Mustafa BudakTurksportal
"Büyük sıçrayışı gerçekleştirmek isteyen, birkaç adım geriye gitmek zorundadır.Bugün yarına dünle beslenerek yol alır"Bertolt Brecht
Olmazsada sizler varsınız![]()
Valla artık umurumdada değil. Sigames orjinal alan herkesi enayi yerine koydu bu bir gerçek. Heee orjinal almak enayilik mi? Hayır değil fakat sen Türkçe koyma ihtimalim var diyip onu yem gibi ortaya atarsan ozaman olacaklarıda düşünmeli sigames. Birkere sigames seneye 2-3bini görürse öpüpte başına koysun. Bu olay yüzünden bırakın fmyi menejerlik oynamayı bırakanların sayısı bayağı arttı. Kimse bana yok Türkiye en çok oynanıyor fakat hepsi korsanmış masalını anlatmasın. Sonun oyun piyasasını a'dan z'ye biliyorum onların yapıcağı birkaç bin dolarlık yatırımdı onlar onu bile yapmadı. Örneğin Crysis.. O oyunda çok alırsanız Türkçe mi yaparız dedi EA. HAYIR.. Adamlar bağıra bağıra biz Türkçe oyun yapıyoruz hemde %100.. O bizi parmağında oynatan Sigames alttarafı ağırlık yazısal databaseli oyunu Türkçeye çevircekti. EA ise hem yazılar hem altyazılar hemde seslendirmeleri yaptı. Ya bırakın Sigamesin canı sıkılmış aaa bunlarla dalga geçip eğlenelim demişler apaçık ortada. İstanbul'daki toplantıya gelseydim bu olayı söylicektim. Miles'ın diceğide şu olurdu 'korsana karşı olması için yapıyoruz' ya bırakın allah aşkına adamlar korsana karşıymış. Size sorarım Sigames korsana mı yoksa Fm severlere mi? Firmaların çoğu buna Sigameste dahil orjinali piyasayı sürerken korsanda sürerler. Bunu artık günümüzde çoğu firma yapıyor. Fm 10u orjinal aldım ama daha oyunu açmadım bile. Mesela Modern Warfare 2 o oyunu Türkçeye çevirsende bişi farketmez. Gene aynı rakamlar olur ama ilk başlarda daha hızlı yükselir. Nese çok uzadı sonuç olarak biz balık yerine konulduk ağ attılar yuttuk bizde...![]()
Arkadaslar ne dil sorunum var, ne de oyunun orjinalini alamama sorunum.Yani orjinal oyunu alip Ingilizce oynama luksune sahibim.Futbol hastasiyim,fm yide sizler kadar iyi ve SIK oynamasamda severek oynuyordum.Ancak hem dil konusunda hemde fm nin musterilerine mummelesinde sikayetlerim var.
1 - Herseyden ote oyunu anadilimde yani Turkce oynamak istiyorum.O korsan aliyomus,bu oyunu kopyalayip satiyomus bunlar benim gibi oyunu orjinal alan Turk musterileri baglamaz.Korsan ayri bir sorun.Bende korsana karsiyim.Ama benim ulke insanim korsana meyilli diye herkese korsan kullanici muammelesi yapilmamali.
2 - Ben bilgisayara cdyi takip oyunumu oynamak istiyorum.Steamla falan ugrasmak istemiyorum.Fm istatisliklerini belirleyecek diye herkesi steam kullanmaya mecbur etmemeli.
3- Sitenizden bir sikayetim olmamasina ragmen ben oyuna yama yuklemekten biktim.1 seferde duzeltme gerektirmeyen oyun cikaramiyorlarmi?
4- Turksportalin yama yapmak gibi bir mecburiyeti yok.Fakat Fm nin resmi sitesi yama cikartmaz ise bu Turkiyede fm nin gerilemesine sebep olur.
5- Ben 200.000 korsan rakaminada kesinlikle inanmiyorum.Bu veriye kim ne sekilde ulasti mechul.Korsan satis korsan almayanlarin derdi olmamali.Teknolojini gelistirip korsana karsi onlem alamiyorsan bunu temiz musterilerine koz olarak kullanma.
Ben ve benim zihniyetimdeki insanlar kaydadeger bir meblayi bu oyunu almak icin harciyor ise karsiliginda da bazi seyler gormek ister.Yani olay musteri memnuniyetidir.Veresiye sozlere bile peki demek aslinda bizim icin bir boyun egmedir.Halbuki ben parami verip oyunu alan Norvecli bir fm musterisinden farki olmayan biriyim.Sirf soz verdigim icin oyunu arkadasima Turkiyeden aldirip kargo ile yasadigim yere gonderttim.
Eger oyun 2 ay icinde turkce cikmazsa birey olarak yapabilecegim tek sey olan fm yi protesto etmek.Bundan sonra turkce cikana kadar fm almamaya ve alan tanidiklarimida vazgecirmeye calismaya karar verdim.
90 tl karsiliginda cdyi bilgisayara takarak turkce oynama istegi abartili bir istek olmasa gerek.
Eleştirilerini güzel bir uslüp ile dile getiren arkadaşlara teşekkürler,
bu hafta içerisinde ARAL ile bir görüşmem var. Düşüncelerinizi, isteklerinizi dile getireceğim
Mustafa BudakTurksportal
"Büyük sıçrayışı gerçekleştirmek isteyen, birkaç adım geriye gitmek zorundadır.Bugün yarına dünle beslenerek yol alır"Bertolt Brecht
@ snaru
Crysis oyuncu kitlesinin büyüklüğü ve oyunun ucuzluğu(özel indirim vardı) nedeniyle bu kadar çok sattı. Ayrıca seslendirme yazıların çevirmesinden daha ucuzdur(hazırda stüdyon varsa ki diğer seslendirmeler için zaten stüdyoları oluyor), hatta bu yüzden Empire: Total War'da Türkçe seslendirme var ama Türkçe dil yok.
@alleenje
200.000 rakamı bildiğim kadarıyla Turksportal üyelerinin sayısı yoluyla(180.000 civarı olması gerek) hesaplanıyor. Tabi bu siteyi bilmeyenler de var.
Anca Turksportala uye olanlarin hepsinin fm serilerinin tumunu aldigini varsayarak bu rakama ulasilir.Yani sadece fm 2008 alan biride Turksportala uye olup bazi yamalari indirmek ister,sadece 2009 u alanda.Varsayalim Turksportala uye olan 180 bin kisi korsan aliyor.Ama bu hepsinin hersene korsan aldigini ispatlamaz.
Bu siteyi bilmeyenler ise bence oyunla iliskisi olmayan kesimdir.
Senin dediğin seslendirme öyle seslendirme değil bildiğin filmdeki dublaj gibi düşün. Sonuç olarak bir filme dublaj yapmak mı masraflı yoksa altyazı eklemek mi? Hepsini geçtim. Sen kendin zaten güzel bir noktaya değindin. Özel indirim yapabilirlerdi Türkçe çıkarıyoruz diye onu bile yapmadıki![]()
Forumda üzün süredir olayları takip edemiyorum ancak bildiğim kadarıyla sezon başında Türkçe FM 2010 için bu foruma üye olanlardan oyunu almak için garanti istendi. Hatta ki Turksportal yetkilileri belki, üyelerin Türkçe oyun garantisi almadan orijinal oyun almalarını bile temenni etmiş olabilirler. Eğer orijinal oyun üyeler tarafından alınsaydı ve yine aynı yukarıdaki bir arkadaşın verdiği örnekteki gibi işler Türkiye'nin AB üyeliğine dönseydi, yani SI Türkçe çıkartamıyoruz kusura bakmayın diye bir açıklama yapsaydı(alınan orijinal oyunun sayısı yetersiz bularak), bu halde tüketici büyük bir hayal kırıklığı yaşayacaktı. Ki bunu SI'nin umursayacağını sanmıyorum çünkü korsan alan kişi zaten bu ülkede çok fazla diye belki şirketin vizyonundan çıkacaktık. Diğer açıdan bakarsak SI Türkçe oyun çıkarsa da biz tüketiciler tekrardan korsan oyuna yönelsek bu da şirket açısından büyük bir hayal kırıklığı olurdu. Ancak söylediğim son madde bence 2 kutup açısından da en faydalı olacak bir sonuç doğurur. Çünkü kişilerin güveni bir kere kırıldığında alternatif oyunlara yönelirler. Ancak SI Türkiye'de Türkçe çıkardığı halde orijinal oyunu hala satamıyorsa, bu bir şirket tecrübesi olur ve zaten orijinal oyun almayan bir ülkeye bir daha bu kadar taviz gösterilmez. Türkçe Fm çıkarılmasında bana kalırsa SI'nin emek harcamasına bile gerek yok çünkü ben adım gibi eminim ki Türkçe yama için şirket adına gönüllü çalışabilecek Fm severler bile olduğuna inanıyorum.
SI, Crysis modelini örnek almalıdır bence. Bir oyunu sadece Türkçe olarak yapmalılar başka bir dil yaması eklemeden, bu oyun sadece Türkiye'ye dağıtılır ve fiyatı uygun bir düzeye çekilir. İşte bunu gören Fm severler emeği gördükten sonra hassasiyet içinde işte o zaman orijinal oyun alımında bir patlama yaratırlar.
cd siz oynanmama olayı ne kadar kötü. Bizim evde 4 pc var ve 4 kişi fm oynuyoruz böyle bir çok ev vardır şimdi biz 4 tane orjinal oyunmu alacağız hayır. Hem korsana hayır diyorlar hemde bu uygulama ile insanları korsana yönlendiriyorlar
Oyunu steam üzerinden kurduğunuzda sanıyorumki her oyunu açışınızda internete bağlı olmanız gerekmiyor ve oyun cd si takılı olması gerekmiyor. Türkiye satışlarınada katkınız olması için oyunlarınızı steam üzerinden kurmanız gerekir.
yeni yamada Türkçe olcakmi yanilmiyorsam 10.1.1de aralik sonunda denmıstı ve 2 hafta var bir gelişmeler felan vardir heralde
>>>>7 sin<<<< gibi saçma bir oyundada Türkçe dil mevcut. Hatta pahalı dediğiniz altyazılı bir biçimde.
Kim neye dayanarak bu tarz iddialarda bulunuyor anlamak mümkün değil.
Biri çıkar 200 000! korsan var der. Biri çıkar avrupada herkes orjinal kullanıyor der. Biri çıkar altyazı düblajdan pahalıdır der.
Bu forumu anlamak mümkün değil.
Bilmesem yazdıklarınıza inanıcam.
Last edited by medievil : 15.Aralık.2009 at 14:08
Herkes offline mod falan diyor da olmuyor işte. Offline modda girme diye bir şey yok zaten. Online modda girip file menüsünden offline çalış diyorsunuz. Steam yeniden başlatılıyor ama bu kez de bağlantı yok diyip oyuna girmiyor.. Biri tam olarak açıklarsa seviniriz!
İnternet varken steam i offline moda aldım..
Gerçekten net olmayınca offline modda açılmıyor mu oyun denemek için..
İnterneti açmadan , steam offline moddayken oyunu açtım , açıldı..
Offline modunda bir sorun yok bende..
arkadaşlar boşa konu açmak istemedim en uygunda buraı geldi bir sorum olucak..steam den oyunu aldım 1 sitede fm 2010 türkçeyi buldum ama yapamadım nedeniyse galiba steam güncelliyo dosyaları bana göre??hem steam hem türkçe kullanan varmı acaba aranızda??
kaç sayfadır ve kaç aydır takip ediyorum konuyu belki türkçe çıkar diye ama ne korsan aldım, ne orjinal. sigames bizimle iyi şakşak geçiyor. ülkemizde oyun-yazılık-internet bakanlığı veya aral gibi bi firmaysa sigames sözleşme imzalasa "kardeşim sizin ülke atıyorum 100 oyun alsın 2 ay sonra türkçe yama update olarak sunacağım" diye koşarak satın alırım. sigames ortaya sıkıyor böyle yaparım böyle yaparım diye. resmi bir dayanağı yok, ben sitede görüyorum geneli benim gibi orjinal oyun taraftarı fakat sigames herkesin evine mi gidiyor veya yollarda sokaklarda anket mi yapıyor "korsan kullanıyor musun oyunumu birader" diye?
saçmalıktır şu 2-3 yıldır yaptığı firmanın. sanki babamın oğlu tohumuna para saydım. yok talebimiz de talep olsa. turksportal bile yamayı yapabilirken (burda siteyi aşağılamıyorum sadece bir tarafta oyun yapımcısı / bir tarafta site çalışanları olarak kıyas var) sigames'in makarasının kurbanı olmadım bu yıl. ne orjinal ne korsan alırım ne de reklamını yaparım.
beter olsunlar.
Sigames yapacagi yok Turksportal yapsin bari öbur sitelerin turkce cevirimi yanlis oldgunu ve fm09un oldgunu ınanıyorum
Her hangi bir icraatlarını görmemekle birlikte önümüzüde tıkıyor bunlar. Bu kampanya olayı çıkmadan önce (sanırım Vieri admin) fm 2010 Türkçe'nin kasım ayında çıkacağını söylemişti. Ancak kampanya başlayınca vazgeçildi. Sayelerinde yaram yamalak bile olsa Türkçe oynayamıyoruz..
Adam gibi çıkıp yeni yamada Türkçe olacak yada olmayacak deseler herkes ona göre davranır.
2015'e (!) kadar bekleyecekler galiba, eğer sayı 10.000'i bulursa Türkçe çıkaracaklarmış. Valla durumu en güzel şekilde ifade eden smiley bu olsa gerek...![]()
evet arkadaş. ya yapacağım ya yapmayacağım diyeceksin. öyle yamalara tepki göstermediğimiz için sürekli yama çıkartmayı oyunun kaderi gibi senaryoladılar. he yama olur transferler için, klüp isimleri veya yazım hataları vs. için olabilir amenna. ama kornerlerde defansların gol krallığı (golden bot'u saymıyorum) pasif ofsayt gibi oyunun temelini oluşturan kuralların es geçilmesi bir FM eskisever olarak canımı sıktı, artık takmıyorum. şuan da tek gücüme giden olay ise ülkedeki oyun severlerin yani bizlerin çok afedersiniz "aptal" yerine konmak. adamlar artık şirketi mi kapatacak ne yapacak bilmiyorum "ulan nasılsa son parti oyun çıktı hadi bi gazla elimizdeki oyunları satalım da çekilelim piyasadan" gibi bi hamle yaptılar. ya turnayı gözünden vurdular yada kamikaze yaptılar. bilmiyorum ama gelecek olan nesile FM belasını bulaştırmamak gerekli, yoksa heba olacak gençlikleri bizim gibi.![]()
Tercumanlar tarafindan 1000 karakter yaklasik 5-10 tlye cevriliyor.
Oyunda 40 000 cumle oldugunu (FM2009da 30 000 cumle vardi), her cumlenin 150 karakterden olustugunu varsayarsak :
6 000 000 karakter yapar buda yaklasik 40 000 TL gibi bi ucrete denk gelir. Kaldi ki indirimler falan derken 25000 tl ye kadar duser fiyat. Koskoca SI firmasi 25 000TL mi veremiyor...
Hadi 25000 TL yi gectim. 5 tane cevirmen eleman alsin aylik 1000TL ye calisan. Kisi basi gunde 250 cumle cevirseler tum oyun bir ayda turkce olmus olur. Odeyecegi masraf max 10 000TL yi gecmez bile.
Bu kadar mi zor. Trde satis yokmus, korsan cokmus, 10 000 kisi oyunu alirsa turkce yapariz, para kazanamiyoruz vb. vb. Adamlar imkanlar dahilinde ellerinde olan seyi yapmiyorlar.
Turkiye icin 10 000 TL veremiyor mu bi firma. TRde reklam masrafi yok birsey yok. Sirf surda turksportal 50 000TLlik reklamini yapmistir belkide oyunun. Yuzlerce kisi bu forumdan birseyler gordu ogrendi de orjinal aldi. Reklama vermedigi parayi ceviriye versin.
SI turkce cikartirsa bizi dusundugunden degil, cm turkce cikardi ister istemez bayi oyuncular cm ye kaymistir bunu onlemek icin falandir.
2$ a kampanyali turkce cm2010
45 tl ye Fifa manager
50tl ye NBA 2K10
40-80 tl arasi oyunlarin %95 ini alabiliyorken
80 TL ye ingilizce FM2010Sonra neymis efendim oyun satmiyormus...
Cm yi hic sevmememe ragmen insallah biraz gelisirde ona doneriz. O zaman SI "FM2010 40-50 tl hemde turkce" gelin alin diye bi yerlerini yirtar
Arkadaşlar ben oyunu şimdiye kadar korsan kullananlardan biriydim. Sırf bu yıl Türkçe çıkacak diye oyunu korsan olarak almadım (orjinalinide almadım daha).
İngilizceden zerre kadar anlamıyorum. Hele bu gibi yaptığın veya onayladığın her ileti, mesaj, hareketin oyun içerisinde ilerleyen yıllarda önüne çıkacağı varsıldığından ingilizce bilmeden veya türkçe olmadan oynanması hem zaman kaybı hemde gereksiz olduğu bir oyuna (önceden turkportal full olmasada türkçe çıkararak oyundan zevk almamızı sağlarken şuan türkçe çıkarmayacağını beyan etmesi ile) 80 tl vermek bana tüketici mantığı açısından mantıksız geliyor.
Aslında bunu söyleyen bir firmaya yani siz şu kadar oyun alın ben türkçesini o zaman çıkaracam diyem bir firmaya en büyük cevap oyununu (benim gibi) hiç oynamamak. Çünkü resmen adamlar dalga geçiyor. Türkçe oyun çıkarmak exe_genesis arkadaşın dediği gibi fazla bir mali külfet getirmediği gibi oyunun türkçe çıkması Türkiye'de oyunu otomatik olarak reklam yapacak (türkçe çıkan oyunların azlığı sebebiyle gazete, tv, v.b. iletişim araçlarında) satışları zaten arttıracak. Haa kaldı ki adam evine ekmek parası götüremediği zaman sen istediğin kadar Türkçe veya ingilizce oyun çıkar o adam kendini zorlasada bir oyuna gidip 80 tl veremez zaten. Ama durumu müsait olan biri sırf Türkçe'nin hatırına oyunu orjinal alacaktır zaten.
Yani adamların stratejini en başından yanlış. Ben oyunun çıkması ve turksportal'ın türkçe yamasını her yıl dört gözle beklerken bu olayların gelişmesi neticesinde hem oyunu almadım yukarda dediğim gibi (durumum müsait olduğu için orjinal oyunda alabilecek durumdayken) hemde bu siteye hergün 7-8 kere bakmama rağmen şimdi 15-20 günde bir o da ne gibi gelişmeler olmuş onu öğrenmek için bakıyorum. Kısacası oyuncuları da zıt kutup gibi oyundan uzaklaştırmayı başarıyorlar.
Kararımda oyun türkçe olmadan kesinlikle almıyacağım yönünde.
Herkese saygılar.
Aynı düşüncelere sahibiz. Açık söylemek gerekirse oyunları genelde korsan oynayan biriyim. Hatta ilk aldığım orjinal oyun crysis diğeride cm 2010 dur. Sırf Türkçe diye aldım. Fmyi ise korsan bile kurmadım bu sene. Çünkü oyundan soğuttular gerçekten bu tavırlarıyla. Satıcı olan onlar, onler ürünü sunacaklarki biz alalım. Ürün sunmadan alırsanız şunu ekleriz bunu ekleriz demek çok garip geliyor bana. Türkçe çıkartırlarsa gider orjinalini alırım, çıkartmazlarsa cm oynamaya devam ederim. Fm ortaya çıktıktan sonra ilk defa cm oynadım, onuda orjinal aldım Türkçe olduğu için. KAldıki yukarıda bir arkadaşta söylemiş turksportal Türkçe çevirisini yapabiliyorsa koskoca sigames in yapamaması ya da çok büyük maliyetmiş gibi göstermesi garip geliyor bana. Söylediğim gibi Türkçe çıkmazsa artık Fm oynamam. Çıkartırlarsa girer steamden orjinal alırım.
Eğer firma bize böyle bir güzellik yaparsa ben bunun karışılıksız kalıcağını düşünmüyorum.Açıkcası bu kadar zevkle oynadığımız bir oyuna hemde anadilimizle oynama şansı olduğu zaman 60 70 tl vermekten kaçınıcağımızı zannetmiyorum.Ve şuanda benim gibi düşünen çok fazla insan olduğunuda düşünüyorum.Ayrıca eğer siz 10.000 tane alırsanız ben oyunu Türkçe çıkarırım diye bir satış politikasıda olamaz.Biz müşteriyiz risk alması gereken biz değiliz.Risk alması gereken firmadır.Bu sene sen çıkartırsın Türkçe oyunu bakarsın satış rakamlarına olmazsa istediğin rakamlar seneye Türkçe çıkarmassın.Ve kimsede kalkıp bişey diyemez bu durumda.Böyle amatörce bir düşünceyle çalışan bir firma bilmiyorum nereye kadar ilerler.
Turkce oyun tr de her turlu satar. Kabus 22 gibi vasat bi oyun bıle dunyanın orjınalını sattı. Mıllet sırf turkce diye orjınal crysıs aldı.
Yeterlı düzeyde ingilizcem var ama 2 sezon oynuyorsun takımda hersey iyi. Bi habere anlamadın diye yanlıs cevap verince bi bakıyorsun tum takım mutsuz olmus falan. Oyunu tam verimlı oynayamıyorsun. Hıc ıngılızce bılmeyen ne yapsın. Tum basın konusmalarını asistana mı yonlendırsın. Sadece contınue dıyip maca mı cıkacak.