Originally Posted by
koray_capello
Evet yazışarak anlaşmak zor oluyor, insan yarım saatte yazdığı şeyleri yüzyüze görüşmelerle 2 dakikada anlatabiliyor hatta bazen öyle bir kelime ve mimik ile herşeyi özetleyebiliyor.
ama yine de anlaşmaya çalışacak olursak ben senin yazdıklarını okuduğumda senin kafanda oturmamış bazı şeyler olduğunu anlayabiliyorum ama ne hikmetse bu askıda kalmış şeylerin cevabını sen farkında olmadan veriyorsun;
forumda nasıl bir hava olduğu, insanların Galatasaray'ın ve Fenerbahçe'nin Beşiktaş'tan çok üstün olduğunu düşünmeleri herşeyden önce gerçek bir Beşiktaş'lı için zerre kadar önem taşımaz bunu sen de çok iyi biliyorsundur, onun da dışında bizi ilgilendirmez ve araştırma açısından bize birşey de ifade etmez. Bizim için mesele gerçekte durumun nasıl olduğunu en iyi şekilde kavrayıp oyuna yansıtabilmektir. Ve oyuna yansıtılmış durum Beşiktaş en iyi 16 oyuncu ortalaması açısından bu iki rakibinden az bir farkla geridedir. Aradaki fark Gs ve Fb nin fazla ca'ya sahip bazı yıldızları yada ismi büyük futbolcuları, bunu sen de söylüyorsun.
araştırmacı geleceğe yönelik düşünmeli ama bir futbolcunun potansiyeli açısından, gelebileceği nokta açısından düşünmeli. Şampiyonluk için senin kullandığın taktik, rakibin kullandığı taktik, yapılacak transferler, uzun vadede yapılacak transferler, hoca değişiklikleriyle gelen sistem değişiklikleri, emektar futbolcuların futbolu bırakması, çıkan regenler v.s v.s gibi birçok değişken varken bir araştırmacı takımın 10 sene içinde kaç kere şampiyon olacağını hesaplayamaz ve oyuna aktaramaz. Evet Beşiktaş aşağı yukarı gerçekte gördüğü kadar yani 10 senede 1 yada 2 şampiyonluk görüyor olabilir ama bu tamamen tesadüftür, bir araştırma başarısı değildir. Oyunda 20 senede 19 şampiyonluk görse beni enterese edecek bir durum yoktur, ben o anki kadrodaki futbolcuları gördüğüm bildiğim gibi oyuna yansıtmaya çalışırım o kadar.
Beşiktaş'ın iştahlı olması istekli olması 1.si yakaladığı şampiyonluk havası ile ilgilidir ki bu da araştırma açısından değerlendirilip birşeyler yapılabilinecek bir durum değildir. 2.si fizik kapasitesinin yüksek olmasıyla ve futbolunun sonuna gelmiş eski yıldızlardan uzak bir kadroya sahip olması ile alakalıdır. Carlos, Kewell, Alex, Deivid, Emre Belözoğlu, Linderoth, Güiza. Bu oyuncular ya yaşlı emeklilik yolunda, ya istikrarsızlık abidesi, ya canı istediğinde oynayan, ya sakat ya formsuz ama ortak yönleri iyi ca'ya sahip olmaları ve insanları etkileyen, kiminin kullandığı temada kıpkırmızı kiminde masmavi gözüken, insanların gözünü boyayan bir çok 15 üstü yetenek puanları. İşte yanılmalar burada oluyor, insanlar profil karşılaştırıp yorum yapıyor, istikrar, kararlılık yada hepsini geçtim ortaya konulan performansları inceleyip de yorum yapan çok az. Beşiktaş kadrosu belki 15üstü rengarenk puanlara sahip olan bir kadro değil ama kapasitesi belli olan ve bir istikrarı olan, determination yüksek sayılabilecek Nobre, S.Özkan, Toraman, Ekrem, Ernst, Sivok, Zapo gibi isimlerden kurulu. Gerçekte böyle mi? böyle. Oyuna böyle yansıtılmuş mı? evet.
2.olarak bu iştahı isteği sağlayan fiziki yeterliliktir, Beşiktaş'ın gerçekte bu kadar istekli olması, son dakikaya kadar galibiyeti ister olması pek tabiki o kadronun fiziki yeterliliğiyle alakalıdır. Yanlış hatırlamıyorsam fizik ortalamasında Türkiye'nin en iyi takımı olarak yansıtılmış durumda şuan Beşiktaş. İlk 11 bazında inceleyecek olursak açık ara önde belki de. E o zaman bu da oyuna yansıtılmış.
Senin verdiğin Güiza ve Bobo örneklerinden yola çıkacak olursak, Güiza'nın belli ki sorunları var, adaptasyon de taktiğe uyumsuzluk de kadroda anlaşacak arkadaşı yok de istediği topları alamıyor de kişisel problemleri var de ne dersen de ama gol atamıyor de, peki Bobo çok mu gol atıyor? Hem de Güiza gibi adaptasyon problemi olmamasına rağmen. Peki oyunda kaç gol atıyorlar? Bobo'nun 15 gol üzerine çıktığı oyunlar var, hatta Beşiktaş'ı yöneten arkadaşlarımın 30 yakın gol attırdığı oyunlar var. Ben herkesin bilgisayarından yüklü oyunun da herkesin beğeneceği ayrı ayrı takımlar hazırlayamam ki. Ayrıca Bobo'nun finishing değeri 2-3 senedir süregelen bir izlenmişliğin getirisiyle uygun görülmüş bir değerdir, Güiza ise İspanyol araştırmacıların uygun gördüğü bir değerle Türkiye'ye gelip halen çözülmeye çalışan bir oyuncudur, arada kıyaslama yapmak çok sağlıklı olmayacaktır.
Özetle, sen diyorsun ki 3 büyükler arasında büyük farklar var, Beşiktaş çok geride diyorsun ben hayır diyorum, rakamlarla sana bunu sunuyorum.
Beşiktaş'ın iş yapacak adamları varken Gs ve Fb nin ismi büyük Ca sı büyük yıldızları var diyorsun, ben de senle hemfikirim zaten oyuna da bu şekilde yansıttık diyorum.
Beşiktaş istekli diyorsun ben de çünkü fizikli diyorum, o da oyuna yansıtıldı.
Onun dışında benim yapacak birşeyim değil bir işim yok zaten, kaç senede kaç kez şampiyon olacağı, kimin kaç gol atacağı, kimin oyununda nasıl olacağı beni ilgilendirmiyor.
ve tekrar etmekte fayda var arada çok büyük bir fark varmış gibi görünen, insanların derinlemesine değil de profil ekranındaki renk cümbüşüne göre yorum yapmasıdır. Açıp editörden ca'lara göre yapılacak yorumlar, eksik kalmış fazla kaçmış değerler çok daha somut tartışmalara yol açacaktır, aksi halde futbol tartışmasından öteye gitmeyecektir.