Yeni yetme felan diyerek konuşup asabımı bozma benim.
21 yaşında senden iki yaş büyüğüm.
Evet antucuyum var mı itirazın? Orada da aynı kullanıcı adını kullanıyorum.
Bizim rengimiz de şeklimiz de belli.
Printable View
Semih konusunda yorum yapmıyorum. :)
Gökhan Gönül hızından çok çevikliği ile önplana çıka bir oyuncu bu nedenle daha yavaş olmalı onun haricinde topsuz alan 17 vermişsin bunun sebebini anlayamadım.. Ve genel olarak 20 demek dünyanın en iyisi demektir bunu da göz önünde bulundurmak gerekir..
Top 3 şekilde saklanır; Fizik, Güç ve Teknik. ( Bunu bana diyen kişi Fenerbahçe araştırmacısı ABOOO )
Semih fiziği ve gücü ile top saklıyor desek saçmalamış oluruz. Göz var nizam var öyle abartılacak gücü ve fiziği yok. Daha çok tekniği ile saklıyor.
Alex bile tekniği ile top saklayabiliyor.
Mehmet Yıldız tamamen gücü ve fiziğini iyi kullanarak top saklıyor.
Ben Semih'in zıplamasını 13'den 14'e çıkarırken bile rahat değildim. Bence kesinlikle çok fazla olur 15-16 gibi değerler.
Kafa da dediğim gibi 17'ye düşebilir.
En başta da belirttim bitiricilik 14 olsa tek itiraz etmem.
Ben objektif bakarak hazırladım bu profili. Abarttığım 3 şey olabilir ki; onlar da bana göre normal. Bitiricilik, Kafa ve Zıplama. Onun dışında verilen tüm özelliklerin açıklamasını detaylıca, örneklerle yapabilirim.
Bitiriciliğe bir şey diyemem. Son vuruşları güzel. Genelde bire birde atamadığını hatırlamıyorum.
Kurtlar Vadisine iyice kaptırmıssınız kendinizi , ne o öyle ahkam kesmeler.
Gökhan'ın çevikliğini bir puan artırdım zaten. Hızı ve hızlanması bence normal.
Topsuz alana gelince; Gökhan top orta alanda dolanırken sağ kanatta topsuz alanda kendini çok iyi gösteriyor. Alex ve Semih'in Gökhan'a attığı bir çok güzel pas var. Topsuz alandaki bindirmelerini iki yıldır görüyoruz Gökhan'ın.
20 dünyanın en iyisi demek evet. Semih ve Gökhan da Avrupa'nın en iyi üçüncü Milli takımının en iyi oyuncuları ;;)
.
.
.
Birleştirilen Mesaj:
Ne yalan söyleyeyim Kurtlar Vadisi'ni çok severim. :)
Ahkam kesen ben değil sizsiniz.
Futbol ulemasısınız maşallah. İki profil yaptık Eto'o ve Alves diyerek hükmü kestiniz hemen.
Topsuz Alan = Ofansif pozisyon alabilme becerisi
Forvetler için doğru pozisyonda doğru yerde bulunması yani bindirmelerle bir bağlantı kuramıyorum.
20'yi verirken bu kadar rahat iseniz ne mutlu size. Arda'da bu milli takımın oyuncusu ve oldukça teknik ancak bu teknik özelliğin 20 alacak anlamına gelmiyor.
Sonucta abartın demiyoruz ama bu profilleri sonuna kadar hak ediyorlar diyoruz..Tartısmak yerine özellikleri size göre nasıl olmalı söyleseniz daha iyi degil mi ?
Bence Türkiye'de ki birçok profil bana göre olduğu gibi kalmalı. Oldukça iyiler dünya ile kıyaslama yapıldığında.
18-20 Oyuncunun bu ozelligi Dunya Capinda ve/veya tum zamanlarin en iyisi.
15-17 Oyuncunun bu ozelligi Dunya Standartlarina gore Cok iyi seviyede
12-14 Oyuncunun bu ozelligi Dunya Standartlarina gore Iyi seviyede
9-11 Oyuncunun bu ozelligi Dunya Standartlarina gore Orta seviyede
5-8 Oyuncunun bu ozelligi Dunya Standartlarina gore Zayif seviyede
1-4 Oyuncunun bu ozelligi Dunya Standartlarina gore Cok Zayif seviyede
Daha sağlıklı yorumlar açısından paylaşma ihtiyacı duydum..
Tamam işte ofansif pozisyon alma becerisi.
Gökhan top orta sahada veya ters kanatta olduğu zamanlarda sağ kanadın ofansif bölgelerinde kendi iyi gösteriyor.
Geriden bindirme yapıp ofansif pozisyonlara hareketlendiği bir çok pozisyon var.. Sonuçta bindirmelerdeki çokluk da mutlaka topsuz alana etki ediyordur diye düşünüyorum.
Ayrıca 20 olayına taktınız. Ben 20 özellik kime vermişim?
Arda'ya tek kelime etmedim şu güne kadar geçmiş postlarıma bakın. Herzaman daha iyi profili hakettiğini düşünenlerdenim.
Arda en iyi Türk oyuncu olsun itiraz etmem. Ama Fenerbahçe konusunda da Arda'yı tartışmam.
Sonuçta 16 olacakken 17-18 olursa ben ölümüne eleştirmem zaten diğerler yabancıların yaptığı şeyler. Burada tartışıyoruz ve herkes aynı görüşte olmayabiliyor. Ben yinede araştırmacıların yükselteceğine ihtimal vermiyorum. Helede şu yaşadığı sakatlıktan sonra. Ama Semih kumaşı kaliteli olan bir golcü. Ayrıntılara fazla girmeye gerek yok.
16 olmalı hayır o fazla 15 olsun vs. vs. :D
Ha Akinfeev sizce profil olarak o kadar iyi bir kalecimi? O kadar iyiyse neden CSKA'da? 185 PA gerçekçi mi? Birde bunlara yüzüstü bakalım :D
16 olan bitiriciliği 15
16 olan penaltıyı 8
13 olan pozisyon almayı 10
10 olan özel yeteneği 9
şeklinde indirdim. kimse bunları görmedi. 7-8 özelliğini 1'er puan artırdım olay oldu.
günlerdir burda artırma taleplerimin gerekçelerini de yazıyorum.
işkembeden olsun demiyorum.
Semih ve Gökhan dışında tek bir oyuncuya da eleştri yapmadım.
İki tane şeye itiraz ettik diye koskoca araştırma ekibini karalamış olmam herhalde. Emeğe saygısızlık yapmış olmam.
Arda daha iyi olsun, İsmail potansiyelli olsun (ileri de carlos'un yerine alırız fena mı), Emre çolak çok daha iyi pa alsın. Ama bunları Fenerbahçe konusunda tartışmıyoruz diye fanatiklik yapıldığımız da sanılmasın.
Burada tartışmayarak oluşturulan düzene saygı duyuyorum.
Yani kisaca soylediginiz Gokhan'in 150 CA, Semih'in ise 165 CA olmasi gerektigi bu ozelliklere bakarak.
Atladiginiz bir konu, penalti kullanma becerisi gibi onemi az olan ozellikleri dusurerek, onemi yuksek olan hizlanma, kafa, guc gibi ozellikleri yukselterek oyuncunun CA olarak uygun bir yerde olmayacagi.
Bu profillere bakarak kisaca cevap vermek gerekirse, hayir bu degerleri hak etmiyorlar.
Onemli ozelliklerin hepsini yuksek seviyede yaparak, gercekten yuksek olmasi gereken ozellikleri dunya capindaki seviyelerde yapmaniz mumkun degil.
Yani cok kabaca, 150 CA'lik bir oyuncu icin onemli bir ozelligine 18 veriyorsaniz, bir diger onemli ozelliginin 10 olmasi gerekli.
Mesela kafa 18, bitiricilik 10, topsuz alan 14
Mesela kafa 18, bitiricilik 18, topsuz alan 6
Bu ozellikler, ve de hiz/hizlanma/ziplama/guc gibi ozelliklerin hepsi ust seviyelerde olursa, bu oyuncu tabii 165+ CA oluverir.
Semih'in profilinde zaaf yok. Hemen hemen her onemli ozelligi (bitiricilik, ilk temas, kafa, teknik, topsuz alan, soguk kanlilik, onsezi, denge) 15+ degerde. Bunlari dogru olarak kabul ediyorsaniz eger, demek ki diger onemli ozelliklerin (top surme, hizlanma, hiz, guc, ziplama) gibi ozelliklerin daha alt seviyede olmasi gerekli. Toplamda da en azindan 10-12 ozellik puaninin dusmesi gerekli.
15+ degerdekileri dogru varsayarsak, top surme, hizlanma, hiz, guc, ziplama gibi ozelliklerin en azindan 2'ser puan dusmesi gerekli yani.
Bir daha denemek istermisiniz?
Denemesi bedava :)
Bu profilleri beğendiniz mi?
Semih
http://img36.imageshack.us/img36/7111/semihsentrk.png
Gökhan
http://img15.imageshack.us/img15/4961/gkhangnl.png
Arda
http://img80.imageshack.us/img80/3482/ardaturan.png
@S4mp1y0N
Arda'nın yaratıcılığı ile Semih'inki arasında 1 puan, 2sinin pas degerini de eşit mi görüyorsun gercekten?
@Jay Cutler
Ömer Abide 165 ca olmuş dedi bak. O da sacmalıyor dimi? Oyun başında 165 ca lı oyunculara gir bak bakalım kimmiş onlar. Eto olayının mübalaga oldugunu diger sayfada söyledim. Mübalaga ne bilmiyorsan bkz: google'a sordum xxx dedi.
Tamam. Pa'da 165 olsun. Ne güzel olmaz mı :)
Abartılı olan özelliklerini de söylerseniz daha net anlarım sizi.
Benim çoğalttım hangi özellik size göre fazla olmuş?
Arda 'nın potansiyelini neden hesaba katmıyorsun acaba?
15 olan pası 2 yıl içinde 17 de olur 18 de olur.
Çünkü potansiyel değeri fazla.
Semih'in pasını ve yaratıcılığını 1'er kademe artırdım.
Neden artırdığımı da açıklayabilirim.
Semih'in pas alışverişleri, kendine has tekniği herkezin gördüğü bir gerçek..
Size sadece bir örnek göstereceğim, isterseniz örnekleri çoğaltabilirim de...
2007-2008 sezonu; 27. hafta, Fenerbahçe - Kasımpaşa, Alex'in golünün başlangıcına bakın. Semih'in Gökhan Gönül'e bir pası var gol öncesinde, muhteşem ötesi...
Ligtv.com.tr'de VideoLig bölümünden izleyebilirsiniz.
Bu örnekleri detaylı bir araştırma ile çoğaltabiliriz.
Yine aynı maçta Semih'in 85. dakikada attığı golde topu Alex'e verip, Alex'in kaleye vuracağını sezmesi ve hızını kesmeden kaleye doğru hareketlenmesi, kaleciden dönen topu gol yapması da ne kadar yüksek sezisi olduğu hakkında sadece bir örnek...
Üçüncü golde de Deivid'in attığı golün atağını başlatan kişi Semih..
Kezman'a muhteşem bir pas atıyor, Kezman 5-10 metre topu sürüp Deivid'i görüyor o da golü atıyor...
Sorun cogaltilan ozellikler olmayabilir.
Sonucta bu bir bakis acisi. Semih'i nasil bir oyuncu olarak gordugunuze karar verip, ona gore kuvvetli olmasi gereken, ve de zayif olmasi gereken ozelliklerini kararlastirmaniz lazim.
Bitiricilik, kafa, topsuz alan, onseziler, teknik, ilk temas, hiz, soguk kanlilik, teknik bir forvet icin hep onemli ozellikler ve hepsi 14+ degerde.
Bu degerleri veriyorsaniz, diger onemli ozelliklerin de daha dusuk seviyede olmasi gerekli.
Mesela hizlanma 7'ye inerse Semih'e uygun olan bir CA'yi gerektirecek denge ortaya cikar.
Veya hizlanma 9'a inerken, top surme 1'e inebilir ozellikler ile CA arasindaki dengeyi yakalamak icin.
Bu abartildigini soylediginiz Milevsky icin de gecerli. Onun da zayif ayagi cok zayif oldugu icin diger ozellikleri yuksek olabiliyor. Yani bir konuda onemli bir zaafi oldugu icin diger ozellikleri yuksek olabiliyor. Semih'in de bu ozelliklerinin yuksek olmasini istiyorsaniz, zaaflarinin daha dusuk seviyede olmasini kabullenmeniz gerekli. Veya zaaflarindan dusurecek deger bulamiyorsaniz, demek ki yukselttiginiz degerlerde dusmesi gerekenler vardir.
Dedigim gibi, bu degerler oyuncuya nasil baktiginiza bagli.
Baros'un bitiriciligini 13'den yukariya cikartmadigim icin bir cok kisi tepkiliydi. Ama bitiriciligin Baros icin onemli bir ozellik olmadigina karar verdim ve uyguladim. Kafa vuruslari pek olmadigi icin bu degerleri nispeten dusuk tuttum. Hizini ve hizlanmasini, topsuz alanlara kacisini, ilk temasini kuvvetli tutarak yansittim. Sonucta da gercekte oldugu gibi cok pozisyona girebilen ancak bazen basit golleri bile kotu vurus yaptigi icin kacirabilen bir Baros cikti ortaya.
Semih icin de durum ayni. Hic bir onemli ozelligini ozelliginin zayif yapmayarak, bir cok onemli ozellige dunya capinda degeler verirseniz tabii ortaya dunya capinda bir golcu cikar. Bu durumda karar vermeniz gerekli, Semih'in hangi ozellikleri zayif. Bence her ne kadar son zamanlarda fizigini gelistirmis olsa da, Semih fiziksel olarak gayet ortalama bir oyuncu. Ortalama, yani 9-11 arasi cok deger almasi gereken bir oyuncu. Bunlari 13-14 yapmak yerine, 10-11 gibi degerlere indirerek pekala Semih'in diger kuvvetli ozelliklerinin yansitilmasi saglanabilir.
Ama dedigim gibi sonucta bu oyuncuya nasil baktiginiza bagli. Semih'in fiziksel kapasitesini ortalamanin ustunde gorerek, diger ozelliklerin zayif kalmasina izin vermek var. Semih'in fiziksel ozelliklerini iyice dusurerek almasini gerektigini dusundugunuz teknik ve zihinsel ozellikleri vermek var.
Arastirmacilarin isinin bir kismi da bunun kararini vermek. Hangi ozellikleri zayif, hangi ozellikleri kuvvetli yapacagini secmek.
'Ön yargıları kaldırmak atomu parcalamaktan daha zor'.. - Einstein Bence 10'ar tanede örnek versen sonuc degismeyecek..
CA'nin o civarda olmasi dogru olani.
Ozellikle benzer CA seviyesinde olan Michael Owen, Ivica Olic, Vedad Ibesevic, Markus Rozenberg, Lukas Podolski, Jermain Defoe, Gabby Agbonlahor, Alexander Frei, Louis Saha, Mohamed Zidan, Keirrison gibi oyuncular oldugunu goz onunde tutarsak.
160'a cikinca fiyati icin 20 milyon + Euro'larin konusuldugu, odendigi Lisandro Lopez, Pato, Kuyt, Claudio Pizarro, Emanuel Adebayor, Goran Pandev gibi oyuncular ile Semih'i esdeger tutmaya basliyoruz.
Semih'in bu iki grup'dan hangisinin icinde olmasi daha dogru sizce?
Bu arada 25 yaş üzeri oyuncular gelişmez diyordunuz :)
Dediğim gibi siz pa'ları yüksek vermeye çalışın ben geliştiririm özelliklerini :D
http://img6.imageshack.us/img6/1092/carlosb.png
http://img526.imageshack.us/img526/2316/semihentrk.png
hız,hızlanma,topsuz alan ve teknik birkac puan düsürülebilir..Onun dısında sencede bu profile yakın olması dogal degil mi abi..
Mesela teknik 15,topsuz alan 17,yaratıcılık 15,pas 15 hız 13 hızlanma 11 olup diger özellikleri aynı kalsa ?
Semih ilk saydığınız oyuncular içinde Owen hariç hepsinden de iyi ve daha komple bir oyuncu.. Owen'in de kariyerine duyduğum saygıdan ötürü öyle diyorum, şuanki durumu hakkında birşey söylemek zor, sakatlık problemi ile uğraşıyor bir kaç yıldır.
İkinci saydığınız oyuncular kadar tescillenmiş bir kalitesi olmasa da, onlara çok yakın derecede iyi olduğunu düşünüyorum. Pizarro ile eşdeğer, hatta ondan daha iyi.
Semih ısrar edildiğinde neler yapabileceğini gol kralı olarak ispatladı.
Euro 2008'de takımın en golcüsü de oldu.
Olay tamamen Semih'e şans verip vermeme ile alakalı gerçek hayatta.
Gerçek hayatta varsın vermesinler, ben oyunda şans verip oynatmak, biraz geliştirmek ve oynadığım oyundan daha fazla zevk almak istiyorum. ( Benim gibi düşünen bir çok FM sever olduğundan eminim. )
Benim anlamadığım fenerli arkadaşlar haksızlık yapıldığını düşünüyor, önyargılısınız falan diyor da sizin söylediğiniz değerler Semih'i hangi takımlarda, hangi değerdeki futbolcularla eş tutuyor önce bir ona bakın.
Burada herkes fikrini söylüyor. perpetua size olması gerekeni mantıklı şeyi söylüyor. Ama siz de kendi mantığınıza göre fikirler söylüyorsunuz. perpetua sadece açıklama yapıyor. Bu konuda ikna etmeniz gereken veya beyin fırtınası yapmanız gereken fenerbahçe araştırmacısı o değil. yani onun önyargılı olması veya fenerbahçe fanatiği olması fenerbahçe araştırmasına etki etmiyor. hatırlatayım dedim.
Abicim ben hiç bi özelligi şunu bunu tartışmak istemiyorum.Ama Semih yedekten gelip penaltısız gol kralı olan belkide dünyada tek futbolcu.Euro 2008 de yaptıklarını da hayatımda unutmam.Kariyerlerde eğer bu gösterdigi performansı gösteriyorsa o zaman araştırmacılar haklıdır.Ha göstermiyorsa berbat oynuyorsa bence haksızdır.Ha tabi abartılı olarak oyuncuyu oynatmamaya ya da kötü oynatmaya yönelik hareketler yapılırsa orası ayrı.