1 ile 30 arası toplam 40 sonuç

Konu: Maçları Domine Etme

Hybrid View

Nesil
    2003

Benim genelde benimsedigim stil:

Mentality: Attacking

Creative Freedom: Orta'nin biraz ustu

Tempo: Orta'nin biraz ustu

Passing: en sola cok yakin (macina gore, eger rakip baskili oynamaya calisiyorsa bunu yukseltmeye mecbursunuz yoksa hazirlik paslari sirasinda top kaptirip kalenizde gol gorursunuz, eger rakip az adamla ustunuze geliyorsa bunu en kisa haline getirin ve hemen kalenize geri donecek sekilde uzun top oynamayin)

Width: Narrow - kisa pas oynadiginiz zaman oyuncular birbirine yakin olmali, nispeten daha uzun paslar oynadiginiz zaman biraz daha genis olmali. Takim dizilisinde kanat oyunculari kullanmazsaniz (mesela AMC AMC AMC MC MC veya AMC MC MC DM) kisa pas oynarken bile bunu daha genis yapabilirsiniz.

Closing Down: Genelde defansif cizginin bir iki tik ustunde.

Defensive Line: Rakip kisa paslarla cikmaya calisiyorsa yuksek, rakip uzun paslarla cikmaya calisiyorsa geride.

Time Wasting: Eger rakip kapanmis durumdaysa, orta seviyede (ki oyuncular sonuca gitmek icin acele etmesinler ve pas hatalari olusmasin). Rakip acik ve size saldirir bicimde oynuyorsa dusuk seviyede (rakibin acik defansindan yararlanmak icin).

Tabii normalde mac icinde 2-3 defa dizilis degisikligi olmasa da taktik degisikligi yaparim. Amac ilk golu atip, kontra ataklarla (ki bunun icin Aydin, Baros, Lincoln gibi oyuncular ozellikle cok yararli) farki arttirmak olmali. Ilk gol, ozellikle kapanan takimlara karsi genelde duran toplardan gelebilir. Bu nedenle de kapanan takimlari acmak icin uygun duran top organizasyonlarini yapacak formulleri yaratmaniz cok onemli.

Ayrica oyuncularin ozelliklerine gore farkli gorevler de yuklenebilir. Mesela Geriden top cikartma konusunda meziyetleri olan Meira'nin ayagina gelen her topu uzun oynamasinin bir yarari yoktur. Ancak top teknigi zayif olan bir Servet'den ince paslarla takimi ataga kaldirmasini beklememek lazim.

Ayrica orta sahadaki ucluyu rakip defansin kucagina ne kadar az sokarsaniz, topa o kadar hakim olur, bu uc yetenekli oyuncunun gol getirecek paslari atmasi icin yeterince alan bulmasini saglarsiniz. Zira bu uc oyuncu da cetin bir fiziksel savasa girebilecek kivamda olmayan oyuncular.

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by perpetua View Post

Closing Down: Genelde defansif cizginin bir iki tik ustunde.

Ayrica orta sahadaki ucluyu rakip defansin kucagina ne kadar az sokarsaniz, topa o kadar hakim olur, bu uc yetenekli oyuncunun gol getirecek paslari atmasi icin yeterince alan bulmasini saglarsiniz. Zira bu uc oyuncu da cetin bir fiziksel savasa girebilecek kivamda olmayan oyuncular.

1. si şu closing down defasif çizginin 1-2 tık üstü demişsin. Orada defasif çizgi ne. Yani Orada Own half gibi seçenekler var.

2. o 3lüyü rakibin kucağına atmamak için ne yapıyorsun. Mentaitelerini mi çok ofansif olmayan bi şekilde ayarlıyorsun ömer abi?

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by mkkadi View Post
    1. si şu closing down defasif çizginin 1-2 tık üstü demişsin. Orada defasif çizgi ne. Yani Orada Own half gibi seçenekler var.

2. o 3lüyü rakibin kucağına atmamak için ne yapıyorsun. Mentaitelerini mi çok ofansif olmayan bi şekilde ayarlıyorsun ömer abi?
    1. Defansif cizgi = Defensive Line yukarida yazdigim gibi eger rakip uzun toplarla cikmaya calisiyorsa dusuk, kisa pas yapmaya calisiyorsa yuksek deger vermeniz gerekli. Yani bir bakima rakibin pas komutu ile ters orantili olmasi lazim.

2. Kesinlikle ileri kosu vermiyorum (eger AML, AMC, AMR olarak oynuyorlarsa), eger MR, ML olarak tutuyorsaniz kanatlari, ileri ok germek gerekiyor hatta MR ve ML olarak ofansta daha da etkili oluyor Kewell ve Arda (ancak daha fazla defansa yardim ettikleri icin daha cabuk yoruluyorlar).

Nesil
    2006
    Yer
    İstanbul

Quote Originally Posted by perpetua View Post

Tabii normalde mac icinde 2-3 defa dizilis degisikligi olmasa da taktik degisikligi yaparim. Amac ilk golu atip, kontra ataklarla (ki bunun icin Aydin, Baros, Lincoln gibi oyuncular ozellikle cok yararli) farki arttirmak olmali. Ilk gol, ozellikle kapanan takimlara karsi genelde duran toplardan gelebilir. Bu nedenle de kapanan takimlari acmak icin uygun duran top organizasyonlarini yapacak formulleri yaratmaniz cok onemli.
    Ömer abi şimdi bu bilgiler için sağol. Ama ben bir şey daha sormak istiyorum. Evet özellikle bende duruma göre maç içinde 2-3 defa taktikle oynuyorum. Bunlara artı olarak favori olmadığım maçlarda da bir takım taktiksel değişiklikler yapmak zorunda kalıyorum.

Demişsin ya gol atarsan taktiği değiştiriyorum veya zorlu bir ŞL maçı oynuyorsun deplasmanda sanırım taktiğin yukarıdaki gibi olmaz. O durumlarda ki taktiğini de yukarıdaki gibi açıklayabilirsen sevinirim. Yukarıdaki ayrıntı güzel oldu ama genelde kazanılacak maçlar içindi. Bi de derbi deplasmanında veya chelsea deplasmanında veya barcelona ile içerde nasıl oynuyorsun. (takımlar önemli değil sadece örnek olsun diye yazdım)

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by mkkadi View Post
    Ömer abi şimdi bu bilgiler için sağol. Ama ben bir şey daha sormak istiyorum. Evet özellikle bende duruma göre maç içinde 2-3 defa taktikle oynuyorum. Bunlara artı olarak favori olmadığım maçlarda da bir takım taktiksel değişiklikler yapmak zorunda kalıyorum.

Demişsin ya gol atarsan taktiği değiştiriyorum veya zorlu bir ŞL maçı oynuyorsun deplasmanda sanırım taktiğin yukarıdaki gibi olmaz. O durumlarda ki taktiğini de yukarıdaki gibi açıklayabilirsen sevinirim. Yukarıdaki ayrıntı güzel oldu ama genelde kazanılacak maçlar içindi. Bi de derbi deplasmanında veya chelsea deplasmanında veya barcelona ile içerde nasıl oynuyorsun. (takımlar önemli değil sadece örnek olsun diye yazdım)
    Genel olarak sunu diyebilirim..

Ben genelde defansif cizgi ile mantaliteyi ters orantili kullanirim. Yani defansif cizgi ilerideyse, defansif mantalite. Defansif cizgi gerideyse, ofansif mantalite.

Ilki rakibi kendi sahasina hapsetmek, cikartmamak icin.

Ikincisi geride kurdugumuz defanstan cabuk cikabilmek icin.

Ayrica defansif cizgi ilerideyse, cok pres. Defansif cizgi geriydeyse az pres kullanirim.

Amac takimin boyunu kisaltmak. Bunun yaninda enini de kisaltirsaniz, teknik ve iyi pas yapan, oyunculariniz one cikar.

Chelsea/Barcelona gibi takimlara karsi yapabilecek cok sey yok maalesef. Ne kadar iyi taktik yaratsaniz da bu takimlarda o kadar cok skoru degistirecek oyuncu var ki birsini tutsaniz digeri yildizlasiyor.

Ancak bu tip maclarda her zaman icin rakibin en teknik ve en yaratici orta saha oyuncusuna adam markaji yaptiririm. Simdiye kadar Topal'in yiyip bitiremedigi oyun kurucu ile de karsilasmadim diyebilirim. Ama bir tarafi tutayim derken diger taraftan acik veriliyor. Bu da isin gercekci tarafi.

Yani kisacasi benden kuvvetli takimlara karsi genelde adam markajina onem veririm.

Defansi ileride kurmak, veya geride kurmak tamamen rakibin nasil bir mantalite ile oynadigina bagli. Ama takimin boyunu kisa tuttugunuz surece sansiniz vardir.

Ayrica buyuk takimlara karsi ofansinizi belli bir sekilde limitlemek de mantikli olur. Mesela toptan hucuma cikmak yerine, sadece belli oyunculari hucuma cikartmak, savunma guvenligini birakmamak cok onemli. Bunun icin de hizli ve cabuk oyuncular cok ama cok onemli.

Mesela yapabileceginiz bir sey Kewell ile Arda'yi kanatlarda oynatirken sadece bir kanat uzerinden oynamaniz ve zaman zaman Arda, zaman zaman da Kewell'i o kanatta gorevlendirmeniz. Mesela diyelim ki rakibin sag bekini zayif gorup gozunuze kestirdiniz, Kewell'i ML, Lincoln'u AMLC, Ayhan'i MLC olarak gorevlendirip, rakibin ustune bu 3 oyuncu + santrafor hatta belki de DL ile gidebilirsiniz.

Ters kanattaki Arda ve MRC ve DR ataklara katilmaz savunma guvenligini elde tutar. Amac kisacasi rakibe tek kanatta ustunluk saglamak ve o bolgeden gol pozisyonu uretmek olur.

Yapay zeka buna karsilik verebilecek kadar zeki olmayabilecegi icin bunu avantajiniza kullanabilirsiniz. Tabii rakip takimin ofansini durdurabilecek kadar topa sahip olabilir, top cevirirken oyunun temposunu dusurebilir ve rakip takimin kendi yari alaninda cok zaman gecirmesini saglayabilirseniz.

Mesaj Yetkileri