Gündüzleri işte olduğumdan yazamıyorum, o nedenle sanki konuyu başa sarıyormuşum gibi olacak ama kusura bakmayın.
Benim ana sorunum da bizim çok fazla gerçekçi olmamız zaten. Diğer bütün ülkeler uçarken CA ve PA dağıtımında biz "aman gerçeğe uygun olsun, aman laf yemeyelim sonra" diye yırtınıyoruz. Sorarım size Arda'ya şimdi 180-185 PA verseniz kim ne diyebilir? Bir allahın kulu "bu oyuncuya çok vermişsiniz" diyebilir mi? 4-3 biten Bordeaux maçını gösterseniz susarlar zaten 2 gol ve 1 asistten dolayı. Yine aynı örnek ama kusura bakmayın çok bariz bir örnek bu ve daha niceleri var, Modric hakediyor mu 160 CA ve 180 PA'yı? Bir de daha beteri CA 10 puan düşürülmüş haldeyken böyle üstelik. Gerçek hayatta Avrupa 3. olmuş bir Türkiye Milli Takımı'nın sampiyonanın en iyi 11'ine seçilmiş ve bazı İngiliz futbol forumlarında "C. Ronaldo mu Arda mı daha iyi?" tartışmalarına neden olmuş bir futbolcuya 170 CA 180 PA versen kim itiraz edebilir bu saatten sonra? Kaldı ki Arda bu oyunundan çok daha ileriye götüremez oyununu bence, ki zaten götürmesine gerek de yok Türkiye liglerinin en iyi yerli oyuncusu olarak. Diyelim ki Arda kötü oynamaya başladı, bu adamın zaten nasıl olduğu ortada, CA düşer PA aynı kalır, performans düzenlemesi yapılır en nihayetinde ama kalitesi olduğundan daha az gösterilmez diğer uçan ülkelerin oyuncularına oranla. Şayet onlar bizim standartımıza uyamıyorlarsa, uymak işlerine gelmiyorsa, daha önce söylediğim gibi Türkiye liglerinin üzerindeki oyuncuları onların standartlarına uydurmak da çok normal ve olması gereken bana kalırsa. Yoksa, Arda özelinde, ama genel olarak Türk oyuncularının hiçbirisi bir baltaya sap olmayacak, üst düzey liglerde yedek oturacak seviyeye anca gelebilecek oyuncular olarak kalır.
1998 yılından beri bu oyunu oynarım ve ne yazık ki hep sinir olduğum iki durumdan birisidir bu. Diğeri de ne kadar yetenekli ya da iyi olursa olsun Türkiye'ye gelen bir oyuncunun CA ve PA'sının 10-15 puan düşmesidir. Hagi'yi bile 160 (küsür, çok net konuşmayayım, geçmiş zaman zira) PA ile görmüş birisi olarak bunu da belirtmeden geçmemem lazım...