Originally Posted by
perpetua
Resmi herhangi bir belge gostermedin ki. Dedidim gibi. TFF'den cikmis. Federasyon Kupasi Sampiyonasi'nin, Super Lig ile esdeger oldugunu gosteren bir yazili belge istiyorum senden. Ben aksini soyleyen yazyi gosterdim sana. TFF'den aksini soyleyen bir teblig olmadigi surece de oyle kalacak.
Besiktas'in girisimi, Galatasaray 3. yildizi takmak uzere oldugu yil gerceklesti. Mart ayinda yildiz icin iki sampiyonluk sayildi, Mayis ayinda Galatasaray sampiyon olup 3. yildizi aldi. Zaten o yildiz olayi da o sezon ortaya cikmisti ilk defa, eger yanlis hatirlamiyorsam.
Milli Kume meselesi ise oldukca farkli. Sadece Istanbul, Izmir ve Ankara'dan cagirilan takimlarin oynadigi bir lig. Sadece bir yil Eskisehir'den takim aliniyor.
Halbuki o donemde Eskisehir, Adana, Trabzon gibi illerin ligleri ve takimlari da var ama gozardi ediliyorlar.
Genelde Hollanda liginde profesyonelligin 1950'li yillardan sonra baslamasina ragmen, sampiyonluklarin cok daha geriye dogru sayildigi yorumu yapilir bu konuda. Turkiye'de de aynisinin olmasi gerektigi tartisilir. Fakat Hollanda da lig kurulmasindan onceki her yili sampiyonluk sayisina katmamistir. Sadece butun ulkenin temsil edilebildigi sampiyonalari lig sampiyonlugu olarak saymistir.
Bizde butun ulkenin temsil edildigi tek sampiyona var. O da Milli Lig/1. Lig/Super Lig.
Federasyon kupasi sampiyonasini lig sampiyonlugu saydirmak icin de Besiktas basvurdugunda zaten reddedildi. UEFA'ya yazi yazdilar. Besiktas'i TFF'nin bu yillarda Sampiyon Kulupler Kupasina yolladigina dair cevap yazmalarini istediler. UEFA'da yazdi cunku Besiktas o yillarda icat edilen Federasyon Kupasi Sampiyonasi galibi olarak Sampiyon Kulupler Kupasina katilma hakki kazanmisti (Bu sampiyona icat edildi cunku o zamana kadar Turkiye'de butun ulkeyi kapsayan bir sampiyona yoktu).
Hukukcular toplandi, bu Federasyon Kupasi Sampiyonasinin Lig sampiyonlugu kabul edilemeyecegi cunku ligin 1959 ylinda kuruldugu kararini yineledi. Ayrica dedi ki, Besiktas iki defa Avrupada Turkiye'yi temsil etme hakkini, o donemde Super Lig henuz olmadigi icin, bir baska sampiyona ile kazanmistir. Bunun karsiliginda da yildiz sayisi icin Besiktas'in sampiyonluk sayisi 2 tane daha fazla kabul edilir.
Mesele bundan ibaret.