yani genel olarak doğru gözlemlemişmiim :)
Printable View
sabrinin teknik onüç değil 3 olmalı
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
bu arada ayhan akmanın ilk temas yani top kontrol özelliği çok kötü topla buluştuğunda hep topu sektiriyor bir kerette ayağına yapıştıramıyor senelerdir bir top kontrol yeteneğini geliştirememiş olması çok ilginçtir
bence iyi gözlemlemişin servetin hava özellikleri dısında gerisi cok kötü gercekten sende bunu yansıtmışsın...
bencede galatasarayın itibarı dünya çapı yapılmalı...bircok ülkede bulunmuş biri olarak söylüyorum pazarlarda chelsea barca formasının yanında galatasaray formasıda war...ki bunu bi forumda resimlemşlerdi yada taiwanda galatasaray gercekten iyi tanınıyor veya afrikada tabi bunlar benim gözlemlerim...
Ayhan ın da
İlk Temas: 10
Top Sürme: 13
Teknik:10
Pas: 14
Çalışma Oranı: 18
Kararlılık: 16
Yaratıcılık: 15
Top Kapma: 14
Consistency: 15
olmalı bence..
Yorum bekliyorum..
Ayrıca Hakan Şükür, Hakan 'Kral' Şükür olmalıdır.. :)
Ayhanın yaratıcılığı biraz fazla kaçmamışmı?
Gs itibarı dünya çapı mı olcak:confused::icon_confused:.Yapmayın Allah aşkına eğer öyle olursa bu oyunun gerçekçiliğine olan inancımı yitiririm:icon_redface:
yerelmi olması lazım:icon_redface: afrikada galatasaraydan esinlenerek bi galatasaray klübü oldugunu ve galatasarayın onlara hersene forma gönderdigini unutma...
ya tabi burda klüb cıkarını konusmak yersiz kendi görüşümü söylüyorum seninki elbette farklı olabilir
İyi de sadece Avrupa veya Asya kıtasında tanınmıyoruz, bu yüzden dünya çapı dedim.. Birden fazla kıtada tanınan bir kulübün itibarının kıtasal olması bence mantıksız..
Hakan Balta 1 Milyon Euro+Ferhat(bonservisiyle)+Aydın ve Anıl(1 sene kiralık olarak) karşılığında Galatasaray'a transfer oldu. Hakan Galatasaray'da 22 numaralı formayı giyecek.
http://www.galatasaray.org/detay.asp...haberID=301045
http://www.galatasaray.org/detay.asp...haberID=301047
Özer Hurmacı ise 1.5 Milyon Euro+3 kiralık oyuncu(Necati Ateş,Orhan Ak, Emre Aşık) karşılığında bonservisiyle alındı. Özer 1 sene daha Ankaraspor'da oynadıktan sonra Galatasaray'a katılacak. Ayrıca Ankaraspor Necati Ateş te kabul ederse sezon sonunda 500 bin Euro'ya Necati'nin bonservisini alabilecek.
http://www.ntvspor.net/Pages/14569.ASP
http://www.sporx.com/futbol/superlig/78262/
Özer'le ilgili Lig Radyo'da Galatasaray Yönetici Haldun Üstünel açıklama yaptı. Özer'in 1 sezon Ankaraspor'da kiralık oynadıktan sonra Galatasaray'a döneceğini söyledi.
http://i115.photobucket.com/albums/n.../ardaturan.jpg
http://i115.photobucket.com/albums/n...s/hakanskr.jpg
ardada bazı yükseliş hakanda bazı düşüşler gözlemledim ve bunları tartışalım istedim sizce abartı olan kısımları warmı???
arda; ilk temas 11 değil çok iyi top kontrolü yapar 16-17 olmalı top kapma ile uzun şut 11 12 yapılabilir çünkü vestel maçında 4-3-1-2 nin orta üçlüsünde sağ mc olarak görev yaptı azımsanmayacak derecede top çaldı ve rmanya maçında bir uzun şutu çataldan döndü, kararlar ve kararlılık 15 olmalı ne zaman ne yapacağını çok iyi biliyor özel yetenek olarak ligin en iyisi 17-18 olmalı saldırganlık 14 ten 8 e düşmeli ligin yaşına göre en soğukkanlı oyuncusu kaleciyle karşı karşıya 90 dakikada kalsa vuracakmış gibi yapıp kaleciyi yatıracak kadar kendine güveni olan çok soğukkanlı bir oyuncu 17 olmalı çeviklik 14 ten 10 düşmeli dengesi oldukça iyi kolay kolay yıkılmıyor 16 olmalı hız hızlanma 10 11 olmalı 15 16 çok komik
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
hakan şükürün yapamadığı yegane şey bitiricilik 7-8 olmalı cesaret kararlar ve kararlılık 15 16 seviyelerinden 5-6 inmeli hakan ne yapacağını pek bilmeyen karambole oynayan bir adam ayrıca cesur oyamaz bu oyunu güç 17 den 8-9 a düşmeli hızlanma 12 den 9 a düşmeli
hiç bişeyi cok arttırmadım yada yükseltmedim sen bazı yerlerde abartıya kaçmışsın hakanın bitiriciligi gibi,ardanın komikleride benm diil el hadjide açtm oldugu gibi hiç karışmadım ona ama kasımdaydm orda bitanesi 1 ilerlemş
http://i115.photobucket.com/albums/n...mavs/arda2.jpg...
arda da dikkatimi çeken özellikler;
Saldırganlık: 14
Soğukkanlılık: 16
Kararlılık: 14
Kararlar: 16
Yaratıcılık: 16
Top Sürme: 16
Teknik: 17
Pas: 15
Uzun Şut: 13
Bitiricilik: 12
Çeviklik: 16
Consistency: 14
Özel Yetenek: 17
Eğer rehavete kapılmazsa ilerde dünya çapında tanınan bi futbolcu olacak potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum ardanın.. PA sının yüksek yapılması gerektiğine inanıyorum...
Ayrıca bence Hakan ın Bitiricilik 10 olması lazım..
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
yaratıcılığı 15 olarak görmemin sebebi.. Ayhan ın oyundaki boşlukları iyi görerek doğru paslar atması ama fazla olduğu düşünülürse bence 13 olmalı..
Biraz yuksek kacmis. Arda cok agresif bir oyuncu degil. Mesela bir Alex gibi genelde yanindan topla adam gecerken sadecen seyreden bir oyuncu da degil ama hemen hemen her topa giren bir oyuncu da degil.
15-16 civari iyi Arda icin. bu kadar yuksek olmasi biraz da CA'sina bagli cunku soguk kanlilik onemli bir ozellik.Quote:
Soğukkanlılık: 16
Arda cok kararli/azimli bir oyuncu degil bence. 14 seviyesi oldukca yuksek.Quote:
Kararlılık: 14
Arda saha icinde hemen hemen hep dogru kararlari veren oyuncu profiline hic uymayan oyuncu. Hatta gecen sene Galatasaray'in en cok top kaybeden oyuncularinin basinda idi. Ayaginda fazla top tutmasi onun aldigi kararlarin kalitesinin de zayif oldugunun bir baska gostergesi. Kesinlikle 16 seviyesinde olamaz.Quote:
Kararlar: 16
Arda'nin yaraticiligi konusunda biraz tereddutluyum. Sahanin tamamini hep cok iyi goren bir oyuncu degil ve bu nedenle de cok yaratici bir oyuncu degil. 16 Seviyesi yuksek olur ama 2-3 puan altinda bir seviye siritmaz.Quote:
Yaratıcılık: 16
Bu ozellikler Arda'nin mevkisi icin cok onemli ozellikler ve bu nedenle bu seviyede olmalari icin (ozellikle teknik ve pas) CA'nin cok daha yuksek olmasi gerekecektir.Quote:
Top Sürme: 16
Teknik: 17
Pas: 15
Arda 1-2 tane iyi uzaktan sut atti diye bu degeri yukseltmenin pek bir anlami yok. Arda'nin uzaktan sutlari cok zayif ve isabetsiz. Uzaktan sutlarla pek bir bitiriciligi olan bir oyuncu da degil. Buna kesinlikle katilmiyorum.Quote:
Uzun Şut: 13
Aksine Arda bence cok istiktrarli bir oyuncu profili henuz cizemedi. Daha genc oldugu icin bu sureklilik zamanla daha iyi seviyeye gelecektir ama su anda 14 seviyesi bence yuksek.Quote:
Consistency: 14
Ayhan pek yaratici bir oyuncu degil, Linderoth'un derinlemesine attigi paslar ile Ayhan'in hemen yanibasindakine attigi paslari karsilastirsan bile Ayhan'in bu konuda ne kadar zayif oldugunu da gozlemleme imkani bulursun.Quote:
yaratıcılığı 15 olarak görmemin sebebi.. Ayhan ın oyundaki boşlukları iyi görerek doğru paslar atması ama fazla olduğu düşünülürse bence 13 olmalı..
Gerci bunlari konusmak icin biraz gec. Bizler 30 Temmuz tarihinde en son takimlarin uzerinde degisiklikler yaptik, ve arastirma sefi 3 Eylul itibariyle SI'a verileri yolladi. Bundan sonra ancak belki Kasim ayinda bir daha gelistirme sansi buluruz.
ve türk futbolunun gelecektiki en büyük star adayını bile beş para bir oyuncu yapabilmek için emek verdiniz brawo perpetua oyunun genelini görmüyor fazla yaratıcı değil dediğin oyuncu taç atışından aldığı topu asist yapıyor adam eksilterek hiç olmayan pozisyonu pozisyon yapıp goller attırıyor oyunculara çok saçma kararlar veriyorsunuz doğru kararlar vermediğinden bahsediyorsunuz yüksek olması için her attığı pas asist her vurduğu şut golmü olmalı. özel yetenk kaç olacak peki 15-16 verilir dimi avrupa maçları dahil izlediğim binlerce oyuncu içerisinde böyle farklı meziyetlere sahip bir adam görmedim ama ca sı yüzünden 15-16 olacak acıyorum bu duruma
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
bana göre arda;
bitiricilik10
ilk temas 15 (top kontrol yeteneğibe dikat edin iyi olduğunu göreceksiniz)
kafa 8
korner 12
markaj1
orta yapma 10
pas12
penaltı12 (soğukkanlı olduğu için iyi atacağını düşünüyorum)
teknik17
top kapma 7
top sürme13
uzun şut 10
uzun taç3
çalışma oranı 11
cesaret 10
ekip çalışması 10
kararlar 13
kararlılık 11
konsantrasyon11
önceden sezme 10
özel yetenek 18
pozisyon alma 8
saldırganlık 7
saoğukkanlılık 17
söz geçirme 5
topsuz alan 4
yaratıcılık 16
ceviklik 6
dayanıklılık12
denge 14
güç12
hız 7
hızlanma 7
sağlık 13
sıçrama 8
extensor,
Neredeyse benim Arda Turan profilimle aynı bir profil çıkarmışsın. Bir tek orta açmanın daha yüksek, dengenin de biraz daha düşük olması gerekli diye düşünüyorum.
Ayrıca özel yetenekten bahsederken izlediğim yüzlerce topçu arasında böyle farklı meziyetlere sahip olanını görmedim demişsin ve 18 vermişsin. Ama oyunda Flair diye geçen özelliğin tam karşılı özel yetenek değil ki. Flair için şunu diyebiliriz kendi kendine bir anda pozisyon yaratma, kendi yeteneğiyle pozisyon yaratıp skoru değiştirme. Ya da şöyle diyelim creativty nasıl sahada geniş alanı görüp takıma pozisyon bulmasını sağlayacak yaratıcılık ise flair da futbolcunun kendisine kullandığı yaratıcılığıdır. Yani bu konuda 20 en yüksek puan gelmiş geçmiş en iyisi demek ise ve diyelim ki bu da Maradona ise ben Arda'nın 18'i haketmediğini düşünüyorum. Yani bir de Flair konusunda sana katılmıyorum, 18'in fazla olduğunu düşünüyorum.
Bence hız ve hızlanması 7 olmaz Arda'nın, hızlanması 13, hızı 10 civarı uygun olur.
Ozel yetenek (flair) CA'ya bagli bir ozellik degil ve CA puanina dahil edilmeyen bir ozellik.
Arda'nin kararlarina ve yaraticiligina gelince. Kac defa Arda'yi pasi erken aktarmak yerine calima girerken ve ceza sahasi icinde kalabaligin icine girip kayboldugunu gorduk? Yaraticilik olarak 18-20 verilecek oyuncu dedin mi ben 55-60 metre otede bosa kacan adami gorebilmeyi anlarim. Pas becerisi de yeterli ise o pasi hemen aktarir oyuncu. Mesela bir Pirlo bu tip bir oyuncudur ve bu nedenle de benim cok begendigim bir oyuncudur. Oyunda da yaraticilik bir oyuncunun sahayi ne kadar genis gorebildigidir.
Ayrica benim daha once Arda hakkinda yazdiklarim 16 ve ustu ozellikler ile ilgili idi. Arda'nin kararlari 16 olamaz cunku yetenegini hemen hemen hep en dogru sekilde kullanan bir oyuncu degil. 11-12 seviyesi cok daha mantikli bir seviye.
Flair konusunda ise bence 17 yeterli Arda icin.
Arda'nin kendisine gelen paslari cok iyi kontrol ettigini dusunmuyorum acikcasi. Ozellikle kontrol etmeye calisirken zaman zaman ayagindan actigini da gozlemlemek mumkun. Tabii bir Cihan veya Song degil ama 15'de biraz yuksek geldi.Quote:
Birleştirilen Mesaj:
bana göre arda;
bitiricilik10
ilk temas 15 (top kontrol yeteneğibe dikat edin iyi olduğunu göreceksiniz)
Neden?Quote:
kafa 8
Penalti vurus teknigi baska sey, soguk kanlilik baska sey. Penalti ozelligi, penalti noktasindan bitirici vurus tekginigi belirleyen ozelliktir. Arda'yi henus pek penalti kullanirken gozlemlemedigimiz goz onunde tutulursa ne cok yuksek, ne de cok dusuk olmasi dogru olmaz.Quote:
korner 12
markaj1
orta yapma 10
pas12
penaltı12 (soğukkanlı olduğu için iyi atacağını düşünüyorum)
Arda'nin defansif mudahale teknigi esasinda oldukca iyi, faul yapmadan, tereyagdan kil ceker gibi top kaptigini gormek de mumkun. 7 bence biraz zayif kalir.Quote:
teknik17
top kapma 7
Nedenini biraz acabilirmisin? Mesela pek top suremeyen Klose ile benzer seviyede mi Arda? Veya Luca Toni'den daha mi zayif topla hareketliligi? Chivu ile ayni seviyede mi? Dripling becerisi Del Piero'ya mi daha yakin (15) yoksa Jonathan Zebina'ya mi (12)?Quote:
top sürme13
Bu topsuz alan'in 4 olmasini hic anlayamadim. Arda yani pas almak icin kendisini bosa kacirmiyor mu?Quote:
uzun şut 10
uzun taç3
çalışma oranı 11
cesaret 10
ekip çalışması 10
kararlar 13
kararlılık 11
konsantrasyon11
önceden sezme 10
özel yetenek 18
pozisyon alma 8
saldırganlık 7
saoğukkanlılık 17
söz geçirme 5
topsuz alan 4
Cevikligi 6 olan bir oyuncu, topla hareket halinde iken yon degistiremez. Arda topla hareket halinde iken yon degistiremeyen bir oyuncu mu? Bence tam tersi de.Quote:
yaratıcılık 16
ceviklik 6
Denge = 14?, Guc = 12? Yani Messi'den daha dengeli ve Messi'den daha kuvvetli mi gercekten? Biraz daha gozden gecirmek mi lazim acaba bu dusunceyi?Quote:
dayanıklılık12
denge 14
güç12
Neden? Mesela bir Fabio Grosso cok hizli olmayan bir bektir. Onun hizi ve hizlanmasi 14 ve 16. Kim Kallstrom oldukca hantal bir ofansif orta saha oyuncusudur. Hiz ve hizlanma 11 ve 15. Milan'a transfer olan hantal defansif orta saha oyuncusu Emerson'un hiz ve hizlanma 8'dir. 38 yasindaki Maldini'nin hiz ve hizlanma 11 ve 10. Yine pek de hizli olmayan Pirlo'nun hiz ve hizlanma 11 ve 12. Yani 7/7 vermek bu durumda ne kadar mantikli? Arda'nin hizi Figo'yu'da mi hayatta gecemez (13/13)?Quote:
hız 7
hızlanma 7
Quote:
sağlık 13
sıçrama 8
top kontrol yüksek demişsin sol taç çizgisine uzun atılan 30 40 metrelik pasları sektirmeden kontrol edebilir galatasaraydaki en kötü top kontrol yapan oyuncu oynadığı mevkiile hiç ölçüşmeyen ayhan akmandır yerden gelen topları genelde havalandırır ve top karambole düşer yaklaşık 7 yıdlır bütün galatasaray maçlarını izlediğimi ve iyi bir gözlemci olduğuma inanıyorum ancak özelliklerin tam olarak ne demek olduğuyla ilgili olarak düşünce farklılıkları oluyor ve bu ayrılığa düşürüyor bizi KAFA neden 8 demişsin boyu kısa ve bir hava topu mücadelesine çıkmaktansa rakibi kafaya çıkarken engellemeyi veya kambura yatmayı düşünür ancak timing i yüksek buda kornerden gelen toplarla 2-3 tane gol atmasını sağladı örnek geçen yılki sivasspor maçı fenerbahçe maçı hadi 10 olsun bunların hatrına PENALTI 12 ne çok fazla nede az zaten arda gibi teknik kapesitesi yüksek bir oyuncu için bence penaltı atacak futbolcuda olması gereken 1 numaralı özellik soğukkanlılıktır oyunda böylemidir bilmem ancak hakan şükür çok iyi plaseler atmasına rağmen heyecanı topu nereye vuracağını belli etmesine yardımcı oluyor
TOP ÇALMA 7 olmaz çok temiz müdahale yapıyor demişsin inan bunu yazarken düşündüm özellikle son vestel manisa maçında 4-3-1-2 li sistemde lincolnün arkadasında sağ mc de oynadı ve bir çokta top çaldı ama bazı özelliklerini yüksek tutabilmemiz için bazılarından kesmek gerekiyor onun için 7 yazdım 10-12 arası iyi olur
TOP SÜRME dribling midir yoksa ayağına topu alınca sratle gitmekmidir bilmediğim için top sürmeyi görünce ben tuncay gibi downing gibi topu alınca kanattan uçan adamlar sandım o ise dribling yeteneğimiş galatasaraydaki en iyi dribling arda da var lincolnden iyi hatta 16 yapılmalı ha bu arada delpiero hiç bir zaman iyi dribling yapan adam olmadı genelde arif erdem tarzı oynayan top tekniği yüksek bir oyuncuydu
ardanın topsuz alanını 4 yapmamın nedeni asla çapraz koşu yapmayan kendini boşa çıkarmak için uğraşmayan sadece taç çizgisinde topu ona atılmasını bekleyen bir kişi olduğu için 4 yaptım
çevikliğin 6 olmasının sebebi hiç bir zaman birden koşup birden yavaşlayan bir adam olmadığı için bir saviola bir etoo olmadığı içindi hatta çok hantaldır o konuda yaşına göre ama top sürmede ki çevikliği önemliyse 12 13 olabilir
denge dayanıklılık ve güç yorumuna sadece gülüyorum messi belkide dünyada en dayanıksız en güçsüz futbolcudur fiziği itibariyle ben sol bek oynasam beni 100 metrede ikiyüz kere geçer ama omuz omuza yakalarsam pestilini çıkarırım sert savunmaları aşamayan tiptendir butip adamlara örnek vereceksen vieri lerden mehmet yıldızlardan ver güç denge dayanıklılık onlarda vardır sıkıyorsa yıkında göreyim yoksa etoo yu messiyi terry ferdinand gibi stoperler döver bu sene barcelonayı izleyin hep aynı stilde adamlar hucum hattında olduğu için bir takıma karşı malüp duruma düşerlerse karşılaşacakları kapalı savunmayı asla geçemeyeceklerdir ve bu sene ne avrrupada nede ligde başarılı olamayacaklardır çünkü asla kapalı savunmaları açacak güçlü dengeli ve dayanıklı ofans hattı yok arda ya neden 12 14 dediğime gelecek olursak arda boyuna göre iri yapılı sayılır ve 3-4 kişi arasında tek başına boğşurken bile kolay kolay yıkılmayan ayakta kalmayı başaran bir oyuncudur
ve ardanın hız hızlanması bence 10 u geçmez topla berbaber bir kere siprinte kalktığını görmedim
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
topsuz alanla ilgili son olarak aklıma gelen daha hiç araya kaçıpta kaleciyle karşı karşıya kalmasını sağlayacak bir pozisyona bile girmedi hiç koşu yoluna top bile almadı hep yattara gibi sol taç çizgisinde bekler topu alır ve ve bütün takım işi ona bırakır
http://forum.turksportal.net/vb/showthread.php?t=43243
Adresinde ozelliklerin tam olarak ne anlama geldigini gormen mumkun. Heading, kafa vuruslarinda isabetliligi belirliyor. Zamanlamasinin yuksek olmasi, off the ball yani topsuz alan, rakibi kafaya cikarken engelleme ise strength/balance gibi ozelliklerle ortaya cikiyor.
Benim de soylemek istedigim zaten oyunda sadece penalti ozelliginin yeterli olmamasi. Soguk kanliligin da buyuk onemi var.Quote:
PENALTI 12 ne çok fazla nede az zaten arda gibi teknik kapesitesi yüksek bir oyuncu için bence penaltı atacak futbolcuda olması gereken 1 numaralı özellik soğukkanlılıktır oyunda böylemidir bilmem ancak hakan şükür çok iyi plaseler atmasına rağmen heyecanı topu nereye vuracağını belli etmesine yardımcı oluyor
Her ozelligin onemi her oyuncu icin ayni degil ki. Ornegin bir kanat veya ofansif orta saha oyuncusu icin en az onem tasiyan ozelliklerden birisi top kapmadir. Bu da zaten fazla CA puani yemez.Quote:
TOP ÇALMA 7 olmaz çok temiz müdahale yapıyor demişsin inan bunu yazarken düşündüm özellikle son vestel manisa maçında 4-3-1-2 li sistemde lincolnün arkadasında sağ mc de oynadı ve bir çokta top çaldı ama bazı özelliklerini yüksek tutabilmemiz için bazılarından kesmek gerekiyor onun için 7 yazdım 10-12 arası iyi olur
[quote]
TOP SÜRME dribling midir yoksa ayağına topu alınca sratle gitmekmidir bilmediğim için top sürmeyi görünce ben tuncay gibi downing gibi topu alınca kanattan uçan adamlar sandım o ise dribling yeteneğimiş galatasaraydaki en iyi dribling arda da var lincolnden iyi hatta 16 yapılmalı ha bu arada delpiero hiç bir zaman iyi dribling yapan adam olmadı genelde arif erdem tarzı oynayan top tekniği yüksek bir oyuncuydu
Oyun icinde kendisini pas almak icin markajdan kurtariyorsa zaten topuz alanin yuksek olmasi gerekli. Off the ball/topsuz alan'i dusuk oyuncular genelde marke edilmesi kolay oyunculardir cunku pek bosa kacmak icin caba gostermezler.Quote:
ardanın topsuz alanını 4 yapmamın nedeni asla çapraz koşu yapmayan kendini boşa çıkarmak için uğraşmayan sadece taç çizgisinde topu ona atılmasını bekleyen bir kişi olduğu için 4 yaptım
Arda'nin vucudu hantal gorunuyor ancak kendi ekseni etrafinda cabuk donebilen bir oyuncu. Bu da zaten oyundaki cevikligin tanimi.Quote:
çevikliğin 6 olmasının sebebi hiç bir zaman birden koşup birden yavaşlayan bir adam olmadığı için bir saviola bir etoo olmadığı içindi hatta çok hantaldır o konuda yaşına göre ama top sürmede ki çevikliği önemliyse 12 13 olabilir
Messi'yi biraz daha izlemeni tavsiye ederim o zaman. Boyuna ve kilosuna ragmen ayakta kalma konusunda cok inatci bir futbolcu. Ozellikle copa america'da omuz darbesi ustune omuz darbesi yemesine ragmen yere yakin oldugu icin dengesini iyi koruyan bir oyuncu.Quote:
denge dayanıklılık ve güç yorumuna sadece gülüyorum messi belkide dünyada en dayanıksız en güçsüz futbolcudur fiziği itibariyle ben sol bek oynasam beni 100 metrede ikiyüz kere geçer ama omuz omuza yakalarsam pestilini çıkarırım sert savunmaları aşamayan tiptendir butip adamlara örnek vereceksen
[quote]
vieri lerden mehmet yıldızlardan ver güç denge dayanıklılık onlarda vardır sıkıyorsa yıkında göreyim yoksa etoo yu messiyi terry ferdinand gibi stoperler döver bu sene barcelonayı izleyin hep aynı stilde adamlar hucum hattında olduğu için bir takıma karşı malüp duruma düşerlerse karşılaşacakları kapalı savunmayı asla geçemeyeceklerdir ve bu sene ne avrrupada nede ligde başarılı olamayacaklardır çünkü asla kapalı savunmaları açacak güçlü dengeli ve dayanıklı ofans hattı yok arda ya neden 12 14 dediğime gelecek olursak arda boyuna göre iri yapılı sayılır ve 3-4 kişi arasında tek başına boğşurken bile kolay kolay yıkılmayan ayakta kalmayı başaran bir oyuncudur
[quote]
Guc ve denge boya veya kiloya gore verilen degerler degil. Boyuna gore iri yapili gorunse de fiziksel mucadelede pek gorunmeyen bir oyuncu.
Arda hizli bir oyuncu degil zaten. Ama soyledigin 7 seviyesindeki hiz ve hizlanma da hic mantikli degerler degillerdi.Quote:
ve ardanın hız hızlanması bence 10 u geçmez topla berbaber bir kere siprinte kalktığını görmedim.
Oyunculara verilen taktikler ile oyuncularin becerilerini karistirmamak lazim. Ornegin gecen sene Gerets'in oynattigi futbolda Arda'nin gorevi kanatta bekleyip atak baslatmakti. Hizli olmadigi icin de defansin arkasina degil, daha cok ayagina paslarla bu yapildi. Lucescu doneminde Hasan Sas benzer sekilde oynardi ama daha hizli oldugu icin kosu yoluna atilan toplarin pesinden de kosardi.Quote:
Birleştirilen Mesaj:
topsuz alanla ilgili son olarak aklıma gelen daha hiç araya kaçıpta kaleciyle karşı karşıya kalmasını sağlayacak bir pozisyona bile girmedi hiç koşu yoluna top bile almadı hep yattara gibi sol taç çizgisinde bekler topu alır ve ve bütün takım işi ona bırakır
Bu sene ise Arda'yi cok daha hareketli, pas almak icin kanat degistirirken, defansin icinde dogru kosular yaparken gormek mumkun.
extensor;
Çeviklik ile hantallık paralel şeyler değil. Çeviklik eksen etrafında dönebilme becerisidir. Mesela Carew çevik bir adam değildir. Koller çevik bir adam değildir. Ama Arda pire gibidir, çevikliği ile adam geçebilecek kadar çeviktir.
Ayrıca Arda'yı sprinte kalkarken görmemen onun yavaş biri olduğunu göstermez bir kere. O gücünü ekonomik kullanan bir futbolcu, o yüzden hızı 11, hızlanması 13-14 civarı gayet yeterli onun için.
perputea senden karşılık olarak böyle bir yanıt bekliyordum zaten tekrar kendini kanıtlamış oldun asla senden farklı düşünebilecek insanların düşüncelerine değer vermezsin ve kabullenmezsin tek doğru senin düşüncelerinden geçer bence arda turan boşa kaçan bir oyuncuda değil en fazla yapacağı aynı çizgi üzerinde (taç çizgisi) bir aşağı bir yukarı koşmak hem diyorsun ki kolay marke edilen futbolcuların offthe ball özelliği kötü olur ümit karan kolay marke edilir ama bence ona göre off the bal yan ortalarda pozisyon almak topun nereye sekeceğini bilip oraya koşmaktır her mevkii ye göre özellikler değişir diyorsun ya hani
eğer öyleyse sana bir sorum olacak kimin off the ball özelliği kötüdür mesela
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
Tuncay da ardada aynı mevkiinin oyuncuları tuncay kornerden gelen topları önüne katıp 30 40 metreyi 3 sn de inanılmaz bir şekilde kat ederken arda topu alıp böylesine hızlı bir hucuma çıkaramaz takımı ayrıca kanatta onun önüne topu atmazlar koşmayacağını bilirler zaten pası atacak adama doğru dönerki pası ayağına alsın bu iki futbolcudan tuncay her ikisinide yaparken arda sadece pası aldıktan sonra etkilidir o zaman aralarında bir ayrım da olmalıdır
tuncay 30-40m top suruoda noluo at gıbı kosar anca ama onun bu kosması ıse yaramıs kı m'boro begenmıs almıs :icon_razz: ayrıca arda daha cok genc ve bır takıma lıderlık yapacak sevıyeye gelmedı daha 1 sezon once kesfedıldı ve yenı yenı alısıo
Mesela Ozer Hurmaci cok teknik bir oyuncu ama pas almak icin kendisini bosa hic kacirmayan bir oyuncu ve bu nedenle de o teknigini pek kullanamiyor.
Mesela Necati Ates son vuruslari etkili olan bir oyuncu ama yine tehlikeli pozisyonlara sizma konusunda zaaflari olan bir oyuncu. Ileride statik top beklyen bir oyuncu. (En azindan son zamanlarda boyle)
Sonucta sunu da akilda tutmak lazim. Ofansif orta saha oynayan bir oyuncu, ofansif pozisyon almayi hic bilmiyorsa, topu almak yani pas almak icin bir mucadele vermiyorsa o adam takimini ofansif bolgede bir kisi eksik oynatir cunku pas bile alamaz.
Farkli fikirlere saygim yok degil. Tabii ki var. Ozelliklerin anlamlarini bilen, mac motoruna nasil etki ettigini gozlemlemek icin zaman harcayan kisilerin fikirlerine neden saygim olmasin ki? Sonucta ben de kendi dusuncemi yaziyorum. Benim dusuncem kanun degil bir seyi yanlis dusundugume ikna olursam da fikirim gayet cabuk da degisir.
.
Zaten var o ayirim.Quote:
Tuncay da ardada aynı mevkiinin oyuncuları tuncay kornerden gelen topları önüne katıp 30 40 metreyi 3 sn de inanılmaz bir şekilde kat ederken arda topu alıp böylesine hızlı bir hucuma çıkaramaz takımı ayrıca kanatta onun önüne topu atmazlar koşmayacağını bilirler zaten pası atacak adama doğru dönerki pası ayağına alsın bu iki futbolcudan tuncay her ikisinide yaparken arda sadece pası aldıktan sonra etkilidir o zaman aralarında bir ayrım da olmalıdır
Tuncay'in off the ball 16, Arda'nin ise 13,
Tuncay'in hiz/hizlanma 16/16, Arda'nin ise 12/13,
Tuncay'in guc 14, Arda'nin 8,
Tuncay'in denge 14, Arda'nin ise 12
Yani Tuncay'in hem hizi, hem dengesi hem de kuvveti topu aldiktan sonra daha hizli ilerlemesine yardimci oluyor. Arda ise bu tip gorevler verildiginde eziliyor. Zaten Arda'ya sol kanatta Tuncay gibi ayni gorevleri verirseniz oyunda Arda'nin performansinin cok kotu oldugunu gozlemleme sansi bulursunuz.
Tuncay'in off the ball'i 16 oldugu icin de kendisini pas almak icin Arda'dan cok daha fazla gosteren bir oyuncu ve aralara sizabilen bir oyuncu.
Tuncay'in Arda'ya gore fiziksel ozelliklerde eksikligi ne? Tuncay genelde daha cok tek hat uzerinde topla giden bir oyuncu, yani cabuk yon degistirebilen bir oyuncu degil. Bu yuzden de cevikligi Arda kadar iyi degil.
Şimdi burada ne demek istiyorsun ben bu kişiler arasındamıyım, yoksa sen bunları bilmiyorsun demek amacındamısın?
Beyler öncelikle eleştirme veya olumsuz düşüncelerinizi belirtmek hususunda böylesine laf sokmak çabasına girmeyin boş yere.:uzgun: daha anlaşabileceğimiz dilden konuşalım
MESELA sen oyuncu özelliklerinin maç motoruna nasıl yansıyacağından hebersizsin yanlış bildiğin birşey için senden mi akıl alıcaz desen alınmam. neden alınayım ki. gereksiz yere böyle insanı yoran okuyanı yarı kibar yarı laf sokma amacı güden sözlere ne gerek var ne söylemek istersen yazın burda gönül rahatlığıyla istersen küfür et zaten sanal alemdeyiz nede olsa yüz yüze görüşemiyoruz kiminleri özelden mesaj atıyor çok erkekçe(herkeze hodri meydan klavyeden özelden laf atmayın hatalıysam yüz yüze görüşelim) kimiside laf sokayım derken boş yere yoruluyor ortasını bulalım ve daha sade konuşmaya dikkat edelim. daha rahat analaşacağımızı düşünüyorum
PERPUTEA sana karşı saygım var ama senin kabullenmeme konusunda zaafın var ergün penbenin bile amc olduğunu savunabilecek kadar zaafın var alexin uzun şut attığını söylediğin bir iddan var şimdi lincoln üün ki muhtemelen 17 olacak alexte 16 olursa ayıp olmazmı allah aşkına ben alexten 3 senedir bir kere görmediğim o golleri (frikik hariç) lincoln den 2 maçta 2 kez gördüm
Son olarak bir gözlemim ise siz c.a veya p.a değerleri yüzünden zaten kimseye 17 üzerinde değer veremiyorsunuz diğer özelliklere gelincede kendi kafanıza göre yorumluyor ona hitaben diyorsunuz arda arada kendini kurtarıyor topsuz alandan 4 olmaz 12 olur vs arda çevik olmazmı bak topla nasıl dönüyor 12-13 olur sonra bir bakıyoruz adamın bütün özellikleri 12 17 aralığında
KLASİK TÜRK MANTIĞI HERHALDE NE İŞ OLSA YAPARIM ABİ :D HİÇ BİR İŞİDE ADAM AKILLI YAPAMAM O AYRI KONU 17Yİ GEÇMEZ
Karşınızdakinin kişiliği ile değil, konuyla alakalı mesajlar yazalım lütfen.
Sozu ortaya yazdim. Neden ustune alindigini da anlamadim. Ama tabii bir gercek var ki, ozellikleri farkli yorumlama konusunda mesaji sen yazmistin ancak ozelliklerin ne oldugunun tam olarak bilinmesi icin bu bolumde oturup yazdim ki herkez okuyup saglikli yorumlar yazabilsin. Hic kimseyi elestirme gibi bir niyetim de yok. Ama gercekten bir sekilde katkida bulunacak yorumlar yapmak icin bu ozelliklerin tam anlamlarini cok iyi bilmek gerekiyor.
Ergun'un AMC oldugunu mu savunmusum? O yuzden mi ML = 20, MC = 15, DM = 10, WBL = 10, DL = 15 olarak degerlendirmisim kendisini? :confused:Quote:
PERPUTEA sana karşı saygım var ama senin kabullenmeme konusunda zaafın var ergün penbenin bile amc olduğunu savunabilecek kadar zaafın
Ergun'un zaman zaman AML gibi oynadigi da olmustur. Bu nedenle oyunda AMLC gibi gorundugu de olmus olabilir. Oyun da bunu eklemis olabilir cunku AMC ve AML ozellikleri su anda sifir ve oyun zaman zaman bu pozisyonlara 14 ustu degerler verebiliyor kendi kendine. Ancak Ergun'e AMC ozelligi vermis olsam bile, bu 7-8 seviyesinin ustune cikmazdi. Yani o pozisyonda gerektiginde oynar ve kotu de oynamaz ama cok ustun bir performans da gostermez.
Alex'i Cruzeiro'da izledin mi hic? Ya peki ilk geldigi seneyi hatirliyormusun? Uzaktan sutlarla (ozellikle asirtma) goller atabildigini hatirliyormusun? Simdi oynanan bakarak'da Alex'in bu sutlarina izin vermemek icin rakiplerin hep onunu kapattigini, o sutu atma firsati artik vermedigini de biliyorsundur herhalde bu durumda. Kezman'da uzaktan iyi sutlar vurabilen bir oyuncu, ama artik neden oyle goller atamiyor hic? Bu ozelligi kayboldugu icin mi, yoksa rakibin bu sutlara izin vermemesinden dolayi mi? 6 ay icinde Lincoln'u de taniyinca rakip takim hocalari acaba bu tip firsatlari Lincoln yakalayabilecek mi? Alex genelde ne zaman ceza yayinin hemen disinda topu alsa birisi hemen ustune cullaniyor. Alex'de fiziksel yetersizligi nedeniyle rakibi ekarte edip uzaktan sut atamiyor. Bu durumda Alex'in uzaktan gol atamamasi, uzaktan sutlarinin zayif oldugunu mu gosterir yoksa uzaktan sut vurabilecek sansi bulamadigini/yaratamadigini mi gosterir? Bakin, sadece mantik yurutuyorum. Bir oyuncu uzaktan sutlar ile gol atabilmesi icin sadece uzaktan iyi topa vurmasi yeterli degildir. Sabri uzaktan toplara sert vurur ama vucudunun dengesini ayarlayamaz vururken ve cok zaman daglara taslara vurur. Lincoln'un ise uzaktan sutlarda bitirici vuruslari var ama esas onemli olan vurusu yapmadan once onunu acabilmesi. 6 ay sonra defans oyunculari ve orta saha oyunculari Lincoln'un oyun stilini cozunce, onu durdurmalari kolaylasacaktir. O zaman da Lincoln'un farkli seyleri denemesi gerekecektir ki uzaktan sut atabilmek icin o bos alani bulabilsin.Quote:
var alexin uzun şut attığını söylediğin bir iddan var şimdi lincoln üün ki muhtemelen 17 olacak alexte 16 olursa ayıp olmazmı allah aşkına ben alexten 3 senedir bir kere görmediğim o golleri (frikik hariç) lincoln den 2 maçta 2 kez gördüm
Vermiyorsunuz degil, veremiyorsunuz olmasi gerekirdi. Mesela bir oyuncunun onemli bir ozelligine 17-18 verip, bu oyuncunun CA'si 120-130 civarinda ise, oyun otomatik olarak bu ozelligi dusuruyor. Tek sansiniz diger onemli ozellikleri cok zayif yapmak. Mesela, diyelim ki bir santrafor oyuncusu var elimizde. Kafa, bitiricilik ve ziplama ozelliklerinin CA uzerinde onemi de ayni. Oyuncunun CA'da 120. Yani ozelliklerin ortalamasi 12 civarinda olmak zorunda.Quote:
Son olarak bir gözlemim ise siz c.a veya p.a değerleri yüzünden zaten kimseye 17 üzerinde değer veremiyorsunuz diğer özelliklere gelincede kendi kafanıza göre yorumluyor ona hitaben diyorsunuz arda arada kendini kurtarıyor topsuz alandan 4 olmaz 12 olur vs arda çevik olmazmı bak topla nasıl dönüyor 12-13 olur sonra bir bakıyoruz adamın bütün özellikleri 12 17 aralığında
Yine diyelim ki adam oldukca uzun boylu, 1.85 boyunda ve cok iyi de zipliyor. Diyelim Jumping'e 17 verdik. Kafa vuruslarini da oldukca iyi yapiyor. Diyelim ki 13 verdik. Bu demek ki 3 x 12 = 36 toplam puanin, 17 + 13 = 30'i oyuncunun ziplama ve kafa ozelliklerine gitti. Bu da demek ki bitiricilik icin elde kaliyor 6 puan ki ortalama olarak oyuncunun ozellikleri 12'de kalsin. Ama adamin bitiriciligi de gayet iyi. En azindan bir 6'yi hak etmiyor. (Ornek esasinda isin cok basitlestirilmis hali)
Bu durumda ya adamin diger ozelliklerini bir miktar indirerek bitiriciligi olmasi gereken seviyeye yaklastirmak zorunda kaliyorsun. Bir baska ihtimal ise CA'yi yukselmek ve bu sayede bitiriciligin daha ust seviyeye cikmasina izin vermek. Bu da her zaman mumkun olan bir durum degil.
Bu tip oyuncular da var ama her oyuncu icin bu soylenemez. Turk oyuncularda ozellikle zihinsel ozelliklerin bir cogunun zayif oldugunu gozlemlemek mumkun. Konsantrasyon, kararlar, soguk kanlilik ve onsezi ozellikle.Quote:
KLASİK TÜRK MANTIĞI HERHALDE NE İŞ OLSA YAPARIM ABİ :D HİÇ BİR İŞİDE ADAM AKILLI YAPAMAM O AYRI KONU 17Yİ GEÇMEZ
Konsantrasyonu dusuk olan oyuncu macin her dakikasinda maca asilmaz, macin her dakikasinda hunerlerini gosteremez.
Kararlar'i dusuk olan oyuncu zaman zaman cok yanlis kararlar vererek, yanlis paslar deneyerek iyi olan teknigini tam kullanamaz. Ornegin bir oyunu cok iyi pas verir ama kararlar'i dusuktur. Bu cok iyi pas veren oyuncu yine de kararlar'i dusuk oldugu icin kendi ceza sahasina dogru pas verebilir ileriye vurmak yerine.
Soguk kanlilgigi dusuk olan oyuncu ofansif pozisyona girdiginde na yapacagini kestiremez, dizleri baglanir. Iyi bir bitirici olsa da topu ya disariya atar, ya da kaleciye nisanlar. Defansta soguk kanli olmayan oyuncu ayaginda top ile baski yedigi zaman hemen topu ayagindan cikartmak ister. Eger iyi kararlar verebiliyorsa kendinden olabildigince uzaklastirir. Iyi kararlar veremiyorsa da yanlis takim arkadasina pas cikartmayi deneyebilir.
Onsezileri kuvvetli olmayan oyuncular, rakibin veya takim arkadasinin ne zaman ne yapacagini kestiremeyebilir, kestiremedigi icin de yanlis yere pas atar. Mesela kanat oyuncusu, forvetin arka direge yonelecegini dusunur ve arka direge ortalar ama forvet on direge gider. Veya defans oyuncusu markaj altindaki oyuncuya verilen pasi yeterince once sezemez ve rakibinin kolay topu almasina izin verir.
Futbolumuzun da eksigi zaten oyunun bu zihinsel yonu ve biz de genelde bunu oyuna yansitmaya calisiyoruz. Hatta ozellikle dikkat edersen bir cok oyuncunun bu zihinsel ozellikleri en fazla 10-11 seviyesinde oluyor. Bazi oyuncular icin bu ozellikler fazla yuksek tutulmus olabilir mi? Tabii ki - hatta bu ozelliklerin bir miktar daha dusmesi diger teknik veya fiziksel ozelliklerin yukselmesine de yardimci olabilir. O da zamanla, arastirmacilar calisma sekline alistikca gelisecektir. Benim ozellikle hep soylemeye calistigim, Turk oyuncularin bu gibi zihinsel ozelliklerinin dusuk tutulmasi gerektigi, cunku Turk futbolundaki en buyuk eksiklik de bu, cunku ozellikle genc yaslarda oyuncular yeterli temel egitimi almiyorlar.
Almanya'da alt yapi egitimi gormus oyuncular da bu nedenle hep Turkiye liglerinde one cikabiliyor cunku o aldiklari temel egitim bu oyuncularin Alman ikinci liginden gelmis olsa da, bizim birinci ligimizde hic de siritmadan oynayabilmesini sagliyor.
Yaw yapma allah aşkına aramızda büyük bir yaş farkı var çocuklar gibi ben ortaya attım yarası olan gocunur söylemlerine ne gerek var iz karşılıklı münakaşa halindeyiz ortada başka insan yoktuki neyse senin üslübun bu diyelim
Ben oyuncu özelliklerinin ne anlama geldiğini bilmiyorum demedim senin oyuncu özellikleri ile ilgili yazdığın yazıyıda dikkatlice okudum benim demek istediğim oyuncu özelliklerini algılamak konusunda farklı düşüncelere sahip oluyoruz mesela çevik ne demek messi ronaldinho arda gibi bileği çevik sağa sola birden dönebilen çalım atan admalarmı yoksa ibrahim toraman etoo saviola gibi ayağını sokabilen birden hamle yapabilen birden hızlanabilen adamlarmı adamlarmı
topsuz alan ne demek sadece bir forvetin veya ofans oyuncuların markajdan kurtulma defans oyuncularının da markaj yapabilme özelliğimidir ön liberolar ortasahaların topsuz alandan ne şekilde yararlanacağı hakkında bilgisi olan varmı eğer savunma ve ofans hattının işine yarıyorsa ofans hatta için boşa çıkma yada markajdan kurtulma defans hattı içinde kademe anlayışı diyebiliriz
Topsuz alan çok mantıksız bir kavram bence arda turan top onda yokken hiç bir şey yapmayan hem savunma hem ofans anlamında bir işe yaramayan sol taç çizgisinde top bekleyen bir adamdır.
DEMİŞSİNKİ Ergun'un AMC oldugunu mu savunmusum? O yuzden mi ML = 20, MC = 15, DM = 10, WBL = 10, DL = 15 olarak degerlendirmisim kendisini?
Ergun'un zaman zaman AML gibi oynadigi da olmustur. Bu nedenle oyunda AMLC gibi gorundugu de olmus olabilir. Oyun da bunu eklemis olabilir cunku AMC ve AML ozellikleri su anda sifir ve oyun zaman zaman bu pozisyonlara 14 ustu degerler verebiliyor kendi kendine
Bunu bende biliyorum ve açık yüreklilikle de söylüyorum sen bir araştırmacı olarak daha bir tane kendine has veritabanı bile oluşturmamışsındır çünkü bir çok editörle uğraşan insan bilirki oyuncu saçma sapan bir mevkiide çıkmasın diye diğer mevkii lere bir yazılır ve sen bunu bu sene öğrenmiş olmalısın oyun atamış demektense bilmiyordum diyebilmek daha erdemli bir davranış olabilirdi
Alex'i Cruzeiro'da izledin mi hic? Ya peki ilk geldigi seneyi hatirliyormusun? Uzaktan sutlarla (ozellikle asirtma) goller atabildigini hatirliyormusun?
Bundan 4-5 sne öncesini bahsediyorsun ben adamın 3 senedir ceza sahası dışından golü yok diyorum önünü boşaltsınlar atar diyorsun oldu banada kaleyi boşlatsınlar ortasahadan atayım. insanlar yaşlanabilir ve yaşa bağlı fiziksel özellikleri düşebilir ben alex de souza yı 1998 deki copa amerikadan beri tanıyorum o zaman 19 yaşında falandı şimdi brezilyada ki savunma kurgusu başka türkiyedeki başka italyada ki başka pirlo milanda çok fazla uzaktan gol atamıyor aaa ama brezilya liginde oynarsa atar deyip te pirlo ya uzun şut 20 mi vermek gerekir ona bakılırsa pavel nedved koskoca italya liginde (hiç bir takım önliberosuz oynamaz önliberolarda rakip takımın 10 numarasını bozmaya şut attırmamaya yönelik oynarlar) öyle şutlar atıp goller yapıyorsa ve alexin uzun şutu 16 olacaksa onun 20 üzerinden 38 falan olması lazım
Alex toplara sert vuramayan bir oyuncudur topun kaleyi bulmayacağından şüphe ederse kaleye şut atmaz ve bu tip oyuncular işte bu sebebten uzaktan gol atamazlar hagi uefa kupasında topu tribünün dışına atmıştı gerard ve lampart ta bunu sıkça yapar ama bazende topu kaleye sokarlar kendine güveni olan futbolcular uzaktan gol atarlar şutu denemeden gol atmak imkansızdır bu yüzden alexinde ricardinhonunda uzun şutu 12i geçmez ben olsam 8-9 yaparım ikisinkinide delgadonun 13 olabilir lincoln ün ise 16-17 olmalıdır aksi bir değer biçilirse futbol bilginizden şüphe edeceğim
FM'de çeviklik bilek çevikliği değil, vücut çevikliğidir. Özellikleri kafadan yorumlayarak değil, gerçekten ne anlama geldiğini düşünerek tartışalım.
Ben burada cevap yazinca sadece bir kisinin degil, bir cok kisinin okuyup anlam cikartacagi sekilde yazmaya ugrasiyorum hep. Cunku kendimi tekrarlamayi sevmem. Yazdigim herseyi de ortaya, herkeze yazarim, her ne kadar bir kisinin yazisindan alinti yapmis olsam bile.
AgilityQuote:
Ben oyuncu özelliklerinin ne anlama geldiğini bilmiyorum demedim senin oyuncu özellikleri ile ilgili yazdığın yazıyıda dikkatlice okudum benim demek istediğim oyuncu özelliklerini algılamak konusunda farklı düşüncelere sahip oluyoruz mesela çevik ne demek messi ronaldinho arda gibi bileği çevik sağa sola birden dönebilen çalım atan admalarmı yoksa ibrahim toraman etoo saviola gibi ayağını sokabilen birden hamle yapabilen birden hızlanabilen adamlarmı adamlarmı
Çeviklik
Ne kadar çevik olduğu. Kaleci dişindaki oyuncular icin ekseni etrafında ne kadar çabuk dönebildiği.
Off The BallQuote:
topsuz alan ne demek sadece bir forvetin veya ofans oyuncuların markajdan kurtulma defans oyuncularının da markaj yapabilme özelliğimidir ön liberolar ortasahaların topsuz alandan ne şekilde yararlanacağı hakkında bilgisi olan varmı eğer savunma ve ofans hattının işine yarıyorsa ofans hatta için boşa çıkma yada markajdan kurtulma defans hattı içinde kademe anlayışı diyebiliriz
Topsuz Alan
Ofansif pozisyon alabilme becerisi. Editör'de bu özellik Movement olarak belirtilir.
Positioning
Pozisyon Alma
Defansif pozisyon alma becerisi. Kaleciler icin doğru pozisyonu ne kadar iyi alabildiği.
Neden mantiksizmis anlayamadim? Bos ofansif alanlara deplase olabilme ofansif bir oyuncunun esasinda en onemli ozelliklerinin basinda gelir.Quote:
Topsuz alan çok mantıksız bir kavram bence arda turan top onda yokken hiç bir şey yapmayan hem savunma hem ofans anlamında bir işe yaramayan sol taç çizgisinde top bekleyen bir adamdır.
Bu mevkilere bir yazilma ihtiyaci olmamasi gerekir. Mesela oyuncularin CA'lari PA'ya cok cabuk yukseldigi icin oyuncu PA'sini dusuk tutmak gibi bir kavramdir sizin bu dediginiz. Arastirma oyundan bagimsiz yapilamaz ama oyunda bir hata var diye de arastirmayi farkli bir bicimde yapmaya gerek de yoktur.Quote:
DEMİŞSİNKİ Ergun'un AMC oldugunu mu savunmusum? O yuzden mi ML = 20, MC = 15, DM = 10, WBL = 10, DL = 15 olarak degerlendirmisim kendisini?
Ergun'un zaman zaman AML gibi oynadigi da olmustur. Bu nedenle oyunda AMLC gibi gorundugu de olmus olabilir. Oyun da bunu eklemis olabilir cunku AMC ve AML ozellikleri su anda sifir ve oyun zaman zaman bu pozisyonlara 14 ustu degerler verebiliyor kendi kendine
Bunu bende biliyorum ve açık yüreklilikle de söylüyorum sen bir araştırmacı olarak daha bir tane kendine has veritabanı bile oluşturmamışsındır çünkü bir çok editörle uğraşan insan bilirki oyuncu saçma sapan bir mevkiide çıkmasın diye diğer mevkii lere bir yazılır ve sen bunu bu sene öğrenmiş olmalısın oyun atamış demektense bilmiyordum diyebilmek daha erdemli bir davranış olabilirdi
Ayrica kendime has bir veritabani olusturma niyetim de yok. Bu is duzgun yapilacaksa bir ekip calismasi olmak zorunda cunku bu ufak tefek detaylara gelene kadar daha bir cok yapilmasi gereken is var.
Long ShotsQuote:
Bundan 4-5 sne öncesini bahsediyorsun ben adamın 3 senedir ceza sahası dışından golü yok diyorum önünü boşaltsınlar atar diyorsun oldu banada kaleyi boşlatsınlar ortasahadan atayım. insanlar yaşlanabilir ve yaşa bağlı fiziksel özellikleri düşebilir ben alex de souza yı 1998 deki copa amerikadan beri tanıyorum o zaman 19 yaşında falandı şimdi brezilyada ki savunma kurgusu başka türkiyedeki başka italyada ki başka pirlo milanda çok fazla uzaktan gol atamıyor aaa ama brezilya liginde oynarsa atar deyip te pirlo ya uzun şut 20 mi vermek gerekir ona bakılırsa pavel nedved koskoca italya liginde (hiç bir takım önliberosuz oynamaz önliberolarda rakip takımın 10 numarasını bozmaya şut attırmamaya yönelik oynarlar) öyle şutlar atıp goller yapıyorsa ve alexin uzun şutu 16 olacaksa onun 20 üzerinden 38 falan olması lazım
Alex toplara sert vuramayan bir oyuncudur topun kaleyi bulmayacağından şüphe ederse kaleye şut atmaz ve bu tip oyuncular işte bu sebebten uzaktan gol atamazlar hagi uefa kupasında topu tribünün dışına atmıştı gerard ve lampart ta bunu sıkça yapar ama bazende topu kaleye sokarlar kendine güveni olan futbolcular uzaktan gol atarlar şutu denemeden gol atmak imkansızdır bu yüzden alexinde ricardinhonunda uzun şutu 12i geçmez ben olsam 8-9 yaparım ikisinkinide delgadonun 13 olabilir lincoln ün ise 16-17 olmalıdır aksi bir değer biçilirse futbol bilginizden şüphe edeceğim
Uzun Sut
Uzun mesafelerden isabetli şut vurma becerisi.
Yani sutlarin ne sertligi, ne de gol sayisi ile alakasi var long shots ozelliginin. Aryica uzaktan sut ile gol atmak icin ille de sert vurmaya gerek yoktur, uzaktan sutlarin isabetliligi (yani kaleyi bulma ihtimali) yuksekse bu ozelligin yuksek olmasi normal. Sutun kalitesini, bitiriciligini oyuncunun teknigi belirleyecektir.
http://www.youtube.com/watch?v=49KQYwmIBxs Izleyin Alex'in uzaktan sutlari/gollerini. Bugun ayni Lincoln'un attigi tipte golleri var Alex'in atmis oldugu. Su anda atamamasinin nedeni de adam markajindan artik kurtulamamasi, fiziksel olarak cokmus durumda olmasi.
verdiğin linki izledim onca golün sadece 3 ü cezasahası dışından o üçünün ikisi ceza yayının içinden biride hemen dışından :D anlayacağın 20 metreyi geçmez
30 metreden kaleye yetiştiremeyeceği kanaatindeyim :D
off the ball için saçma olmuş dememin nedeni savunma için kademe anlayışı forvetler içinse markajdan kurtulma olabilirdi
ortasahalar için topsuz alan ne gibi bir şey anlayamadım bir dm maçı 30 metre içinde oynuyor zaten o bölgeyide terk ederse sorunlar çıkar öyleyse adamlara olduğu yerde durma özelliğimi eklenecek :D
Lincoln iki tane uzaktan sut ile gol atti diye super uzaktan suat atan bir oyuncu mu oldu ki? Ocak ayinda tekrar degerlendiririz Lincoln'un uzaktan sutlarini.
Bir orta saha oyuncusu (ozellikle kanat oyuncusu) ofansif bolgde, yani markajda iken bosa kaciyor, kendisini asist yapacak veya gol ataca pozisyona cekiyorsa ve pasi aliyorsa topsuz alanda iyi demektir. Mesela Alex bu konuda cok iyidir. Zaman zaman oyundan kopar, hep yapmaz ama yaptigi zaman da cok iyi yapar.
Defans oyunculari icin de ayni. Mesela Luciano iyi ofansif pozisyonlara dalan bir oyuncu ve bu sayede Fenerbahce'de bir cok gol de atmayi basardi.
Defansif orta sahanin 30 metrelik alani terk etmesine gelince. Bu taktiksel bir tercihtir. Eger defansif orta saha taktiksel secimlerden dolayi ataga pek katilmayan bir oyuncu ise, kendisinin topsuz alan ozelligini kestirmek zor olacaktir. Ancak mesela bir Patrick Vieira bu konuda oldukca iyi bir seviyededir ve ataga katildiginda tehlikeli posizyonlara kayma konusunda basarilidir. Ancak tabii topsuz alan bir defansif orta saha oyuncusu icin oldukca onemsiz bir ozelliktir. Bu ozelligin yuksek olmasi bu defansif orta saha oyuncusunun cok yonlu olmasini saglayacaktir. Ayrica bu ozellik bir defansif orta saha (veya defans) oyuncusu icin onemli olmadigi icin fazla CA puani da yemeyecektir.
Üstad lincoln ayrıca değerlendirilir bana göre alex ve ricardinho çok ağır adamlar kolay marke ediliyorlar çevik değiller kendilerine şut çekebilme olanağı sağlayamıyorlar uzaktan şutu denemiyorlar sert şut atamıyorlar bunların hepsi birleştiğinde bu adamların uzaktan golünü göremiyoruz ama delgado ve lincoln çevik hızlı markajdan kurtulabilen ve şutu deneyen oyuncular delgadonun fiziği itibariyle ceza yayı ve çevresinde topla çok oynayıp rakiple boğuşamıyor bunu kısa boylu futbolcular daha iyi yapar kalabalıktan kurtulmada bir arda alex ricardinho kadar olmaıyor ve şutlarını 20-25 metre mesafeden atamıyor ancak toplara sert vurabiliyor ve en azından şutu deneyebiliyor lincolnse bu üçünün aksine hem kavisli hem sert şut atıp uzaktan veya yakından kaleyi yokluyor ligdeki 3 maçının ikisinde attı ve vestel maçında da iki uzaktan şutunu kaleci çok iyi çıkardı bir futbolcunun uzaktan şut atmayı denemesi bile onu uzun şut atan adam yapar bu arada bu konuyu unutma perputea lincoln konusunda ocakta tekrar değerlendirelim bakalım hangimiz tükürdüğünü yalamak durumunda kalacak
Benim dedigime geliyorsun zaten sonucta. Uzak sutlarla bitiricilik baska sey, uzaktan sut cekebilmek icin markajdan kurtulup pozisyon yaratabilmek baska sey. Lincoln markajdan kurtulmada simdilik iyi gorunuyor ve uzaktan sutlari da oldukca isabetli. Alex markajdan kurtulamiyor ve uzaktan sutlarini gozlemleyemiyoruz bile. Hatta Fenerbahce takimi genelde uzaktan sut deneyen bir takim degil - verilen taktikler nedeniyle, tipki son 2 senedir Galatasaray'da oldugu gibi. Ancak bu demek degil ki Fenerbahce'li oyuncularin uzaktan sutlari cok zayif..
ama uzaktan sutla gol atamayan bir futbolcuyada bitiriciliği iyi markajdan kurtulsa atar diye ahkam kesmekte saçmalık olur biz uzaktan şutunu gerçekte göremiyorsak oyunda da görmemeliyiz onun için uzun şutları zayıf olmalı