1 ile 30 arası toplam 48 sonuç

Konu: Athletic Bilbao -Say no to racism-

Hybrid View

---Kafatasıyla burun yapısıyla alakası yok ya sen Bask topraklarını bilmiyorsun.Bask olgusundan bir habersin madem konuyu açma.Bask Fransanın bir kısmınıda kapsar.Önce hiç araştıramıyorsan Google a Bask yaz oradan bir oku sonra bu tartışma devam etsin.---

Lütfen sözlerine ve uslubuna dikkat et. Mezun olduğum bölümde bunların dersleriyle yatıp kalkıyorduk.Etnisite ve milliyetçiliği bana öğretmeye kalkma. Benim vurgu yapmaya çalıştığım noktaya farkında olmadan katılıyorsun . Fransız milli takımında oynamasına rağmen kafatasından ötürü(yani Bask ulusundan olduğu için) takıma katılan bi oyuncudur Lizarazu. Bak sözlerim çok açık

---- Bu tutumun irkcilik olarak degerlendirilmesi icin, kulubun her yerinde Basklilarin gorevlendirilmesi gerekmez mi?
    Mesela Athletic Bilbao'nun efsane teknik direktorlerinden Andalusia'li Luiz Fernandez var. Zamaninda Alman Jupp Heynckes de iki defa gorev yapmis. Mevcut teknik direktor Joaquin Caparros da Andalusia'li.
    Atletic Bilbao'nun son yillardaki uygulamasi, futbolu Bask bolgesinde ogrenmis yabanci uyruklu oyuncularin da oynamasina izin veriyor---

Klubün her yerinde tarihte herzaman ötekilerden biri bulunmuşsa hafifletilmiş bi ırkçılık olabilir.Bildiğim kadarıyla ilk teknikdirektörü İngilizdi. Bilmem belki de seninde bilmediğin başka başka örneklerde vardır.( Gösterdiğin isimler dışında demek istedim yanlış anlaşılmasın). Öteki bilgin için teşekkürler.

---Ayrıca sizin bahsettiğiniz Irk'çılık değil. Bi konu hakkında yorum yapmadan önce iyice bilgi sahibi olun ondan sonra konuşun.. BASK ; lazlar gibi , şoparlar gibi bi küLtürdür.----
    Siz kendinizi bi kültür olarak mı yoksa İspanyol olmayan fiziksel-siyasi yapıdan farklı bi etnisiteye-ulus'a- ait mi görüyorsunuz diye sor bakalım onlar senin gibi düşüneceklermi? Onlar kendilerini başka bi ulus olarak görmektedirler. Bilgi sahibi olmamı söylemişsin ama bu lafı sana iade etmek zorundayım kusura bakma.

----Yukarıdaki 6+2 kuralı gerçeklik açısından aynı değerdedir, nasıl ki orada yabancı oyuncu serbest olsun diyemiyoruz çünkü kuralı var, Bilbao'nun da kendi gelenekleri doğrultusunda oyuna eklenmiş bir kuralı var.----

Bir İspanyol, Katalan, Galiçyalı tek bir ülkeye bağlıdır ve bu yabancı sayılmazki, iyi düşün yanılıyomuyum sence.Futboldaki yabancı terimi kabaca; Başka bir devletin vatandaşı olan her hangi bir kimse. Bak melez Wederson, Aurelio bu kuraldan ötürü Türk statüsünde.

Niyetim tartışma ortamı yaratmak değil sağlıklı fikir alışverişinde bulunmak, oyun severlerin görüşünü almaktır.

vedat1987 Misafir

Quote Originally Posted by burock0 View Post
    ---Kafatasıyla burun yapısıyla alakası yok ya sen Bask topraklarını bilmiyorsun.Bask olgusundan bir habersin madem konuyu açma.Bask Fransanın bir kısmınıda kapsar.Önce hiç araştıramıyorsan Google a Bask yaz oradan bir oku sonra bu tartışma devam etsin.---
    Lütfen sözlerine ve uslubuna dikkat et. Mezun olduğum bölümde bunların dersleriyle yatıp kalkıyorduk.Etnisite ve milliyetçiliği bana öğretmeye kalkma. Benim vurgu yapmaya çalıştığım noktaya farkında olmadan katılıyorsun . Fransız milli takımında oynamasına rağmen kafatasından ötürü(yani Bask ulusundan olduğu için) takıma katılan bi oyuncudur Lizarazu. Bak sözlerim çok açık
    Bak güzel kardeşim kafatası dediğin şey başkadır Basklıların vatan kabul ettikleri yer başka şeylerdir.Bask ülkesi (Basklılara göre) İspanya ve Fransa topraklarını kapsar ve Bıxente Lizarazu Bask ülkesinin Fransa yakasında doğmuştur yani yerel bir insandır.Zaten adından bu gayet net bir biçimde anlaşılabilir.Ayrıca siz başka ülkedeki ırkçılık ile bunu karıştırmaktasınız.İspanyada bölgecilik ve yerellik çok gelişmiştir.İspanya devleti (şuanda) bundan rahatsız değildir.Endülüs-Bask-Katalan tüm bölgelerde bu tüm ağırlığıyla yansımaktadır.Örneğin Barcelona birçok yerel futbolcuyu kadrosunda tercih etmektedir.Hatta kadrosunda çok az Katalunya dışında oyuncu barındırır.
    Ayrıca konuyla alakalı mı bilmiyorum ama Athletic Club Bılbao İngilizler tarafından kurulmuştur.İsmindeki Athletıc kelimesi İngilizcedir bu yüzden.
    Ayrıca bu yorumlarımdan mikro milliyetçiliği desteklediğimi düşünebilir insanlar lakin bende karşıyım fakat bunun o tarz bir yaklaşım olmadığını biliyorum ve o yüzden tartışıyorum.Bu konuda yani yabancı oyuncu konusunda taraftarlar son yıllarda yapılan birçok ankette bu geleneğin güçlü bir takım yaratmak arzusundan dolayı terkedilmesi noktasında görüş belirtiyorlar.Yani sizin dediğiniz gibi sert ırkçı bir klup olsa Bılbao bunlar gündeme dahi gelmez takımlarına sonuna kadar bağlı taraftarlar bunu istemezdi.Bu konuda bu yaz genel bir referandum yapılması konuşuluyordu lakin bu yapıldı mı sonucu ne oldu bilemiyorum.
    Last edited by meddah : 27.Mayıs.2010 at 09:47

Quote Originally Posted by vedat1987 View Post
    Bak güzel kardeşim kafatası dediğin şey başkadır Basklıların vatan kabul ettikleri yer başka şeylerdir.Bask ülkesi (Basklılara göre) İspanya ve Fransa topraklarını kapsar ve Bıxente Lizarazu Bask ülkesinin Fransa yakasında doğmuştur yani yerel bir insandır.Zaten adından bu gayet net bir biçimde anlaşılabilir.Ayrıca siz başka ülkedeki ırkçılık ile bunu karıştırmaktasınız.İspanyada bölgecilik ve yerellik çok gelişmiştir.İspanya devleti (şuanda) bundan rahatsız değildir.Endülüs-Bask-Katalan tüm bölgelerde bu tüm ağırlığıyla yansımaktadır.Örneğin Barcelona birçok yerel futbolcuyu kadrosunda tercih etmektedir.Hatta kadrosunda çok az Katalunya dışında oyuncu barındırır.

Bu konuda yani yabancı oyuncu konusunda taraftarlar son yıllarda yapılan birçok ankette bu geleneğin güçlü bir takım yaratmak arzusundan dolayı terkedilmesi noktasında görüş belirtiyorlar.
    Lizarazu konusunda farklı birşey söylemiyorumki.Fransız uyruklu ama Bask kökenli bi adam. Fransız vatandaşı olduğuna bakılmaksızın soyu sopu ırkı uygun olduğu için alındı.Sen buna yerel insan de ben ırkdaş insan diyeyim. Franco baskısına geri dönüş olarak algılanmaması için sert önlemler alınmadığını düşünüyorum. Ama tehlikenin onlarda farkındadır eşşek değillerse. Oyun içinde ülkenin rahatsızlığı değil standartlar uygulanmalı.Ben boşuna mı Barselona'yı konuya dahil etmiyorum. Katalanda var takımlarında İspanyolda. Hangisi ağırlıklı hangisinden az önemli değil.Önemli olan herkesten olabilmesi.

Dediğin anket doğru ise akılları başlarına gelmiş, ama baya geç gelmiş. Yabancı sözüne katılmıyorum, takıma almadıkları "ötekiler". Bi İspanyol yabancı olamaz.

Nesil
    2003

Quote Originally Posted by burock0 View Post
    Klubün her yerinde tarihte herzaman ötekilerden biri bulunmuşsa hafifletilmiş bi ırkçılık olabilir.Bildiğim kadarıyla ilk teknikdirektörü İngilizdi. Bilmem belki de seninde bilmediğin başka başka örneklerde vardır.( Gösterdiğin isimler dışında demek istedim yanlış anlaşılmasın). Öteki bilgin için teşekkürler.
    Farkli seylerden bahsetmeye basladik.

Gunumuzde "say no to racism" logosunun oyuna eklenmis olmasi ile, gunumuzdeki Atletic Bilbao'yu karsilastiriyor ve tartisiyorsak, en azindan son 20 yilda Bask irkindan olmayan ama Bask bolgesinde buyumus veya bolgeye baglari olan oyunculari oynatmis, ve Bask olmayan teknik direktorlere gorev vermisler.

Belki 30-40-50 yil onceki tutumlari mevcut tutumlarindan farkliydi. Bu donemdeki farkli tutumlari nedeniyle bu kulup irkcidir dersek, Almanlarin Nazi gecmisini goz onunde tutarak hala Almanlar da Nazidir dememiz kabul gorulebilir hale gelir. Fakat bu gercegi yansitmaz.

Oyunda Bask vatandasligi olarak gorulen seyi de Bask bolgesinde yetisme olarak kabul edebilirsiniz. Zaman zaman da oyunda Bask isimli olmayan, ama Bask vatandasi olarak gozuken (yani Bask bolgesinde yetismis olarak algilanmasi gereken) oyuncular oluyor. Hala devam eden bir oyunumda 2015-2022 sezonlari arasinda Atletic Bilbao'yu yonettigim icin bu tip durumlarla bir cok defa karsilastim.

Oyunda Turk vatandasliginin, Turkiye'de Turk statusunde oynamak olarak kabul edilmesi gerektigi meselesi de benzer tartismalar cikartmisti. Duz mantikla bakarsaniz, yabanci ulkede milli olmus oyuncularin diger oyuncular gibi 5 yil sonunda vatandas olarak gorunmemesini ayirimcilik olarak degerlendirebilirsiniz (esasinda herkes 5 yil sonra vatandaslik hakki kazaniyor ama TFF yabanci ulkelerde milli olmus oyuncularin vatandasliga basvuru tarihinden 5 yil sonra Turk statusunde oynamasina izin veriyor). Hatta gecen yil bu forumlarda yazan bir arkadas isyan ederek aynen bunu yazdi. Ama esas mesele yabanci uyruklu oyuncularin ne zaman Turk statusunde oynamaya hak kazandigini oyuna yansitmak oldugu icin bu uygulamanin ayirimcilik degil, oyunun dogru islemesi icin yapilmis bir duzenleme oldugu idi.

Durum Athletic Bilbao ve Basklar icin de pek farkli degil. Kulup kendi bolgesinden cikmis oyuncularin kullanilmasina izin veriyor, bunu da gercekci bir sekilde yansitmak icin oyuncularin nerede dogduguna bakarak bir uygulama yapilabilirdi (sonradan oraya tasinmis olabilecek kisileri gozardi ederek). Veya Bask bolgesinde yetismis kisileri ayirmak, kullanici ve yapay zeka tarafindan kolay bulunabilmesini ve bolgede yeterince sure gecirmis oyuncularin Athletic Bilbao'da oynayabilmesini saglamak icin "bu oyuncu Bask bolgesinde yetismistir" anlamina gelen Bask vatandasligi eklenebilirdi. Ikincisi biraz daha fazla kapsamli oldugu icin saniyorum ki tercih edildi.

Mesaj Yetkileri