Originally Posted by
perpetua
Sorun cogaltilan ozellikler olmayabilir.
Sonucta bu bir bakis acisi. Semih'i nasil bir oyuncu olarak gordugunuze karar verip, ona gore kuvvetli olmasi gereken, ve de zayif olmasi gereken ozelliklerini kararlastirmaniz lazim.
Bitiricilik, kafa, topsuz alan, onseziler, teknik, ilk temas, hiz, soguk kanlilik, teknik bir forvet icin hep onemli ozellikler ve hepsi 14+ degerde.
Bu degerleri veriyorsaniz, diger onemli ozelliklerin de daha dusuk seviyede olmasi gerekli.
Mesela hizlanma 7'ye inerse Semih'e uygun olan bir CA'yi gerektirecek denge ortaya cikar.
Veya hizlanma 9'a inerken, top surme 1'e inebilir ozellikler ile CA arasindaki dengeyi yakalamak icin.
Bu abartildigini soylediginiz Milevsky icin de gecerli. Onun da zayif ayagi cok zayif oldugu icin diger ozellikleri yuksek olabiliyor. Yani bir konuda onemli bir zaafi oldugu icin diger ozellikleri yuksek olabiliyor. Semih'in de bu ozelliklerinin yuksek olmasini istiyorsaniz, zaaflarinin daha dusuk seviyede olmasini kabullenmeniz gerekli. Veya zaaflarindan dusurecek deger bulamiyorsaniz, demek ki yukselttiginiz degerlerde dusmesi gerekenler vardir.
Dedigim gibi, bu degerler oyuncuya nasil baktiginiza bagli.
Baros'un bitiriciligini 13'den yukariya cikartmadigim icin bir cok kisi tepkiliydi. Ama bitiriciligin Baros icin onemli bir ozellik olmadigina karar verdim ve uyguladim. Kafa vuruslari pek olmadigi icin bu degerleri nispeten dusuk tuttum. Hizini ve hizlanmasini, topsuz alanlara kacisini, ilk temasini kuvvetli tutarak yansittim. Sonucta da gercekte oldugu gibi cok pozisyona girebilen ancak bazen basit golleri bile kotu vurus yaptigi icin kacirabilen bir Baros cikti ortaya.
Semih icin de durum ayni. Hic bir onemli ozelligini ozelliginin zayif yapmayarak, bir cok onemli ozellige dunya capinda degeler verirseniz tabii ortaya dunya capinda bir golcu cikar. Bu durumda karar vermeniz gerekli, Semih'in hangi ozellikleri zayif. Bence her ne kadar son zamanlarda fizigini gelistirmis olsa da, Semih fiziksel olarak gayet ortalama bir oyuncu. Ortalama, yani 9-11 arasi cok deger almasi gereken bir oyuncu. Bunlari 13-14 yapmak yerine, 10-11 gibi degerlere indirerek pekala Semih'in diger kuvvetli ozelliklerinin yansitilmasi saglanabilir.
Ama dedigim gibi sonucta bu oyuncuya nasil baktiginiza bagli. Semih'in fiziksel kapasitesini ortalamanin ustunde gorerek, diger ozelliklerin zayif kalmasina izin vermek var. Semih'in fiziksel ozelliklerini iyice dusurerek almasini gerektigini dusundugunuz teknik ve zihinsel ozellikleri vermek var.
Arastirmacilarin isinin bir kismi da bunun kararini vermek. Hangi ozellikleri zayif, hangi ozellikleri kuvvetli yapacagini secmek.