Sayfa 23 / 34 İlkİlk ... 13212223242533 ... SonSon
661 ile 690 arası toplam 1016 sonuç

Konu: [TSL] Fenerbahçe Araştırması FM2008 - 8.0.2

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by extensor View Post
    Bunun parayla alakası yok. Bunun yapıyla kültürle alakası var. Dünyanın en zengin kuluplerinden barcelona. Victor Valdesi Olegueri Puyolu Xaviyi İniestayı Dos Santosu Messi yi Bojanı para vermeden kendi bünyesinden çıkardı
    real madrid casillas ve salgadoyu çıkardı.
    Şunuda düşün paralar saçarak aldığın adamlar kendileri için şampiyonlar ligi çeyrek finali oynarda lig şampiyonluğu için o kadar bastırmaz. Çünkü o yıldızlara çok anlam ifade etmez lig şampiyonluğu. Bursa maçını bünyenden yetişen yada 400 bin dolara aldıklarınla alırsında. Satar seni milyon dolarlık bebekler öyle maçlarda.
    Emin misin para vermediğine?
    Messi'yi sanırım 2M$'a aldılar Arjantin'den.

Hiçkimse satmaz takımı, geçeceksiniz bu lafları, transfer olan oyuncu da, altyapıdan çıkan wonderkid de mulu ise oynar, mutsuz ise oynamaz.

Çok da anlam ifade eder şampiyonluk, profesyonel oyuncu maç ayırmaz.
    Gs'ın yaptığını kabul edebilmek amaçlı ve Fenerbahçe'ye oynamak amaçlı söylüyorsun Sinan, sana hiç yakıştıramıyorum bunu.

Gs o kadar genç oyuncu ile oynuyor, o zaman niye hala Kewell'ı, Meria'yı alıyor?
    Emre Güngör'ün, Semih Kaya'nın ne suçu vardı? Altyapıda 3-4 senede 1 oyuncu ya çıkar ya da hiç çıkmaz.Bir çoğundan birşeyler beklersin ama o seviyeye çıkamazlar, işin gerçeği bu, bu yüzden çoğu takım U17, U19 oyuncularını toplar.
    Barca gibileri de Messi'yi getirir, altyapıya alır bu kadar basit.

Yaşlı oyuncular olmazsa gençler ligi devam ettiremezler, en ufak bir düşüşte takım tepetaklak olur, bir daha da düzelemez..

Barcelona, Arsenal diye hayal görüyor insanlar, o takımların altyapısı sürekli oyuncu transfer ediyor, hatta Arsenal'in hemen hemen hepsi yabancı altyapıdan çıkanların..

Senin Arsenal gibi 30 tane antrenman sahan olsun, gel ondan sonra bahset altyapıdan..

Quote Originally Posted by eGowiCh View Post
    Benim anlamadığım nokta, Semih madem bu kadar kötü teknik özelliklere sahip ise neden EURO 2008'de 3 gol attı? Bana bunu açıklayabilir misin? David Villa 4 gol atarken, Semih 3 gol attı ve birçok dünyaca ünlü golcüden daha fazla gol attı. Hadi diyelim ki bu tesadüftü, Şampiyonlar Ligi'nde sonradan girdiği Sevilla maçında bir gol attı, ilk onbir başladığı PSV maçında da bir gol attı. Turkcell SüperLig'de kaliteli golcülere rağmen gol krallığı ipini göğüsledi, üstelik belki de en az süre alan isim olmasına rağmen.

25 yaşında futbolcuların FM Genie Scout'tan listesini çıkardım (forvetlerin). Semih için verilen 6-9 arasında CA ile PA farkı varken, birçok futbolcunun farkı oldukça yüksek. CA ile PA arasındaki farkın 15'ten fazla olduğu futbolcu sayısı 60-70 civarında. Bu oyuncularda bu denli farklar mevcutken, kiminde 60 fark, kiminde 27 fark, kiminde 18 fark, neden Semih'te bu kadar az bir fark var? Semih benim oyunuma göre 132 CA'ya sahip ve potansiyeli olan 138 CA'ya eriştiğinde sadece bitiriciliği 13'ten 14'e ve çevikliği 11'den 12'ye yükseliyor, yani bir puan artıyor.

Semih'in bana göre bitiriciliği kariyerinin zirvesinde 16-17 seviyelerine gelmeli, soğukkanlılığı kesinlikle artmalı (12 seviyesi çok düşük), penaltı değeri 16 olmalı, uzun şutları da biraz daha artmalı ve diğer mental özellikleri arttırılmalı. Pavlyuchenko'nun dahi bitiriciliği 16, uzun şutları 16, penaltısı 17.

Semih'in şu an benim oyunumda bitiriciliği 13 iken, esas anlamadığım nokta ise nasıl oluyor da Galatasaraylı Çağrı Yarkın'ın bitiriciliği 15 olabiliyor? Yine Çağrı'nın soğukkanlılığı 16 değerinde, ancak Semih'in 12 değerinde. Cem'in de bitiriciliği 13, yani çok tuhaf, Cem Sultan ile Semih aynı bitiriciliğe mi sahip? Yine Batuhan'ın bitiriciliği Semih ile aynı, hatta soğukkanlılığı Semih'ten bile fazla.
    Semih'in değerlerinin ve CA'sının yükselmediğini kim söyledi ki?
    TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by perpetua View Post
    Kotu teknik ozelliklere sahip demedim. Cok ustun teknik ozelliklere sahip degil Semih. Bu da gercek. .
    Katılıyorum.

Semih'ten Villa gibi topla dripling yapmasini bekleyemezsin.
    Semih'ten Villa gibi iyi top kontrolu ile rakibin ustune gitmesini bekleyemezsin.
    .
    ewet bunada katılıyorum. Villadanda semih kadar iyi pozisyon almasını beklemem (off the ball)

Euro 2008'de gollerine bakalim.

1. Isvicre: Nihat'tan cok guzel bir orta, Semih topun gidecegi yeri iyi tahmin edip hareketleniyor.
    Top ile kafasini bulusturuyor ama kafa vurusu cok iyi degil. Kalecinin eline carparak iceriye giriyor. .
    tekrar izlemeni tavsiye ederim semih te top ta bir yöne hareketleniyorlar ve semih topa ulaşabilmek için koşuyor. o pozisyonda başka bir vuruş bekleyemezsiniz. Başka bir vuruş denese top tribünlere gider yani havalanır. Mesela hakan şükürün 2 sene önceki olaylı maçta attığı kafa golü gibi bir vuruş bekleyemezsiniz. vuracağı en iyi şekilde vurdu semih ki kafa vurmayı çok iyi biliyor bence. ki bu gol herşeyden evvel yine off the ball golü.

2. Hirvatistan: Rustu'den gelen uzun top. Orada hala kim oldugunu cozemedigim (Tuncay olabilir) bir oyuncumuz topa dogru sol taraftan gelip defansin dengesini bozuyor, yerde seken topa Semih daha once reaksiyon veriyor ve tek yapabilecegi seyi, yani topu kaleye dogru bir sekilde vurmayi dusunuyor. Iki Hirvat oyuncunun arasindan gecen top 90a gidiyor.
    .
    buda off the ball ve composure
    3. Sag kanatta Sabri rakibini ekarte ediyor, on direge dogru cok dogru bir kosu yapan Semih'e dogru topu yolluyor, semih dokunuyor ve kotu cian Lehmann'in yanindan top kaleye giriyor.

Klose'nin golunde Rustu'nun kotu cikisini suclamayi biliyoruz. Ancak orada Klose'nin ne kadar iyi yukselmis oldugu, hatta Lahm'in guzel ortasi gozumuzden kaciyor. Semih'in golune bakarken Lehmann'in kaleyi iyi kapatamadigini gormezden geliyoruz, Sabri'nin pozisyonu hazirlayisini atliyoruz ama tek dokunusu Semih'in attigi guzel gol olarak hanemize yaziyoruz.
    .
    klose çok iyi yükseldide klosenin yükselmesi zaten çok yüksek
    lahm güzel orta falan yapmadı canım topun dibine kesme vurdu. Ne sert ne kavisli. Bombeli bir orta işte
    stoper stoper olsaki değil mehmet topal stoper değil. çıkar uzun boyuyla alır. kaleci kaleci olsaki bekler çizgide zaten bombeli olan topu hücum oyuncusu vursa bile top kaleye hızla gitmez kurtarma şansı çok yüksek olur. diyelimki çıkma kararı verecek baştan verir kloseye gelmeden çıkıp alır.

Bu arada bütün gollerini çok üstün bir off the ball yeeneğiyle atan adamın neden bu yeteneğini 16-17 veriyoruz anlamıyorum doğrusu

tabi bunlar benim düşüncelerim

saygılar
    .
    .
    .
    Birleştirilen Mesaj:
    Quote Originally Posted by ABOOO View Post
    Emin misin para vermediğine?
    Messi'yi sanırım 2M$'a aldılar Arjantin'den.
    Ben 13 yaşından beri barcelonada olduğunu biliyorum 18 yaşında a takımda oynamaya başladığına göre 5yıdlır fb alt yapısında değildi herhalde barcelona alt yapısında olacak
    Hiçkimse satmaz takımı, geçeceksiniz bu lafları, .
    Satar 6 aydır sakat olan servet kaburgasında kırıkla oynar. Kılı döndü diye Gökhan zan çıkar portekiz maçından
    transfer olan oyuncu da, altyapıdan çıkan wonderkid de mulu ise oynar, mutsuz ise oynamaz..
    ben farklı bişey mi dedim. Ben ekstaradan maçına göre farklı oynar dedim. Lincoln küçük bir çekmede kenara atar kendini mehmet topal can acısıyla oynar. Alex çekmede çıkar deivid çekmede çıkar fenerden kim çıkmaz. ? herkes çıkar herkes profesyonal. tabi kendine profesyonal. kendine kadar müslüman olmak gibi.
    Çok da anlam ifade eder şampiyonluk, profesyonel oyuncu maç ayırmaz.
    Gs'ın yaptığını kabul edebilmek amaçlı ve Fenerbahçe'ye oynamak amaçlı söylüyorsun Sinan, sana hiç yakıştıramıyorum bunu...
    Yok böyle birşey benim objektifliğimi herkes bilir. bu forumda da tanıdığım tanımadığım çok kişiden objektif olduğum için övgü aldım. objektifliğimi tartışmam ama seninkini tartışırım. Unutma ben xavi alonsa fenerbahçeye gelse sevinirim sen oliviera gelse üzülürsün.
    Gs o kadar genç oyuncu ile oynuyor, o zaman niye hala Kewell'ı, Meria'yı alıyor?...
    doğru yapıyor çünkü sadece gençlerden kurulu bir kadro büyük kaoslar içine girerse atlatamaz kötü gidişi iyiye çevirmekte zorlanır. doğru olan genç ve yaşlı oyuncuları kaynaştırmaktır. tabiki barışın hırsının yanında kewell in tecrübesi olmalı da fenerbahçede tecrübe yığınla varken hırs nerde?
    hem yaşlı oyuncunun olmaması hem genç oyuncunun olmaması daima problemdir. her zaman ikisinden de bulunmalı. (bu yıl galatasarayın yaşlılarının saha içi profesyonalliği çok çok düşük olduğu için galatasaray lider sıkıntısı çekebilir)
    Emre Güngör'ün, Semih Kaya'nın ne suçu vardı??...
    emrenin bi suçu yok geleceğin bülent korkmazı oluyor emin adımlarla. servet 1 seneye kalmaz avrupaya gidince meira = popescu bülent = emre ikilisi tekrar gelir.
    semih kaya nın da suçu yok zamanı var

Altyapıda 3-4 senede 1 oyuncu ya çıkar ya da hiç çıkmaz.??...
    o fenerbahçe alt yapısı. galatasaray alt yapısından uğur sabri arda aydın var son 4 yıldır çıkan (her bir yıla bir tane düşüyor) demekki her sene bir yıldız beleşe geliyor galatasaraya
    Bir çoğundan birşeyler beklersin ama o seviyeye çıkamazlar, işin gerçeği bu, .??...
    çıkarmayı bilirsen çıkarırsın 16 yaşından beri her kulube adamı kiralarsan 4 yıl kiralayıp sırf şampiyonlar ligine bildirmek için elinde tutarsan 4-5 attığın maçlarda bile 20 dk adama görev vermezsen çıkaramazsın tabiki
    değil gürhan maradona olsa çıkamaz.
    olcan ilk oynadığında fırtına gibiydi 3 yıldır kiralıyorsun.. ee nedir yani ne zaman dönecek bu adam.
    volkan çıktı koydun kaleye çatır çatır oynadı saçma bir sebeble kestin adamı gereksiz yere koydun 33 yaşında gelecek vaad eden kalecini rüştünü oraya 1 sene idare etti bir sakatlandı. bir baktınki ne volkan kalmış ne bişey ee suç kimin volkanınmı
    gelecekteki 10 seneni kime vereceksin volkana mı rüştüyemi
    senin elinde iki kaleci olsa biri 23 biri 33 olsa ikiside 130 ca olsa 1. kalecini hangisi yaparsın?
    bu yüzden çoğu takım U17, U19 oyuncularını toplar.
    Barca gibileri de Messi'yi getirir, altyapıya alır bu kadar basit..??...
    hadi messi süper yetenek diyelim 13 yaşında transfer ettiler. onu transfer sayalım tamam.
    Casillas tamı transfer edildi. hayır alt yapıdan çıktı. dünyanın en iyi kalecisi alt yapıdan çıktı. casillas sende olsa volkandan farklı muamelemi görürdü sanıyorsun. yada mancester onca yıldız varken fletcher ı oynatıyor ısrarla neden ? boşu boşunamı oynatıyor.

Yaşlı oyuncular olmazsa olmaz,,, genç oyuncularda olmazsa olmaz.
    Barcelona, Arsenal diye hayal görüyor insanlar, o takımların altyapısı sürekli oyuncu transfer ediyor, hatta Arsenal'in hemen hemen hepsi yabancı altyapıdan çıkanların..

Senin Arsenal gibi 30 tane antrenman sahan olsun, gel ondan sonra bahset altyapıdan....??...
    tabiki onların galatasaraydan farkı var ama bu liginde açık ara en iyisi alt yapı konusunda galaasaray.
    senin elinde u bilmemkaçların hepsinde direk 11 oynamış volkan babacan vardı. isanbulspora kiralandığı ilk yıl izlediğim bütün maçlarda süper oynadı. full sezon geçirdi. şimdi 2. kaleci olma zamanı geldi. ancak hala bir kaleci daha aranıyor. alınacakta muhemelen

eee ne olacak alınınca babacana bye bye olacak
    Last edited by extensor : 11.Ağustos.2008 at 22:53 Reason: Mesajınız Otomatik Birleştirilmiştir. (Turksportal Yönetimi)
    Fikirlerim burada

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Galatasaray'da Arda dışında kimse çıkmadı Emre'den sonra, Uğur, Sabri, Aydın (yine bir kademe) aranılan oyuncular değil.

Fenerbahçe kaleci almayacak, lütfen bkz. www.fenerbahce.org

Yetenek olmadan hırs bir işe yaramaz, yeteneksiz hırslı oyuncu olacağıma hiç koşmadan yeteneklerimi konuştururum.

Alex Türkiye Süper Ligi Gol Kralı, Asist Kralı, Ş.L. Asist Kralı, 2 sezondur doktor gözetiminde sakat sakat oynadı.

Gökhan Zan hakkında konuşmak benim işim değil, zaten boşuna cam adam demediler.

Deivid'in fibula kemiği kırıldı.Deivid hangi maçta sakatım diye çıktı, oynamadı?

Spor hayatını tehlikeye atacaksan sakat sakat oynamak iyi bir şey değildir, profesyonellikten çok uzaktır bence.Servet'in yaptığı eleştirilmelidir, buyun Galatasaray'da bir süre oynayamayacak.

Oynayamayacak oyuncu kiralanır, Arsenal sanki tüm oyuncuları oynatıyor.Belirli bir seviyenin üzerine gelince denersin, kadroya oturursa devam eder, hala sınırlı ise başka yerde dener şansını.
    Bkz. Arda, Aydın kiralanmaları.

Kalecilik yetenek işi değildir, fizik ve çevikliğe bağlı deneyimle kazanılır, kaleci oynamazsa hemen düşer, kalecilik futbolculuk değildir, bağımsızdır.

United'ta Fletcher oynamıyor pek, Carrick - Scholes oynuyor göbekte genelde.
    Last edited by Cengo : 12.Ağustos.2008 at 00:20

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Nesil
    2008
    Yer
    İstanbul

aranılan oyuncular değil dediğin adamlar Gs'de ilk 11 oynuyorlar ve Uğur sakatlandı diye Gs'nin neler çektiğini herkes biliyor... Arıyorlar işte bak yeni bir sağ bek

Hırslı olan insan yetenekli de olur Basit ama olay bu... Yetenekli olmak için hırs yapanlar bile var

Alex'siz Fener denen takım yok zaten. Yatın kalkında Alex'e şükredin. O adam Fenerden başka yerde de oynayamaz. Kimse onu Fenerde tutmaz. Bakalım Luis beyler disiplini severmiş, koşmayana forma yokmuş falan filanmış, Alex'i kesmesi lazım o zaman. Gerçi Emre alındı ama..

Fibula kemiği neresi ? Ayakta bir yer mi

Servet'e dediklerini hadi bir de Kaptan Bülent Korkmaz'a söyle. Hatırlarsınız ne halde oyunda kaldığını. Gs'de çoğu kişi geçen sene böyle oynadı. Hakan Şükür bile Adam artık son senesinde bile 10 geçik gol attı sakat sakat. Ama bakın Lincoln'e. Yüzünü tükürülecek bir adam o

İyide kardeşim Gürhan ne iyi adamdı. Hadi onu geç. Fener'in anadolunun yenetklerini alıpta oynatmayıp yeteneklerini sömürdüğünü biliyoruz hepimiz. Kim geldi de Fenerde kral oldu bu güne kadar. 10 sene önce Ogün vardı bir tane demi

Kalecilik yetenek işi değildir mi ?

Bu tek ve son mesajım. Kendi fikrimdir.
    Sentugo.

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by sentugo View Post
    aranılan oyuncular değil dediğin adamlar Gs'de ilk 11 oynuyorlar ve Uğur sakatlandı diye Gs'nin neler çektiğini herkes biliyor... Arıyorlar işte bak yeni bir sağ bek

Hırslı olan insan yetenekli de olur Basit ama olay bu... Yetenekli olmak için hırs yapanlar bile var

Alex'siz Fener denen takım yok zaten. Yatın kalkında Alex'e şükredin. O adam Fenerden başka yerde de oynayamaz. Kimse onu Fenerde tutmaz. Bakalım Luis beyler disiplini severmiş, koşmayana forma yokmuş falan filanmış, Alex'i kesmesi lazım o zaman. Gerçi Emre alındı ama..

Fibula kemiği neresi ? Ayakta bir yer mi

Servet'e dediklerini hadi bir de Kaptan Bülent Korkmaz'a söyle. Hatırlarsınız ne halde oyunda kaldığını. Gs'de çoğu kişi geçen sene böyle oynadı. Hakan Şükür bile Adam artık son senesinde bile 10 geçik gol attı sakat sakat. Ama bakın Lincoln'e. Yüzünü tükürülecek bir adam o

İyide kardeşim Gürhan ne iyi adamdı. Hadi onu geç. Fener'in anadolunun yenetklerini alıpta oynatmayıp yeteneklerini sömürdüğünü biliyoruz hepimiz. Kim geldi de Fenerde kral oldu bu güne kadar. 10 sene önce Ogün vardı bir tane demi

Kalecilik yetenek işi değildir mi ?

Bu tek ve son mesajım. Kendi fikrimdir.

Yarış yapmıyoruz, futbol değil araştırma konuşuyoruz, çizgisinden çıktı kondu.
    Buna cevap vermem gerekirse 2. Terim dönemini de incelemek gerekir, yönetim yanlışı, yanlış hoca takımı baltalar, altyapı ile alakası yok..

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Nesil
    2003

Galatasaray'da Arda dışında kimse çıkmadı Emre'den sonra, Uğur, Sabri, Aydın (yine bir kademe) aranılan oyuncular değil.
    Cengiz alt yapinin amaci sadece yildizlar cikarmak degil. Barcelona'da bir Puyol icin bir Oleguer'de var.

Real Madrid'de bir Casillas icin bir De La Red, bir Raul icin bir Pavon var. Her cikan cok ust duzey durumda olmak zorunda da degil.

Gerektiginde sadece pratik ve fiziksel glisim ile ust duzey olacak bir on libero cikartabilmek de bir meziyet. Gecenlerde Alex Ferguson'un bir demeci vardi, alt yapi ile ilgili. Dogustan yetenekli oyuncu sayisi cok ama cok az. Alt yapinin hedefi, pratik yaparak iyi olacak oyunculari yetistirmek olmali. Yani alt yapinin amaci 10 yilda bir Arda cikacak diye calismak degil, 10 yil sure ile Ugur'lar, Mehmet Guven'ler, Semih Kaya'lar, Sabri Sarioglu'lar vs. vs. duzenli olarak cikartmak. Bu kesinlike ucuz bir yol da degil cunku her takima aldigin oyuncu icin, 20-25 tane takima almadigin oyuncu var. Bu oyuncularin maaslari, egitimlerinin masraflari vs. var.

Ama alt yapinin avantaji ne? Alt yapidan cikarttigin oyuncunun kulubun benimsemis oldugu oyun stiline gore gelistirme sansin var. Ajax'dan devamli iyi kanat oyuncusu cikar. Aralarinda dunya yildizi olacak yetenekli adamlar da vardir, oldukca iyi olabilecek oyuncular da vardir. Ama Ajax bu kanat oyuncularini gelsitirmek zorundadir cunku transfer ile Ajax klasik sistemini oynatmakta zorlanir.

Galatasaray alt yapisinin amacini ne olarak belirlemis?

Bir takım oyunu olan Futbol’u öğreterek, genç sporcularımızın enerjilerini paylaşmayı ve yardımlaşmayı öğrenmelerini ve böylece birlikte üretken bir yapıya sahip olmalarını sağlamak
    Yani amac yildiz yaratmak degil, amac takim oyuncusu yaratmak. Takimin icinde yildizlasacak oyuncular yaratmak. Eger aralarindan birisi veya bir kacinin ozel yetenekleri varsa (flair) o zaman o oyuncu zaten ozel bir oyuncu olarak kendiliginden sivrilecektir. Arda'nin sivrildigi gibi.

Bu nedenle de Galatasaray hemen hemen her yil (ozellikle son 3-4 yildir) alt yapidan bir oyuncuyu kadrosuna ekliyor. Fenerbahce ise bireysel yetenekleri olan yildiz pesinde. Semih son 1-2 yilda ogrendiklerini, yasadigi fiziksel gelisimi 18-19 yasinda ogrenseydi/gelisseydi, kadroya 20 yasinda bomba gibi girseydi kotu mu olurdu? Oyle olsaydi acaba simdi nerelerde olurdu?

Galatasaray'in nakit akisi sorunu nedeniyle son zamanlarda alt yapiya daha cok onem verdigi dogru. Ancak bu demek degil ki para olsa Galatasaray alt yapisina onem vermeyi birakacak. Gidip Mehmet Guven yerine yedek bekleyecek 26-27 yasinda bir oyuncu transfer edecek.

Hep yazdim, genc oyuncularda en buyuk sorun istikrarsizlik. Genc oyuncularin ustune genc yasta fazla yuk bindirirsen bu yukun altindan kalkamayabilir, ileriye gitmek yerine geri gidebilirler. Bu nedenle de tecrubeli oyuncularin her zaman icin takimda olmasi gerekli. Galatasaray'in uygulamak istedigi model de bu. Yetenekli genc Turk oyuncular ve takimda liderlik yapabilecek tecrubeli, liderlik vasiflari olan yabanci veya Turk oyuncular. 1988 yilinda kurulmus Galatasaray boyle bir takimdi. 1992 yilindaki Galatasaray'da bu sekilde kurulmus bir takimdi, 1996 yilindaki Galatasaray'da bu sekilde kurulmus bir takimdi. 2002 yili sonrasi beklentiler yukselince ozune donmek yerine Galatasaray bol bol transfer yapti. Sonucunu da gorduk. Belki de bu nedenle o 6 yillik surec cok hayirli oldu. 2007'de kurulan takimin 1988/1992/1996 yillarinda kurulan takimlardan bu acidan cok farki yok. Yine yetenekli genc Turk oyuncular, yine liderlik vasifi olan tecrubeli yabancilar.

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

İyi, güzel ama Mehmet Güven, Sabri zor maçlarda, Ş.L.'nde takıma yarar sağlamakta kısıtlıdır, bir yerlere gelebilmek için kaliteli oyunculara ihtiyaç vardır.

O 6 yıllık süreçte, Fatih Terim Ümit Milli Takım'ın izleme komitesi raporları kullandı, inkar etmeyelim, bir daha öyle bir nesili toplayamaz Gs, işin gerçeği bu.Galatasaray sıfırdan yetiştirmedi, sadece iyi ham yeteneği oynatarak geliştirmesine yardımcı oldu, Ajax gibi sıfırdan oyuncu geldi mi?
    Ajax'ın futbol okulundan oyuncu geldiğini çok iyi biliyoruz.

Ayrıca Galatasaray'ın sabit bir dizilişi yok, neye göre uyum?
    Sabri'nin bu sürekli eleştirildiği, sevilmediği ortada.Kaç defa gönderilsin denildi, yetenekleri sınırlı, performans açısından Selçuk Şahin'den bir farkı yok.Yeterinde oyuncu olmazsa koyunun olmadigi yerde keçiye Abdurrahman Çelebi derler, herşey bence bundan ibaret, Galatasaray Yaser'i niye aldı o zaman, altyapıdan Yaser gibi bir forvete şans verilemez miyidi ya da Ferdi Elmas?

Galatasaray yine oyuncu çıkartır ama bu azalır transfer şansı olursa.
    Galatasaray da bunun farkında, kaliteli yerli sıkıntısı, pahalı yerli oyuncular, para sıkıntısı yüzünden sınırlı takviye yapıyorlar.

Yeterince yedekleyecek takım oyuncusu varsa A takıma kimseyi alamazsın, ayrıca seviyesi sınırlı oyuncular pahada çok gelmezler, para sıkıntısı yaşayan takım üst seviye başarılı olamaz, bu yüzden bu denge çok önemlidir, altyapıya tamamen yönelen takımlar çok az sürece ciddi başarılı olurlar (bkz. 2 senedir Ajax Ş.L. elemelerini geçemiyor).

Ayrıca Ajax'ın ilk hedefi oyuncu satışları ile gelir-gider dengesini korumak, oyuncu satışları öncelikli hedef, satışa odaklı eğitim veriliyor maalesef orada da.Ajax'ın artık büyük hedefleri olduğuna da inanmıyorum.

İngiliz eğitim kalitesi, oradaki sıradan diye bahsedilen oyuncular Türkiye Süper Ligi'nde yıldız muamelesi görüyor, orada bahsedilen takım oyuncusu belli oranda teknik özelliklere sahip makine düzende bozukluğu kapatabilecek bir yedekleme mantığı.

Bizdeki gibi 120-125 CA'lık, geleceği olmayan oyuncuları yedeklemiyorlar..

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Kotu teknik ozelliklere sahip demedim. Cok ustun teknik ozelliklere sahip degil Semih. Bu da gercek.

Semih'ten Villa gibi topla dripling yapmasini bekleyemezsin.
    Semih'ten Villa gibi iyi top kontrolu ile rakibin ustune gitmesini bekleyemezsin.

Euro 2008'de gollerine bakalim.

1. Isvicre: Nihat'tan cok guzel bir orta, Semih topun gidecegi yeri iyi tahmin edip hareketleniyor. Top ile kafasini bulusturuyor ama kafa vurusu cok iyi degil. Kalecinin eline carparak iceriye giriyor.

2. Hirvatistan: Rustu'den gelen uzun top. Orada hala kim oldugunu cozemedigim (Tuncay olabilir) bir oyuncumuz topa dogru sol taraftan gelip defansin dengesini bozuyor, yerde seken topa Semih daha once reaksiyon veriyor ve tek yapabilecegi seyi, yani topu kaleye dogru bir sekilde vurmayi dusunuyor. Iki Hirvat oyuncunun arasindan gecen top 90a gidiyor.

3. Sag kanatta Sabri rakibini ekarte ediyor, on direge dogru cok dogru bir kosu yapan Semih'e dogru topu yolluyor, semih dokunuyor ve kotu cian Lehmann'in yanindan top kaleye giriyor.

Klose'nin golunde Rustu'nun kotu cikisini suclamayi biliyoruz. Ancak orada Klose'nin ne kadar iyi yukselmis oldugu, hatta Lahm'in guzel ortasi gozumuzden kaciyor. Semih'in golune bakarken Lehmann'in kaleyi iyi kapatamadigini gormezden geliyoruz, Sabri'nin pozisyonu hazirlayisini atliyoruz ama tek dokunusu Semih'in attigi guzel gol olarak hanemize yaziyoruz.

Ama durum farkli.
    Evet, Villa gibi dribling yapmasını Semih'ten bekleyemezsin belki ama Semih gibi pozisyon alma ve seziyi de David Villa'dan bekleyemezsin.

EURO 2008 gollerinin dışına en son MTK gollerine bakarsak, her türlü şey var.

1. golünde pozisyonu takip ediyor ve golünü atıyor. Pozisyonu oluşturan, sırtı dönük olarak topu saklayan da Semih.
    2. golünde müthiş bir aşırtma vuruşu yapıyor. Bu teknik değil de nedir? Tekniği zayıf olan bir oyuncu Alexvari aşırtmayı yapabilir mi? Soğukkanlılık, özel yetenek, teknik ve bitiricilik gibi özelliklerin ön plana çıktığı bir gol olsa gerek.
    3. golünde yine çok iyi bir bitiricilik var. R.Carlos'un şutunu önünde bulur bulmaz bekletmeden yerden isabetli bir vuruş yapıyor.
    4. golünde ise yine topsuz alanda ne kadar etkili olduğu kanıtlanıyor, takip iyi, kafa vuruşu iyi ve gol.

Çağrı Yarkın, Cem Sultan bunları yapabiliyor mu acaba, bitiricilikleri ve soğukkanlıkları çok daha iyi de şu an oyunda, o yüzden dedim

Nesil
    2003
    Yer
    İzmir/KARŞIYAKA

Günümüz futbolunda işler değişti. artık işler eskisi gibi ilerlemiyor. galatasaray altyapısına kotu demiyorum ancak bana göre çokda iyi olduğu söylenemez. günümüzde alt yapıdan çok scoutlar konuşuluyor. scoutlar genç yaştaki yetenekleri büyük kulüplere kazandırıyor. barcelona messi gibi belki onlarca yetenek transfer etti genç yaşta ancak bir tane messi çıktı. burda önemli olan altyapı ve takım kültürü değil bence. önemli olan futbolcunun kendini geliştirmesi.

ben altyapıyı üniversitelere benzetiyorum. üniversitede profesörler derste konuyu anlatır senin öğrenip öğrenmediğin adamın umrumda değildir. sen dersi dinlersen kendini geliştirirsen mezun olabilirsin. bu açıdan bakıldığında takımımım kültürü bu bizden hep altyapıdan çıkan adam oynar tarzı konuşmalar bana gerçekçi gelmiyor.

Fenerbahçeye genç yetenek katili demek istenmiş. bu fenerbahçe veya kültürüyle alakalı değil. futbolcunun kişiliği ile alakalı. örneğin ali bilgin sanırım kazandığı paranın sülalesine yeteceğini düşündüğünden top oynamıyor. burda fenerbahçenin bir suçu yok yada fenerbahçenin kültüründen kaynaklanıyor demek saçma.

işi fanatikliğe dokersek Arsenal kulübü bizim takımın kültürü bu altyapıdan çıkanlar çok rahat oynar der. Buna karşılık olarakda İnter teknik direktörü Mourinho'da ''Arsenal'in kadrosu çocuklarla dolu!'' diye açıklama yapar...

Nesil
    2006
    Yer
    İzmir

1. Isvicre: Nihat'tan cok guzel bir orta, Semih topun gidecegi yeri iyi tahmin edip hareketleniyor. Top ile kafasini bulusturuyor ama kafa vurusu cok iyi degil. Kalecinin eline carparak iceriye giriyor.

Futbol bilgine çok güvendiğim biri olduğun için sadece bu iki konuya şaşırdım belirtmek istedim.Semih orda başka türlü kafa vuramazdı.Ancak o şekilde kafa vurması gerekirdi ki pek çok oyuncu o topa düz vururdu ve epey yukarıdan giderdi.

2.durumda ise o pozisondaki isim Emre Aşık'tı bu kadar önemli bir maçın o kadar önemli bir anını hatırlamamam şaşırttı beni

Çağrı Yarkın ve Cem Sultan konusunda katılyorum.Bu özellikler neye göre iyi paf ligine göre ise olabilir sanırım sonuçta duyduğumuz isimler süper lige çıktıkları zaman da bu kadar etkili olabilecekler mi ikisini de izlemediğim için birşey söyleyemem.

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Çağrı Yarkın, Cem Sultan bunları yapabiliyor mu acaba, bitiricilikleri ve soğukkanlıkları çok daha iyi de şu an oyunda, o yüzden dedim
    yahu şu araştırmadakiler sizlerden çok daha objektiftir hele ömer ağabey için söylenince bu söz gülüyorum yani.
    hani yazı bitmeden önce bi laf sokuşturayım arayanın mantığı nedir.
    bende galatasaraylıyım bende 5-6 sene önce fener derbisinde ayakları titeyenlerdenim bende 2-3 sene önceye kadar galatasaray gol attığında delirenlerdenim. Ama bak bakalım 2-3 mesaj üste semih için ne yazmışım ömer abiye karşılık.

burda taraftarlık yapılmaz sadece görüşler sunulur. Gs Fb falan yoktur burda lütfen insanları böyle karalamayalım.

saygılar
    Fikirlerim burada

Nesil
    2003

Evet, Villa gibi dribling yapmasını Semih'ten bekleyemezsin belki ama Semih gibi pozisyon alma ve seziyi de David Villa'dan bekleyemezsin.
    Iste o yuzden de Semih bir David Villa seviyesinde olmaz, yaklasamaz. Sorun Semih'de degil. Sorun oyunun zihinsel ozelliklere teknik ve fiziksel ozelliklere verdigi onemi vermemesi. Bu nedenle de Semih'in CA'yi, bir sezonda 35 gol atsa bile cok yukseklerde goremezsin.

EURO 2008 gollerinin dışına en son MTK gollerine bakarsak, her türlü şey var.

1. golünde pozisyonu takip ediyor ve golünü atıyor. Pozisyonu oluşturan, sırtı dönük olarak topu saklayan da Semih.
    2. golünde müthiş bir aşırtma vuruşu yapıyor. Bu teknik değil de nedir? Tekniği zayıf olan bir oyuncu Alexvari aşırtmayı yapabilir mi? Soğukkanlılık, özel yetenek, teknik ve bitiricilik gibi özelliklerin ön plana çıktığı bir gol olsa gerek.
    3. golünde yine çok iyi bir bitiricilik var. R.Carlos'un şutunu önünde bulur bulmaz bekletmeden yerden isabetli bir vuruş yapıyor.
    4. golünde ise yine topsuz alanda ne kadar etkili olduğu kanıtlanıyor, takip iyi, kafa vuruşu iyi ve gol.
    Iyi guzel bunlari yapamiyor demedik ki. Semih'in o yaptigi asirtmanin bir benzerini Sabri de yapti bir kac ay once. Onun da mi teknigi cok iyi? Ya bitiriciligi? Yanlis anlama, Semih'in bu ozellikleri kotu demiyorum. Cok ust duzey degil diyorum.

Bu oyuncularin ozelliklerinin veritabaninda bos oldugunu biliyorsun Egemen. Bilmiyorsan da zahmet edip editor'e goz ativer suc atmadan once.

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Iste o yuzden de Semih bir David Villa seviyesinde olmaz, yaklasamaz. Sorun Semih'de degil. Sorun oyunun zihinsel ozelliklere teknik ve fiziksel ozelliklere verdigi onemi vermemesi. Bu nedenle de Semih'in CA'yi, bir sezonda 35 gol atsa bile cok yukseklerde goremezsin.
    ee o zaman güizayıda göremememiz gerek. çünkü semihle hemen hemen aynı profile aynı özelliklere sahipler.
    Fikirlerim burada

Nesil
    2003
    Yer
    İzmir/KARŞIYAKA

Anlaşılan o ki semih 35 gol atsada altın ayakkabı alsada semih aynı semih olarak kalacak. umarım bir an önce avrupaya transfer olur. birde avrupalı gözüyle Semihi görmüş oluruz Nihat'ı gördüğümüz gibi...

Yemin Ediyorum Sırf Bu Yüzden Türkiye liginden Bıktım Oyunda Hiç Bir Zaman gerçekteki Gibi Olmuyo Eminimki Olmıcakta.. Bi Topicte Bunun Sorumlusunu Baştaki kişi demişlerdi ama galiba tek sorun orda değil

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Baştaki kişi değişeli 1 yıl oldu sanırım. Ve bir yılda ne kadar ilerleme kaydedildiğinden haberin varmı? Bugün türkiye ligi italya liginden daha iyi yapılıyor haberin varmı. Şöyle bilip bilmeden insanlara laf atmayın arkadaş. Kaç kişi sabahlara kadar uğraşıyor bu işle haberin varmı. paramı alıyoruz biz?
    ben 1 saatlik uykuyla kalkıp gidiyorum umudu kalmamış dardanalsporun maçını izlemeye çünkü dardanalsporun gençlerini izleyeyimde oyuna yansıtayım diyorum. çünkü dardanalin alt yapısı çok önemli yıldızlar yetiştiriyor. kendi taraftarının gitmediği maça gidiyorum. Ben çanakkaleli falanda değilim. ne için uğraşıyoruz. sen bilip bilmeden atıp tutasın diyemi. ne için bunca analiz yapılıyor sadece ben değil bir sürü arkadaş ne için uğraşıyor. şef prof. adam onca işinin gücünün arasında herkese sayfalarca cevap neden yazıyor. burak 1. ligleri yapıyor askere gidecek diye son 15-20 gündür kocaelinin oranın buranın kamplarına ne için gidiyor. Adam son 10-15 günüm kalmış gezip tozayım demiyorda neden fm için uğraşıyor
    sen bilip bilmeden hakaret edesin diyemi
    sana göre öyledir başkalarına göre böyledir arkadaşım neden saygı duymuyorsunuz anlamıyorum ki maaşlı elemanın değilizki biz senin lütfen beyler anlayışlı olun
    Fikirlerim burada

Baştaki kişi değişeli 1 yıl oldu sanırım. Ve bir yılda ne kadar ilerleme kaydedildiğinden haberin varmı? Bugün türkiye ligi italya liginden daha iyi yapılıyor haberin varmı. Şöyle bilip bilmeden insanlara laf atmayın arkadaş. Kaç kişi sabahlara kadar uğraşıyor bu işle haberin varmı. paramı alıyoruz biz?
    ben 1 saatlik uykuyla kalkıp gidiyorum umudu kalmamış dardanalsporun maçını izlemeye çünkü dardanalsporun gençlerini izleyeyimde oyuna yansıtayım diyorum. çünkü dardanalin alt yapısı çok önemli yıldızlar yetiştiriyor. kendi taraftarının gitmediği maça gidiyorum. Ben çanakkaleli falanda değilim. ne için uğraşıyoruz. sen bilip bilmeden atıp tutasın diyemi. ne için bunca analiz yapılıyor sadece ben değil bir sürü arkadaş ne için uğraşıyor. şef prof. adam onca işinin gücünün arasında herkese sayfalarca cevap neden yazıyor. burak 1. ligleri yapıyor askere gidecek diye son 15-20 gündür kocaelinin oranın buranın kamplarına ne için gidiyor. Adam son 10-15 günüm kalmış gezip tozayım demiyorda neden fm için uğraşıyor
    sen bilip bilmeden hakaret edesin diyemi
    sana göre öyledir başkalarına göre böyledir arkadaşım neden saygı duymuyorsunuz anlamıyorum ki maaşlı elemanın değilizki biz senin lütfen beyler anlayışlı olun
    Arkadaşım mesajımda bir tane hakaret içermiyor neden çünkü yaptınız işe saygım var sadece nedenini merak ediyorum neden olmuyor neden gerçekci olmuyor bizim ligimiz Sana bi soru sorucam Sence Yaptığınız türkiye ligi EURO 08 - FB 'nin Cl Başarısı Dikkate alındığında oynayan kısmından gerçekçi gözüküyorumu ?

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

bu sene oyunu 3-4 farklı ligde uzun soluklu oynadım
    türkiye liginde de 3-4 farklı takımla farklı uzun soluklar yaşadım konya rize galatasaray gençlerbirliğiyle 5-10 yıl arası oynadım oyunu
    8.0.0 dan 8.0.2 ye kadar her yeni güncellemede oyun dahada gerçekçi oldu.
    oyunun bizden kaynaklanmayan si dan kaynaklananda bir sürü sorunu var bunlarda gerçekçiliği öldürüyor.

ama birşey söyliyeyim her yeni oyunumda da extradan lig olarak ingiltere yi falan açıyorum ve puan durumlarına vs bakıyorum.
    mancesterin 13 lügü liverpoolun 12. liği chelsea nin küme düşüşü bol bol gördüğüm şeyler
    ee onlarda bile oluyorsa bizde de olması normal
    Fikirlerim burada

Nesil
    2003

İyi, güzel ama Mehmet Güven, Sabri zor maçlarda, Ş.L.'nde takıma yarar sağlamakta kısıtlıdır, bir yerlere gelebilmek için kaliteli oyunculara ihtiyaç vardır.
    Tabii ki Cengiz. Zaten takimin tamami bu oyunculardan kurulsun fantazisi yasayan yok. Ancak 24 yasinda XYZspor'a bir ton para odeyip oynatilan bir Veli yerine benzer kalitede bir Sabri tercih edilmez mi? Zaman zaman yedek kalir, zaman zaman ilk 11'de oynar. Mehmet Guven ise hala 21 yasinda (10 gun once 21 yasina basti). En kotu ihtimalle ligde gerekli oldugunda gorev yapabilecek bir oyuncu olamaz mi Mehmet? Sonucta kadroyu genis tutmak, gerektiginde bazi maclarda bu tip oyunculardan faydalanmak degil mi dogru olan? Yoksa Mehmet'den cok daha iyi bir performans gostermeyecek 26 yasinda bir oyuncuyu parayi basip alip sonra da yedek bekletmek mi daha dogru? 26 yasindaki oyuncuya verilecek para 3-4 yil icinde o oyuncu kalitesinde 1-2 oyuncunun ortaya cikmasini saglayamaz mi? Surekli alt yapidan oyuncu cikiyorsa da bu duzen saglanamaz mi?

O 6 yıllık süreçte, Fatih Terim Ümit Milli Takım'ın izleme komitesi raporları kullandı, inkar etmeyelim, bir daha öyle bir nesili toplayamaz Gs, işin gerçeği bu.Galatasaray sıfırdan yetiştirmedi, sadece iyi ham yeteneği oynatarak geliştirmesine yardımcı oldu, Ajax gibi sıfırdan oyuncu geldi mi?
    Ajax'ın futbol okulundan oyuncu geldiğini çok iyi biliyoruz.
    Sifirdan veya 17'den. Her alinan genc oyuncu da alttan cikmis olmak zorunda degil. Son 5 senede 1 tane ilk 11'e, 1 tane ilk 18'e, 3 tane de

O donemin kadrosuna bir bakalim. Ne zaman, nereden gelmisler.

Bulent Kormaz - 17 yasindan beri Galatasaray'da oynuyordu
    Fatih Akyel - Galatasaray alt yapisindan, Bakirkoyspor'a gitti ve bir yil sonra geri alindi
    Hakan Unsal - 1994 yilinda, 21 yasinda Karabukspor ile 1. Lig'de oynadiktan sonra alindi.
    Ergun Penbe - 1994 yilinda, 22 yasinda Genclerbirligi ile 1. Lig'de oynadiktan sonra alindi
    Vedat Inceefe - 1996 yilinda Fatih Terim tarafindan 3. Lig'den getirildi
    Emre Belozoglu - 1995 yilinda 15 yasinda alt yapiya alindi.
    Suat Kaya - Galatasaray alt yapisindan, Konyaspor'a gitti ve daha sonra geri alindi.
    Tugay Kerimoglu - 17 yasindan beri Galatasaray'da oynuyordu
    Umit Davala - 1996 yilinda 23 yasinda Diyarbakirspor ve Istanbulspor ile 1. Lig'de oynadiktan sonra alindi.
    Hakan Sukur - 1992 yilinda 21 yasinda, Bursaspor ile 1. Lig'de oynadiktan sonra alindi.
    Arif Erdem - 1991 yilinda, 19 yasinda Zeytinburnuspor genc takimindan alindi (Mustafa Denizli zamaninda).
    Hasan Sas - 1998 yılında, 22 yasinda Ankaragucu ile 1. Lig'de oynadiktan sonra alindi.
    Fethi Okuroglu - 1994 yilinda, 23 yasinda, Bursaspor ile 1. Lig'de oynadiktan sonra alindi.

Baska gozden kacan onemli bir Turk oyuncu var mi?

Peki bunlarin arasinda hangi oyuncular hic bilinmeyen oyunculardi? Emre ve Vedat disinda hic bilinmeyen var mi Fatih Terim'in Galatasaray'a kazandirmis olabilecegi? Zaten 1. Lig'de oynayan oyuncular icin mi Galatasaray Milli takim izleme komitesi raporlarina basvurdu?

Fenerbahce benzer bir genc oyuncu toplama hamlesini Selcuk, Kemal, Serkan, Servet, Mahmut Hanefi, Tuncay gibi oyunculari alarak yapmadi mi? Simdi ben desem ki o donemde Fenerbahceli bir TFF calisani Servet ile ilgili izleme komitesi raporlarini Fenerbahce'ye verdi ve onun uzerine transfer oldu Servet, bir kac yildir zaten Super Lig'de oynayan Servet icin ne kadar mantikli olur bu iddia?

Kafalarda yerlesmis, ozellikle taraftar forumlarinda dolasan bir suru iddialar var.

Bunlardan ilki Fatih Terim'in Milli Takim'da Galatasaray'li oyunculari kayirmasi. Bunu bir sure once milli takimlar bolumunde curutmustum. Milli takimda oldugu ilk donemde Trabzonspor, Besiktas ve Fenerbahce'den cagirdigi oyuncu sayisinin Galatasaray'dan daha fazla oldugunu ortaya koymustum. Ikinci doneminde de Fenerbahce'den cagirdigi oyuncu sayisinin Galatasaray'dan fazla oldugunu gostermistim.

Ikincisi Fatih Terim'in gelecek vaad eden oyunculari Galatasaray'a fisildamasi ve transferini saglamasi. 1999 yilindaki kadroda yer alan oyunculara bakinca bunun ne kadar yersiz oldugunu da gorebiliyoruz. Hic olmamistir demem, ama butun takimin boyle kuruldugu iddiasi gozle goruldugu gibi uydurma. Fenerbahce ve Besiktas o donemde U21 milli takimi, takip etmemisse, ligi takip etmemisse, parlamaya musait oyunculari belirleyememisse bu calismayi yapmis Galatasaray'in mi suc?

Ucuncusu de Galatasaray'in finansal durumu. Medyanin dogru kisimlarini, finansal raporlari, Galatasaray'in acikladigi bilgileri okuyunca durumun ne oldugu oldukca anlasilabilir bir sekilde ortaya cikiyor. Bunu arastirmayi, dogru yerleri okumayi da size birakiyorum.

Ayrıca Galatasaray'ın sabit bir dizilişi yok, neye göre uyum?
    Oyun stili sadece dizilisten ibaret degil. Galatasaray alt yapisindan cikmis oyuncular teknik olsa bile mucadeleci bir yapiya sahip olmuyorlar mi? Bu oyuncularin birbirlerine alismis bir sekilde A takima cikmalari, benzer bir stilde oynuyor olmalari bir avantaj her zaman icin.

Sabri evet begenilmiyor. Ben de begenmiyorum. Sabri'de ne de olsa Fenerbahce'nin Galatasaray'dan transfer ettigi alt yapi sorumlusu Tamer Guney'in gozbebegi idi. Hatta kendisi daha sonra bir sure Fenerbahce'de teknik direktorluk yapti. Tamer Guney doneminden cikan bir oyuncu bile yok. Ama sonrasinda gelen Ali Yavas'in donemi yetenekli oyuncu dolu. O oyuncular da iyi kotu ya A takimda, ya Super Lig'de, ya da 1. Lig'de kendilerine yer buluyorlar ama Tamer Guney doneminden cikan oyunculardan Sabri disinda dise dokunur bir sey becermis bir oyuncu yok. Bunun nedeni de Tamer Guney'in nispeten daha cok fiziksel gelisime onem vermesi. Internet sitesi var kendisinin, uzun uzun da yazilari var oyuncu gelistirme teknikleri ile ilgili. Hatta Fenerbahce ve Etimesgut Sekerspor donemlerinden bol bol anekdotlari da var.

Galatasaray Yaser'i niye aldı o zaman, altyapıdan Yaser gibi bir forvete şans verilemez miyidi ya da Ferdi Elmas?
    Galatasaray transfer yapmayacak diye bir kaide yok ki. Ama 19-20 yasinda alip 23-24 yasinda takimda banko oynayabilecek kivama getirmek baska sey (bkz. Arif), 24-25 yasinda kotu aliskanliklari ile beraber takima bir oyuncuyu katmak baska sey (bkz. Necati). Galatasaray'da cok sakatlik oldugu icin amac bu yil cok genis bir kadro kurmakti. Ayrica hizli oyunculari kadroya katmakti amac. Bu acidan hem Yaser hem de Ferdi tam 12'den vurulmus transferler.

Galatasaray'da forvet oyuncusu olarak Umit Karan ve Nonda 30 yasini gecmis, artik onlerinde Galatasaray'da oynayabilecekleri 1-2, bilemedin belki 3 yil var. Arkadan gelen Ozgurcan fiziksel ve teknik acidan belki olsa da zihinsel acidan hic bir zaman bir buyuk takim forveti olmayacak gibi gorunuyor. PAF takimindaki Mehmet Duz fiziksel ve teknik olarak Serkan Calik'in benzeri bir oyuncu. Erhan Senturk'un fizigi A takim icin yeterli degil. Sercan Ekinci'de harika bir fizik var ama teknik zayif. Cagri Yarkin umit besledigim bir oyuncu idi cunku hem fizikli hem de teknigi oldukca iyi olan bir oyuncu ama takimda tutmak yerine Rize'ye verildi. Demek ki Yaser, Cagri'dan daha fazla begenilmis ve tercih edilmis. Yani demek ki Yaser gibi hem hizli, hem nispeten uzun boylu (1.80+) bir forvet yok ki boyle bir tercih sozkonusu. Bu tip transfer olmayacak diye bir sey yok. Pekala olur. Her alt yapidan cikan oyuncu da takimin onemli bir parcasi olacak diye bir kaide de yok. Ama Galatasaray'da zaten 26-27 yaslarinda iki veya uc forvet olsa, pekala 19 yasinda veya daha genc alt yapidan bir oyuncunun hazir hale gelmesi beklenebilir. Arada sirada sans verilebilir. Ancak Eger forvet hattin miladini doldurmak uzere ise, beklemeye tahammulun olmaz. Transfer yapman gerekir. Yaser'de nistepen daha hazir bir oyuncu.

Galatasaray yine oyuncu çıkartır ama bu azalır transfer şansı olursa.
    Istedigi oyuncuyu bulabilmesine bagli biraz da. 12 yasindan beri yakindan tanidigin, zayif noktalarini bildigin ve bu zayif noktalarini gelistirmesi icin yillardir uzerinde calistigin oyuncuyu takima monte etmek baska sey, 24 yasinda su anda flas olan ama 2 sene sonra ne olacagi belli olmayan adama para dokup almak baska sey. Kadro derinligin varsa, 26 yasindaki oyuncuyu almak zorunda hissetmezsin kendini. Kadro derinligin yoksa ama, mecbursun alacaksin. (Bkz. Zefer Biryol)

Yeterince yedekleyecek takım oyuncusu varsa A takıma kimseyi alamazsın
    Alt yapidan gelen oyuncunun, yedek oyuncualrindan daha iyi olup olmadigina bagli. Cok derin bir kadron vardir, A takim ile genc takim arasinda buyuk bir fark vardir o zaman alamazsin. Genc oyunculari kiraya yollarsin, kirada gelismesini A takim seviyesine gelmesini umit edersin. A takim dusuk seviyede ise veya genc takim yuksek seviyede ise, genc takimdan oyuncu rahatlikla alirsin A takima. Bir Ali Bilgin'e kadroda yer acmak yerine, su anda 3 kurus daha az kaliteli ama Ali Bilgin'den daha uzun sure hizmet edebilecek ve an az Ali Bilgin kadar olabilecek oyuncun varsa alt yapida, onu alirsin kadroya 4. veya 5. kanat oyuncun olarak. Ama yoksa, yapacak bir sey de yok. Mecbursun disaridan satin almaya.

ayrıca seviyesi sınırlı oyuncular pahada çok gelmezler, para sıkıntısı yaşayan takım üst seviye başarılı olamaz, bu yüzden bu denge çok önemlidir, altyapıya tamamen yönelen takımlar çok az sürece ciddi başarılı olurlar (bkz. 2 senedir Ajax Ş.L. elemelerini geçemiyor).

Ayrıca Ajax'ın ilk hedefi oyuncu satışları ile gelir-gider dengesini korumak, oyuncu satışları öncelikli hedef, satışa odaklı eğitim veriliyor maalesef orada da.Ajax'ın artık büyük hedefleri olduğuna da inanmıyorum.
    Alt yapidan kaliteli oyuncu cikartip bu oyunculari kadronda tutabilecek kadar finansal guce sahipsen ne olacak peki? Finansal guc sadece oyuncu transfer etmek icin degil, elindeki oyunculari tutmak icin de onemli. O finansal guc olunca ille de cok sayida oyuncu transfer edilecek diye de bir kaide yok. Amac takim kurmak, birbirleri ile uyumlu oyunculari bir araya getirmek. En pahali oyunculari bir araya getirmek degil. 3 lira verip takima uygun ozellikleri olan bir adami takimda tutmak yerine, takima uygun olmayan 10 liralik daha sohretli adami almak sadece yoneticilerin egosunu tatmin eder. Daha iyi takim ortaya cikartmaz. Para onemsiz demiyorum, para tabii ki onemli. Ama o parayi akillica ve birbiri ile uyumlu oyunculari bir araya getirmek icin kullanirsan bir ise yarar. Alabilecegin en sohretli adami almak forma sattirir ama Chelsea'de gordugumuz gibi ille de basari getirmez. Surekli 26-27-28 yasinda oyunculari alirsan, bu oyuncularin birbirine alismasi, takim olmasi, beraber oynarken etkili olmasi zaman alir. Bu oyuncular birbirine alisana kadar oyuncularin yeteneklerinin toplamindan daha dusuk bir seviyede performans gosterir takim. Ama 20-21 yaslarinda oyunculari alip veya yetistirip, 6-7 yil beraber oynatip bir iskelet olusturursan, bu takim yetenegi kadar performans gosterir. Ilkinde parayi doker, kariyerinin zirvesinde adamlar alirsin ama yeteneginin tamamini ortaya koyan bir takimi ortaya koymakta zorlanirsin. Ikincisinde hem dusuk maliyetle, hem de uzun soluklu basarilar yakalama sansi yakalarsin. Tabii bu oyunculari elinde tutabilirsen.

Ajax oyuncularini elinde tutamiyor. Oyunculara Avrupa'dan cok daha cazip teklifler geliyor ve oyuncular da ayrilmak istiyor. Bu durumda yapacak bir sey yok. Oyuncuyu en uygun fiyata satacaksin mecburen. Ama oyuncuyu finansal olarak tatmin edebilirsen oyuncunun macera arama istegi disinda oyuncunu takiminda tutabilirsin. Veya mecbur kaldigin icin degil, alttan daha yetenekli veya daha uzun sure hizmet edebilecek bir oyuncu geldigi icin oyuncunu yurt disina uygun bir teklif verene satarsin. Alttan gelen oyuncunun onunu acmaktir amac.

İngiliz eğitim kalitesi, oradaki sıradan diye bahsedilen oyuncular Türkiye Süper Ligi'nde yıldız muamelesi görüyor, orada bahsedilen takım oyuncusu belli oranda teknik özelliklere sahip makine düzende bozukluğu kapatabilecek bir yedekleme mantığı.

Bizdeki gibi 120-125 CA'lık, geleceği olmayan oyuncuları yedeklemiyorlar..
    Yildiz muamelesi gormesinin nedeni bizde yetenekli oyuncu olmamasi mi yoksa yetenekli oyuncuyu iyi yetistirmeyi beceremememiz mi? Bence ikincisi. Hatta tamamen ikincisi.

Ingilizlerin egitim sisteminin ne kadar yetersiz oldugundan yakiniyor devamli Ingilizler. Lig'de yabanci oyuncularin fazlaligindan, genc oyuncularin ust seviyede forma giyememesinden yakinip duruyorlar. Genc yasta gule oynaya, teknik gelistireceklerine, takim oyununu ogrendikleri icin de ust seviyeye adapte olamiyorlar.

Nesil
    2005
    Yer
    İstanbul

tabiki onların galatasaraydan farkı var ama bu liginde açık ara en iyisi alt yapı konusunda galaasaray.
    senin elinde u bilmemkaçların hepsinde direk 11 oynamış volkan babacan vardı. isanbulspora kiralandığı ilk yıl izlediğim bütün maçlarda süper oynadı. full sezon geçirdi. şimdi 2. kaleci olma zamanı geldi. ancak hala bir kaleci daha aranıyor. alınacakta muhemelen

eee ne olacak alınınca babacana bye bye olacak

Volkan Babacan hakkında söylediklerine birşeyler eklemek istiyorum.

2006-2007'de Volkan Babacan İstanbulspor'da 12 maçta oynamış 21 gol yemiş. 2007-2008'de Fenerbahçe'nin 3. kalecisiydi, kupa maçlarında vs. oynama şansı buldu ama kalede pek güven vermedi. Onun dışında şimdiye kadar çeşitli seviyelerde 82 kez milli olmuş, bence iyi rakam.

U 21 takımının son kadrolarına bakıldığı zaman da, Onur Kıvrak, Sinan Bolat, Ufuk Ceylan gibi kalecilerin tercih edildiği görülüyor. Bence gerçekten gelecek vadeden bir kaleci formayı sırtına geçirip bir daha kolay kolay kaybetmemesi gerekir.

Yalnız umutlu olduğum bir nokta Aragones'in gelişi. Onunla gelen kaleci antrenörü kalecilerle gerçekten iyi ilgileniyor, özel antremanlar yaptırıyor, maçtan önce hazırlıyor vs. Ayrıca Aragones'in yaptığı başka kaleciye ihtiyaç yok, 3 ay içinde genç kalecimiz 1. kalecimizi kesebilecek seviyeye gelecek açıklaması vardı, bu hem Volkan Demirel'e "ayağını denk al - iyi çalış, tek kalecimiz sen değilsin", hem de gençlere "umudunuzu koruyun, sizden de yararlanacağız" mesajı veriyordu.

Demirel'in sakat-cezalı olduğu maçlarda mecburen Babacan oynayacak, bu süre içinde çok iyi çalışması, iyi bir seviyeye gelerek kendine güvenini kazanması lazım. O yüzden bu sene gelecekte Babacan'ın nasıl bir kaleci olacağı hakkına daha sağlam bir fikrimiz olacaktır diye düşünüyorum.

Quote Originally Posted by medievil View Post
    Anlaşılan o ki semih 35 gol atsada altın ayakkabı alsada semih aynı semih olarak kalacak. umarım bir an önce avrupaya transfer olur. birde avrupalı gözüyle Semihi görmüş oluruz Nihat'ı gördüğümüz gibi...
    Sana katılıyorum. Semih ağzıyla kuş tutsa yaranamıyor. Akıllarda hep "nöbetçi golcü, doksan dakikalık futbolcu değil, sonradan girdiğinde etkili oluyor" lafları kaldığından bu araştırmaya da yansıtılıyor. Semih'i benden çok izleyen yoktur herhalde, İzmirspor'dan beri takip ettiğim bir oyuncu ve gösterdiği gelişmeyi, katettiği yolu ben çok iyi biliyorum. İzmirspor'da kiralık olarak oynarken çıplak gözle izlediğim maçlarda inanılmaz oynuyordu, bir tanıdığıma kendisi "70'den sonra bacaklarım gitmiyor." diyordu, yani bu durumlardan buralara geldi Semih ama hep 2. sınıf golcü muamelesi yapılıyor.

UEFA Semih'ten övgüyle bahsediyor, İspanyol basını öve öve bitiremiyor ama Araştırma Ekibi Semih'in hakettiği değeri oyuna yansıtmıyor. 2 yıl sonra Avrupa'ya transfer olma planı varmış Semih'in, söylediğin gibi Avrupalı gözüyle görelim Semih'i Nihat'ı gördüğümüz gibi, objektif ve gerçekçi... Bu bir tek Semih için de geçerli değil, Arda, Mehmet Topal gibi isimler için de geçerli ama onlardan bahsetmenin yeri burası değil.

Quote Originally Posted by BaTTuHaNs View Post
    Yemin Ediyorum Sırf Bu Yüzden Türkiye liginden Bıktım Oyunda Hiç Bir Zaman gerçekteki Gibi Olmuyo Eminimki Olmıcakta.. Bi Topicte Bunun Sorumlusunu Baştaki kişi demişlerdi ama galiba tek sorun orda değil
    Katılıyorum, eskiden Türkiye ligi açar oynardım ama artık bırak Türkiye ligini açıp oynamayı, başka bir lig açtığımda bile Türkiye ligini seçmiyorum. Hiçbir zaman gerçekteki gibi olmuyor, bir bakıyoruz Galatasaray altyapısından bir sürü oyuncu Türkiye'nin yıldızı olmuş ama Arda'lar, Topal'lar, Kazım'lar, Gökhan'lar, Semih'lerde bir gelişme yok. Anlamak mümkün değil. Bir şey söylediğimizde de biz suçlu oluyoruz. "Alex geriye gelir top alır." hareketini yazdığımızda da bilmeyen taraf olduk. Neymiş efendim Alex'in doğal yaptığı bir şey değilmiş, yahu sistem değişti bu yıl, Alex yine geriye gelip top alıyor sürekli. Adam 3-4 senedir bunu yapıyor ama oyuna yansıtılmıyor. Bunun gibi birçok şey belirtiliyor burada, bir sürü kişi diyorsa bir bildikleri vardır, değil mi ama hiçbir zaman oyuna yansıtılmıyor. Sonra da insanlardan orijinal FM almalarını bekliyorsunuz.

Avrupalılar potansiyel yıldız adaylarını FM aracılığıyla bizlere ve dünyaya tanıtırken bizdeki yıldızlar anca Türkiye çapında yıldızlar oluyor hep araştırmalar sayesinde.

Nesil
    2003
    Yer
    İzmir/KARŞIYAKA

Benim bu konu hakkında farklı bir düşüncem var aslında. bu arkadaşlar kör değil kazımı gökhanı semihi mehmet topalı, nasıl oyuncu olduklarını biliyorlar. ancak bılmediğim bir nedenden dolayı oyuna yansıtılmıyor yada yansıtılamıyor. bence bu işte başka bir iş var.

örneğin Fenerbahçede daveid uzaktan muthis gollerı var. oyuna bence cok guzel yansıtılmıs. yada alex lugano bunlar bence oyunda gerçeğe çok yakın. ancak burada çoğu kişinin şikayeti Türk futbolcuların profiliyle ilgili.

Türk futbolcular olması gerekenin altında yansıtılıyor oyuna. tabi 2009 u daha görmedik bilmiyoruz. ancak araştırmacı arkadaşların konuştuklarına göre yine hayal kırıklığına uğrayabiliriz gibi geliyor.

Sanırım Türk futbolcular ile ilgili arkadaşlara baskı yapılıyor. yada tarafsız olabilme adı altında arkadaşlar rahat çalışamıyor...

yada bizde bir sorun var Semih gerçekten boş kale golcüsü...

Türk futbolcular hakkında bir önyargı var, başta perpetua'da olmak üzere altyapılarından, yetişmelerinden dolayı bir eksiklik olduğu düşünülüyor. Bu yüzden de hep yabancı futbolcular veya yabancı kökenli (gurbetçi) futbolcular oyuna iyi yansıtılıyor, ama bizim gariban Türk futbolcularımız ağızlarıyla kuş tutsalar oyunda iyi olamıyorlar.

perpetua ile birçok kez yaptığım konuşmalarda hep altyapının altını çiziyordu, Aykut ile Orkun arasındaki kalite farkı hakkında konuşurken dahi Aykut'un Almanya'da yetişmiş olması onu bir adım öne çıkarıyordu. Bence bu yersiz bir önyargı. Ne yani bir oyuncu yabancı bir ülkede yetişmişse bu bizim Türk futbolcularımızdan daha iyi bir oyuncu olduğu anlamına mı geliyor?

Ali Bilgin, Mehmet Yozgatlı gibi futbolcular yurtdışında yetişmişler de ne olmuş, çok mu kaliteliler? Yurtdışında yetişip de gerçekten bu değeri hakeden Colin Kazım, Barış Özbek gibi futbolcular değerlerini bulmalı ama maalesef bunlar da gerçekçi olarak oyuna yansıtılmıyorlar.

perpetua yukarıda mesajlarda da görüldüğü gibi Semih'in fiziksel gelişiminin artık olmayacağını, teknik gelişiminin de zor olacağını, mental gelişim sağlayacağını ama zaten bu gelişimin büyük bölümünü sağladığını söylüyor. Bu tamamen bir önyargı, geçmişteki futbolcularda bu böyle oldu diye Semih'te de olacak değil ki Semih henüz 25 yaşında. Luca Toni, Lucarelli gibi oyuncular yaşları ilerlediklerinde kariyerlerinin zirvesine tırmandılar. Semih'in şu anki CA ile PA arasındaki 6-8 değerindeki farkın olmaması gerektiğini, oyundaki diğer 25 yaşındaki futbolcuların yaklaşık 65 tanesinin 15'in üzerinde bir değerde CA-PA farkı olduğunu söyledim önceki mesajlarımda. CA'sını çok da abartmayın ama en azından oyuncunun ileride muhtemel bir gelişme göstereceğini de oyuna yansıtın. Benim istediğim bu. Semih PA'sına eriştiğinde iki özelliği 1'er puan artıyor sadece o kadar, şimdi Semih 25 yaşında ve 7-8 yıllık futbol kariyeri olacak önünde, sadece 1-2 puan mı artıracak özelliklerini? Adam her geçen gün üstüne koyuyor ama yansıtılmıyor anlayamadığım bir önyargı ve sebeple...

Nesil
    2003

Türk futbolcular hakkında bir önyargı var, başta perpetua'da olmak üzere altyapılarından, yetişmelerinden dolayı bir eksiklik olduğu düşünülüyor. Bu yüzden de hep yabancı futbolcular veya yabancı kökenli (gurbetçi) futbolcular oyuna iyi yansıtılıyor, ama bizim gariban Türk futbolcularımız ağızlarıyla kuş tutsalar oyunda iyi olamıyorlar.
    Hic bir oyuncu eksiksiz olmaz. Semih'in eksikleri ne peki?

Ilk basta fizik. Sonra nispeten teknik ozelliklerin bazilari. Zihinsel ozellikler ise bir Rooney'de veya Toni'de olmayan seviyede. FM 2009 cikinca gorursunz 8.0.2'de olan Semih ile, su andaki Semih'in arasindaki farki. Kimse Semih'in son 1 senede gosterdiklerini inkar etmiyor.

perpetua ile birçok kez yaptığım konuşmalarda hep altyapının altını çiziyordu, Aykut ile Orkun arasındaki kalite farkı hakkında konuşurken dahi Aykut'un Almanya'da yetişmiş olması onu bir adım öne çıkarıyordu. Bence bu yersiz bir önyargı. Ne yani bir oyuncu yabancı bir ülkede yetişmişse bu bizim Türk futbolcularımızdan daha iyi bir oyuncu olduğu anlamına mı geliyor?
    Almanya'da alt yapi egitimi gormus olmasi Aykut'u one cikartmadi. Gosterdigi ozellikler onu one cikartti ve Almanya alt yapisi olmasi da Aykut'un bir adim onde olmasini mantikli kildi. Sonucta Aykut Galatasaray'in 1. kalecisi olmadi mi gecen sezonun sonunda? Bana herkez itiraz etti Aykut'un Orkun'dan daha iyi kaleci oldugunu soyledigimde. Kayseri Erciyesspor'da sunu yapti, bunu yapti dediniz. Aykut daha bir sey yapmadi dediniz. Ben de sizleri kirmamak icin Aykut'u Orkun'un cok az gerisinde yaptim gecen yaz.

Ali Bilgin, Mehmet Yozgatlı gibi futbolcular yurtdışında yetişmişler de ne olmuş, çok mu kaliteliler? Yurtdışında yetişip de gerçekten bu değeri hakeden Colin Kazım, Barış Özbek gibi futbolcular değerlerini bulmalı ama maalesef bunlar da gerçekçi olarak oyuna yansıtılmıyorlar.
    Aykut icin de yazdigim gibi. Yurt disinda alt yapi almis olmasi daha iyi yapmiyor oyunculari. Ama oyuncularin bazi ozelliklerini gorunce yurt disinda alt yapi egitimi almis oldugunu belli ediyor. Volkan Arslan'da Almanya'dan gelme ama ilk Galatasaray'a transfer oldugunda Almanya'da beraber oynadigi arkadaslari "yahu sen bu kadar kosmazdin sahada, ne oldu da kosuyorsun?" diye sormus. Mehmet Yozgatli uzun yillar Turkiye'de en iyi orta yapan oyuncu olarak kabul edilmedi mi? Turkiye cikartamamis yani Mehmet kadar iyi orta yapan bir oyuncu. Mehmet Turkiye'de yetismis olsa o seviyeye gelme ihtimali neydi peki?

Burada herkez Portekiz liginden daha iyi lige sahibiz diye soylenip duruyordu son 1 yilda. Sivas-Braga maclari ne oldu? Hollanda liginden daha iyi bir lige sahibiz diyenleri de gormek isterim.

perpetua yukarıda mesajlarda da görüldüğü gibi Semih'in fiziksel gelişiminin artık olmayacağını, teknik gelişiminin de zor olacağını, mental gelişim sağlayacağını ama zaten bu gelişimin büyük bölümünü sağladığını söylüyor. Bu tamamen bir önyargı, geçmişteki futbolcularda bu böyle oldu diye Semih'te de olacak değil ki Semih henüz 25 yaşında. Luca Toni, Lucarelli gibi oyuncular yaşları ilerlediklerinde kariyerlerinin zirvesine tırmandılar.

Toni, Lucarelli gibi oyuncular istisna. Ayrica Toni'nin fizigi 25 yasindan sonra mi gelisti? Yoksa o fizigi zaten vardi ama birseyler mi eksikti. Toni cani aciyacak diye ikili mucadeleye girmeyen bir oyuncuydu, taa ki Brescia'ya gidene kadar. Brescia'da yasadigi zihinsel degisimden sonra etkili olmaya basladi ve Serie A takimlarinin ilgisini cekmeye basladi.

Semih'in boyu birdenbire 10 santim uzayacak, 10 kilo kas yapacak, futbolcularin genclik yillarindaki hizini kaybettikleri yaslarda birdenbire hizli olmaya baslayacak mi saniyorsunuz?

Ozelliklerin ne derecede onemli oldugunu artik ogrenmen gerekirdi bence Egemen.

Ama hatirlatma amaci ile asagida verdigim link'de en alttaki tablo ve devaminaki yazilana bakarsan belki hatirlarsin.

http://forum.turksportal.net/vb/show...&postcount=730

Toni gibi fizikli bir oyuncu'nun CA'si hep vardi, cunku hem fizigi hem de kabul edilebilir bir seviyede teknigi vardi. Ne zaman Toni fizigini etkili bir sekilde kullanmasi gerektiginin farkina vardi. O zaman etkili olmaya basladi.

Semih'in şu anki CA ile PA arasındaki 6-8 değerindeki farkın olmaması gerektiğini, oyundaki diğer 25 yaşındaki futbolcuların yaklaşık 65 tanesinin 15'in üzerinde bir değerde CA-PA farkı olduğunu söyledim önceki mesajlarımda.
    Peki bu PA'larin abartili oldugu aklina geldi mi?

Bu abartili PA'larin butun FM veritabaninda dusmesi icin verdigimiz bir mucadele var. Ilk asamasini FM 2009'da gormeye baslayacagiz. Ancak tabii bu arastirma seflerinin bu ise ne kadar ozen gosterdigine bagli. Bazi arastirma sefleri var, kariyerinin zirvesindeki adamin CA ile PA arasindaki farki 30 puan yapiyor. Bazisi var bu farki 0 veya 1 puan yapiyor. Peki dogru olan hangisi? Butun arastirma seflerinin de yanlis olana uymak yerine, dogru olani uygulayip diger arastirma seflerinin de buna uymasi icin caba sart etmesi degil mi?

CA'sını çok da abartmayın ama en azından oyuncunun ileride muhtemel bir gelişme göstereceğini de oyuna yansıtın. Benim istediğim bu. Semih PA'sına eriştiğinde iki özelliği 1'er puan artıyor sadece o kadar, şimdi Semih 25 yaşında ve 7-8 yıllık futbol kariyeri olacak önünde, sadece 1-2 puan mı artıracak özelliklerini? Adam her geçen gün üstüne koyuyor ama yansıtılmıyor anlayamadığım bir önyargı ve sebeple...
    Onyargi degil bu mantik. PA eger bir oyuncunun erisebilecegi en yuksek CA ise, Semih'in gosterecegi normal gelisim CA ile PA arasinda yaklasik 6-7 puan fark olmasi gerektigini gosteriyor. Hadi bu 6-7 puan fark olmaz 9-10 puan fark olur. Bu da normalin ustunde gelisim beklendigini gosterir. Ama 20 puan fark olamaz.

Semih'in CA'sinin 20 puan (veya baska daha once yazdigim gelisim miktarindan) daha gelismesi senin umut ettigindir. Mantikli olan veya Semih'in yapabilme ihtimalinin yuksek oldugu degildir. Ben de umut ediyorum ki Aydin Yilmaz 175 CA'ya erissin kariyerinin zirvesinde. Ama bu demek degil ki veritabaninda Aydin'in bu sekilde yapilmasi dogru olur. Cok istersem de oyun acmadan once kendi ozel veritabanimda Aydin'a umut ettigim PA'yi verme hakkina sahibim.

Nesil
    2003
    Yer
    İzmir/KARŞIYAKA

zaman herşeyi gösterecek. zamanında kezman konusunda cengizle çok konuştum. özelliklerinin çok düşürüldüğünü söyledim. kezman ligin ikinci yarısına başladı ve 11 gol attı. artık kezmanın arkasında değilim o ayrı konu.

Semihin kendini geliştirip geliştiremeyeceğini kimse bilemez. Araştırmacıların görevi zaten bunu bilmek değil tahmin etmek ve ona göre PA değerleri vermek.

Bu konuyu Semih okusa söyleyeceği tek bir cümle vardır: "Yaptıklarım yapacaklarımın teminatıdır.."

Son iki senede büyük gelişme gösterdiyse bu gelişmesinin devam etmemesi için hiçbir neden yok.

Daha öncede söyledim şimdide söylüyorum Fenerbahçe araştırmacılarına sonuna kadar güveniyorum..

Eğer Fenerbahçe Araştırmacılarıda sizin gibi düşünüyorsa halimize şükredelim bence. çünkü bu mantaliteyle iki seneye kalmaz Semihin özellikleri düşürülmeye başlar...

Nesil
    2007
    Yer
    İstanbul

Ben semihi jardele benzetiyorum onun gibi golü hisseden bir oyuncu ve çok zeki..İşte bu yüzden ikisi beleşçi gibi gözüküp bu kadar gol atıyor ama alakası yok tabiki..

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by medievil View Post
    Benim bu konu hakkında farklı bir düşüncem var aslında. bu arkadaşlar kör değil kazımı gökhanı semihi mehmet topalı, nasıl oyuncu olduklarını biliyorlar. ancak bılmediğim bir nedenden dolayı oyuna yansıtılmıyor yada yansıtılamıyor. bence bu işte başka bir iş var.
    Oyunculari izledikce hem oyuncular hakkinda fikirler daha berraklasiyor hem de oyuncular zaman gectikce ne yapabileceklerini gosteriyorlar.

8.0.2 veritabaninin Ocak ayinda yapildigini unutmamaniz lazim. Ocak ayinda Mehmet Topal ne milli takima cagirilmisti, ne de ligin ikinci yarisinda gosterdigi istikrari gostermisti.

Gokhan Gonul'u daha yeni keni kadroya giriyor, yerini garantiliyordu. Topu topu Super Lig'de 9-10 mac oynadiktan sonra, bir hamlede onu ligin en iyi sag beki yapmamiz ne kadar dogru olurdu? Bu dusunce vardi tabii ki kafamizda ama sezon sonunu bekledik bunu yansitmak icin. Boylece hem Gokhan'in ikinci yari performansini gorme sansi bulduk, sanssiz olmasak Euro 2008'de de izleyecektik ve son karari verecektik.

Kazim ligin ilk yarisinda 16 macta oynamisti ama yarim saatten daha fazla sadece 3 defa sahada kalmisti. Ligin ikinci yarisinda cok daha fazla oynama firsati buldu. Bu sezon Deivid'in sakatligi ile daha da fazla sans bulacak ve daha da cok izleme, ona gore degerlendirme sansi bulacagiz.

Sonucta biz hic bir zaman profesyonel futbolcu gozlemcisi oldugumuzu iddia etmedik. Bunu buyuk oranda gonullu olarak, diger islerimizden zaman ayirarak yapiyoruz. Umut ettigimizi degil, gordugumuzu yaptigimiz surece de oldukca iyi bir is yaptigimizi dusunuyorum. Unutmayin ki oyunda kalite, her zaman icin bir oyuncu ortaya iyi performans koyduktan, yeteneklerini belli bir sure istikrarli bir sekilde gosterdikten sonra ortaya cikacaktir. Cunku bizim isimiz gelecekte olacagi degil, gecmiste olmusu yansitmak.

Gelecege donuk tek oyuncu tanimlama parametresi PA. Bu konuda da veritabaninda birbirinden cok farkli gorusler hakim oldugu icin, arastirmacilar arasindaki fikir farkliliklarini ortadan kaldirmaya, bu konuda tartismalari nispeten daha dusuk seviyeye indirmek icin bir sistem yaratildi (bu sistemi biz yarattik ve bu yaz kullanmaya basladik, SI diger arastirmacilarin da yararlanmasi icin arastirmayi yaptigimiz editorlere ekledi).

Ozen gostermedigimiz gibi bir hava yok esasinda. Saniyorum ki calismaya ozen gosterildigi her halinden belli oluyordur. Ancak veritabaninda mevcut olan bazi kotu ornekler nedeniyle biz ozellikle Turkiye'yi zayif yapiyormusuz gibi bir hava hakim. Ancak aksine. Genel olarak yaptigimiz analizlere gore Turkiye liglerinin olmasi gereken yerde oldugunu goruyoruz. Boyle olmasi da esasinda supriz degil cunku calisma seklimiz once olmamiz gereken yeri belirleyip, ondan sonra bu seviyeye gore oyunculari yapmak. Bu konuda da oldukca titiz bir sekilde calisiyoruz.

Tabii ozellikle bu yaz yapilanlari daha hic biriniz gormediginiz icin, yorumlar 8.0.2 uzerinden geliyor. Bu yorumlari yaparken de 8.0.2'nin 8 ay once yapilmis oldugunu ve genc oyuncularin hizla gelistigini unutmamaniz gerekli.

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

ya beyler sayfalardır bilip bilmeden adamın üzerine saldırıyorsunuz da bir girin editörede semih yapın sonra gelin burda yayınlayında görelim.
    biriniz 145 i geçirin bakalım
    sağ 20 sol 10 verdim adama 20 off the ball 20 kafa 20 bitiricilik 20 soğukkanlılık verdim adama 145 i geçiremedim
    hepsinden bol kepçe verin olmuyor işte arkadaş

bu fm yapımcılarının yaptıkları bir oyun hatasıdır.
    kullandığımız editörde oyuncu değerleri var bizim kullandığımız editörde oyuncu özelliklerinin değerleri özelliğin yanında yazıyor hız hızlanma 21.00 olarak hesaplanıyor diğer finishingler composureler 10.00 üzerinden değerlendiriliyor

bi kere semihin hızlanması 9 olduktan sonra 4 tane özelliğini 20 yapsan yinede bişey olmuyor bu oyunun hatası başka şey değil

ya tamam hız önemlidirde finishingin 2 katından fazla olmasıda saçma yani
    .
    .
    .
    Birleştirilen Mesaj:
    8.0.2 ye baktımda semih stili oyunculardan klosenin güizanın ca sını nasıl yüksel tutabilirler diye.
    çünkü hız hızlanma vasatsa ca ma kalmıyor
    klosenin hız 15 hızlanma 17 güizanın hız hızlanma 16 yapmışlar
    yyyuuuuuuuuuuuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh diyorum başkada bişey demiyorum
    ama adamlarında suçu yok allahın finsihng özürlüsü martinsin ca sı 170 olacakta klosenin 135 mi olacak
    si nın SAÇMALIĞI (adamı oyundan soğutuyor yaaaa)
    Last edited by extensor : 12.Ağustos.2008 at 21:57 Reason: Mesajınız Otomatik Birleştirilmiştir. (Turksportal Yönetimi)
    Fikirlerim burada

Nesil
    2003

8.0.2 ye baktımda semih stili oyunculardan klosenin güizanın ca sını nasıl yüksel tutabilirler diye.
    çünkü hız hızlanma vasatsa ca ma kalmıyor
    klosenin hız 15 hızlanma 17 güizanın hız hızlanma 16 yapmışlar
    yyyuuuuuuuuuuuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh diyorum başkada bişey demiyorum
    ama adamlarında suçu yok allahın finsihng özürlüsü martinsin ca sı 170 olacakta klosenin 135 mi olacak
    si nın SAÇMALIĞI (adamı oyundan soğutuyor yaaaa)
    Guiza'nin Euro 2008'de kostugu en yuksek hiz 28.54 km/s
    Klose'nin 30.86 km/s
    Semih'in 27.44 km/s

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

ben 3 üiçin güiza 14 klose 14 semih 13 diye düşündüm de abi bu adamların hızlanma 17-16 olabilirmi yani ben ona taktım kafayı

şimdi sorun katiyen bizde değil
    küllüyen fm'nin suçu
    bakın bizim lige son gol karalları ve gol krallığı 2. lerine
    semih: finishing composure yüksek - hız - hızlanma nispetten düşük
    alex aynı
    ümit karan aynı
    fatih tekke aynı
    van hooijdonk aynı
    zafer biryol aynı
    jardel aynı

hiç hız hızlanması yüksek forvet varmı bizde gol kralı olmuş (belki istisna vardır aklıma gelmedi)
    keza diğer liglerde aynı yani
    toni klose almanyada oldu
    ispanyada güiza raul falan var
    etoo oldu istisna ve c ronaldo ingilterede oldu istisna
    2 si dışında pek aklıma gelmiyor hızı hızlanması üst düzey bir forvetin gol krallığı

bana kalsa bir st için finishing 20.00
    composure 15.00
    jumping 15.00
    kafa 8.00
    hız 10.00
    hızlanma 13.00
    gibi olmalı yani böyle daha uygun kat sayılar
    Fikirlerim burada

Sayfa 23 / 34 İlkİlk ... 13212223242533 ... SonSon

Mesaj Yetkileri