Quote Originally Posted by licentia View Post
FM 2008'de Sezer'in PA 140'di en son yamada diye hatirliyorum... Sezer icin 150 PA fazla abarti olurdu su anda... 20-21 yaslarindayken boyle bi PA hak ettigi dusunulmus ama o belli ki ondan gereken gelisimi gosteremedigini icin artmayan CA'i yuzunden (belki de dusen tam hatirlamiyorum) PA'yi dusurulmustur. Simdi Sezer 23 yasinda 115 CA'i var yani 133 PA oldukca mantikli cunku bu saatden sonra artik CA ve PA ile 15 puandan pek fazla fark olmamali. Mesela Mehmet Topuz bundan onceki surum 165 PA idi ama CA 145'de kalinca yani artmayinca 24 yasina gelen Mehmet'in PA 155'e dustu neden dersen cunku artik 24 yasinda CA ve PA arasinda 10 puan farkdan cok buyuk bi fark olmamali. Ha Sezer'in CA'de gelisim olur belki PA'de gene gelisim olur onun icin yeni bi zirve ayarlanir (yani PA). Sezer surda 2-3 sene sonra zirvesine ulasicak 115'den nasil 150'ye gitsin? Sen bu "tip oyunculara bu kadar dusus gercekci degil diye uyardim" demissin ama belli ki arastirmanin kriterlerini ve oyunda CA PA ilisklierini pek bilmiyorsun. Umarim bu yazim biraz da olsa fikir verir.

Sonuc olarak senin mantigina yatmiyor olabilir sistemi begenmiyor olabilirsin ama oyun boyle yani gercekci olmak lazim oyun bizim isteklerimiz ve mantigimiza gore sekil almiyor. Bu yorumu sundan yapiyorum burada bi cok kisi oyundaki bazi seylerin sandiklari gibi ve kendi mantiklari ile kurduklari fantesizilere uymayinca biraz "ama bence ole" hatda moduna giriyorlar bu da cok sacma yani sen olesin veya ole yaparsin demiyorum ama oyun ole ise ole benim, senim, veya baskasinin pek yapabilicegi bisey yok SI yapiyo bu oyunu. Arastirmacilarda oyunun sistemine gore en uygun sekilde gercekci arastirma yapmaya calisiyorlar.

Dogru simdi baktim Sinan Bolat'a 160 PA vermisler ama:

Sen Sinan'i kac kec izledin de Ufuk'un ondan daha iyi oldugu kanisina vardin? Aralarinda 2 yas fark oldugunu biliyormusun? Ufuk 22, Sinan 1998 dogumlu ama eylulde 20 olmus yani aralarinda 2 seneden fazla yas farki var bu genc yaslarda bi oyuncuda cok fark yapabiliyor hele ki kale gibi oynayarak tecrube kazanarak gelisilen bi mevki ise soz konusu. 20 Yasinda su CA'ye sahip olan oyuncu su kadar PA'ye sahip olabilir mesela olayin su yuzu var CA ve PA arasindaki puan farki yani oyuncunun o yastan itibaren ne kadar gelisebilicegi. Yastan yasa oyuncudan oyuncuya bu degisir. Ufuk 22 yasinda 115 CA uzerine 150 PA almis Sinan ise oyunda baslayabildiginiz tarihlerde 19 yasinda 110 CA uzerine 160 PA almis. Sinan'nin PA belki 5 puan daha dusuk olsa daha iyi olabilirdi. Ben burada cok da buyuk sorun goremiyorum. Umarim dediklerimi anlayabilmissindir.
CA-PA ilişkisini ve bir Manisalı olarak Sezer ile Ufuk'u iyi bilirim.Olayı sadece yaşa indirgememek lazım(ki sen burada hata yapıyorsun).Lincoln 29 yaşında ama geçen sene oynadığıyla bu sene oynadığı arasında büyük fark var.Futbolcu gelişebilir.Bugünlerde Sezer'in Galatasaray'a geleceği söyleniyor.İnşallah gelir de sen de ne demek istediğimi kavrayabilirsin.Son olarak Sinan konusunda da madem ki yıllar gerekiyor diyorsun bekle 3-4 sene o zaman görürsün Ufuk ve Sinan arasındaki farkın nasıl olacağını.