Quote Originally Posted by perpetua View Post
Ilk olarak yorumlar icin tesekkurler. Bir cok yararli sey yazmissiniz. Eminim Koray firsat bulunca okuyacaktir.

Bir kac not dusmek istiyorum.

Ilk olarak Emre Gungor, Ibrahim Toraman karsilastirmasi. Hizlanma acisindan Toraman'in daha cabuk oldugunu dusunmuyorum demistim. Ancak Emre Gungor, Toraman'dan daha cabuk da demedim ayni zamanda. Ikisi arasinda fark yaratilmasini gerektirecek kadar buyuk bir fark oldugunu dusunmuyorum kisacasi. Toraman'in 14 hizlanma ile az kaldigini kabul ederim. Itiraz da etmem kesinlikle.

Ancak bir oyuncuyu yuceltmek icin, ille de baska oyunculari kucumseme tonu nedeniyle konunun basinda olusan yazismalar esasinda ozellikle beni rahatsiz edici olan bir durumdu.

Zira bu iki oyuncuyu yan yana bir topun pesinden kosarken gormedigimiz surece, biri digerinden ne kadar daha cabuk cozmemiz hemen hemen mumkun degil. Emre'yi analiz ederken benim kullandigim kriter asagi yukari Song'un seviyesi idi. Song'un onsezilerinin de katkisi ile ortaya koydugu cabuklugun daha da ustune cikmis bir Emre Gungor izledik gecen sene. Song'a itiraz edilmiyorsa, Emre Gungor'e itiraz edilmesi de mantikli gelmiyor acikcasi. Galatasaray'da yarim sezon oynamis olmasi da hizlanma gibi gozlemlenmesi oldukca basit bir ozellik icin acikcasi cok seyi degistirmez. Oyuncular tecrubelendikce daha cabuk olmazlar zira. Aksine hantallasirlar. Cogu teknik ozellik icin de ayni sey gecerli. Konumuz bir zihinsel ozellik olsaydi, belki de sadece yarim sezon Galatasaray'da oynamis olmasi cok daha onem tasirdi.

O yazida "Toraman'in hizlanmasi biraz dusuk kalmis gibi geldi bana. Emre Gungor ile arasinda fark olmamasi gerekli bence. Hatta daha yuksek de olabilir" yazilsaydi, hic uzun uzun cevap yazmadan hak verir, hatta buyuk ihtimalle cevap bile yazmazdim. Tepkim insanlarin dusuncelerine degil, hep usluplarina oldu. Burasi dusuncelerinizin yazilmasi bizlerin esasinda cok yararina, ortaya koyduklarinizi dusunmemizi, gozden kacirdiklarimizi duzeltmemizi saglayan bir yer. Ben genelde de ya sorulan sorulari cevaplamaya calisirim, ya da yorum yazan kisinin bir ozelligin tam olarak ne anlama geldigi konusunda yanlis bir dusuncede oldugunu hissedersem ona aciklama getiririm. Ancak bir saldiri oldugunu hissedersem, tepki vermemi de normal karsilayacaginizi dusunuyorum.

Amac ne kimseyi kirmak, ne uzmek. Insancil yaklasana, ayni sekilde hep insancil yaklasirim. Objektif olmayan tutum yorumu, saniyorum ki esasinda benim ortaya konulan usluba karsi tepkimden dolayi. Belki de iyi niyetle yaklasmaya calisan Mozar'a karsi, kendi yazdigi usluba benzer sekilde cevaplar yazdigim icin objektif olmadigim dusuncesi ortaya cikti. Bu da esasinda benim objektifligimden daha ziyade, konusma disi iletisim methodlarinin bir yazi icinde nasil sakli olabilecegini, ve bu nedenle yorum yazarken ve elestirirken esasinda ne kadar dikkatli bir sekilde yazilmasi gerektigi ortaya cikartiyor. Yani yazarken kullandiginiz uslubunuz, sizin ne kadar dikkate alinacaginizi etkiliyor.

Hincal Uluc gibi "elestiri" yapilacaksa, hic yapilmasin daha iyi yazmaktan alikoyamiyorum kendimi. Tabii herkez kendisini, sizin kendinizi yazinizda ifade ettiginiz gibi ifade edemeyebilir, buna da saygi duyarim.

Diger yazdiklariniza ufak ufak not dusmek gerekirse:
1. Delgado - Ligimizdeki nadir iki ayagini da cok iyi seviyede kullanabilen futbolculardan birisi oldugu icin, CA seviyesinin yuksek olmasi dogal. CA ille de performansi degil, oyuncunun kalitesini gosterir (veya kumasini, veya yetenegini). Performans tamamen farkli bir olgu oldugu icin acikcasi Delgado'nun en ustte olmasi beni sasirtmiyor. Zira siz de cok yetenekli oldugunu belirttiniz ve istikrarsiz olmasindan yakindiniz. Istikrarlilik CA'dan bagimsiz bir ozellik oldugu ve bir oyuncunun mac icinde kac CA'lik performans gosterdigini etkileyen bir ozellik oldugu icin, pekala bir oyuncu yetenekli olmasina ragmen, zaman zaman o CA'yi hak edecek performans gostermeyebilir.

2. Nobre - yukaridaki yetenek tanimina geri donersek Nobre'nin muthis mucadeleci ancak pek yetenekli olmayan bir oyuncu oldugunu saniyorum ki siz de takdir edersiniz. Ote yandan Nobre istikrarli, rakip defansi hep zorlayan ve takimi icin yararli isler yapan bir oyuncu. Ancak asla yetenekli forvetlerle karisitirlamayacak bir oyuncu. Genel olarak ozellikleri de bunu gosteriyor saniyorum ki. Ayrica genelde Nobre'nin bu caliskanliginin odulu olarak oyunda oldukca cok gol attigini ve takimi icin yararli bir performans gosterdigini gorebiliyoruz. Ancak bu performansi yetenek ile karistirmamak lazim. Mesela Liverpool'dan ornek vermek gerekirse, Dirk Kuyt cok yararli, muthis mucadele eden bir oyuncudur, Liverpool taraftari da kendisine hayrandir. Ancak hic bir zaman Fernando Torres'in yetenegi ile karsilastirilamayacak bir oyuncudur.

3. Tello - ozelliklerine asagi yukari katiliyorsaniz (ki yaraticilik konusunda ufak bir gelistirme olabilir bence de), o zaman CA seviyesi de asagi yukari olmasi gereken yerdedir. Biraz yukarida da yazdigimi biraz acmak gerekirse:

CA, oyuncunun ozelliklerinin agirlikli ortalmasidir. Agirlikli ortalama derken demek istedigim de sudur:

Mesela diyelim ki bir oyuncuda 4 ozellik vardir. Top Kapma, Dripling, Pas, Bitiricilik.

Bir forvet oyuncusu icin top kapma ve pas'in onemi, dripling ve bitiricilige gore dusuktur. Mesela:

(0.05 x Top Kapma) + (0.35 x Dripling) + (0.2 x Pas) + (0.4 Bitiricilik)

Bu formulun sonucu size asagi yukari oyuncunun kalitesini gosterir. Yani CA'sinin yaklasik hangi seviyede olacagini.

Bir defans oyuncusu icin bu formul:
(0.55 x Top Kapma) + (0.05 x Dripling) + (0.35 x Pas) + (0.05 Bitiricilik) olabilir.

Yani CA/PA degerlerine takilmadan, ozellikler konusunda gorus belirtmeniz en mantiklisidir cunku bu CA'yi belirleyen formul bizlerin kagida (veya forum sayfasina) dokebilecegi cinsten bir formul degildir (ozelliklerin cok sayida olmasini bir kenara birakirsak bile).

4. Holosko potansiyel. Gelisim hizini gordukce saniyorum ki daha saglikli yorum yapabiliriz. Ancak 14 puanlik bir gelisimin, asagi yukari Serdar Ozkan ile Bobo arasindaki farki yansittigini goz onunde tutarsak bence pek de kucumsenecek bir gelisim olmaz. Ancak daha detayli karar vermek tabii Besiktas'i arastiran Koray'a ait.
cevap verdiginiz icin tesekkurler en basta.ben karsilastirma yapmak istemedim ama bir arkadas yaptigi icin ornek verdim. ben hic bir zaman besiktasin zayif oldugunu soylemedim hatta bazi oyuncularin yuksek oldugunu dusuk olmasi gerektigini soyledim ozellikle cissenin bu konuya cevap vermemissiniz verirseniz sevinirim.cissenin bu kadar yuksek ca ya sahip olabilecek ozellikleri oldugunu dusunmuyorum.

nobre konusunda hak verdim size ama oyunu biraz daha oynayip performansina gore tekrardan yorum yapmak istiyorum.

ayrica -pa larin ne anlama geldigini sormustum bunu aciklarsaniz sevinirim.