Sayfa 4 / 7 İlkİlk ... 23456 ... SonSon
91 ile 120 arası toplam 198 sonuç

Konu: FM 17 Yenilikler

Nesil
    2007
    Yer
    Marmaris

Quote Originally Posted by perpetua View Post
    Yazdiklarini okudum.

Belki yaniliyorum ancak bana karsindaki rakibi gozardi ediyormussun gibi bir izlenim verdi.
    Bence cok topa sahip olmanin en kolay yolu rakibin cok geriye cekilerek oynamasi ve senin bol bol pas yapmana izin vermesi.

Eger rakip daha ofansif bir oyun tercih ederse takimin pres yiyecektir. Rakibin bu oyun anlayisina ve presine ragmen direkt oynamak yerine topa sahip olmaya calisirsan top kayiplarin artacaktir. Yani daha ofansif bir oyun oynayan takima karsi topa daha cok sahip olmanin yolu hizli goller bulup onlarin direncini kirmak ve daha sonra surekli pas yaparak dillerinin disariya cikmasini saglamak olabilir. Macin basindan sonuna kadar ayni topa sahip ol komutuyla oynamak, topa sahip olmak icin yeterli degil yani.

Rakibin cok geriye cekilerek oynamasina senin kadro gucun neden olabilir, rakibin eksik kalmasi neden olabilir veya rakip teknik direktorun oyun anlayisi da neden olabilir.

Ayrica, rakip takim senin topa sahip olmani azaltmak icin geride top cevirme ve zamandan calma gibi denemeler yapabilir. Bu da senin topa sahip olma frekansini azaltir.
    Rakibin topa sahip olmasini engellemek icin mecburen daha fazla risk alman, savunma cizgini cok daha one cekmen, hatta belki de futbolcularinin mevkilerini daha ileriye cikartman gerekebilir.

Butun bunlari goz onunde bulundurarak yazdiklarini biraz daha detaylandirman, maclarda neler olup bittigini daha iyi anlatman gerektigini dusunuyorum. Topa daha fazla sahip olmak icin rakibin oyununu nasil etkisizlestirdigin, bu sayede topu ne kadar cabuk kaptigin ve topu kaptiktan sonra ne yaptigin onemli. Her rakibe karsi da bunun yolu farkli.

Ozellikle mac motoru uzerinde duzeltmeler "sunu yapmaya calisiyorum ama olmuyor" seklinde yorumlarla degil, somut orneklere dayanarak yapiliyor. Yani bir mac oynayacaksin, ilk basta rakibin ne yapmaya calistigina bakip ona gore senin yapmak istediklerini neden yapabildigini veya yapamadigini tartacaksin.

Tabii bir de su gercek var. Football Manager Ingilizlerin yaptigi bir oyun ve ozellikle daha cok Ingiliz futbolu uzerine modellenen bir oyun. Guardiola gibi bir teknik direktorun Premier Lig'de varligi eminim FM'in ilerleyen yillarda bir cok farkli degisim yasamasina neden olacaktir.

Umarim yazdiklarim aciklayici olmustur.
    Anlatmak istediğiniz şeyi anladım hocam.

Şimdi futbol rakiple oynanan bir oyun bu yüzden rakibi göz ardı etmek gibi bir hataya düşmüyorum. Ben her kariyerimde bu belirttiğim futbolu oynamaya çalışıyorum. Ve maçları çoğu zaman full maç olarak izliyorum. Ama yaptığım denemelerde en güçlü olduğumu söylemek istiyorum.
    Bu belirttiğim oyunu Barca kariyeri açarak denedim. Öncelikli amacım topa sahip olup rakip topu kaptığı an karşı press dediğimiz şeyi yaptırmak.(bunu farklı farklı uygulayan teknik direktörler var. Guardiola Klopp Pochettino Bielsa bir kaçı. Burda bile teknik direktörler kaça ayrılmışken FM'de pres özelliğini 2-3 değişkenin belirlemesi gerçekten çok can sıkıyor,bunu da anlatmaya çalışıyorum. Neyse devam edeyim. Benim en beğendiğim Klopp'un ki. Onu uygulamaya çalışıyorum, klopp top kimdeyse ona baskı ile yapıyor bu işi. Bunu da yaptığım onlarca deneme sonucu uygulamaya en iyi taktiğin olduğunu düşündüğüm taktik (2-3-4-1) ile yapıyorum. DM'de ki oyuncum top stoperlerde iken gizli libero ile 3 lüyor top ileri geçince regista tarzı iş yapıyor. forvet arkasındaki 2 oyuncuda oyun kurucu. Barça ile yaptığımı anlatıryordum, takdir edersiniz ki Barça liginin en iyi takımı ve her takım Barça'nın top ile oynamasına izin veriyor. Ve maçları full izlediğim zaman gerçektende rakip sadece savunma peşinde. Tek kale maç geçiyor ve yüzde 70 lere varan topa sahip olma ve 90 lara varan pas isabet ile oynuorum. Ama gel gelelim yine pas sayısına, en fazla yine 450-500 arası oluyor. Peki diyebilirsiniz ki 700 paslara çıkamaz mısın, neden pas sayısını bu kadar dert ediyosun. 700 pas yaparım evet ama 0 yaratıcılık sürekli yan pas yan pas geri pas geri pas ile kimse dribling yapmadan şut çekmeden yapabilirim sanırım. Ama işte gerçek hayatta izlediğimiz futbolda oynanan oyun öyle olmuyor. Liverpool maçı örneği verdim, tam benim Barça kariyerim gibi bir maç oldu. FM istatistikleri ile gerçek futbol istatistikleri uyuşmuyor, olmuyor.
    Anti parantez olarak da koşu mesafelerine değinmek istiyorum. Ben her FM oynumda ya rakip bende 1-2 km çok koşuyor ya ben. Ben hiç 15 km rakibe fark atan bir takım göremedim. Çok koşan bir takım oluşturmak istiyorum mesela ama FM'de bunu istatistiğe ve oyuna yansıtamıyorum. Gerçek futbolda rakibe 10-15 km fark atan takım yok mu?

Umarım anlatabilmişimdir anlatmak istediğim şeyleri. Çünkü ben bu oyunu futbolcu transfer edeyim para harcayım diye değil sadece iyi taktikler yapayım diye oynuyorum.

Nesil
    2007
    Yer
    Marmaris

Quote Originally Posted by MasALP View Post
    Diğer yorumlara da göz attım ama yaratıcılığın 0'a inip pozisyon bulunmadığına da katılmıyorum hocam.. Ama karşılıklı diyalogla olacak iş değil bir kaç deneme yapıp görselle atarım
    eğer 700 paslarda iyi yaratıcıklı ile ve oyunun taktiksel buglarından yararlanmadığınız bir taktiğiniz varsa ekran fotolarını beklerim hocam.

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by mpaker66 View Post
    Anlatmak istediğiniz şeyi anladım hocam.

Şimdi futbol rakiple oynanan bir oyun bu yüzden rakibi göz ardı etmek gibi bir hataya düşmüyorum. Ben her kariyerimde bu belirttiğim futbolu oynamaya çalışıyorum. Ve maçları çoğu zaman full maç olarak izliyorum. Ama yaptığım denemelerde en güçlü olduğumu söylemek istiyorum.
    Bu belirttiğim oyunu Barca kariyeri açarak denedim. Öncelikli amacım topa sahip olup rakip topu kaptığı an karşı press dediğimiz şeyi yaptırmak.(bunu farklı farklı uygulayan teknik direktörler var. Guardiola Klopp Pochettino Bielsa bir kaçı. Burda bile teknik direktörler kaça ayrılmışken FM'de pres özelliğini 2-3 değişkenin belirlemesi gerçekten çok can sıkıyor,bunu da anlatmaya çalışıyorum. Neyse devam edeyim. Benim en beğendiğim Klopp'un ki. Onu uygulamaya çalışıyorum, klopp top kimdeyse ona baskı ile yapıyor bu işi. Bunu da yaptığım onlarca deneme sonucu uygulamaya en iyi taktiğin olduğunu düşündüğüm taktik (2-3-4-1) ile yapıyorum. DM'de ki oyuncum top stoperlerde iken gizli libero ile 3 lüyor top ileri geçince regista tarzı iş yapıyor. forvet arkasındaki 2 oyuncuda oyun kurucu. Barça ile yaptığımı anlatıryordum, takdir edersiniz ki Barça liginin en iyi takımı ve her takım Barça'nın top ile oynamasına izin veriyor. Ve maçları full izlediğim zaman gerçektende rakip sadece savunma peşinde. Tek kale maç geçiyor ve yüzde 70 lere varan topa sahip olma ve 90 lara varan pas isabet ile oynuorum. Ama gel gelelim yine pas sayısına, en fazla yine 450-500 arası oluyor. Peki diyebilirsiniz ki 700 paslara çıkamaz mısın, neden pas sayısını bu kadar dert ediyosun. 700 pas yaparım evet ama 0 yaratıcılık sürekli yan pas yan pas geri pas geri pas ile kimse dribling yapmadan şut çekmeden yapabilirim sanırım. Ama işte gerçek hayatta izlediğimiz futbolda oynanan oyun öyle olmuyor. Liverpool maçı örneği verdim, tam benim Barça kariyerim gibi bir maç oldu. FM istatistikleri ile gerçek futbol istatistikleri uyuşmuyor, olmuyor.
    Anti parantez olarak da koşu mesafelerine değinmek istiyorum. Ben her FM oynumda ya rakip bende 1-2 km çok koşuyor ya ben. Ben hiç 15 km rakibe fark atan bir takım göremedim. Çok koşan bir takım oluşturmak istiyorum mesela ama FM'de bunu istatistiğe ve oyuna yansıtamıyorum. Gerçek futbolda rakibe 10-15 km fark atan takım yok mu?

Umarım anlatabilmişimdir anlatmak istediğim şeyleri. Çünkü ben bu oyunu futbolcu transfer edeyim para harcayım diye değil sadece iyi taktikler yapayım diye oynuyorum.
    Yazdiklarindan anladigim kadariyla zaten fazla pas yaparak oynaman pek mumkun gorunmuyor. Regista, Deep Lying Playmaker, Roaming Playmaker, Advanced Playmaker hep sahada serbestlik verilen, oyuncularin daha direkt paslarla oynamasi istenen roller. Yani sen takima kisa pasla oyna desen bile bu oyuncular o spekulatif, uzun paslari denerler.

Ayni zamanda bu oyunculara verdigin roller sayesinde tanidigin serbestlik, is pres yapmaya gelince de taktiginin aleyhine isler. Yanlarina top kapmasi icin defensive winger/defensive forward/ball winning midfielder gibi rollerde oyuncular kullanman gerekir ki takimda birileri top kazanmak icin mucadele etsin.

Eger bu tip kollektif sekilde pres veya kollektif sekilde pas oyunu oynayacaksan kesinlikle daha genel rolleri tavsiye ederim. Ornegin Central Midfielder, ornegin Defensive Midfielder, ornegin wide midfielder. Ileride bir Complete forward ve/veya kanatlarda advanced playmaker kullanarak rakip 1/3'teki yaraticiligi saglayabilirsin. Ancak ozellikle orta sahada kullandigin oyuncularin daha cok yonlu oynayacaklari rollerde kullanilmalari gerekli bence.

Katedilen mesafeye gelince. Bunun istatistigine hem oyunda, hem de gercekte cok inanamiyorum. Oyunda inanamiyorum cunku her mac 120-130 km kosuyor futbolcular. Gercekte inanamiyorum cunku kullanilan teknolojinin ne kadar dogru olcum yaptigi kullanilan kamera sayisina gore cok farkli olabiliyor (sistem GPS gibi isliyor - GPS'ten aldigin bilginin verimli olabilmesi icin en az 4 tane uyduya bagli olman gerekiyor) ve hangi maclarin kac kamera ile olculdugunu ve hata payinin ne kadar oldugunu bilmek zor. Oyunda iki takim arasindaki mesafenin az cikmasi bence biraz da oyunda topa sahip olan takimlarin yeterince geri pas yapip topun yonunu degistirmemesinden kaynaklaniyor. Topa sahip olan ve bunu yapabilen takimlar, mutlaka rakibi kendiliginden daha fazla kosturacaktir.
    Last edited by perpetua : 15.Ekim.2016 at 11:14

Nesil
    2007

Oyunun son yıllardaki eksikliği, naçizane fikrim tabii ki, taktik ve antrenman sistemlerinin aşırı basitleştirilmesi. 2007'den beri oyunu oynuyorum. Eskiden ne taktikler ne antrenman sistemleri paylaşılırdı. Şimdi antrenmanlarda zaten farklılık yok. Tek yaptığımız iyi koç almak. Taktikler de birbirinin kopyası. Bu sene de tanıtımda gördüğüm kadarıyla aynı kalacak bu durum.

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by Gncl1905 View Post
    Oyunun son yıllardaki eksikliği, naçizane fikrim tabii ki, taktik ve antrenman sistemlerinin aşırı basitleştirilmesi. 2007'den beri oyunu oynuyorum. Eskiden ne taktikler ne antrenman sistemleri paylaşılırdı. Şimdi antrenmanlarda zaten farklılık yok. Tek yaptığımız iyi koç almak. Taktikler de birbirinin kopyası. Bu sene de tanıtımda gördüğüm kadarıyla aynı kalacak bu durum.
    Yazilanlara gore antrenman sistemini yenilemek istiyorlar ancak henuz bu yeniligi nasil yapacaklarina dair bir konsensus olusturamamislar. Hem basitlik hem de gercekciligi dengeleyecek bir sistem ariyorlar herhalde.

Taktiklerin paylasilmamasi ise bence olumlu. Bu herkesin kendi taktigini yapabildigini ve her turlu durumda verimli olan taktiklerin azaldigini gosteriyor bence. Taktik kaliplarini alip kullanmaktan daha ziyade taktik fikirlerinin tartisilmasi daha olumlu.

Nesil
    2007

Yazilanlara gore antrenman sistemini yenilemek istiyorlar ancak henuz bu yeniligi nasil yapacaklarina dair bir konsensus olusturamamislar. Hem basitlik hem de gercekciligi dengeleyecek bir sistem ariyorlar herhalde.

Taktiklerin paylasilmamasi ise bence olumlu. Bu herkesin kendi taktigini yapabildigini ve her turlu durumda verimli olan taktiklerin azaldigini gosteriyor bence. Taktik kaliplarini alip kullanmaktan daha ziyade taktik fikirlerinin tartisilmasi daha olumlu.
    İlk durumun farkında olmaları beni sevindirdi açıkçası. Bu seride yapamadılar madem, inşallah 2018'e yetişir.

İkinci konuda ben öyle düşünmüyorum. Asıl şu anda taktik kalıplarını alıp kullanıyoruz. Forumda biri, atıyorum, 'Sneijder şu bölgede şu rolde çok iyi oynuyor' dediğinde herkes birkaç tıkla aynı işlemi yapıp verim alabiliyor. Eskiden 20'lik barlı sistemde bir bar kaydırmak bile farklılık yaratabiliyordu halbuki.

Şimdiki sistem daha gerçekçi mi, evet daha gerçekçi; ona lafım yok. Oyuncuya mentaliten 11/20 olsun demezsin gerçek hayatta sonuçta. Ancak bu sefer de belli kalıplara sıkışıp kaldık. Forumda ara sıra taktik paylaşım bölümüne giriyorum, bir konuyu açıyorum ve bakıyorum. Görüyorum ki neredeyse benim taktiğin tıpatıp aynı yapılmış ve paylaşılmış. Seçenek çok az ve yapılabilecekler sınırlandırıldı sanki.

Gerçi oyunda takım morali o kadar önemli hale geldi ki taktikle uğraşmaya gerek bile kalmıyor. Oyuncuları mutlu edebilsek yeter.

Oyundaki gerçekle bağdaşmayan hususlardan bir tanesi, Arsenal'in şampiyon olamadığı ilk sezonun sonunda Wenger'i kovması.

Bu durum, benim için oyunun gerçekçiliğini fazlasıyla etkiliyor.

Bir başka husus da, oyundaki Guardiola'nın gerçekteki futbol felsefesini takımlarına yansıtamaması. Gerçi bu husus, diğer menajerler için de geçerli gözüküyor.

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by Gncl1905 View Post
    İlk durumun farkında olmaları beni sevindirdi açıkçası. Bu seride yapamadılar madem, inşallah 2018'e yetişir.

İkinci konuda ben öyle düşünmüyorum. Asıl şu anda taktik kalıplarını alıp kullanıyoruz. Forumda biri, atıyorum, 'Sneijder şu bölgede şu rolde çok iyi oynuyor' dediğinde herkes birkaç tıkla aynı işlemi yapıp verim alabiliyor. Eskiden 20'lik barlı sistemde bir bar kaydırmak bile farklılık yaratabiliyordu halbuki.

Şimdiki sistem daha gerçekçi mi, evet daha gerçekçi; ona lafım yok. Oyuncuya mentaliten 11/20 olsun demezsin gerçek hayatta sonuçta. Ancak bu sefer de belli kalıplara sıkışıp kaldık. Forumda ara sıra taktik paylaşım bölümüne giriyorum, bir konuyu açıyorum ve bakıyorum. Görüyorum ki neredeyse benim taktiğin tıpatıp aynı yapılmış ve paylaşılmış. Seçenek çok az ve yapılabilecekler sınırlandırıldı sanki.

Gerçi oyunda takım morali o kadar önemli hale geldi ki taktikle uğraşmaya gerek bile kalmıyor. Oyuncuları mutlu edebilsek yeter.
    Moral konusu dogru. Ancak gercekci de degil mi? Mourinho gecen sezon Chelsea'de soyunma odasinin destegini kaybettigi icin basarisiz oldu. Fatih Terim, Euro 2016'da Milli takim soyunma odasinin destegini kaybetti, sonra yolu oyunculari degistirmekte buldu. Ustelik bunlar motivasyon konusunda basarili diyebilecegimiz teknik direktorler. Taktik konusunda uzman teknik direktorler icin de bu gecerli.

Barlarin yerini rollerin almasina gelince. Bence bu cok olumlu bir durum. Eskiden sadece barlari bu oyuncu rollerini yansitacak sekilde ayarlamayi bilenler basarili oluyordu. Yapay zeka daha kisitli oyunculara ozellestirme yapmadan kaliplasmis ayarlarla oynuyordu. Simdi hem yapay zekanin oyunculari kullanim sekli cesitlendi, hem de kullanicilarin daha buyuk bir kismi futbolculari daha verimli kullanabilme firsatini elde etti. Bir cok kisinin benzer veya ayni taktiklere yonelmesi ise oyunu oynayanlarin yaraticiligina kalmis. Mutlaka bir kadroyu en iyi sekilde kullanmanin cok farkli yolu yok cunku kadro sabit. Bu da kadroyu benzer kullanim sekillerinin ortaya cikmasini sagliyor.

Videodaki alt yazı sorunu sadece bende mi var ?

Alt yazı geriden geliyor. Bazen üst üste biniyor yazılar.. Şuna alt yazıya gömecek bir gönüllü var mı ?

Nesil
    2006
    Yer
    Göçebe

takımların transfer politikaları son seride tam anlamıyla berbattı. büyük kulüplerin bir sürü para verip bir sezon boyunca oynatmadığı futbolcuları diğer sezon yarı fiyatına satmaları bir yana türk takımlarının yapmış olduğu saçma transferlerde can sıkıyor bence. transfer polikalarını geliştirmeleri gerekiyor. ben real madrid'in juventus'un 75-80 mn euro veripte hiç oynatmadan 20 mn euro'ya sattığı adam görmedim. hadi varsayalım ki olsun bunun gibi örnek bir iki tane ancak oyunda her transfer dönemi büyük kulüpler bu paralara en az 3-4 adam alıyor ve hepsinin başından aynı senaryo geçiyor. türk takımlarına gelince özellikle ilerleyen sezonlarda takımlar üstlerine hiç birşey koyamıyor öyle hale geliyorlar ki diğer takımların antrenörlerini teknik direktör yapmaya başlıyorlar. oyunun gerçekçiliğine gölge düşüyor bence bunlar. taktikler zaten yeterince ayrıntılı ufak tefek geliştirmeler yapabilirler. antreman sistemi çok basit biraz detaylandırma yapılabilir. ama şahsi fikrim transfer saçmalıkları kesinlikle düzeltilmeli. oyunda büyük takımlar hiç futbolcu görmemiş gibi her yetenekli oyuncuya milyonlar verip yedek kulübesine mahkum etmemeli. yetkili bir ağızdan si'ye bunu iletebilirsek iyi olur. bu konuda ne yapabilirler gerçekten merak ediyorum.

çünkü başarız transfer politikaları büyük takımları çok etkiliyor. gerek finansal yapıdan gerekse başarı açısından her sene kötüye gidiyorlar. ben bir kariyer açtığım zaman 2025'e kadar falan oynuyorum ve oyun her sene biraz daha gerçeklikten koparak devam ediyor. büyük takımların alıp yararlanamadığı oyuncuları yarı fiyatına alıp şampiyonlar ligi şampiyonu olabiliyorsunuz. ufak bir sorun gibi gözüksede ilerleyen zamanlarda oyunun yapısını tamamen değiştiriyor bu saçmalık.. takımların hamleleri gerçeğe uygun bir hale dönüştürülmeli. transfer politikaları, hedefleri v.s

taraftarla bağ çok kopuk yeni sürümde taraftarla bağ arttırılabilir. taraftarın performansını beğenmediği, davranışlarını beğenmediği oyuncular olmalı bunları bize söyleyebilmeli, iletişime geçebilmeliyiz. kaç seridir taraftar sözcüsü özelliği eklendi ancak hiç bir geliştirme o konuda yapılmadı. sadece güven bölümünde şu transferi iyi yaptınız bunu ucuza sattınız gibi yorumlar yapıyor. daha etkili olmalı taraftarlar. bugün taraftar karşı çıktığı zaman teknik direktörler futbolcular hatta başkanlar gönderilebiliyor. sürekli taktiklerde 3 boyutlu maç görüntülerinde değişiklikler yapacaklarına var olup geliştirmedikleri şeyler üzerinde durabilirler. gözlemcilik olayı geliştirilebilir. teknik heyetin tavsiye olayı geliştirilebilir. geliştirilebilecek o kadar çok şey varken si games sürekli aynı yemeği ısıtıp ısıtıp önümüze koyuyor. 3 boyutluda yaptıkları yenilik beni zerre ilgilendirmez bir maç olsun o şekilde oynamamışımdır bile. tarftarla arası kötü olup istenmeyen bir futbolcu oyunda görmedim. ya da taraftarlar takımda şu oyuncuyu görmek istiyoruz gibi haberler çıkartabilir medya aracılığıyla. iyi geçinmemiz tribünün dolmasını forma satışlarını v.s etkileyebilir. bunlar yapılmayacak şeyler değil. saçma yenilikler getirceklerine oyuna zevk katacak ufak şeyler yapabilirler. koca si games'den biraz daha yaratıcı olmalarını beklememiz saçma olmasa gerek..
    Hani, kurşun sıksan geçmez geceden,
    Anlatamam, nasıl ıssız, nasıl karanlık... Ve zehir - zıkkım cıgaram.

Nesil
    2012
    Yer
    ADANA

Quote Originally Posted by BlackAnaconda View Post
    Videodaki alt yazı sorunu sadece bende mi var ?

Alt yazı geriden geliyor. Bazen üst üste biniyor yazılar.. Şuna alt yazıya gömecek bir gönüllü var mı ?
    bende de vardı bende İngilizce altyazılı izleyip o şekilde anladım. Kaymalar var Türkçe altyazı da
    ADANA DEMİRSPOR

Nesil
    2007
    Yer
    Marmaris

Yazdiklarindan anladigim kadariyla zaten fazla pas yaparak oynaman pek mumkun gorunmuyor. Regista, Deep Lying Playmaker, Roaming Playmaker, Advanced Playmaker hep sahada serbestlik verilen, oyuncularin daha direkt paslarla oynamasi istenen roller. Yani sen takima kisa pasla oyna desen bile bu oyuncular o spekulatif, uzun paslari denerler.

Ayni zamanda bu oyunculara verdigin roller sayesinde tanidigin serbestlik, is pres yapmaya gelince de taktiginin aleyhine isler. Yanlarina top kapmasi icin defensive winger/defensive forward/ball winning midfielder gibi rollerde oyuncular kullanman gerekir ki takimda birileri top kazanmak icin mucadele etsin.

Eger bu tip kollektif sekilde pres veya kollektif sekilde pas oyunu oynayacaksan kesinlikle daha genel rolleri tavsiye ederim. Ornegin Central Midfielder, ornegin Defensive Midfielder, ornegin wide midfielder. Ileride bir Complete forward ve/veya kanatlarda advanced playmaker kullanarak rakip 1/3'teki yaraticiligi saglayabilirsin. Ancak ozellikle orta sahada kullandigin oyuncularin daha cok yonlu oynayacaklari rollerde kullanilmalari gerekli bence.

Katedilen mesafeye gelince. Bunun istatistigine hem oyunda, hem de gercekte cok inanamiyorum. Oyunda inanamiyorum cunku her mac 120-130 km kosuyor futbolcular. Gercekte inanamiyorum cunku kullanilan teknolojinin ne kadar dogru olcum yaptigi kullanilan kamera sayisina gore cok farkli olabiliyor (sistem GPS gibi isliyor - GPS'ten aldigin bilginin verimli olabilmesi icin en az 4 tane uyduya bagli olman gerekiyor) ve hangi maclarin kac kamera ile olculdugunu ve hata payinin ne kadar oldugunu bilmek zor. Oyunda iki takim arasindaki mesafenin az cikmasi bence biraz da oyunda topa sahip olan takimlarin yeterince geri pas yapip topun yonunu degistirmemesinden kaynaklaniyor. Topa sahip olan ve bunu yapabilen takimlar, mutlaka rakibi kendiliginden daha fazla kosturacaktir.
    Açıkcası ben bu söylediklerinize de katılmıyorum. Mesela Barça'nın Guardiolalı dönemini el alalım Xavi-İniesta dillere pelesenk olan ikili. O zaman Barça'nın oynadığı durum malum ortada. Şimdi O zaman bu ikili Playmaker mı oynuyordu yoksa standar ortasaha tarzı gibi bişey mi. Bence ikisi de Playmaker oynuyordu. Yani ben bir oyuncumu hem playmaker yapıp hem hızlı ama kısa paslarla-oyunun yönünü değiştirmesi gerektiği yerlerde uzun- atarak oynatamaz mıyım. Benim de şikayet ettiğim konu bu. Oyun taktiği bizi sadece belli alanlara kısıtlıyor,bu çok can sıkıcı. Mesela ben oyumcularıma defansta bölge bölge nasıl pozisyon almaları gerektiğini anlatmak istiyorum. Bilen bilir cm00 da vardı öyle bir özellik, bence o özelliği geliştirerek önümüze getirebilirler.

Ben istiyorum ki inanılmaz ayrıntılı taktik ekranı ve bunun paralelinde bir maç motoru olsun. Taktiksel tartışmaları bir kenara bırakalım,sizce de oyunun bu yönünde bir eksiklik yok mu?
    Keşke seneye hiç bir yenilik yapmasalar sadece taktiksel olarak oyunu bambaşka bir yere götürdük deseler. (Basit taktiksel ayarlar ile oynamak isteyene başka bir seçenek açılabilir)

Bence de taktik ekranı daha özgür daha yaratıcı olmalı. Mesela ben oyuncuma,ceza sahası içinde ayakta kal,ceza sahası dışında topa kay diyebilmeliyim.

Forvet arkası oyuncuma Messi'nin ayağına oyna,Neymar'ın koşu yoluna pas atmanı istiyorum diyebilirim. Bunun gibi örnekler çoğaltılabilir. Belki istedigimiz şeyler zor ama imkansız değil.

Yukarıda arkadaşın dediği gibi büyük takımlar çok saçma transferler yapabiliyorlar. 40-50M verip 1 sezon oynatmadan 10-15 gibi fiyatlara satıyorlar.

1-2 Maç oynayıp parlayan oyuncu hemen sözleşme istiyor. Eyvallah iste ama maaşının 5-6 katını istemek nedir ? Vermeyince hemen küsüp,takımın moralini düşürüyorlar.

Türkiye Ligi yine arkadaşın dediği gibi aşırı saçmalıyor. Bikaç sene sonra adını duymadığımız hocalar,başka takımların antrenörleri büyük takımın başına geçiyor. Buda haliyle gerçekçili baltalıyor. Dandik transferlerden bahsetmiyorum bile.

Oyunda ki yapay zekayı fazlaca arttırmalı bence. Yoksa senelerce bu konulardan şikayetçi oluruz. Bu arada oyunu 20 lig açıp oynuyorum bilginize.

İçimde niyeyse bu sene iyi olacak gibi geliyor oyun. Demin FM 2016'nın ilk izlenimler konusunu okudum biraz. Baktım ben de dahil herkes aşırı havaya girip oyunu övmüş. Halbuki benim en sevmediğim FM oldu ondan sonra. Bu sene de genel olarak negatif ve isteksiz bir hava var - ben de dahil -. Bir bakmışız tam tersi efsane bir oyun olmuş. Olur mu olur vallahi.

Nesil
    2007
    Yer
    Marmaris

Quote Originally Posted by marlo41 View Post
    İçimde niyeyse bu sene iyi olacak gibi geliyor oyun. Demin FM 2016'nın ilk izlenimler konusunu okudum biraz. Baktım ben de dahil herkes aşırı havaya girip oyunu övmüş. Halbuki benim en sevmediğim FM oldu ondan sonra. Bu sene de genel olarak negatif ve isteksiz bir hava var - ben de dahil -. Bir bakmışız tam tersi efsane bir oyun olmuş. Olur mu olur vallahi.
    Ya da geçen sene o kadar iyi diye tanıtılan-beklenen oyun böyleyse şimdi kötü olarak gösterilen oyun kimbilir ne kadar kötüdür.

açıkçası son tanıtım videosundan sonra oyunu oynama hevesim arttı. özelliklerin çoğunu beğendim.

Nesil
    2003

Açıkcası ben bu söylediklerinize de katılmıyorum. Mesela Barça'nın Guardiolalı dönemini el alalım Xavi-İniesta dillere pelesenk olan ikili. O zaman Barça'nın oynadığı durum malum ortada. Şimdi O zaman bu ikili Playmaker mı oynuyordu yoksa standar ortasaha tarzı gibi bişey mi. Bence ikisi de Playmaker oynuyordu. Yani ben bir oyuncumu hem playmaker yapıp hem hızlı ama kısa paslarla-oyunun yönünü değiştirmesi gerektiği yerlerde uzun- atarak oynatamaz mıyım. Benim de şikayet ettiğim konu bu. Oyun taktiği bizi sadece belli alanlara kısıtlıyor,bu çok can sıkıcı.
    Guardiola bir hayli kati bir oyun stiline sahip. Bu nedenle oyun kurucu kullaniyor ama bunlar regista veya roaming playmaker degil cunku rakip 1/3'e girene kadar futbolcularin mevkilerine sadik kalmalarini isteyen bir oyun anlayisina sahip. Son 1/3'te istediklerini yapabiliyorlar ama topu oraya getirene kadar ezbere oynamalari gereken bir sablon var.

Eger bu sablona uygun oynuyorsan (yani cok kati bir oyun stili tercih ediyorsan), oyun kurucu kullanmak mantikli.

Bu oyun stili ile oyuncularin soylediklerini harfiyen yerine getirdigini gorebilirsin. Ancak kendileri pek insiyatif almayacak, tam senin dediklerini yapmaya calisacaklardir.

Mesela ben oyumcularıma defansta bölge bölge nasıl pozisyon almaları gerektiğini anlatmak istiyorum. Bilen bilir cm00 da vardı öyle bir özellik, bence o özelliği geliştirerek önümüze getirebilirler.
    Ben istiyorum ki inanılmaz ayrıntılı taktik ekranı ve bunun paralelinde bir maç motoru olsun. Taktiksel tartışmaları bir kenara bırakalım,sizce de oyunun bu yönünde bir eksiklik yok mu?
    Keşke seneye hiç bir yenilik yapmasalar sadece taktiksel olarak oyunu bambaşka bir yere götürdük deseler. (Basit taktiksel ayarlar ile oynamak isteyene başka bir seçenek açılabilir)
    Acaba cok daha detayli bir taktik sistemini oynamak icin kac kisi oyunu satin alir?
    Ayrica oyunculara bolge bolge nasil pozisyon almalarini gerektigini sen anlattin diyelim. Yapay zeka nasil anlatacak? Kullaniciya mac motorunu manipule etme firsati vermeycek mi bu?

18. Default

genelde zaten 1 seri kötü oluyorsa sonraki seri iyi oluyor 2016 dan çoğu kişi tad alamadı o yüzden ben 17 nin iyi olucağını düşünüyorum olmak zorunda buda 16 gibi olursa yavaş yavaş soğumaya başlarım oyundan

Ya da geçen sene o kadar iyi diye tanıtılan-beklenen oyun böyleyse şimdi kötü olarak gösterilen oyun kimbilir ne kadar kötüdür.
    Beni yanlış anladım. FM 2016'ın tanıtımı FM tarihinin en az heyecan verici ve en sıkıcı tanıtımıydı ama betası benim oynadığım en güzel maç motoruna sahipti. İlk izlenimler başlığını oku göreceksin insanlardaki heyecanı.

Nesil
    2007
    Yer
    Kırıkkale

Ne zaman çıkacak bu beta?
    turksportal...

Quote Originally Posted by wolfson View Post
    Ne zaman çıkacak bu beta?
    2015 13 gün önce çıkmış. 2016 16 gün önce. Tamamen şans.

Bence hafta içi çıkar.

Guardiola bir hayli kati bir oyun stiline sahip. Bu nedenle oyun kurucu kullaniyor ama bunlar regista veya roaming playmaker degil cunku rakip 1/3'e girene kadar futbolcularin mevkilerine sadik kalmalarini isteyen bir oyun anlayisina sahip. Son 1/3'te istediklerini yapabiliyorlar ama topu oraya getirene kadar ezbere oynamalari gereken bir sablon var.

Eger bu sablona uygun oynuyorsan (yani cok kati bir oyun stili tercih ediyorsan), oyun kurucu kullanmak mantikli.

Bu oyun stili ile oyuncularin soylediklerini harfiyen yerine getirdigini gorebilirsin. Ancak kendileri pek insiyatif almayacak, tam senin dediklerini yapmaya calisacaklardir.
    Guardiola'nın oyun sistemini oyuna yansıtabilmek için takım şeklini "structured" veya "highly structured" olarak mı belirlememiz gerekir?

Xavi ve Iniesta, sırasıyla "deep-lying playmaker", "advanced playmaker" rollerinde mi sahada yer alıyorlardı?

Bir de, ben oyuncularıma birinci ve ikinci bölgede risk almayın, oyun anlayışına bağlı kalın, üçüncü bölgede ise özgürsünüz diyebilir miyim?

Quote Originally Posted by IlGiurista View Post
    Bir de, ben oyuncularıma birinci ve ikinci bölgede risk almayın, oyun anlayışına bağlı kalın, üçüncü bölgede ise özgürsünüz diyebilir miyim?
    İşte bunları yapamamak çok can sıkıcı. Mesela daha çok geri de bekleyerek oynarken tam rakip topu kaybetmek üzereyken takım o andaki baskı ile tam saha pres bile yapabilmeli gerekirse. Taktikler arasında akıcılık yok.

İzlanda - Türkiye maçını hatırlayalım en yakın örnek. İzlanda daha çok geri de bekleyen bir takım ama zaman zaman tam saha pres yaparak ve bunu iyi ayarlayarak bizi çok zor durumlara düşürdü maç içerisinde.

Nesil
    2011
    Yer
    Eskişehir

Bu arada beta 2 hafta önce dendi ama nokta tarih belli mi ki?
    İkinci olan, ilk kaybedendir.
    Ayrton Senna da Silva

Nesil
    2003

Guardiola'nın oyun sistemini oyuna yansıtabilmek için takım şeklini "structured" veya "highly structured" olarak mı belirlememiz gerekir?
    Evet. Ama sadece bu degil. Bu Guardiola'nin anlayisi. Ona gore takimin hucum bolgesine gecisi tamamen calismaya ve ezbere bagli. Bu bolgelerde futbolculara ozgurluk taninmiyor. Sadece hucum bolgesinde futbolculara ozgurluk taniyor.

Xavi ve Iniesta, sırasıyla "deep-lying playmaker", "advanced playmaker" rollerinde mi sahada yer alıyorlardı?
    Structured veya Highly Structured takim sekli ise olabilir.
    Fluid veya Highly Fluid takim sekli ise zaten futbolculara fazlasiyla serbestlik taniyorsun. Bunun ustune playmaker/ball winning midfielder vs. gibi ozel rolleri kullanirsan oyuncular zaten kendi bildikleri gibi oynayacak ve kullandigin rollerin pek anlami/islevi kalmayacak.

Flexible ile futbolcularin ne kadar insiyatif kullanacagi kendilerine verilen goreve bagli. Hucum gorevi verilen oyuncular daha fazla insiyatif alacak, destek gorevi verilen oyuncular dengeli oynayacak, savun gorevi verilen oyuncular sistemin gerektirdigi kadar insiyatif kullanacak.

Aradigin komut Retain Possession ve hucum bolgesindeki oyunculara daha serbest roller vermek saniyorum.

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by BlackAnaconda View Post
    İşte bunları yapamamak çok can sıkıcı. Mesela daha çok geri de bekleyerek oynarken tam rakip topu kaybetmek üzereyken takım o andaki baskı ile tam saha pres bile yapabilmeli gerekirse. Taktikler arasında akıcılık yok.

İzlanda - Türkiye maçını hatırlayalım en yakın örnek. İzlanda daha çok geri de bekleyen bir takım ama zaman zaman tam saha pres yaparak ve bunu iyi ayarlayarak bizi çok zor durumlara düşürdü maç içerisinde.
    Bence Izlanda geride bekleyen bir takim degil.

Iskandinav ve Britanya ulkeleri, FM tabiriyle genelde kontrol veya hucum oynayan takimlar.
    Ispanya ve Brazilya ise FM tabiriyle genelde kontra/savunma oynayan takimlar.

Italya da kontra/savunma oynayan bir takim ama bunu topa sahip olarak degil topu rakibe verip dikkatli oynayarak yapiyor.
    Ispanya/Brezilya ise yuksek teknik kapasiteli oyunculariyla topa sahip olarak kontra/savunma oyunu oynuyorlar.

FM'de kontrol/hucum direkt paslarla en hizli sekilde rakip kaleye gitmek anlamina geliyor. Her firsatta kontra denemek anlamina geliyor.

Kontra/savunma ise pas yaparak topa sahip olmak ve rakip kaleye daha yavas gitmek anlamina geliyor. Iyi bir kontra firsati yaratmaya calismak ve ancak bu zamanlarda, kontra hucum denemek anlamina geliyor.

Direkt paslarla kontrol/hucum futbolu oynamak icin deparli oynamak efor sarf etmek gerekli.
    Kontra/savunma futbolu oynamak icin ise teknik ve taktik beceri gerekli.

Orta ve dogu avrupa futbolu (Hollanda da buna dahil) ise bunlarin arasinda kaliyor. Bu takimlarin genelde pas yapmaya dayali Kontra/Dengeli/Kontrol oynadiklarini goruyoruz.

Evet. Ama sadece bu degil. Bu Guardiola'nin anlayisi. Ona gore takimin hucum bolgesine gecisi tamamen calismaya ve ezbere bagli. Bu bolgelerde futbolculara ozgurluk taninmiyor. Sadece hucum bolgesinde futbolculara ozgurluk taniyor.
    Ben, "very fluid" seçeneğini kullanıyordum. Yeni seride "highly structured" seçeneğini kullanayım o zaman.

Bence Izlanda geride bekleyen bir takim degil.

Iskandinav ve Britanya ulkeleri, FM tabiriyle genelde kontrol veya hucum oynayan takimlar.
    Ispanya ve Brazilya ise FM tabiriyle genelde kontra/savunma oynayan takimlar.

Italya da kontra/savunma oynayan bir takim ama bunu topa sahip olarak degil topu rakibe verip dikkatli oynayarak yapiyor.
    Ispanya/Brezilya ise yuksek teknik kapasiteli oyunculariyla topa sahip olarak kontra/savunma oyunu oynuyorlar.

FM'de kontrol/hucum direkt paslarla en hizli sekilde rakip kaleye gitmek anlamina geliyor. Her firsatta kontra denemek anlamina geliyor.

Kontra/savunma ise pas yaparak topa sahip olmak ve rakip kaleye daha yavas gitmek anlamina geliyor. Iyi bir kontra firsati yaratmaya calismak ve ancak bu zamanlarda, kontra hucum denemek anlamina geliyor.

Direkt paslarla kontrol/hucum futbolu oynamak icin deparli oynamak efor sarf etmek gerekli.
    Kontra/savunma futbolu oynamak icin ise teknik ve taktik beceri gerekli.

Orta ve dogu avrupa futbolu (Hollanda da buna dahil) ise bunlarin arasinda kaliyor. Bu takimlarin genelde pas yapmaya dayali Kontra/Dengeli/Kontrol oynadiklarini goruyoruz.
    Guardiola'nın mentalitesi için hangi seçenek daha uygundur?

Nesil
    2003

Guardiola'nın mentalitesi için hangi seçenek daha uygundur?
    Kontra veya Savunma

o %20 indirim şeyi kalkmış bugün alıcaktım, keyfim kaçtı ya . görevlilerden bu konuyla ilgili bilgisi olan var mı geri dönecek mi ?

Sayfa 4 / 7 İlkİlk ... 23456 ... SonSon

Bu Konuya Ait Etiketler

Mesaj Yetkileri