Madem bu işi illa yapacaksınız 10bin oyun alın bedavaya dağıtın başka türlü olmaz :) para versen millet gider evine gıda alışverişi yapar 90 liraya oyunmu alacak :)
Printable View
ortalama 80 desek fiyatı 10 bin oyun 800 milyar yapıyo yani 1 tirilyona yakın... walla 1 trilyonun hepsini yada bi kısmını fm ye veremem kusura bakmayın :D:D
Herkes ipler müşterinin elindedir, devir müşterileri dinleme devri diyorsunuz ama hiçbiriniz müşteri değilsiniz. Müşteri sayılmanız için oyunu satın almanız gerekiyor. Oyun Türkiye'de 20.000-30.000 satar, Türkçesi çıkmaz, Türk oyuncular rest çeker, SI o kitleyi kaybetmemek için Türkçe'yi de ekler. Şu an SI'nin kaybeceği bir şey olmadığı için olmadığı için umursamıyor.
Hala mı yolda,ne yolmuş yahu uzun ince bir yol galiba. Tam bir değil en az 3 kilit vurulacak bir konu.
Fm2030 türkçe yolda mı diye açılabilinir.
NBA 2K10 için herkes mail attı 2K Games'e ve şimdi yama çıkarıyorlar. Bu iş biraz baskı yapmakla ilgili galiba.
Steam'de 1 hafta sureyle (Pazar gunune kadar) ucuzluk yapiliyor. Turkiye icin fiyat 19.99 USD (mevcut kur ile 30.80 TL).
Bu kampanya cercevesinde Steam uzerinden oyunu satin alarak oyunun Turkce olmasi icin gereken 10 bin adet satisa katkida bulunabilirsiniz.
Simdiye kadar hedefin %50'sine ulasilmamis durumda.
Bu fiyat indirimi, ozellikle korsanin cok oldugu ulkelerde korsana yonelme nedenini fiyat olarak gosteren, fiyat duserse satin alirim diyenler icin onemli bir firsat.
yahu ne biçim yolmuş bu bi gelemedi gitti :D hangi yola saptı yanlış yola saptıysa o yolu türkçeye doğru çeviririz zaten hep yol yapıyoruz onuda yaparız :D artık seneye kaldı türkçe umutlarımız inşallah sıgames firması burdaki gerçek potansiyeli görüp türkçe de çıkartırlar belki o zaman orjinal almayanlar orjinal alır...
Bence burası çok ciddi ve önemli bir nokta.
Alırım diye imza atanları görelim bu konuda.
Oyun gelmesine rağmen sırf katkıda bulunmak için 1 kez daha satın aldım Steamden kuzenlere dağıttım.
Hala parasını düşürsünler biz de alalım diyenler boşa duruyorsa ve buradan satın almıyorlarsa zaten bu oyunu TR olarak istemiyorlardır.
Bu konuyla ilgili kaynak verebilir misiniz acaba?Yanlış anlamayın size inanmadığımdan değil ama oyunu Steam'den aldım heyecanlandım şimdi.Türkçe yama mı gelicek oyuna?Yoksa yama dediğiniz normal hatalar için mi?Online oynamaya çalışırken masaüstüne atıyordu oyun bu arada böyle bir durumlar karşılaştınız mı 2k'da?
Oyunu aldım.İnşallah 2011 Türkçe çıkar.Daha 10bin kişinin yarısına ulaşılmadı mı?
http://img696.imageshack.us/img696/6420/fm2010j.jpg
Birdaha palavra atmadan önce daha çok düşünürsün.. Ayrıca 1.500.000 Tl para hacmine sahip şirkette hissem olduğuna dair imza sirkülasyonumuda gönderim dahada yerin dibine geçersin. Senin gibilerle uğraşamam. Birkaç şey duymuş hayatını hep boyun eğerek geçirmiş insanlarla işim olmaz. Karşındaki insanın ne yaptığını ne ettiğini bilmeden atıp tutanla hiç işim olmaz. Hadi sana iyi sallamalar..
Laf lafı açarak konunun tartışılması güzel ama son mesajda konu iyice kişiselleşmiş ve alakasız yere gelmiş. Lütfen bu konuyu devam ettirecekseniz özel mesaj ile devam ettirin.
şu zamana kadar gördüğüm en doğru yorumlardan biri. biz diyoruz fiyatı indir alalım, müşterin olalım. onlar da diyorlar ki sizin memlekette kolpa grossoluk bol. siz bir sözünüzü tutun. biz anca öyle yaparız diyorlar. biz zaten oyunu ingilterede ve avrupanın çeşitli yerlerinde satarak paraya para demiyoruz. bizim size değil, sizin bize ihtiyacınız var diyorlar.
pazarlama mantığı olarak bakıldığında feci yanlış bir olay bence. ama adamların söylediği basit. "top benim, dediğimi yapmayacaksanız topumu alır giderim."
O çok zor işte :) FM ye rakip olacak bir oyun yok çünkü.
Cm Aslında Bu Sene Topu Kesmeye Niyetlendi Ama Bıçak Yeterince Keskin Değildi :p
Ama Niyetini Belli Etti En Azından...
Seneye Daha Keskin Bir Bıçakla Denerse Birşeyler Yapabilir Ve Eninde Sonunda Bu Topu Kesebilir...
Veya Pazara 3. Bir Amcam Girer İşte O Zaman Tadından Yenmez :D
Aslında Pazarda EA Gibi Bir Devde Var Ama Sanırım Pek Fazla Önemsemiyor...
Aslında EA Sıkı Bir Çalışmayla Fifa Manager'ı Çok Dişli Bir Rakip Yapabilir...
EA'nin Elinde Müthiş Bir Ekonomik Güç Var...
Parayı Basıp Tüm Liglerin Forma&Logo&Resim Haklarını Alırsa Hadi Hadi Tüm Ligler Olmasın da Önemli Ligler Diyelim Ve Sağlam Bir Oyunla Girerse Bu İşe Yani Ciddiye Alırsa Manager Oyunları Piyasasını Ben SI'yi O Zaman Görürüm...
Şu Anda Tekel Gibiler Ve Ne İstersek Yaparız Bize Mecbursunuz Modundalar... ;)
Premier Manager Fiyaskosunu Dahil Etmiyorum Pazar'a Ama Yinede Onlarında Birşeyler Yapmaya Çalıştıklarını Bilmek Güzel :p
EA zaten paraya para demiyor ki neden riske girsin bir daha başka bir platform için gerek yok yatırıma geliri var nasılsa uğraşmaya değmez diyor benzer tarzda bir oyun çıkarıyor. SI Games böyle devam ettikçe topu kesecek amca çıkmaz. :)
evet orjinal kullanıyorsun saygı duyarım fakat yazdığım mesajlarda belirttiğin ana noktanın hala farkında değilsin. 1.500.000 Tl değerindeki şirkette değil, microsoft'ta hissen olsa farketmez, olay ticaret diyorum,sadece 3-5 kişinin orjinal kullanması bir şeyi değiştirmez,hedef rakamın en azından %80 ila %90 lık bir dilimi gerçekleşmeden söz hakkımız olmaz diyorum fakat hala anlatamıyorum. bir anda kendini ispat etmek için giriştiğin çabanın doğru fakat konunun özüne dair bir açıklaması olmadığını farkebilirsen ne mutlu...ayrıca şirkette hisse sahibi olmak kişinin ticaretten anladığını göstermez...
Türkçe olmasını geçtim oynanabilir durumda olan bir Türkiye ligi olsaydı daha mutlu olurdum..Hala 5 para etmez oyunculara Chelsealer Realler talip oluyorlar..3. yamaya rağmen bir sürü sorun devam ediyor Türkiye liginde. Adam gibi yapsınlar isterlerse Çince yapsınlar yine alırız..Bıraksınlar bu ayakları..:D
Birazdan yazacaklarımı okuyunca bunun Türkçe fm ile alakası ne diye sorabilirsiniz. Aslında alakası yok ama şu bakımdan alakası var. Konu Türkçe fm olmasına rağmen bir çok kez SI nin Türklere bakış açısı satış politikası konuşuldu tartışıldı.. Ben size farklı bir firmann farklı bir satış politikasından bahsedeceğim.
Firmanın ismi:Sony
Pazarlanan oyun: God Of War III
Bu sony denilen şirket Türkiyedeki potansiyeli görmüş olacakki bakın neler yapmış son 1 haftada. Öncelikle adamlar billboardlara reklam vermiş.
http://i44.tinypic.com/10salw6.jpg
Reklam için Sony sadece billboardları yeterli görmemiş olacakki alışveriş merkezleri, otobus duraklarının yanında Televizyon kanallarınada reklam vermiş. Ben NTV de bu oyunun reklamını izledim. CNN'dede görenler olmuş. ( http://www.youtube.com/watch?v=khhBLCVBwpg )
Ancak buda Sony'ye yetmemiş. Gazetelerde boy boy afişleri olmasada bazı koşe yazarları köşelerinde oyundan bahsetmiş.(örneğin: Cengiz semercioğlu)
Bunlar sadece benim son 1 haftada denk geldiklerim. Kim bilir benim görmediğim daha ne reklam yaptılar.
Bütün bunlarda Sony adlı şirkete yetmemiş. Yeni çıkan ps3 oyunları ülkemizde 180-190 tl ye satılırken Sony Türkiyeye özel 99 lira fiyat etiketi koymuş. 17 marttan itibaren eğer yanlış bilgi almamışsam oyun Sony bayilerinde 99 tl ye satılacak.
Şimdi şunu diyebilirsiniz eyy medievil. Sen değilmiydinki Fm için 90 tl fazla diyen. Sen değilmiydin oyuna 90 tl verilirmi diyen.
Bu oyunun yapımı için 44milyon USD harcanmış. Görüp görebileceğinizde en iyi grafikli oyun olacak. Değermi bence değer.
Şimdi gelelim bizim guzide firmamıza. Adamlar steamde indirim yapmış sadece ve sadece 1 hafta için. Bunun içinde ölçme değerlendirme yapacaz diyorlar. Sizce hangisi ölçme? kimsenin haberi olmayan steamdaki bir indirimmi yoksa gazete tv ve billboardlara alışveriş merkezleri ve otobüs duraklarına reklam veren sonynin yaptığımı?
Şimdi birkaç ticaret adamı arkadaş çıkıp şunları diyecek.
-Sony Türkiyenin son şansı oyun sattı sattı satamadı batar. Oyüzden bu çabalar.
-Sony krizde olduğunden oyunun fiyatını aşağı çekmiş.
-Tv lerde sadece o oyununmu reklamı var fifanında görüyoruz ekstrem bir olay yok bunda.
Size şimdiden peşin peşin cevap vereyim. Bu kadar insan gözlerini açtı bir siz kaldınız. Hala bu reklamları promosyonları görmezden geliyorsanız zaten diyecek bir sözüm yok. Eğer 10 000 adet oyun satmak istiyorsanız önce 10 000 adet oyunu Türkiyeye getireceksiniz. (GOW III ilk etapta 10000 adet gelecekmiş). Daha sonra adam akıllı reklamınızı yapacaksınız. Türkçe fm çıkartıcaz siz alırsanız gibi.. Tabi böyle bir reklam verse yemediği laf kalmaz o ayrı :)
Yani demem o ki hani bu SI bizi ölçeçekmiş ya bizi ölçmek için önce yukarıdakileri yapacak. Sen reklam parası harcama, hiçbir yatırım yapma sonra 10bin satış bekle...
Çok beklerler bu kafayla..
Peki ya SONY'mi?
Sony'nin Türkiyeden bir beklentisi yok! aynı Crytekin zamanında olmadığı ve crysis 2 dede olmayacağı gibi!.. Siz kendinizi kandırmaya devam edin ;)
Tek kelimeyle her şeyi özetleyen bir yazı medievil; ama şimdi tahmin ediyorum yine şöyleydi böyleydi diye bir yanıt gelir.
Bu yazının üzerine artık söyleyecek bir şey yok diyorum her şeyi açıklıyor çünkü.
Çok teşekkürler diyerek bu konuyada noktayı koyuyorum bir daha bu konununda üzerine yazman,tartışılacak bir durumu kalmadı çünkü.
Yapanlar nasıl yapıyor değil mi, hem oyu olarak da fiyatı gayet normal bence PS3 olmasına bakarsak,kimse sana boyle mi demiştin diyemez.
Loto'dan para falan çıkarsa şöyle yüklü bir miktarda , valla ben tamamlıyacagım artık şu 10.000 oyunun üstünü :D.. Valla bu saatten sonra bence beklemeye gerek yok Türkçe FM'yi falan çıkmayacagı aşikar. Sigames'te başka kampanyalar bulsun artık..
Crysis dedik adamlar Türk ondan dediler.
Cm dedik batacak o yüzden dediler.
Tabiki bunada bir kulp takıp SI'yi haklı çıkartacaklardır. Ama şunu görsünler o bana yeter. Seninde dediğin gibi abi isteyince yapılıyormuş.
Buda cnbc-e deki Türkçe reklam filmi..
http://www.youtube.com/watch?v=khhBLCVBwpg
Aa Sigames gibi koskoca, Dünya devi bir firmanın yanında Sony gibi sıradan daha kendini kanıtLamamış bir firmanın bunLarı yapması tabi ki de doğaL. Koskoca Sigames in rekLama feLan ihtiyacı yok ki. OnLar dev, büyük, en iyisi.
Sony kim ? :)
2010'da yama gelmeyeceği belli oldu da 2011 için bir çalışma var mı SI ile ya da Turksportal 2011'de Türkçe yama yapacak mı?Bu arada 10000 kişiye daha nasıl ulaşılmadı ilginç.Resmi bi veri var mı SI'nin sitesinde bu 10000 satış ile ilgili?
Açıkçası bende SI'in bu tutumundan rahatsız olmaya başladım. Türkçe sadece Türkiye pazarını geliştirmezki. K.K.T.C. pazarını, Azerbaycan pazarını, kısacası Türki uyruklu ülkelerin pazarını geliştirir diyebiliriz. En azından İngilizce'den daha anlanabilir olur onlar içinde. SI Türkçe'yi görmemezlikten gelmemeli artık. 10.000 satış beklemek artık abes kaçıyor bence. Şimdi bu oyunu oynayan çoğu kişi öğrencidir. Öğrencininde 90 lira verebilecek bir durumu yok şu durumlarda. Benim 2 aylık harcamam belki 90 lira eder. (Ne kadar zararsızmışım.:p) Artık birşey yapmalılar yoksa Türkiye pazarını tamamen kaybedecekler...
Yukarda başka bir firmanın satış politikası ile ilgili bazı bilgiler vermiştim. Bu kadar reklam yapıldı acaba ne oldu diye merak edenler için:
"Tüm dünya ile aynı anda Türkiye�e piyasa çıktı!!! Ve 1500 ürün bir günde satıldı. TEŞEKKÜRLER ! Tekrar GELECEK !"
Sony bayisinin sitesinde yazdığı yazıdır...
EDIT: Tüm Türkiye değil tek bayinin sattığı oyun sayısı..
Abi Sony ile Sega'yı karşılaştırmak çok yanlış. Sony böyle Sony oldu işte. Sega küçüklüğümüzün oyun firması ama doğru stratejiler izlemediği için fazla büyümedi.
Sony ve Sega karşılaştırılmıyor.
X ve Y oyununun farklı satış pazarlama stratejileri karşılaştırılıyor.
Yatırım yapıldığında karşılığı alınıyor mesajı veriliyor.
Bu kadar yapılan reklamlar boşa gitmesin diye firmalar oyunlarda %40-50 indirim yapabiliyor deniliyor.
İsteyince oluyormuş satan nasıl satıyor denilip ölçme ve değerlendirme öyle değil böyle yapılır mesajı veriliyor :)
Bencede öyle abisi ama biz büyük firmayız doğru mantık budur davası güdüyolar, bir de yaptıkları olay doğrudur savunulmasına girişiliyor. Ne tablolar çizildi neler yapıldı evet mantık doğrudur bizim dışımızdaki mantık yanlıştır davası gütmek için.Her türlü istatistikler garip garip analizler zaten geçmiş sayfalarda var.
Sega'daki mantık biraz tanıdık bir mantık. Hiç bir şey verme,her şeyi iste,en pahalısından sun, kendilerini alternatifsiz gördükleri her alanda durum bu. Nasılsa alacaklar yahu rahat olalım düşüncesindeler.
Şimdi Sony'nin yaptıklarını Football Manager için Türkçe çıkararak reklamlarını yaparak gerçekleştirselerdi football manager kaç adet satardı?10 bini geçer miydi geçerdi.
Fakat düşünce şu şekildeydi, biz böyle böyle diyelim 0 reklam parası harcamış oluruz 0 ek yatırımda bulunuruz,zaten oyunun yapımının çoğu beleş üretim,kişilerin bireysel emekleriyle yapılıyor, 3000 bin 5000 bin satar cebimize atarız boşu boşuna uğraşmayada gerek kalmaz.
Öyle bir durum ki bu belkide 10 bini geçse onu bile açıklayamayacakdı.
Bunların satış rakamları 51. bölgede falan saklanıyor herhalde,en büyük sırrın en abuk yerde saklanması gerek çünkü :n:
Cok guzel.
Sony bayilerinde 99 TL'ye satilacak, yani araci olan ithalatci firma aradan cikartilmis (Aral). Zira Aral 129.99 TL'ye sattigina gore, bu satis fiyatinin 30 TL'si vergilere gidiyor (tabii 99TL'lik fiyat KDV'yi iceriyorsa ve Sony dukkanlari Aral'in da ithal ettiginde kazandigi normal karlarini kazaniyorsa bu satisdan).
Not: Turkiye'de 90 TL'ye satilan FM, Steam uzerinden 60TL civarina satiliyor. Bu yaklasik 30 TL rakami tekrar karsimiza cikiyor.
Bunun yaninda dikkat etmemiz gereken baska seyler de var tabii.
Mesela Sony'nin bir sirketi var Turkiye'de. Mumessilllerle degil, kendi uzerinden satiyor urunlerini. Turkiye'de vergi de veriyor. Esasinda istiyorsa Turkiye'de bu DVD'leri bastirip, kutulayip, satabilir. Yanilmiyorsam da bu sayede sadece de KDV ve kurumlar vergisine tabii olur. Ithal urunlerin icerdigi vergiye degil.
Sega'nin Turkiye'de bir sirketi olsa ve ihtal vergilerinden muaf olmasina ragmen dusuk fiyata satmak yerine pahaliya satsa, %100 arkandayim. Ama boyle bir sirketleri yok. Sony gibi bir cok farkli urun satan bir sirket de degil Sega, yani Turkiye'ye sirket kurmasinin ne kadar yarari oldugu da soru isareti.
Turkiye'de yurt disinda uretilmis araba satin almis veya fiyatlarini karsilastirmis herkes de bilir bu durumu. Ayni araba Almanya'da 15 bin Euro, Turkiye'de OTV ile beraber 25 bin Euro. Bunun nedeni de arabanin ureticisi degil, odenmesi gereken vergiler.
Durumun yazdiklarimdan farkli oldugunu yazacak birisi varsa eyvallah, hep beraber okuyalim. Aksi takdirde Sony iyi, Sega (hatta ozellikle SI) kotu gibi bir sonuc cikartmaniz mumkun degil.
Diyelim iki sirket var. Birisi SO, digeri SE. Ikisi de ayni urunu uretiyor. Birisi Turkiye'de oyunun CD'sini basiyor ve satiyor, digeri yurt disinda yapiyor ve satiyor. Turkiye'de bir sirket bu oyunu alip, Turkiye'ye ithal ediyor.
Ikisi de 90 TL'ye satiyor oyunu Turkiye'de. ARGE maliyetleri urun basina 40 TL.
Reklam icin birisi 10 TL harciyor, digeri hic harcama yapmiyor.
Ikisi de oyunu perakendecilere %20 kalacak sekilde fiyatlandiriyor.
Iki oyun icin de Turkiye'de KDV odeniyor.
SE, Turkiye'de odedigi KDV disinda bir de Birlesik Krallik'da VAT (yani KDV) oduyor.
Bunun ustunde bir de oyun Turkiye'ye ithal edildigi icin vergi odeniyor.
SE, ithal oyun icin satis fiyati uzerinden vergi oderken, Turkiye'de SO sadece Kar uzerinden vergi oduyor. (Bu demek degildir ki Birlesik Krallik'da kurumlar vergisi odemiyor).
http://www.ressim.net/out.php/i669650_so-se.jpg
Eh tabii SO, SE'ye gore daha ucuza satabilir. Hatta ustune agresif bir reklam kampanyasi da yapabilir. Bu ne bir supriz, ne de SE'nin ayiplanmasini gerektiren bir durum. SO diger urunleri nedeniyle zaten Turkiye'de var. Ne Turkiye pazarina ne yeni girdi, ne de oyun satmak icin girdi. Muzik calar, bilgisayar, TV vs. satmak icin girdi.
SE Turkiye'de sirket kursun diyebiliriz. Turkiye'de bir sirket acip, Turkiye'de yatirim yapmak (ve yatirimini Turkiye'de kilitlemek) yerine, SE bir sonraki en iyi seyi yapiyor. Dijital bir urun sattigi icin bu satislari Steam uzerinden yapiyor ve ithalat vergilerini odemek istemeyenlere bir firsat taniyor. Bunu sadece Turkiye'yi dusunerek yapmiyorlar, Sili'yi, Hindistan'i, Misir'i da dusunerek yapiyorlar.
Hangi ornegi verirseniz verin, bir aciklamasi olacaktir. Bir veya bir baska tarafi karalama/koruma degil bu yazdiklarim. Sadece durum degerlendirmesi. Bir sirketin hangi karari neden aldiginin degerlendirmesi.
Not: Tabii rakamlari farkli aciklamak da mumkun. Vergiler degil, perakendecilerin oyundan istedigi pay daha buyuk olabilir ve Sony bu perakendeci payini azaltarak kendi dukkanlarinda oyunu satabilir. Veya ithalatci firmanin kar marji yuksek olabilir. Yani yukaridaki ornekte fiyatlarin yuksek olmasini vergilere yuklemek yerine, Aral gibi ithalatci, TeknoSA, MediaMarkt vs. gibi perakendecilere de yuklenebilir. Benim bildigim kadariyla Sega dunyanin her yerine oyunu ayni fiyata satiyor. Hatta Steam'e de ayni fiyata satiyor. Oyun Sega'nin elinden ciktiktan sonra fiyatlarin ne olacagini belirleyenler ise vergiler, ithalatci firma ve de perakendeciler.
O yazıyı yazdığımda daha oyun piyasaya çıkmamıştı. Dikkat ederseniz aldığım istihbarata göre demiştim. Şuan oyun çıkmış durumda farklı firmaların farklı fiyatlarını yazayım:
Elektowold: 99 TL
Teknosa: DS3 ile beraber 199TL. (Sadece DS3'ün fiyatı 100tl den fazla)
Sony: 112-116 arası
Vatan: 115TL
Şuan aklıma gelenler bunlar. Yani sadece Sony ucuza diğerleri pahalıya satıyor gibi bir durum ortada yok. Vatandanda alsanız, Araldanda alsanız Sonydende alsanız fiyatlar hemen hemen aynı seviyede. 100-120TL arası.
Benim amacım sega ile sony'i karşılaktırmak değil zaten. Yazının en başında şunu yazdım. Farklı satış stratejileri... Türkiye'de ucuza oyun satılmaz denmiyormuydu? Türkiyede ucuz da olsa alınmaz denmiyormuydu? Hiçbir firma Türkiyeye yatırım yapmaz denmiyormuydu?(Oyunun sadece reklam masrafı 700 000TL). Cm ve Crysis sadece bir istisna denmiyormuydu? Siz bunları söyledikçe bende bu gibi örnekleri vermeye devam edicem. Ne kadar şanslıyımki örnekler bitmiyor..
O yazıdan çıkartılması gereken şu. Bir x firması Türkiyede oyun satacaksa önce bunu gerçekten isteyecek, yatırım yapacak. GOW III öyle süper kaliteli, dünyada milyonlarca fanı olan bir oyun değil. Adam gelsin öldür tarzı bir oyun. Fm ise Türkiyede çok sevildiğini düşündüğüm bir oyun. Ayrı reklamı ayrı yatırımı yapsalar onlarda 10bin satar. Aynı reklamı yapmayada lüzum yok. Adamlar işi abartmış sinemalara bile reklam vermiş. Bu kadarına bile gerek yok aslında. Ama sega yada si Türkiye için ne yaptıki? Yada olayı ters çevirelim biz Sony için ne yaptık ki? Senelerce ps2yi korsan kullanmadıkmı? Yada ps3 çıktığında oyunları ucuz diye yurt dışından kaçak almadıkmı? Ama onlar öyle veya böyle yatırımınıda yapıyor, reklamınıda yapıyor, ucuzada satıyor.
Benimkisi sadece bir örnek. Son kullanıcı sizin gibi ar-ge masraflarını falan düşünmez. Son kullanıcı yapılana bakar. Reklama bakar. Fiyata bakar. Uygunsa Fm nin 6 ayda satamadığınıda 1 günde alır.
Steam olayına yorum dahi yapmıyorum. Çünkü aynı olay ps3 dede olabilir. Hatta ps3'ün yapısı buna çok daha uygundur. Ps3dende download yapılarak satılabilir. Ancak Sony'nin kafası çalışmayan Ceo'su bunun gibi bir güzelliği düşünememiş. Onun yerine 180-200 fiyatını 110lara kadar düşürmüş...
Şu bir gerçekki steamdaki 1 haftalık indirimle bu oyun 10bin satmaz. Yada 10bin alırsan Türkçe olacak vaatleriylede bu oyun satmaz. Bu ülke boş vaatlere alışık olduğundan yemez bunları. Oyunu sırf 10bin rakamına ulaşsın diye alan şuan oynamakta güçlük çeken arkadaşlar varki tamamen madur oldular.
Bu kadar saçma şeylerle uğraşmaktansa Sonynin yaptığı reklamın %10unu yapsalar yada Türkçe oyuna dahil etseler yada fiyatta indirim yapsalar daha iyi olmazmı? Ne çok şey istedim değilmi?
Ayrıca Fm'nin Ucuz Satılması İçin İlla Türkiyede Şirket Kurmaya Gerek Yok...
Steam Üzerinden Türkçe Oyun Özel Bir Fiyatla Satılabilir...
Mesela 50 Lira'dan?
Sezon Geçtiğinde Zaten Oyunu 30 Liraya Düşürüyorlar.Yani Kimse Para Kazanamazlar Maliyetler Karşılanmaz,Zararına İş Yaparlar Demesin...
30 Liraya Sattığında da Para Kazanıyorlar,50 Liraya Sattığında da,90 Liraya Sattığında da...
Sony'i Gerçekten Takdir Ediyorum...
SI İse Şark Kurnazı Gibi Davranmaya Devam Etsin Bakalım ;)
Cok basit bir soru soracagim.
Turkiye'de FM oynayan herkes oyunu dukkandan almak yerine Steam'den 60 TL'ye alsa, bu oyunun ithalatcisi Aral ve perakendecileri ne yapmak sorunda kalir?
Bana inanmak zorunda degilsin. Ama asagidakini okumani tavsiye ederim.
http://www.computerworld.com.tr/bu-k...blog_3795.html
Son Kullanıcı Olarak Hiç Birimiz Aral'ı Düşünmek Zorunda Değiliz,Sega'yıda Düşünmek Zorunda Değiliz,SI'yide Düşünmek Zorunda Değiliz...
Beni Kullanıcı Olarak Hizmetin Kalitesi Ve Ödediğim Ücret İlgilendirir...
O Bu Kadar Kazansın,Şu Aman Zarar Etmesin Benim Derdim Değil Yani...
Para Kazanmak İstiyorlarsa Hizmetlerini Ve Fiyatlarını Ayarlasınlar...
Koskoca Şirketlerde Bunları Düşünen Uzmanlar Vardır Herhalde?
Ben Son Kullanıcı Olarak Önüme Koyulan İş'e Bakarım...
Yani Aral'ın Ettiği %40 Kar Beni Bağlamaz...
Elinde Steam Gibi Bir İmkan Varsa Oyunu Türkçe Çıkarıp 50 Liraya Steam'den Satabilir...
Ve Türkçe Olduğundan Türklerden Başkası Alıp'ta Oynamaz ;)
Aralın araya girmesiyle fiyatın arttığı tabiki doğru.Oyun firmaları ithalatçı firmalara fiyat bakımından ancak öneride bulunabilir. Bu konuda orta yol bulması gerekende onlar. Defalarca yazdım steam die belirttiğiniz sistem Türkiye'de bilinmiyor. Belki siz tüm oyunları oradan alıyor olabilirsiniz ama Türkiye'de yaygın bir sistem değil. Bunu yaygınlaştırması gerekende biz değiliz.
Yine dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz. SI gerçekten Türkiyede oyun satmak istesin bununda reklamını yapabilir. FM 2011 çıkmadan önce Türkiyenin önde gelen sitelerine reklam versin. Bakın billboardmuş tv reklamı falan bunları geçtim.FM 2011 Türkçe ve 50 TL sadece steamda desinler. Bunların hesabını yapacak kişiler biz değiliz onlar. İnsanlar yeri geliyor orjinal oyunları oynadıktan sıkıldıktan sonra satıyor yada takaslıyor. Ben adama gidip sana kod vericem netten indirceksin desem "sana para vereceğime torrentten indiririm aynı şey değilmi" der. Madem steamdan satılınca iki tarafta kazanacak o zaman bunun reklamını yapacaklar fiyattada indirime gidecekler. Yoksa bu kısır döngü aynen devam edecek. Bu durumda bize düşen birşey yok.
Arala geri dönersek aralın getirttiği ve ucuz olan oyunlarda yok değil. EA'in yaptığı oyunlar buna örnektir. 1 fm yerine 2 oyun alabilirsiniz mesela. Bu durumdada fiyatın 90TL olması sadece Aral'a bağlanamaz.
Buna katılmıyorum. GOW3 çıkınca PS3'ün en çok satan oyunu bile olabilecek kadar fanı olan bir oyun. Tabii Türkiye'de PS3 sayısı az olduğu için satış oranı olarak FM ile kafa kafaya gider.
Ayrıca SI Türkiye'yi riskli görmese zaten Türkçe'sini çıkarırdı. Türkçe çıksa alırım diyenlere güvenmiyor demekki.
Bana hak vermenize gerek yok. Ben olanı söylüyorum. Taktınız 10bin sayısına. Bu adamlar ne yaptı 10bin satmak için. Koca sıfır. Biz ne yaptık Türkçe için oda sıfır. Aslında yaptıkta yeterli değil. Bu kısır döngünün son bulması için bir tarafın adım atması gerekiyor. Bende alın size GOW diyorum. Onlar yaptı sizde onun %10 unu yapın diyorum. Yoksa bu olay böyle senelerce gidecek. Dayatmalarla hiç bir yere ulaşılmaz.
@ozidnz
Biraz araştırdımda dediğin gibi baya tutulmuş zamanında. Ben demosunu oynadım grafikleri dışında pekde etkilenmemiştim ondan öyle yazdım.
Satışların fm ile kafa kafaya gideceğini sanmam. Şuana kadar 6500den fazla satılmış zaten :)