Quote Originally Posted by eloy View Post
Biraz geç cevap veriyorum her zaman ki gibi

Alıntıdır:
1957-1958 sezonuna kadar UEFA, ülkemizdeki futbol maçlarının bölgesel bir lig şeklinde oynanmasından dolayı bu ligde şampiyon olan takımı, ulusal (ülke çapında) bir ligimiz olmadığı için lig şampiyonu olarak kabul etmemiş ve Şampiyon Kulüpler Kupası na katılmasına izin vermemiştir.1957-58 sezonundan itibaren, gerçek anlamda deplasmanlı, ülke çapında bir lig yapılmış ve o ligde Beşiktaş 2 sezon üst üste şampiyon olmuştur. Bu şampiyonluklar, UEFA tarafındangerçek bir lig şampiyonluğuolarak kabul edilmiş ve o iki sezon Beşiktaş Şampiyon Kulüpler Kupası na katılmaya hak kazanmıştır.

1959-60 sezonundan itibaren bu ligin statüsü aynı kalarak sadece ismi değiştirilerek “Türkiye Profesyonel 1. Futbol Ligi” olmuştur. Ancak oynanan lig, daha önceki 2 sezondan farklı değildi. Bu yüzden birkaç yıl önce rahmetli Cenk Koray büyük gayret göstermiş ve Beşiktaş ın ve o dönemdeki futbolcularının emeğinin hakkını almaları için büyük yol kat etmiş ancak ömrü yetmemiştir. Sonuçta UEFA nın da inceleyip onaylamasıyla Federasyon tarafından bu 2 şampiyonluk Beşiktaş a “iade” edilmiştir.

Eğer tersi olsaydı, 2 sezon önce Süper Lig olarak ismi değişen futbol ligimizin de öncesi sayılmamalı ve sadece Fenerbahçe'nin 3 Galatasaray'ın 2 ve BJK nin 1 şampiyonluğu olmalıdır.

Sonuç olarak, lig aynıydı ama sadece ismi değişmişti. Aynen 2 sezon önce Türkiye 1 Futbol Ligi nin, Türkiye Süper Ligi olması gibi...
Detaylarda anlaşamama sorunumuz var sanırım.

1959'da oynanmaya başlanan lig, sadece bir isim değişikliği değil. Bunu da TFF resmi açıklamasında, Turkiye Federasyon Kupası'nın Türkiye Birinci Profesyonel Liginin önceki hali olarak kabul edilemez diye belirtmiş zaten.

Beşiktaş yukarıda yazdığını savunmuş ancak TFF bunu kabul etmemiş. Kabul etmediği için de Türkiye Birinci Ligi'nin başlangıç tarihi olarak 1959 kabul ediliyor.

Yani sizin gösterdiğiniz yapılan itirazın metini. Benim gösterdiğim bu itiraza verilen cevabın metini.

Ben bugün TFF'na yazılı itiraz yapayım ve diyeyim ki Galatasaray İstanbul Ligi Şampiyonu olarak Şampiyon Kulüpler Kupasına 1956-57 sezonunda katılmıştır. UEFA Galatasaray'ı bu kupaya kabul ettiğine göre Galatasaray bir önceki yıl (yani 1955-56) Türkiye Şampiyonu olmuştur. Bu nedenle bütün İstanbul Ligi Şampiyonlukları Turkiye Birinci Ligi Şampiyonluğu olarak kabul edilmelidir.

TFF'da resmi bir açıklama yapıp, İstanbul Ligi'nin Türkiye Birinci Liginin öncesi olarak kabul edilemeyeceğni belirtsin.

Ama ben yaptığım itirazı doğru kabul ettiğim için, Federasyon'un veriği kararı tamamen gözardı ederek Galatasaray'ın ilk defa Şampiyon Kulüpler Kupası'na katıldığı yıldan önceki başarıyı Türkiye Birinci Ligi Şampiyonluğu olarak kabul edeyim. Oyunda bu şampiyonluğu ekleyeyim, hatta gidip bir internet sitesi yapıp bu şampiyonluğu Galatasaray'a mal edeyim, hatta Vikipedya'dya da bunu ekleyeyim. Ne de olsa 4-5 farklı yerde yazılı görülürse bir süre sonra insan sorgulamadan kabul eder. Sizin savunduğunuz budur.

Yukarıda da yazdığım gibi. Beşiktaş'ın bu iki şampiyonluğu Türkiye Şampiyonluğu olarak kabul edilmiş, ancak Türkiye Birinci Ligi olarak kabul edilmemiştir. İşin özü de budur. Benim itirazım da Beşiktaş'ın Türkiye Şampiyonu olup olmadığı değildir. Benim itirazım Beşiktaş'ın bu şampiyonlukların Türkiye Birinci Ligi Şampiyonluğu olarak kabul ettirilmesinedir.

Kısaca, Türkiye Şampiyonluğu ≠ Türkiye Birinci Lig Şampiyonluğu