Quote:
Originally Posted by
perpetua
Bire bir kalma bir taktiksel tercihin sonucudur. Dani Alves'in Ugur ile bire bir kalmasinda Ugur'un hizlanmasi ile Dani Alves'i gececegini ongorursen eger, olabildigince cok Dani Alves ile Ugur'u bire bir birakmak icin taktik gelistirirsin. Rakibin defansi kisa ancak hizli oyuncularda olusuyorsa, kanatlardan paslasmalarla ceza alaninin icine iyi orta yapacak oyuncularla oynarsin, uzun boylu bir santrafor kullanirsin. Eger rakibin kanat oyuncusu cok hizli ise ve ofansif bir mantaliteyi benimsemis ise, bekini fazla ileriye cikmamasi icin tembih edersin. Rakibinin takiminda Alex gibi iyi pas dagitan ve oyunu iyi okuyan oyuncu varsa, ona yakin markaj uygulatir ve pasorlugunu kullanmasini, defansinin arkasina adam kacirmasini engellersin.
Uğur Daniel Alves'i rahat rahat geçtimi geçti.. Oyunda ikisini her türlü karşı karşıya getirelim bu kadar geçebilirmi geçemez.. Daniel Alves çok çok sıradan bir oyuncu artık benim gözümde.. Gökhan ondan daha iyi bana göre.. Oyunda okadar özel bir oyuncu olmasına karşın, özel bir oyuncuda olması gereken herhangi bir özellik göremedim.. Onun yaptıklarını herkes yapıyor zaten..
Oyunda hızı 19 top kapma, pozisyon alma ve konsantrasyon özelliklerini hatırlamıyorum ama en az 14-15 er vardır onlarda.. Alves böyleyse Alves'le karşısında 6 yaşında çocuk var gibi oynayan adamın özelliklerininde onun ekarte edebilecek şekilde düzenlenmesi gerekir..
Quote:
Sevilla macinda kac defa Alex Fenerbahce defansindan donen topu kontrol etti, etrafina bakacak zaman buldu ve kanatlardan ileriye cikan (ozellikle Ugur Boral) oyuncularin onune toplari birakti? Peki Keita Alex'e yakin markaj yapiyor olsa Alex bu kadar rahat geriye gelip kontra atak icin top cikartabilecekmiydi? O zaman Ugur'un topla ne kadar bulustugunu gorecektiniz acaba? Ayni oyun stili sayesinde Sergen/Hasan Sas ikilisi Lucescu'lu donemde Avrupa'da ceyrek finale cikmadi mi?
Alex'in yaptığı şeyi Deivid'de yapmaya başladı Alex kadar iyi yapamasada yapıyor.. Bu yüzden Alex'e markaj yapmak kafadan bir oyuncusunu oyundan düşürmek demek olurdu.. Keita Alex'e markaj yapsa Deivid hücuma çıkarırdı takımı.. Uğur topla buluştu ve çok pozisyonda rakibini rahatça ekarte etti..
Alves'in hücum yönü güçlü defansı zayıf diyorsunuz.. E oyunda her yeri güçlü.. Adamı nereye koyarsan koy süper oynayacak özelliklere sahip.. Ozaman o adam düşsün..
Quote:
Capel bakmadan, veya ceza alani icinde musait adam gormeden orta yapmamayi tercih etmis olmasin? Mesela Ugur genelde ilk buldugu firsatta ceza alaninin icine doldurur.. Bir umit orada takim arkadasim vardir diye dusunerek. Belki de ilk 20 dakikayi pek izlemedin Burak ancak Capel'in ayagina her top geldiginde Capel tehlikeli oluyordu, cizigiyi kapatmaya ugrasan Gokhan'in ustune gitmek yerine Gokhan ile Lugano arasindaki bosluga yoneliyordu. Ustune Lugano'yu cekmeyi basariyor ve tehlike yaratmaya ugrasiyordu. Ne zaman Fenerbahce dizilisini daraltti, ne zaman oradaki bosluga Aurelio veya Selcuk girmeye basladi, o zaman Capel'in o buldugu bos alanlar ortadan kalkti.
Cizgiden de indi Capel, Gokhan'i bir kac defa da ters ayakta birakip gecti. Gokhan macta Fenerbahce'nin en zayif oyuncusu idi belki de. Bence bunun nedeni de Gokhan'a cizgiye adam indirme veya orta yaptirma tembihi idi. Gokhan'da daha kuvvetli olan ofansif becerilerini mac boyunca gosteremedi cunku gorevi Capel ve Adriano'nun soldan hizli atak baslatmamasini saglamakti. Gokhan'in sahada en fazla faul yapan ikinci oyuncu oldugunu da unutmamak lazim (Kezman'dan sonra), defansta zaaflari oldugunun veya Capel'in kendisini oldukca zorladiginin bir gostergesi olarak.
Capel tehlikeli olmak uzere, hemen faul yap (10 tane faul yapilmis kendisine sadece ikinci macta, toplamda 12 faul). Ugur tehlikeli olmak uzere, birak ne yapabilecekse yapsin (3 faul yapilmis Ugur'a ikinci macta, toplamda 4 faul). Sampiyonlar ligi toplamlarina bakarsak 421 dakikada 24 faul yapilmis Capel'e. Ugur'a ise 299 dakikada 4 faul yapilmis. Birisine 17 dakikada bir faul yapiliyor. Digerine 75 dakikada bir. Neden? Cunku birisi digerinden daha tehlikeli, cunku birisi digerin daha etkili.
Takim bazinda Fenerbahce ikinci macta 37 faul yapmis. Topa 37 dakika sahip olan Sevilla'yi dakikada 1 faul ile durdurmus yani.
Iki macta Fenerbahce 10 tane sari kart da gormus bunun yaninda. Sevilla ise (birisi zaman gecirmekten Palop'a) 3 tane.
Ben ikinci maci Ingiliz televizyonundan izledim. Mac sirasinda Kezman, Gokhan, Wederson ve Selcuk'un ikinci sari kartlari gormemelerini hayretle karsiladilar. Hani su sert futbol oynaniyor dedigimiz, hani sudan nedenlerle kart vermeyen Ingilizler. Fenerbahce'nin oyununu kucumsemiyorum. Basarili da olmustur takim olarak Fenerbahce. Ancak bu basari Zico'nun mac basladiktan sonra yaptigi taktiksel degisiklikler sonrasinda gelmistir. Ayni akilli degisiklikleri Jimenez yapamamistir.
Ozaman biz farklı maçları izledik.. İlk 20 dk yı dikkatli izleyemediğim doğrudur hatta ilk 10 dk yı hiç izleyemedim ama maçın geneline baktığımda Gökhan Capel'i durdurdu, tehlike yaratmasını engelledi.. Hiçbir pozisyonda rahat bırakmadı Alves gibi kolay lokma olmadı.. Ancak ben burda yine taktiksel bir durum sezemedim.. Birebir kalınan pozisyonda amaç her taktikte aynıdır adamı geçirmemek orta fırsatı bulmasını engellemek.. Gökhan bunu yaptı ama Alves yapamadı..
Quote:
Yaniliyorsun. Bir cok pozisyonda Alves Ugur ile kalenin arasinda degil, Ugur'un yaninda idi. Faul yaparak durdurabilirdi bir cogunda ancak faul yapmamayi tercih etti.
Abi biz gerçekten farklı maçları izledik galiba Uğur üstüne üstüne gitti topu sağından attı Alves'in, topun peşinden koştu ve geçti çoğunlukla.. Alves faul yapmamayı tercih ettide topu çalmayı yada orta yapmasını engelleyemiyorsa faul yapmadan ozaman onun adı Alves olmasın.. Ali Tandoğan'da yapıyor aynı şeyi..
Quote:
Gecirdi, gecirmedigi zamanlarin buyuk bir kismi da faul'du. Mantalite top gecer adam gecmez degil, adam gecerse gecsin ama top gecmez olmali iyi bir defans oyuncusunda.
Capel iki macta 147 dakika oynuyor, kendisine 12 faul yapiliyor. Ugur Boral 189 dakika oynuyor, kendisine 4 faul yapiliyor. Bu rakamlarin arkasinda bir seyler olmasi gerek herhalde. Gokhan'in defansif ozellikleri, ve ozellikle tackling bu fauller nedeniyle dusuktur. Isterse karsisindaki Ronaldinho'yu 15 faul yaparak durdursun, sindirsin. Defensif yonunun iyi oldugunu gostermez boyle bir performans
Capel faul yaptırmayı seven çirkef güçsüz ayağı yere Uğur kadar sağlam basmayan bir oyuncu desek daha doğru olur.. Sonuçta Gökhan onu durdurdu bir şekilde.. Faul yapması gereken yerde yaptı ama faul yapmadan da durdurduğu baya pozisyon var.. Sevilla soldan gelemedi.. Ayrıca Capel bazı pozisyonlarda geçemeyeceğini anlayıp hiç denemedi bile;)
Quote:
Mesela Sinan ayni sekilde Servet'i gecemiyor. Bu da Servet Edu ve Lugano'dan daha iyi defans oyuncusu mu demektir?
Abi Servet benim karşıma çıksın 5 kere arka arkaya çalımlarım.. Sinan Servet'i geçemiyorsa kişisel bir durumları vardır diye birşeyler ararım ben burda.. Ben izlemedim maçı ama arkadaşım Cangele'nin Servet'i kaç kere çalımladığını sayamadım bile dedi..
Quote:
Iste mantalite farki da burada. Ispanya'da oynayan oyuncu, rakibinin oynamasina yapabilecegi kadar yapmasina izin verir bir yere kadar. Amac hemen faul yapip, veya her turlu ittirme kaktirma ile rakibi dusurmek degildir. Nasil olsa rakibimin bir acigini yakalarim ve etkisizlestiririm der. En son anda, son care olarak faul yapar. Dani Alves bir sag bek olarak Samiyonlar Ligi'nin en cok faul yapan oyuncusu. Yani defansif olarak zayif olan bir oyuncu. Defansi kuvvetli olsa bu kadar fazla faul yapmak zorunda da kalmazdi..
Fenerbahce Sampiyonlar liginde en fazla sari kart goren takim. 8 mac oynamis ve 21 tane sari kart gormus. Mac basina 2.63'luk sari kart ortalamasi var. Yine sampiyonlar liginde en fazla faul yapan takim 162 faul ile. Mac basina 20.25 faul yapiyor. Bir Sevilla butun maclarinda 15.13'luk faul ortalamasi tutturmus. Diger cok faul yapan takimlar arasinda PSV, Schalke, Olympiakos, Steaua, Slavia, Real Madrid, CSKA Moskova, Sporting ve Lazio gibi takimlar bulunuyor. Dikkat ederseniz zaten bu takimlar Real Madrid disinda dunya capi oyuncularla dolu kadrolara sahip olmayan takimlar.
Zaten bizimkilere sütten çıkmış ak kaşık demiyorumki..
Oyunda bazı skandal sayılacak oyuncular var Alves'de onlardan biri bana göre..
Mentalitesi adam karşındayken bırak geçsin demezki alamadı işte hiç top pozisyonunu bozamadı Uğur'un, yerlere yattığı pozisyonlarıda gördük mücadele etti ama işe yaramadı işte.. Daha burada Alves'i neden savunuyorsun abi.. Alves oyundaki özelliklerini hakediyormu?