Oyunda bir genç yeteneği geliştirmek ve onu gelecekte yıldız yapmak herkesin hayali. Bu gelişim için gerekli olan şeylerin başında çoğu kimsenin bildiği gibi kişiye özel antremanlar, maçlarda sık sık oynatma, koçlar, youth facilities ve training facilities gibi özellikler yer almaktadır. Pek çok kişinin bilmediği ise determination, ambition ve professionalism özellikleridir. Bu üç özellik oyuncunun gelişim hızına etki etmektedir.
Bu konuyla alakalı üzerinde çokça tartışma da çıkan Muhammed Demirci - Recep Niyaz olayından örnek verelim. Uzun soluklu bir kariyerde bu oyuncuların durumu aşağıdaki resimde gösterilmektedir (yıl 2022, recep 27 yaşında garibim retire olduğu için onun değerleri bir kaç ay daha erken)
bilindiği gibi düşük CA larda başlayan bu iki yeteneğin PA ları recep: -8 PA ve muhammed: -9 PA . bunun manası ise, eğer bu oyuncular gelişimlerini tam olarak tamamlarlar ise muhammed dünyada önemli bir oyuncu olacak, recep ise dünyada sıradan ancak türkiye'de önemli bir oyuncu olacaktır. ancak ne oldu da yukarıdaki resimde görüldüğü gibi aralarında uçurum farkı oluşmuştur.
söz konusu kariyerde Recep'in ambition özelliği 1, determination'ı 5, professionalism'i ise 11 dir. Diğer açtığım kariyerlerde ise bu özellikler üç aşağı beş yukarı aynıdır (hep 1-10 aralığında) Dolayısıyla ağzımla kuş tuttuğum halde Recep'in CA sını bırakın PA ya yaklaştırmak, yerinden bile zorlukla oynatabildim. Sonuç olarak da hiç gelişmeyince sana güle güle diyerek takımımdan gönderdim.
Recep gibi gelecekte büyük şeyler beklenen ve potansiyeli yüksek olan oyuncunun -8 PA ya da -9 PA dan önce ilk olarak düzeltimesi gereken özellikleri; söz konusu üç özelliğin (determination, ambition ve professionalism) otomatik değil, en azından Recep'i geliştirmeye müsait kılacak şekilde belirli değerlerin atanması şeklinde güncellenmesidir.
son yorum olarak da Recep ve Muhammed gibi geleceği parlak oyuncular az yetişmektedir. dolayısıyla bu oyunculara daha fazla özen gösterilmelidir. Naçizane fikrim olarak Recep -9 PA yı haketmektedir.