Sayfa 6 / 19 İlkİlk ... 4567816 ... SonSon
151 ile 180 arası toplam 598 sonuç

Konu: Taktik Yaratma Rehberi ve İpuçları

Hybrid View

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by Kaan Souza View Post
    Mancini'nin 2 maçta denediği 3-5-2 taktiğini uyarlamayı denedim fakat 3lü stoperler birbirinden çok fazla uzaklaşıyor.Rakip takım da amc olduğunda yalan oluyoruz.3 stoperden 2'si AMC'ye doğru gidince Forvet boşa çıkıyor ve 3. stoperimde oralardan alakasız yerlerde dolaştığı için forvet direk kaleciyle karşı karşıya kalıyor.Bunun defansı ileriye çıkart komutuyla alakası olabilir mi? Bir de AMC'li taktiklere karşı DMC kullanıp half back yapmayı önerir misiniz?
    Stoperlerden ayaginda top olan rakip oyuncuya kim daha yakinsa o basiyor. Merkezdeki oyuncuya cover gorevi versen de boyle. Bu nedenle rakip AMC kullaniyorsa yapacak en dogru sey en azindan 1 DM kullanmak.

Halfback kullanirsan takim hucuma cikarken stoperleri 4'ler ve acikcasi biraz da 352 oynamanin espirisi ortadan kaybolur cunku orta sahadaki 5 oyuncunu 4'e dusurup dizilisi bekleri ileriye cikmayan bir 442'ye cevirirsin. Stoperlerin onunu kapatacak bir Anchor Man veya Defensive Midfielder veya Deep Lying Playmaker defend goreviyle orada cok is yapar bence.

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by perpetua View Post
    Stoperlerden ayaginda top olan rakip oyuncuya kim daha yakinsa o basiyor. Merkezdeki oyuncuya cover gorevi versen de boyle. Bu nedenle rakip AMC kullaniyorsa yapacak en dogru sey en azindan 1 DM kullanmak.

Halfback kullanirsan takim hucuma cikarken stoperleri 4'ler ve acikcasi biraz da 352 oynamanin espirisi ortadan kaybolur cunku orta sahadaki 5 oyuncunu 4'e dusurup dizilisi bekleri ileriye cikmayan bir 442'ye cevirirsin. Stoperlerin onunu kapatacak bir Anchor Man veya Defensive Midfielder veya Deep Lying Playmaker defend goreviyle orada cok is yapar bence.
    Geri dönüş için teşekkür ederim.

Tabi dediğin gibi keyifli maçlar izlemiyoruz, oyun hakimiyeti rakipte oluyor ancak genelde ciddi manada başarılı sonuçlar ortaya çıkıyor. Yorumların içinde ayrıca teşekkürler abi.

Nesil
    2007
    Yer
    Afyonkarahisar

Quote Originally Posted by Goofy View Post
    Tabi dediğin gibi keyifli maçlar izlemiyoruz, oyun hakimiyeti rakipte oluyor ancak genelde ciddi manada başarılı sonuçlar ortaya çıkıyor. Yorumların içinde ayrıca teşekkürler abi.
    Evet top genelde rakipte kalıyor pozisyonları kontra ile yakalıyorsun.rica ederim
    Kopan bir ipe düğüm attığınızda, ipin en sağlam yeri o düğüm olur.

Ama ipe her dokunuşunuzda canınızı acıtan yer o düğümdür...

http://www.twitch.tv/nannar_hhc

Nesil
    2013
    Yer
    Ankara

Aslına bakarsan FMBase'de çok başarılı taktikler var. Kendi taktiğini yapamayan arkadaşlar oraya bakabilir. İngilizce biliyorlarsa rehberleri de inceleyebilirler. Mesela şu MODERN WARFARE taktiğide incelenebilir burada. Daha başarısız olanını görmedim. Hele hele şu Midfield Maesto denilen taktiği bende deniyecem gibi. 4-5-1 ve 4-1-4-1 halinde iki taktik. Bu serideki favori taktiklerim onlar

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Bu taktikler bana mac motorunun eksiklerini kullaniyormus gibi geldi. O kadar mantik yurutuyorsun dengeli bir taktik icin. Ama bunlardan uzak gibi duran bir taktikle basarili oluyotlar. Nasil mumkun anlamadim!

GT-S6500D cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

Nesil
    2007
    Yer
    Afyonkarahisar

Quote Originally Posted by mkkadi View Post
    Bu taktikler bana mac motorunun eksiklerini kullaniyormus gibi geldi. O kadar mantik yurutuyorsun dengeli bir taktik icin. Ama bunlardan uzak gibi duran bir taktikle basarili oluyotlar. Nasil mumkun anlamadim!

Taktikleri yaparken kurduğunuz diziliş değil, oyuncuların sahaya nasıl yayıldığı önemli. mesela sen dizilişte 2 dmc 3 mc koyarsın ama orta alandaki 3 lü kenarlara açılır ve saha içinde 5li ortasaha gibi görünür. kurduğunuz taktiklerde oyuncuların ortalama pozisyonlarına bakın maçlardan sonra. eğer olmasını istediğiniz yerde değilse dizilişe el atın. eğer olmasını istediğiniz yerdeyse ama istediğiniz işleri yapmıyorsa takım komutlarıyla ya da oyuncu komutlarıyla oynayın biraz. fm 2014'te çok başarılı bir taktik yapmak çok zorlaştırılmış çünkü öyle bir taktik her takıma üstünlük kuramıyor

Nesil
    2007
    Yer
    Hatay

Bir şey soracağım size..Maçın 60-70 dakikası iyi oynuyorum..ama son dakikalarda rakip bastırdıkça bastırıyor..Hem çıkamıyorum.Hem de son dakikalarda gol yiyorum..(Taktiğim counter-rigid, acaba standard balance yapıp retain po. kısa pas, defanstan kısa topla çıkma mı yapayım)

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by antiochia View Post
    Bir şey soracağım size..Maçın 60-70 dakikası iyi oynuyorum..ama son dakikalarda rakip bastırdıkça bastırıyor..Hem çıkamıyorum.Hem de son dakikalarda gol yiyorum..(Taktiğim counter-rigid, acaba standard balance yapıp retain po. kısa pas, defanstan kısa topla çıkma mı yapayım)
    Ayaga pas yapabilen lig ortalamasinin ustunde top hakimiyeti olan oyuncularin varsa contain (+fluid) ve retain possession (Hic bir oyuncuya hucum gorevi verme. Sadece savun ve destek gorevlerini kullan.)

Yoksa bence en dogrusu hucum etmek ve gol sayini arttirmaya calismak.

Nesil
    2007
    Yer
    Afyonkarahisar

3 stoper oynamama rağmen rakip hala savunma arkasına kaçıyor diyorsanız size 1-2 tane SS'le biraz daha ayrıntılı bilgi vermeye çalışacağım,oyun açılsın da

Nesil
    2007
    Yer
    Afyonkarahisar

Öncelikle 3-5-2 oynayacaksanız illa 5 oyuncuyu yanyana zincir gibi dizmenize gerek yok. ön libro,orta alan ve ilerisine bu 5 oyuncuyu yayarak da 3-5-2 oynayabilirsiniz. 3 stoper kullandığınızda kanatlar açık kalacak gibi görünse de AMR ve AML kullanırsanız onlar rakip beklerin ileri çıkışlarını engeller. savunmada ise stoperler rakip kanatları karşılamaya açılırlar. Tabi bu durumda stoperlerin arası açılacağından göbekteki stoperi çakılı olarak oynatmanız ve perpetua'nın da dediği gibi ön libero mevkisinden en az 1 oyuncu kullanmanız gerekli. Diziliş ve sahaya dağılım ortada. Yan yana oynayan 2 oyuncuya aynı görevi (destek,savunma,hücum ) yüklemezseniz saha içinde oyuncular daha kolay üçgenler kuracaklardır. Taktikleri yaparken mutlaka kompakt görüntü almaya çalışın. Yani orta alan ile savunma , ya da hücum ile orta alan arasındaki alanlara kimseyi sokamadıysanız zaten taktiker iş görmez. Aynı dizilişle farklı birşey göstereceğim size...Bu düzende sahanın dikine 100 metre olduğunu düşünürsek oyuncularımız 30-35 metrelik alanda toplanmış durumdalar... Yani DC ile SC arasında 35 metre var Enlemesine ise ortaya yakın toplanmış durumdalar.Nerden baksan iki kanada da 10/12 metre mesafe var sanırım

Nesil
    2007
    Yer
    Afyonkarahisar

Şimdi size birşey sormak istiyorum.Resimlerden birisi üsttekinin aynısı,karşılaştırmayı daha kolay yapın diye koyuyorum. 2 taktiğin sahaya yayılımı böyle.Dizilişler bireir aynı, mentalite ve görevler farklı. Biraz yorumlayabilirmisiniz 1. ile 2. arasındaki farkları ?

1. taktik;

2. taktik;

Nesil
    2006
    Yer
    Bitlis

ben bu seride bi türlü 3lü defans oynama işini beceremedim. ne yaparsam yapayım kenarlardaki stoperler çizgiye kayıyor ve araya atılan toplar çok sıkıntı oluyor. çünkü bu işi biraz abartmışlar gibi. defansif orta sahalar da ne olursa olsun önde kaldıkları için araya atılan toplarda işe yaramıyorlar.

ajax ile oynuyorum. çok işe yarayan taktikler de yaptım ama bi türlü istediğim oyunu oynayamıyorum. çok kaotik bi anlayış hakim oluyor sahada. takımın ne oynadığı belli değil gibi. ama bi bakıyorum 3-5 tane atmışım. istediğim bu değil. maç kazanmaktan ziyade bi mentalite oturtmak istiyorum. biraz yardıma ihtiyacım var bu konuda. öncelikle kadro kalitem oldukça iyi. ilk sezondayım ama epeyce oyuncu satıp bi o kadar da aldım.
    istediğim taktik rakibe hiç pozisyon vermeyeyim her maç 5 atayım şeklinde falan değil. ancak dediğim gibi takımın bi standardı olmalı. bi maç çıkıyorum rakibe pozisyon vermiyorum 1 hafta sonra saçma bi takım 4-5 net pozisyon buluyor. bi kere bunun önüne geçmem lazım. bu yüzden de topun daha çok bende olduğu bi taktiğe ihtiyacım var. burda da farklı bi sıkıntı ortaya çıkıyor. topu ayakta tutmak demek düşük tempo, kısa pas demek genel olarak. bu da rakip savunmanın yerleşmesine sebep oluyor tabi. çözümsüz değil elbet. sebastien corchia ve alex telles gibi iki tane aslanlar gibi bek ve kaliteli kanat oyuncularım var. ancak sıkıntı şu. maç motorundan mı kaynaklı bilmiyorum ama kanat hücumları çok etkisiz. adamlar orta açmak için fırsat varken ya da içeriye katedip boşa pas çıkarmak varken ısrarla rakip defansın gelip sıkıştırmasını bekliyor. ve çarptırıp kornere çıkarıyorlar. bi maçta 20 taneye yakın korner kullanıyorum. kornerden gol de buluyorum ama tüm zevki kaçıyor.
    kısacası teşhis ortada ama tedaviyi bi türlü bulamadım. önerileriniz nelerdir.

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by serwan View Post
    ben bu seride bi türlü 3lü defans oynama işini beceremedim. ne yaparsam yapayım kenarlardaki stoperler çizgiye kayıyor ve araya atılan toplar çok sıkıntı oluyor. çünkü bu işi biraz abartmışlar gibi. defansif orta sahalar da ne olursa olsun önde kaldıkları için araya atılan toplarda işe yaramıyorlar.

ajax ile oynuyorum. çok işe yarayan taktikler de yaptım ama bi türlü istediğim oyunu oynayamıyorum. çok kaotik bi anlayış hakim oluyor sahada. takımın ne oynadığı belli değil gibi. ama bi bakıyorum 3-5 tane atmışım. istediğim bu değil. maç kazanmaktan ziyade bi mentalite oturtmak istiyorum. biraz yardıma ihtiyacım var bu konuda. öncelikle kadro kalitem oldukça iyi. ilk sezondayım ama epeyce oyuncu satıp bi o kadar da aldım.
    istediğim taktik rakibe hiç pozisyon vermeyeyim her maç 5 atayım şeklinde falan değil. ancak dediğim gibi takımın bi standardı olmalı. bi maç çıkıyorum rakibe pozisyon vermiyorum 1 hafta sonra saçma bi takım 4-5 net pozisyon buluyor. bi kere bunun önüne geçmem lazım. bu yüzden de topun daha çok bende olduğu bi taktiğe ihtiyacım var. burda da farklı bi sıkıntı ortaya çıkıyor. topu ayakta tutmak demek düşük tempo, kısa pas demek genel olarak. bu da rakip savunmanın yerleşmesine sebep oluyor tabi. çözümsüz değil elbet. sebastien corchia ve alex telles gibi iki tane aslanlar gibi bek ve kaliteli kanat oyuncularım var. ancak sıkıntı şu. maç motorundan mı kaynaklı bilmiyorum ama kanat hücumları çok etkisiz. adamlar orta açmak için fırsat varken ya da içeriye katedip boşa pas çıkarmak varken ısrarla rakip defansın gelip sıkıştırmasını bekliyor. ve çarptırıp kornere çıkarıyorlar. bi maçta 20 taneye yakın korner kullanıyorum. kornerden gol de buluyorum ama tüm zevki kaçıyor.
    kısacası teşhis ortada ama tedaviyi bi türlü bulamadım. önerileriniz nelerdir.
    Sonlarda bahsettiğin kanat ataklarının etkisizliği bende de mevcut.Önü bomboş içeri girse kaleciyle karşı karşıya kalcak ama hala korner direğine giden oyuncular var.Karar verme özelliği ile ilgili mi dedim ama o da en az 15.

Quote Originally Posted by nannar View Post
    Şimdi size birşey sormak istiyorum.Resimlerden birisi üsttekinin aynısı,karşılaştırmayı daha kolay yapın diye koyuyorum. 2 taktiğin sahaya yayılımı böyle.Dizilişler bireir aynı, mentalite ve görevler farklı. Biraz yorumlayabilirmisiniz 1. ile 2. arasındaki farkları ?

1. taktik;

2. taktik;

Anladığım kadarıyla ikincisi daha katı ve daha ofansif bir sistem.

Quote Originally Posted by nannar View Post

1. taktik;

2. taktik;

hüseyin hocam 2. taktikte dmrc deki oyuncuna destek, mlc oyuncuna destek, aml oyuncunadana hücum görevi vermişsin gibi görünüyo. ayrıca daha katı bi felsefe seçimi yapmışsın gibi duruyo.

Nesil
    2007
    Yer
    Afyonkarahisar

Quote Originally Posted by byKpln View Post
    Anladığım kadarıyla ikincisi daha katı ve daha ofansif bir sistem.
    Quote Originally Posted by demirsporlu View Post
    hüseyin hocam 2. taktikte dmrc deki oyuncuna destek, mlc oyuncuna destek, aml oyuncunadana hücum görevi vermişsin gibi görünüyo. ayrıca daha katı bi felsefe seçimi yapmışsın gibi duruyo.
    ikinizin dedikleri de var ama biraz eksik. ikinci taktik daha katı evet ama mentalite olarak hücum değil aksine kontra. ama oyuncu rollerinde mc mc aml amr ve sc hücum rollü oldugundan daha önde görünüyor. arkadakilerden aradaki mesafeyi kapatmak için daha öne çıktıgından pozisyonları da daha önde görünüyor. bu resmi paylaşma nedenime gelelim Defans yapak istiyorsanız takımda rolleri destek ya da savunma vermelisiniz, aksi halde defans rollü adalarınız da savunma yapamıyor ve öne çıkıyor. Skora aldanmayın, rakip kırmızı görmese 2. taktikle yenilme ihtimalim daha fazlaydı. ilk taktik daha dengeli ve doğru oluşturulmuş bir taktik. oyuncular arası mesafeler dar ve kompakt bir görntü var. bunu sağlamak için her mevkide birbirinden farklı görevler (destek-savunma-hücum) verin. oyunculara verdiğiniz bu görevler sahada nasıl yayıldıgınızı çok etkiliyor.

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Defans yapmak isteseniz bile defans yaparken oyunu kazanmak icin veya gol atmak icin atak gorevi verilmis oyuncuya ihtiyac var.

Kati felsefelerde hucum gorevi verilen degil AM ve kanat pozisyonundaki oyuncular daha yuksek mentaliteye sahip olur. Bu da takim mesafesinin acilmasina neden olur. Bundan faydalanmak adina da direk pas secimi ile hizli hucum dusunulebilir. Aksi halde kisa pas mesafe fazla oldugu icin cok ise yaramayacaktir.

Fluid felsefelerde ise tum takim ortak hareket etmeye calisacak ve mesafeler azalacaktir. Defansif mentaliteyu fluid ile birlestirebilirseniz kompakt bir takim olusturabilirsiniz. Ayni zamanda takimin kalitesine gore oyuna kisa paslarla hakim olup bol pas yapabilirsiniz. Olay nasil oynamayi dusundugunuze gore ciddi farkliliklar gosteriyor.

Nesil
    2007
    Yer
    Afyonkarahisar

Defans yapmak isteseniz bile defans yaparken oyunu kazanmak icin veya gol atmak icin atak gorevi verilmis oyuncuya ihtiyac var.

Kati felsefelerde hucum gorevi verilen degil AM ve kanat pozisyonundaki oyuncular daha yuksek mentaliteye sahip olur. Bu da takim mesafesinin acilmasina neden olur. Bundan faydalanmak adina da direk pas secimi ile hizli hucum dusunulebilir. Aksi halde kisa pas mesafe fazla oldugu icin cok ise yaramayacaktir.

Fluid felsefelerde ise tum takim ortak hareket etmeye calisacak ve mesafeler azalacaktir. Defansif mentaliteyu fluid ile birlestirebilirseniz kompakt bir takim olusturabilirsiniz. Ayni zamanda takimin kalitesine gore oyuna kisa paslarla hakim olup bol pas yapabilirsiniz. Olay nasil oynamayi dusundugunuze gore ciddi farkliliklar gosteriyor.

zaten kontra sistemlerde defansın pozisyon almasını bozmamak adına savunma ve orta alandakilerin tümüne savunma ve destek görevi verip katı ya da dengeli oyun anlayışı seçip, AMRLC ve SC mevkilerine bırakmak lazım hücum işini Böyle maçlarda kısa pas ve topa sahip ol komutlar yerine, dikine pas yap ve koşu yoluna pas at komutları daha etkili olabilir...

Bu rehber gerçekten çok faydalı oldu daha öncede yazmıştım.Peki rakip takım talimatları ile ilgilide bir rehber hazırlamayı düşünüyor musunuz?Ne gibi tüyolar verebilirsiniz.Çünkü aklım çok karışıyor o sayfaya gelince.

Nesil
    2010
    Yer
    Denizli

Fırsat bulabilirsem aklıma Rakip takım talimatları konusunda rehbet hazırlamak var ayrıca yine oyun içi tercihleri rehberide yapabilirim ancak çalışırken pek vaktim olmuyor :F

herşeyden öte rehber için teşekkür ederim abi

şimdi benim bir türlü kafamda oturtamadıgım sey su. aml amr yı destek oynatırsam ne yapıyorlar hucum oynatırsam ne yapıyorlar?

wınger yada ınsıde forvet farkını az cok algılayabılyıorum ama wınger destek ıle ınsıde hucum yada destek arasında ne fark var kısmında takılıyorum.

ınsıde hucummu daha cok ıcerıye gırıyor? ınsıde destek yapınca amc yemı yaklasıyor?

wınger hucum yapıncamı daha ilerde konumlanıyor kanat oyuncum ınsıde hucum yapıncamı?
    bu ıkı rolden hangısı dahacok geırye yardıma gelıyor

bıde su oyun felsefelrde ne tercıh etmelıyım belırtebılırsenız daha net olcak aklımda bazı seyler

kontra akıcı dıkıne pas
    kontra katı dıkıne pas

hucum akıcı
    hucum katı

karısık oldu bıraz bılıyorum ama aklım o kadar karısıkkı bu konuda anca bu kadar anlatabıldım .
    sımdıden tesekkur ederım.

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by steave View Post
    şimdi benim bir türlü kafamda oturtamadıgım sey su. aml amr yı destek oynatırsam ne yapıyorlar hucum oynatırsam ne yapıyorlar?
    Destek oynatirsan topla dripling daha az yapiyorlar, ileri kosu daha az yapiyorlar. Yani kisacasi hucum gorevi verirsen kanat forveti oluyorlar, destek gorevi verirsen ofansif orta saha oluyorlar.

wınger yada ınsıde forvet farkını az cok algılayabılyıorum ama wınger destek ıle ınsıde hucum yada destek arasında ne fark var kısmında takılıyorum.

ınsıde hucummu daha cok ıcerıye gırıyor? ınsıde destek yapınca amc yemı yaklasıyor?

wınger hucum yapıncamı daha ilerde konumlanıyor kanat oyuncum ınsıde hucum yapıncamı?
    bu ıkı rolden hangısı dahacok geırye yardıma gelıyor
    Winger kanattan inip orta yapar.
    Inside forward cizgiden daha uzakta iceride oynar.

Winger (Attack) cizgiye iner orta yapar
    Winger (Support) cizgiye inmeden orta yapar ve kanattan pas trafigine destek verir.

Inside Forward (Attack) ice kat edip sut ceker
    Inside Forward (Support) ice girip pas trafigine destek verir firsat geldiginde sut ceker

Hic birisi geriye pek yardim etmez. En fazla onlerindeki bek oyuncusu ile beraber geriye gelirler.

Oyunda oyunculari sahaya dizdigin dizilis takimin savunma yaparken nerede duracaklarini gosteriyor. Eger kanat oyuncularinin savunmaya yardim etmelerini bekliyorsan MR/ML kullanan dizilisleri tercih etmen daha dogru.

bıde su oyun felsefelrde ne tercıh etmelıyım belırtebılırsenız daha net olcak aklımda bazı seyler

kontra akıcı dıkıne pas
    kontra katı dıkıne pas

hucum akıcı
    hucum katı

karısık oldu bıraz bılıyorum ama aklım o kadar karısıkkı bu konuda anca bu kadar anlatabıldım .
    sımdıden tesekkur ederım.
    Ne oynamak istedigine bagli. Eger oyuncularina, cikin bildiginiz gibi oynayin demek istiyorsan akici.
    Eger oyuncularinin belli bir oyun stratejisi ile oynayip belirli isleri yapmasini istiyorsan kati.

Quote Originally Posted by perpetua View Post

kontra akıcı dıkıne pas
    kontra katı dıkıne pas

hucum akıcı
    hucum katı

Ne oynamak istedigine bagli. Eger oyuncularina, cikin bildiginiz gibi oynayin demek istiyorsan akici.
    Eger oyuncularinin belli bir oyun stratejisi ile oynayip belirli isleri yapmasini istiyorsan kati.
    cok tesekkur ederım ustad bılgılendırmeler ıcın.fakat su kısımda sormak ıstedıgımı tam anlamtamamısım.demek ıstedıgım 4231 varyasyonlarını yukarıdakı felsefelerle oynattıgımda kanat oyuncularımı ne secmelıyım?

diyelimki 4-3-2-1 (dm mc mc aml amr) kontra akıcı/katı felsefeyle oynuyorum
    sanırım ınsıde forvet hucum secmem daha mantıklı olur aldıkları uzun toplarla drıplıng yapıp yada ıce kat edıp bır an once kontrayı sonuclandırmakları ıcın? yada ınsıde forvet destek secerek strıker ıma ara paslar atmalarınımı beklemelıyım? oyuncu karakterıstıgı, kullandıgı ayagı vs de onemlı tabı onları tamam sayalım.

anladıgım kadarıyla wınger hucum/support daha toplu hucum taktıklerınde kullanmalıyım ceza alanında yada cevresınde kalabalık olmalıyımkı ortalarım daha efektıf olsun.

cunku wınger kullandıgımda cızgıye kadar ılerlemek zaman kaybına ve defansın yerlesmesıne strıker ımın savunma arasında kaybolmasına neden olacak..kontra taktıgım aksıycak.

pekı kontra taktıgı yaparken ml mr kullandım dıyelım bu seferde wınger support/atack oynatıp takım komutlarından cızgıye ınmeden orta yapmı demelıyım? yada farklı bır rollemı oynatmalıyım.

acıkcası bu serıde kısapas/toplu hucum/topa sahıp olan taktıklerın daha kolay sonuc verdıgını goruyorum.

fakat ben takım halınde topun gerısınde bekleyen (strıker harıc) fızık gucu yuksek topu alır almaz bır kac ara pası yada uzun pasla hucumda etkınlık gostermek ısteyen bır anlayısla oynatmak ıstıyorum.yaptıgım taktıklerdede oyunun defansıf anlayısını oturtmus gıbıyım.rakıp takım sadece kanatlarına arapası atarak bek oyuncumun rakıp kanatı kacırmasıyla pozısyon buluyorlar.bunu nasıl engellıycem ona ugrasıyorum.ama kanat oyuncularımdan (ml mr yada aml amr) defans ve hucum (ozellıkle kontra hucumlarda) alanlarında hıc efektıf yararlanamıyorum napcagım konusundada kafam cok karısık.

taktık konusuna cok meraklıyım burda yazılanlar ve bıkac farklı baslıkta yazan degerlı bılgılerın hepsını okudum cok onemlı seyler ogrendım fakat bu konuda ısın ıcınden cıkamadım .

Nesil
    2003

cok tesekkur ederım ustad bılgılendırmeler ıcın.fakat su kısımda sormak ıstedıgımı tam anlamtamamısım.demek ıstedıgım 4231 varyasyonlarını yukarıdakı felsefelerle oynattıgımda kanat oyuncularımı ne secmelıyım?

diyelimki 4-3-2-1 (dm mc mc aml amr) kontra akıcı/katı felsefeyle oynuyorum
    sanırım ınsıde forvet hucum secmem daha mantıklı olur aldıkları uzun toplarla drıplıng yapıp yada ıce kat edıp bır an once kontrayı sonuclandırmakları ıcın? yada ınsıde forvet destek secerek strıker ıma ara paslar atmalarınımı beklemelıyım? oyuncu karakterıstıgı, kullandıgı ayagı vs de onemlı tabı onları tamam sayalım.

anladıgım kadarıyla wınger hucum/support daha toplu hucum taktıklerınde kullanmalıyım ceza alanında yada cevresınde kalabalık olmalıyımkı ortalarım daha efektıf olsun.

cunku wınger kullandıgımda cızgıye kadar ılerlemek zaman kaybına ve defansın yerlesmesıne strıker ımın savunma arasında kaybolmasına neden olacak..kontra taktıgım aksıycak.
    Yazdiklarin cok mantikli. Ama rakibin de ilk amaci seni kanatlara dogru gitmeye zorlamak, kaleye duz yoldan gitmeni engellemek olacaktir. Her ikisini de yapabilen oyuncularin varsa, rakip beklerle olan eslesmelere dikkat etmek faydali olur. Mesela bir bek ozellikle agirsa ama iyi pozisyon aliyorsa, onu disaridan gecmek ve sonra iceriye girmek (kanat) daha dogru olabilir. Veya rakip bek hizliysa ama pozisyon almasi vasatsa iceriye kat ederek rakip bekin kosu yolunu kapatma beceriksizliginden faydalanabilirsin.

Veya bir oyuncunun iceriye kat edip, diger oyuncunun hucumda genislik saglamasini da isteyebilirsin. Kontra taktigi sadece kontra ataklarla hucum edecek diye bir kaide de yok. Rakip senin kontralarini engelleyecek bir oyun anlayisini benimsemisse (yani hucum oynamiyorsa) oyun sete doner. Oyun sete dondugunde de IF set oyunda ihtiyacin olan genisligi sana saglamayabilir. IF kullanip kanatlardan hucum et veya bekleri cikart direktifleriyle beklerinin daha fazla oyuna katilmasini da saglaman dogru olabilir bu durumda.

pekı kontra taktıgı yaparken ml mr kullandım dıyelım bu seferde wınger support/atack oynatıp takım komutlarından cızgıye ınmeden orta yapmı demelıyım? yada farklı bır rollemı oynatmalıyım.
    Winger da olur, wide midfielder da olur. Ikisi arasindaki fark pas egilimleri. Winger daha cok driplingci, Wide Midfielder ise pas vermeyi daha fazla dusunen bir oyun anlayisina sahip.

Bunlarin da ice kat ederek oynamasini saglayabilirsin. Ama burada dikkat etmek gerekli. MR ve ML ice kat ediyorsa ileriye cikan MC'lerle carpisacaktir. Yani eger bu oyunculari ice dogru yolluyorsan MC'lerin daha cok geride kalmasini ve savunmayi korumasini saglamak daha dogru olur.

acıkcası bu serıde kısapas/toplu hucum/topa sahıp olan taktıklerın daha kolay sonuc verdıgını goruyorum.

fakat ben takım halınde topun gerısınde bekleyen (strıker harıc) fızık gucu yuksek topu alır almaz bır kac ara pası yada uzun pasla hucumda etkınlık gostermek ısteyen bır anlayısla oynatmak ıstıyorum.yaptıgım taktıklerdede oyunun defansıf anlayısını oturtmus gıbıyım.rakıp takım sadece kanatlarına arapası atarak bek oyuncumun rakıp kanatı kacırmasıyla pozısyon buluyorlar.bunu nasıl engellıycem ona ugrasıyorum.ama kanat oyuncularımdan (ml mr yada aml amr) defans ve hucum (ozellıkle kontra hucumlarda) alanlarında hıc efektıf yararlanamıyorum napcagım konusundada kafam cok karısık.

taktık konusuna cok meraklıyım burda yazılanlar ve bıkac farklı baslıkta yazan degerlı bılgılerın hepsını okudum cok onemlı seyler ogrendım fakat bu konuda ısın ıcınden cıkamadım .
    Iyi kontra yapmak rakibe bagli. Rakip fazla yukleniyorsa kontra firsatlari cikiyor. Temkinli oynuyorsa bu kontra firsatlari pek olmuyor. Bence en guzel kontra ataklar santrafora atilan direkt paslarin daha sonra kanatlarin kosu yollarina yollanmasi ile gerceklesiyor. Bunun icin de santraforun iyi teknik becerisinin olmasi gerekiyor. Yoksa topu tutup bir seyler yapana kadar rakip yerlesebiliyor.

Bol hucum gorevi kullanmak hizli cikmana yardimci olur. Ama rakip daha defansif oynuyor ve geride cok adamla bekliyorsa, kontra atak firsatlari bulmakta zorlanmanin disinda hucum gorevi verdigin oyuncular ile savunmada topu oyuna sokan oyuncularin arasindaki mesafenin yukselmesi ile rakibin isini de kolaylastirabilirsin (hucum gorevi verilen oyuncular ileriye kosu yapar ve mesafe acilir - bu da rakip defansif oynuyorsa pas yapmani zorlastirir).

Yani kisacasi tek bir cozum yok. Rakibin oyununa gore rotuslar yaparak oynamak en dogrusu. Mac icinde tek bir oyun anlayisi ile oynamayi cok da dogru bulmuyorum ben cunku her taktigin kuvvetli ve zayif yonleri var. Bu nedenle de rakibin taktiginin kuvvetli yonlerini etkisiz hale getiren, zayif yonlerinden de faydalanmak isteyen taktiklere dogru zamanlarda gecis yaparak oynamak bence en mantiklisi.

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

AM mevkiindeki oyuncular oyunun atak yonuyle ilgilendikleri icin geri gelmeleri cok az acaktir. Defensive Winger farkli galiba ama onu hic kullanmadim. Yani mentalite ve felsefe ile alakali olarak hucum dusunmeleri biraz degisir ama defansif olarak cok sey beklemek hata olur.

Atak gorevi verilen oyuncu isin daha cok gol atma yonuyle ilgilenir. Daha ileride oynar. Daha cok bos kosu yapar ve arkadaslarindan gelecek paslarla kendine gol pozisyonu olusturmaya calisir.

Support gorevi ise adi ustunde destek. Kendini biraz daha geridr konuslandirip atak kadar ileri kosmaz. Boylece kendini takimdan soyutlamayarak oyuna paslasmaya dahil olur. Sonrasinda da pas orta dribbling yetenegi ile kendine veya arkadaslarina pozisyon hazirlamaya calisir.

Bu su demek degil. Support adam gol atmaya calismaz. Atak olan da gol hazirlamaya. Ama verilen gorev hangisini yapmaya yogunlasacagini belli eder. Ayrica support ile atak arasinda balanced felsefede +3 mentalite farki var.

AM mevkiindeki oyuncular oyunun atak yonuyle ilgilendikleri icin geri gelmeleri cok az acaktir. Defensive Winger farkli galiba ama onu hic kullanmadim. Yani mentalite ve felsefe ile alakali olarak hucum dusunmeleri biraz degisir ama defansif olarak cok sey beklemek hata olur.

Atak gorevi verilen oyuncu isin daha cok gol atma yonuyle ilgilenir. Daha ileride oynar. Daha cok bos kosu yapar ve arkadaslarindan gelecek paslarla kendine gol pozisyonu olusturmaya calisir.

Support gorevi ise adi ustunde destek. Kendini biraz daha geridr konuslandirip atak kadar ileri kosmaz. Boylece kendini takimdan soyutlamayarak oyuna paslasmaya dahil olur. Sonrasinda da pas orta dribbling yetenegi ile kendine veya arkadaslarina pozisyon hazirlamaya calisir.

Bu su demek degil. Support adam gol atmaya calismaz. Atak olan da gol hazirlamaya. Ama verilen gorev hangisini yapmaya yogunlasacagini belli eder. Ayrica support ile atak arasinda balanced felsefede +3 mentalite farki var.

onları bılıyorum hocam dogru dıyorsun zaten oyun ıcındede mevkı acıklamalarında yazdıkalrın yazıyor 3 assagı 5 yukarı.onu sormuyorum ama .tesekkur ederım acıklama ıcın .

Merhabalar. Benim de oyunla ilgili bir kaç sıkıntım var. Sistem 4-2-3-1. Bekler ve kanat oyunucularım destek amc destek ve mc ler de savunma rolünde. yalnızca forvet hücum. kanat oyuncunlarım kanat oyuncusu rolündeler ve takım komutlarından geniş alanda oyna seçili. Fakat maç raporlarında ortalama pozisyona baktığımda takım komple ortasaha da birikmiş durumda hep.Kanat oyuncularım dahi orta alana daha yakın. Her maç top en az %60 ben de ama gol pozisyonuna girmekte sıkıntı yaşıyor takım özellikle kendimden güçlü takımlara karşı. Savunma anlamında çok büyük sıkıntılarım olmasa da rakip takımlar her maç hemen hemen göl bulabiliyor. Topu geniş alana yayamammın sebebi nedir acaba yardım edebilir misiniz? Kusura bakmayın ekran görüntüsü alamadım.

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by 0xjasaitis View Post
    Merhabalar. Benim de oyunla ilgili bir kaç sıkıntım var. Sistem 4-2-3-1. Bekler ve kanat oyunucularım destek amc destek ve mc ler de savunma rolünde. yalnızca forvet hücum. kanat oyuncunlarım kanat oyuncusu rolündeler ve takım komutlarından geniş alanda oyna seçili. Fakat maç raporlarında ortalama pozisyona baktığımda takım komple ortasaha da birikmiş durumda hep.Kanat oyuncularım dahi orta alana daha yakın. Her maç top en az %60 ben de ama gol pozisyonuna girmekte sıkıntı yaşıyor takım özellikle kendimden güçlü takımlara karşı. Savunma anlamında çok büyük sıkıntılarım olmasa da rakip takımlar her maç hemen hemen göl bulabiliyor. Topu geniş alana yayamammın sebebi nedir acaba yardım edebilir misiniz? Kusura bakmayın ekran görüntüsü alamadım.
    Santraforuna hucum gorevi vermenin en buyuk dezavantaji onu pas trafiginden cikartiyor olman. Yani kisacasi o arkadas ceza alani icinde iceriye yuvarlayacak pas bekliyor daha cok.

Hem AMC, hem de kanatlara destek rolu verdigin icin de bu 3 oyuncu ceza alanina top yollamayi dusunuyor daha cok. Yani santraforun ileride savunma oyuncularinin arasinda tek basina, yanina ikinci bir oyuncu sokmuyorsun.

Faydali bir secenek bekleri cok daha fazla ileri cikartip, kanatta pas trafigini onlara yuklemen olacaktir. Kanat forvetlerine hucum gorevi vererek (en azindan birisine) santraforunun yanina oyuncu eklemene yardimci olur.

Topu genis alana yaymanin zarari da burada. Hem kanat oyuncularina ileriye gitme diyorsun, hem de cizgiye yapistiriyorsun. Bu da kaleden uzaklasmalarina, gol bolgesine girmemelerine neden oluyor.

Oyundaki 4231'i bir 424 dizilisi olarak dusunmek bence daha dogru. Yaptigin tercihler savunmada cok fazla zaaf vermeni engelliyor cunku ceza alanina girmiyorsun. Ceza alanina girmeye basladiginda cok daha riskli bir oyun ve cok daha fazla acik vermeye baslaman muhtemel.

Halbuki 4411 oynayip kanatlarina hucum gorevi vererek oynasan bu kanatlar ceza alanina da girecek, kanatta top da tasiyacak. Hatta MR ve ML kullandigin icin AMC'ye hucum gorevi vererek ceza alanina daha fazla girmesini de saglayabilirsin. Boylece hucumda 4231 olan, savunmada ise daha dengeli bir 4411 ile rakibin ustune gelmesini engelleyebilirsin.

Zaten genelde 4231 olarak yazilan dizilis ya 4411, ya 42211 veya 451DM (yani DM DM MC AMR AML). Ust seviye futbolda hic bir takim sadece 2 tane orta saha oyuncusuyla oynamiyor. Ya on taraftaki orta saha geri gelip savunmaya yardim ediyor (yani 451 DM oynuyor) veya kanatlar savunmada orta saha ile bir blok olusturuyor (4411) veya birazcik onlerinde konumlaniyorlar (42211).

Zaten 4231 ile 424'un arasindaki tek far ST'lerden birisinin AMC pozisyonundan hucuma destek vermesi.

Kadromda Mr Ml oynayacak oyuncular olmadığından taktiği ona göre yapmıştım transfer de yapmadım oralara dolayısıyla. Fakat şu var ki kanat oyuncularıma destek görevi vererek aslında bir nevi top rakipteyken 4411 e dönmesini amaçlamıştım takımın. Seslenmelerden de aslında topa sahip ol ya da kısa pas seçili değil fakat takım çok fazla topla oynayıp ileriye pas atmadığı için pozisyona girmekte çok sıkıntı yaşıyorum. 2 yıldır Fm oynamıyordum sadece takım seslenmelerini ayarlayarak taktik yapmaya çok da alışamadım açıkçası. alışmışız klasik taktiklere.

Peki kanat oyuncularıma hücum görevi verdiğim taktirde bu kez de beklerimle araları çok açılmaz mı?Durum böyle olunca da pas trafiği hepten kesilir. Beklerime de hücum rolü versem bu defa da her top savunmamın sağına ve soluna ara pası olarak geçecektir. yanlış mu düşünüyorum acaba.

Sayfa 6 / 19 İlkİlk ... 4567816 ... SonSon

Mesaj Yetkileri