1 ile 30 arası toplam 198 sonuç

Konu: FM 17 Yenilikler

Threaded View

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by mpaker66 View Post
    Anlatmak istediğiniz şeyi anladım hocam.

Şimdi futbol rakiple oynanan bir oyun bu yüzden rakibi göz ardı etmek gibi bir hataya düşmüyorum. Ben her kariyerimde bu belirttiğim futbolu oynamaya çalışıyorum. Ve maçları çoğu zaman full maç olarak izliyorum. Ama yaptığım denemelerde en güçlü olduğumu söylemek istiyorum.
    Bu belirttiğim oyunu Barca kariyeri açarak denedim. Öncelikli amacım topa sahip olup rakip topu kaptığı an karşı press dediğimiz şeyi yaptırmak.(bunu farklı farklı uygulayan teknik direktörler var. Guardiola Klopp Pochettino Bielsa bir kaçı. Burda bile teknik direktörler kaça ayrılmışken FM'de pres özelliğini 2-3 değişkenin belirlemesi gerçekten çok can sıkıyor,bunu da anlatmaya çalışıyorum. Neyse devam edeyim. Benim en beğendiğim Klopp'un ki. Onu uygulamaya çalışıyorum, klopp top kimdeyse ona baskı ile yapıyor bu işi. Bunu da yaptığım onlarca deneme sonucu uygulamaya en iyi taktiğin olduğunu düşündüğüm taktik (2-3-4-1) ile yapıyorum. DM'de ki oyuncum top stoperlerde iken gizli libero ile 3 lüyor top ileri geçince regista tarzı iş yapıyor. forvet arkasındaki 2 oyuncuda oyun kurucu. Barça ile yaptığımı anlatıryordum, takdir edersiniz ki Barça liginin en iyi takımı ve her takım Barça'nın top ile oynamasına izin veriyor. Ve maçları full izlediğim zaman gerçektende rakip sadece savunma peşinde. Tek kale maç geçiyor ve yüzde 70 lere varan topa sahip olma ve 90 lara varan pas isabet ile oynuorum. Ama gel gelelim yine pas sayısına, en fazla yine 450-500 arası oluyor. Peki diyebilirsiniz ki 700 paslara çıkamaz mısın, neden pas sayısını bu kadar dert ediyosun. 700 pas yaparım evet ama 0 yaratıcılık sürekli yan pas yan pas geri pas geri pas ile kimse dribling yapmadan şut çekmeden yapabilirim sanırım. Ama işte gerçek hayatta izlediğimiz futbolda oynanan oyun öyle olmuyor. Liverpool maçı örneği verdim, tam benim Barça kariyerim gibi bir maç oldu. FM istatistikleri ile gerçek futbol istatistikleri uyuşmuyor, olmuyor.
    Anti parantez olarak da koşu mesafelerine değinmek istiyorum. Ben her FM oynumda ya rakip bende 1-2 km çok koşuyor ya ben. Ben hiç 15 km rakibe fark atan bir takım göremedim. Çok koşan bir takım oluşturmak istiyorum mesela ama FM'de bunu istatistiğe ve oyuna yansıtamıyorum. Gerçek futbolda rakibe 10-15 km fark atan takım yok mu?

Umarım anlatabilmişimdir anlatmak istediğim şeyleri. Çünkü ben bu oyunu futbolcu transfer edeyim para harcayım diye değil sadece iyi taktikler yapayım diye oynuyorum.
    Yazdiklarindan anladigim kadariyla zaten fazla pas yaparak oynaman pek mumkun gorunmuyor. Regista, Deep Lying Playmaker, Roaming Playmaker, Advanced Playmaker hep sahada serbestlik verilen, oyuncularin daha direkt paslarla oynamasi istenen roller. Yani sen takima kisa pasla oyna desen bile bu oyuncular o spekulatif, uzun paslari denerler.

Ayni zamanda bu oyunculara verdigin roller sayesinde tanidigin serbestlik, is pres yapmaya gelince de taktiginin aleyhine isler. Yanlarina top kapmasi icin defensive winger/defensive forward/ball winning midfielder gibi rollerde oyuncular kullanman gerekir ki takimda birileri top kazanmak icin mucadele etsin.

Eger bu tip kollektif sekilde pres veya kollektif sekilde pas oyunu oynayacaksan kesinlikle daha genel rolleri tavsiye ederim. Ornegin Central Midfielder, ornegin Defensive Midfielder, ornegin wide midfielder. Ileride bir Complete forward ve/veya kanatlarda advanced playmaker kullanarak rakip 1/3'teki yaraticiligi saglayabilirsin. Ancak ozellikle orta sahada kullandigin oyuncularin daha cok yonlu oynayacaklari rollerde kullanilmalari gerekli bence.

Katedilen mesafeye gelince. Bunun istatistigine hem oyunda, hem de gercekte cok inanamiyorum. Oyunda inanamiyorum cunku her mac 120-130 km kosuyor futbolcular. Gercekte inanamiyorum cunku kullanilan teknolojinin ne kadar dogru olcum yaptigi kullanilan kamera sayisina gore cok farkli olabiliyor (sistem GPS gibi isliyor - GPS'ten aldigin bilginin verimli olabilmesi icin en az 4 tane uyduya bagli olman gerekiyor) ve hangi maclarin kac kamera ile olculdugunu ve hata payinin ne kadar oldugunu bilmek zor. Oyunda iki takim arasindaki mesafenin az cikmasi bence biraz da oyunda topa sahip olan takimlarin yeterince geri pas yapip topun yonunu degistirmemesinden kaynaklaniyor. Topa sahip olan ve bunu yapabilen takimlar, mutlaka rakibi kendiliginden daha fazla kosturacaktir.
    Last edited by perpetua : 15.Ekim.2016 at 11:14

Bu Konuya Ait Etiketler

Mesaj Yetkileri