Kim ne derse desin istatistikler futbol için çok önemlidir. Önce emreden başlayalım. Emre ligin özellikle ikinci yarısı neredeyse her maçta oynadı ve geçen sezon emrenin sakatlanarak oyundan çıktığı tek maç var oda FENERBAHÇE - KAYSERİSPOR maçı. 11 başladığı diğer maçlarda hiç sakatlanmamış. Bunun yanında emrenin oyuncu değişikliklerindede kullanıldığını pek görmedik. Başka bir değişle bu adam başladığı maçı bitiriyor.
Yani;
"Natural fitness yoğun tempoda maçtan maça kondüsyonunu ne kadar koruyabildiği demek" se emrenin bu değeri yükseltilmelidir.
Ayrıca geçen sezon Emre'nin Fenerbahçenin ilk 11 oyuncuları olan DEIVID, EDU ve SELCUK'tan daha fazla dakika oyunda kaldığını hatırlatırım.
Semih konusunda pek birşey söylemiycem. Hep aynı tartışma yapılıyor. Ancak arkadaşın ortaya attığı iddaa beni düşündürdü?!
Mühim konu olan Gökhan ve arda tartışmasına gelirsek. Bence iki futbolcuyuda ilk 10 a veya ilk 30 a sokarken gidipte 35 yaşındaki adamlarla karşılaştırmayın. Bir kişi zanetti örneği vermiş. Bence bu tarz sıralamalar yaparken yaşı baz alrsanız daha iyi olur. Sonuçta burada futbol değil FM konuşuyoruz. Belki Gökhan 35 yaşına geldiğinde Zanettiden daha iyi futbolcu olacak potansiyele sahip. O yüzden yaşıda hesaba katmak lazım. İşte o zaman gökhan ilk 10-15 e ardada ilk 30 a girer.
Benim için iyi bir sağ bekin tanımı şudur: Defansta iyi yer tutan, kadameye giren ve bunun yanında atağa sürekli destek olan oyuncu.
Benim kendi düşüncem Gökhan Türkiyenin bir numaralı sağ bekidir. Dünya bazında konuşacaksak dünyadaki tüm fulbolcuları tanımadığım için bir şey diyemem. Ancak izlediğim takımlar arasında değerlendirme yaparsam Gökhan rahatlıkla ilk 10 e girer. (Kendi yaş aralığında)
Benim için iyi bir sağ/sol açık tanımı ise şudur: Driplingi kuvvetli, sağdece sıfıra inip orta açan değil takımına skor yönündende katkıda bulunan, yeri geldiğinde defansına da yardımcı olacak futbolcu.
Ardayla tuncay karşılaştırısak.
Arda Turan:
2008/2009 sezonu: 7 lig golü
2007/2008 sezonu: 7 lig golü
2006/2007 sezonu: 5 lig gölü
Tuncay Şanlı:
2004/2005 sezonu: 7 lig gölü
2005/2006 sezonu: 15 lig golü
2006/2007 sezonu: 9 lig golü
Karşılaştırmanın adil olabilmesi için Tuncay'ın Fenerbahçe'de oynarken attığı golleri aldım.
İki futbolcuyu sadece gol bazında karşılaştırdım çünkü Tanju Çolak ile aynı fikirdeyim. Şöyleki:
Not: Tanju Çolağın Arda Hangi Maçı Kazandırdı ? Kaç Gol Attı Ki Yıldız Olsun isimli yazısından alıntıdır.
Yukarıdaki tabloda sadece lig gollerini yazdım. Avrupada atılan golleride eklesek ara dahada çok açılacaktır. Çünkü Tuncay bir KANAT oyuncusu olmasına rağmen Fenerbahçenin avrupada en çok gol atan futbolcusudur.
Galatasaraylı arkadaşlar bana kızmasın ama ben teknik direktör olsam tuncaymı ardamı deseler sabaha kadar Tuncay derim.
Not2: Tanju çolağın yazısındaki her cümleye katılmıyorum, sadece alıntı yaptığım bölgeye katılıyorum.