Originally Posted by
perpetua
Yanlis anlasilmasini istemem ama su anda Fenerbahce kadrosunda 23 yas altinda olup son 1 yilini Fenerbahce'de gecirmis tek oyuncu Recep. Gokay'in kiraya verilmesiyle, kadroda boyle bir oyuncu bulundurma zorunlulugunu kapatan tek oyuncu (gerci Erten Ersu da var ama Mert Gunok'u surekli kadroda bulundurmak herhalde daha mantikli geliyor).
Ligde de surekli kadroda Recep. Ama oyuna girdigi iki mactan birisi macin erken koptugu Antep maci (Sow'un yerine son 6 dakika). Ve 1 ay sonra son 7 dakikada yine Sow'un yerine girip oynuyor Trabzon karsisinda (mac 0-0 olmasina ragmen).
Kupa maclarinda da yedek kadronun yedegi olarak oynadi. Son 6-7 dakika yerine son 10-15 dakika oynayarak. Hatta su anda Salih'in gosterdigi isik, Recep'in gosterdigindan cok daha fazla.
Yani demek istedigim Recep su anda fiilen kadronun bir parcasi ama yeterlilik olarak bir parcasi degil. Pek tabii A takim ile antrenmanlara cikartilarak kendisini gelistirmesi, ilerletmesi isteniyor. Ama bugun Fenerbahce'nin elinde 20-21-22 yasinda ve A takima biraz daha yakin bir oyuncu olsa Recep simdiye kadar aldigi sureyi de alamazdi bence. Gelecek bir yilda inanilmaz bir atlama yapamazsa da yedek kulubesindeki yerini seneye Sahil'e kaptiracaktir. Su anda Super Lig'de hic bir takimin Recep'i ilk 11 oynatacagini dusunmuyorum, ilk 18'e de kontenjan doldurmak icin girer sadece. Bu demek degil ki Recep yetenekli degil. Kesinlikle yetenekli bir futbolcu. Ama bugun genelde Bienvenu'nun veya Semih'in yerine yedekler arasinda oturmasinin tek nedeni genc olmasi ve Fenerbahce'nin bir genc oyuncuyu kulubede oturtmak zorunda olmasi bence. Bu da bence elestirilecek bir konu cunku forma rekabeti yasamak zorunda kalmadan Recep surekli ilk 18'de olacagini biliyor. Gokay takimda olsa, buyuk ihtimalle surekli yedekte duracak oyuncu Gokay olurdu.
Muhammed ise bu kontenjani kapatacak kadrodaki tek oyuncu degil. Hasan Turk, Erkan Kas, Batuhan Karadeniz ve Necip Uysal'in hepsi bu kontenjani kapatiyor. Yani sadece oynatilmasina veya oynatilmamasina bakarak cok fazla sonuc cikartmak dogru degil.
Abdulkadir'in o en iyi oyuncu secildigi U17 turnuvasindaki butun maclarini izlemistim. O takimda bana en parlak goruntuyu veren oyuncu kesinlikle Abdulkadir degildi. Gokhan Tore, Emre Colak, Soner Aydogdu, Batuhan Karadeniz ve Ozgur Cek cok daha fazla ilgimi ceken oyunculardi. Ve cok kaliteli bir U17 kadrosuydu bu kadro. Yedeklerde oturan Muhammet Demir de vardi. Oyuna girdikten sonra sol kanadi Hollanda'ya karsi otobana ceviren Eren Albayrak da vardi. Hatta ilginctir, Gokhan Tore'nin piril piril parladigi ve 3-0 yendigimiz Hollanda takiminda Oguzhan Ozyakup yedek bir oyuncuydu.
O U17 takimindan sonra ben o kadar iyi bir U17 Turk milli takimi izlemedim. O U17 takimi da Fransa ile karsilastiginda bizdeki oyunculardan Batuhan disinda hepsi fizik olarak ezilmisti. O Fransa takiminin yildizi Gael Kakuta daha sonra Chelsea'ye transfer olup, transfer cezasi almalarina neden olmustu.
Neyse, lafi uzatmadan sadede geleyim. Recep'in onunde gercekten cok yol var. Oyun stili rakibin ustune gitmeye cok fazla dayali. Cunku tahminen alt yas gruplarinda hep takimin en yetenekli oyuncusu olmus ve topu ona verip gol atmasi beklenmis. Ama mevcut fizigiyle bunu kendisinden 5-10-15 yas buyuklerle yapmasi mumkun degil. Gerci bunu A2'de oynayarak kapatmasi da pek mumkun degil. Sistemin bir parcasi olarak oynatilmaya zorlanmasi gerekli. Ne hizli (bacaklarinin kisa olmasi bunda etken), ne cok cabuk, ne de omuz omuza mucadeleye girebilecek kadar dengeli/cevik. Bu ozelliklerinin eksikligi gozle gorulurken, cok daha akillica ve basit oynayarak (mesela Alex'in yillarca yaptigi gibi) bu acigini kapatabilir ama bunu da henuz yapmiyor/yapamiyor.
Benim izledigim Muhammed'in oyunu ise rakibin ustune dripling ile gitmeye dayali bir oyun degil. Daha cok baskalarini oynatmaya dayali oynayan bir oyuncu. Ama bunu A takim seviyesinde yapabilmesi icin cok daha mucadeleci bir oyuncu olmasi gerekli. Saklanmamasi, oyun icinde surekliligi saglamasi gerekli.