayıp goal conversion rate'i düşürdüler. Tabi bunun sonucu insan kendi kendine soruyor "bir senedir naptınız ?".

Fm 13 de maç motoru köklü değişikliklere gitti bunun sonucu serinin en kötü oyunlarından biri ortaya çıktı. 14de aynı hataları görmek insanın ister istemez canını sıkıyor tabi. Onlarada hak vermemek elde değil çünkü gerçekten çok komplike bir durum söz konusu defansa birazcık agresiflik veriliyor hemen geri bildirimler düşüyor çok kart var çok sakatlık var diye , şut blocklama düzenlendi diyorlar bu sefer alt liglerde şut olmuyor falan, şu frikik olayına hiç girmiycem adamlar düzenlemek için top fiziğiyle oynuyorlar.Gerçek hayatta var olan ikili mücadelelerin maç moturunda gösterilememesi de sorun. Fm 12 de işler biraz daha basitti çünkü oyuncular birbirinin içinden geçiyordu.

Patchin gecikmesindeki etkenlerden biri mesela farklı taktik varyasyonlarıyla oynuyan insanların yüksek skorlar alması ama bu bize şunu gösteriyor kurduğumuz taktik gerçekten işe yarayıp uygulanıyor.Maç motoru hiç birzaman mükemmel veya kusursuz seviyeye gelemiycek bunu bilip oyundan zevk almayı bilmek gerekiyor.

Insanların yaptığı geri bildirimler ve ne düşündekleri de çok önemli. Mesela Volkan Demirel topu elinden kaçırıp topu rakibe vermiş millet hemen "ooo maç motoru şöle rezil böle rezil !!".Bazı pas hataları, garip hatalar bug değil bizzat maç motorunun kendi ürettiği pozisyonlar ve gerçek hayatta da karşımıza çıkabilicek pozisyonlar.Geçen sigamesin formunda Başkan tarafından X oyuncuyu oynatmaması konusunda uyarılıp bunu unutmasıyla kovulan bir oyuncunun serzenişlerini okudum.Yahu bu ülkede başkanın telefon msjına cevap vermeyen adamları sallandırıyorlar "kaç kere sampiyon yapmış kulup tarihinde yeri varmıdır yokmudur" diye sormadan sorgulamadan.Bu tur yenilikler oyuna zevk katıcak monotonluktan uzaklastıracak ,zorlaştıracak şeyler fakat gel gelelim bunu oyunculara anlatmak güç.Milletin istediği "alalım bir takım dünyanın birinci kulubu yapalım tüm maçlarımızı kazanalım,karşımıza hiç engel çıkmasın".Bu mentalite nasıl bir mentalitedir anlamak mümkün değil.

Velasıl kelam neyin bug olduğunu neyin futbolun içinde olan hata olduğunu iyi olçüp tartmak gerekiyor.Haginin Suata "nenem gibi koşuyor" demesini , Ahmet Dursunun hakeme yumruk vurup 3 ay ceza aldığı ,Anelkanın "ülkeye alışamadım ben" diyip çekip gidip 5 ay geri dönmemesini kısacası bunların olduğu eski CM serisini çok özledim.

Nesil
    2007
    Yer
    İzmir

En başında yazmıştım. Bize grafik değil maç motoru lazım. Hevesle beklediğim 2014'te hayal kırıklığı yaşasam da şu an kutulu oyun almak için evden çıkıyorum. Yani yukarıdaki tartışmaların cevabını da vermiş olayım. Sigames maç motorunu ne kadar saçma yaparsa yapsın, Şubat'ta maç motorunu düzeltsin ben bu oyunu yine alacağım, yine alacağım ! Biz böyle almaya devam ettikçe maç motoru da her sene Şubat'ta adam olur...
    TariboWest

Nesil
    2006
    Yer
    Bitlis

Quote Originally Posted by shogun. View Post
    Asıl sorun bence oyunun çıkış tarihine yetişmemiş olması ve şu anki maç motoru. Ama bu sefer gerçekten iyi niyetliler en ufak geribildirimi bile göz önünde bulunduruyorlar.

v1427 maç motoru baya kötü bizden CCC saklayıcak kadar varın gerisini siz düşünün.Resmen oyunun hazır olması, golleri azaltmak için kalecileri bufflayıp goal conversion rate'i düşürdüler. Tabi bunun sonucu insan kendi kendine soruyor "bir senedir naptınız ?".

Fm 13 de maç motoru köklü değişikliklere gitti bunun sonucu serinin en kötü oyunlarından biri ortaya çıktı. 14de aynı hataları görmek insanın ister istemez canını sıkıyor tabi. Onlarada hak vermemek elde değil çünkü gerçekten çok komplike bir durum söz konusu defansa birazcık agresiflik veriliyor hemen geri bildirimler düşüyor çok kart var çok sakatlık var diye , şut blocklama düzenlendi diyorlar bu sefer alt liglerde şut olmuyor falan, şu frikik olayına hiç girmiycem adamlar düzenlemek için top fiziğiyle oynuyorlar.Gerçek hayatta var olan ikili mücadelelerin maç moturunda gösterilememesi de sorun. Fm 12 de işler biraz daha basitti çünkü oyuncular birbirinin içinden geçiyordu.

Patchin gecikmesindeki etkenlerden biri mesela farklı taktik varyasyonlarıyla oynuyan insanların yüksek skorlar alması ama bu bize şunu gösteriyor kurduğumuz taktik gerçekten işe yarayıp uygulanıyor.Maç motoru hiç birzaman mükemmel veya kusursuz seviyeye gelemiycek bunu bilip oyundan zevk almayı bilmek gerekiyor.

Insanların yaptığı geri bildirimler ve ne düşündekleri de çok önemli. Mesela Volkan Demirel topu elinden kaçırıp topu rakibe vermiş millet hemen "ooo maç motoru şöle rezil böle rezil !!".Bazı pas hataları, garip hatalar bug değil bizzat maç motorunun kendi ürettiği pozisyonlar ve gerçek hayatta da karşımıza çıkabilicek pozisyonlar.Geçen sigamesin formunda Başkan tarafından X oyuncuyu oynatmaması konusunda uyarılıp bunu unutmasıyla kovulan bir oyuncunun serzenişlerini okudum.Yahu bu ülkede başkanın telefon msjına cevap vermeyen adamları sallandırıyorlar "kaç kere sampiyon yapmış kulup tarihinde yeri varmıdır yokmudur" diye sormadan sorgulamadan.Bu tur yenilikler oyuna zevk katıcak monotonluktan uzaklastıracak ,zorlaştıracak şeyler fakat gel gelelim bunu oyunculara anlatmak güç.Milletin istediği "alalım bir takım dünyanın birinci kulubu yapalım tüm maçlarımızı kazanalım,karşımıza hiç engel çıkmasın".Bu mentalite nasıl bir mentalitedir anlamak mümkün değil.

Velasıl kelam neyin bug olduğunu neyin futbolun içinde olan hata olduğunu iyi olçüp tartmak gerekiyor.Haginin Suata "nenem gibi koşuyor" demesini , Ahmet Dursunun hakeme yumruk vurup 3 ay ceza aldığı ,Anelkanın "ülkeye alışamadım ben" diyip çekip gidip 5 ay geri dönmemesini kısacası bunların olduğu eski CM serisini çok özledim.
    oyunu istedikleri kadar zorlaştırabilirler. bu oyundan zevk almak, simülasyon deneyimi yaşamak isteyen hiçbir oyuncu buna itiraz etmez. sadece 3. ligden bi takım alıp 5 senede şampiyonlar ligi şampiyonu yapmak isteyenler itiraz eder ki onlar da zaten oynamasa da olur..
    ancak olay şu. oyunu zorlaştırmak adına neler yapılıyor. şöyle bişey olsa anlarım mesela... ben oyuna başlarken geçmiş tecrübemi sunday league footballer olarak ayarlayıp real madrid'i aldığımda, takımdaki oyuncuların %80'i gitmek istese, hiçbir şekilde adam gibi transfer yapamasam, takımda kalan oyuncular da sürekli sen kimsin yahu bana şöyle yap burda dur diyorsun şeklinde baş kaldırsa bu anlaşılır. ama siz tamamen söz geçirebileceğiniz bi takımı yönetirken dahi adama arkadaşım çalım atmayacaksın çok mecbur kalmadıkça dediğinizde bile adam ayağına topu her aldığında çalım atmaya çalışıyorsa ya da uzaktan şut atma demenize rağmen her mesafeden abanıyorsa ve bunu tüm oyuncular yapıyorsa bu kabul edilemez. oyun bu şekilde zorlaştırılmaz.
    yahu şu dünyada en aptal en bencil oyuncu bile sıfıra indiğinde içerde boş adam varsa nadir durumlar dışında o topu içeri çıkarır. %70-80 böyle olur bu. sadece çok çok bencil ya da çok yeteneksiz adamlar beceremez bunu. e oyunda nasıl oluyor. adam giriyor ceza sahasına. içerde 5 tane adam bekliyor ama adam pas çıkarmak yerine durup arkadan gelen oyuncuyu çalımlamayı deniyor. büyük oranda da korner oluyor pozisyonlar.. bu mu oyunu zorlaştırmak? he olması gereken nedir. o adam her maçta 5 tane buna benzer pozisyon bulamamalı. ama buluyor. oyun da bunu dengelemek adına o pozisyonların net pozisyona dönüşmesini ve gol olmasını önlüyor. aptalca işler oluyor doğal olarak ve çileden çıkıyoruz.
    tam tersi de söz konusu.. rakip net pozisyon bulamıyor birçok zaman. bi maç boyunca 1-2 tane yarım pozisyon buluyor. bi bakıyosunuz ikisi de gol olmuş. aynı sebepten bu da. oyun dengeyi kurmak adına o pozisyonların gol olmasını sağlıyor. çünkü onlar da gol olmasa koca bi sezonu 8-10 gol yiyerek bitirebilir birçok oyuncu...

Nesil
    2003
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by serwan View Post
    şöyle bişey olsa anlarım mesela... ben oyuna başlarken geçmiş tecrübemi sunday league footballer olarak ayarlayıp real madrid'i aldığımda, takımdaki oyuncuların %80'i gitmek istese, hiçbir şekilde adam gibi transfer yapamasam, takımda kalan oyuncular da sürekli sen kimsin yahu bana şöyle yap burda dur diyorsun şeklinde baş kaldırsa bu anlaşılır.

Konuyu saptirmak ya da koskoca yazidan sadece bunu cikardim gibi olmasin ama;

Ben "yari profesyonel" futbolcu gecmisiyle basladigim kariyerde Palermo'dan kiralik olarak gonderdigim adamlari, aylik gelen raporlardan takip ediyorum. Donem donem de gelisimleri ile ilgili kendileriyle gorustugumde surekli ayar veriyorlar bana, samar oglanina dondum. Yani sanirsam kismen de olsa "sen kimsin birader?" dusuncesini yansitmislar gibi oyuna.

Ayrica; "Sunday League Footballer" secince zaten oyun bize "oglum git 3. veya 2. ligden basla, Real Madrid senin neyine?" demeliydi bence. Gercekciligin yanisira zorluk seviyesi acisindan da bu gecmis konusu yonlendirici olabilirdi.

Nesil
    2006
    Yer
    Bitlis

Quote Originally Posted by amorti View Post
    Konuyu saptirmak ya da koskoca yazidan sadece bunu cikardim gibi olmasin ama;

Ben "yari profesyonel" futbolcu gecmisiyle basladigim kariyerde Palermo'dan kiralik olarak gonderdigim adamlari, aylik gelen raporlardan takip ediyorum. Donem donem de gelisimleri ile ilgili kendileriyle gorustugumde surekli ayar veriyorlar bana, samar oglanina dondum. Yani sanirsam kismen de olsa "sen kimsin birader?" dusuncesini yansitmislar gibi oyuna.

Ayrica; "Sunday League Footballer" secince zaten oyun bize "oglum git 3. veya 2. ligden basla, Real Madrid senin neyine?" demeliydi bence. Gercekciligin yanisira zorluk seviyesi acisindan da bu gecmis konusu yonlendirici olabilirdi.
    ben zaten olmuyor demiyorum ki.. kısmen oluyor. mesela beşiktaş'la başladığımda fernandes direkt gitmek istiyor. bunlar güzel.. oyunu zorlaştıran şeyler.. bunlar daha da artırılsa anlarım diyorum. mesela transferler çok çok zorlaşsa. şimdi doğruya doğru. 25 yaşında hiçbir tanınırlığı olmayan bi adam geçse takımın başına kimse gelmek istemez. bunlar oluyor ama kısmen.. artabilir. sesim çıkmaz.
    ama sırf zorlaşacak ya da gerçekçi skorlar ortaya çıkacak diye ben saç baş yolmak zorunda değilim. doğru düzgün pozisyon bulamazsam, uğraşsam, taktik yapsam, eğer iyiyse zamanla pozisyon bulmaya başlasam anlarım. ama kariyere başlıyorsunuz her maç 30 şut 1 gol, 3-4 tane direk, 4-5 tane yüzde yüz kaçan pozisyon.. insan çıldırıyor.

Oyunu hiç beğenmedim her maçta 2 takımda en az 30 şut atıyor.Leblebi gibi gol oluyor abuk subuk takımlara evimde 6-0,7-0 yeniliyorum..

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

2013'ü çok fazla oynadım son dönemlerde. Bir hayli sıkıldım oyundan. Şubat'a kadar oynamam heralde. O zamana kadar LOL'a devam O arada da hem oyun oturmuş olur hem de özlemiş olurum.
    FM Gazetesi

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Güncelleme ne zaman gelecek tahmininiz var mı ?

Bu oyunun yapımcıları çok fazla Premier Lig izlemiş anlaşılan.
    PTT 1.Lig takımları bile Manchester City, Arsenal gibi top oynuyorlar.

Nesil
    2011
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by Ralph View Post
    2013'ü çok fazla oynadım son dönemlerde. Bir hayli sıkıldım oyundan. Şubat'a kadar oynamam heralde. O zamana kadar LOL'a devam O arada da hem oyun oturmuş olur hem de özlemiş olurum.

Dota akar be bro

Nesil
    2003
    Yer
    Manetheren

Quote Originally Posted by orhuncet View Post
    Dota akar be bro
    Boş ver herkes bilmesin dotayı .p

Nesil
    2006
    Yer
    Bitlis

şu yeni yama ne zaman çıkacak bilgisi olan bi paylaşsın allah rızası için. yeni oyuna başlamak istiyorum ama yama çıkar diye bekliyorum. gecikecekse bi kariyer daha açayım çıldırana kadar oynarım. yok gecikmeyecekse biraz daha bekleyeyim...
    en azından bekle ya da bekleme deseniz de olur

şu anda maç motoru hiç iyi değil. geçen sene yaşanan süreci yaşıyoruz. çıldırtıcı oyuncu hataları yapılıyor maçta. her maç en az 20 şut çekiliyor. bunlar rahatsızlık verici. bu seneki taktik sistemi daha hoş görünse de bireysel görev verirken geçen senedeki gibi istediğim ayarı veremediğime inanıyorum. mesela daha çok çalım at seçeneği top sür barını arttırdığımız gibi değil, orta yapmayı sık sık yapabileceğimiz bir seçenek göremedim. bana taktik bölümü güzel gelmedi. şu anki haliyle beğenmedim ama yeni çıkacak update lerle durumu düzelteceklerine eminim. ocak şubat gibi düzeltirler. şimdilik oynanabilirliği çok zayıf.

Nesil
    2007
    Yer
    Marmaris

Ben kışın evimde oturup bu oyunu oynayamayacaksam, ne zaman oynayacağım?

şu yeni yama ne zaman çıkacak bilgisi olan bi paylaşsın allah rızası için. yeni oyuna başlamak istiyorum ama yama çıkar diye bekliyorum. gecikecekse bi kariyer daha açayım çıldırana kadar oynarım. yok gecikmeyecekse biraz daha bekleyeyim...
    en azından bekle ya da bekleme deseniz de olur
    Bunu sigamesin başındakiler bile bilmiyor fakat şunu söleyebilirim 2 gün önce gelen güncellemede maç motorunun yanında diğer sorunlarda güncellendi hersey yolunda giderse iyi ihtimalle bir kaç güne çıkar.

Sırf Fm 2014 için yeni laptop alıp oyunun yüzüne bakamıyorum ama arkadaşların bahsettiği patch 2-3 güne gelecek gibi. O zaman başlasın Fm koması

Nesil
    2010
    Yer
    Denizli

31 Şut, 7 Net Şans, 5 Yarı Şans, 3 Direk, 2 tane de Kaçan Penaltı..istatistiklere yansımayan net şanslardan bahsetmiyorum bile..

Kızgınlığım Adrianın kaçırdığı penaltılara değil..Adrian penaltı kaçırdı zaten kötü oynuyordu oyuncuyu değiştirdim taktiğin uygulanmaması için elinden geleni yaptı abartısız söylüyorum Adrianı 65 ila 70 arasında değiştirmiştim taktik onaylanmadı diğer penaltıyı da kaçırdı..hadi penaltıyı kaçırdı da form olarakda iyice dibe vurdurdu saolsun..Dakika 83 yada 84 de atak olan taktiğimi rölantiye aldım zaten 10 kişiyim tam 89 da taktiğim onaylandı yine 5 dakika greksiz yere taktiğimin onaylanmasını bekledim..yeter yahu valla billa yeter..

Daha da motora laf etmiyorum söz bırakmadı çünkü

Nesil
    2012
    Yer
    Wien/Vienna

Quote Originally Posted by Juan Diaz View Post
    31 Şut, 7 Net Şans, 5 Yarı Şans, 3 Direk, 2 tane de Kaçan Penaltı..istatistiklere yansımayan net şanslardan bahsetmiyorum bile..

Kızgınlığım Adrianın kaçırdığı penaltılara değil..Adrian penaltı kaçırdı zaten kötü oynuyordu oyuncuyu değiştirdim taktiğin uygulanmaması için elinden geleni yaptı abartısız söylüyorum Adrianı 65 ila 70 arasında değiştirmiştim taktik onaylanmadı diğer penaltıyı da kaçırdı..hadi penaltıyı kaçırdı da form olarakda iyice dibe vurdurdu saolsun..Dakika 83 yada 84 de atak olan taktiğimi rölantiye aldım zaten 10 kişiyim tam 89 da taktiğim onaylandı yine 5 dakika greksiz yere taktiğimin onaylanmasını bekledim..yeter yahu valla billa yeter..

Daha da motora laf etmiyorum söz bırakmadı çünkü

En son pazartesi günü oynadim oyunu ayni bu taktik degistirememe bana da oldu oyuncum sakatlandi degisiklik yapamadim son 20 dk 10 kisi oynadim o güm bugündür oynamiyorum oynarsam lap top kiricagimi biliyorum sinirden

Nesil
    2003

Abi çok açıklayıcı olmuş da sıkıntı şu. Bu adamlar bize yıllardır simülasyon sattıklarını iddia ediyorlar. Oysa senin dediklerinden de anlaşılıyor ki olaylar doğal devam etmiyor. Yani oyun sizinle normal yollarla başa çıkamadığı an saçma engeller çıkıyor önünüze. Normalde bi takımın bi maçta 30 tane şut atması az görülen bi durumdur. Atmışsa da 4-5 tanesi gol olur. Bu "genel" olarak böyledir. Ama oyun sizin 30 şut atmanızı engelleyecek defansif anlayışı ortaya koyamadığı an müdahale başlıyor. Çünkü her maç 30 şut ne kadar enderse 4-5 gol de o kadar ender. Şıt atmanıza çözüm geriremeyince bari gol olmasın diye toplar direkten dönüyor, kanat oyuncuları aptallaşıyor, karşı karşıya pozisyonlar büyük oranda kaçıyor vs. Peki hani nerde simülasyon? Resmen müdahale ediyor işte maç motoru.
    Ornegin 30 tane sutun 10 tanesinin kaleyi bulmasi ve bunlardan 3 tanesinin de gol olmasi Premier Lig ortalamasi.

Bizim ligde ise gecen sezon 30 tane sutun 13 tanesi kaleyi bulmus ve bunlardan 3.3 tanesi gol olmus.

Bu sezon da onemli bir degisiklik yok ligimizde. 30 sutun 12 tanesi kaleyi buluyor ve 3.3 tanesi gol oluyor.

Bu Ispanya'da da benzer. 30 tane sut, 10 tane kaleyi buluyor ve 3.3 tanesi gol oluyor.

Zaten bu rakamlar gercekten cok uzak olursa mac motorunun halka acilmasi onay almaz. Ancak aceleyle bir seyi duzeltmek icin yama hazirlar ve dogru duzgun test etmezlerse bu olabilir.

Cok sut attikca, buyuk sayilar kanunu devreye giriyor. Ne kadar cok sut atarsan, oyunda pozisyonlarin gercek gole cevirilme yuzdesini goruyorsun. Oyun kendisi, sen cok gol attin artik atma dedigi icin olmuyor (tabii rakibe fazla rahat oynayan oyuncularin kendilerine fazla guvenden maci ciddiye almamalari ust uste gol kacirmalara neden olabilir).

Mesela rakip takimi al ve ona arizali bir taktik ver. Oyun otomatik olarak bir turlu senin gol atmani engellemeyecektir. Eger engelliyorsa sorun var diyebilirsin. Ama benim bildigim, gordugum boyle bir durum yok.

Benim anlatmak istedigim, mesela savunmalar pozisyon alamiyor veya yeterince iyi mudahale yapamiyor mu?
    Oyuncularin dripling yapma ihtimalini veya hizini dusurerek mac motorunu dengeleyebilirsin.
    Veya oyuncular geriden cikarken daha fazla uzun oynar ve daha kolay top kaybeder (hava hakimiyeti yuksek olan santraforlar daha etkili olmaya baslar).
    Veya oyuncular savunmanin arkasina daha az kosu yapar.

vs. vs.

Hem cok bilinmeyenli bir denklemle calisiyorsun. X, Y ve Z'nin almasi gereken degerleri bilmiyorsun.

Hem de bu X, Y ve Z'nin futbola nasil yansidigina dair fonksiyonlari.

Hem de bu fonsiyonlarin sonuclarinin birbirleri ile ne gibi bir operasyonla iliskili oldugunu.

Yani: f(X) +x-/ l(Y) +x-/ q(Z) = 30 sut olmasi gerektigini biliyorsun ama ne X, Y ve Z'nin gercek degerlerini biliyorsun. Ne de f, l ve q fonksiyonlarinin gercekte ne oldugunu. Ne de bunun toplama mi, cikartma mi, carpma mi, bolme mi oldugunu. Bu nedenle de karanlikta ates ediyor ve 12'yi vurmaya calisiyorsun.

f(X)'i bir parca daha gercekci yaptim diyorsun, bir bakiyorsun sut sayisi 45'e cikmis. O zaman l(Y)'ye birseyler yapiyorsun ki denklem 30 sut'a insin.

Zor is.

Ornegin 30 tane sutun 10 tanesinin kaleyi bulmasi ve bunlardan 3 tanesinin de gol olmasi Premier Lig ortalamasi.

Bizim ligde ise gecen sezon 30 tane sutun 13 tanesi kaleyi bulmus ve bunlardan 3.3 tanesi gol olmus.

Bu sezon da onemli bir degisiklik yok ligimizde. 30 sutun 12 tanesi kaleyi buluyor ve 3.3 tanesi gol oluyor.

Bu Ispanya'da da benzer. 30 tane sut, 10 tane kaleyi buluyor ve 3.3 tanesi gol oluyor.

Zaten bu rakamlar gercekten cok uzak olursa mac motorunun halka acilmasi onay almaz. Ancak aceleyle bir seyi duzeltmek icin yama hazirlar ve dogru duzgun test etmezlerse bu olabilir.

Cok sut attikca, buyuk sayilar kanunu devreye giriyor. Ne kadar cok sut atarsan, oyunda pozisyonlarin gercek gole cevirilme yuzdesini goruyorsun. Oyun kendisi, sen cok gol attin artik atma dedigi icin olmuyor (tabii rakibe fazla rahat oynayan oyuncularin kendilerine fazla guvenden maci ciddiye almamalari ust uste gol kacirmalara neden olabilir).

Mesela rakip takimi al ve ona arizali bir taktik ver. Oyun otomatik olarak bir turlu senin gol atmani engellemeyecektir. Eger engelliyorsa sorun var diyebilirsin. Ama benim bildigim, gordugum boyle bir durum yok.

Benim anlatmak istedigim, mesela savunmalar pozisyon alamiyor veya yeterince iyi mudahale yapamiyor mu?
    Oyuncularin dripling yapma ihtimalini veya hizini dusurerek mac motorunu dengeleyebilirsin.
    Veya oyuncular geriden cikarken daha fazla uzun oynar ve daha kolay top kaybeder (hava hakimiyeti yuksek olan santraforlar daha etkili olmaya baslar).
    Veya oyuncular savunmanin arkasina daha az kosu yapar.

vs. vs.

Hem cok bilinmeyenli bir denklemle calisiyorsun. X, Y ve Z'nin almasi gereken degerleri bilmiyorsun.

Hem de bu X, Y ve Z'nin futbola nasil yansidigina dair fonksiyonlari.

Hem de bu fonsiyonlarin sonuclarinin birbirleri ile ne gibi bir operasyonla iliskili oldugunu.

Yani: f(X) +x-/ l(Y) +x-/ q(Z) = 30 sut olmasi gerektigini biliyorsun ama ne X, Y ve Z'nin gercek degerlerini biliyorsun. Ne de f, l ve q fonksiyonlarinin gercekte ne oldugunu. Ne de bunun toplama mi, cikartma mi, carpma mi, bolme mi oldugunu. Bu nedenle de karanlikta ates ediyor ve 12'yi vurmaya calisiyorsun.

f(X)'i bir parca daha gercekci yaptim diyorsun, bir bakiyorsun sut sayisi 45'e cikmis. O zaman l(Y)'ye birseyler yapiyorsun ki denklem 30 sut'a insin.

Zor is.
    Haklısın abi oyunda 10 yıldır maç motorunun geldiği halde hiç sıkıntı yok tüm suç futbolu bilmeyen bizlerde.

Nesil
    2006

Beta güncellemelerini biz alabilir muyuz? Şu oyunda bir masaüstüne atma olmamıştı o da oldu bende, beta falan demeden güncelleme varsa yüklemek istiyorum.

Nesil
    2003
    Yer
    Manetheren

Quote Originally Posted by marlo41 View Post
    Haklısın abi oyunda 10 yıldır maç motorunun geldiği halde hiç sıkıntı yok tüm suç futbolu bilmeyen bizlerde.
    Senin bu siteyle veya forumla alakalı bir sıkıntın var ama çözemedim.

Geçenlerde de "bir yönetici gelir, oyunu savunur, turksportal klasiği" gibi kusura bakma ama saçma bir mesaj yazıp gitmiştin.

perpetua'nın mesajından "maç motorunda hiç sıkıntı yok" gibi bir mesajı almanı ve yöneticilerin otomatik olarak oyunu savunmalarını düşünmenden ötürü bir garezin olduğunu düşünüyorum.

trolleme tarzı, içi boş mesajlara devam et ne diyeyim.

Nesil
    2003

Mac motorunda sorun olmaz mi hic?

Sorunsuz mac motoru ciksa issiz kalirlar cunku gelistirilecek bir sey kalmadi demektir.

Bu nedenle ben sorunsuz mac motoru hayaliyle yasamiyorum. Beni eglendiriyorsa, eyvallah.

Sayfa 31 / 94 İlkİlk ... 2129303132334181 ... SonSon

Mesaj Yetkileri