Zaten FM adına Türkiye'de bir tane elit site var, oda bu mesajı okuduğun yer. Diğer içeriğinde FM'de bulunan sitelerden Soccercenter.net ile irtibata geçildi. Level, Goal.com ve diğer medya ilede paylaşıldı. Bayram sonrası dahada artacak.
Öncelikle bence burdaki insanlar bazı şeyleri düşünmelidirler. Burdaki insanlar derken, bütün Türk FM severlerden bahsediyorum.
Nedir bunlar ?
1- Yıllardır Türkçe dil desteği konusunda bir tek adım bile atılmamışken niye şimdi 10bin orjinal oyun alınması durumunda Türkçe dil desteği yapılacağı söyleniyor ?
1- Cevap basit, CM Türkçe dil desteği, düşük fiyat ve bir sürü yeni ve güzel özellikle karşımıza çıkınca bu kadar FM severi olan bir ülkedeki pazarı kaybetmemek için tabi ki, anlayacağınız tamamen duygusal (!). CM'nin bunca atılımına rağmen FM'nin ismi hala var ve 1-2 sene boyunca da bu durum değişmeyecek. FM de bu ismi değişik bir pazarlama stratejisiyle beraber kullanıyor ve 10 bin oyunun satılması durumunda Türkçe dil desteğini koyacağını söylüyor. İnsanlar da bu durumda maddi durum vs. demeden (büyük bir kısmın maddi durumu orjinal oyuna o parayı verecek seviyede değil) Türkçe dil hayalleriyle (hayal yani, adı üstünde) 10 bin rakamına ulaşılması için dua ederekten gidip orjinal oyun alacak. Ve bu durumda kazananı açıklıyorum: Sigames. Türkçe dil oyuna konulmayacak, Sigames ise sadece kazandığı parayla kalacak. Çünkü her ne kadar o rakam vadedilmiş olsa da bu vaade rağmen Sigames'in beklediği satış rakamı 10 binin çok altındadır. Tahminen 5-6 bin satış rakamı beklediklerini düşünüyorum. Bu rakama ulaşılması durumunda olacakları söylüyorum, Sigames'te Turksportal'le iletişime geçen kişi elinde bir kadeh 20 yıllık fransız şampanyası Turksportal'i arayacak ve diyecek ki: "Kusura bakma adamım, 3-4 bin eksik kaldık. Türkçe dil için de umarım gelecek sene". Surat ifadesi pişmiş kelle şeklinde pis pis sırıtan, telefonu (veya neyle konuşuyosa işte) kapatır kapatmaz da gülmekten yerlere yıkılacak ve bizim ne kadar saf insanlar olduğumuzu söyleyecek. Yani onlar için "10 bin oyun satılsın, Türkçe dil desteği koyarım" vaadinin şeklen "Fenerbahçe Sevilla'yı elerse sonraki programa bikiniyle çıkarım" veya "Galatasaray Elano'yu transfer ederse taksimde soyunurum" vaatlerinden bir farkı yok. %99.999 ihtimalle gerçekleşmeyecek bir şey olması durumunda normal bir günde %99.999 ihtimalle yapmayacağı bir şeyi yapma vaadi veriyor.
FM'nin de burada kaybı falan yok. Türkçe için adım perpetua'nın çabaları sonucu gerçekleşti ve somut bir adıma dönüştü. Yani CM'nin pazarı ele geçirme çabası vs. gibi korkuları hiç bir zaman yok, üstüne SI pazara o kadar önem veriyorlar ki Türkçe dil seçeneğin çıkacağını bile bizden öğrendiler..
SI'ın tutumunu bir yazılım mühendisi ve proje yöneticisi olarak doğru buluyorum. Bende aynı şekilde yapardım. Önce yapacağım yatırımımı garantiye alırdım. Zaten bana para kazandırmayan insanlara birde utanmadan kendi dillerini isteyen insanlara niye güveneyim ki ?
SI'ın bizlere başattırdığı bu kampanya sizlere zorla birşey yaptırmıyor. Oyunu satın alabileceğine inandığımız kişilerin katımını bekliyoruz. Aynı senin imzanda olduğu gibi bu oyunu Türkçe çıksa çıkmasa oynamayacak kişilerin katılımını beklemiyoruz. Bilmem anlatabildim mi? Kazanan para olarak Sigames olacak elbette. Ama maksat zaten para kazanmak değil mi? Sen hayrına mı iş yaparsın? Veya insanlar senin için hayrına mı çalışır? Bahsettiğin senaryolar sadece Türk filmlerinde olduğu için D Yeşilçam D-Smart 12.kanalı izlemeni öneririm.
Ben CM'de ise Türkçe dil seçeneği dışında çok fazla bir espri görmedim. Tabi bu bana göre ve herkese göre değişir, o yüzden insanlar oynayarak karar verecektir. CM'yi kötüleme gibi bir girişimim yok, Türkçe dil seçeneğini eklemelerini olumlu buluyorum, piyasaya rekabet katacaklarıda bir gerçek. Genel müdürünüde tanıyorum ve hatta Turksportal'ı çok yakından bildiklerini öğrendiğimde çok şaşırdımHatta sitemizde CM bölümüde açarak bu oyunuda oynayan kitleye içerik sunacağımızı belirttik...
CM için şöyle bakıyorum ben olaya, İngiltere ve Avrupa'da taban yapmış bir oyun olarak genel müdür dahil Türkiye'ye gelip lansman yapıyor ve Türkiye'ye özel fiyat çıkartılıyor. Burada pazarı ele geçirme çabası mutlaka var fakat esas nokta buradaki futbol ve futbol konulu oyunlara meraklı olan genç nufüsa CM yi aşılamak ve buradan sürümden para kazanmak belki ilk yıl zararına satış yapmak.
Tamamen firma stratejileri arasında fark var. Firmalar arasında farklar elbet olacaktır.
2- Bu ülke insanı 60 TL verip de orjinal oyun alabilir mi veya yine aynı ülkenin insanı ortak oyun almaya karar verip de o işi sorun çıkmadan becerebilir mi ?
2- Hayır ve hayır. İki durumda da sorun çıkacağı aşikar, aksini düşünen abesle iştigal ediyor.
Almak isteyen alacaktır elbet, belli bir kesimi görmemezlikten gelemeyiz ama Türk FM Topluluğunun bu kampanyanın sonucu gerçek mantığını göreceğiz. Sonuçta 10bin imza almak kolay iş ama gerçekten oyunu satın alacak 10bin kişiyi bulmak gerçekten kolay değil. Özellikle geçen yıllara bakıldığında. Ama hayatta kendisine büyük hedefler koymayan insanlar hep aynı noktada kalmaya mahkumdur. Biz bu hedefe varmak için çabalayacağız. Arada paratizler elbet çıkacaktır.
3- Turksportal bu işte kimin tarafında ? Biz FM severlerin mi, yoksa Sigames'in mi ? (bence temel düşünülmesi gereken budur)
3- Turksportal uzun yıllardır bu oyun için gerçekten uğraşmış olabilir. Bir yandan siteyi yönetmek, bir yandan datalar, Türkçe çevirileri falan filan, bir de insanların kendi hayatları var, bunları da Turksportal'in karşılık bekleyerek yaptığını düşünmüyorum. Ancak iş biraz Türkçe dile geldiği zaman olaylar daha değişik bir hal alıyor. Turksportal biraz bu iş için Sigames ve Türk halkının arasını bulmaya çalışıyor, ancak bunu yanlış yolla yapıyor. Çok afedersiniz kıytırık ve kitipiyoz bir ithalat firmasının elinden orjinal oyun satışı işini almak gerekir. Turksportal'in (yine çok afedersiniz) kıytırık bir ithalat firmasına nazaran kitleye daha rahat ulaşabildiği ortada (yalansa yalan diyin). Eğer Turksportal insanları fahiş fiyatlardan orjinal oyun almaya teşvik etmek yerine işin bu kısmını yapmış olsaydı insanlar bu oyunu daha az fahiş fiyatlarla satın alırdı (Turksportal işin kâr kısmını ithalat firmasından daha az düşünüyor, bu kesin), daha çok oyun satılırdı, Türkçe dil ise şimdiye kadar çıkmış olurdu.
Turksportal, FM Türkiye Topluluğunun sesi, firma ile sizler arasında köprü kurmaya çabalıyor. Turksportal, zaman zaman gerek ithalatçı firma ile gerekse SI ile iletişim halinde. Kendi ekonomik gücü olsa zaten satış işine girerdi. Bu satış mevzuları bizleri aşan bir nokta. Biz sadece sizlerin düşüncelerini firmalara iletir ortak bir nokta arayabiliriz.
4- 10 bin oyun hasbel kader satıldı diyelim, sizce Sigames gerçekten Türkçe dil desteği koyacak mı ? Bu adamların sözüne ne kadar güvenilebilir ?
4- Ben açıkçası 10bin rakamına ulaşılması durumunda da Türkçe dil desteğinin bu oyunda olacağını düşünmüyorum, Sigames yine sağdan soldan bahaneler bulacaktır, elindeki sahte rakamlarla 10bine ulaşılmadığını iddia edecektir, veya çok geç ulaşıldığını falan filan söyleyip işi FM 2011 veya 2012'ye postalayacaktır. Bu adamların sözüne bu kadar güvenip 10 bin oyunu satın almaktan daha başka şeyler bulmalıyız Türkçe dil için. Bu da Turksportal çeviri ekibi veya bu işi yapabilecek bu gibi başka oluşumların eline kalacaktır (2010 sürümü için böyle olacak, 2011 ve gerisi için bilmiyorum). Sonuçta ilk maddede belirttiğim vaatlerde olduğu gibi Ahmet Çakar bikini giymedi, Elano Galatasaray'a transfer olduktan sonra da ana haber bültenlerinde taksimde soyunan kimseyi görmedik. Bu yüzden bunun da olacağına inanmıyorum.
Ben bunun olacağına ihtimal vermiyorum, bizim çabamızı gördüklerinde bunu mükafatlandıracaklarını inanıyorum. Biz organize olalım, siz istediniz biz yaptık, bundan sonraki aşama satış rakamlarına kalıyor. Ha satılmadı mı ? Eklemediler mi? O zaman google translate ile çevrilmiş piyasadaki sözde %90larda ki yamalar ile idare eder insanımız : ) Nasıl olsa çoğu kişiye bu bile yetiyor