Originally Posted by
peluk
Konu ile alakasız ama düşüncemi dile getirmek isterim. Örneğin atıyorum, X oyuncusu Y'den daha iyi passing özelliğine sahip gerçekte. Ancak X oyuncusunun right foot 20, left foot 15. Y oyuncusunun r. f. 20, l. f. 3 olsun. Aynı CA'lara sahip olduğunu düşündüğümüzde X oyuncusuna iyi bir passing özelliği vermek Y'den daha zor olacaktır, hatta Y'nin passing'i X'ten yüksek olacaktır. Maç motorunda da Y yeri geldiğinde sağ ayağı ile süper paslar atcaktır, ancak X yeri geldiğinde sağ ayağı ile Y'den kötü pas atacaktır.
Bana kalırsa ikinci ayak oyunda CA açısından etki etmemeli. Ancak maç motorunda iki ayağını kullanan futbolcu daha avantajlı ve özelliklerini daha iyi yansıtıyor olmalı. Yani ikinci ayağın önemini CA'dan değil de direkt olarak ayağa bakarak görmeliyiz.
Tek ayaklı 18 pas özellikli bir oyuncu ile çift ayaklı 18 pas özlelikli bir oyuncu aynı olmaz.
Çift ayaklı oyuncu pres yediğinde ters de dönerek geçebilir.
Tek ayaklı oyuncular sadece mevki oyuncusu olur, olduğu yerde oynar, sıkışınca geri döner.
Yani arada uçurum var, çift ayaklı oyuncu direk world class potansiyeline doğru gidiyor, çünkü her türlü alternatifi iki ayağı ile değerlendirebiliyor.
Tek ayaklılar ise ayağı tarafındaki hamleyi yapamazsa kaptırır..
O yüzden biri örn. X ise, diğer X+25 CA olması çok normal.
Zaten tek ayaklı 18 iken 150 CA alıyorsa, çift ayaklı iken o özelliklerle 150 CA alması hiç mantıklı değil.Çünkü daha fazla etkin olur, saha içinde daha fazlasını yapar..
Eğer çift ayakla da yapıyorsa hala 150 almasın, çünkü 160-170 seviyelerinde her türlü işin pisliğini yapan, hakeden üst seviye bir oyuncu olmuş demektir (bkz. C.Ronaldo).
Diğer tarafta ise çift ayakla da 150'den fazla olmaması gerekiyorsa, bu sefer de abartılmış anlamına gelir, iki ayağını kullanmaya başlayan bir oyuncunun refleksif ayağı biraz gerilemeye başlar (arkadaşımda yaşadım).O yüzden dengenin ortalaması alınması çok normal..
TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye
Cengiz Haskan
Fenerbahçe Araştırmacısı