Ayrica bir sey eklemek istiyorum..

Teknik ozellikler, bir oyuncunun bir isi ne kadar etkili, ne kadar kaliteli bir sekilde yaptigini gosterir. Bu ozellikleri gelistirmek, yetenek disinda, uzun sureli calismayi gerektirir.

Bizim oyuncularimizin cogunun bu biresyel yeteneklere tam sahip oldugunu soylememiz cok zordur. Iyi dripling yapan her oyuncu iyi orta cikartmaz, iyi orta yapan her oyuncu dripling yapamaz. Ilk temasi zayif olan golculerle doludur ligimiz. Veya ilk temasi iyidir, teknik bir oyuncudur ama bitirici vurusu yapamaz. Iyi ziplayan, ille de iyi kafa vurmaz. Iyi kafa vuran ille de iyi ziplayan bir oyuncu olmak zorunda degildir. Bunlar genelde alt yapi eksiklikleri. Elinde Servet gibi bir azman varsa, ona her gun antrenman'da 500 tane kafa vurdurmayan antrenor'un zaafi. Her ne kadar bu konuda nispeten ilerlemis olsak da, genc oyuncularda bunu gozlemliyoruz hala.

Bizim bir cok teknik olarak gorulen oyuncumuzda esasinda var olan beklenmedik seyi yapma, yani flair. Bu tip flair sahibi oyuncularin kaptirdigi 7-8 top dikkate alinmaz ama bir tane inanilmaz hareket yapar, beyinimizde yer eder ve bu oyuncunun her seyi yapabildigini dusunuruz.

Oyuncularimiz Ingilizler, Ispanyollar, Fransizlar, Portekizliler gibi tornadan cikmis sekilde yetismiyor. Teknigi iyi ise, fizigi zayif. fizigi kuvvetliyse teknigi zayif, konsantrasyon, takim oyunu gibi ozellikleri genelde hep zayif oyuncular yetistiriyoruz.


Bakin Serdar Ozkan'in olmasi gereken seviye, asagi yukari dogru.

Sorun esasinda baska yerde. Sorun, sizlerin onemsemedigi, hatta belki de donup bile bakmadiginiz konsantrasyon, kararlar gibi ozelliklerin mevcut Serdar Ozkan profilinde yuksek olmasinda. Bu nedenle de genel olarak dogru seivyede, ancak teknik olarak (size gore) dusuk seviyede zihinsel olarak (benim tahmin ettigim kadari ile cok dikkatle izlemedigim icin zihinsel ozelliklerini cozmem zor) yuksek seviyede.

O zaman bazi teknik ozelliklere biraz gelistirme, zihinsel ozelliklerde ciddi dusus ile saniyorum ki Serdar Ozkan istenilene biraz daha yaklasir.

Not: Dusuk olani belirtirken, yuksek olanin da ayni zamanda belirtilmesi bu nedenle onemli. Bu yapilmazsa Serdar Ozkan'a yuklenmek istenen ozelliklerle Serdar esasinda daha kaliteli olmadigi baska oyuncularin ustune cikacaktir. Bu nedenle kotu olmus, iyi olmamis, daha iyi olmali gibi yorumlar pek yol gosterici degil. Genel bir sozlu oyuncu tanimi yapmak en onemlisi ve arastirmacilara ozellikle ilk olarak tavsiye ettigim bu. Sozlu olarak oyuncunun en iyi ve en zayif ozelliklerini siralayin, ve bunlarin seviyesini diger oyunculara bakarak verin. Onemli olan o sozlu oyuncu tanimini yapabilmek, iyi yonleri yaninda zayif yonlerini de ortaya cikartabilmek.

Forum'da ne kadar oyuncularin hep en iyi yonleri anlatilirsa, oyuncularin o en iyi yonleri o kadar beklenilen duzeyde yansitilamaz cunku oyuncu beklenilen ozellikleri zaten dogru olan genel seviyesine ek olarak alirsa, genel seviyesinin ustune cikar. Bu ndenle zayif ozellikleri de ortaya atmak, belki de yuksek olmasi gereken ozellikleri ortaya atmaktan daha onemli. Bu bolumde yazan arastirmacilar, bu nedenle oyuncularin surekli zayif yonlerini yaziyor. Bu bizim oyunculari kucuk gormemiz degil, yuksek ozellikleri verirken oyuncunun genel kalitesini nasil mantikli seviyede tutacagimizi dusunme egzersizi.