Quote Originally Posted by perpetua View Post
Yazdiklarindan anladigim kadariyla zaten fazla pas yaparak oynaman pek mumkun gorunmuyor. Regista, Deep Lying Playmaker, Roaming Playmaker, Advanced Playmaker hep sahada serbestlik verilen, oyuncularin daha direkt paslarla oynamasi istenen roller. Yani sen takima kisa pasla oyna desen bile bu oyuncular o spekulatif, uzun paslari denerler.

Ayni zamanda bu oyunculara verdigin roller sayesinde tanidigin serbestlik, is pres yapmaya gelince de taktiginin aleyhine isler. Yanlarina top kapmasi icin defensive winger/defensive forward/ball winning midfielder gibi rollerde oyuncular kullanman gerekir ki takimda birileri top kazanmak icin mucadele etsin.

Eger bu tip kollektif sekilde pres veya kollektif sekilde pas oyunu oynayacaksan kesinlikle daha genel rolleri tavsiye ederim. Ornegin Central Midfielder, ornegin Defensive Midfielder, ornegin wide midfielder. Ileride bir Complete forward ve/veya kanatlarda advanced playmaker kullanarak rakip 1/3'teki yaraticiligi saglayabilirsin. Ancak ozellikle orta sahada kullandigin oyuncularin daha cok yonlu oynayacaklari rollerde kullanilmalari gerekli bence.

Katedilen mesafeye gelince. Bunun istatistigine hem oyunda, hem de gercekte cok inanamiyorum. Oyunda inanamiyorum cunku her mac 120-130 km kosuyor futbolcular. Gercekte inanamiyorum cunku kullanilan teknolojinin ne kadar dogru olcum yaptigi kullanilan kamera sayisina gore cok farkli olabiliyor (sistem GPS gibi isliyor - GPS'ten aldigin bilginin verimli olabilmesi icin en az 4 tane uyduya bagli olman gerekiyor) ve hangi maclarin kac kamera ile olculdugunu ve hata payinin ne kadar oldugunu bilmek zor. Oyunda iki takim arasindaki mesafenin az cikmasi bence biraz da oyunda topa sahip olan takimlarin yeterince geri pas yapip topun yonunu degistirmemesinden kaynaklaniyor. Topa sahip olan ve bunu yapabilen takimlar, mutlaka rakibi kendiliginden daha fazla kosturacaktir.
Açıkcası ben bu söylediklerinize de katılmıyorum. Mesela Barça'nın Guardiolalı dönemini el alalım Xavi-İniesta dillere pelesenk olan ikili. O zaman Barça'nın oynadığı durum malum ortada. Şimdi O zaman bu ikili Playmaker mı oynuyordu yoksa standar ortasaha tarzı gibi bişey mi. Bence ikisi de Playmaker oynuyordu. Yani ben bir oyuncumu hem playmaker yapıp hem hızlı ama kısa paslarla-oyunun yönünü değiştirmesi gerektiği yerlerde uzun- atarak oynatamaz mıyım. Benim de şikayet ettiğim konu bu. Oyun taktiği bizi sadece belli alanlara kısıtlıyor,bu çok can sıkıcı. Mesela ben oyumcularıma defansta bölge bölge nasıl pozisyon almaları gerektiğini anlatmak istiyorum. Bilen bilir cm00 da vardı öyle bir özellik, bence o özelliği geliştirerek önümüze getirebilirler.

Ben istiyorum ki inanılmaz ayrıntılı taktik ekranı ve bunun paralelinde bir maç motoru olsun. Taktiksel tartışmaları bir kenara bırakalım,sizce de oyunun bu yönünde bir eksiklik yok mu?
Keşke seneye hiç bir yenilik yapmasalar sadece taktiksel olarak oyunu bambaşka bir yere götürdük deseler. (Basit taktiksel ayarlar ile oynamak isteyene başka bir seçenek açılabilir)