1 ile 30 arası toplam 206 sonuç

Konu: FM2009 - Türkiye Datası

Threaded View

Öncelikle herkese merhaba diyerek başlamak istiyorum,yazacaklarım FM 8.0.2 ile olduğundan nereye yazacağımı tam oalrak kestiremediğim için buraya yazıyorum eğer bi hata varsa görevli arkadaşlardan gerekli yere taşımalarını rica ediyorum..

Forum üzerindeki CA/PA tartışmalarını her sene büyük ilgiyle takip ediyorum,yazılan görüşleri,istenenleri kaçırmadan her takım için tek tek okuyorum ama öneride bulunmak pekte işime gelmedi belki görüşlerimin tersliği sebebiyle tepki alıp bazı tartışmaların içine girmemek için.
    TSİ'nin yaptığı Türkiye datalarını FM camiası içinde belkide en sert şekilde eleştirenlerden biriyim az çok tanıyanlar vardır beni.Fakat 8.0.2 için hiç bir yorumda bulunmamıştım şimdi bu konudaki yorumumu yapmak istiyorum.

En başta aklımda sürekli Perpetua'nın ben Galatasaray'la uzun vadede çok başarılı oldum,yerli oyuncularıda emek vererek yetiştirdim ve bazı yabancı oyunlarla harmanlayıp hem finans hemde sportif başarı anlamında oyunda gerekli başarılar gerçekleştirdim demesini önceleri çok yadırgamıştım.Tuttuğum takım olan Galatasaray ile 8.0.2'de hiç kariyer yapmadığımdan Galatasaray ile bir oyun açmaya karar verdim.Oyuncuların üzerinde hiç oynama yapılmamış sadece transferlerin gerçekleştirildiği profesyonel ve başarılı bir güncelleme indirdim,Galatasaray'da ise sadece yeni stada geçiş tarihini 29.10.2009,stad isminide Ali Sami Yen Arena yaptım.

Oyuncular üzerinde ise Baros'un bitiricliğini 14,Yaser'in potansiyelini -9,Arda'nın PA'sını 172 tekniğini 17,Mehmet Topal'ın PA'sını 161,Servet'in PA'sını 155,Alparslan Erdem'in profilinde biraz düzenlemeye gidip PA'sını 140 yaptım.Kewell'ın sadece top sürme ve teknik özelliklerinde 1-2 puanlık oynama yaptım.Beşiktaş,Galatasaray,Fenerbahçe ve Trabzonspor'un tanınmışlıklarını 50'şer puan artırdım.Finansa hiç dokunmayıp,olduğu gibi bıraktım.

TSL'nin tanınmışlığına hiç dokunmadım.Data üzerinde yaptığım değişiklikler bunlar.

İlk sezonki tek transferimse Leandro Gioda oldu,gerçi aldıktan sonra ne kadar gereksiz bir transfer yaptığımı anladım ama transfer bedelinin yalnızca 4 trilyon olması bu durumu biraz affedilebilir kılıyordu.

Lig başladı taktiğim 4-1-2-2-1'di herşeyi özenle ayarladım ve düzelttim,oyunda gerçeğe uygun olarak ligin ilk maçlarında oldukça zorlandım,taktiğimi oturtamadım golcülerim ve yeni transferler (Kewell,Meira) bekleneni veremiyordu ama uğraşlarım sonucu bir parça düzelmeye gitti takım ama ligde yinede istenen şekilde oynamıyordum,maçlar birbirini kovaladı ve berabere kalma hastalığım yüzünden ligdeki avantajı Fenerbahçe'ye kaptırıp 2.likle yetindim

Şampiyonlar Liginde ise korku filmi gibi bir durumumuz vardı.İçerde Bayern'i 1-0,ManU'yu 2-1 yendim,Steaua'yı içerde dışarda mağlup ettim ama dışarda aldığım 2 yenilgi belkide rekor puanla guruptan çıkmamı engelledi,buradan UEFA'ya gittik..
    UEFA'da rakibimiz Hamburg'du ama deplasmanda 1-0 yenilip kendi evimizde 3-2 yenmemize rağmen deplasman golü kuralıyla elendik..

Türkiye kupasında yarı finalde İstanbul Büyükşehir Belediye'ye fiyasko bir şekilde 1-1 ve 0-0 lık skorlarla elendik,yani sezon başında koyulan 3 hedefin 3ündede elimizde sıfır vardı.Baros sezonun ortalarına doğru açıldı ama önemli maçları geçtiğimiz için gecikmeli bir açılma oldu.

Kewell 21 asist yaparken Baros'ta 26 gol atarak yıldızlaştı.Tabi bu arada Arda ve Yaser'i sürekli oynatıp önemli oyuncuların hepsine kendilerine özel antremanlar vererek gelişimlerinde bir parça etki yarattım.

Umutlarımızı 2. sezona taşırken eldeki yabancılardan kurtulmayı sadece Baros ve Kewell'ı elde tutmayı hedeflemiştim fakat Kewell'a Totenham'dan 17 trilyon Baros'ada West Ham'dan gelen 20 trilyonluk teklifleri reddetmeden kabul ettim ardından Linderoth 8 trilyona Fiorentina'ya giderken Arda 28 trilyon!2 Roma'nın yolunu tuttu,buradan gelen paralarla Gignac,Vidal,Ustari ve Dayro Moreno'yu aldım bu 4 oyuncunun toplam transfer ücreti 50 trilyondu tabi taksitli olarak aldım birçoğunu..kadroda değişimi başlatmış yerli oyuncularımada ağırlık vermiştim,onlarda gelişimlerini sürdürürken A takımda oynamaya devam ediyorlardı..Bu sezonda şampiyonluğu harika bir lig yarışı sonunda Gaziantep'in elinden son maçta almayı başardım.

Şampiyonlar Ligi'nde ise bu kez 10 puanla gurup lideri olup garip bir şekilde Liverpool'un bulunduğu guruptan çıkmayı başardık.

Yarı finalde ise Barcelona doğal olarak darmadağın etti bizi ve elendik yavaş yavaş yükseliyorduk avrupada çok maç yapmanın verdiği etkiyle dünya sıralamasında 47.liğe kadar yükseldik.

Türkiye kupasında ise final oynayıp finalde Trabzonspor'u 3-1 geçerek kupaya uzandık.

3. sezonda ise kulüp 18 trilyon transfer bütçesi verdi geçen sezonki başarımızdan ötürü sanırım.Bir sezon önce aldığımız Ustari'yi Milan'a 42 trilyona satarken Carrusca'da 7 trilyona Deportivo'ya gitti.Ustari'den gelen parayla Christian Maidana,Corinthians'tan kaleci Felipe,Udinese'den Gökhan İnler'i aldık.

Bu 4 transferin toplam maliyeti taksitli olarak 54 trilyonu buluyordu ve bütçede azalma olmasına rağmen herhangi bir kriz ortamı oluşmadı bnun istediğim oyuncuyu alırken benim önerdiğim şartların kabul edilmesini istememde büyük etkisi var.Primler,maç başına ücretler yıllık ücret vs..

Ligde 3. sezonumuzda taktiğimizi ve kadromuzu tam oturttuğumuz için artık daha başarılı olmak için önümüzde bir engel kalmamıştı..

Ligi en yakın takipçimiz Fenerbahçe'nin açıkara önünde lider bitirerek şampiyonluğa uzandık.

Şampiyonlar Ligi'nde ise guruptan çıkamadık,yolumuza UEFA'da devam edip yarı finalde Middlesbroug'a evimizde 11 ve deplasmanda aldığımız 3-2 yenilgi nedeniyle elendik.

Türkiye kupasında ise finalde Gaziantepsor'u 3-1 yenerek kupayı aldık.

Şimdi 4. sezonu oynuyorum,transfer sezonunda Victor Obinna ve Farfan'ı bedavaya alıp bütün imkanlarımızı kullanıp taksit yaparak fantastik bir hareketle eski yıldızımız olan Arda Turan'ı 50 trilyona takıma geri getirip kulüp dengelerini altüst etsekte kulüp bundan memnun oldu..

Şuan ligde 26.maçlar oynanıyor Galatasaray,Fenerbahçe ve Tranzonspor aynı puanda ilk 3 sırayı olusturuyoruz.CL'de ise çeyrek finaldeyiz rakip Roma.Türkiye kupasında ise yükseliyoruz..

2011-2012 sezonundaki kadrom ise şöyle

Gençlerim ve kadroda yer bulamayanlar ise şunlar..

Kulübün genel bilgileri 2012 yılında şu şekilde..

Personel kadrosuda şu şekilde..

Bu arada BJK,FB ve TS'de çok kaliteli yabancı transferleri yaparak ligin kalitesini yukarılara çektiler yıllar içinde.En kaliteli olarak Ochoa dünya çapında itibara sahipken Man City'den Fenerbahçe'ye geldi.Trabzon'dan Barış Memiş 12 trilyon gibi bir değere ulaştı ve peşinde büyük kulüpler var.Kerim Zengin,Gökhan Gönül,Bobo,Gökhan Ünal aklıma gelmeyen anadolu takımlarındada olan birçok kaliteli yabancı ve iyi yetiştirilmiş yerli futbolcular var.

Şimdi bu akdar ayrıntılı bilgiyi neden buraya koyduğumu sorabilirsiniz bunuda şöyle açıklayayım..

Ben bir nevi Perpetua'nın ve ekibinin elinden çıkan 8.0.2 datasını ancak 5 sezon oynadıktan sonra yorumlayabilirim,bu sadece bir oyun değil bir simülasyon.Ben transfer yapmak için gözlemcilerimi 3 ayda bir dünyanın farklı yerlerine gönderdim hep,her oyuncuya ayrı antreman uygulayıp,gerekirse paf liglerinde bile tecrübe kazanmaları açısında yurtdışındaki büyük kulüplerin yedekleriyle falan hazırlık maçları ayarladım,turlar düzenledim,antreman tesislerini ancak bu sezon geliştirme isteğimi kabul ettirdim yönetime,pilot takım tercihinde dikkatli olup oyuncularımın oynadığı zaman bişeyler kazanbilecekleri takımlar seçmekte dikkat ettim ve Leverkusen,İBB pilot takımımken Amerikalı Columbus takımıylada reklam anlaşması imzaladım.

Altyapıda oyuncularımdan Cem Sultan şuanda 161 Pa'ya sahip 11 trilyon değerinde ve gelişimini sürdürüyor,onun haricinde elimdeki paraların çoğunu yerli oyunculara kullanmak istedim,kadromda sadece 10 yabancı var bunların zaten altısı direkt ligde oynayabiliyor..

Yani FM'yi hangi ligde oynarsanız oynayın zevk almak ve gerçekçilği yaşamak istiyosanız sabır anahtarınız olmalı.Kaç sene oldu hala kupa alamadım ama hep yukarılara tırmandım yıllar içerisinde,tecrübe kaandım takımımla beraber itibarım kıtasal oldu,büyük kulüplerden gelen teklifleri reddettim,istikrarı sağladım,sabit bir taktikle oynamak yerine 4 farklı taktikle oynadım,oyuncularıma genç oyuncularmı eğitmesi için direktifler verdim,huzursuzluk çıkaranı zararıma olsada kadro dışı bıraktım(Lincoln,Nonda,Aykut vs..)

Ve bu sezon takım gerçekten makina gibi oynuyor,her alanda başarıyı yakalayabilecek düzeye geldiğimi düşünüyorum.

Şu CA/PA olaylarınada gelecek olursak bencede yanlışlıklar var olacaktırda ama bende çok ağır eleştiriler yöneltmiş biri olarak datanın kısa süre içinde hazırlanmasına rağmen başarılı olduğunu söylemem gerektiğini hissediyorum.

Zira Trabzon deplasmanında zorlanıyor,Bursa'da baskı altında kalıyor Kadıköy'deki şanssızlığımı güçbela yeniyor,evimde zorda olsa ManU,Bayern gibi devleri dize getirebiliyor,Baros'un dengesiz form grafiğini,Kewell'ın sakatlıklarını,Arda'nın parlayışını,gençlerin yetişmesini,diğer takımlarımızın kaliteli transferlerini avrupadaki başarılarını,ve 5 sene sonra CL'ye Türkiye'den ön elemelide olsa 3 takım gittiğini görebiliyorsam bu data başarılıdır.

Bireysel olarak oyunculara tek tek baktığımız zaman abartılı görünen oyuncular olduğu gibi yetersiz olan oyuncularda var tabiki ama zamanla bunlarda düzelecektir diye umut ediyorum.

Dikkatimi çeken birşey daha var oda Almanya Liginin bizim ligimize benzerliği yani abartı oyuncuların azlığı potansiyeli belli olan oyuncularla ve dısarıdan gelen yabancılarla başarılı olmaya çalışılan bir lig olması..

Tabi çok garip şeylerle karşılaştığımda oldu Bursaspor'dan Marcelinho isimli forvet 34 maçta attığı 32 golle altın ayakkabı aldı,bunun gibi ilginçliklerde mevcut yani

Birazdan birkaç SS alıp genç oyuncuların nasıl gelişim gösterdiğini ve Türkiye'deki kulüplerimizin yıllar içinde kendilerini nasıl geliştirip kaliteli transferlere ve teknik kadrolara sahip olduğunu göstermeye çalışacağım.

Aklımda daha çok şey var yazacağım ama şimdilik bu kadar yeterli diyorum.Ve FM 09'daki Türkiye datasını merakla bekleyip,önceden ağır şekilde eleştirdiğim araştırmacı arkadaşlara teşekkür ediyorum..
    Last edited by makalele81 : 20.Ekim.2008 at 15:04

Mesaj Yetkileri