1 ile 30 arası toplam 1016 sonuç

Konu: [TSL] Fenerbahçe Araştırması FM2008 - 8.0.2

Hybrid View

Nesil
    2003
    Yer
    İzmir/KARŞIYAKA

Formda çok uzun zamandır yazmıyordum ancak sürekli takip halindeydim. Bu topicdeki yazıları gördükten sonra tekrar foruma dönmeye karar verdim. Öncelikle Fenerbahçeliyim. Bu yüzden Fenerbahçe araştırmasının en iyi şekilde yapılmasını isterim. Her sene oyunu orijinal alıyorum sanırım bu isteğim çok da tuhaf karşılanmamalı. Cengiz beyinde benimle aynı fikirde olduğunu sanıyorum. Fazla uzatmadan FM 2009’dan beklentilerimi açıklayayım.

Genel olarak kulüp analizi: FM 2008’de Fenerbahçe’nin antreman ve genç tesisleri beklenenin çok altındaydı. Bence Fenerbahçe’deki tesisler dünyanın sayılı kulüplerinde var. Diyeceksiniz ki madem antreman ve genç tesisleri çok iyi neden Fenerbahçe altyapısından iyi topçular çıkmıyor. Bu tamamen Fenerbahçe kulübünün yapısından kaynaklanan bir durum. Galatasaray kulübünde altyapıdan çıkan adamları çok rahat ilk 11 oynatabilirsiniz. Çünkü onların mazereti var hani fakirler ya o yüzden. Fenerbahçe’de bu durum olamıyor maalesef. Fahri, olcan, Gürhan gibi genç yetenekler altyapıdan çıkıyor ancak forma şansı bulamıyor. Semih bile ancak 25inde kadroya girebildi. Fazla uzatmamak gerekirse bence Fenerbahçe’nin altyapısı ve antreman tesisleri geliştirilmeli.

Sanırım MTK maçından sonraydı Aragones’in bir açıklaması var. Ben transfer istemiyorum ancak başkan takımın daha iyi olmasını istediği için bu konuda ısrarlı ve bir orta saha oyuncusu alınabilir.. bu açıklama gayet açık. Yani Aziz Yıldırım takıma daha şöhretli oyuncular istiyor. Fm 2007 de Fenerbahçede başkanın bu tarz istekleri oluyor ve kendi kendine transfer yapıyordu. FM 2009’ada bunun yansıtılması gerekli bence.

Kulübün populeritesi kesinlikle arttırılmalı. Populerite sadece başarıyla ölçülemez bence. Önceki sayfalarda bir arkadaş Fenerbahçenin populeritesinin PSV hatta UEFA kupası alan Zenitten daha yüksek olduğunu söylemiş. O yüzden populeritesinin arttırılmasına gerek yok demek istemiş.. Bunu çok saçma buldum çünkü zenit bir rus takımı. Zenit isterse CL kupasını alsın yinede şöhretli bir takım olamaz. Belkı dünya çapında tanılır ama word class oyuncuları transfer edemez. Bunun nedeni Rusyanın çok soğuk bir ülke olması. Petersburg ve İstanbul çok farklı şehirler. İstanbul dünya başkenti seçilmiş bir şehir. Fenerbahçe ise bu şehrin takımı o yüzden zenit gibi bir takımın populerıtesıyle karşılaştırılmamalı. Benim tek istediğim fm 2009 da Fenerbahçenin alabileceği oyuncuları almak. Örneğin Fenerbahçe ortegayı aldıgında FM de ortegayı almak hayaldi. Oyunda alamazdınız ama Fenerbahçe aldı. Aynı durum Anelka Guiza içinde geçerli. Bence populeritede yuksek bir iyileştirme gerekli.

Oyuncular için tek tek değerlendirme yağmıycam. Görünen köy klavuz istemez kanımca.. UEFA sitesi Gökhan için new cafu diyorsa, Kazım büyük bir gelişme gösteriyorsa. Uğur boral dünyanın en iyi kanat oyuncusu denilen alvesi yerlerde süründürüyorsa bunlar oyuna aktarılmalı.

Gelelim Semihe forumun son sayfalarını okudum semih için boş kale golcüsü diyenleri, modası geçti diyenleri anlamıyorum. Neymiş artık futbolda 3-5 pasla gol atılıyormuş. Semihin bu sistemde yeri yokmuş modası geçmiş.. :S yahu ben farklı bir EURO 2008 mi izledim. Bu tarz kaç tane gol oldu?? Tamam takımlar 3-5 pasla gol atmak istiyor ama kaçı bunu başarıyor. Semih bence bulunmaz Hint kumaşıdır. Dünyada onun gibi golcüler çok azaldı. Onun modası geçmedi tam tersine şuandaki futbol tam olarak onun modasında oyanıyor. Bence semihte çok iyi iyileştirmeler yapılmalı. Hiç olmazsa listeye koyduğunda talibi çıksın.. bende her seferinde once kayseriden 20m a topuzu alıp sonra kayseriye semihi 20m a satmak zorunda kamlıyım..

Daha detaylı anlatmak isterdim ancak çok uzun oldu umarım beklentilerimi karşılayacak bir FM 2009 goruruz….

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by medievil View Post
    Genel olarak kulüp analizi: FM 2008’de Fenerbahçe’nin antreman ve genç tesisleri beklenenin çok altındaydı. Bence Fenerbahçe’deki tesisler dünyanın sayılı kulüplerinde var. Diyeceksiniz ki madem antreman ve genç tesisleri çok iyi neden Fenerbahçe altyapısından iyi topçular çıkmıyor. Bu tamamen Fenerbahçe kulübünün yapısından kaynaklanan bir durum. Galatasaray kulübünde altyapıdan çıkan adamları çok rahat ilk 11 oynatabilirsiniz. Çünkü onların mazereti var hani fakirler ya o yüzden. Fenerbahçe’de bu durum olamıyor maalesef. Fahri, olcan, Gürhan gibi genç yetenekler altyapıdan çıkıyor ancak forma şansı bulamıyor. Semih bile ancak 25inde kadroya girebildi. Fazla uzatmamak gerekirse bence Fenerbahçe’nin altyapısı ve antreman tesisleri geliştirilmeli.
    Daha once de yazilmisti.

Diger ulkelerdeki bazi takimlarin tesislerini gorunce, tesislerin ozelliklerini okuyunca bizim takimlarimizin tesislerinin esasinda ne kadar geride oldugu goruluyor.

Milan'in ve Sao Paulo'nun dunya capinda futbolcu performansini yukselten labarotuvarlari, Lens'in ligdeki farkli zemin tiplerine benzeyen sahalardan da olusan toplam 30 tane sahasi vs. vs.

Tesisler cok guzel, cok begendim. Avrupa'da boyle tesis yok vs. vs. gibi medyada cikan futbolcu yanitlarina acikcasi inanmiyorum. Bunlari bu tesislerin olmadigi 10-15 sene once de yaziyordu medya, simdi de yaziyor.

Sanırım MTK maçından sonraydı Aragones’in bir açıklaması var. Ben transfer istemiyorum ancak başkan takımın daha iyi olmasını istediği için bu konuda ısrarlı ve bir orta saha oyuncusu alınabilir.. bu açıklama gayet açık. Yani Aziz Yıldırım takıma daha şöhretli oyuncular istiyor. Fm 2007 de Fenerbahçede başkanın bu tarz istekleri oluyor ve kendi kendine transfer yapıyordu. FM 2009’ada bunun yansıtılması gerekli bence.
    Katiliyorum. Ambition 20, Interferece 20 Aziz Yidirim'in kesinlikle sahip olmasi gereken degerler.

Kulübün populeritesi kesinlikle arttırılmalı. Populerite sadece başarıyla ölçülemez bence. Önceki sayfalarda bir arkadaş Fenerbahçenin populeritesinin PSV hatta UEFA kupası alan Zenitten daha yüksek olduğunu söylemiş. O yüzden populeritesinin arttırılmasına gerek yok demek istemiş.. Bunu çok saçma buldum çünkü zenit bir rus takımı. Zenit isterse CL kupasını alsın yinede şöhretli bir takım olamaz. Belkı dünya çapında tanılır ama word class oyuncuları transfer edemez. Bunun nedeni Rusyanın çok soğuk bir ülke olması. Petersburg ve İstanbul çok farklı şehirler. İstanbul dünya başkenti seçilmiş bir şehir. Fenerbahçe ise bu şehrin takımı o yüzden zenit gibi bir takımın populerıtesıyle karşılaştırılmamalı. Benim tek istediğim fm 2009 da Fenerbahçenin alabileceği oyuncuları almak. Örneğin Fenerbahçe ortegayı aldıgında FM de ortegayı almak hayaldi. Oyunda alamazdınız ama Fenerbahçe aldı. Aynı durum Anelka Guiza içinde geçerli. Bence populeritede yuksek bir iyileştirme gerekli.
    Ortega Fenerbahce'ye isteyerek mi geldi? Cok sevdigi kulubu River'in mali kriz yuzunden paraya ihtiyaci vardi, takimda para eden oyunculardan birisi olarak Ortega satildi. Hatta Ortega ilk geldiginde takiminin kendisini satmak zorunda oldugu icin transfer teklifini kabul ettigini, ona kalsa River'den hic ayrilmayacagini soylemisti.

Guiza'ya hic kimsenin yapmadigi bir teklif yapildi. Kulubune de serbest kalma maddesinde yazilan bedel odendi ve transfer edildi.

Oyunculari degerlendirirken bir hastalik var. Dusuk loyalty degeri vermemeyi tercih ediyor genelde herkez. Ambition genelde dusuk veriliyor. Eh tabii o yuzden de oyuncular ayrilmiyor. Takimlarin finansal sorunlari, yansitilmiyor/yansitilamiyor. Eh tabii o zaman da Mallorca oyunculara yuksek maas verebiliyor, oyuncusunu satmak, satilmasina izin vermek zorunda kalmiyor.

Fenerbahce'nin oyunculara odeyebilecegi maas seviyesi yukseltilebilir, yukseltilecek.

Ancak bu demek degil ki, Fenerbahce'yi kontrolunuze aldiginizda siz bu kalitede oyunculari transfer edebileceksiniz. Bunun nedeni de cok basit. Siz Fenerbahce'yi aldiginizda kimse sizi teknik direktor olarak tanimayacak, bu nedenle de kendinizi ispat etmeden once takiminiza gelmek istemeyecektir. Mesela Besiktas, pek taninmayan Ertugrul Saglam'i teknik direktor olarak sectigi icin oyuncu alma konusunda cok sorun yasiyordur eminim. Ama takimin basinda Del Bosque olsa, Besiktas'a gelmek isteyecek oyuncularin sayisinda buyuk patlama olacaktir. Siz oyunda hemen Aragones kadar taninan birisi olmak istiyorsaniz, FMM gibi editorleri kullanmaniz sizin taktirinizde.

Gelelim Semihe forumun son sayfalarını okudum semih için boş kale golcüsü diyenleri, modası geçti diyenleri anlamıyorum.
    Bakin, oyunda kaliteli forvet tanimi, kendi basina gol pozisyonuna girebilen oyuncu olmaktan geciyor. Semih bu tip bir oyuncu degil. Evet son vuruslarini daha gelistirdi. Topa vururken heyecan yapmamayi, kendine guvenmeyi ogrendi. Ama Semih her zaman icin ona asist yapacak orta saha oyuncularina muhtac. Bu da bir gercek. Semih konusunda herkezi yaniltan sey, Semih'in esasinda cok zeki bir forvet olmasi. Zeka olarak bence dunyada sayili forvetlerden birisi. Ancak bunun yaninda fiziksel olarak zayif, teknik acidan da cok ust duzey diyemeyecegimiz bir seviyede. Ama Semih'e ceza sahasi icinde iyi servis yapilirsa, goller bulabilecek bir oyuncu. Oyunda da boyle olmasi gerekir ve hem 8.0.2'de boyle idi, hem de FM 2009'da biraz gelistirilmesi ile beraber boyle olacak. Gerisi teferruat.
    Last edited by perpetua : 11.Ağustos.2008 at 01:20

Quote Originally Posted by perpetua View Post
    Bakin, oyunda kaliteli forvet tanimi, kendi basina gol pozisyonuna girebilen oyuncu olmaktan geciyor. Semih bu tip bir oyuncu degil. Evet son vuruslarini daha gelistirdi. Topa vururken heyecan yapmamayi, kendine guvenmeyi ogrendi. Ama Semih her zaman icin ona asist yapacak orta saha oyuncularina muhtac. Bu da bir gercek. Semih konusunda herkezi yaniltan sey, Semih'in esasinda cok zeki bir forvet olmasi. Zeka olarak bence dunyada sayili forvetlerden birisi. Ancak bunun yaninda fiziksel olarak zayif, teknik acidan da cok ust duzey diyemeyecegimiz bir seviyede. Ama Semih'e ceza sahasi icinde iyi servis yapilirsa, goller bulabilecek bir oyuncu. Oyunda da boyle olmasi gerekir ve hem 8.0.2'de boyle idi, hem de FM 2009'da biraz gelistirilmesi ile beraber boyle olacak. Gerisi teferruat.
    Her oyuncu kendisine asist yapacak orta saha oyuncularına muhtaçtır. En son EURO 2008'e bakacak olursak, atılan gollerde golcülerin hep orta saha oyuncularından gelen toplar ile gol attıklarını görüyoruz. Semih de gol kralı oldu ve tabii ki orta sahadan veya diğer mevkiilerden gelen paslarla, ortalarla gol atacak. Dünyada çok üst düzey oyuncular dışında herkes böyle yapmıyor mu zaten?

Semih'in MTK maçında attığı ikinci gol örneğin, Gençlerbirliği'ne attığı uzaktan gol örneğin, bu gollerde Semih'in payı %100, çünkü golleri asist ile değil, kendi uğraşıyla atıyor. Sanırım senin kastettiğin nokta, Semih'in çalım atarak, adam eksilterek gol atmaması. Bu özelliklerin olmadığı doğru, fakat bu özellikler de onda olsa zaten şu an Real Madrid'de oynuyor olurdu. Semih'in belirgin özellikleri, bitiriciliği, soğukkanlılığı, topsuz alanı, kafası, çalışma oranı ve aklıma gelmeyen bir iki özelliği daha. Mental özellikleri bakımından Türkiye'nin en iyi santraforu olduğunu düşünüyorum Semih'in, eksikleri ise top sürme, ilk temas, orta açma, hız, hızlanma, çeviklik gibi özellikleri.

Merak ettiğim nokta, Semih için 132 CA, 138 PA verilmiş (benim oyunumda şu an bu durumda). Bu kadar az farkın olması şaşırtıcı, sonuçta potansiyeli olan bir futbolcu Semih ve henüz 25 yaşında, bir forvet için genç diyebileceğimiz bir yaşta. Kariyerinin zirvesine de 28-32 yaşları arasında ulaşabilme ihtimali var. PA değeri kesinlikle yükseltilmeli Semih'in.

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by eGowiCh View Post
    Her oyuncu kendisine asist yapacak orta saha oyuncularına muhtaçtır. En son EURO 2008'e bakacak olursak, atılan gollerde golcülerin hep orta saha oyuncularından gelen toplar ile gol attıklarını görüyoruz. Semih de gol kralı oldu ve tabii ki orta sahadan veya diğer mevkiilerden gelen paslarla, ortalarla gol atacak. Dünyada çok üst düzey oyuncular dışında herkes böyle yapmıyor mu zaten?

Semih'in MTK maçında attığı ikinci gol örneğin, Gençlerbirliği'ne attığı uzaktan gol örneğin, bu gollerde Semih'in payı %100, çünkü golleri asist ile değil, kendi uğraşıyla atıyor. Sanırım senin kastettiğin nokta, Semih'in çalım atarak, adam eksilterek gol atmaması. Bu özelliklerin olmadığı doğru, fakat bu özellikler de onda olsa zaten şu an Real Madrid'de oynuyor olurdu.
    Bu ozelliklerin var olmadigini kabul ediyorsun. O zaman birak da CA'nin kac olmasi gerektigine var olan ve eksik olan ozellikleri acisindan bakarak biz karar verelim. Sonucta CA'nin kac oldugundan daha onemli olan ozelliklerin hangi seviyede oldugu var.

Semih'in belirgin özellikleri, bitiriciliği, soğukkanlılığı, topsuz alanı, kafası, çalışma oranı ve aklıma gelmeyen bir iki özelliği daha. Mental özellikleri bakımından Türkiye'nin en iyi santraforu olduğunu düşünüyorum
    Ben daha da ileriye gidiyorum, Avrupa'da zekasini Semih kadar kullanan az forvet var diyorum. Ama bak gor ki zihinsel ozelliklere sahip olmak, akilli olmak bir forvet oyuncusu icin fiziksek ve teknik ozelliklerden cok ama cok daha az onemli.

Merak ettiğim nokta, Semih için 132 CA, 138 PA verilmiş (benim oyunumda şu an bu durumda). Bu kadar az farkın olması şaşırtıcı, sonuçta potansiyeli olan bir futbolcu Semih ve henüz 25 yaşında, bir forvet için genç diyebileceğimiz bir yaşta. Kariyerinin zirvesine de 28-32 yaşları arasında ulaşabilme ihtimali var. PA değeri kesinlikle yükseltilmeli Semih'in.
    Futbolcular esas patlamalarini 22-23 yasina kadar yapiyorlar normade. Bu yastan sonra buyuk gelisme gostermis oyuncular az ve istisna. 25 yasindan sonra bir oyuncunun, zirveye ulasana kadar asagi yukari yilda 2-3 CA puani gelismesinin normal oldugunu varsayabiliriz. Yani Semih'in CA ile PA arasindaki fark 6 ile 9 puan arasinda olmasini normal karsilayabiliriz.

Futbolcular esas patlamalarini 22-23 yasina kadar yapiyorlar normade. Bu yastan sonra buyuk gelisme gostermis oyuncular az ve istisna. 25 yasindan sonra bir oyuncunun, zirveye ulasana kadar asagi yukari yilda 2-3 CA puani gelismesinin normal oldugunu varsayabiliriz. Yani Semih'in CA ile PA arasindaki fark 6 ile 9 puan arasinda olmasini normal karsilayabiliriz.
    Benim anlamadığım nokta, Semih madem bu kadar kötü teknik özelliklere sahip ise neden EURO 2008'de 3 gol attı? Bana bunu açıklayabilir misin? David Villa 4 gol atarken, Semih 3 gol attı ve birçok dünyaca ünlü golcüden daha fazla gol attı. Hadi diyelim ki bu tesadüftü, Şampiyonlar Ligi'nde sonradan girdiği Sevilla maçında bir gol attı, ilk onbir başladığı PSV maçında da bir gol attı. Turkcell SüperLig'de kaliteli golcülere rağmen gol krallığı ipini göğüsledi, üstelik belki de en az süre alan isim olmasına rağmen.

25 yaşında futbolcuların FM Genie Scout'tan listesini çıkardım (forvetlerin). Semih için verilen 6-9 arasında CA ile PA farkı varken, birçok futbolcunun farkı oldukça yüksek. CA ile PA arasındaki farkın 15'ten fazla olduğu futbolcu sayısı 60-70 civarında. Bu oyuncularda bu denli farklar mevcutken, kiminde 60 fark, kiminde 27 fark, kiminde 18 fark, neden Semih'te bu kadar az bir fark var? Semih benim oyunuma göre 132 CA'ya sahip ve potansiyeli olan 138 CA'ya eriştiğinde sadece bitiriciliği 13'ten 14'e ve çevikliği 11'den 12'ye yükseliyor, yani bir puan artıyor.

Semih'in bana göre bitiriciliği kariyerinin zirvesinde 16-17 seviyelerine gelmeli, soğukkanlılığı kesinlikle artmalı (12 seviyesi çok düşük), penaltı değeri 16 olmalı, uzun şutları da biraz daha artmalı ve diğer mental özellikleri arttırılmalı. Pavlyuchenko'nun dahi bitiriciliği 16, uzun şutları 16, penaltısı 17.

Semih'in şu an benim oyunumda bitiriciliği 13 iken, esas anlamadığım nokta ise nasıl oluyor da Galatasaraylı Çağrı Yarkın'ın bitiriciliği 15 olabiliyor? Yine Çağrı'nın soğukkanlılığı 16 değerinde, ancak Semih'in 12 değerinde. Cem'in de bitiriciliği 13, yani çok tuhaf, Cem Sultan ile Semih aynı bitiriciliğe mi sahip? Yine Batuhan'ın bitiriciliği Semih ile aynı, hatta soğukkanlılığı Semih'ten bile fazla.

Nesil
    2005
    Yer
    Republic Of Fenerbahçe

Benim anlamadığım nokta, Semih madem bu kadar kötü teknik özelliklere sahip ise neden EURO 2008'de 3 gol attı? Bana bunu açıklayabilir misin? David Villa 4 gol atarken, Semih 3 gol attı ve birçok dünyaca ünlü golcüden daha fazla gol attı. Hadi diyelim ki bu tesadüftü, Şampiyonlar Ligi'nde sonradan girdiği Sevilla maçında bir gol attı, ilk onbir başladığı PSV maçında da bir gol attı. Turkcell SüperLig'de kaliteli golcülere rağmen gol krallığı ipini göğüsledi, üstelik belki de en az süre alan isim olmasına rağmen.

25 yaşında futbolcuların FM Genie Scout'tan listesini çıkardım (forvetlerin). Semih için verilen 6-9 arasında CA ile PA farkı varken, birçok futbolcunun farkı oldukça yüksek. CA ile PA arasındaki farkın 15'ten fazla olduğu futbolcu sayısı 60-70 civarında. Bu oyuncularda bu denli farklar mevcutken, kiminde 60 fark, kiminde 27 fark, kiminde 18 fark, neden Semih'te bu kadar az bir fark var? Semih benim oyunuma göre 132 CA'ya sahip ve potansiyeli olan 138 CA'ya eriştiğinde sadece bitiriciliği 13'ten 14'e ve çevikliği 11'den 12'ye yükseliyor, yani bir puan artıyor.

Semih'in bana göre bitiriciliği kariyerinin zirvesinde 16-17 seviyelerine gelmeli, soğukkanlılığı kesinlikle artmalı (12 seviyesi çok düşük), penaltı değeri 16 olmalı, uzun şutları da biraz daha artmalı ve diğer mental özellikleri arttırılmalı. Pavlyuchenko'nun dahi bitiriciliği 16, uzun şutları 16, penaltısı 17.

Semih'in şu an benim oyunumda bitiriciliği 13 iken, esas anlamadığım nokta ise nasıl oluyor da Galatasaraylı Çağrı Yarkın'ın bitiriciliği 15 olabiliyor? Yine Çağrı'nın soğukkanlılığı 16 değerinde, ancak Semih'in 12 değerinde. Cem'in de bitiriciliği 13, yani çok tuhaf, Cem Sultan ile Semih aynı bitiriciliğe mi sahip? Yine Batuhan'ın bitiriciliği Semih ile aynı, hatta soğukkanlılığı Semih'ten bile fazla.
    Gol atmak sadece Bitiricilik ile olmuyor egemen. Yani cem ile semih'i aynı pozisyona sokarsak cem daha iyi bir bitiriş yapabilir. Fakat hiç bir zaman birebir aynı olamaz hiç birşey. Parmak izi gibi her şey farklıdır. Semihin golcülük özelliği bitiricilik yanına eklenen bir çok özelliğin eseri. Cem'de ise sadece bitiricilik ve bir kaç özellik iyi sayılabilecek seviyede. Ama Mental açıdan farklar büyük.

Quote Originally Posted by EreN View Post
    Gol atmak sadece Bitiricilik ile olmuyor egemen. Yani cem ile semih'i aynı pozisyona sokarsak cem daha iyi bir bitiriş yapabilir. Fakat hiç bir zaman birebir aynı olamaz hiç birşey. Parmak izi gibi her şey farklıdır. Semihin golcülük özelliği bitiricilik yanına eklenen bir çok özelliğin eseri. Cem'de ise sadece bitiricilik ve bir kaç özellik iyi sayılabilecek seviyede. Ama Mental açıdan farklar büyük.
    Gol atmaktan bahsetmedim zaten. Sen Cem Sultan'ın veya Çağrı Yarkın'ın Semih'ten daha iyi bir bitirici olduğunu mu düşünüyorsun? Ben şahsen düşünmüyorum, Semih bu iki oyuncudan çok daha iyi bir bitirici. Hangisi hangisinden daha iyi bir golcü diye kıyaslama yapmadım, bitiriciliklerini kıyasladım ve bana göre Semih bu saydıklarımdan çok daha iyi bir bitiriciliğe sahip olmalı.

Nesil
    2003

Benim anlamadığım nokta, Semih madem bu kadar kötü teknik özelliklere sahip ise neden EURO 2008'de 3 gol attı?
    Kotu teknik ozelliklere sahip demedim. Cok ustun teknik ozelliklere sahip degil Semih. Bu da gercek.

Semih'ten Villa gibi topla dripling yapmasini bekleyemezsin.
    Semih'ten Villa gibi iyi top kontrolu ile rakibin ustune gitmesini bekleyemezsin.

Euro 2008'de gollerine bakalim.

1. Isvicre: Nihat'tan cok guzel bir orta, Semih topun gidecegi yeri iyi tahmin edip hareketleniyor. Top ile kafasini bulusturuyor ama kafa vurusu cok iyi degil. Kalecinin eline carparak iceriye giriyor.

2. Hirvatistan: Rustu'den gelen uzun top. Orada hala kim oldugunu cozemedigim (Tuncay olabilir) bir oyuncumuz topa dogru sol taraftan gelip defansin dengesini bozuyor, yerde seken topa Semih daha once reaksiyon veriyor ve tek yapabilecegi seyi, yani topu kaleye dogru bir sekilde vurmayi dusunuyor. Iki Hirvat oyuncunun arasindan gecen top 90a gidiyor.

3. Sag kanatta Sabri rakibini ekarte ediyor, on direge dogru cok dogru bir kosu yapan Semih'e dogru topu yolluyor, semih dokunuyor ve kotu cian Lehmann'in yanindan top kaleye giriyor.

Klose'nin golunde Rustu'nun kotu cikisini suclamayi biliyoruz. Ancak orada Klose'nin ne kadar iyi yukselmis oldugu, hatta Lahm'in guzel ortasi gozumuzden kaciyor. Semih'in golune bakarken Lehmann'in kaleyi iyi kapatamadigini gormezden geliyoruz, Sabri'nin pozisyonu hazirlayisini atliyoruz ama tek dokunusu Semih'in attigi guzel gol olarak hanemize yaziyoruz.

Ama durum farkli.

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Kotu teknik ozelliklere sahip demedim. Cok ustun teknik ozelliklere sahip degil Semih. Bu da gercek. .
    Katılıyorum.

Semih'ten Villa gibi iyi top kontrolu ile rakibin ustune gitmesini bekleyemezsin.
    .
    ewet bunada katılıyorum. Villadanda semih kadar iyi pozisyon almasını beklemem (off the ball)

1. Isvicre: Nihat'tan cok guzel bir orta, Semih topun gidecegi yeri iyi tahmin edip hareketleniyor.
    Top ile kafasini bulusturuyor ama kafa vurusu cok iyi degil. Kalecinin eline carparak iceriye giriyor. .
    tekrar izlemeni tavsiye ederim semih te top ta bir yöne hareketleniyorlar ve semih topa ulaşabilmek için koşuyor. o pozisyonda başka bir vuruş bekleyemezsiniz. Başka bir vuruş denese top tribünlere gider yani havalanır. Mesela hakan şükürün 2 sene önceki olaylı maçta attığı kafa golü gibi bir vuruş bekleyemezsiniz. vuracağı en iyi şekilde vurdu semih ki kafa vurmayı çok iyi biliyor bence. ki bu gol herşeyden evvel yine off the ball golü.

2. Hirvatistan: Rustu'den gelen uzun top. Orada hala kim oldugunu cozemedigim (Tuncay olabilir) bir oyuncumuz topa dogru sol taraftan gelip defansin dengesini bozuyor, yerde seken topa Semih daha once reaksiyon veriyor ve tek yapabilecegi seyi, yani topu kaleye dogru bir sekilde vurmayi dusunuyor. Iki Hirvat oyuncunun arasindan gecen top 90a gidiyor.
    .
    buda off the ball ve composure
    3. Sag kanatta Sabri rakibini ekarte ediyor, on direge dogru cok dogru bir kosu yapan Semih'e dogru topu yolluyor, semih dokunuyor ve kotu cian Lehmann'in yanindan top kaleye giriyor.

Klose'nin golunde Rustu'nun kotu cikisini suclamayi biliyoruz. Ancak orada Klose'nin ne kadar iyi yukselmis oldugu, hatta Lahm'in guzel ortasi gozumuzden kaciyor. Semih'in golune bakarken Lehmann'in kaleyi iyi kapatamadigini gormezden geliyoruz, Sabri'nin pozisyonu hazirlayisini atliyoruz ama tek dokunusu Semih'in attigi guzel gol olarak hanemize yaziyoruz.
    .
    klose çok iyi yükseldide klosenin yükselmesi zaten çok yüksek
    lahm güzel orta falan yapmadı canım topun dibine kesme vurdu. Ne sert ne kavisli. Bombeli bir orta işte
    stoper stoper olsaki değil mehmet topal stoper değil. çıkar uzun boyuyla alır. kaleci kaleci olsaki bekler çizgide zaten bombeli olan topu hücum oyuncusu vursa bile top kaleye hızla gitmez kurtarma şansı çok yüksek olur. diyelimki çıkma kararı verecek baştan verir kloseye gelmeden çıkıp alır.

Bu arada bütün gollerini çok üstün bir off the ball yeeneğiyle atan adamın neden bu yeteneğini 16-17 veriyoruz anlamıyorum doğrusu

tabi bunlar benim düşüncelerim

saygılar
    .
    .
    .
    Birleştirilen Mesaj:
    Quote Originally Posted by ABOOO View Post
    Emin misin para vermediğine?
    Messi'yi sanırım 2M$'a aldılar Arjantin'den.
    Ben 13 yaşından beri barcelonada olduğunu biliyorum 18 yaşında a takımda oynamaya başladığına göre 5yıdlır fb alt yapısında değildi herhalde barcelona alt yapısında olacak
    Hiçkimse satmaz takımı, geçeceksiniz bu lafları, .
    Satar 6 aydır sakat olan servet kaburgasında kırıkla oynar. Kılı döndü diye Gökhan zan çıkar portekiz maçından
    transfer olan oyuncu da, altyapıdan çıkan wonderkid de mulu ise oynar, mutsuz ise oynamaz..
    ben farklı bişey mi dedim. Ben ekstaradan maçına göre farklı oynar dedim. Lincoln küçük bir çekmede kenara atar kendini mehmet topal can acısıyla oynar. Alex çekmede çıkar deivid çekmede çıkar fenerden kim çıkmaz. ? herkes çıkar herkes profesyonal. tabi kendine profesyonal. kendine kadar müslüman olmak gibi.
    Çok da anlam ifade eder şampiyonluk, profesyonel oyuncu maç ayırmaz.
    Gs'ın yaptığını kabul edebilmek amaçlı ve Fenerbahçe'ye oynamak amaçlı söylüyorsun Sinan, sana hiç yakıştıramıyorum bunu...
    Yok böyle birşey benim objektifliğimi herkes bilir. bu forumda da tanıdığım tanımadığım çok kişiden objektif olduğum için övgü aldım. objektifliğimi tartışmam ama seninkini tartışırım. Unutma ben xavi alonsa fenerbahçeye gelse sevinirim sen oliviera gelse üzülürsün.
    Gs o kadar genç oyuncu ile oynuyor, o zaman niye hala Kewell'ı, Meria'yı alıyor?...
    doğru yapıyor çünkü sadece gençlerden kurulu bir kadro büyük kaoslar içine girerse atlatamaz kötü gidişi iyiye çevirmekte zorlanır. doğru olan genç ve yaşlı oyuncuları kaynaştırmaktır. tabiki barışın hırsının yanında kewell in tecrübesi olmalı da fenerbahçede tecrübe yığınla varken hırs nerde?
    hem yaşlı oyuncunun olmaması hem genç oyuncunun olmaması daima problemdir. her zaman ikisinden de bulunmalı. (bu yıl galatasarayın yaşlılarının saha içi profesyonalliği çok çok düşük olduğu için galatasaray lider sıkıntısı çekebilir)
    Emre Güngör'ün, Semih Kaya'nın ne suçu vardı??...
    emrenin bi suçu yok geleceğin bülent korkmazı oluyor emin adımlarla. servet 1 seneye kalmaz avrupaya gidince meira = popescu bülent = emre ikilisi tekrar gelir.
    semih kaya nın da suçu yok zamanı var

Altyapıda 3-4 senede 1 oyuncu ya çıkar ya da hiç çıkmaz.??...
    o fenerbahçe alt yapısı. galatasaray alt yapısından uğur sabri arda aydın var son 4 yıldır çıkan (her bir yıla bir tane düşüyor) demekki her sene bir yıldız beleşe geliyor galatasaraya
    Bir çoğundan birşeyler beklersin ama o seviyeye çıkamazlar, işin gerçeği bu, .??...
    çıkarmayı bilirsen çıkarırsın 16 yaşından beri her kulube adamı kiralarsan 4 yıl kiralayıp sırf şampiyonlar ligine bildirmek için elinde tutarsan 4-5 attığın maçlarda bile 20 dk adama görev vermezsen çıkaramazsın tabiki
    değil gürhan maradona olsa çıkamaz.
    olcan ilk oynadığında fırtına gibiydi 3 yıldır kiralıyorsun.. ee nedir yani ne zaman dönecek bu adam.
    volkan çıktı koydun kaleye çatır çatır oynadı saçma bir sebeble kestin adamı gereksiz yere koydun 33 yaşında gelecek vaad eden kalecini rüştünü oraya 1 sene idare etti bir sakatlandı. bir baktınki ne volkan kalmış ne bişey ee suç kimin volkanınmı
    gelecekteki 10 seneni kime vereceksin volkana mı rüştüyemi
    senin elinde iki kaleci olsa biri 23 biri 33 olsa ikiside 130 ca olsa 1. kalecini hangisi yaparsın?
    bu yüzden çoğu takım U17, U19 oyuncularını toplar.
    Barca gibileri de Messi'yi getirir, altyapıya alır bu kadar basit..??...
    hadi messi süper yetenek diyelim 13 yaşında transfer ettiler. onu transfer sayalım tamam.
    Casillas tamı transfer edildi. hayır alt yapıdan çıktı. dünyanın en iyi kalecisi alt yapıdan çıktı. casillas sende olsa volkandan farklı muamelemi görürdü sanıyorsun. yada mancester onca yıldız varken fletcher ı oynatıyor ısrarla neden ? boşu boşunamı oynatıyor.

Yaşlı oyuncular olmazsa olmaz,,, genç oyuncularda olmazsa olmaz.
    Barcelona, Arsenal diye hayal görüyor insanlar, o takımların altyapısı sürekli oyuncu transfer ediyor, hatta Arsenal'in hemen hemen hepsi yabancı altyapıdan çıkanların..

Senin Arsenal gibi 30 tane antrenman sahan olsun, gel ondan sonra bahset altyapıdan....??...
    tabiki onların galatasaraydan farkı var ama bu liginde açık ara en iyisi alt yapı konusunda galaasaray.
    senin elinde u bilmemkaçların hepsinde direk 11 oynamış volkan babacan vardı. isanbulspora kiralandığı ilk yıl izlediğim bütün maçlarda süper oynadı. full sezon geçirdi. şimdi 2. kaleci olma zamanı geldi. ancak hala bir kaleci daha aranıyor. alınacakta muhemelen

eee ne olacak alınınca babacana bye bye olacak
    Last edited by extensor : 11.Ağustos.2008 at 22:53 Reason: Mesajınız Otomatik Birleştirilmiştir. (Turksportal Yönetimi)
    Fikirlerim burada

Kotu teknik ozelliklere sahip demedim. Cok ustun teknik ozelliklere sahip degil Semih. Bu da gercek.

1. Isvicre: Nihat'tan cok guzel bir orta, Semih topun gidecegi yeri iyi tahmin edip hareketleniyor. Top ile kafasini bulusturuyor ama kafa vurusu cok iyi degil. Kalecinin eline carparak iceriye giriyor.

Ama durum farkli.
    Evet, Villa gibi dribling yapmasını Semih'ten bekleyemezsin belki ama Semih gibi pozisyon alma ve seziyi de David Villa'dan bekleyemezsin.

EURO 2008 gollerinin dışına en son MTK gollerine bakarsak, her türlü şey var.

1. golünde pozisyonu takip ediyor ve golünü atıyor. Pozisyonu oluşturan, sırtı dönük olarak topu saklayan da Semih.
    2. golünde müthiş bir aşırtma vuruşu yapıyor. Bu teknik değil de nedir? Tekniği zayıf olan bir oyuncu Alexvari aşırtmayı yapabilir mi? Soğukkanlılık, özel yetenek, teknik ve bitiricilik gibi özelliklerin ön plana çıktığı bir gol olsa gerek.
    3. golünde yine çok iyi bir bitiricilik var. R.Carlos'un şutunu önünde bulur bulmaz bekletmeden yerden isabetli bir vuruş yapıyor.
    4. golünde ise yine topsuz alanda ne kadar etkili olduğu kanıtlanıyor, takip iyi, kafa vuruşu iyi ve gol.

Çağrı Yarkın, Cem Sultan bunları yapabiliyor mu acaba, bitiricilikleri ve soğukkanlıkları çok daha iyi de şu an oyunda, o yüzden dedim

Nesil
    2006
    Yer
    İzmir

Futbol bilgine çok güvendiğim biri olduğun için sadece bu iki konuya şaşırdım belirtmek istedim.Semih orda başka türlü kafa vuramazdı.Ancak o şekilde kafa vurması gerekirdi ki pek çok oyuncu o topa düz vururdu ve epey yukarıdan giderdi.

2.durumda ise o pozisondaki isim Emre Aşık'tı bu kadar önemli bir maçın o kadar önemli bir anını hatırlamamam şaşırttı beni

Çağrı Yarkın ve Cem Sultan konusunda katılyorum.Bu özellikler neye göre iyi paf ligine göre ise olabilir sanırım sonuçta duyduğumuz isimler süper lige çıktıkları zaman da bu kadar etkili olabilecekler mi ikisini de izlemediğim için birşey söyleyemem.

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by medievil View Post
    Bu tamamen Fenerbahçe kulübünün yapısından kaynaklanan bir durum. Galatasaray kulübünde altyapıdan çıkan adamları çok rahat ilk 11 oynatabilirsiniz. .
    Bunun parayla alakası yok. Bunun yapıyla kültürle alakası var. Dünyanın en zengin kuluplerinden barcelona. Victor Valdesi Olegueri Puyolu Xaviyi İniestayı Dos Santosu Messi yi Bojanı para vermeden kendi bünyesinden çıkardı
    real madrid casillas ve salgadoyu çıkardı.
    Şunuda düşün paralar saçarak aldığın adamlar kendileri için şampiyonlar ligi çeyrek finali oynarda lig şampiyonluğu için o kadar bastırmaz. Çünkü o yıldızlara çok anlam ifade etmez lig şampiyonluğu. Bursa maçını bünyenden yetişen yada 400 bin dolara aldıklarınla alırsında. Satar seni milyon dolarlık bebekler öyle maçlarda.
    Last edited by EreN : 11.Ağustos.2008 at 14:03
    Fikirlerim burada

Nesil
    2001
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by extensor View Post
    Bunun parayla alakası yok. Bunun yapıyla kültürle alakası var. Dünyanın en zengin kuluplerinden barcelona. Victor Valdesi Olegueri Puyolu Xaviyi İniestayı Dos Santosu Messi yi Bojanı para vermeden kendi bünyesinden çıkardı
    real madrid casillas ve salgadoyu çıkardı.
    Şunuda düşün paralar saçarak aldığın adamlar kendileri için şampiyonlar ligi çeyrek finali oynarda lig şampiyonluğu için o kadar bastırmaz. Çünkü o yıldızlara çok anlam ifade etmez lig şampiyonluğu. Bursa maçını bünyenden yetişen yada 400 bin dolara aldıklarınla alırsında. Satar seni milyon dolarlık bebekler öyle maçlarda.
    Emin misin para vermediğine?
    Messi'yi sanırım 2M$'a aldılar Arjantin'den.

Hiçkimse satmaz takımı, geçeceksiniz bu lafları, transfer olan oyuncu da, altyapıdan çıkan wonderkid de mulu ise oynar, mutsuz ise oynamaz.

Çok da anlam ifade eder şampiyonluk, profesyonel oyuncu maç ayırmaz.
    Gs'ın yaptığını kabul edebilmek amaçlı ve Fenerbahçe'ye oynamak amaçlı söylüyorsun Sinan, sana hiç yakıştıramıyorum bunu.

Gs o kadar genç oyuncu ile oynuyor, o zaman niye hala Kewell'ı, Meria'yı alıyor?
    Emre Güngör'ün, Semih Kaya'nın ne suçu vardı? Altyapıda 3-4 senede 1 oyuncu ya çıkar ya da hiç çıkmaz.Bir çoğundan birşeyler beklersin ama o seviyeye çıkamazlar, işin gerçeği bu, bu yüzden çoğu takım U17, U19 oyuncularını toplar.
    Barca gibileri de Messi'yi getirir, altyapıya alır bu kadar basit.

Yaşlı oyuncular olmazsa gençler ligi devam ettiremezler, en ufak bir düşüşte takım tepetaklak olur, bir daha da düzelemez..

Barcelona, Arsenal diye hayal görüyor insanlar, o takımların altyapısı sürekli oyuncu transfer ediyor, hatta Arsenal'in hemen hemen hepsi yabancı altyapıdan çıkanların..

Senin Arsenal gibi 30 tane antrenman sahan olsun, gel ondan sonra bahset altyapıdan..

Semih'in değerlerinin ve CA'sının yükselmediğini kim söyledi ki?
    TURKSPORTAL Interactive - FM Türkiye

Cengiz Haskan
    Fenerbahçe Araştırmacısı

Mesaj Yetkileri