Originally Posted by
perpetua
Yazdiklarindan anladigim kadariyla zaten fazla pas yaparak oynaman pek mumkun gorunmuyor. Regista, Deep Lying Playmaker, Roaming Playmaker, Advanced Playmaker hep sahada serbestlik verilen, oyuncularin daha direkt paslarla oynamasi istenen roller. Yani sen takima kisa pasla oyna desen bile bu oyuncular o spekulatif, uzun paslari denerler.
Ayni zamanda bu oyunculara verdigin roller sayesinde tanidigin serbestlik, is pres yapmaya gelince de taktiginin aleyhine isler. Yanlarina top kapmasi icin defensive winger/defensive forward/ball winning midfielder gibi rollerde oyuncular kullanman gerekir ki takimda birileri top kazanmak icin mucadele etsin.
Eger bu tip kollektif sekilde pres veya kollektif sekilde pas oyunu oynayacaksan kesinlikle daha genel rolleri tavsiye ederim. Ornegin Central Midfielder, ornegin Defensive Midfielder, ornegin wide midfielder. Ileride bir Complete forward ve/veya kanatlarda advanced playmaker kullanarak rakip 1/3'teki yaraticiligi saglayabilirsin. Ancak ozellikle orta sahada kullandigin oyuncularin daha cok yonlu oynayacaklari rollerde kullanilmalari gerekli bence.
Katedilen mesafeye gelince. Bunun istatistigine hem oyunda, hem de gercekte cok inanamiyorum. Oyunda inanamiyorum cunku her mac 120-130 km kosuyor futbolcular. Gercekte inanamiyorum cunku kullanilan teknolojinin ne kadar dogru olcum yaptigi kullanilan kamera sayisina gore cok farkli olabiliyor (sistem GPS gibi isliyor - GPS'ten aldigin bilginin verimli olabilmesi icin en az 4 tane uyduya bagli olman gerekiyor) ve hangi maclarin kac kamera ile olculdugunu ve hata payinin ne kadar oldugunu bilmek zor. Oyunda iki takim arasindaki mesafenin az cikmasi bence biraz da oyunda topa sahip olan takimlarin yeterince geri pas yapip topun yonunu degistirmemesinden kaynaklaniyor. Topa sahip olan ve bunu yapabilen takimlar, mutlaka rakibi kendiliginden daha fazla kosturacaktir.