Arda'nin PA degeri biraz fazla gibi geldi sahsen Arda'nin 172 hakettigini düsünmüyorum. Arda oldugu yerde tekliyor kac senedir en ufak bir ilerleme bile yok en fazla 165 hakeder diye düsünüyorum.
Arda'nin PA degeri biraz fazla gibi geldi sahsen Arda'nin 172 hakettigini düsünmüyorum. Arda oldugu yerde tekliyor kac senedir en ufak bir ilerleme bile yok en fazla 165 hakeder diye düsünüyorum.
KatıLıyorum benimde anLamadığım noktaLardan birisi de budur zaten. BarzagLi ye bakıyoruz adamın Kafa değeri 19-20 araLarında geziyor. BarzagLi oynadığı maçLarın hepsinde isabetLi kafaLar mı vuruyor, bir Dünya goL mü atmış ? Savunma oyuncuLarının heading ve Jumping değerLeri neye göre değerLendiriLiyor bende merak ediyorum açıkcası. Servet Heading konusunda bir Diego Lugano nun bu kadar gerisinde bırakıLmamaLıydı. TackLing oLayı içinde aynı şekiLde. Ciddi anLamda en büyük iki eksikLik bu Servetin profiLinde ki. Servet savunmada bütün hava topLarının büyük yüzdesini aLıyor, tamam sıçraması iyi ama vurduğunda da bütün pasLarının büyük yüzdesinin de rakip takıma gittiğinide söyLeyemeyiz. Ve Servet koLay koLay karşı karşı ya bire bir kaLdığı zaman bir oyuncu iLe eğer karşısında ki oyuncu çok hızLı bir adam değiLse hemen topu çekip aLıyor.
Benim de garibime giden durum bunLardı Servet konusunda.
ÖLürken BiLe Yanımda oL sevgiLim...
Durdugu yerde kalıyor mu?Yanlışın var tam tersi her sene üstüne koyuyor Arda. Bir örnek: Gecen sene ne deniliyordu Arda'ya? Koşmuyor, Nefesini doğru kullanamıyor, cabuk yoruluyor, defansa yardım etmiyor, sadece hucum yönü iyi deniliyordu. Peki gelelim bu seneye. Şuan öyle mi ? Her macta sahada en çok koşan isim : Arda. Ortasahada koşan, pres yapan: Arda. Yeri geldiginde defansa gelen, temiz bir hareketle topu calıp, takımı ataga kaldıran: Arda. Hucum yönünden hiç bahsetmiyorum. Önceki senelere nazaran güç olarak da kendini çok geliştirdiği aşikar zaten. Ve sen diyorsun ki Arda kendisini geliştirmiyor, yerinde sayıyor ? Bence yanlış düşünüyorsun. 172pa gayet yerinde bir deger.
Bende Servet konusunda yapılan eleştirilere katılıyorum.
Oyun kurgusuna baktığınızda inceleyin kafa konusundaki istatiktiklerde kafa ile yapılan mücadele kazanılan ve kilit kazanılan ibareleri vardır.
Servet hakkında yapılan istatistikler Servet'in kazandığı kafayı rakibe attığını ve hücümda da isabetsiz vurduğunu gösteriyorsa kafayı 16 yaparsın yan özellikleriyle o olayı bütünleştirirsin.Servet kafayı rakipten alır ama kaptırır.Servet hücumda kafa vurur ama fazla isabet sağlayamaz.Ama Servet'in kafayı 12 yapıp bir de üzerine isabetsizlik verileri eklenirse Servet ne doğru düzgün kafa alabilir ne de doğru düzgün kafa vurabilir ki kaptırsın.Oturt yedek kulubesinde başka bir işe yaramaz.
Jay Cutler düşüncende kendine göre haklı olabilirsin ama yorumun yanlış.İnsanın içindeki potansiyeli içinden söküp alamazsın.PA potansiyel değerdir.Eğer sana göre Arda ilerleme kaydetmedi ise yapacağın yorum ki "Arda'nın 2009'da ki CA'sı nı bilmiyorum" ama örnek Arda'nın Ca'sı X di de şimdi niye Y oldu olmalıydı.
sakin beyler, kendi fikrimi söyledim sadece.. bana göre Türkiye Liginden 170 ca üstü oyuncu su anda cikmaz.. Arda'nin daha yasi genc bu degeri hak edip etmedigi ilerleyen zamanlarda daha belli olur.. Arda'nin yasi ilerlediginde gözlemcilerde daha iyi fikir sahibi olacaklardir.
Servet'in heading ve Tackling in düşük olduguna bende katılıyorum. Özellikle heading 12 cok düşük bir deger. Heralde servet potansiyelinde olup headingi 12 olan baska defans oyuncusu yoktur. Bu konuda Kaan, Sekan ve Hayrettin abilere katılıyorum, onlar acıklamayı yapmışlar.
Benim bir de bahsetmek istedigim konu Lincoln'un korner özelliği. Yalnız yanlış anlasılmasın 11 verilen degere birsey demiyorum, çünkü Lincoln gecen sene attığı coğu kornerde göğü deliyordu. Benim bahsetmek istediğim şimdiik hali. Bu sezon bakıyoruz attıgı her korner tehlikeli yere; bunu bu sene attığımız korner gollerinden de görebiliriz. Yani bu özelliğin önümüzdeki güncellemede artması gerekir düşüncesindeyim. 14-15 gibi bir deger olabilir bence. Bu 2 degerden 14 daha uygun gibi. Benim görüşüm bu sekilde, belirtmek istedim.
Ben servetin iyi kafa vurduğunu düşünmüyorum ama ortaya şöle bi şey sunmak istiyorum.
Servet genelde GSda rakip takımın en fazla tutmaya çalıştığı oyuncudur. Ne kadar tutulmaya çalışılırsa çalışılsın çok zor durumlarda kafayı vurur. Jumping-Strengh gibi özellikleri iyidir ama yeri gelip 2 kişi olduğu durumda, ortada kesinlikle şarj verken çok iyi kafa vurması beklenemez neden mesela geçen yıl Rize-GS maçında Serveti tutacak uzunlukta bi adam yoktu. Onu tutan adam 10 cm kadar kısa falandı ve Servet o maçta Kornerlerdeki bütün kafa toplarını hemde sert bi şekilde kaleye göndermeyi bildi ve 1 asist 1 ya da 2 gol atmıştı.
Yani demek istediğim zaten adam 190 birisi tarafından tutulurken zor durumda istediği kafayı vuramadığını ancak kafasının üstüyle vurmak için vurduğunu düşünüyorum. Ve değer verirken eğer bu dediklerimin hesaba katılması gerekiyorsa bu değer 12 değil biraz daha yüksek olmalı diyorum.
Benim izledigim Servet'in hemen hemen her kafa topu rakibe gidiyor. Top eger bir Galatasarayli oyuncunun onune kasbelkader dusmuyorsa..
Bir Meira kafa ile uzaklastirdigi toplarla atak baslatirken (sezon basindan beri bunun bir cok ornegi var), Servet kafa topunu kazanmaya konsantre olup topun nereye gidecegini, ne hizda gitmesi gerektigini ayarlamayan/ayarlamayan bir oyuncu. En azindan son 1.5 yildir bu goruntuyu veriyor hep bana. Kazanamadigi hava topu hemen hemen yok diyebiliriz ama.
Peki sizce bu kadar kötü bir oyuncu neden her maç milli takımda ve hem Fenerbahçede hemde galatasarayda oynadı bu oyun gerçekçi ise FM de Servet Çetin bu özellikleri ile Türk milli takımına girebilirmi ? Defans oyuncusu hava topuna çıkarken top kaleme gitmesin gol olmasın ben şu topu çıkarmalıyım die mi düşünür, yoksa ben şu hava topunu alayım bide forvete kafa ile asist yapayım oda gitsin gol atsın zaten vurduğum kafa asist olmayacaksa salla gitsin golde olsa umrumda değil diye mi düşünür?
Vincent Kompany, Anton Ferdinand en yakin ornekler kafa konusunda.
Forvet oyuncularda tabii ornekler biraz daha fazla. Benzema, Anelka, Ibrahimovic, Kiessling, Toni, Podolski vs.
Esas sorun boy uzunsa kafa vuruslarinin da iyi olacaginin varsayilmasi ve hatta bir cok yardimci arastirmaci tarafindan heading'in kafa vuruslarini kazanabilme becerisi olarak kabul edilmesi. Bunun nedeni de maalesef yardimci arastirmacilarin, arastirma sefleri tarafindan yeterince yonlendirilmemesi. Bu konuda belki de en kaliteli isi ortaya koyan Almanlar su anda cunku yeni goreve geldiler ve isi ciddiye aliyorlar.
Sizlerden ricam, Ocak ayina kadar Servet'i takip etmeniz ve her kafa vurusunun nereye gittigini izlemeniz. Ben de aynisini yapacagim ve Ocak ayinda tekrar bu konuyu tartisiriz.
Tackling konusunda Servet'in esasinda genis alanda etkisiz kalmasinin en buyuk nedeni topu rakipten kapma konusunda buyuk zorluk cekmesi. Belki 13 olur ama 14 gormuyorum Servet'de..
Hatta Meira'da 16'da gormuyorum ama o baska bir konu tabii..
Servet gayet etkili bir defans oyuncusu. Hava topu birakmayan, gucu ile rakibi ceza sahasina sokmayan. Markaj becerisi ile rakibin yuzunu kaleye dondurmeyen bir yapisi var.
Ille de her oyuncunun her ozelligi yuksek olmak zorunda degil.
Mesela Umit Karan da dripling yapamiyor pek ama bitirici. Bitirici oldugu icin degerli.
Kewell 90 dakika durmadan kosamiyor cunku o kadar kondisyonu yok. Ama o da degersiz bir oyuncu degil ki.
Baros'un bitirici vuruslari cok zayif ama surekli rakip defansin dengesini bozuyor yaptigi kosularla, cok pozisyona giriyor bu nedenle. Kotu oyuncu/forvet degil ki.
Sabri sol ayagini kullanamiyor ve eger rakip sag ayagi ile orta yapacagi bolgeyi kapatirsa Sabri iceri donmek zorunda kaliyor ve iceri donerken de sag ile pas vermeye kendisini zorladigi icin konrol edilmesi zor pas verip duruyor.
Ayhan'in ilk temasi cok kotu, her ayagina gelen top yarim metre havalaniyor ama Ayhan kotu oyuncu mu?
Her oyuncunun kendine has kuvvetli ve zayif yonleri var. Bu zayif ve kuvvetli yonler bu oyuncularla nasil bir taktikle oynanmasi gerektigini ortaya koyuyor.
Eger fiziksel olarak bu kdar koay durdurulabiliyorsa Servet, demek ki fiziksel ozelliklerinde abarti var, kafa ozelligi zayif kalmis olarak algilarim bunu.
Ancak rakip kale onundeki kafa vuruslarindan daha ziyade, defansta hava toplarini nasil degerlendirdigine bakinca sorun bence Servet'in fiziginde degil, kafa vuruslarinda oldugu goze carpiyor. Yazdigim gibi devre arasina kadar Servet'in her vurdugu kafa topuna hep beraber dikkat edelim. Sonucunda hak vermezseniz, Servet'de oynama yapariz.
Benim Servet'de bu sene gozlemledigim, pozisyon alma konusunda Skibbe'den cok sey ogrenmeye basladigi. Hala cok eksigi var bence ama en azindan biraz daha alan savunmasina uygun bir oyuncu olmaya basliyor.
Gs araştırmasını kimler yaptı bilmiyorum ama teşekkür etmek isterim çünkü son derece guzel ve gercekci olmuş özellikler.Sadece kewell'ın hava hakimiyetinin daha fazla olması gerektigini dusunuyorum.Onun dışında gercekten bekledigimden cok daha iyi olmuş GS tebrik ederim.
Murat Akça: Ben gerçekten fanatik Galatasaray'lıyım. Galatasarayımın aşkı çok büyük ve bu takımda olduğumdan dolayı gururluyum.Formamın ağırlığının bilincindeyim. Vakit buldukca Kapalı Üst'te maçları seyrederim.
Ayrıca Gstv'de de benzer bir konuşma yaptığını hatırlıyorum.Geçen sene konuşulmuştu bu favori takımların eklenme meselesi ama gözden kaçanlar olabiliyor demekki.Murat'a da bir el atarsanız iyi olur.
ABi Emrah Yollu benim oyunda baya yüksek bir potansiyelli çıktı 160 civarı neden acaba![]()
Football Manager araştırmasında gözlemlediğiniz eksiklikler ve hataları bildirebilirsiniz. Yazdıklarınız araştırma sorumluları tarafından değerlendirilecek ve veri tabanı üzerinde gerekli düzenlemeler yapılacaktır.
Futbolcu Bilgileri
Oyuncu profillerini buraya tıklayarak görebilirsiniz.
Bazen öğrenmekte güzeldir.Senide yorduk Ömer.Özelliklede kafamdaki "Heading" konusu açıklığa kavuştu. Hatalı bildiğin zamanda hatalı bildiğini belirtmek lazım.Hatalı biliyormuşum. O zaman bu duruma göre Servet'in kafası 10 bile olabilir.
Heading: Hava mücadelelerinde oyuncunun kabiliyetidir.Kafa vuruşu ( benim bildiğimde kafa vuruşuydu fakat nedenini anlatacağım) her duruma uygulanır ve sadece oyuncunun topa kafa ile vurma yeteneği ile alakalıdır.Zıplama (ve daha az kapsamdaki güç) kafa vurma ile kombinasyonda büyük bir rol oynar.Bu, bu özelliği oyuncunun boyu ile aynı derecede kafa vurma olayını daha yüksek seviyelere taşır.
Yani parantez içinde koyduğum noktada defans oyuncusuna kaleci gibi hava hakimiyeti konulamaz mı diyecektim( dediğin gibi bazı yabancı araştırma forumlarında headingin hava hakimiyetinide hallettiği bilgisini veriyordu,yani ikili mücadelede kafa topu kapmayı);o da anladığım kadarıyla oyuncunun boyuyla hallediliyor.
Tekrar ayrıntılı açıklamalar için teşekkür ederim.
Kewell'da yapılabilcek çok değişiklik var.Ama merak ettiğim başka bir konu Kewell'ın kararlar özelliğini arttırmak için hızlanmayı niye düşürmek gerekiyor ille.Düşmesi gereklidir gereksizdir ayrı bir konu da CA'sı artmasın diyeyse bütün bu çabalar saçma geliyor bana.
Özelliklere gelirsek:
Influence 11 -Artmalı.. Gidip Florya'da oyuncularla adamın takıma etkisini bir konuşmak yeterli olacaktır heralde
Profesyonellik 8 - Lincoln'ün özelliği olsa tamam çuk oturmuş diyeyim ama Kewell bana böyle bir izlenim vermiyor.Artmalı diye düşünüyorum.
Strength (güç) 9 - Tartışmaya açılmalı bence bu özellik de 1-2 puan zayıf yansıtılmış.
Balance (denge) 13 - Bana göre Kewell gayet dengeli bir oyuncu.13 bunu karşılıyormu karşılamıyormu yoruma açık..ben şahsen 14 yaptım.
Decisions (kararlar) 12 - Bu özellige 12 veren ingiliz dehasını kutluyorumçekinmeseymiş 5 falan verseymiş..Ben 14 vermişim az bile vermişim
Off the ball 16 - bir oyuncu bir özelliği hakediyorsa onu almalı.bu adam bu işi çok iyi yapıyor..hemde bu ülkede alışık olmadığımız kadar iyi.Ufak bir artış olabilir.
Zayıf yanları genelde güzel yansıtılmış (cesaret,agresiflik,work rate,dayanıklılık,vs..)
Hızlanmanın düşmesi konusunda ise emin değilim.Geldiğinden beri en çok dikkatimi çeken özelliklerinden biri hızlanması.Hızı 14ten 13'e indirilse daha mantıklı gelebilir ama hızlanmasının düşmesi konusunda tereddütlüyüm.
Acikcasi hiz/hizlanma yukseltme konusunda tahmini bir yukseltme yaptim sezon basi zira 11/12 hizlanma/hiz ile gelen Kewell tahminlerimi alt ust etmisti. Bence bunda tekrar duzenleme olmasi dogal.
Hmm.. Avusturalya arastirmacisina sorarim ilk once bu konuda.Influence 11 -Artmalı.. Gidip Florya'da oyuncularla adamın takıma etkisini bir konuşmak yeterli olacaktır heralde![]()
Simdilik bence Ingiltere'den geldigi gibi kalmali. Her ne kadar yanlis isler yapmis olsa da Liverpool arastirmacisi, Kewell'i yeterince tanidigimizi dusunmuyorum.Profesyonellik 8 - Lincoln'ün özelliği olsa tamam çuk oturmuş diyeyim ama Kewell bana böyle bir izlenim vermiyor.Artmalı diye düşünüyorum.
Pek gerekli bir artis degil ikisi de bence. Zira zaten oyunun defans kisminda pek yer almayan, omuz omuza mucadelelere pek girmeyen bir oyuncu Kewell.Strength (güç) 9 - Tartışmaya açılmalı bence bu özellik de 1-2 puan zayıf yansıtılmış.
Balance (denge) 13 - Bana göre Kewell gayet dengeli bir oyuncu.13 bunu karşılıyormu karşılamıyormu yoruma açık..ben şahsen 14 yaptım.
Ben 16 dusunuyordum.Decisions (kararlar) 12 - Bu özellige 12 veren ingiliz dehasını kutluyorumçekinmeseymiş 5 falan verseymiş..Ben 14 vermişim az bile vermişim
![]()
Bu konuda biraz daha dusundukten sonra PPM olarak ceza sahasina girer tipinde bir PPM gerektigini dusundum. 16'dan daha ust seviyeyi bence Galatasaray'da Lincoln ve Baros'un almasi gerekiyor.Off the ball 16 - bir oyuncu bir özelliği hakediyorsa onu almalı.bu adam bu işi çok iyi yapıyor..hemde bu ülkede alışık olmadığımız kadar iyi.Ufak bir artış olabilir.
Work rate'i biraz daha dusurmeyi dusunuyorum hatta. Biraz da bu dayanikliligi ile ilgili. Dayaniklilik zayif oldugu icin, ozellikle top kaptirdiktan sonra pesinden pek kosmaya kendisini yormuyor Kewell. Oyunda da bunu yansitmak gerekli bir sekilde cunku oyun Kewell kadar akilli degil (topun pesinden kosarsam yorulurum, ofansa gucum kalmaz diyemiyor kendi kendine).Zayıf yanları genelde güzel yansıtılmış (cesaret,agresiflik,work rate,dayanıklılık,vs..)
Ok.Hızlanmanın düşmesi konusunda ise emin değilim.Geldiğinden beri en çok dikkatimi çeken özelliklerinden biri hızlanması.Hızı 14ten 13'e indirilse daha mantıklı gelebilir ama hızlanmasının düşmesi konusunda tereddütlüyüm.
Hala ben Servetin kafaları çok iyi demiyorum çünkü neredeyse bütün kafa toplarını alan adam daha etkili olmalı bence, 12ye bile hiç itiraz etmedim ama dediğim gibi vurduğu toplar çok zor toplar, o yüzden iyi vurmasını özellikle her pozisyonda beklemiyorum.
Demişsin ki bu kadar rahat durdurulabiliyorsa fiziği yüksek verilmiştir ama bu kadar kafa topunu alıyorsa fiziği sayesinde alıyordur ama iyi vurması engelleniyordur diye bir düşünce hakim oldu bende. 12 için bi itirazım yok ama değerler verilirken bu dediğim hesaba katılıyor mu merak ettim sadece.
Dediğin gibi devre arasına kadar daha dikkatli izleyeceğim, kafa toplarını hangi şartlar altında nasıl vuruyor diye.(Konu dışı ama maçları domine etme başlığına bi bakaiblir misin)
Ömer abi gecen sayfada bahsetmiştim ama bi açıklama yapmadın.
![]()
Şu satılan 3 oyuncuyu gercekte satmaya kalksan 2-3 mn bile etmez heleki orkun bırakın benfikayı iyi anadolu kulüplerine bile zor girer ama oyunda 4 milyona benfika gibi üst düzey takıma transfer oluyor.Galatasaray'ın egcen sene bedavaya aldıgı nonda 5 milyona trabsfer oluyor.Daha sonrasında Linderoth ve Volkan Yaman'da satılyıor ve bunlarda toplamda en az 12 milyon civarı para getiriyor ve bu sayede Galatasaray'ın inanılmaz bir bütcesi oluyor ve bu sayede oldukça iyi oyuncular falan alabiliyor acaba bu editörden falan kaynaklanan bir sorun mu yoksa bunların worl replerimi yüksek?
Mertcan'a katılıyorum, Nonda'nın 5m euroya, Orkun'un 4m euroya hem de Benfica'ya gitmesi saçmalıktır.Daha bir de Linderoth var ki sormayın.
Mehmet Güven,Lİnderoth ve Nonda hakkındaki görüşlerine katılmıyorum orada yazan takımlara satılabilirler. Ama Orkun ve VOlkan Yaman bencede Anadolu klüpleri haricinde başka takımlara gidemezler![]()
Football Manager araştırmasında gözlemlediğiniz eksiklikler ve hataları bildirebilirsiniz. Yazdıklarınız araştırma sorumluları tarafından değerlendirilecek ve veri tabanı üzerinde gerekli düzenlemeler yapılacaktır.
Futbolcu Bilgileri
Oyuncu profillerini buraya tıklayarak görebilirsiniz.
Oyunun genelinde olan bir durum bu ve SI'a oyuncularin nasil fiyatlandirilmasi gerektigini defalarca anlatmama ragmen henuz dengeyi bulamadilar.
Ya en iyi oyuncularin fiyatlarini dusuk yapiyorlar, kalitesiz oyuncularin fiyatlari da boylece dusuk oluyor.
Ya da en iyi oyuncularin fiyatlarini yuksek yapiyorlar, kalitesiz oyuncularin da fiayatlari yuksek oluyor.
Bir turlu convex (galiba Turkcesi konveks) fonksiyon kullanarak bunu modellemeleri gerektigini anlatamadim.