Türkiyede rakibini futbolla dövebilen takım ben göremiyorum. Gaziantep mesela her maç rakiplerinin iki katı pas yapan takım maç kazanamıyor. 300+ pas yaptılar diye futbol oynamış olmuyorlar. Fenerbahçede Alex korner kullansın, Lugano kafa vursun da oyunu koparalımdan başka futbol namına bir olay yok. Alex-Semih-Luganonun eline bakıyorlar. Galatasaray 90 dakikalık maçın her 25 dakikasının 4er-5 er dakikalık bölümlerinde futbol oynuyor, onların da attıkları 44 golün %95i Baros-Lincoln-Arda imzalı. Yani ortada takım halinde oynanan bir güzel futboldan bahsetmek mümkün değil. Savunma kısmına işin hiç girmiyorum.
Bir takım korner rekorları kırıp, kimi maçlarda ceza sahasına 50 orta yapabilecek kadar rakibini boğuyorsa, ben o takıma yeteneksiz diyemem. Rakip takımı tutsam da diyemem. skor üretimi konusunda 10 numarasına, 10 numarasının canının çekip de rakibi çalımlamasına bağımlı olmayan takımın modern futbol anlamında daha çok takdir görmesi gerekiyor.
Hayır yani, iki-üç tane adam geçebilen teknik hücum oyuncusu bir takımın genel yapısını bu kadar etkiliyorsa, Beşiktaş devre arasında sırf Yusufla Erkan Zengini alarak sınıf mı atlamıştır? Mesela tek tek bakıldığında Türkiye dahilinde mevkiisinin en iyisi diyebileceğimiz bir tek Arda, Kewell (sakatlık problemi malum) ve performansıyla biraz Lincoln varken defansına yeri gelince (dalga geçtiğimiz) bir Gökhan Zan bile bulamayan Galatasaray bir şekilde Türkiyenin en iyi kadrosu kabul edilmektedir. Bana Galatasaray Türkiyenin en iyi sol açığına sahiptir, Galatasarayın 10 numarası en performanslı 10 numaradır, Galatasarayın stoperi Türkiyenin en fizikli stoperidir gibi argümanlarla gelseler, öpüp başıma koyarım. Ama sene başında yabancı hakkı varken Song tipi bir stoper/bek almayıp 15 yaşında menejerlik oynayan çocuğun bile uyumsuzluğunu anlayabileceği iki uzun-ağır stoperle sezona başlayan yönetim, (Haydi Sabri mecburen sağ bek diyelim, Sabriden önce sağ bekte kim oynuyordu? Hasan Şaş!) nasıl Türkiyenin en iyi kadrosunu kurduk diyebiliyor, anlamıyorum. Newcastle gibi takımlar geçmiş senelerde Galatasarayın bugün kurduğundan çok daha önemli isimlerden kadrolar oluşturup Eplde kümeye oynadılar.
Bakın, şu mesajın fm ile, yamayla datayla alakası yok. Son yama bence hemen hemen bütün problemlerin çözülmüş olduğu, 4-5 gözden kaçan ya da oyun dinamikleri kaynaklı hatalardan madur oyuncu dışında bence mükemmel. (bütün tsl araştırması için söylüyorum, sadece Bjk araştırması için değil) Gelgelelim kamuoyunda sırf öyle kabul ediliyor diye, mesela Hıncal Uluç öyle dedi diye uyumsuz defanslı, top indirecek forveti olmayan Galatasarayı uefa favorisi görüp Nobre çok fizikle oynuyor, faul yapıyor diye Beşiktaşı kazma/yeteneksiz takım kabul etmem. Bence iyi kadro dengeli kadrodur.
not: Koray'ın görüşüne göre sanırım Metalist de yeteneksiz bir takım. Onların da öyle bir 3-4 adam geçen yıldızları yok ama müthiş bir fizik, kondüsyon ve disiplinleri var.