Quote:
1- Toplu hucum, ingiliz liginde 2007 de en nefret ettigim konuydu 2008 de duzelir belki dedim 2007 kadar olmasada yine ayni durumla karsilastim. Eger maclarda son 20 dakikaya 2-0 onde girmemisseniz o maci kazanmaniz imkansiz gibi birsey. Her yolu denedim super paslasma yapmam gerekirken bile her top rakip takimda, havadan surdan burdan seken toplarin hepsi rakipte arka tarafi bombos olmasina ragmen gerideki 2 defans oyunculari Etodan bile hizli hosup tum toplari aliyor hemen hucuma yolluyor %90 kesin gol atiliyor.
Rakip takım maç boyu rezalet oynar son 20 dakikada çoşar. sora yersin 1-2 gol berabere biter. Bunu bende çok yaşıyorum. Ama ufaktan kendi çapımda çözmeye çalıştım. Rakip takım oyunda etkili olmaya başladığı zaman time wasting'i orta seviyeden biraz yüksek yapıyorum.Tempo'yu düşürüyorum ve yaratıcılık serbestliğini arttırıyorum, top kapmayı sert yapıyorum, defans çizgisini takımına göre ileri yada geri alıyorum. Böylece benim oyuncular topu ayaklarında daha fazla tutarak zamanı geçiriyor ve bir nebzede olsa gol yememi engelliyorum.
Quote:
2- Duran toplar, tam mac modunda maclari izleyen biri olarak takimimda mutlaka dunyaca duran top kullanmada un yapmis bir oyuncuyu mutlaka bulundururum vede genelde bu atak oyuncusu olur. Sezon boyunca bussuru gollerim olurdu artik duran toptan gol atmak biraz zor. Rakip icin sorun yok duran top atma ozelligi 12-13 olan bir oyuncu bile cok rahat gol atabiliyor. Bu kaleye yakin olan duran toplarla ilgili kisim birde kaleden uzaktaki durum var, rakip orta sahadayiz maclari tam ozledigimden ne yaptiklarini cok net goruyorum. Ben ozellikle defans oyuncularini yani uzunlari ileri yollayan biriyim ama 2008 de birkere ileri cikartamadim. Genelde de ya yan pas veriyor yada daglara taslara vuruyor toplari benim oyuncu. Rakip ise sag bekine kullandiriyor vede direk kaleye yolliyabiliyor topu yani tehlike yaratabiliyor. Dedim benim beklerin duran top kullanmasimi zayif hemen karsilastiriyorum ama alakasi yok rakibin oyuncusununda 11-14 arasi ama cok rahat orta sahadan kaleme orta yapabiliyor. Korner oda ayri bir dert, sezon boyu 20 civari gol attirabilirken koca sezonu 2 golle tamamladim uzunlarimda baya iyiydi. Sorunu cozdum ama yinede gol atmakta sorun var cunki mesela kaleciye dokunmayla alakali cok abartmislar dokundugun anda gol iptal. Rakip icin bogle bir sorun yok seken toplar bile onlarda.
Duran toplardan gol atmak için zaman geçirme 8-9 civarında olursa iyi olur. Çoğu oyunumda bunu gözlemledim zaman geçirme az olduğu zaman frikiği hızlı bir şekilde kullanıp, kullandığı yer kalenin karşısında olsa bile heba ediyor pozisyonu. Birde frikik kullanan oyuncularda shots freekick with power özelliği çok önemli olduğunu gördüm. frikik özelliği 15-16 olup ppm'sinde bu özellik olan oyuncular (Belluschi, Hamit) çok fazla frikik golu atıyor, özellikle uzak yerlerden.
Quote:
3- Top surme vede paslasma, dedigim gibi tam mac modunda izleyen iri olarak cok sikintili geciyor artik, rahmetli dedem ile etodan daha iyi top surer. Pas verirken 1 saat dusunmeleri. Tam mac modunda okadar cok gol olmuyor onemli anlar diyince kendi pozisyon yaratiyor oyun. Buyuk takimlarada torpili var ayrintili mac modunun buda ayri bir konu.
tempo ile kısa pas, direk pas, uzun pas iyi ayarlanmalı galiba bunun için. bende çoğu sefer bu ayarı tutturamıyorum ve aynı sorunla bende çok sık karşılaşıyorum.
Quote:
5- Mac esnasinda dikkatsizlik yapip kalecinin komutlarina bakmazsaniz kaleciniz ansizin kornerlerde gol atmaya gidebilir. Cok basima geldi kaleci ozelliklerine ellemedigim halde kalecime kornerlerde forvet duran top defans yaparkende adam demisim guya bunu oyun yapiyor vede bende bazen bakmayi unutuyorum ozamanda kalecim gol atmaya gidiyor.
Muhtemelen zaman geçirmeyi çok az atak mentalty'i çok fazla yaptığım için kalecin kornerlerde atağa katılıyordur.
Quote:
9- Ortalar, rakip oyuncu topu cizgide super surer ortalarda her nasil oluyorsa cok guzel yerlere gider, sizde ondan cok daha iyi orta yapan oyuncu vardir ya orta yapmaz yada daglara taslara orta yapar. Rakip takimin oyuncusu 1.75 tir artik neresi ile gol atiyorsa o ayrinti gorunmuyor ama atar. Sizde 1.88 uzeri oyuncu vardir top ona ulasmaz ulassada vuramaz. Kanat ataklari berbat durumda ama mecbur rakip kanattan geldigi icin orta sahayi ya 4 liycen yada 5 liycen tek forvete talim.
Atak oyuncu seçip, kanat oyuncuların orta hedefinide atak oyuncu dersen, ortalar atak oyuncu olarak seçtiğine ulaşır. Oyuncu'nun boyu 1.50 de olsa 2.10 da olsa maç motorunda ne yazıkki etkisi yok. (daha çok fm 2007'de işe yarardı bu fm 2008'de pek işe yaramadı bende)
Son olarak bişi ekleyim. Tahmin ediyorumki çoğu kişi taktiklerdeki Opposition Instructions'ı kullanmıyor. Şahsen çok yararını görüyorum ve maç motoruna etkisi olduğunu düşünüyorum o kısmın. genel olarak yaptıklarım rakibin defans ve kalecisine top kampayı sert, alan daraltmayı sık yapıyorum böylece forvet oyuncum bu oyuncularla karşı karşıya kalınca daha etkili oluyor. yine ortasaha ve forvetler için yaptıklarım var ama konu fm 2008'deki saçmalıklar olduğu için daha fazla taktikğe girmeyim konu dağılmasın. ;)