1 ile 30 arası toplam 48 sonuç

Konu: Athletic Bilbao -Say no to racism-

Hybrid View

Nesil
    2003
    Yer
    İzmir/KARŞIYAKA

Arkadaşın yazısı üzerine internette biraz araştırma yapayım dedim ancak Atletic Bilboa ve ırkçılık kelimelerini yan yana getirince onbinlerce sonuç çıktı işin içinden çıkamadım. Şahsi fikrim sakıncalı bir durum. Özellikle İspanya ırkçılık konusunda sabıkalıdır zaten. Zamanında Etoyu bile çıldırttılar sahayı terk etti adam. Nedir nasıl bir gelenektir bilmem ama söz konusu İspanya olunca ırkçı bir olayda olabilir.

EDIT: Avukat arkadaşla tartışmaya girmemek için editlenmiştir
    Last edited by medievil : 26.Mayıs.2010 at 00:43

vedat1987 Misafir

Quote Originally Posted by medievil View Post
    Arkadaşın yazısı üzerine internette biraz araştırma yapayım dedim ancak Atletic Bilboa ve ırkçılık kelimelerini yan yana getirince onbinlerce sonuç çıktı işin içinden çıkamadım. Şahsi fikrim sakıncalı bir durum. Özellikle İspanya ırkçılık konusunda sabıkalıdır zaten. Zamanında Etoyu bile çıldırttılar sahayı terk etti adam. Nedir nasıl bir gelenektir bilmem ama söz konusu İspanya olunca ırkçı bir olayda olabilir.

Avukat derken kimi kastettiniz anlamadım?

Nesil
    2006
    Yer
    11

Arkadaşlar, hepimizin bir konu hakkında farklı görüş ve fikirleri olabilir.Bunları paylaşırken "bilgi sahibi olun ondan sonra konuşun" şeklinde bir ithamda bulunmak, yada "anlamadığımızı" iddia etmek hoş tutumlar değil.Lütfen bunu göz önünde bulundurarak yapalım yorumlarımızı.

Ben bilgi ve alakamın az olduğu konularda
    pek fazla polemiğe girmeyi seven bir insan değilim.Özellikle ilk mesajımda vurguladığım bi husus var, sanırım bazı arkadaşlarımın gözünden kaçmış olsa gerek.

Hatta oyuna gerçekçilik katıyor, takımın politikası bu ve bu durumda oyuna yansıtılmış şeklinde düşünürdüm.
    SI'nin bunu oyuna yansıtması hoş bir gerçekçilik detayı olarak devam edecek benim gözümde.
    Buna rağmen bizim bu durumu oyunda eleştirdiğimizi düşünürcesine yorum yapan arkadaşların tutumu beni rahatsız ediyor.Bu konuyu oyun açısından tartıştığımız anlamını hangi cümlemden çıkarttın merak ediyorum?

Google'den araştırıp burda Bask ile ilgili bir takım bilgileri paylaşmanız, benim ve burock arkadaşımızın demek istedikleri yanında yüzeysel kalıyor.Bask bölgesiyle ilgili verilmiş bilgilerden ibaret bunlar sadece.

Ben Bask'ın kafatasıyla, coğrafyasıyla, bir takım topraklarının Fransa'yı da kapsamasıyla, taşıyla toprağıyla, yemek kültürüyle ilgilenmiyorum.Umrumda değil bu durum.Vedat arkadaşımın verdiği güzel Google bilgileri bazı arkadaşları etkilemiş olsada ben etanın bir yardım örgütü olmadığını tekrardan belirteyim.Ülkemizle ilişkilendirdiğimizde konunun hassasiyetinin daha iyi kavranacağını düşünüyorum.

Lütfen daha fazla "gelenek" lafından bahsetmeyin.Dominik Cumhuriyeti'nde yaşamıyoruz, bizde biliyoruz geleneğin ne olduğunu.Bunun adı gelenek falan değil.Bunun adı İtalyancada "razzismo", Almancada "Rassenlehre", İspanyolcada "racismo", Fransıcda "racisme", "İngilizdece "racism", Türkçe'de "ırkçılık"tır.

perpetua hocam, Bilbao 2 sezon önce küme düşüyordu neredeyse ve bunda bu mantalitelerinden ötürü kadro yapılarıın kısıtlı kalmasınında etkisinin büyük olduğunu düşünüyorum.Kadro kaliteleri malum.Maddi açıdan sıkıntı çeken bir klüp değil.Eğer böyle bir durum söz konusu olmasa çok daha kaliteli bir kadroları olacağına hiç şüphem yok.Asıl geleceğim konu teknik direktör konusu.Luiz Fernandez bildiğim kadarıyla iyi bir teknik adam, Joaqin Caparros Deportivo'yu 2000li yılların başında İspanya ve Avrupada estiren hoca diye biliyorum, yanlış hatırlıyor olabilirim.Jupp Heynckes Real Madrid'i çalıştırmış ve bu takımla Avrupa Şampiyonu olmuş bir hoca.Söylermisiniz madem kadro konusunda böyle bir gelenekleri var ve sadece Bask bölgesinden olan oyunculara yer veriyorlar, neden teknik direktörlerinide sadece bu bölgeden seçmiyorlar?Zaten bu kısıtlı kadrolarıyla La Liga'da tutunmaları ne denli kolay olurdu bu durumda?

Umarım anlatmak istediğimi anlatabilmişimdir.Benim söylemeye çalıştıklarım oyundaki kısmıyla ilgili değil.Burada dile getirilemiyecek kısımlarla ilgili.

Örneğin Manchester City'de 23 numarayı veremiosunuz herhangi bi oyuncuya. Milanda 3 numara Maldini'nin soyundan gelenlere verebilyosunz sadece.. Bu da mı IRK'çılık.. ?
    Bu konuyla ve bahsettiğimiz husularla ilgili bu kadar alakasız bir örnek verilebilirdi tebrik ederim.

- Rıdvan Dilmen : "Brezilya Milli Takımı'nın sol beki fazla oynayamıyor Fenerbahçe'de, sebep?"

- Aykut Kocaman : "Brezilya Milli Takımı'nın sol bekinin bunu düşünmesi lazım."

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by Lim10 View Post

perpetua hocam, Bilbao 2 sezon önce küme düşüyordu neredeyse ve bunda bu mantalitelerinden ötürü kadro yapılarıın kısıtlı kalmasınında etkisinin büyük olduğunu düşünüyorum.Kadro kaliteleri malum.Maddi açıdan sıkıntı çeken bir klüp değil.Eğer böyle bir durum söz konusu olmasa çok daha kaliteli bir kadroları olacağına hiç şüphem yok.Asıl geleceğim konu teknik direktör konusu.Luiz Fernandez bildiğim kadarıyla iyi bir teknik adam, Joaqin Caparros Deportivo'yu 2000li yılların başında İspanya ve Avrupada estiren hoca diye biliyorum, yanlış hatırlıyor olabilirim.Jupp Heynckes Real Madrid'i çalıştırmış ve bu takımla Avrupa Şampiyonu olmuş bir hoca.
    Söylermisiniz madem kadro konusunda böyle bir gelenekleri var ve sadece Bask bölgesinden olan oyunculara yer veriyorlar, neden teknik direktörlerinide sadece bu bölgeden seçmiyorlar?Zaten bu kısıtlı kadrolarıyla La Liga'da tutunmaları ne denli kolay olurdu bu durumda?
    Irkcilik yerine bir pazarlama mekanizmasi olarak da degerlendirilebilir bu kendi yetistirdikleri ile yarisma uygulamasi.

Biz Baskliyiz ve Baskli olmaktan gurur duyuyoruz diyorlar. Bu da haklari. Oyuncularimiz da Baskli olsun ki bizim gibi Baskli olanlar gidip de basarili oldugu icin Real Madrid'i veya Barcelona'yi tutmasin, kendi iclerinden gelen insanlarin oynadigi Atletic Bilbao'yu tutsun, Athletic Bilbao'yu desteklesin diyorlar. Bu destek sayesinde de Athletic Bilbao'nun finansal sorunu yok. Takim kotu oldugu yillarda seyirci ortalamalari artiyor. Baskanlari bir aciklamasinda aynen bunlari demis. Takimin taraftarinin 3/4'unden fazlasi kulubun bu uygulamasini destekliyor.

Pek tabii gectigimiz 100 yilda bazi seyler degisti. 1980'li yillarin sonuna kadar ayni uygulamaya sahip olan Real Sociedad bu uygulamayi kaldirdi da Nihat San Sebastian'da bir efsane oldu.

Olayi irkcilik olarak degerlendirmek de mumkun. Yabancilarin bizim renklerini giymesini istemiyoruz diye bakiliyorsa olaya farkli, bizim renklerimizin altinda Baskli oyunculari veya Bask bolgesinin kulturunu almis, havasini solumus kisileri gormek istiyoruz diyorlarsa olaya farkli bakmak gerekli degilmidir? Bunlardan hangisini soylediklerini biliyormuyuz? Ben bilmiyorum sahsen. Ilkini soylediklerini iddia edecek kadar ise kesinlikle bilmiyorum. Hatta ilkini soylemediklerini ortaya koyabilecek ornekler mevcut.

Ligden dusmemek icin Baskli olmayan antrenor kullaniyorlar tezinin de ne kadar dogru oldugunu bilmiyorum. Heynckes mesela Sampiyonlar Ligi'ni kazanmadan Athletic Bilbao'nun basina gecti. Kulubun en basarili oldugu 1920, 1930, 1940 ve 1950'li yillarda Ingiliz ve Cek teknik direktorleri oldugunu da ortaya koyabiliriz. Hatta gecmislerinde 9 tane Ingiliz teknik direktor var. Belki de kulubun kurucularinin Ingiliz olmasindan kaynaklaniyor.

Son 2 yilda degisen bir durum da degil bu Bask bolgesinde yetismis oyuncularin oynamasi. Mesela Athletic Bilbao icin 1990-1996 yillari arasinda Extremadura (Portekiz siniri) dogumlu Ernesto Valverde de oynadi. Kucuk yasta Bask bolgesine tasindigi ve Alaves'de yetistigi icin de kabul gordu. Ardindan kulubun alt yapisinda hocalik yapmaya baslayip daha sonra Athletic Bilbao'nun basina teknik direktor oldu. Yani taa 1990'li yillarda bile Bask bolgesinde yetismis kisilere acikti kapilari.

Irkcilik damgasi vurulmali mi veya vurulmasi normal mi? Bilmiyorum. Yeterince arastirmadim. Ama en azindan varilabilecek bu sonucun tartismali oldugunu ortaya koyacak yeterli ornek verdim saniyorum. Zaten tartisanlar oldugu icin de Medievil'in karsisina onbinlerce sonuc cikmis.

Ek: Daha ETA ortada yokken ve Franco 20 yasindayken, 1912 yilinda Athletic'de baslayan bu uygulama ne kadar birbirleri ile bagdastirilabilir sorusu da sorulabilir.
    Last edited by perpetua : 26.Mayıs.2010 at 02:56

Nesil
    2007
    Yer
    İstanbuL

Quote Originally Posted by Lim10 View Post
    Arkadaşlar, hepimizin bir konu hakkında farklı görüş ve fikirleri olabilir.Bunları paylaşırken "bilgi sahibi olun ondan sonra konuşun" şeklinde bir ithamda bulunmak, yada "anlamadığımızı" iddia etmek hoş tutumlar değil.Lütfen bunu göz önünde bulundurarak yapalım yorumlarımızı.

Ben bilgi ve alakamın az olduğu konularda
    pek fazla polemiğe girmeyi seven bir insan değilim.Özellikle ilk mesajımda vurguladığım bi husus var, sanırım bazı arkadaşlarımın gözünden kaçmış olsa gerek.

Buna rağmen bizim bu durumu oyunda eleştirdiğimizi düşünürcesine yorum yapan arkadaşların tutumu beni rahatsız ediyor.Bu konuyu oyun açısından tartıştığımız anlamını hangi cümlemden çıkarttın merak ediyorum?

Google'den araştırıp burda Bask ile ilgili bir takım bilgileri paylaşmanız, benim ve burock arkadaşımızın demek istedikleri yanında yüzeysel kalıyor.Bask bölgesiyle ilgili verilmiş bilgilerden ibaret bunlar sadece.

Ben Bask'ın kafatasıyla, coğrafyasıyla, bir takım topraklarının Fransa'yı da kapsamasıyla, taşıyla toprağıyla, yemek kültürüyle ilgilenmiyorum.Umrumda değil bu durum.Vedat arkadaşımın verdiği güzel Google bilgileri bazı arkadaşları etkilemiş olsada ben etanın bir yardım örgütü olmadığını tekrardan belirteyim.Ülkemizle ilişkilendirdiğimizde konunun hassasiyetinin daha iyi kavranacağını düşünüyorum.

Lütfen daha fazla "gelenek" lafından bahsetmeyin.Dominik Cumhuriyeti'nde yaşamıyoruz, bizde biliyoruz geleneğin ne olduğunu.Bunun adı gelenek falan değil.Bunun adı İtalyancada "razzismo", Almancada "Rassenlehre", İspanyolcada "racismo", Fransıcda "racisme", "İngilizdece "racism", Türkçe'de "ırkçılık"tır.

perpetua hocam, Bilbao 2 sezon önce küme düşüyordu neredeyse ve bunda bu mantalitelerinden ötürü kadro yapılarıın kısıtlı kalmasınında etkisinin büyük olduğunu düşünüyorum.Kadro kaliteleri malum.Maddi açıdan sıkıntı çeken bir klüp değil.Eğer böyle bir durum söz konusu olmasa çok daha kaliteli bir kadroları olacağına hiç şüphem yok.Asıl geleceğim konu teknik direktör konusu.Luiz Fernandez bildiğim kadarıyla iyi bir teknik adam, Joaqin Caparros Deportivo'yu 2000li yılların başında İspanya ve Avrupada estiren hoca diye biliyorum, yanlış hatırlıyor olabilirim.Jupp Heynckes Real Madrid'i çalıştırmış ve bu takımla Avrupa Şampiyonu olmuş bir hoca.Söylermisiniz madem kadro konusunda böyle bir gelenekleri var ve sadece Bask bölgesinden olan oyunculara yer veriyorlar, neden teknik direktörlerinide sadece bu bölgeden seçmiyorlar?Zaten bu kısıtlı kadrolarıyla La Liga'da tutunmaları ne denli kolay olurdu bu durumda?

Umarım anlatmak istediğimi anlatabilmişimdir.Benim söylemeye çalıştıklarım oyundaki kısmıyla ilgili değil.Burada dile getirilemiyecek kısımlarla ilgili.

Bu konuyla ve bahsettiğimiz husularla ilgili bu kadar alakasız bir örnek verilebilirdi tebrik ederim.

Sende yazdığın yazıda sırf benim yazdığım cümleleri eleştirdiğin için bende sana teşekkür ederim.
    burası bi forumsa herkes istediği görüşü yazar, sadece tek bi kurban seçilip onun üzerine gidilmez. Herkes burada eşit hakka sahip.

- Ayrıca herkes o kadar çok şey yazdı, geldin benim yazdıklarımı eleştirdin? önceden bi tanışıklığımız mı var yoksa, gıcıkmısın bana karşı ?
    yazdığım ilk cümleye dikkatini çekersen, oyundaki tartışmalardan bahsettim ben , verdiğim forma örneği de oyundaki bi gerçekçilikti. Rica ediyorum çık bak bakalım benden önce OYUNDAKİ GERÇEKÇİLİK hakkında neler yazılmış. benim yazdığımda onlara cevaptı. Üslubun yanlıs diosun ama kendi üslubuna bakmıosun kusura bakma. Söylediğim ne vardı ? Konu hakkında araştırma yapın öyle gelin. BASK'ları araştırın dedim. Bilmemek normal , öğrenmenizi istedim sadece..
    Ben 3 sene ispanyada yaşadım. şu anda ispanyolca dili edebiyatı okuyorum.

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by medievil View Post

Neden tartisayim ki?

Cikan onbinlerce sonucun olmasi, burada oldugu gibi meselenin tartisildigini gosterir. Icerigini okuyarak, olayin her yuzunu anlamaya calisarak da kendi kararini verebilirsin.

Mesaj Yetkileri