1 ile 30 arası toplam 1701 sonuç

Konu: FM 2010 Türkçe Yolda mı?

Hybrid View

pek fazla yazmam ama yıllardır takip ederim siteyi ve 11 yıldır fm/cm bağımlısıyım. en büyük hedefim orjinal oyun almaktı fakat sanırım bu sene de olmayacak (90 tl !!!). neyse belki seneye...

maalesef tartışmalar çok sertleşti burda hepimizin amacı aynı birbirimize yüklenmeye gerek yok. elbette bir kısım orjinal alın diyor bir kısım da çeşitli sebeplerden alamam diyor. bunun üstüne gitmeye fazla gerek yok kimse korsan almakatan keyif duymaz zaten korsan alanları suçlamak yargılamak da emniyetin işi. açıkçası bu konu kapanana kadar forumdan uzak durmayı düşünüyorum bu tartışmalar can sıkmaya başladı.

yalnız son bir söz söylemek istedim... korsanı önlemenin çeşitli yolları vardır üretici/satıcı bunları uygularsa zaten sorunun %90'ı biter (bkn. geçen sene sanırım korsan satış biraz düşmüştür).
    bizim ülkemizde korsanı önlemenin iki yolu var: 1- Türkçe dil 2- Uygun fiyat... bunlar dışında önlem alınsa da bu iş bir şekilde devam eder maalesef korsanı önlemek isteyen önlemi kendisi alır müşteri olarak ben bunu düşünmem...

bu sefer de o zaman bize yatırım yapmıyo firma gibi bir sorun çıkıyor... bu bana firmanın bahanesi gibi geliyor bu iş işte başka bir iş olmalı... iskandinav ülkeleri örnek verilmiş satış çok oraya yatırım da çok gibi.. yahu bizim iskandinav ülkelerinin toplam nüfusundan fazla genç nüfusumuz var ve bu nüfus futbol hastası herkes teknik dir. o ülkelerde gençlerin çoğu kayak, tenis oynar... bizde şartlar uygun olduğunda 10.000 değil milyon satışlardan bahsedilir bu potansiyeli görmemek görüp de değerlendirmemek akıl alır gibi değil... iyi bir reklam Türkçe dil ve uygun fiyatla tüm avrupadan fazla satış elde edilmesi bile mümkünken firmanın bunu görmeyip (görmezden gelip nedense) yatırım yapmaması imkansız... ben firmanın sahibi olsam bu potansiyeli kullanmayan yöneticiyi (ceo vs.) anında sepetlerdim.. yani satış falan bana inandırıcı gelmiyo bu işin arkasında bir iş var ama ne bilemiyorum... olaya biraz da bu açıdan bakılmalı sanırım...

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by derossi View Post
    bu sefer de o zaman bize yatırım yapmıyo firma gibi bir sorun çıkıyor... bu bana firmanın bahanesi gibi geliyor bu iş işte başka bir iş olmalı... iskandinav ülkeleri örnek verilmiş satış çok oraya yatırım da çok gibi.. yahu bizim iskandinav ülkelerinin toplam nüfusundan fazla genç nüfusumuz var ve bu nüfus futbol hastası herkes teknik dir. o ülkelerde gençlerin çoğu kayak, tenis oynar... bizde şartlar uygun olduğunda 10.000 değil milyon satışlardan bahsedilir bu potansiyeli görmemek görüp de değerlendirmemek akıl alır gibi değil... iyi bir reklam Türkçe dil ve uygun fiyatla tüm avrupadan fazla satış elde edilmesi bile mümkünken firmanın bunu görmeyip (görmezden gelip nedense) yatırım yapmaması imkansız... ben firmanın sahibi olsam bu potansiyeli kullanmayan yöneticiyi (ceo vs.) anında sepetlerdim.. yani satış falan bana inandırıcı gelmiyo bu işin arkasında bir iş var ama ne bilemiyorum... olaya biraz da bu açıdan bakılmalı sanırım...
    Kisaca bu konuda yalan soyledigimizi ve insanlari yanlis yonlendirdigimizi soyluyorsunuz.

Bir de soyle bakabilirsiniz duruma. Belki de bu potansiyel yok. Yani kullanici olarak var belki potansiyel ancak musteri olarak potansiyel yok.

Bu potansiyel eger varsa ve degerlendirilmiyorsa, bu isin basindaki sorumlu cok cabuk gorevinden alinir dusuncesini cok dogru dile getirmissiniz. Ancak bunun karar merciileri yillardir gorevlerinin basinda ve gorevlerinden alinacak gibi gorunmuyor. Zira Turkce'yi Turk insani sadece FM'de degil, bir cok oyunda yillardir istiyor ancak Turkce'yi oyuna eklemek bir cok sirketin hedefi degil. Bu sonucun da bir anlami olmali, degil mi?

Quote Originally Posted by perpetua View Post
    Kisaca bu konuda yalan soyledigimizi ve insanlari yanlis yonlendirdigimizi soyluyorsunuz.

Bir de soyle bakabilirsiniz duruma. Belki de bu potansiyel yok. Yani kullanici olarak var belki potansiyel ancak musteri olarak potansiyel yok.

Bu potansiyel eger varsa ve degerlendirilmiyorsa, bu isin basindaki sorumlu cok cabuk gorevinden alinir dusuncesini cok dogru dile getirmissiniz. Ancak bunun karar merciileri yillardir gorevlerinin basinda ve gorevlerinden alinacak gibi gorunmuyor. Zira Turkce'yi Turk insani sadece FM'de degil, bir cok oyunda yillardir istiyor ancak Turkce'yi oyuna eklemek bir cok sirketin hedefi degil. Bu sonucun da bir anlami olmali, degil mi?

Sizin için söylemedim firma bunu size bu şekilde yansıtıyor olabilir demek istedim.

Bir çok oyunda Türkçe olmaması normal, zaten bu oyunlarda her dil de yok benim söylemek istediğim fm de neredeyse bir tek Türkçe yok ve bu potansiyel futbol oyunları için (özellikle de manager oyunları) için var, diğer oyunlar için aynı potansiyel olmayabilir ama siz de bilirsiniz ki bizim insanımızın tamamı zaten teknik direktördür. mustafa denizliye maçta talimat veren polisi hatırlayın. biz böyleyiz ve şimdi genç kuşak fm/cm gibi teknik dir. fırsatlarını kaçırmaz gibi geliyor. ayrıca kullanıcı olarak var ama müşteri olarak yok demişsiniz sanırım şu klişeden bahsettiniz: fiyatı ucuz da olsa bizim insanımız korsan kullanır para vermez. buna nasıl bu kadar eminsiniz fiyat %50 ucuz olsa mesela bir çok insan orjinal alabilir bunu denemeden bilemeyiz tabi SI da bilemez !!!

bu yüzden herkesi bir kalemde yargılayıp nasılsa korsan alır demek biraz ağır. korsanın sebeplerini ortadan kaldırıp duruma bakmak tek çözümdür. herkes korsanın ne olduğunu iyi biliyor ama yine de kullanılıyorsa demek ki çoğunluk için başka sebepler var korsanı çözmek isteyen SI değil mi ? peki çözmek için ne yaptı ? güvenlik önlemlerini arttırsa ve insanları orjinal oyun almaya teşvik etse herkes kazançlı çıkmaz mı ?

Bizim için pahalı bu oyun bu açık. peki mesela Türkiye için bir versiyon çıkarsalar maliyeti düşük
    sadece Türkçe ve ingilizce dilleri olsun, sadece avrupa ligleri olsun gibi. fiyatı buna göre düşük tutsa ve baksa korsan azaldı mı azalmadı mı... bir denese olmazsa bize siz korsancısınız size hiç bir şey yok dese kabul.. ama bu şartlarda orjinal oyun 5000 satıyorsa ikna yolu ile bu sayı 8000-10000 olur... biraz adım atsalar bu sayı belki 50 000 olur. ha olmazsa korsan devam ederse o zaman tamam koymasınlar Türkçe düşürmesinler fiyat suçlasınlar bizi..

sonuçta korsan SI'ın sorunu peki çözmek için ne yaptı bugüne kadar?

Nesil
    2003

Sizin için söylemedim firma bunu size bu şekilde yansıtıyor olabilir demek istedim.

Bir çok oyunda Türkçe olmaması normal, zaten bu oyunlarda her dil de yok benim söylemek istediğim fm de neredeyse bir tek Türkçe yok ve bu potansiyel futbol oyunları için (özellikle de manager oyunları) için var, diğer oyunlar için aynı potansiyel olmayabilir ama siz de bilirsiniz ki bizim insanımızın tamamı zaten teknik direktördür. mustafa denizliye maçta talimat veren polisi hatırlayın. biz böyleyiz ve şimdi genç kuşak fm/cm gibi teknik dir. fırsatlarını kaçırmaz gibi geliyor. ayrıca kullanıcı olarak var ama müşteri olarak yok demişsiniz sanırım şu klişeden bahsettiniz: fiyatı ucuz da olsa bizim insanımız korsan kullanır para vermez. buna nasıl bu kadar eminsiniz fiyat %50 ucuz olsa mesela bir çok insan orjinal alabilir bunu denemeden bilemeyiz tabi SI da bilemez !!!

bu yüzden herkesi bir kalemde yargılayıp nasılsa korsan alır demek biraz ağır. korsanın sebeplerini ortadan kaldırıp duruma bakmak tek çözümdür. herkes korsanın ne olduğunu iyi biliyor ama yine de kullanılıyorsa demek ki çoğunluk için başka sebepler var korsanı çözmek isteyen SI değil mi ? peki çözmek için ne yaptı ? güvenlik önlemlerini arttırsa ve insanları orjinal oyun almaya teşvik etse herkes kazançlı çıkmaz mı ?

Bizim için pahalı bu oyun bu açık. peki mesela Türkiye için bir versiyon çıkarsalar maliyeti düşük
    sadece Türkçe ve ingilizce dilleri olsun, sadece avrupa ligleri olsun gibi. fiyatı buna göre düşük tutsa ve baksa korsan azaldı mı azalmadı mı... bir denese olmazsa bize siz korsancısınız size hiç bir şey yok dese kabul.. ama bu şartlarda orjinal oyun 5000 satıyorsa ikna yolu ile bu sayı 8000-10000 olur... biraz adım atsalar bu sayı belki 50 000 olur. ha olmazsa korsan devam ederse o zaman tamam koymasınlar Türkçe düşürmesinler fiyat suçlasınlar bizi..

sonuçta korsan SI'ın sorunu peki çözmek için ne yaptı bugüne kadar?
    Suc her gece pencerenin onunde silahla beklemeyende, hirsiz ise sucsuz degil mi?

Ayrica tekrar hatirlatayim. SI yazilim sirketi. Oyunu pazarlayan Sega.

Guzel yaziyorsunuz, hos yaziyorsunuz ama dediklerinize itirazim olmasa zaten cevap yazmam. Bizim insanimiz zaten teknik direktordur diyorsunuz, belki de yabanci kimse tanimiyorsunuz diye dusunuveriyorum. Bu sadece biz Turklere mahsus bir durum degil. Futbolu daha hayatinda ilk defa izleyen bir Amerikali bile neden soyle yapmiyor, neden boyle yapmiyor gibi cumleler kurabiliyor. Bu konuda ozel degiliz, hatta futbol sporu da bu konuda ozel degil.

Fiyat %50 ucuz olursa cok insan orjinal alabilir diyorsunuz, bu halde fiyat mevcut durumunda oldugu zaman da pekala 10 bin satabilir. Gerekirse sansimizi denemek icin bir de o anketi yapariz mevcut anket sonuclandiktan sonra. Sonuclarin farkli olacagindan hic umidim yok maalesef. Zira satin alma secenekleri arasinda 43 TL'lik Zavvi secenegi mevcut. Ve tabii 60 TL'ye Steam uzerinden satin alma secenegi de. Bu konuda kampanya istiyorsaniz, tabii bu kampanyayi ozellikle ithalatci firmayi etkilemek icin yapabilirsiniz. Ancak bir gercek var ki oyunu Turkiye'ye ithal etme ve 90 TL'ye satma kararini tek basina bir sirket veya kurum vermiyor. Sega'dan baslayan, ithalatci sirket ile devam eden ve devletin de vergisini almasi ile sona eren bir zincir bu.

Mesela Istanbul'da benzin fiyati da inanilmaz yuksek seviyede. Ustelik hemen yanibasimizda bu petrolun cikartildigi ulkeler olmasina ragmen. ABD'de litresi 1 TL'ye satilan benzin, Turkiye'de 3 TL. Ama buna tepki olarak insanlarin "korsan benzin" kullandigindan haberdar degilim. Veya tepki olarak benzinli arac yerine her yere bisiklet ile de gidebilir pekala insanlar. Benzin fiyati neden bu kadar yuksek peki? Eh tabii vergilerden dolayi. Yazilimda vergiler ne durumda? Yanilmiyorsam %20 kurumlar vergisi, %18 de KDV var 90 TL'lik satis fiyatinda.

Ama nedense herkez SI veya Sega'ya catiyor. Sega'nin satis fiyati buyuk ihtimalle 40-50 TL civarindadir. Bunun ustune ithalatci firmanin masraflari, karlari ve vergiler eklenince demek ki fiyat 90 TL oluyor.

Eh o zaman siz dusunun oyunun fiyati ne kadar dusebilir, ne kadar dusemez.

Veya Sega fiyatini %50 kirsa, size etkisi ne kadar olur.

Quote Originally Posted by perpetua View Post
    Mesela Istanbul'da benzin fiyati da inanilmaz yuksek seviyede. Ustelik hemen yanibasimizda bu petrolun cikartildigi ulkeler olmasina ragmen. ABD'de litresi 1 TL'ye satilan benzin, Turkiye'de 3 TL. Ama buna tepki olarak insanlarin "korsan benzin" kullandigindan haberdar degilim. Veya tepki olarak benzinli arac yerine her yere bisiklet ile de gidebilir pekala insanlar. Benzin fiyati neden bu kadar yuksek peki? Eh tabii vergilerden dolayi. Yazilimda vergiler ne durumda? Yanilmiyorsam %20 kurumlar vergisi, %18 de KDV var 90 TL'lik satis fiyatinda.

kaçak mazot yok galiba bizde? neyse

bakın ben ılımlı yaklaşmaya çalışıyorum kendi çapımda çözüm üretmeye çalışıyorum fakat siz yine agresifsiniz. sonuçta korsan satılması benim paramı değil firmanın (SI/Sega artık her neyse) parasını çalmaktır. dolayısıyla önce firma çözmeye çalışmalı bilmem bu çok mu saçma???

peki firma veya siz insanları orjinal oyun almaya teşvik etmek için bir çözüm ürettiniz mi?
    sadece almayın siz hırsızsınız demekle olsa bu iş tamam. ama alan da biliyo zaten yasa dışı olduğunu diyorum ki yine de alıyorsa bunun nedenlerini ortadan kaldırmaya çalışmak bunun için fikir üretmek kimseye yüklenmek veya suçlamak değildir. ben firma suçlu korsan alan suçsuz demedim, korsan için bir çözüm bulunsun dedim. sonuçta kaç kişiyi ikna edebiliriz ki korsan almayın diye belki 1000 belki 2000. ama bizde bu oyunu oynayabilecek aslında çok daha fazla insan var (valla futbol sevgisi ve ilgisi konusunda bizi diğer ülkelerle kıyasladını ya çok ilginç- nüfustan bahsetmiyorum bile) ve bu insanların orjinal alması nasıl mümkün olur bunun için bir şeyler söylemeye çalıştım ama siz yine savunma pozisyonu alıp firma avukatlığı yaptınız. aslında buna gerek yoktu dikkatli okursanız ben de korsan alanı suçladım. elbette hırsız suçlu. elbette bu hırsızlık ve suç ama bu salt hırsızlık değil takdir edersiniz ki gidip direkt mal çalmıyo kimse farklı bir yöntem var bunda. işte bunun nedenleri ortadan kaldırılmadığı sürece maalesef korsan tamamen çözülmez (keşke olsa). benim dediğim buydu "korsanı tamamen çözmek" ama siz diyorsanız ki ikna ettiğim insanlar yeter çoğunluk korsan alırsa alsın başka çözüme gerek yok siz bilirsiniz.

Nesil
    2003

kaçak mazot yok galiba bizde? neyse

bakın ben ılımlı yaklaşmaya çalışıyorum kendi çapımda çözüm üretmeye çalışıyorum fakat siz yine agresifsiniz. sonuçta korsan satılması benim paramı değil firmanın (SI/Sega artık her neyse) parasını çalmaktır.
    Eger yazdiklarim sert geldiyse benim hatam. Olabildigince iliman yaklasmaya calismistim.

Kacak mazot var. Kacak mazot kullananlarin orani ile toplam mazor kullananlarin oranini karsilastiralim. Bir de korsan FM kullananlar ile toplam FM kullananlari karsilastiralim. Birisi %1, digeri %99.
    dolayısıyla önce firma çözmeye çalışmalı bilmem bu çok mu saçma???

peki firma veya siz insanları orjinal oyun almaya teşvik etmek için bir çözüm ürettiniz mi?
    Bu yazdiginiz dehset verici bir dusunce benim icin.

Diyelim bir restorana gittiniz. Icerisi oldukca kalabalik ve garsonlar bu nedenle bir oraya, bir buraya kosusturuyor. Oturuyorsunuz, yemeginizi ismarlayip, afiyetle yiyorsunuz. Yemek sonunda ise ikram edilen cayi da iciyorsunuz.

Sonra hesabi bile istemeden kalkip gidiyorsunuz. Siz ortaliktan kaybolduktan sonra garson kacip gittiginizi fark ediyor. Tabii arkanizdan her turlu bedduayi da ediyor. Buyuk ihtimalle onun sorumlulugunda sizin yediginiz yemek, ve maliyeti onun maasindan cikacak.

Restoran'in bunu durdurmasi icin ne yapmasi gerekli?

Belki daha fazla garsonu ise alacak ve garsonlarin restoran kalabalik oldugunda bile musterileri gozunun onunden kacirmamasini saglayacak. Veya kapiya birisini koyacak ki bu tip odemeden kacanlar durdurulsun. Peki bu ek garsonlarin veya kapida duran kisinin maasini kim odeyecek? Tabii ki restoran'da yemek yiyen musteriler. Yani yemek fiyatlari artacak. Dahasi, garson'un gozu devamli uzerinizde oldugu icin yemek yerken rahatsiz olacaksiniz. Belki yemek faturasini daha yemek bitmeden masaniza koydugu icin siz rahatsiz olacaksiniz. "Tatli yiyecektim" deyip garsonu tersleyeceksiniz.

Veya fiyatlari yukseltmek yerine, bu ek garsonlarin maasini daha ucuz et, bakliyat, sebze alarak kapatacak bu restoran. Taze sebze yemek yerine, burusmus/porsumus sebzeler gelecek tabaginiza. Tabii sadece sizin tabaginiza degil, yillardir bu restoranda para odeyerek yemek yiyenlerin de tabagina boyle gelecek.

Siz de faturayi odememenizi belki de "Yemek zaten yapilmisti, ben yemesem cope gidecekti. Ayrica odemesem ne yapacaklar ki?" seklinde dusunerek mantikli kilabilirsiniz.

Olmasi gereken bu mu?

Yani soyle diyeyim. Belli basli insanlik kurallarinin icinde emek hirsizligi sadece birisi yakalandigi zaman mi yanlistir? Insanlar kendi kendilerini kontrolde tutamaz mi? Yani istediklerimize ulasmak icin kendi kendimizi kontrol etmemiz gerekiyorsa bile bunu yapamazmiyiz?

Statlarda sigara icmek yasak degil mi? Neden tribunler sigara icen insan dolu peki? Kapali alanlarda sigara icmenin yasaklandigi ilk gun, hava alaninda onumden sigara icerek gecen ardindan azicik otede oturan birisinin sigarasini yakan polise ne demeli peki? Ya peki sahaya yabanci madde atmanin yasak olmasina ragmen atiliyorsa. Statlarda kufur etmenin cezasi olmasina ragmen, kufur ediliyorsa? Proje uretelim, proje uretelim. Urettigimiz projelerin polisligin kim yapacak peki?

Bence korsana karsi gelen ne kadar cok kisi olursa, korsan o kadar azalir. Korsan kullanmak normal bir durum degil, anormal bir durum olarak algilanirsa korsan azalir. Aksi takdirde istediginiz kadar proje uretin. Yarari olmayacaktir. Korsan'i almak cok kolay olmasina ragmen korsana karsi gelecek mantalitenin yerlesmesi lazim yani. Tipki restoran'dan kacip gitmek mumkunken kacip gitmeyip parayi son kurusuna kadar odemek ve de ustune bahsis birakmak gibi.

sadece almayın siz hırsızsınız demekle olsa bu iş tamam. ama alan da biliyo zaten yasa dışı olduğunu diyorum ki yine de alıyorsa bunun nedenlerini ortadan kaldırmaya çalışmak bunun için fikir üretmek kimseye yüklenmek veya suçlamak değildir.
    Fikir uretilir. Bu konu altinda orjinal bir adet fikir gordum ben. Oyunlarin tek aktivasyon ile satilmasi ve 30 TL'ye satilmasi. Ancak bu da mumkun degil bence. Nedenini yazmistim.

ben firma suçlu korsan alan suçsuz demedim, korsan için bir çözüm bulunsun dedim. sonuçta kaç kişiyi ikna edebiliriz ki korsan almayın diye belki 1000 belki 2000. ama bizde bu oyunu oynayabilecek aslında çok daha fazla insan var (valla futbol sevgisi ve ilgisi konusunda bizi diğer ülkelerle kıyasladını ya çok ilginç- nüfustan bahsetmiyorum bile) ve bu insanların orjinal alması nasıl mümkün olur bunun için bir şeyler söylemeye çalıştım ama siz yine savunma pozisyonu alıp firma avukatlığı yaptınız.
    Firma avukatligi demeyelim. Burada yerlesik ve bir cok kisinin savundugu bir gorus var. Herkez ayni dusuncede olursa, yeni fikir uremez. Bu nedenle de seytan'in avukatligi diyelim. Sega'nin bana bir kurus yarari yok ki avukatligini yapayim. Bu tutumum da maalesef yanlis algilaniyor.

Benim savundugum 2 sey var.
    1. Korsan kullanmak yanlistir, bunun yumusatilacak bir yani yoktur.
    2. Sirket satis fiyatini belirlemistir, biz satin alarak veya almayarak (ve kullanmayarak) mesajimizi verebiliriz.

Satis fiyatini degistirin desem, deseniz, deseler kimse dinlemez. Nitekim dinlemiyor da. Siz belki bunu burada ilk defa yaziyorsunuz, ben 3 yil once ilk defa Turkce'nin FM'e eklenmesi konusunda sormaya basladigimda Turkiye'de satis fiyatinin yuksek oldugunu soyledim. Dahasi Turkiye'nin her yerinde bulmanin zor oldugunu ve bu nedenle FM'in kesinlikle dijital olarak internet uzerinden satilmasi gerektigini soyledim. Bu ikincisi Steam uzerinden su anda mumkun.

Fiyatin dusmesi icin olmasi gerekeni soylediler. Turkiye icin, sadece Turkce dilini iceren, ozel bir oyun cikmasi gerekli. Bununla da kalmiyor, bu oyunun FM'in yamalarindan yararlanamiyor olmasi gerekli (ki sonradan Ingilizce dili yama yuklendiginde otomatik olarak eklenmesin). Yani Turkiye icin cikartilan ozel oyun icin ozel yamalar cikartmak gerekli (tipki FM'in aynisi olan ancak kuzey Amerika kitasinda satilan Worldwide Soccer Manager ve Guney Amerika kitasinda satilan Futbol Manager gibi).

Cozum uretme asamasi son 3 yildir benim icin devam ediyor. Burada ortaya atilan cozumlerin hic birini dusunmedik degil, dusunduk. Cozum uretelim diye yaziliyor surekli ancak pek fazla orjinal fikir ortaya atilmiyor. Zaten ortaya atilan tek belirgin fikir fiyatin dusmesi. Bence fiyatin dusmesi bir fikir degil. Bir sonuc. Fiyatin dusmesi icin yapilmasi gerekenlere gecsek cok daha dogru olacak. Tipki Turkce'nin eklenmesi icin yapilmasi gerekenlerin ortaya cikmasinin bir fikir uretiminin sonucu olmasi gibi.

Mesela 50 bin imza toplansin, 45TL'den satilirsa oyun insanlar satin almaya soz versin diyeceksiniz. Ben de diyecegim ki 45 TL'den 50 bin imza toplan
    abiliyorsa, onumuzdeki bu 10 bin imzanin toplanmasi pekala mumkun olmali. Bu hedefi tutturamiyorsak, diger hedefler icin zaman harcamanin anlami ne? Cok merak eden varsa mevcut kampanyadan bagimsiz olarak yapsin boyle bir imza kampanyasi. Ilk imza benden.

aslında buna gerek yoktu dikkatli okursanız ben de korsan alanı suçladım. elbette hırsız suçlu. elbette bu hırsızlık ve suç ama bu salt hırsızlık değil takdir edersiniz ki gidip direkt mal çalmıyo kimse farklı bir yöntem var bunda. işte bunun nedenleri ortadan kaldırılmadığı sürece maalesef korsan tamamen çözülmez (keşke olsa). benim dediğim buydu "korsanı tamamen çözmek" ama siz diyorsanız ki ikna ettiğim insanlar yeter çoğunluk korsan alırsa alsın başka çözüme gerek yok siz bilirsiniz.
    Benim kendime edindigim gorev ikna etmek de degil.

Daha once de yazdim. Bu kampanyanin basarili veya basarisiz olmasi beni direkt olarak etkilemeyecek. Hersey pekala oldugu gibi devam edebilir.

Ben bilgi veriyorum. Bilgi veriyorum cunku inaniyorum ki insanlar ne kadar cok bilgi sahibi olursa ona gore kendilerince dogru kararlari verebilirler. Fikir ureteceklerse de orjinal fikirler uretebilirler. Amacim da bir cok kisinin sandigi gibi yonlendirmek degil. Aksine, bilgi vermek. Aksi takdirde son 3 yilda oldugu gibi surekli ayni seyler konusuluyor ve hic bir yere varilmiyor.

Korsan'in tamamen cozulecegini de dusunmuyorum. Bu dusunceye hazir oldugunu dusunmuyorum Turk insaninin. Tipki stat'da sigara icmemeye aliskin olmadigi, tipki ozellikle bazi sehirlerde otomobil soforlerinin kendi seridi icerisinde gitmeye aliskin olmadigi, sadece isiktan karsidan karsiya gecmeye, sokakta yere cop atmamaya aliskin olmadigi gibi. Ne zaman buyuk bir kitle stat'da sigara icene tepki gosterir, seritinde gitmeyen adama kornayi basar, isikta gecmeyeni ikaz eder, sokakta cop atani aypilar o zaman bu aliskanliklar da ortadan kalkabilir. Korsan da cok farkli degil benim gozumde. Ne kadar cok kisi buna karsi gelirse ve yapani ayiplarsa, o kadar cok kisi bu davranisinin yanlis oldugunu idrak eder.

aslında alıntı yapacaktım ama baya uzun olmuş yazınız ne yapsam bilemedim.

doğrudur hesabı ödemeyen suçludur. siz de beddua ettikten sonra polise bildirirseniz önleminizi almış olur, aynı durumun sizin ya da başkasının başına gelmesini önlersiniz. bunun dışında bir görevliniz kapıda olur (ki artık bir çok restoranda var- bu arada yiyecek içecek sektörü benim alanım örneğin böyle olması hoş oldu) müşteriyi karşılar uğurlar falan bu görevli gözünü dört açarsa da bu tip olaylar en aza indirgenir. ama sonuçta yapan suçludur ahlaksızdır bu değişmez. bakın korsan olayını direkt hırsızlık gibi her zaman değerlendirmeyin. insanlar eskiden orjinal ne korsan ne bilmiyordu böyle bir alışkanlık oldu maalesef, dediğiniz gibi bilgilendirme çok önemli bu konuda.ama zaten çoğunluk korsanın çalmak olduğunu biliyor zaten benim dediğim buna rağmen bir çok insan korsan oyun alıyor. bunun sebeplerini benden daha iyi bilirsiniz (ben çok bilgili ve tecrübeli değilim) peki bu nedenler yerinde dururken korsan büyük oranda çözülür mü sizce? bence zor.

bende sizin gibi korsan bitsin isterim elbette ayrıştığımız nokta siz diyorsunuz ki firma dinlemiyor fiyat bu işinize gelirse diyor. tamam bu firma politikası, işte benim dediğim bu nasıl kırılır bunun bir yolunu bulsak, çünkü aynı zamanda bu korsanın da çözümü olabilir. e madem firma korsandan şikayetçi (haklı olarak).

statlarda sigara içme işine gelince, aslında bu her alanda sorun. ama siz insanlara hayır hiçbir yerde içemezsiniz derseniz bu olmaz illa kaçak içen olur tabi ki. ama sigara içilecek özel alanlar yaratırsanız küçük bir azınlık dışında herkes buna uyar. ama yok her yer yasak derseniz mutlaka kaçak içen olur. sonra da sadece bu insanı suçlamak ne kadar gerçekçi olur onu size bırakıyorum.

---1. Korsan kullanmak yanlistir, bunun yumusatilacak bir yani yoktur.
    2. Sirket satis fiyatini belirlemistir, biz satin alarak veya almayarak (ve kullanmayarak) mesajimizi verebiliriz.----

1. haklısınız.
    2.bu o kadar basit olsa keşke. çok güzel bir ürünü çok pahalı satarsanız taklit/korsan kaçınılmazdır. çünkü sonuçta herkes ona sahip olmak ister ama azınlık sahiptir. diğer kısımdan çok azı taklidini ister. çoğunluk da hayal kurar. mesela ferrari mükemmel araba üretir ve dünyada sayılı insan ona sahiptir. ama bizim ülkemizde de bir çok ülkede de bazı insanlar onun taklidini yapıyor. hacı muratı bile ferrariye benzeten bir çok insan var. bir çoğumuz da hayalini kurarız. ama siz, madem alamıyosun niye ön tamponu ferrariye benzettin demekle bunu çözemezsiniz her insan en iyiyi ister. fiyatı bu alırsan al almazsan alma çok sert, gaddarca ve insafsızca bir kapitalizm politikası olur ki bu her üründe her yerde taklitlere yol açar, kaçınılmazdır.

----------Tipki stat'da sigara icmemeye aliskin olmadigi, tipki ozellikle bazi sehirlerde otomobil soforlerinin kendi seridi icerisinde gitmeye aliskin olmadigi, sadece isiktan karsidan karsiya gecmeye, sokakta yere cop atmamaya aliskin olmadigi gibi. Ne zaman buyuk bir kitle stat'da sigara icene tepki gosterir, seritinde gitmeyen adama kornayi basar, isikta gecmeyeni ikaz eder, sokakta cop atani aypilar o zaman bu aliskanliklar da ortadan kalkabilir. Korsan da cok farkli degil benim gozumde.-----------

dediğim gibi bu tip suçları ayıplamayla çözmek çok zor. insanlara sigara içecek alan verirseniz, her 50 metreye temiz çöp kutuları koyarsanız, belli noktalara trafik polisi koyup ışık, yaya geçidi sayılıranı arttırırsanız zaten çoğunlukla çözersiniz. haa yine de insanlar bunları yapmaya devam ederse artık tek suçlu o insanlardır. ben elimde çöple saatlerce dolaşıyorsam tek suçlu ben miyim, hiç çöp kutusu koymayan belediyenin de suçu var mı bu işte? biraz böyle bakmak lazım gibi geliyor bana sonuçta aslında hepimiz aynı taraftayız (sanırım) o yüzden birbirimizi suçlamak (korsanı savunanlar dışında) firmayı savunmak yerine birbirimizi savunsak, bu oyunu sevenler ne diyor, neden diyor bi baksak, sorunlarımız ortak çünkü.

başka bir mesajınızda diğer oyunlar ucuz değil sadece E.A. sports'un oyunları ucuz demişsiniz.ben sadece futbol oyunları oynarım diğer oyunları bilmem ama en az fm kadar maliyetli ve zahmetli olduğunu düşündüğüm pes 24.99 euro (50 tl) bu ilginç geldi bana.

Mesaj Yetkileri