Ömer abi izin vermeden asla :D
Printable View
CA'lar, takimlarin gectigimiz sezondaki kadrolari bazinda hem kadrodaki oyunculara, hem de performanslarina bakilarak kadro bazinda belirli bir ortalamaya sabitleniyor (genelde 16 oyuncu uzerinden ve veritabanindaki diger benzer takimlarin ortalamalari ile karsilastirarak once buyuk takimlar belirleniyor, sonra arkadan gelen takimlar bu buyuk takimlarin seviyesine gore degerlendiriliyor).
Her takim icin verilebilecek en yuksek CA degeri belirleniyor, ancak arastirmacilar bu en yuksek degeri kullanmak zorunda degil ve hatta cok kisi de kullanmiyor. Ayni zamanda 16 kisilik kadroda verilebilecek en dusuk CA'da belirleniyor (bu bir bakima manipulasyonu onlemek icin (ornegin ornegin 15 oyuncuya yuksek deger verip, 16. oyuncuya cok dusuk deger verilmemesi icin). Bunlarla beraber asagi yukari sadik kalinmasi gereken 24. en iyi oyuncu icin bir kriter belirleniyor.
PA'lar icin, hala diger oyuncularla karsilastirma, hala oyuncunun ne kadar ilerleyebilecegini dusunme on planda. Ancak bu karara yardimci olmak icin (ve ozellikle 24-30 yaslarindaki oyuncularin CA ile PA'si arasindaki farkin cok fazla olmamasini saglamak icin) oyuncunun oynadigi pozisyon ve yasina gore normal sartlar altinda erisebilecegi PA'ya goz atildiktan sonra, oyuncunun gelisiminin bu normal sartlarin altinda mi kalacagi, yoksa ustune mi cikacagi konusunda karar veriliyor ve buna gore PA degerlendiriliyor.
Sistem genel hatlariyla bu. Daha detayini yazmaya gerek oldugunu dusunmuyorum.
abi yazdıklarından anladığım kadarıyla vahim bir editör hatasıyla karşı karşıyayız yazmışsınki editörde santraforlar için en önemli özellik hız hızlanma şimdi dünya tarihinin en büyük santraforlarına bakalım sonrada hız hızlanmalarına bakalım sonrada görelimki hiç biri serkan çalık kadar iyi hızlanıp hızlı değil
şimdi şuan toni
van nistelrooy
van basten
hakan şükür
berkamp
şuker
raul
morientes
klose
bunlar benim izlediklerim ve santrafor denince ilk aklıma gelen isimler
ve bak santrafor denince aklıma gelen isimlerden hiç birinin hız hızlanması 15i geçmez
ne ilginçtirki hepsinin üstün son vuruşları var son vuruşu olmayanları hemen ele alalım bu listeden
iki kişi hakan toni
hemen ardından jumping gelir santrafor için çok önemlidir kafa topu almasa bile savunmayada vermemek çok önemlidir
kafa topu alamayanlara bakalım bu listeden
raul ve biraz berkampla şuker belki
off the ballı düşük olanlara bakalım bu listeden
kimse yok
gücü düşük olanlara bakalım
belki biraz raul
santrafor eşittir bu özelliklerdir hız hızlanma kanat adamlarının yararına ümit karanı yada semihi çıkar takımdan koy hız hızlanması 17 üstü olan ama gücü 3 son vuruşu 5 soğukkanlılığı 6 jumping i 2 olan serkanı bakalım onlar kadar atabilecekmi
Oynattigin taktige bagli.
Avrupa sampiyonasinda kac takim rakibe baski kurup gol atti bizden baska? Biz ne zaman bu baskiyi kurduk? Rakip ondeyken, rakip defansa cekildigi anlarda. Bunu bize karsi bir tek Portekiz yapmadi cunku oyunu kontrol etmeyi tercih ediyorlardi. Ama onlarda bir suru teknik oyuncu olmasina ragmen Almanya karsisinda pek bir sey uretemediler. Fiziksel kapasite uste cikti.
Bugun Ispanya ile Italya arasinda fiziksel acidan buyuk fark vardi. Ispanya'ya kan aglatti Italya. Ustelik fiziksel olarak butun turnuva iyi olmamalarina ragmen (turnuva basinda fiziksel olarak %60'larda olduklari aciklanmisti).
Yine fiziksel olarak zimba gibi bir Rusya turnuvanin favorilerinden Hollanda'yi dagitti. (Ispanya'ya karsi yedikleri goller de rakip ustunde baski kurmaya calisirken yedikleri kontra ataklardan gerceklesti - bu kontra ataklar icin de hizli ve topla giderken kolay kolay dengesini kaybetmeyecek oyuncular gerekli).
Hirvatistan'in fiziksel olarak daha iyi olan defansi bize 120 dakika hic bir sey yaptirmadi. Hizli forvetleri de devamli defansimizin arkasina sarkip durdu. Ama bir hata aninda Semih golu atti ve kahraman oldu.
Semih gibi forvetlerin modasi artik gecti. Gecti cunku artik cok az takim rakip ustune baski kurarak oynuyor. Amac hizli ataklar ve 3-4 pasla veya duran toptan gol atmak, bu sayede defans guvenligi kaybedilmiyor. Sadece macin sonlarina dogru, skoru lehine cevirmesi gerektigi zamanlarda o baski kuruyor takimlar. O baskiyi kurarken de Semih ve Semih tipi oyuncular yedekten sahaya suruluyor. Cunku biliniyor ki Semih gibi oyuncular gol atmasa bile en azindan ortaligi karistirir ve baskalarinin gol atmasini saglar veya golu kendileri atacak pozisyona girerler.
yaw abi geçelim bu terimleri futbol oyun stillerini hayatımı bunların yararları ve zararlarını düşünerek geçirdim
semih tipi santraforların zamanının geçtiği yok oyun stilleri dediğin gibi değişir ama santraforlar değişmez santraforlar kısalmaz santraforlar hızlanmaz santrafor santrafordur
ingiltere ligine bak türkiyeyi geç adebayor bertner rooney saha torres crouch drogba pizarro
bak hiç bellamy oynayabildimi veya verpakovskis tarih kısa boylu forvetlerin ayağına göre sağa sola çekilmeleriyle doludur anelka mesela amr ye döndü henry aml ye döndü serkan çalık amr neuville amr arif amc amrl
çünkü bu adamlar hızlı ve iyi hızlanır yapıda olsada duvar örmüş bir savunma arasında dayak yer dayak yemekten kaçmak içinde böyle kanatlara dağılırlar del piero aml mesela cassano di natele adamlar italyan savunmalarından bıkıp kendilerini kanatlara atıyorlar
hemen her ligin hemen her ülkenin santaforları bitiricilik jumping ve gücüyle meşhurdur. tek tek bak oran orantı yap dediğime gelmemen imkansız
kloseyle oynayan almanlar,tonıyle ıtalyanlar,pavlyuchenkoyla ruslar,oynadıgına gore bu tur oyuncuların modası gecmemıs demektır bız hala hakan nıye kadroya alınmadı dıye tartısıyoruzzz...pıvotlar olmadan hız oyuncular zor ıs yapar
saha torres rooney çok hızlı forvetler.hatta adebayor,drogba da.torres güc ve jumpinginden çok hızıyla tanınır.saha ve rooney de öyle.
ayrıca pizarro başarılı bir oyuncu değil.en azından bellamy kendini premier ligde daha çok kanıtlamış biri.
ayrıca anelka ve henry kısa boylu mu?zorunluluktan ve topa hakimiyetlerinden dolayı amr ve aml oynayan isimler.
saha tevezin yedeği.rooney de santrafor değil hızlı ve teknik bir adam ve kısa ve hava toplarında berbat birisi.
bencede bahsettiğin o santraforlar ölmedi ama.hızlı oyuncuların hakkını yememelsin.
mesela bu turnuvada luca toni döküldü ama david villa çatır çatır golleri attı.keza podolski 3 gol attı.
del pieronun naturel mevkisi aml zaten.1999 daki sakatlıktan sonra fizik olarak çok kötü duruma geldi.fiziği zayıfladı kısa boyuna rağmen seria da gol kalı oldu italya milli takımı tarihinin en çok gol atan 2-3 oyuncusundan biri.
edit:toni dünya tarihinin en büyük santraforlarından biri diyorsan yazık...
bakış açısına göre değişir mesela santraforları beslemeyen bir hücum hattı olursa o santraforlar iflas eder.ama yeri gelir hızlı hücum adamlar teknik beceri ve hızlarıyla kendileri etkili olabilirler.
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
Sinan abi birde şöyle bişey düşünülebeilir. hani dedinya;hızlı ofansif oyuncular hem kanatlarda hemde forvette oynayabilirler belki c.a. ya fazla etki etmesinin sebeplerinden biride bunlardır.birden çok mevkide oynayabilcek düzeyde oldukları için.
Cok guzel. Durum aynen bu. Hizli ve rakip kaleye kendi basina gidebilen oyuncunun arkasinda sadece defansif yonu iyi olan, ve ayagina gelen topu defansin arkasina atabilecek, ofansif yonu gelismemis oyuncular kullanilabilir. Ancak rakip kaleye kendi basina gidemeyen forvetlerden olusuyorsa eger takim, orta saha oyunculari yardim icin ileriye cikmasi gerekir.
Fenerbahce butun sezon, defansi onde kuran ve yari sahasina Fenerbahce'yi sokmayan takimlara karsi bu nedenle zorlandi. Hem Turkiye, hem de Avrupa'da. Ozellikle de 433 ve benzeri dizilislerle oynayan takimlara karsi cunku bekleri kanat oyunculari, orta sahanin ortasini da hem santrafor, hem de 3'lu orta saha kapatti. Bekler ileriye cikamayinca da top orta sahanin ortasinda olusturulan 4'lu ye takildi kaldi.
Kendi yari sahasina gomulen takimlara karsi zaten teknik ustunluk oldugu icin deneye deneye bir turlu pozisyon buldu ve golu atti.Bence bir cok pozisyonda oynayabilmek CA'ya etki etmelidir (daha fazla pozisyonda becerili olmak = daha fazla yetenege sahip olmak = daha yuksek CA). Su anki sistemde boyle bir sey yok ancak olmali.Quote:
Sinan abi birde şöyle bişey düşünülebeilir. hani dedinya;hızlı ofansif oyuncular hem kanatlarda hemde forvette oynayabilirler belki c.a. ya fazla etki etmesinin sebeplerinden biride bunlardır.birden çok mevkide oynayabilcek düzeyde oldukları için.
santrafor uzun çok uzun boylu olmak zorunda değil rooney santrafor oynayabilir 1.82 boyuyla ama 1.86 henry oynayamaz o ürkek ve vücudunu kullanmayı bilmeyen yapısıyla oynayamaz
şimdi torresten tevezden roneey den kendi saydıklarından tut bi bak rooney nin gücü19 drogbanın 19 tevezin 13 torresin 13 vs vs hiç gücü 5-8 seviyelerinde olan adam varmı yani bir forvet oyuncusunun gücüserkan çalık kadarsa adamı döverler örneğin eto'o chelsea ve liverpool savunmalarının arasında ezilmişti 1.81 ama çok güçsüz 12-13 lük zıplmasına rağmen gücü 10 seviyelerinde eğer gücün 10 seviylerin de olursa ne kadar yeteklide olsan santraforda yapamazsın eto'o son maçlarda amr oynamaya başlamıştı katı savunmadan kaçmak için
toni bu turnuvada italyayı tek başına ayakta tutan adamdı. hatta takımla arasında bir fark oluşmuştu. bana kalırsa bu senin maç izleme tecrübesizliğinden kaynaklanıyor yani toni yi berbattı diye nitelemen yeterince görmemenle ilgili
ayrıca niye yazık falan yazıyorsun nedir yani o neden yazık olsun :D
neyse olur öyle sözlerde mesela barcelona mancester maçlarını hatırlıyonmu 0-0 a 1-0 mı ne bitmişti iki maçta barcelonanın gol pozisyonuna giremediğini hatırlıyormusun neden santraforun yok mancester sana duvar örüyor ferdinand la brownla sen etrafından dolanmaya çalışıyon adamlar basketboldaki alan savunması gibi yapıyor sen bir o tarafa bi bu tarafa pas dağıtıyorsun
yok maç sabaha kadar oynansa santraforsuz gol atamazsın
şimdi ben taa bu sene başında bi yazı yazmıştım bi yerlere demiştimki barcelona bu sene başarılı olamaz hemde henry falan gelmiş dev kadronun üstüne herkes barça barça diyor sebeb olarakta lig şampiyonu olamaz hatta real madridten büyük fark yer çünkü kapalı savunmaları aşamaz küçük takımlara olmadık puanlar kaybederler dedim bu kayıplar beraberinde problemleri getirir çünkü bir çok yıldızın olduğu yerde çok sorun çıkar dedim dediğim çıktı
eğer büyük takımsan ve ligini forse edeceksen santraforsuz yürütemezsin haa böyle 5 maçlık 6 maçlık turnuvalarda olur işin o ayrı mesele
şimdi santrafor dünya tarihinde yoktur yada çok azdır 175 boyu olsun ve tarihe geçsin ollmaz bu mesela italya ligine açın bakın italya ligi tartışmasız en iyi savunma yapan ligdir bakın takımların santraforların 185 lik adamlardan kısa forvet yoktur toniler gilardinholar l**intalar trezeguetler caraciolo lar neden bu adalardan çok var çünkü rakip savunma yapmayı biliyor martins müthiş hızlı olmasına rağmen nerde şimdi veya owen neredeler
santrafor için hız hızlanma önemlidir ama olmassa olmaz değildir mesela hızı 5 hızlanması 6 lık adam türkiye savunmasını darmadağın edebilir fransa savunmasını da ama gücü 5 jumping i 6 adam bunları kolay kolay yapamaz
santrafor için en önemli unsurlar ziplama yada hava hakimiyeti işte türkçesi güç ve son vuruştur. bakın balili ve mehmet yıldıza görün
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
kazımın olumsuz özelliklerini yazmak istiyorum
work rate düşük
vision düşük
team work düşük
positioning düşük
leadership düşük
concistency düşük
consantrasyon düşük
composure düşük
bravery düşük
agression yok
versality çok düşük
tackling düşük
marking düşük
hızlanma düşük sayılır 10 civarı
çeviklik düşük
hız düşük
stamina düşük
nasıl 129 ca oluyor anlamadım cengiz ve tarık arkadaşlarım
fenerbahçe taraftarının büyük bölümü kezman dan nefret ediyor. kalsa da, gitse de sevilmeyen kişiler listesinde olması gerektiğini düşünüyorum. 30-40 gibi bir değer olabilir.
Hız,hızlanma çeviklik konularında saçmalamışsın..Quote:
kazımın olumsuz özelliklerini yazmak istiyorum
work rate düşük
vision düşük
team work düşük
positioning düşük
leadership düşük
concistency düşük
consantrasyon düşük
composure düşük
bravery düşük
agression yok
versality çok düşük
tackling düşük
marking düşük
hızlanma düşük sayılır 10 civarı
çeviklik düşük
hız düşük
stamina düşük
Kazımın composure düşük değil bence.Hatta bence çok iyi.Fatih Terimin bile açıklaması var Kazım heyecanını kontrol edebildiğinden oynatmayı düşünüyorum dedi.
Hız,hızlanma, çeviklik, composure konusunda Kazım Kazım ' ın ligimizin başaltı oyuncularından olduğunu düşünüyorum, ama extensor un demeye çalıştığı C. Ronaldo' ya göre düşük kalıyor diyorsa bu haklıdır... work rate konusunda da bence Kazimo ortalama bir değeri rahatlıkla alır diye düşünüyorum (12-13 gibi)...
semıhı oyunda mıllı takıma secılecek bı sevıyede yaparrsanız sevınırım bı gs lı olarak...adam oyunda cok gol atsada mıllı takıma secılmıyo....sureklı mehmet cakır alınıyo....
yaw şöyle saçmalamışsın falan yazmayın arkadaş yanlış düşünüyorsun yaz bana göre öyledir sana göre böyledir sen istersen bi tarafını yırt bana göre böyledir insanlarla yüz yüze konuşabileceğin gibi konuşsana hayır yaz ayındayım kür dönemindeyim çabuk sinirleniyorum bide burda klavye delikanlılığı yapmayın yaw
kardeşim sayılırsın sen benim ne demek saçmalamışsın
ben futboldan az biraz anlarım vardır bi gördüğüm
neden composure düşük diyorum çünkü çek maçında heyecandan acayip şutlar atmış yapılmayacak şeyler yapmıştı
neden hız düşük diyorum 12-13 ü geçmez ve bu değer bi kanat oyuncusu için yetersizdirde ondan
neden hızlanma düşük diyorum orada kalan toplara ilk müdahaleyi çok geç yapıyorda ondan
neden çeviklik düşük diyorum çünkü ekseni etrafında yavaş dönüyor
ama vücudunu çok iyi kulalnıyor buda onun çalım atabilmesine sebeb oluyor o ayrı ben olumlu özelliklerini yazmadımki olumsuzlarını yazdım
ama buraya düşük özellikler yazıldımı siz hemen saldırıyorsunuz adama arkadaş
Sinan, Kazım'ın aggression'ı bence düşük (7-8) ve bu yüzden bazı özelliklerini futboluna yansıtmadığı için bize düşük geliyor. Ama hız-hızlanma konusunda bu kadar düşük değil bana göre. Maçta Lahm'ın 40-50 metre peşine koştuğunu hatırlıyorum. İsterse yapabilecek kapasitede ama yapmıyor, çünkü öyle alışmış sanki. Kazım biraz sokak futbolcusuna benziyor. Kendisine zamanında pek iyi koçluk yapılmadığını düşünüyorum yani ne forvet oyuncusu gibi oynuyor ne de kanat. Koy sağ ön tarafa, kendi kendine oynasın, orta açsın, içeri dalsın, şut çeksin.
Euro 2008'de Kazim bazen hizli, bazen de cok yavas goruntu verdi.
Bir mac var en yuksek hizi 28 km/s, Almanya maci var en yuksek hizi 22 km/s (ustelik defansa donmek icin sprint atmasina ragment).
Bu nedenle de bence work rate'e giriyor is. Kazim tamamen keyfi oynayan bir oyuncu. Mucadele etmeye, defansa yardim etmek icin kosmaya, belirli bir sistemin parcasi olarak oynamaya aliskin degil. Sonucta Ingilizler tarafindan yetistirilmis bir oyuncu.
Not duseyim bu arada, Premier Lig'e yeni cikan Hull takimi Kazim'i transfer etmek istiyormus.
-Volkan Babacan Boy: 192 cm, Ağırlık: 86 kg Kaynak: http://www.goal.com/tr/Giocatore.asp...Volkan+Babacan
-Nuh Aşkın Boy: 180 cm, Ağırlık: 73 kg
-Sertaç Eren Boy: 185 cm Ağırlık: 79 kg
-Mahmut Taşkıran Boy: 191 cm Ağırlık: 83 kg
-Özgür Çek Boy: 173 cm Ağırlık: 68 kg
-Mehmet Alaeddinoğlu Boy: 176 cm Ağırlık: 69 kg
-Muhammet Varol Boy: 172 cm Ağırlık: 63 kg
-İdris Aslanhan Boy: 177 cm Ağırlık: 70 kg
-Mehmet Emin Taşdelen: Boy: 166 cm Ağırlık: 67 kg
Kaynak: http://www.fenerbahce.org/futbolalty...p?ContentID=62
Kazım hala net bir oyun, net bir görüntü sergileyemedi.. Ben hala Kazım'ın bir çok özelliğinin oyunda ne yapılırsa yanlış yansıtılabileceğini düşünüyorum.. Önümüzdeki sezon daha net göreceğiz sanırım..
Katılıyorum.
Kazım yeri geliyor 55 60 da oyundan alınıyor yorgun olduğu için,ama bazen 85'de attığı dribling gol oluyor.
Hepsinin yanında Fenerbahçe dergisinde okuduğuma göre Kazım bir çok testte diğer arkadaşlarından önde geliyor.Yani work rate yüksek olmalı diye düşünüyorum.
fenerbahçe olarak değil ama lig olarak özelliklerimizi çok düşük yapıyolar bir çok oyuncunun pa ve ca sını yetersiz buluyorum ancak 2009 da düzenlemeler yaplıcaktır diye umuyorum euro 2008 yarı finali fenerbahçenin çeyrek finali gayet iyi oldu yinede portekiz hollanda gibi liglerden kötü yapılırsak çok büyük ayıp olur
fenerbahçe ye gelince alex deivid kezman normal ama maldonado abartılı aurelio şu anki durumuyla düşük semih kezmandan iyi bir forvet oludğuna göre pa sı 165 170 civarına getirilip ca sı 135-145 lerde bırakılmalı uğur boral çok vasat yapmışlar bu oyuncununda ca sı 135-145 pa sı 160-165 yapılmalı edu ve lugano gayet iyi ama hafif artmalar yapılabilir gerçeğe uyarlı olması ve bu oyuncularla juventus gibi klüplerin ilgilene bilmesi için gökhan gönül daha yeni bir oyuncu için bunu yapmaları normal ama onunda pa sı 175 ten aşağı olmaması lazım volkan a gelince süpriz paket felan diyolar ama 145 pa çok çok az bence 165-175 arası biyerlere gelmeli
arkadaşlar belkide biraz yüksek gelebilir bu rakamlar ama türkiyenin avrupa standartlarında çıış yakaladığını göz önüne alırsak ligdeki potansiyellerin artması şart 2009 dada 2008 gibi düşük pa larla oynanırsa oyun saçma sapan bi hal alır akıllara gelen soru bu fenerbahçemi çeyrek finale çıktı bu milli takımmı yarı final oynadı bu volkanmıydı isviçre maçındaki bu gökhan gönülmüydü kendini herke alkışlatan ve avrupanın yeni cafu tük cafu dediği peki bu uğurmu navas ve alves i hallaç pamuğu eden peki bu semihmi ligin gol kralı bu ardamı türklerin ronaldosu denilen denilen denilen denilen mantıklı olduğumu düiünyorum
bu rakkamları alabilmek için türkiyenin çıkış yakalaması yeterli değil yakaladığı çıkış seviyesinde istikrar yakalaması gerekir bu ca ve pa lar için
ha bu arada ben portekiz liginin bizden küçük bir kademe daha iyi olduğunu hollanda ligininde bizden kötü olduğunu düşünüyorum (şefin aksine) ayrıca hollanda futbolunda çöküş olduğunu düşünüyorum
ama hollanda takımları başarısızda olsa hollanda hollandadır bizim çıkışımız onların istikrarıdır.
@extensor
Ben de hollanda ile ilgili bişey demek istiyorum müsadenle.Ben çöküşte olduğuna katılmıyorum,yani şöyle demek daha doğru olur eğer onlar çöküşteyse biz bitmişiz:)
Son yıllarda avrupada gerek uefa gerek şl'de klüp bazında ortalama başarımız yok(son çeyrek final dışında).Hep tek maçlar ile avunuyoruz denebilir.
Örnek mi?
Beşiktaş Liverpool 2-1
Fenerbahçe - Man.U 3-0
Beşiktaş - Chealsea 2-0
Bir sürü verebiliriz bunlara örnek..ama bu maçların devamında ortada bir sonuç dediğine geliyoruz "istikrar"!
Ama demek istediğim bu değil,Psv her sene Şamp.Ligin'de bizden yani takımlarımızdan daha fazla puan alıyor daha 3 sene önce yarı final oynadı Cocu vardı..Az kaldı finale gidiyorlardı..
Alkmaar Fenerbahçe'yi eledi yoluna devam etti hep bir ortalamada,Ajax her zaman üstümüzde.
Yanlış anlama sadece Hollanda'nın bizden önde olduğunu düşünüyorum.Fransa için pek bişey diyemem..
ama oyunda buyuk ucurum var hollanda takımlarıyla bızım takımlar arasında hep butce hem oyuncu kalıtesı....
Aslında bu konu hakkında çok konuşuldu ben pek düşüncelerimi yazmamıştım ama yazayım bari uzun uzun
takımları kıyaslıcak olursak fenerbahçe psv den daha kaliteli
galatasaray ajax tan daha kaliteli
beşiktaş feyenoord tan daha kaliteli olabilir veya eşittir (şu anda)
trabzonda alkmarr kadar vardır
ama herenveen kasyeri kadar olamaz
sonra mesela türkiye liginde düşmemeye oynayan takım holanda da düşmemeye oynayanları ezer
çünkü bakın oraya psv feyenoord ajax gidine gelene 5-6 atıyor türkiye ligi bu açıdan o kadar kolay değil
aksine ben fransanın iki ligede fark atacağını düşünüyorum yorum tabi bunlar
mesela psv fenerbahçeye karşı bu yıl ezildi diğer hollanda takımları ise piyasada yoktu
sonra hollanda ligi anadolu takımları :D savunmanın s sini bilmiyor
orda gol kralı olanlar 30-40 gol atıyorlar türkiye ligine popescu geldiğinden ve bişeyler öğrettiğinden beri 25 golü aşan pek olmuyor özellikle son 3 yılda takım savunmaları kaliteli olmaya başladı bunu gol krallarından anlarsınız
aslına bakarsanız ben fransayı italyayı perişan etmesine rağmen hollanda milli takımında da bu çöküşü görüyorum
mesela stoperleri çok kötü sol bekleri barcelonanın yedek oyuncusu
orta sahadaki ön liberoların adı duyulmamış
kanat oyuncuları çok yetenekli (ne tesadüftür türkiyeninde öyle arda tuncay nihat gökdeniz)
bir tek santrafor farkı var oda açık ara bir fark yani yıllardır hakan şükürden beri santrafor yetiştiremiyoruz ve bu çok önemli bir eksiklik
Ajax bence Galatasaray'dan da Fener'den de iyi takım.
Feyenoord için bişey diyemem o tartışılır ama Alkmaar Trabzondan daha oturmuş bir takım.En azından biraz olsun ekol sahibiler.
Oyuncu karşılaştırmalarında haklısın sonuna kadar katılıyorum.Forvet farkı hariç belki daha iyi bile olunabilir ama adamların bir ekolü var X gider Z gelir bak sen de söyledin senelerdir Hakan Şükür'e alternatif yok:)
haklısın hollanda belli bir düzene oturtmuş sistemini ben hollanda ligi ortasıra takımlarını bizim anadolu takımlarının rahat yeneceğini düşünüyorum
ayrıca sanıyorum son şampiyon rahat bir şekilde psv olmuştu ki ajax isim olarak fenerbahçe galatasaray beşiktaşın toplamından büyük isimdir belki ona tamam ama kalite olarak yıllardır çöküş içinde son 8 yılda gördünmü bi kere şampiyonlar liginde guruplara kalamadılar hadi bizimkiler kalıyor yapıyor yapamıyor ama onlar kalamıyor bile
sonra hollanda ne zaman 2 takımla temsil edilmiş şampiyonlar liginde
öyle yani ajax in fırtına olduğu dönemlerden beri git gide azalan başarıları var hollanda futbolunun
bu turnuvada yanıltmasın hala van der saarın yerine adam yetişmedi stamın yerini dolduracak de boer ın yerine dolduracak stoper yok
sağ bekleri yetersiz sayılır orta sıra takımlar için sol bekleride
ön liberoları isimsiz isimli olanlar zaten milliyetçi değil (hollandalıların genel problemi fatih terimin deyimiyle yetersiz milliyetçilik)
santrafor ve ofansif kanat oyuncuları ise her daim yetişmiştir orda zaten van basten köklerimi saldı nedir :D
Semih'in popülaritesi yükseltilmeli, yani reputation'ı. Yapılan en son araştırma da bunu gösteriyor.
Volkan'ın özellikleri de gözden geçirilmeli diye düşünüyorum. Oyunda iyi durumda değil. Portekiz ve İsviçre maçlarına bakacak olursak, inanılmaz bir performans ortaya koydu Volkan ve harika kurtarışlar yaptı. Bence bu en son performanslar göz önüne alınarak özellikleri arttırılmalı, bu yıl da Fenerbahçe'de başarılıydı. Agresifliği ve saldırganlığı oyuna yansıtılmalı, gizli özelliklerden çirkeflik arttırılmalı. Loyalty'si de arttırılmalı, geçen yıl boş mukaveleye imza atarak bunu göstermişti. Volkan'ın CA ve PA değerlerinin de arttırılması gerekir. Bu turnuvaya bakarsak Volkan çoğu kaleciden daha iyi durumda. Coupet'den, Ricardo'dan, Lehmann'dan şu an için Volkan çok daha iyi durumda diye düşünüyorum. Lehmann 151, Ricardo 147, Coupet 168 CA alıyorsa, Volkan'ın 135 CA alması bizim kendi oyuncularımıza haksızlık yaptığımızın bir göstergesidir. Volkan bana göre hem CA hem PA'sı arttırılmalı hakeden futbolculardan.Quote:
Popülerliğini yüzde 723 arttırdı!
İspanya'daki Navarra Üniversitesi'nin spor, ekonomi araştırma merkezi "ESlrg"nin yayınladığı Avrupa Futbol Şampiyonası ile ilgili bir araştırmada, medyatik açıdan popülerliliği en fazla yükselen futbolcunun Semih Şentürk olduğu belirtildi.
http://www.ajansspor.com/euro2008/ge..._arttirdi.html
Yine Semih'in potansiyeli çok düşük diye düşünüyorum oyunda, arttırılmalı. Yaşı 25 olan bir futbolcu, önünde nereden baksak daha 12-13 yıl var sakatlık yaşamazsa, gün geçtikçe daha iyi olacağını düşünüyorum. Bitiricilik ve penaltı özelliklerinin arttırılması kanaatindeyim ayrıca. Semih'in hız konusunda bir röportajı var Tam Saha dergisinde Türker Tozar ile yaptığı, ağır eleştirilerinin yersiz olduğunu PAF takımını örnek göstererek söylemiş. Yavaş bir futbolcu olmadığını düşünüyor anladığım kadarıyla.
Alex'in söz geçirme özelliğini biraz artmasından yanayım, sonuçta takım kaptanı ve biz görmesek de söz geçirme özelliği yüksek olan bir isim. Loyalty'si de arttırılmalı Alex'in, kulübe son derece sadık bir oyuncu olduğu aşikar.
25 yasina geldikten sonra, 12-13 yil gelisim gostermek doga kanunlarina aykiri. Ozellikle yas ilerledikce cok calissa bile fizigin dusecegini goz onunde tutarsak. Su anda Semih asagi yukari en parlak donemine girdi. Onumuzdeki 1-2 yil olabilecek en iyi Semih'i gorecegiz.
Semih patlama kapasitesi pek olan bir oyuncu degil. Yani yavas degil, yuksek hizda kosabiliyor. Ancak rakip gecmek icin ani hizlanma ozelligine sahip olmayan bir oyuncu, yani pek de dusuk olmayan hizina yavas ulasiyor.
Sadece takim kaptani yapildi diye liderlik vasiflarina sahip bir oyuncu diyemeyiz. Bir cok takimda kaptanlar en kidemli/tecrubeli oyuncular arasindan secilir ve Alex'de ustun liderlik ozellikleri icin degil, takim icindeki kidemi nedeniyle secilmis bir kaptan goruntusu veriyor.Quote:
Alex'in söz geçirme özelliğini biraz artmasından yanayım, sonuçta takım kaptanı ve biz görmesek de söz geçirme özelliği yüksek olan bir isim.
Not: Current Reputation degerleri genel olarak reputation ile ayni seviyede belirleniyor.
Current Reputation > CA olursa oyuncunun yetenekleri yapay zeka tarafindan gercekte oldugundan iyi gorunuyordur.
Current Reputation < CA olursa oyuncunun yetenekleri yapay zeka tarafindan gercekte oldugundan daka kotu gorunuyordur.
Ilk durumu genelde kullanmiyoruz ancak ikinci durum bazi istikrarsiz, iyi CA'ya sahip olmasina ragmen pek forma giymeyen bazi oyuncular icin kullaniliyor.
Luca Toni 28-29 yaşlarında yıldız oldu, ama şu an PA değeri 183. Yani belki İtalyanlar Toni 25 yaşındayken senin dediklerini söylüyorlardı birbirlerine ama daha sonra yanıldılar bunda ve çark edip PA değerini yükselttiler. Aynı şekilde Güiza da bu yıl yükselişe geçti ve şu an PA değeri 165.
Topla beraber hızını kullanarak adam eksiltemediği doğru ama kendisi çok ağır olmadığını söylüyor, hani belki bu göz önüne alınarak 1-2 puan hızı arttırılabilir, yoksa ben de Semih'i hızlı bulmuyorum.
Sadece takım kaptanı olmasından değil, söz geçirme özelliğinin de yüksek olmasından yapılmış olabilir. Bu yıl içinde Alex'in Uğur'u azarladığını hatırlıyorum mesela, Kezman'a pas verip de onu ofsayta düşürdüğünden dolayı Alex onu fırçalamış maç içinde ve görev bölgesine dönmesini söylemişti. Ayrıca Alex'in söz geçirme özelliğinin sadece oyuncular üzerinde değil, yöneticiler üzerinde bile olabileceğini düşünüyorum. Alex'e büyük saygı duyan ve ona güvenen yöneticiler, onun da görüşlerini alarak Maldonado, Deivid gibi isimleri aldılar. Bence Alex pek fazla dışarıya yansıtmasa da söz geçirme özelliği yüksek olan bir kişi, en az 16 olmalı diye düşünüyorum.
CA ile PA arasindaki fark ne Toni'nin?
Ayrica Toni hep yetenekli idi. Ancak ikinci ligde oynarken cesur olmadigi icin elestiriliyor, yetenegine ragmen yeterince etkili olmamasi ustunde duruluyordu. Brescia'da Baggio ile oynarken, daha sonra da Palermo'da bunu ustunden atinca Serie A'da herkezin dikkatini cekti.
Guiza'nin CA ile PA arasinda 10 puanlik farki var. 28 yasinda bir oyuncu icin oldukca yuksek bir fark.
Hizlama ile hiz farkli seylerdir. Semih 100 metrede oldukca hizlidir, ama 15 metrede yavas kalir. Yani hiz yuksek olabilir ama hizlanma yuksek degildir. Euro 2008'de olculen hiz istatistikleri de bunu gosteriyor zaten.Quote:
Topla beraber hızını kullanarak adam eksiltemediği doğru ama kendisi çok ağır olmadığını söylüyor, hani belki bu göz önüne alınarak 1-2 puan hızı arttırılabilir, yoksa ben de Semih'i hızlı bulmuyorum.
Liderlik firca atmaktan ibaret olsa, her asabi insan iyi lider olurdu.Quote:
Sadece takım kaptanı olmasından değil, söz geçirme özelliğinin de yüksek olmasından yapılmış olabilir. Bu yıl içinde Alex'in Uğur'u azarladığını hatırlıyorum mesela, Kezman'a pas verip de onu ofsayta düşürdüğünden dolayı Alex onu fırçalamış maç içinde ve görev bölgesine dönmesini söylemişti. Ayrıca Alex'in söz geçirme özelliğinin sadece oyuncular üzerinde değil, yöneticiler üzerinde bile olabileceğini düşünüyorum. Alex'e büyük saygı duyan ve ona güvenen yöneticiler, onun da görüşlerini alarak Maldonado, Deivid gibi isimleri aldılar. Bence Alex pek fazla dışarıya yansıtmasa da söz geçirme özelliği yüksek olan bir kişi, en az 16 olmalı diye düşünüyorum.
Alex asabi bir insan demiyorum, yanlis anlasilmasin. Ancak saha icinde iyi bir lideri olan Fenerbahce, gecen sezon ligin nispeten gucsuz takimlara sactigi puanlari sacmazdi. Zaten Denizlispor'a fark atarken, Ugur'a attigi fircanin pek bir degeri de olmamali zaten. Alex'in takimi toplamasi, ateslemesi IBB maclarinda neredeydi diye sormak geliyor icimden.
Alex'in takımı ateşlediğini düşünüyorum. Çoğu kez mağlup durumdayken arkadaşlarını motive ettiğini, onlarla konuştuğunu gördüm. Kaybedilen puanların sorumlusu Alex mi yani? İBB maçlarında Alex miydi sorumlu? Katılmıyorum sana, kaptanın ateşlemesiyle olsaydı...Quote:
Liderlik firca atmaktan ibaret olsa, her asabi insan iyi lider olurdu.
Alex asabi bir insan demiyorum, yanlis anlasilmasin. Ancak saha icinde iyi bir lideri olan Fenerbahce, gecen sezon ligin nispeten gucsuz takimlara sactigi puanlari sacmazdi. Zaten Denizlispor'a fark atarken, Ugur'a attigi fircanin pek bir degeri de olmamali zaten. Alex'in takimi toplamasi, ateslemesi IBB maclarinda neredeydi diye sormak geliyor icimden.
Bir de anlamadığım nokta FM 2007'de yanılmıyorsam eğer, veya 2006'da Volkan'ın PA değeri 140 civarıydı ama şimdi 135. Volkan önce o potansiyele erişip, sonra geri mi düştü? Ben Volkan'ın daha yüksek potansiyel değeri verilmesini düşünüyorum.
Bir iBB maçı değil ki. Hadi Bursaspor maçında yedek olarak girdi. İnter deplasmanı zordu, peki Galatasaray maçı için ya da Trabzon maçı için de bir şey yapmadı. Lider olan Ümit Özat gibidir. Tekniğiyle bir şey yapmasada koşar canlandırır ya da Tuncay gibi yan hakemin bayrağını taşır o hırsı o ateşi gösterir. Alex için verilen değer yeterli. Lugano gibi oyuncular benim oyun anlayışıma göre liderdir.
Takim bazi maclarda mucadele etmiyorsa, bazi maclara motive olamiyorsa bunun icinde Zico'nun sorumlulugu da var, Alex'in sorumlulugu da. Hele hele Kezman'in penalti kullanmasinin onune gecemiyorsa, Alex'i nasil iyi bir lider olarak nitelendirebiliriz? Kezman o penaltiyi kacirmasa, belki yuzustune bile cikmayacakti bu. Ama bir gercek var ki orada kendisi kullanmasi gereken penaltiyi birakti Kezman kullandi. Herkeze sana saygi gostertecek kadar liderlik vasiflarin varsa, orada Kezman ben kullaniyorum diyemezdi.
Daha once de bir cok yerde yazdigimiz gibi, oyuncularin PA'lari konusunda bir cok degisiklik oldu. Ayrica Volkan'in PA'si hic bir zaman 135 olmadi.Quote:
Bir de anlamadığım nokta FM 2007'de yanılmıyorsam eğer, veya 2006'da Volkan'ın PA değeri 140 civarıydı ama şimdi 135. Volkan önce o potansiyele erişip, sonra geri mi düştü? Ben Volkan'ın daha yüksek potansiyel değeri verilmesini düşünüyorum.
Semih Şentürk'ün durumunu FM 09'da merak ediyorum. Bilindiği gibi yedek golcü adını aldı gidiyor. Aslında ilkonbirde başladığı maçlarda yedekten başladığı maçlara göre daha fazla gol atmasına rağmen bizim hep son 20 dakikada attığı gollerle hafızamısa girdi.
FM 09'da Semih performansında büyük bir artış gösterilecek mi? Bitiricilik ve hava hakimiyetinde artış olacak mı? PA Değeri değişecek mi? Zihinsel olarak değişiklik olacak mı?(Konsantrasyon vs gibi değerler)...
@perpetua
İspanya nın çok övülen hatta Aragones den daha çok pay sahibi yaptıkları teknik ekibe İspanyol araştırmacılar 8.0.2 de pek kafa yormamışlar. Doktorların, fizyoterapist özellikleri bile çok düşük. Buraya gelecek isimler belli olduktan sonra onlardan doğru düzgün profil isteyecekmisiniz yoksa kendiniz daha sonra mı düzenleyeceksiniz ?
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
edit: fizyoterapist değil, fizyoterapi olacaktı sanırım :) herneyse...
Henüz Aragones'in ekibi belli değil, basında ortaya atılan iddialar var ama kimler ekibinde yer alacak, bunu bugün Aragones gelince, bir de Avusturya kampında göreceğiz.
Bahsedilen isimlerin özelliklerini ben beğendim, mesela bahsi geçen kaleci antrenörü Angel Ferez'in "kaleci antrenörlüğü" özelliği 20.
Aragones gelsin, ona göre Ömer abi de bir düzenleme yapar sanıyorsam, bildiğim kadarıyla Aragones'in ekibini çok yakından tanıyor.